Maďarsko – Francúzsko 25:26 (kon.) | Čierna Hora – Španielsko 18:19 (kon.) | Nórsko – Švédsko 29:25 (kon.)
koniec
Maďarsko
25:26 (13:16)
Francúzsko
cz Piatok 19.12.2014, 15:30 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Francie poráží v dnešním utkání domácí Maďarsko a v konečném pořadí na letošním EHF EURO 2014 tak končí mezi top 5 týmy házenkářské Evropy! Házenkářky země galského kohouta měly herně navrch po většinu zápasu, ale Maďarky dokázaly svou hru výrazně zlepšit ve druhém poločase a měly dokonce velmi blízko k výhře. Zápas začala chaoticky z obou stran dnešních soupeřů. V úvodních minutách se dokázaly dnešní celky prosadit jen střelbou z kratších vzdáleností. Francie však byla nejen v těchto chvílích dominantnějším týmem na palubovce. V průběhu hry si postupně Francouzky vybudovaly až pětibrankový náskok, který ale domácí Maďarky stáhly v závěru prvního poločasu na hratelný tříbrankový rozdíl. Maďarsko experimentovalo s několika obrannými systémy v obou poločasech, z nichž žádný nedokázal zastavit výbornou ofenzivu Francie. Maďarská brankářka však byla v mnoha chvílích svému týmu významnou oporou a dokázala udržet útočnou jízdu Francouzek na uzdě. Druhá polovina nám přinesla ze strany Maďarska daleko krásnější házenou, přesto měly Francouzky utkání pod kontrolou po dobu prvních patnácti minut. Maďarky ale zásluhou výborně fungujících obranných systému začaly jasné dýchat házenkářkám Francie na záda, když se dokázaly přiblížit na rozdíl jediné branky. Deset minut před koncem utkání dokázala srovnat Kovacsicsová a Francie se náhle ocitla ve velkých potížích! Maďarky dokonce dokázaly zásluhou Kovacsiczové strhnout utkání na svou stranu, když se na světelné tabuli rozzářil stav 23:22. V posledních minutách druhého poločasu však Francie znovu obrátila utkání ve svůj prospěch, když se házenkářkám země galského kohouta podařilo proměnit několik rychlých protiútoků, do kterých se dostaly po útočných chybách Maďarek. Francie se tak výhrou nad Maďarskem umístila na konečném páté místě. Maďarsko, které se v letošním roce stalo spolupořadtelskou zemí dámského mistrovství, se nakonec musí spokojit s místem šestým.

    Statistiky zápasu

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová – Triscsuková 10, Bulathová 3, Kovacsicsová 3, Planétová 3, Mayerová 2, Tomoriová 2, Kovacsiczová 1, Temesová 1, Szucsánszkiová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mészárosová, Erdösiová, Tothová

    Francie: Glauserová, Leynaudová – Nze Minková 7, Lacrabèreová 3, Landreová 3, Niomblová 3, Ayglonová 2, Kamto Njitamová 2, Pineauová 2, Baudouinová 1, Dembéléová 1, Prouvensierová 1, Zaadiová 1, Cisséová, Levequeová, Francoisová

    Střely na bránu: 35-38
    Sedmimetrové hody: 5/5 – 1/1
    Žluté karty: 3-4
    Dvouminutové tresty: 5-3
    Diváci: 3500 (18:11:40)
     
    60
    Konec zápasu. (25:26)
     
    59
    Ale Maďarky už to nestihnou! Házenkářky země galského kohouta poráží v dnešním utkání Maďarsko jednobrankovým rozdílem a končí tak mezi top 5 týmy házenkářské Evropy! (25:26)
     
    59
    Maďarky pravděpodobně svůj poslední útok v dnešním utkání nezvládly! Do postupného útoku přechází Francie, která už nikám nespěchá! (25:26)
     
    58
    Francouzské bránící hráčky jsou ve své obraně 0:6 doslova namačkány u svého brankoviště a nedávají tak nyní maďarské pivotmance ani dalším hráčkám příliš mnoho prostoru se prosadit. Francouzky se v těchto momentech soustředí na to, odkud přijde rána. (25:26)
     
    58
    Andras Nemeth reaguje na vývoj utkání oddechovým časem! (25:26)
     
    57
    Maďarsko opět chybuje v útoku a to Francouzky trestají brankou ze samostatného úniku na bránu v podání Lacrabéreové. (25:26)
     
    56
    A je opět srovnáno! Maďarky poslaly ve svém útoku do zakončení spojky, které se zasloužily o srovnání stavu utkání. (25:25)
     
    56
    A Pozor! Francie bere Maďarkám vedení! Maďarky po špatné rozehrávce přišly o svůj útok, což potrestala brankou z trháku Nze Minková. (24:25)
     
    56
    Francouzky proměňují nařízený sedmimetrový hod, kterým opět uvádí utkání do nerozhodného stavu! (24:24)
     
    55
    Triscsuková našla cestu až do středu brankoviště a svou přesnou pravačkou k tyči připisuje Maďarsku jednobrankové vedení. Maďarské házenkářky jsou v dnešním utkání podporované opravdu bouřlivou kulisou domácích fanoušků, kteří svým skandováním vytrhávají nabitou halu ze základů! (24:23)
     
    55
    Dvouminutový trest padl také na stranu Francie. Na lavičku si půjde nedobrovolně odpočinout Kamto Njitamová.
     
    55
    Vzadu u brankoviště nyní zůstává 5 bránících Maďarek, rozehrávku soupeře napadá vysunutá maďarská hráčka. Maďarky hrají tedy velmi populární styl obrany 1:5. (23:23)
     
    55
    Míč doputoval až na pravé křídlo k Ayglonové, která po náskoku z křídla srovnává stav utkání! Pět minut před koncem dnešního dramatického utkání s infarktovým závěrem se do postupného útoku přemisťují hráčky Francie. (23:23)
     
    55
    Temesová si vykoledovala dvouminutový trest. Maďarská hráčka však s výrokem českých rozhodčích není zcela ztotožněna. (23:22)
     
    55
    Pavel Válek píská Maďarkám útočné prorážení! Dopředu tak půjde reprezentační výběr Francie! (23:22)
     
    54
    Francie si žádá oddechový čas. (23:22)
     
    53
    A je to opět Kovacsicsová, která obrací vývoj utkání na stranu Maďarska. Kovacsicsová se dostala po uvolnění na křídle do náskoku a posílá Maďarky do vedení! (23:22)
     
    51
    A pozor! Maďarské házenkářky srovnávají stav utkání! Do individuální akce se dostala Kovacsicsová, která po odrazu z šestky nedala francouzské brankářce šanci. Po úspěšném střeleckém pokusu maďarské hvězdy se tak Francie dostává do velkých potíží! Maďarští fandové vytvářejí po srovnávací brance opravdu pekelnou atmosféru! Všichni maďarští příznivci skandují a přes celou halu se jasně rozléhá hlasitý křik ria, ria Hungaria! (22:22)
     
    50
    Maďarkám se před brankovištěm podařil učebnicový odblok, který bez váhání na spojce využila Planetaová. (21:22)

    Martin Petřek

    Maďarsko: Herrová, Bíróová, Kissová, Triscsuková, Szucsánszkiová, Kovacsicsová, Bulathová, Pappné-Szamoránská, Bognár-Bódiová, Mayerová, Planétová, Mészárosová, Erdösiová, Kovacsiczová, Temesová, Tomoriová, Tothová
    Francúzsko: Glauserová, Leynaudová, Kamto Njitamová, Ayglonová, Cisséová, Pineauová, Landreová, Baudouinová, Zaadiová, Prouvensierová, Dembéléová, Levequeová, Nze Minková, Francoisová, Niomblová, Lacrabèreová

    Rozhodca: Jiří Opava, Pavel Válek (oba CZE)

    Diváci: 3500