Maďarsko – Francúzsko 25:26 (kon.) | Čierna Hora – Španielsko 18:19 (kon.) | Nórsko – Švédsko 29:25 (kon.)
koniec
Nórsko
29:25 (13:11)
Švédsko
cz Piatok 19.12.2014, 20:30 • Papp László Budapest Sportaréna, Budapešť (Maďarsko) • Majstrovstvá Európy žien
Predzápasové kurzy
     
    Norské házenkářky v dnešním severském souboji porazily Švédsko 29:25 a finále ME budou hrát posedmé za sebou! Norský celek již svého finálového soupeře zná několik hodin! Házenkářky Černé Hory totiž po prohře nad Španělskem neobhájí titul mistryň Evropy. V semifinále šampionátu v Budapešti podlehly Španělsku 18:19, když po nepovedeném začátku už nestihly dohnat sedmibrankovou ztrátu. Španělsko se tak o zlato utká s olympijskými vítězkami z Norska!


    Norky znovu na letošním dámském mistrovství před zraky rozjásaných diváků potvrdily, že jsou svým stylem hry opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Dominantní celek ve světě ženské házené, Norsko, zažilo výborný vstup do dnešního severského semifinále. Norky se hned ze startu utkání ujaly vedení a dokázaly si jej udržet po celý průběh prvního poločasu. Norky se prezentovaly hned od úvodních minut velice rychlým stylem hry, který je již v páté minutě katapultoval do tříbrankového vedení. Švédkám se podařilo vstřelit první branku v zápase až na přelomu páté a šesté minuty. Norky si v nadcházejících minutách dokázaly stále držet brankový odstup, který dosáhl rekordního nárůstu přibližně deset minut před koncem prvního poločasu, kdy Norky v utkání vedly čtyřbrankovým rozdílem. Švédkám se však podařilo zásluhou zlepšené obrany a výborných útoků snížit čtyřbrankové manko na rozdíl dvou tref. Z prvního poločasu tak odcházely Norky do šaten za stavu 13:11. Ve druhém poločase se rozhodla švédská trenérská lavička udělat několik změn v týmu, aby se pokusila změnit průběh hry. Norský trenér Thorir Hergeisson však hrál se stejným týmem po celých šedesát minut, což se mu také vyplatilo! Švédky se sice dokázaly přiblížit na nejtěsnější rozdíl jediné branky, ale to bylo také vše, co v utkání svedly. V poslední desetiminutovce se projevila norská dominance v plné síle a kráse a Norky se tak zaslouženě radovaly ze čtyřbrankového vítězství (29:25). Norky tak potvrdily roli favoritek, Švédsko ve večerním semifinále ani jednou nepustily do vedení. Vyhrát evropský šampionát mohou už pošesté. (23:06:25)
     
    60
    Konec zápasu. (29:25)
     
    59
    Poslední branku v dnešním severském derby úspěšně vstřelila Lokeová! Na nejvyšší evropský stupínek se chtěly vrátit Norky! Severský gigant vyhrál v letech 2004 až 2010 čtyři Eura po sobě, minule se ale musel v dramatickém finále sklonit před horkokrevnými Černohorkami. Norky si tak výhrou nad Švédskem můžou letos splnit svůj velký sen a znovu dosáhnout na nablýskané evropské kovy ve finálovém utkání proti Španělsku! (29:25)
     
    59
    Ano! Norky znovu před zraky rozjásaných diváků potvrzují, že jsou opravdovým příkladem typické severské házené, technické, dynamické pohledné házené s úžasným severským zaujetím pro hru. Po neuvěřitelně rychle sehrané akci se dokázala norská Saudová prosadit perfektní technickou střelou i z těžkého střeleckého úhlu. (29:24)
     
    58
    A to se Švédkám podařilo. Švédky měly po faulu v brankovišti k dispozici sedmimetrový hod, který s přehledem využila neomylná exekutorka sedmimetrových hodů Gulldénová. (28:24)
     
    57
    Norky zásluhou výborné aktivity v obraně dokázaly zachytit útočné předání míče švédských házenkářek a zahájily tak tři minuty před koncem utkání postupný útok, jehož finální koncovka však nepřinesla Norkám branku. Švédky tak budou mít možnost projít po předchozí chybě reparátem. (28:23)
     
    56
    Lokeová získala dostatek prostoru u čáry brankoviště, ale následnou střelou z pádu míjí brankovou konstrukci. (28:23)
     
    55
    Almová si dokázala dobře seběhnout až na střed brankoviště a zaznamenala svou další branku v utkání. (28:23)
     
    54
    Švédská střední spojka vyslala signál pro zahájení nacvičené akce, který dobře vyslyšela Gulldénová. Zanedlouho se švédské házenkářky přesunuly do rychlého útoku, ale nahrávku útočících Švédek dokázala nabourat Oftedalová, která si po úspěšném zakončení samostatného úniku na bránu vysloužila bouřlivý aplaus norských příznivců. (28:22)
     
    53
    A je to znovu Alstadová, které se pověsila nad blok švédské bránící hráčky a prudkou střelu poslala míč za záda švédské brankářky. (27:21)
     
    51
    Alstadová se pustila z role spojky do proskoku a zařídila Norkám šestibrankové vedení! Jenže to už po chvílí přestává být pravdu. Švédky poslaly do zakončení křídla, které snižují zpět na rozdíl pěti branek. (26:21)
     
    50
    Švédky odvolaly ze své kasy brankářku a na hřišti se tak objevila hráčka v rozlišovacím dresu. Ale ani tato početní výhoda nakonec nepřinesla Švédsku branku. (25:20)
     
    50
    Hra bude pokračovat útočnou jízdou Švédska. (25:20)
     
    50
    Švédská strana reaguje oddechovým časem. (25:20)
     
    49
    Solbergová po dlouhé přihrávce od střední spojky prolétla z křídla před švédskou strážkyni brány a prosadila se střelou o palubovku. (25:20)
     
    49
    Norské spojky posunuly nahrávku do rukou Lokeové, která se z postu pivotmanky prosadila trefou pod břevno. Na druhé straně palubovky se však rychle dostala do proskoku Gulldénová a zapsala si na své střelecké konto svou pátou branku v utkání. (24:20)
     
    48
    Po faulu v oblasti brankoviště nakonec Švédky končily svůj útok střelbou se z nařízeného sedmimetrového hodu, který s přehledem proměnila střelbou do protipohybu norské brankářky Gulldénová. Její statistika střelby je prozatím 4/4. (23:19)
     
    47
    Solbergová to vzala na devíti metrech na sebe a přesnou pravačkou k tyči zařídila Norkám pětibrankové vedení. (23:18)
     
    46
    Švédky se znovu vrátily do útoku, ale v tuto chvíli jim byla signalizována pasivní hra. Švédky se tak pokoušely rychle vystřelit, ale norská strážkyně brány byla připravena. (22:18)
     
    45
    Po excelentní rychlé kombinaci snižují Švédky na čtyřbrankový rozdíl. (22:18)

    Martin Petřek

    Nórsko: Sandová, Solbergová, Riegelhuthová, Arntzenová, Kristiansenová, Alstadová, Lokeová, Breivangová, Mörková, Oftedalová, Karlssonová, Korenová, Jakobsenová, Herremová, C. Solbergová, Wibeová
    Švédsko: Idehniová, Bundsenová, Agrenová, Fogelströmová, Blohmová, Robertsová, Sandová, Ahlmová, Torstensonová, Gulldénová, Hellebergová, Hagmanová, Jacobsenová, Odenová, Almová, Johanssonová

    Rozhodca: Dalibor Juronović, Marko Mrvica (oba CRO)