Super Bowl 50: Denver Broncos - Carolina Panthers 24:10 (kon.)
koniec udalosti
Super Bowl 50: Denver Broncos - Carolina Panthers

24:10

(10:0, 3:7, 3:0, 8:3)

cz Pondelok 08.02.2016, 00:40 • Levi's Stadium, Santa Clara, Kalifornie, USA • Americký futbal
Predzápasové kurzy
     
    NFL právě uzavřela sezónu 2015/16. Sezóna 2016/17 začíná již koncem zimy draftem. Základní část startuje začátkem září a play off jako vždy po Novém roce. Zápasy play off vám opět zprostředkujeme. Do té doby se s vámi NFL na onlajnech loučí. Přeji všem čtenářům dobrou noc, případně dobré ráno. (04:56:41)
     
    Je téměř jisté, že Peyton Manning v příštích dnech oznámí konec své bohaté kariéry. Loučit se jako jeden z nejlepších hráčů historie po vítězném finále nejlepší ligy světa je snem snad všech hráčů ve všech sportech. Této legendární postavě se to splní. Je to opravdová pohádka, americký sen, který nedokáže napsat žádný scénárista, ale jen sám život. Celé Spojené státy nebudou po zbytek roku mluvit o ničem jiném. Tento zápas a okamžiky po jeho skončení se navždy zapsaly nejen do historie této hry. Je to zážitek na celý život. Všechno je možné.
     
    Peyton Manning nakonec naházel 141 yardů a o 1 yard překonal zmiňovanou magickou hranici 1000 naházených yardů v Super Bowlech. Stal se 6. hráčem tohoto tisícovkového klubu.
    Pohádkový příběh letošního Super Bowlu došel naplnění a Payton Manning se může radovat ze zisku vítězné trofeje!
    Von Miller se stal čtvrtým defenzivním hráčem v historii, který byl vyhlášen MVP Super Bowlu!

     
    Dlouho před koncem zápasu bylo jasné, že cenu MVP pro nejlepšího hráče Super Bowlu 50 získá obránce z vítězného týmu. Jelikož vyhrál Denver, je to zcela po právu celé play off neskutečný Von Miller!
     
    Překvapení je na světě! Znovu se potvrdila stará pravda, že v play off rozhoduje zápasy obrana. Obrana Broncos potvrdila, že je v této sezóně nejlepší v celé NFL a udržela nesmírně silný útok Panthers na pouhých 10 bodech! I ve druhém poločasu dominovala, navíc Brandon McManus prokázal pevné nervy a třetím field goalem ve třetí čtvrtině vrátil rozdíl ve skóre na rozdíl 2 bodovacích her (16:7). Obrana Panthers sice také hrála velmi dobře a Kony Ealy dokonce přepsal rekord Super Bowlu, když si sám připsal 3 sacky a 1interception, avšak útok jí nepomohl. Graham Gano sice field goalem snížil na 16:10, avšak 4 minuty před koncem výtečně hrající Von Miller zařídil rozhodující fumble recovery v blízkosti end zóny soupeře a útok Mustangů touto možností nepohrdl! C.J. Anderson zařídil touchdown, navíc se Peyton Manning blýskl proměněnou 2bodovou konverzí hodem na Bennie Fowlera a stav 24:10 během závěrečných 2 minut jde otočit pouze obrovskou shodou náhod a zázrakem. To se nestalo a Denver Broncos překvapivě, avšak naprosto zaslouženě, slaví svůj 3. titul v historii!
    A ještě jeden rekord na Manningovu adresu, ten se totiž stal vůbec nejstarším quarterbackem, který kdy Super Bowl vyhrál!

     
    Americká pohádka je na světě! PEYTON MANNING vítězí v posledním zápase své kariéry a stává se prvním quarterbackem historie, který zvedne nad hlavu trofej Vince Lombardiho v dresech dvou různých klubů!
    Vítězem jubilejního padesátého Super Bowlu se stali hráči Denveru Broncos!

     
    DENVER BRONCOS VÍTĚZÍ V SUPER BOWLU 50!
     
    Konec Super Bowlu 50.
     
    0:14
    CAR, 3 & 19, CAR 32
    To už v podstatě ani nebyla hra. Jen povinnost, aby uplynul čas. Je konec!
     
    0:23
    CAR, 2 & 10, CAR 41
    Newton sice zkompletoval krátkou přihrávku na Whittakera, ale to již nic neznamená. Navíc jejich spoluhráč Webb neudržel nervy a zbytečnou hrubostí trestá svůj tým 15 yardy. Ještě jedna hra a je konec.
     
    0:25
    CAR, 1 & 10, CAR 41
    Newton házel dlouhou přihrávku Ginnovým směrem, ale ten byl dobře pohlídán a Panthers jsou definitivně mrtví!
     
    0:54
    CAR, 1 & 10, CAR 27
    Panthers vzývají zázrak. Hrou s dvěma předání míče se posunuli o 14 yardů.
    Gary Kubiak to právě schytal od svých svěřenců, to mu dnes ale rozhodně vadit nebude!
     
    Na lavičce Broncos se již slaví, na kouče Garyho Kubiaka byl právě převrhnut kbelík, jak je běžným oslavným zvykem.

    Libor Štěpán

    Clete Blakeman
    Popis akce
    U každé jednotlivé akce bude v úvodu znázorněn údaj o týmu, který je momentálně v držení míče, o fázi aktuální akce a také o aktuální poloze hry.

    Příklad DEN, 3 & 5, CAR 42 – U míče je Denver, hraje třetí down, potřebuje získat pět yardů k dosažení dalšího prvního downu a hraje z linie 42 yardů na polovině Caroliny.
    Exkurze do pravidel
    Utkání se hraje na čtyři čtvrtiny, přičemž každá trvá 15 minut. V případě nerozhodného stavu se bude prodlužovat po patnáctiminutových periodách, dokud nebude znám vítěz.

    Hrací čas se zastavuje při vyběhnutí hráče s míčem do zámezí nebo v případě nezkompletované přihrávky. Dále vždy dvě minuty před koncem druhé a čtvrté čtvrtiny (tzv. two-minute warning), zastavuje se i při zranění hráče, kdy je potřeba ošetření a každý tým má také tři oddechové časy na poločas k zastavení času.

    Oba týmy se postupně střídají v útoku, přičemž mají k dispozici čtyři pokusy (downy) k posunu o deset yardů, přičemž pokud by na čtvrtý pokus nedokázali udělat potřebný posun, přichází o míč a na hřiště nastupuje ofenziva soupeře a útočit začne z místa ztráty míče soupeře. Proto se při čtvrtém downu v drtivé většině případů používá tzv. punt, tedy odkop z ruky, kdy kopající dokáže odkopnout míč většinou kolem 40-50 yardů daleko a výrazně tak ztíží soupeři útočnou akci. V případě, že tým pronikne do hloubi útočné poloviny, může zvolit také možnost kopu z pole (field goalu), kterým může navýšit svůj bodový zisk o tři body.

    Pokud se tým po zemi nebo vzduchem dostane až do endzóny (desetiyardový prostor na obou stranách hřiště za vymezenými 100 yardy na hřišti), získává touchdown. Ten je za šest bodů, plus k tomu má tým ještě možnost potvrdit touchdown buď kopem rozehraným z patnácti yardů (extra point – jeden bod), nebo zvolit útočnou akci z dvou yardů před endzónou a v případě úspěchu získat dva body.

    V případě porušení pravidel mohou rozhodčí hodit na hřiště žlutou vlajku (flag) a proviněný tým, ať už útočící, tak i obranný, je posunut po hřišti o určitý počet yardů (obvykle 5, 10, nebo 15).

    Útočící tým ztrácí svoji možnost útočit, pokud nevyužije čtvrtý down k potřebnému zisku pro další první down, dále pokud použije punt, nebo pokud quarterback hodí míč přímo do rukou soupeřova obránce (interception), či pokud hráči vypadne (vlastní nešikovností, nebo třeba vyražením od soupeře) míč z ruky dříve, než se hráč dotkne loktem, zády či kolenem hřiště (fumble). Právě při dotyku hráče s míčem těmito částmi těla se zemí končí daná akce a útočící tým pokračuje z tohoto místa dalším downem.