Southampton – Liverpool 1:0 (kon.)
koniec
Southampton FC
1:0 (1:0)
Liverpool FC
Streda 11.01.2017, 20:45 • St. Mary's Stadium, Southampton • Anglický Ligový pohár • Semifinále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Anglický ligový pohár má dnes na programe druhé semifinálové stretnutie. Spoločne sa pozrieme na St Mary's Stadium, kde domáci Southampton privíta FC Liverpool. Zápas sa začína o 20:45 hod.

    SOUTHAMPTON

    Southampton postúpil do semifinále anglického pohára vďaka trom víťazstvami nad klubmi z najvyššej súťaže. Najskôr zdolal Crystal Palace, následne Sunderland a vo štvrťfinále aj londýnsky Arsenal. Zaujímavosťou je, že v troch dueloch ani raz neinkasoval a na jeho piatich góloch sa podieľalo päť rôznych strelcov. Zverenci Clauda Puela momentálne nemajú práve dobrú formu, keďže v Premier League prehrali posledné tri stretnutia. Svätci nelichotivú sériu neprerušili ani v druhom kole FA Cupu. Na ihrisku Norwichu viedli po uplynutí riadneho hracieho času 1:2, no v nadstavenom čase zariadil odvetný zápas Steven Naismith. Southampton má problémy najmä v ofenzíve a v dnešnom pohárovom zápase sa nebude môcť spoľahnúť ani na najlepšieho strelca Charlieho Austina.

    LIVERPOOL

    FC Liverpool má takisto poriadne nahustený program. V domácej súťaži sa snaží naháňať londýnsku Chelsea a zbytočne si tiež skomplikoval život v FA Cupe. Proti štvrtoligovému Plymouthu nastúpil bez svojich najväčších hviezd a iba remizoval 0:0. Chuť si bude chcieť napraviť aspoň v semifinále ligového pohára, do ktorého sa dostal cez štyroch súperov. Najvážnejšou prekážkou bol Tottenham, ktorý však na Anfield Road padol po výsledku 2:1. Pre zranenie dnešný duel vynechajú Jordan Henderson, Joel Matip a pre reprezentačne povinnosti bude absentovať Sadio Mané. Skvelou správou je, že po siedmich týždňoch sa do hry vráti brazílsky špilmacher Philippe Coutinho. Aj preto sú The Reds favoritom tohto dvojzápasu, v ktorom sa budú snažiť prejsť do svojho trinásteho finále.
     
    Úvodné zostavy:

    Southampton FC: Forster – Cédric Soares, Yoshida, van Dijk, Bertrand – Romeu, Clasie, Davis – Rodriguez, Tadić, Redmond.
    Náhradníci: Lewis – Ward-Prowse, Højbjerg, Stephens, McQueen, Sims, Long.

    Liverpool FC: Karius – Clyne, Lovren, Klavan, Milner – Can, Lucas, Wijnaldum – Lallana, Sturridge, Firmino.
    Náhradníci: Mignolet – Gomez, Moreno, Stewart, Coutinho, Woodburn, Origi.

    Rozhodca: Neil Swarbrick.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Úvodný výkop zápasu mali domáci futbalisti, ale z prvej akcie sa im zakončiť nepodarilo. Nathaniela Clynea totiž fauloval Jay Rodriguez.
     
    2
    Dlhší časový úsek držali loptu na kopačkách hostia. Následne Dejan Lovren poslal pas dopredu, ale Daniel Sturridge sa v osobnom súboji nepresadil.
     
    3
    Tentokrát si už anglický reprezentant dokázal loptu spracovať v šestnástke súpera. Príliš ale dlho váhal s koncovkou a napokon mu lopta ušla mimo hracej plochy.
     
    4
    Prvýkrát bol v permanencii brankár Loris Karius. Mladík v liverpoolskej bráne ale s miernymi problémami kryje prízemný center z pravej strany.
     
    5
    Od úvodných minút sa Liverpool snaží získať územnú prevahu. Zatiaľ sa mu to celkom darí, ale kombinuje ďaleko od súperovej brány.
     
    6
    V úvode zápasu sa hrá prevažne v strede poľa. Z letargie nás chcel vytrhnúť Nathaniel Clyne, ale jeho strela z veľkej diaľky bola zblokovaná.
     
    7
    Hostia sa postupne približujú k šestnástke súpera, ale v ich hre zatiaľ chýba moment prekvapenia. Loptu si prišiel do hĺbky poľa zobrať Daniel Sturridge, no nič nevymyslel.
     
    8
    Liverpool stále hádzanárskym spôsobom oblieha pokutové územie súpera. Svätci sa ale zatiaľ dobre bránia a stíhajú súpera vytláčať z nebezpečných pozícii.
     
    9
    Veľmi dobre teraz vypomohol domácej obrane Oriol Romelu. Adam Lallana si už prebral loptu po pase zo stredu ihriska, no do šance sa nepredral.
     
    10
    Na ihrisku sa chvíľu nehralo, pretože drobné zdravotné problémy mal Virgil van Dijk. Holandský obranca bude v poriadku a nepotrebuje ani ošetrenie.
     
    11
    Opäť sa hrá len v strede ihriska. Po dlhom čase sa dostali k rozohrávke aj domáci futbalisti, no tí sa smerom dopredu mimoriadne trápia počas celej sezóny.
     
    12
    Na ihrisku sa toho príliš veľa zaujímavého nedeje, a tak si televízne kamery všímajú Philippeho Coutinha. Ten sa po zranení členka vracia do zostavy Liverpoolu a možno nastúpi už v priebehu dnešného duelu.
     
    13
    Domáci nemohli pokračovať vo svojej akcii. Nedovoleným zákrokom sa totiž prezentoval Nathan Redmond. Faulovaným hráčom bol Georginio Wijnaldum.
     
    15
    Máme za sebou pomerne nezáživnú úvodnú štvrťhodinu. Teraz to Liverpool skúšal centrami z oboch strán, no v súperovej šestnástke kraľovali domáci stopéri.
     
    16
    Srbský reprezentant Dušan Tadič si prehodil loptu na ľavačku a poslal center do šestnástky hostí. Lopta však našla len pripraveného Lorisa Kariusa.
     
    17
    Liverpool opäť preberá režisérsku taktovku do svojich rúk. Vytrvalo sa snaží rozťahovať domácu obranu, ktorá však pôsobí dobrým dojmom.
     
    18
    Obrovská šanca na strane Liverpoolu. Adam Lallanu sklepol v šestnástke loptu pre Roberta Firmina, ale jeho half-volej dokázal vyraziť na rohový kop Fraser Forster.
    18. Roberto Firmino (LIV)
     
    19
    Dlho sa v zápase skoro nič nedialo, no po šanci Liverpoolu mohli otvoriť skóre aj domáci. Center z pravej strany prepadol až na Nathana Redmonda, ale výborný zákrok predviedol mladý brankár Loris Karius.
     
    20
    Southampton dal gól! Domáci futbalisti otvárajú skóre dnešného zápasu a približujú finálovému zápasu vo Wembley. Jay Rodriguez šikovne prestrčil loptu na NATHANA REDMONDA, ten nebol v ofsajde a s pokojom Angličana prekonal súperovho brankára.
    20. Nathan Redmond (SOT) - 1:0
     
    21
    Liverpoolčania musia reagovať na nepriaznivý vývoj stretnutia. Tí mohli otvoriť skóre zápasu, no šanca Roberta Firmina je kruto potrestaná.
     
    22
    James Milner sa pretlačil k centru z ľavej strany. Ten však nebol príliš dôrazný a končí len v rukaviciach brankára Frasera Forstera.
     
    23
    Liverpool pokračuje vo svojej aktivite, no niekedy pôsobí veľmi staticky. Domáci obrancovia dobre stíhajú brániť nebezpečné priestory.
     
    24
    James Milner posielal center do šestnástky súpera, no Daniel Sturridge sa do zakončenia nedostal. Svoje obranné povinnosti si splnil Maya Yoshida.
     
    26
    Adam Lallana našiel v pokutovom území Jamesa Milnera, no jeho následný center bol zblokovaný. Nasledovať tak bude druhý rohový kop Liverpoolu.
     
    27
    Center z ľavej strany hosťom príliš nevyšiel. Myslím, že to bol James Milner, kto poslal svoj center presne do rukavíc domáceho brankára.
     
    28
    Cédric Soares teraz odvrátil loptu pred Robertom Firminom, a tak bude nasledovať ďalší rohový kop v podaní hráčov Liverpoolu.
     
    29
    Na zemi ostáva ležať Nathaniel Clyne, a tak budú hostia zahrávať priamy kop. Nedovoleným zákrokom sa previnil Jordy Clasie.
     
    30
    James Milner smeroval svoj center na Ragnara Klavana. Estónsky obranca bol ale zdvojený a nedokázal sa tak dostať do zakončenia.
     
    31
    Domáci futbalisti sa po strelenom góle stiahli do obrannej ulity. Liverpool dominuje, má jasnú územnú prevahu, no zatiaľ ju nedokázal zužitkovať.
     
    32
    Domáca obrana si môže vydýchnuť. Dušan Tadič vybojoval loptu v strede ihriska, pre domácich sa črtala šanca na brejk, no včas ho faulom prerušil Dejan Lovren.
     
    33
    Southampton zrejme mal mať výhodu priameho kopu, no hlavný arbiter zákrok Lucasa Leivu na Cédrica Soaresa neposúdil ako nedovolený.
     
    34
    Dnešný zápas nie je žiadnou reklamou na futbal. Hrá sa prevažne v strede poľa a domáci sa snažia čo najviac kaziť rozohrávku súpera.
     
    36
    Ryan Bertrand potiahol akciu po ľavej strane, k strele sa napokon dostal Jay Rodriguez, no keďže bola zblokovaná, budeme svedkami rohového kopu.
     
    37
    Loris Karius loptu vyboxoval mimo pokutového územia, no následne musel byť pozorný, keďže spoza šestnástky pálil Jordy Clasie.
     
    38
    A opäť má Liverpool loptu pod svojou kontrolou. Zatiaľ to ale nestačí. Doposiaľ si vybojoval len jednu šancu, ktorú spálil Roberto Firmino.
     
    39
    Daniel Sturridge už nezachytil loptu na hracej ploche, a tak bude nasledovať len odkop domáceho brankára Frasera Forstera.
     
    40
    Z ľavej strany centroval krajný obranca Ryan Bertrand. V strede pokutového územia bol ale pripravený obranca Dejan Lovren.
     
    41
    Prvý polčas sa nám pomaly chýli k svojmu záveru. Domáci sa už snažia hlavne neinkasovať a odniesť si do šatne tesný náskok.
     
    42
    Roberto Firmino sa nedokázal presadiť na ľavej strane. Virgil van Dijk si splnil svoje obranné povinnosti a odzbrojil brazílskeho hráča.
     
    43
    Liverpoolskí obrancovia bránili mimoriadne pasívne a takmer za to pykali druhým gólom v ich sieti. Po akcii Dušana Tadiča sa dostal do obrovskej šance Nathan Redmond, no Loris Karius podržal svoj tím skvelým zákrokom.
     
    44
    Domáca réžia nám ponúkla zaujímavú štatistiku, ktorá hovorí, že Nathan Redmond ešte dvakrát v jednom zápase nikdy neskóroval. Pred niekoľkými sekundami to mohol zmeniť, no spálil čistú šancu.
    44. Nathan Redmond (SOT)
     
    45
    Prvý polčas nebol príliš prerušovaný, a tak hlavný rozhodca zápasu Neil Swarbrick nadstavil len obligátnu jednu minútu.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Prvý polčas máme za sebou. Jasnú územnú prevahu síce mali hostia, no po úvodnom dejstve môže byť oveľa viac spokojný domáci Southampton. Ten sa dostal do vedenia v 20. minúte, keď z rýchlej akcie ťažil Nathan Redmond. Ten istý hráč mohol zdvojnásobiť vedenie domácich, no v závere prvého polčasu nechal vyniknúť Lorisa Kariusa.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Do druhého polčasu nastúpili obe mužstvá v nezmenených zostavách. Dá sa však predpokladať, že Jürgen Klopp postupom času bude striedať a pošle do hry aj Philippeho Coutinha.
     
    47
    Cédric Soares narobil problémy Jamesovi Milnerovi a ten ho musel zastaviť len za cenu faulu. Domáci tak majú výhodu pomerne zaujímavej štandardnej situácie.
     
    48
    Domáci zahrali jednoduchý signál zakončený strelou Dušana Tadiča. Pokus srbského futbalistu však zráža na roh James Milner.
     
    49
    Domáci futbalisti mali kopať aj ďalší rohový kop, keďže brankár Loris Karius sa evidentne lopty dotkol. Zraku hlavného rozhodcu to ale uniklo.
     
    50
    Japonský obranca Maya Yoshida si počínal nedovolene v strede poľa. Liverpool rýchlo rozohral, no neprekvapil domácich obrancov.
     
    51
    Dušan Tadič si teraz až príliš teatrálne pýtal nedovolený zákrok pred šestnástkou súpera. Treba pochváliť Jamesa Milnera, ktorý v náročnej pozícii odobral loptu súperovi čisto.
     
    52
    Domáci teraz boli agresívni v napádaní a donútili chybovať Lorisa Kariusa. Po jeho nepresnom odkope tak budú vhadzovať na útočnej polovici.
     
    53
    Z ľavej strany poslal dobrý center do šestnástky James Milner. Angličan Daniel Sturridge sa ale nezorientoval práve najlepšie, a tak loptu upratal do bezpečia Virgil van Dijk.
     
    54
    Virgil van Dijk sa teraz prezentoval netradičným útočným výletom. Po ľavej strane sa predral až do šestnástky, no jeho strieľaný center chytá Loris Karius.
     
    55
    Úvodnú desaťminútovku druhého polčasu nám ukončil nedovolený zákrok Oriola Romeua. Ten si počínal proti pravidlám v súboji s Emrem Canom.
     
    56
    Daniel Sturridge smeroval za prihrávkou Adama Lallanu, no v súboji s Virgilom van Dijkom spadol na trávnik. Pokutový kop ale hlavný arbiter nepíska.
     
    58
    Domáci futbalisti boli opäť veľmi nedôrazní v bránení. Steven Davis takmer získal loptu na ľavej strane, no dobre čítal hru Loris Karius.
     
    59
    Adam Lallana si prebral loptu pred šestnástkou súpera a ľavačkou vystrelil. Prízemný pokus anglického reprezentanta bol ale veľmi nepresný.
     
    60
    V krátkom časovom úseku sa hostia dostali do ďalšieho zakončenia. Roberto Firmino síce trafil priestor brány, no jeho pokusu chýbala razancia.
     
    61
    Dušan Tadič centroval z ľavej strany. Na zadnej žrdi hľadal Nathana Redmonda, no toho nepustil do zakončenia liverpoolsky kapitán James Milner.
     
    62
    Dlho očakávaný návrat Philippeho Coutinha je na svete. Brazílčan vstupuje do zápasu za nepriaznivého stravu, keď nahradzuje Georginia Wijnalduma.
     
    63
    Philippe Coutinho sa okamžite zapojil do útočnej akcie hostí. Presným pasom našiel Jamesa Milnera, no ten bol v momente prihrávky v tesnom ofsajde.
     
    64
    Domáci sa teraz dostali na dostrel brány súpera, ale Jay Rodriguez napokon zakončiť nedokázal. Pokračovať budeme vhadzovaním Southamptonu.
     
    65
    Prvý potrestaným hráčom dnešného duelu je Dušan Tadič. Srbský futbalista fauloval Nathaniela Clyna, no žltú kartu dostáva až za dodatočné protesty.
     
    66
    Liverpool mal výhodu rohového kopu, no do zakončenia sa nedostal. Následne domáci vyrazili do rýchleho brejku, z pravej strany strieľal krajný obranca Cédric Soares, no trafil len bočnú sieť.
    66. Cédric Soares (SOT)
     
    67
    Philippe Coutinho kolmou prihrávkou hľadal svojho spoluhráča, no jeho úmysel prekazil veľmi dobre hrajúci obranca Maya Yoshida.
     
    69
    Postupne nám tempo hry narastá, čo je určite dobré. Individuálnou akciou to skúšal Philippe Coutinho, no proti presile obrancov súpera neuspel.
     
    70
    Domáca obrana si teraz môže vydýchnuť, keď Oriol Romeu vybojoval loptu pred vlastnou šestnástkou a následne ho fauloval Lucas Leiva.
     
    71
    Pre domácich hráčov sa črtala ďalšia šanca. Po ľavej strane vnikol do šestnástky Ryan Bertrand, no jeho spätnú prihrávku dobre prečítal Ragnar Klavan.
     
    72
    Jordy Clasie má zdravotné problémy a už je v opatere klubových lekárov. Vyzerá to tak, že v dnešnom zápase nebude môcť pokračovať.
     
    73
    Prvé striedanie domáceho tímu je realitou. Zranený Jordy Clasie nemôže pokračovať ďalej a na jeho miesto prichádza Pierre-Emile Højbjerg.
     
    74
    Tak toto je zaujímavý moment. Daniel Sturridge má v ruke papier s inštrukciami, ktorý mu pripravil Jürgen Klopp. Uvidíme, či sa vďaka tomu zlepší herný prejav Liverpoolu.
     
    75
    Do konca zápasu nám ostáva ešte približne štvrťhodina. Liverpool si v druhom polčase nevytvoril prakticky nič a môže byť rád, že rýchly brejk na druhej strane nezakončil gólom Cédric Soares.
     
    77
    Hostia obliehajú pokutové územie súpera. Pokiaľ vidím správne, útok Liverpoolu čoraz častejšie podporuje aj Dejan Lovren, ktorý by mal byť platný najmä vo vzduchu.
     
    78
    Jürgen Klopp síce tlieska, no strelecký pokus Philippeho Coutinha nepatril do kategórie vydarených. Nasledovať bude len odkop od brány.
     
    79
    Jay Rodriguez teraz zobral zodpovednosť na svoje plecia a vystrelil spoza šestnástky. Jeho pokus ale presvišťal okolo pravej žrde brány Lorisa Kariusa.
     
    80
    Liverpool si cez víkend zmeria sily s Manchestrom United, no pokiaľ podá takýto výkon, bude to mať nesmierne náročné. Jednoznačne chýba kreativita v strede poľa, o ktorú sa zvyčajne stará Jordan Henderson.
     
    81
    Druhým potrestaným mužom dnešného zápasu je Jay Rodriguez. Vadiť mu to ale zatiaľ nemusí, keďže jeho tím stále drží tesný náskok.
     
    82
    V záverečnej desaťminútovke posiela domáci tréner na trávnik dvoch nových hráčov. Nastupuje Shane Long a James Ward-Prowse. Naopak pred dnes majú odpracované Jay Rodriguez a Steven Davis.
     
    83
    Jürgen Klopp posiela na trávnik aj belgického útočníka Divocka Origiho. Ten nahradzuje Roberta Firmina, ktorý mal jedinú vážnejšiu šancu hostí v celom zápase.
     
    84
    Obrovská šanca na domácej strane. Shane Long vybojoval loptu na ľavej strane a poslal ju na druhú stranu, kde bol osamotený Nathan Redmond. Ten to skúsil pekným oblúčikom, no loptu nasmeroval len do brvna brány Liverpoolu.
    84. Redmond (SOT)
     
    85
    Na druhej strane sa dostal k streleckému pokus Daniel Sturridge. Jeho zakončenie bolo ale veľmi nepresné, a tak bude nasledovať odkop Frasera Forstera.
     
    86
    Liverpool sa márne snaží vyrovnať skóre dnešného zápasu. Daniel Sturridge bol opäť zdvojený a nedokázal sa dostať ani k centru.
     
    87
    James Milner vybojoval rohový kop a následne ho aj sám rozohral. Jeho center nebol zlý, no domáci obrancovia upratali loptu do bezpečia.
     
    88
    Shane Long opäť pohrozil. Nabehol si na dlhý pas, bol rýchlejší než Ragnar Klavan, no opäť dobre prečítal situáciu Loris Karius.
     
    89
    Nepresná prihrávka v podaní Philippeho Coutinha. Brazílčan sa hnevá na seba, no nič to nemení na tom, že Fraser Forster bude odkopávať a môže získať cenné sekundy.
     
    90
    Hlavný rozhodca nadstavuje ešte štyri minúty. Na konci riadneho hracieho času si hostia vybojovali priamy kop, ktorý rozohrá Philippe Coutinho.
     
    90+1
    Brazílčan neposlal dobrý center do šestnástky súpera. Virgil van Dijk celú situáciu vyriešil a loptu poslal ďaleko od domácej svätyne.
     
    90+2
    Philippe Coutinho opäť zobral zodpovednosť na svoje plecia. Jeho zakončenie bolo ale znovu nepresné, a tak bude nasledovať ďalší odkop od brány.
     
    90+3
    James Milner centroval z ľavej strany, no našiel len rukavice brankára Frasera Forstera. Domáci sa každou sekundou približujú k cennému triumfu.
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Futbalisti Liverpoolu pokračujú v novom roku v slabučkých výkonoch. Od ašpiranta na titul anglickej Premier League sme rozhodne čakali lepšie výkony, no tie zatiaľ neprichádzajú. Aj preto sú bližšie k postupu do finále Anglického pohára hráči Southamptonu, ktorí dnes zaslúžene zvíťazili 1:0. Hrdinom i smoliarom zápasu je Nathan Redmond. Ten síce rozhodol o výhre domácich, no pokojne mohol v dnešnom zápase zaznamenať hattrick. Zahodil minimálne ďalšie dve veľké šance, ktoré Svätcom môžu v odvetnom zápase chýbať. Ten je na programe na Anfield Road presne o dva týždne. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný večer. (22:42:27)

    Miroslav Kováčik

    Góly: 20. Redmond

    Karty:   65. Tadič (SOT), 81. Rodriguez (SOT)


    Držení míče: 32 % : 68 %.
    Střely na branku: 5:2. Střely mimo: 4:5. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 11:5.
    Southampton FC: Forster – Cédric Soares, Yoshida, van Dijk, Bertrand – Romeu, Clasie, Davis – Rodriguez, Tadić, Redmond.
    Náhradníci: Lewis – Ward-Prowse, Højbjerg, Stephens, McQueen, Sims, Long.

    Liverpool FC: Karius – Clyne, Lovren, Klavan, Milner – Can, Lucas, Wijnaldum – Lallana, Sturridge, Firmino.
    Náhradníci: Mignolet – Gomez, Moreno, Stewart, Coutinho, Woodburn, Origi.

    Rozhodca: Neil Swarbrick
    Streda 25.01.2017
    Liverpool - Southampton 0:1

    Góly: 90+1. Long

    Držení míče: 72 % : 28 %.
    Střely na branku: 3:2. Střely mimo: 6:2. Rohy: 8:4. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 8:2.