Fiorentina – Chievo 1:0 (kon.) | Juventus – Bergamo 3:2 (kon.)
koniec
ACF Fiorentina
1:0 (0:0)
Chievo Verona
cz Streda 11.01.2017, 17:30 • Stadio Artemio Franchi, Florencie • Taliansky pohár • Osemfinále
Predzápasové kurzy
     
    Dobrý den všem fanouškům a fanynkám fotbalu. V rámci osmifinále italského poháru na sebe dnes narazí AFC Fiorentina a Chievo Verona. Utkání začíná v 17:30 a u jeho sledování Vám přeji příjemnou počtenou.
     
    AFC Fiorentina

    Celek z Florencie zůstává v lize poněkud za očekáváním. Po 18 odehraných zápasech má na svém kontě 27 bodů, které mu zajišťují až 9. příčku v Serii A. V posledních pěti soutěžních utkáních navíc vyhrál jen dvakrát, když doma porazili Palermo a Sassuolo Calcio.
    Do pavouka poháru vstupuje Fiorentina však až dnes. Jako nasazený tým nesehrála žádný pohárový duel a jako první je tedy prověří právě Chievo Verona, se kterou mají vesměs pozitivní vzájemnou bilanci.
     
    Chievo Verona

    Chievo je na tom o malinko hůř než jeho dnešní soupeř. Po devatenácti střetnutích se drží na 11. pozici s celkovým ziskem 25 bodů. Stejně jako Fiorentina vyhrálo pouze dva z posledních pěti zápasů. Výhru si připsali na sicilské půdě Palerma a doma proti Sampdorii Janov.
    To Verona má již dva pohárové zápasy za sebou. V prvních dvou kolech sice byla rovněž nasazená, ale poté již museli změřit své síly s mužstvy z nižší soutěže. Nejprve si porážku 3:0 odnesla druholigová Entella a následně si Chievo poradilo stejným výsledkem s Novarou hrající rovněž Serii B. Naváže tedy dnes na své předchozí úspěchy nebo se z postupu do dalšího kola bude radovat favorizovaná Fiorentina?
     
    Posledních pět vzájemných utkání

    28.8.2016 Fiorentina – Chievo 1:0
    30.4.2016 Chievo – Fiorentina 0:0
    20.12.2015 Fiorentina Chievo 2:0
    31.5.2015 Fiorentina – Chievo 3:0
    18.1.2015 Chievo – Fiorentina 1:2
     
    Úvodní sestavy:

    ACF Fiorentina: Tatarusanu – Tomović, De Maio, Olivera – Bernardeschi, Vecino, Sanchez, Badelj, Chiesa, – Kalinić, Zarate
    Náhradníci: Lezzerini – Toledo, Tello, Diks, Salcedo, Cristóforo, Borja Valero, Satalino, Hagi, Babacar, Milić, Iličić

    Chievo Verona: Sorrentino – Izco, Spolli, Cesar, Gobbi – Castro, Radovanović, De Guzman, Bastien – Floro Flores, Inglese
    Náhradníci: Confente – Dainelli, Gamberini, Frey, Birsa, Pellissier, Bressan, Costa, Hetemaj, Meggiorini, Kiyine, Depaoli

    Rozhodčí: Celi – Posado, Valeriani.
     
    Hlavní rozhodčí právě přivádí oba týmy z útrob stadionu za potlesku poměrně prořídlých tribun.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop sice měli hosté z Verony, ale záhy o míč přišli a s kombinací tedy může začít domácí Fiorentina.
     
    2
    Zaratemu se přihrávka vůbec nepovedla a Chievo mohlo jít do protiútoku. Z toho však nic nebylo, protože i do jejich kombinace se vkradl prvek nepřesnosti.
     
    3
    Nechybělo mnoho a domácí mohli jít do vedení! Po průniku po levé straně následovala přihrávka do pokutového území, kde jeden z domácích přistavil míč Zaratemu, který z hranice pokutového kopu technickou střelou jen těsně minul zadní tyč.
     
    4
    Domácí povzbuzeni první příležitostí se znovu pokusili zahrozit. Tentokrát však žádné nebezpečí pro hostující bránu nevzniklo.
     
    5
    Verona dobrým napadáním donutila Fiorentinu ke zpětné přihrávce a míč tak přes Tatarusanua putuje na pravou stranu.
     
    6
    První rohový kop bude zahrávat domácí celek poté, co spolehlivě zasáhla obrana Verony.
     
    7
    Ten byl rozehrán nakrátko a po následném centru si domácí roh zopakují.
     
    7
    Tentokrát již míč letěl do pokutového území přímo od rohového praporku, avšak centr byl příliš dlouhý a doputoval tedy až do zámezí.
     
    8
    I domácí celek dobrým napadáním vytlačil soupeře až na vlastní polovinu a míč následně putoval až hostujícímu brankáři.
     
    9
    Pěknou akci předvedl se svými spoluhráči Bernardeschi. Po pěkné kombinaci se dostal k míči na hranici velkého vápna, ale ani jedna z jeho dvou střel k Sorrentinovi nedoputovala.
     
    10
    A rušno bylo i na druhé straně! K míči se na šestnáctce dostal nikým nehlídaný Floro Flores, jenž se s míčem šikovně otočil, ale potom však zamířil vysoko nad bránu Tatarusanua.
     
    11
    Hosté to nyní přehnali s napadáním a dopustili se nedovoleného zákroku, což neuniklo pozornosti hlavního sudího, který neváhal fouknout do píšťalky.
     
    12
    Výbornou práci na pravé straně odvedl Floro Flores, který se zbavil obránce a posunul míč do běhu svému spoluhráči. Ten však musel počkat na podporu svých kolegů, což celé akci jen uškodilo.
     
    13
    I domácí podnikli rychlý kontr. Přihrávka do pokutového území však byla příliš prudká, a tak míč sebral do svých rukavic brankář Sorrentino.
     
    14
    Kdyby byla přihrávka domácích o něco lepší, mohl jít jejich hráč sám na bránu Chieva. Takhle se míče zmocnili hosté, kteří s ním postupují kupředu.
     
    16
    Floro Flores se tím nikterak nepáral a z levé strany vyslal sice prudkou ránu, ale ta se naneštěstí pro Chievo kroutila ven z brány. Tatarusanu tedy bude odkopávat.
     
    17
    Ivan Radovanović zatáhl soupeře a přerušil tak rychlý brejk Fiorentiny, za což po právu vidí žlutou kartu.
     
    18
    S nabídnutou standartkou ovšem domácí nenaložili nejlépe. Její exekutor se rozhodl v z velké dálky pro střelu, která letěl vysoko nad.
     
    19
    Další nebezpečí pro domácí! Centr z pravé strany odhlavičkoval bek Fiorentiny pouze na kopačky Ingleseho, který vystřelil z blízkosti malého vápna. Protože byl však tísněn několika spoluhráči, tak se jeho pokus nevešel mezi tři tyče.
     
    21
    Přetažený centr na zadní tyči musel Vecino odvracet na rohový kop.
     
    22
    Solidní příležitost se však po brejku rýsovala pro Fiorentinu. Chiesa si velmi dobře zpracoval míč a uháněl s ním na bránu. Poté byl však sražen Radovanovićem, ale podle všeho se jednalo o čistý zákrok.
     
    23
    Domácí hráč ovšem zůstal ležet na trávníku a Verona sportovně zakopla míč do autu. S Chiesou to ovšem nebude nikterak vážné, neboť opouští hrací plochu po svých.
     
    25
    Hráči florentského celku nyní s rozehrávkou vůbec nespěchají a raději v poklidu kombinují na polovině hřiště a čekají na vhodnou příležitost k finální přihrávce.
     
    26
    Teď si ovšem vůbec nerozuměli a nepřesná přihrávka z kopaček domácího středopolaře letí do autu.
     
    27
    I Fiorentina prokázala sportovního ducha, když zakopla míč do zámezí, aby mohl být ošetřen hostující stoper.
     
    28
    Nepovedená střela Bernardeschiho vyústila ve velmi povedenou přihrávku do nitra velkého vápna. Kalinić však prudký míč špatně zpracoval a následně byl odcloněn hostujícím zadákem.
     
    29
    Na nadýchaný centr z levé strany si naskočil Bernardeschi, ovšem jeho hlavičce scházela přesnost.
     
    30
    Skvělá práce domácí defenzívy na levé straně. Ta nejprve odvrátila první centr poté dobrou poziční hrou vytlačila soupeře z blízkosti jejich pokutového území.
     
    31
    Zajímavá pozice se rýsuje pro Fiorentinu. Po faulu totiž bude zahrávat přímý volný kop zhruba z 35 metrů.
     
    32
    S touto situací si však hosté poradili, avšak domácí budou mít šanci na reparát. Tentokrát mají standartku ve větší blízkosti šestnáctky na pravé straně.
     
    33
    No a tohle vypadalo zajímavě! Centr se skvěle kroutil do brány. Následně do něj sáhl Kalinić a míč letěl vysoko nad. I kdyby však tato příležitost skončila brankou, tak ta by kvůli ofsajdovému postavení stejně neplatila.
     
    34
    Fiorentina nyní reklamovala zákrok Radovanoviće a dožadovala se pro něj udělení druhé žluté karty. Rozhodčí však byl opačného názoru a hostujícího hráče prozatím nevyloučil.
     
    36
    Kalinić byl ostře sražen na hranici velkého vápna a domácí budou zahrávat z boku další přímý volný kop.
     
    36
    Za tento faul vidí Lucas Castro žluté napomenutí.
     
    37
    Navíc se hostům centr podařilo odhlavičkovat do bezpečí, načež vysunuli svůj obranný val o pár metrů vpřed.
     
    38
    Nyní si může obrana Verony na chvíli oddechnout, protože její celek bude mít k dispozici rohový kop.
     
    39
    Ovšem ten domácí bez problémů ubránili a mohou se pokusit ohrozit bránu Sorrentina.
     
    40
    Bernardeschi předvedl šikovnou stahovačku, pro kterou však Castro neměl pochopení a domácího záložníka poslal nedovoleně k zemi.
     
    41
    Bernardeschi je však znovu ošetřován, ale i tentokrát se zvedá a odbíhá za postranní čáru v doprovodu lékařů.
     
    42
    Pokus o vysunutí Ingleseho hostům nevyšel. Přihrávka totiž byla příliš dlouhá a k míči tak měl blíže Tatarusanu, který jej ukryl ve své náruči.
     
    43
    Pohlednou individuální akci předvedl na levé straně jeden z domácích, který se poté snažil najít své spoluhráče v pokutovém území. Tam se po nepřesvědčivé hlavičce dostal málem do šance Kalinić, ale nakonec mu byl odpískán útočný faul na brankáře.
     
    44
    Kalinić již mohl z dobré pozice na středu hřiště vystřelit, avšak ještě roztáhl hru na pravou stranu na Chiesu, jenž udělal kličku do středu a jeho nepříliš prudkou ránu v pohodě lapil Sorrentino.
     
    45
    Kombinace na malém prostoru v blízkosti hostující šestnáctky Fiorentině nevyšla a Chievo odkopává míč daleko své brány.
     
    45
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase 2 minuty.
     
    45+1
    Chiesa nyní nemohl pokračovat v akci, protože celou akci zastavil praporek pomezního sudího, který odmával ofsajd.
     
    45+2
    Jeden z hostů nadělal svou zpětnou přihrávkou svému brankáři menší problémy a ten následně odkopává míč do bezpečí.
     
    45+3
    A tohle je velká nepříjemnost pro Veronu! Radovanović ve snaze zastavit brejk hostů na pravé straně fauloval svého soupeře zezadu a vidí za to druhou žlutou kartu a musí předčasně do sprch.
    45+3. Červená karta po 2. žluté
     
    45+3
    No teď při Chievu stáli všichni svatí! Bernardeschi šikovně zakroutil míč z přímého kopu z pravé strany a přes všechnu snahu brankáře orazítkoval svým pokusem břevno veronské brány.
     
    45+4
    První poločas skončil.
     
    První poločas je za námi. V něm byla aktivnějším týmem domácí Fiorentina, avšak k vidění byly šance na obou stranách. V úvodu o sobě dal vědět hlavně Zarate a Floro Flores, ale ti brankáře nedokázali překonat. V 19. minutě se neujala ani šance Ingleseho a na další větší vzrušení jsme si tedy museli počkat až do závěru poločasu. V nastaveném čase totiž Radovanović viděl druhou žlutou kartu a poroučel se předčasně do kabin. Z následného přímého kopu nastřelil Bernardeschi jen břevno, a tak i díky tou skončila první půle bez branek. Ve druhé však Verona bude čelit svému soupeři v početní nevýhodě.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:37.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Chievo Verona: ze hřiště odchází Antonio Floro Flores, přichází Alessandro Gamberini.
     
    47
    Domácí od začátku druhé půle mají míč na svých kopačkách a kombinují na soupeřově polovině.
     
    48
    Z velké dálky napřáhl jeden z domácích a hostující brankář měl co dělat, aby míč vytáhl alespoň na rohový kop.
     
    49
    Znovu to byl Kalinić, který se ocitl v dobré příležitosti. Hlavou totiž zkoušel tečovat pokus svého spoluhráče a nakonec musel na malém vápně zasahovat jeden z hráčů Chieva.
     
    50
    Neuvěřitelný tlak si vytvořili domácí fotbalisté! Z pravé strany zkoušel své štěstí jeden z jejich hráčů a někteří z nich se už radovali z vedoucí branky. Míč však i podle grafiky z opakovaného záběru nepřešel celým objemem brankovou čáru a sudí tak právem gól neuznal.
     
    52
    Tomović si na polovině vyšlápl na svého soupeře a od hlavního rozhodčího vidí z velké blízkosti žlutý kartónek.
     
    53
    Bernardeschi byl faulován ve středu hřiště a Fiorentina má k dispozici standardní situaci z 25 metrů.
     
    54
    Sám faulovaný se ujal její exekuce, avšak svou technickou střelou nedokázal prostřelit zeď Chieva.
     
    55
    Nový hráč na hřišti Gamberini schytal nepříjemný zákrok od svého soupeře a musí být ošetřen. Doufejme, že bude hostující hráč v pořádku.
     
    56
    Vypadá to, že Gamberini bude schopen po krátkém ošetření pokračovat ve hře. U míče je však znovu Fiorentina.
     
    58
    De Maio se možná nechal trochu unést vzniklou situací a poměrně z velké dálky se odhodlal ke střele. ta v žádném případě neměla gólové parametry a jeho pokus letěl daleko vedle brány Verony.
     
    59
    Skvělá právě Olivery na levé straně zajistila domácím další rohový kop.
     
    60
    Na centr si následně naskočil Nikola Kalinić, který však hlavičkoval v záklonu a jeho zakončení mířilo nad bránu Sorrentina.
     
    61
    Velká škoda pro Fiorentinu, že se jejímu středopolaři nepodařilo nezištně míč posunout na levou stranu, kde by pro domácí hráče vznikla stoprocentní pozice.
     
    62
    Aby zastavil rychlý protiútok hostů, musel použít taktického nedovoleného zákroku, za což nemůže následovat nic jiného než žluté napomenutí.
     
    64
    V krátkém časovém úseku přichází další žlutý trest pro hráče Fiorentiny. Tentokrát je napomínán Milan Badelj.
     
    65
    Hlavní sudí nyní rozjel parádní mariáš, nutno však říct, že oprávněný. Centr z levé strany ukryl do své moci Sorrentino a poté jej dohrál Nikola Kalinić, jenž je také potrestán žlutou kartou.
     
    66
    Inglese dobře věděl, že je v ofsajdovém postavení, ale i přesto se zapojil do hry. Pomeznímu sudímu tedy nezbylo nic jiného než zvednout praporek a hru přerušit.
     
    67
    Bernardeschi se pokusil ještě zachránit situaci ve středu hřiště, ale to se mu však nepovedlo. Dopustil se totiž útočného faulu a Verona tedy bude mít klid na rozehrávku.
     
    68
    Velmi utěšenou ránu vyslal nyní z nějakých 30 metrů Bastien a ač jeho střela neletěla mezi tři tyče, tak pořádně protáhla Tatarusanua.
     
    69
    Na levé straně se otevírala zajímavá šance pro Veronu, avšak domácí obrana dobře vystoupila a vystavila hosty do ofsajdu, který se však nakonec nepískal, protože finální pas byl příliš dlouhý.
     
    71
    Tak pozor! Mauro Zarate zcela nesmyslně na polovině hřiště podkopl Bastiena a sudí Celi neváhá a vytahuje kartu barvy červené!
    71. Zákrok Zarateho byl oceněný červenou kartou
     
    72
    Kalinić se svým spoluhráčem šikovně zakombinovali v pokutovém území, ale patička domácího fotbalisty našla pouze kopačky zadáků Chieva.
     
    73
    Inglese si zkoušel u střídaček vymodlit faul, ale rozhodčí mu na lep neskočili a dopředu spěchá znovu Fiorentina.
     
    74
    Chiesovi nyní Kalinić trochu vyčítá jeho střelu, která mířila pouze doprostřed brány. Sorrentino míč rozehrává na kopačky svých kolegů.
     
    75
    Verona promarnila obrovskou šanci! Hosté se hnali do přečíslení snad v šesti proti čtyřem. Krásný centr poté přiletěl z levé strany na zadní tyč, kde si ne úplně ideálně načasoval výskok Inglese a jeho hlavička z malého vápna do brány vůbec nedoletěla.
     
    77
    Tatarusanu nadvakrát zlikvidoval ránu za 30 metrů. Chievo v posledních minutách hru vcelku vyrovnalo.
     
    78
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Milan Badelj, přichází Sebastián Cristóforo.
     
    79
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Maximiliano Olivera, přichází Josip Iličić.
     
    81
    Je před námi poslední desetiminutovka normální hrací doby. Podaří se jednomu z týmů vstřelit branku, která bude s velkou pravděpodobností ta postupová?
     
    82
    Střídání v týmu Chievo Verona: ze hřiště odchází Lucas Castro, přichází Valter Birsa.
     
    82
    Střídání v týmu Chievo Verona: ze hřiště odchází Roberto Inglese, přichází Riccardo Meggiorini.
     
    83
    Což o to, myšlenka to byla dobrá, přenést hru na levou stranu. To by však přihrávka hostů musela být přesnější. Tak mohou dopředu uhánět znovu domácí.
     
    84
    Kaliniće nepustil k míči v šestnáctce jeden z bránících hráčů, jenž jej poté odkopl na rohový kop, ze kterého Fiorentina nedkázla zahrozit.
     
    85
    Domácí se nyní drží na útočné polovině, avšak zatím větší ohrožení veronské branky nepřichází.
     
    86
    Špatná přihrávka zapříčinila rychlý kontr Chieva! Jeden z jejich hráčů si dobře počkal na náběh svého spoluhráče, jenž poté ještě hledal svého kolegu před bránou, ale k tomu míč nepustila domácí obrana.
     
    88
    Hosté si nyní v prostoru velkého vápna nerozuměli a Fiorentina vyváží míč kupředu.
     
    88
    Massimo Gobi zatáhl za ruční brzdu v podobě nedovoleného zákroku a rozhodčí tasí žlutou kartu.
     
    89
    Na vynikající centr od Iličiće nedoskočil žádný z jeho spoluhráčů a obrana Chieva s menším obtížemi dostala míč do bezpečí.
     
    90
    Hlavní sudí nastavuje 4 minuty.
     
    90
    Střídání v týmu ACF Fiorentina: ze hřiště odchází Federico Chiesa, přichází Borja Valero.
     
    90+1
    Po faulu na Iličiće píská sudí Celi penaltu pro Fiorentinu!
     
    90+2
    Brankář hostů Sorrentino vidí za masivní protesty žlutou kartu.
     
    90+3
    Fiorentina právě vstřelila branku!
    Domácí celek se v nastaveném čase ujímá vedení a je velmi blízko postupu do dalšího kola! FEDERICO BERNARDESCHI nepohrdl nařízeným pokutovým kopem a míč posílá po pravé ruce hostujícího brankáře do sítě.
    90+3. Federico BERNARDESCHI - 1:0
     
    90+4
    Domácí mají míč na svých kopačkách a kombinují s ním na vlastní polovině. Tohle už nejspíše celek z Florencie nepustí.
     
    90+5
    Konec zápasu.
     
    Právě skončilo utkání mezi ACF Fiorentinou a Chievem Verona. A že se bylo na co koukat! První poločas sice přinesl několik šancí a vyloučení hostujícího Radovanoviće, avšak ty podstatnější věci se děly až v druhé půli. V jeho první polovině si vytvořili několik slibných šancí domácí fotbalisté, avšak proměnit je nedokázali. V 71. minutě se nechal zbytečně vyloučit florentský Zarate a poté měli vyložené šance i hosté z Verony. Ani ti je však nevyužili a už to vypadalo, že zápas půjde do prodloužení. V nastaveném čase ovšem faulován Josip Iličić a Fiorentina kopala penaltu. S ní suverénně naložil Federico Bernardeschi, který tak vstřelil jediný gól střetnutí a po závěrečném hvizdu se z postupu do další fáze raduje Fiorentina.
     
    Pro tuto chvíli je to z mé strany všechno. Již za pár okamžiků se však na Vás budu těšit u zahajovacího zápasu házenkářského mistrovství světa mezi Francií a Brazílií, které startuje ve 20:45. Do té doby se mějte hezky. Na shledanou. (19:39:58)

    Radomír Fukala

    Góly: 90+3. Bernardeschi (pen.)

    Karty:   52. Tomović (FIO), 62. Vecino (FIO), 64. Badelj (FIO), 65. Kalinić (FIO) – 17. Radovanović (CHV), 36. Castro (CHV), 88. Gobbi (CHV), 90+2. Sorrentino (CHV)   45+3. Radovanović (CHV)   71. Zarate (FIO)


    ACF Fiorentina: Tatarusanu – Tomović, De Maio, Olivera (79. Iličić) – Bernardeschi, Vecino, Sanchez, Badelj (78. Cristóforo), Chiesa (90. Borja Valero), – Kalinić, Zarate
    Náhradníci: Lezzerini – Toledo, Tello, Diks, Salcedo, Cristóforo, Borja Valero, Satalino, Hagi, Babacar, Milić, Iličić

    Chievo Verona: Sorrentino – Izco, Spolli, Cesar, Gobbi – Castro (82. Birsa), Radovanović, De Guzman, Bastien – Floro Flores (46. Gamberini), Inglese (82. Meggiorini)
    Náhradníci: Confente – Dainelli, Gamberini, Frey, Birsa, Pellissier, Bressan, Costa, Hetemaj, Meggiorini, Kiyine, Depaoli

    Rozhodca: Celi – Posado, Valeriani