Bournemouth – Middlesbrough 4:0 (kon.) | Hull City – Watford 2:0 (kon.) | Swansea – Stoke City 2:0 (kon.)
West Ham – Everton 0:0 (kon.)
koniec
AFC Bournemouth
4:0 (2:0)
Middlesbrough FC
cz Sobota 22.04.2017, 16:00 • Vitality Stadium, Bournemouth • Anglická Premier League • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne, vítejte u našeho přenosu z utkání 34. kola anglické Premier League. Společně se zde zaměříme na duel celků ze spodních pater tabulky – Bournemouth na svém stadionu vyzve Middlesbrough.
     
    AFC Bournemouth

    Svěřenci mladého trenéra Eddieho Howea se zatím drží nad pásmem sestupu, na 16. příčce mají celkem sedmibodový náskok na 18. Swansea. V poslední době se jim však nedaří sbírat důležité body – z pěti posledních ligových zápasů získali jen pět bodů za výhru, dvě remízy a stejný počet porážek, přičemž naposledy utrpěli těžký direkt na půdě Tottenhamu, kde podlehli 0:4.

    „The Cherries“ navíc do tohoto důležitého duelu půjdou notně oslabeni – chybět by měli záložníci Jack Wilshere a Andrew Surman, na marodce zůstává útočník Callum Wilson a nejistý je i start dalšího středopolaře Dana Goslinga, o jehož případné účasti se bude rozhodovat až těsně před zápasem.

    Domácí manažer Eddie Howe před zápasem prohlásil: „Vzhledem k tomu, že hrajeme na domácím hřišti, si myslím, že zápas bude hlavně o tom, jak dobře budeme útočit. Je to naší povinností, my musíme.“
     
    Middlesbrough FC

    Hostujícímu týmu naopak docela reálně hrozí, že se po roce zase vrátí do The Championship. „Boro“ je zatím na předposledním místě tabulky a na 17. Hull ztrácí 6 bodů. Obdobně jako Bournemouthu se ani svěřencům trenéra Steva Agnewa v poslední době moc nedaří – z posledních 5 ligových zápasů posbírali jen 2 body za bezbrankové remízy s Burnley a Swansea, přičemž v minulém kole padli doma 1:2 s Arsenalem.

    Ani Middlesbrough nemá k dispozici úplný kádr. Chybět by měl zkušený gólman Valdés a kapitán Grant Leadbitter, otazníky visí nad případným startem dvojice Fábio – Rudy Gestede.

    Slova kouče Agnewa před zápasem: „Pro nás je to významný týden a velmi důležitý zápas, ale musíme si to užít, pouze tak to znám já. Sebevědomí a víra přichází s výhrami.“
     
    Před samotným výkopem bude uctěna památka Uga Ehiogua, bývalého hráče Middlesbrough a trenéra akademie Tottenhamu, který v pátek ráno zemřel. Stadionem proběhne minutový aplaus na památku bývalého anglického reprezentanta a hráči obou týmů nastoupí do zápasu s černými páskami.
     
    Úvodní sestavy:

    AFC Bournemouth: Boruc – A. Smith, Francis (C), S. Cook, Daniels – Fraser, Arter, Gosling, Pugh – J. King – Afobe.
    Náhradníci: Allsop – Gradel, L. Cook, Stanislas, Mings, Mousset, Cargill.

    Middlesbrough FC: Guzan – Barragán, Ayala, Chambers, B. Gibson (C), Friend – G. Ramírez, de Roon, Clayton, Downing – Negredo.
    Náhradníci: Konstantopoulos – Fábio, Espinosa, Stuani, Gestede, Forshaw, Traoré.

    Rozhodčí: Graham Scott – Richard West, Derek Eaton.
     
    Všichni přítomní na Vitality Stadium uctili minutovým potleskem památku Uga Ehiogua a nyní už k těm veselejším věcem – rozhodčí Graham Scott se pozdravil s oběma kapitány a jdeme na to.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop proběhl v režii domácích Cherries. Bournemouth hraje klasicky v černočerveném, hosté nastupují ve žlutých dresech.
     
    2
    Gosling kombinuje na levé straně s Pughem. Ten se nakonec dostal i k centru, který však obrana Middlesbrough odvrátila.
     
    2
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Snový začátek pro domácí celek! Pugh si na levé straně narazil míč s Danielsem a vnikl do vápna, načež zvedl hlavu a přesným přízemním centrem našel JOSHUU KINGA. Ten se vyhnul i Ayalově skluzu a zblízka poslal balon mimo dosah Brada Guzana.
    2. Joshua KING - 1:0
     
    4
    Výhoda pro domácí tým, aktivní Charlie Daniels vyváží balon po levé lajně kupředu.
     
    5
    Pugh po nahrávce Danielse opět cvičil s Barragánem, španělský zadák Middlesbrough jej ale nyní dokázal zastavit.
     
    6
    Harry Arter posunul míč na Danielse, jehož střílený centr byl odražen do autu. Cherries zatím útočí prakticky jen po levé straně, Pugh s Danielsem jsou hodně aktivní.
     
    7
    Chambers se dostal k balonu a dokázal jej odpálit na polovinu domácího manšaftu. Hosté si dlouho oddechnout nemohli, družina kouče Howea už jde zase vpřed.
     
    8
    George Friend se na středu nadechl k velkému průniku, hned v zárodku své individuální akce ale o kulatý nesmysl přišel.
     
    9
    Francis zklidnil hru zpětným pasem na zkušeného gólmana Boruce, polský strážce domácí svatyně pak přenes hru na Charlieho Danielse.
     
    10
    Gastón Ramírez dobře zapracoval směrem dozadu a uzmul míč Arterovi, poprvé v utkání mají hosté balon na kopačkách po trochu delší časový úsek.
     
    11
    Marten de Roon využil zaváhání domácí obrany a po pravém křídle proběhl až na úroveň nějakých 35 metrů od brány, tam jej skluzem zastavil pozorný Steve Cook.
     
    12
    Ramírez se po kombinaci hostujícího týmu dostal k centru, z pravé strany ale svou pobídku o chloupek přetáhl a Negredovi chyběl snad půlmetr k zakončení.
     
    13
    Právě Gastón Ramírez padl po další akci ve vápně Bournemouthu k zemi, avšak penalta se pískat nebude, domácí špílmachr tomu hodně přidal.
     
    14
    Ramírez si chvíli poležel na trávníku a hned jak se zvedl, přistoupil k němu sudí a pěkně zblízka mu ukázal žlutou kartu.
     
    15
    Dlouhý Borucův odkop sklepl Afobe pro Kinga, akce Cherries má však jen jepičí život a v permanenci byl na druhé straně Francis, který nakonec dokázal zpacifikovat výpad hostů.
     
    16
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Clayton až příliš bohorovně přistoupil k řešení situace na hranici vápna a nakonec zády k bráně o balon přišel. Harry Arter jej Claytonovi vypíchl a ten se odrazil až k BENIKU AFOBEMU, jenž už s přehledem navýšil skóre.
    16. Benik AFOBE - 2:0
     
    18
    Na druhé straně hned po rozehrávce zahrozil Negredo, jehož halfvolej zpoza vápna ale letěl přímo na Boruce.
     
    19
    Joshua King si udělal prostor na levé straně a po krátké kličce vypálil pouze do boční sítě Guzanovy brány.
     
    20
    Akcie Middlesbrough klesají níž a níž! Za simulování už trestaný Ramírez zbytečně zajel do Pugha a sudí Graham Scott tasí druhou žlutou a posléze tedy i červenou kartu! Domácí tým bude hrát dlouhou přesilovku.
    20. Červená karta po 2. žluté
     
    22
    Charlie Daniels se na levém křídle nedostal přes Barragána, tak to zkusí kombinací s Arterem. Do akce se zapojují i Pugh a Dan Gosling.
     
    23
    Střídání v týmu Middlesbrough FC: ze hřiště odchází Antonio Barragán, přichází Adam Forshaw.
     
    24
    Negredo byl ještě na vlastní polovině podražen Arterem a defenzivní formace hostí si tak může aspoň trochu odpočinout.
     
    25
    Afobe se na pravé straně dostal k dlouhé nahrávce od Artera, vyhnul se Gibsonovi a posunul míč pod sebe. Po rychlé akci se ke střele dostal právě autor celé myšlenky Harry Arter, brána mu ale byla malá.
     
    26
    Forshaw vybojoval míč a předal jej Gibsonovi. Do akce se zapojil Ayala, jeho dlouhá nahrávka našla Downinga v postavení mimo hru.
     
    27
    Harry Arter se náhle posadil na trávník a drží se za levý kotník. Po krátkém odpočinku domácí středopolař vstává a vypadá to, že by měl být schopný pokračovat v zápase.
     
    28
    Gosling zakládá kombinaci ve spolupráci s Danielsem, mezitím se Arter vrací do hry. Po neúspěšném průniku Pugha bude od brány odkopávat Brad Guzan.
     
    29
    Negredo dokázal v souboji se Stevem Cookem udržet balon a poté jej hlavou prodloužil za sebe, kam si seběhl de Roon a vypálil, Boruc jeho ránu vytáhl na roh.
     
    30
    Rohový kop domácí obrana bez problémů ustála a míč nakonec skončil u Boruce. Ten na konci první půlhodiny odkopl míč na střed pole, kde byl King faulován nizozemským záložníkem de Roonem.
     
    31
    Přímý kop rozehrál Fraser, jeho centr z předbrankového prostoru odklidil do bezpečí Álvaro Negredo. Nyní už kombinují zadáci Bournemouthu.
     
    32
    Joshua King dostal nahrávku do vápna, balon mu však šel až příliš prudce do nohy a domácí forvard jej jen odrazil do zámezí. Guzan bude odkopávat.
     
    33
    Brankář Middlesbrough s výkopem musí ještě počkat, protože King při svém předchozím průniku nešťastně zasáhl do kotníku de Roona a ač se nejednalo o faul, bývalý hráč italské Atalanty si z toho zjevně odnesl nějaké následky...
     
    35
    Hlavní rozhodčí si k sobě na menší pohovor volá Frienda, který v předcházející akci zatáhl za dres unikajícího Ryana Frasera. Tentokrát se vše obešlo bez karty.
     
    36
    Po přímém kopu sice zadáci hostujícího týmu odvrátili míč z vápna, ještě ale není všemu konec. Cherries naplno využívají početní výhodu a dál operují kolem vápna soupeře.
     
    37
    Danielsův centr přeletěl bránu, na zadní tyči však Afobe zabojoval a ještě dokázal odrazem od Gibsona vybojovat roh.
     
    38
    Střídání v týmu Middlesbrough FC: ze hřiště odchází Marten de Roon, přichází Fábio.
     
    38
    Po nakrátko rozehraném rohu vypálil z nějakých 25 metrů Francis, do jeho rány ale zaklekl nový muž na trávníku Fábio.
     
    39
    Následná kolmá nahrávka Cooka končí pouze u Brada Guzana, domácí tým neustává v útočné snaze. Na levé straně hrají s balonem Pugh a Daniels.
     
    40
    Adam Clayton byl faulován na hranici vlastního vápna Francisem, hosté ale u míče dlouho nezůstali a King už obrací hru.
     
    41
    Joshua King nakonec vybojoval rohový kop. Ten rozehráli domácí opět nakrátko, balon ale po Arterově střele končí jen u Guzana.
     
    42
    Negredo posunul míč na střed na Forshawa, který ještě vrací dozadu k obráncům svého týmu. Hosté si po dlouhé době užívají držení míče.
     
    43
    Gosling se náhle bez zjevné příčiny přikrčil a značí, že to asi nepůjde. Jeho návrat po zdravotních problémech byl tedy podle všeho uspěchaný...
     
    44
    Střídání v týmu AFC Bournemouth: ze hřiště odchází Dan Gosling, přichází Lewis Cook.
     
    45
    Běží poslední minuta prvního poločasu. Fanoušci v ochozech ještě jednou symbolicky tleskají při vzpomínce na Uga Ehiogua.
     
    45
    Rychlá akce domácímu týmu úplně nevyšla, po centru z pravé strany a slabém zakončení Kinga zakročil připravený Guzan.
     
    45+1
    Nastaveny jsou tři minuty.
     
    45+2
    Domácí obránci mají míč v moci a už se nikam zbytečně neženou. Cherries podle všeho chtějí první dějství dohrát v klidu.
     
    45+3
    Nakonec to ještě jednou zkusil Joshua King, který je dnes opravdu hodně aktivní. Ani nyní mu to nevyšlo a první půle končí.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 17:04.
     
    První poločas je za námi a ačkoli se jedná o duel celků namočených do sestupových starostí, zatím je opravdu na co koukat!

    Hned v úvodu se domácím vyvedla akce po levé straně, po nahrávce Pugha se trefil Joshua King. Po necelé čtvrthodině si Ramírez chtěl vymodlit penaltu, vysloužil si však jen žlutou kartu za simulaci a na druhé straně se po laxnosti Claytona prosadil Benik Afobe. Vzápětí šel Ramírez nesmyslně ostře do souboje s Pughem a byl po druhé žluté vyloučen!

    Jako by toho ještě v tu chvíli nebylo dost, dočkali jsme se hned tří změn v sestavě – hosté při změně herního plánu nahradili Barragána Forshawem, pak ale došlo na zranění. De Roon byl kvůli problémům s kotníkem vystřídán Fábiem a na straně domácích se opět ozvaly Goslingovy problémy s lýtkem, takže na plac se dostal i Lewis Cook.

    Suma sumárum jsme v prvních 48 minutách viděli dvě branky, vyloučení a hned tři střídání, což je určitě dost slušná a slibná pozvánka ke sledování i druhé části zápasu.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Pokračujeme v akci. Negredo uvedl míč do druhé půle odkopem na vlastní polovinu. První poločas přinesl tolik změn, že oba trenéři byli rádi, že do sestav o pauze nemuseli sahat, takže pokračujeme tak, jak končil první poločas.
     
    47
    Chambers na pravé straně vysunul Fábia, jeho centr byl odražen do autu. Steve Cook po vhazování rychle získal míč, nyní už u balonu je Ben Gibson.
     
    49
    Daniels svedl u rohového praporku duel s Downingem, nakonec z toho všeho bude jen vhazování pro Boro.
     
    50
    Hosté postupným útokem vedeným z pravé strany vybojovali rohový kop. Downingův centr od praporku sice na zadní tyči našel Ayalu, jeho hlavička ale míří nad Borucovu bránu.
     
    51
    Ryan Fraser se na pravém křídle vyhnul ofsajdové pasti hostující defenzivy a odcentroval. Clayton mu balon hlavou nešikovně vrátil, následný pokus Frasera ale nabral trajektorii do ochozů a skončil až v autu na opačné straně hrací plochy.
     
    52
    Další akce Cherries a zase v tom byl Fraser! Afobe udržel míč a i vsedě jej dokázal posunout právě na pravého záložníka domácího týmu, jeho rána i tentokrát míří spíš mezi diváky než na Guzana.
     
    53
    Hosté se dostali do protiakce, centr Forshawa odrazil Smith do autu. Na trávníku zůstává ležet Negredo, který utržil šrám v souboji s Francisem.
     
    55
    Po krátké pauze se pokračuje ve hře i s Negredem, na lavičce hostů se i přesto začal rozcvičovat Adama Traoré.
     
    55
    Boro rozehraje rohový kop. Downingův centr nenašel Negreda na zadní tyči, španělský forvard, toho času v Anglii na hostování z Valencie, si poté našel odražený míč a z voleje jej poslal na bránu, mířil však nad břevno.
     
    56
    Poněkud hektický průběh posledních minut je minulostí, domácí tým zklidňuje hru trpělivou kombinací v okolí středového kruhu.
     
    57
    Úchvatný zákrok Guzana! Fraser odcentroval z pravé strany a na zadní tyč si za zády obránce seběhl Benik Afobe, jeho hlavičku z bezprostřední blízkosti lapil pohotový brankář Middlesbrough!
     
    58
    George Friend zezadu zajel do nohou Ryana Frasera, sudí Scott tasí z kapsičky žlutou akrtu pro beka Middlesbrough.
     
    60
    Další Fraserův centr z pravého křídla zastavil Forshaw a okamžitě vyváží míč vpřed. Rychlý protiútok hostí končí jen u Boruce.
     
    61
    Friend opět fauloval, Scott však nyní odpustil hostujícímu týmu další trest. Následuje přímý kop.
     
    62
    Na povedený centr si seběhl Joshua King, balon ale padl kousek za něj a domácí forvard už bránu neohrozil.
     
    63
    Ayalův odkop přinese domácím autové vhazování. Na středu má míč pod kontrolou Harry Arter.
     
    64
    Tvrdá rána Ryana Frasera mířila přesně k tyči, Guzan se ale tygřím skokem přemístil právě včas a balon vyrazil. Afobe se potom už k dorážce nedostal.
     
    65
    Po zákroku Chamberse rozehráli domácí rohový kop a ačkoli se Boro ubránilo, Cherries ještě pokračují v akci.
     
    65
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Defenziva hostí zase zaspala! Na středu sebral balon Lewis Cook a vyslal parádní nahrávku otevřeným prostorem na levé křídlo. Tam je MARC PUGH, který zasekl kolem Ayaly a pak technickým obstřelem na zadní tyč navyšuje skóre. Tímto domácí záložník hezky oslavil svůj 250. start za Bournemouth v ligových soutěžích.
    65. Marc PUGH - 3:0
     
    67
    Hned poté si Pugh vykoledoval faul na nebohém Ayalovi, který je navíc za svůj zákrok potrestán žlutou kartou.
     
    69
    Domácím ale tříbrankový náskok nestačí! The Cherries nemají dost a po pravé straně rozjíždí další útočnou akci.
     
    70
    Forshaw fauloval Adama Smithe, tohle je nadějná pozice pro rozehrávku přímého kopu. K balonu se staví Fraser a Daniels.
     
    70
    Bournemouth právě vstřelil branku!
    Krásně sehráno! Fraser posunul míč na CHARLIEHO DANIELSE, který se vyhnul ze zdi vybíhajícímu obránci, potáhl si míč na hranici vápna a tvrdou přízemní střelou na bližší tyč dál navyšuje vedení domácích Cherries!
    70. Charlie DANIELS - 4:0
     
    72
    Střídání v týmu AFC Bournemouth: ze hřiště odchází Ryan Fraser, přichází Junior Stanislas.
     
    73
    Domácí tým už se nikam nežene, trpělivě kombinuje na středu hrací plochy a čeká na další okénka v obranné formaci soupeře.
     
    75
    Friend bude vhazovat na levé straně, jeho spoluhráčům už se dopředu moc nechce. Přesto se ale na výlet vydal Negredo, jenž byl faulován. Ještě předtím byl ale signalizován ofsajd, takže u míče zůstanou domácí.
     
    77
    Stanislas rozehrál dobrou akci a našel na levé straně Pugha, jehož střílený centr nedokázal King z pozice před bránou přetavit v pátou branku domácích.
     
    78
    Pugh si potáhl míč po levém křídle dopředu a stal se obětí zákroku Fábia. Jeho faul už asi přišel i trochu z frustrace nad mizerným vývojem zápasu.
     
    79
    Následovala menší roztržka a postrkování hráčů obou týmů, Graham Scott ale dokázal udělat pořádek a domácí už mohou rozehrát přímý kop.
     
    80
    Střídání v týmu Middlesbrough FC: ze hřiště odchází Álvaro Negredo, přichází Rudy Gestede.
     
    80
    Po nepřesné akci domácích odkopává Guzan, Cherries však záhy získávají balon zpět.
     
    81
    Kombinace domácího týmu pokračuje po levé straně, Fábio odrazil balon do zámezí.
     
    82
    Teď se právě brazilský zadák Fábio vydal vpřed, provinil se ale útočným faulem.
     
    83
    Stanislas předal míč Arterovi, v akci ještě pokračuje mladý Lewis Cook. Vzápětí fauluje Adam Smith a útok Bournemouthu je zastaven.
     
    84
    Střídání v týmu AFC Bournemouth: ze hřiště odchází Joshua King, přichází Lys Mousset.
     
    85
    Mousset se hned zapojil do akce a po hezkém sólu obešel rovnou dva obránce Middlesbrough, pak mu ovšem míč uskočil do zámezí.
     
    85
    Arter se v souboji s Forshawem provinil faulem, Boro rozehraje přímý kop.
     
    86
    Downing u postranní čáry fauloval svého strážce Danielse a domácí tým tak zůstane v držení míče.
     
    86
    Francis poslal směrem vpřed dlouhou nahrávku, na jejím konci ale rozhodčí píská ofsajdové postavení Adama Smithe.
     
    87
    Ještě jeden ofsajd Cherries, po další nahrávce Francise je mimo hru nachytán Pugh.
     
    88
    Ayala, už jednou trestaný kartou, si nyní dovolil faulovat Mousseta. Scott to přechází pouze s ústní domluvou.
     
    89
    Zajímavá šance, po centru zleva vyplaval balon před bránou přímo u Lyse Mousseta, ten ale pálí nad bránu.
     
    90+1
    Nad rámec druhého dějství jsou nastaveny dvě minuty.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Zákroky brankáře Artur Boruc (Bournemouth) – 2.
     
    Zákroky brankáře Bradley Guzan (Middlesbrough) – 6.
     
    V nastaveném čase už se nic zásadního nepřihodilo a utkání tak končí jednoznačným vítězstvím domácího celku.

    Po hodně rušném prvním dějství se po pauze dlouho nic nedělo, až těsně kolem završení hodiny hry se zase začaly dít věci. Nejprve zázračně vychytal Afobeho hlavičku Guzan, v 65. minutě už ale kapituloval, když jej hezkým obstřelem překonal jubilant v domácí sestavě Marc Pugh. O pět minut později vstřelil po hezky rozehraném volném kopu čtvrtou branku bek Charlie Daniels. Poté už se nic převratného neudálo a svěřenci trenéra Howea si ve velkém stylu došli pro velmi příjemné tři body, zatímco Middlesbrough dál zabředává do sestupových starostí...
     
    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 7:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 4:14.
     
    To je ode mě pro dnešek vše. Díky za pozornost, přeji příjemný zbytek sobotního dne a zase někdy u onlajnů, na počtenou! (17:59:58)

    Michal Konvalina

    Góly: 2. J. King (Pugh), 16. Afobe (Arter), 65. Pugh (L. Cook), 70. Daniels (Fraser)

    Karty:   14. G. Ramírez (MDD), 58. Friend (MDD), 67. Ayala (MDD)   20. G. Ramírez (MDD)


    Držení míče: 68 % : 32 %.
    Střely na branku: 10:2. Střely mimo: 7:3. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 4:14.
    AFC Bournemouth: Boruc – A. Smith, Francis (C), S. Cook, Daniels – Fraser (72. Stanislas), Arter, Gosling (44. L. Cook), Pugh – J. King (84. Mousset) – Afobe.
    Náhradníci: Allsop – Gradel, L. Cook, Stanislas, Mings, Mousset, Cargill.

    Middlesbrough FC: Guzan – Barragán (23. Forshaw), Ayala, Chambers, B. Gibson (C), Friend – G. Ramírez, de Roon (38. Fábio), Clayton, Downing – Negredo (80. Gestede).
    Náhradníci: Konstantopoulos – Fábio, Espinosa, Stuani, Gestede, Forshaw, Traoré.

    Rozhodca: Graham Scott – Richard West, Derek Eaton