TK k představení projektu Olympijské parky 2018 (kon.) | Tlačová konferencia po Kongrese SZĽH sk (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference k představení projektu Olympijské parky 2018

cz Piatok 23.06.2017, 13:00Tlačové konferencie
     
    13:38
    Oficiální část tiskové konference je u konce. (13:37:58)
     
    Na závěr TK předseda ČOV Jiří Kejval představuje projekt Sport Parks, který má být inspirací českých olympijských parků pro ostatní národní olympijské výbory, které postupně začínají také organizovat a pořádat své olympijské parky.

    Od olympijského parku v Brně se budou učit organizátoři v Grenoblu (Francie) a Miláně (Itálie).
     
    Dotaz: Jaké sporty si budou moci děti v parku zkusit?

    Jiří Kejval: Určitě chceme všechny sporty, co budou na olympiádě. Nemáme tedy bobovou dráhu, navíc je to docela nebezpečná věc, ale budeme chtít návštěvníkům ukázat, jak například vypadají boby, měli bychom mít na místě trenažer.

    Určitě ale chceme ukázat návštěvníkům všechny sporty, co na olympijských hrách budou.
     
    Dotaz: : Jaká je plánována kapacita olympijského parku?

    Jiří Kejval: V Praze jsme se dostávali někam kolem 30 až 40 tisíc lidí za den, předpokládám, že v Brně bude kapacita podobná. Ale budeme se pohybovat v uzavřeném prostoru, takže to přesně ještě budeme muset nastavit.

    Petr Vokřál: Chceme cílit na mladou generaci, aby si většina žáků ty sporty mohla osahat a navštívit jednotlivá sportoviště.

    Jiří Kejval: Návštěvnost bude závislá i na úspěších reprezentace. Nebojím se hokejového turnaje. Brno je hokejové město, čerstvý mistr, kvůli absenci hráčů z NHL věřím, že bude na olympiádě hodně hráčů i z extraligy. A to přitáhne brněnské fanoušky do olympijského parku, kde budou moci hokejový turnaj na dálku sledovat.
     
    Dotaz: Jaká bude podpora ze strany města a kraje na brněnský olympijský park?

    Petr Vokřál: Město Brno na dá 10 milionů, kraj 5 milionů. Dále počítáme s organizační a technickou podporou přímo na místě.

    Jiří Kejval: Jedná se o investici, která je převážně pro lidi. Abychom předešli dotazům, jak je tato atrakce ekonomicky udržitelná, požádali jsme společnost KMPG, aby nám udělala analýzu ekonomické údržnosti parků na modelu posledních parků. Tato analýza je dostupná na stránkách Olympijského výboru, vychází z ní ale, že je tato investice celkově výnosná.
     
    Následují dotazy přítomných novinářů.
     
    Jiří Kejval:

    Děkuji mnohokrát městu Brnu a Jihomoravskému kraji za podpoření této akce.Významnou část prostředků ponesou i naši sponzoři a partneři, kteří svoji aktivaci budou dělat ve všech olympijských parcích.
     
    Jiří Kejval:

    Důležitá je pro nás i přítomnost České televize. Ta po dlouhé době neudělá svá centrální mediální střediska přímo v dění olympiády (tak jak to udělala v Soči či v Riu), ale udělá je přímo v České republice, a to v olympijských parcích v Ostravě a Brně.
     
    Jiří Kejval:

    Hlavním motivem parků bude opět sportování a fandění.

    Chceme, aby parky vypadaly podobně jako minulé roky, zatím máme domluvenou Ostravu a Brno a nechceme jejich počet už moc natahovat, v zimě jsou podmínky složitější. Například když nebude sníh, jsou podmínky jeho výroby náročnější.

    Všechny parky chceme mít podobně obrandované, jde nám o to, že když do parku přijde divák, tak aby se cítil, že se ocitl na olympijském sportovišti. Zatím neznáme z Jižní Koree oficiální barvu olympijských her, budou je prezentovat na podzim, domníváme se ale, že klíčová barva bude modrá.

    Jde nám o to, že když někdo přijde do pavilonu Z, tak aby měl pocit, že je uprostřed olympijské myšlenky.
     
    Následně bude na tiskové konferenci připravena vize a strategie olympijských parků 2018.
     
    Nyní je přítomným novinářům promítáno video shrnující poslední dva ročníky olympijských parků (2014, 2016), které Český olympijský výbor pořádal.
     
    Jiří Kejval:

    Předevčírem jsme oznámili olympijský park v Ostravě, dnes jsem nadšen, že můžeme oznámit olympijský park i v Brně. S pořádáním olympijských parků máme již víceletou zkušenost, občas jsme naráželi na problémy, například s ochránci přírody, ochranou životního prostředí, ale té se v případě Brna nebojím, protože zde máme velmi kvalitní podmínky.

    Když jsem viděl první vizualizace, věřím, že olympijský park v Brně bude naprosto unikátní a bude udržitelný jak z hlediska životního prostředí, tak i ekonomického. To je pro nás zásadní.
     
    Jiří Kejval:

    Chceme využít momentum olympijských her, abychom přilákali občany k tomu, aby fandili, sledovali všechny sportovce, ale také si mohli různé sporty, co na olympijských hrách jsou, vyzkoušet. Olympijské parky nejsou určeny jen pro děti a mládež, jednotlivé disciplíny si mohou osahat i dospělí. A někteří zde třeba najdou oblibu k nové disciplíně, které se budou dále věnovat a sportovat.
     
    Jiří Kejval (předseda ČOV):

    Olympijské parky nejsou jen myšlenkou sportu, ale i myšlenkou fairplay a mezinárodní spolupráce. Je to velký pojem po celém světe.

    Olympiáda je pro všechny velkým pojmem. Máme výzkum, že kolem 90 % všech občanů během olympiády ví, že nějaká olympiáda probíhá, 80 % obyvatel pak zastihne nějaké výsledky. Většina jich sleduje v televizi, převážně závody českých sportovců.
     
    Bohumil Šimek (hejtman Jihomoravského kraje):

    I já jsem rád, že taková myšlenka v Brně vznikla. Po zítřejším zahájení olympiády dětí a mládeže je to další krok, jak přilákat a namotivovat děti ke sportu. A to nemluvím jenom o dětech na základních školách, ale i na středních.

    Věřím, že všechny školy, které Jihomoravský kraj zřizuje, se tohoto zúčastní a navštíví olympijský park.

    Třeba se zde objeví a vzniknou noví talentové, nové Sáblikové nebo Koukalové.
     
    Petr Vokřál:

    Těší mne, že jsme se domluvili s BVV, kde olympijský park uskutečníme. Má dobré zázemí, dobrou lokalitu, je dostupné ze všech částí města, věřím, že prostory výstaviště budou pro vybudování olympijského parku velmi kvalitní.
     
    Petr Vokřál (primátor města Brna):

    Jsem velmi rád, že máme tuto možnost se potkat. Jako město jsme před dvěma lety myšlenku olympijského parku zvažovali, ale přišli jsme příliš pozdě a nestačili jsme ji zrealizovat. Letos už se vše podařilo dotáhnout do úspěšného konce.

    Shodou okolností se zde scházíme den před zahájením dětské olympiády, která v Brně zítra začíná. Je to pěkná spojitost.
     
    13:04
    Tisková konference právě začíná.
     
    Všichni účastníci tiskové konference se již schází v sále, brzy budeme moci začít.

    Pavel Kuba