16. etapa: Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère Víťaz: Michael Matthews (Sunweb) (kon.)
koniec udalosti
16. etapa: Le Puy-en-Velay - Romans-sur-Isère

Víťaz: Michael Matthews (Sunweb)

Utorok 18.07.2017, 13:40Tour de France
     
    Sledovali sme veľmi zaujímavú zvlnenú etapu. Ešte raz musíme vyzdvihnúť tím Sunweb, ktorý si odkrútil celú etapu a mal veľkú zásluhu na tom, že Marcel Kittel zostal vzadu a nemohol bojovať o etapový triumf. Michael Matthews získal 20 bodov na šprintérskej prémii a etapu doviedol do úspešného konca. Po záverečnej selekcii zostali visieť v druhej skupine Alexander Kristoff i André Greipel. Austrálsky cyklista druhým víťazstvom v tejto edícii Tour de France dramatizuje boj o zelený dres. Na Marcela Kittela stráca už len 29 bodov. V celkovom poradí okrem Alberta Contadora stratil 50 sekúnd aj Daniel Martin, ktorý tak zrejme vypadáva z boja o žltý dres. Ja vám ďakujem za pozornosť a prajem pekný zvyšok dňa. Dnešnou etapou s dojazdom v Romans-sur-Isère vás sprevádzal Miroslav Kováčik. (17:33:59)
    Michael Matthews bol v záverečnom špurte najsilnejší.

     
    CIEĽ
    Tak napokon to nebolo až také tesné, ako sa zdalo z pohľadu prednej kamery. Víťazom dnešnej etapy sa absolútne zaslúžene stáva MICHAEL MATTHEWS z tímu Sunweb. Nemecký tím odviedol skvelú prácu, v prvej polovici trate sa zbavil Marcela Kittela a prežil aj veternú selekciu v závere etapy. Naopak, na tú doplatil Daniel Martin a nabral 50-sekundovú stratu. Druhý skončil Edvald Boasson Hagen a tretí preťal cieľovú čiaru John Degenkolb.
     
    CIEĽ
    Bolo to nesmierne tesné! Daniele Bennati bol dostihnutý 500 metrov pred páskou. Michael Matthews nastúpil veľmi skoro a vyzeralo to, že sa cez neho dostal Edvald Boasson Hagen. No, musíme si počkať na cieľovú fotografiu.
     
    1 km
    Máme pred sebou posledný kilometer. Zozadu sa na Taliana doťahujú jeho súperi a bude to skutočne veľmi tesné. Dojazd je trošku technický, čo skupine favoritov nemusí vyhovovať.
     
    2 km
    Dva kilometre pred koncom nastúpil Daniele Bennati z tímu Movistar. Ten je veľmi dobrý časovkár tak to skúsil. V špurte by totiž žiadnu šancu na výhru nemal. Sunweb či Dimension Data musia reagovať.
     
    3 km
    Posledné tri kilometre do konca dnešných pretekov. Daniel Martin momentálne stráca 35 sekúnd a po dnešnej etape stratí kontakt s Mikelom Landom z tímu Sky.
     
    4 km
    Situácia v hlavnej skupine je veľmi neprehľadná. Zatiaľ vidíme vpredu tímy na celkové poradie. Favorizovaní jazdci pre etapový vavrín zostávajú trošku schovaní.
     
    5 km
    Na čele prvej skupiny je momentálne Oliver Naesen, ktorý odviedol dobrú prácu a pomohol Romainovi Bardetovi. Okrem toho stratil aj Alberto Contador. Jeho manko je už viac ako minútové.
     
    6 km
    Vpredu je veľmi pekne zoradený aj tím Movistar, no ten zrejme nemá ambície na etapové víťazstvo. Veľmi dobre si situáciu kontroluje Chris Froome, ktorý by si mal udržať žltý dres aj do zajtrajšej etapy.
     
    7 km
    S druhou skupinou to rozhodne nevyzerá dobre. Daniel Martin tu stráca veľké množstvo síl, ktorému mu v nasledujúcich dvoch dňoch budú chýbať. Snaží sa mu pomôcť ešte Austrálčan Jake Bauer.
     
    8 km
    Výraznú selekciu napokon zvládol aj Mikel Landa, hoci prvotné informácie hovorili o inom. V elitnej skupine zostal aj Edvald Boasson Hagen, ktorého už raz milimetre delili od etapového triumfu.
     
    9 km
    Tak teraz to bude opäť poriadne rýchle. Na čele druhej skupiny vidíme Louisa Mentjesa, ktorý je takisto pretekárom na celkové poradie. Strata druhej skupiny je už na pol minúte, a tak sa André Greipel víťazstva opäť nedočká.
     
    10 km
    Cyklisti prichádzajú do mesta Alixan, čo znamená, že pred sebou máme posledných desať kilometerov. Vidíme, že v skupine Daniela Martina zostali aj favoriti na víťazstvo – André Greipel a Alexander Kristoff. Tí momentálne strácajú 16 sekúnd.
     
    12 km
    Situácia sa teraz trošku ustálila. Problémy mal Romain Bardet, no za pomoci Olivera Naesena sa dostal späť na začiatok pelotónu. Stráca ale Daniel Martin! Tak to je dnes veľmi nevydarená etapa pre Quick-Step Floors.
     
    14 km
    Tak teraz sme videli dramatické chvíle. Pelotón sa snaží roztrhnúť tím Sky a okrem toho sme videli aj pád. Na zemi skončili Jarlinson Pantano a Alex Domont z tímu AG2R La Mondiale. No, poriadne sa nám pelotón naťahuje.
     
    16 km
    Postupne sa dostáva dopredu aj vláčik Andrého Greipela. Ten od roku 2011 zakaždým aspoň raz triumfoval na Tour de France. Tento rok sa mu to zatiaľ nepodarilo a okrem dnešnej etapy bude mať šancu už len na Elyzejských poliach.
     
    18 km
    Tak uvidíme, ako to dnes celé dopadne. S výnimkou Marcela Kittela a Dylana Groenewegena sú vpredu všetci kvalitní šprintéri. Na čele pelotónu sú zatiaľ tímy na celkové poradie, teda Sky, Astana a Orica – Scott.
     
    20 km
    Nič nenecháva na náhodu ani tím Sky. Chris Froome je v prednej časti pelotónu a pekne sa vyváža za Michalom Kwiatkowskim. Samozrejme, je pri ňom aj Mikel Landa či výborný bieloruský časovkár Vasil Kirienka.

    Miroslav Kováčik

    Najlepšia desiatka dnešnej etapy:
    1. Michael Matthews (Team Sunweb) 3:38:15 hod.
    2. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data)
    3. John Degenkolb ( Trek – Segafredo)
    4. Greg van Avermaet (BMC Racing)
    5. Christophe Laporte (Cofidis)
    6. Jens Keukeleire (Orica – Scott)
    7. Tony Gallopin (Lotto Soudal)
    8. Tiesj Benoot (Lotto Soudal)
    9. Maciej Bodnar (Bora Hansgrohe)
    10. Romain Hardy (Fortuneo – Oscaro).

    Výsledky šprintérskej prémie:
    1. Michael Matthews (Team Sunweb) 20 bodov.
    2. André Greipel (Lotto Soudal) 17b.
    3. Sonny Colbrelli (Bahrain – Merida) 15b.
    4. Ramon Sinkeldam (Team Sunweb) 13b.
    5. Damian Howson (Orica – Scott) 11b.
    6. Esteban Chaves (Orica – Scott) 10b.
    7. Michael Albasini (Orica – Scott) 9b.
    8. Jens Keukeleire (Orica – Scott) 8b.
    9. Simon Yates (Orica – Scott) 7b.
    10. Albert Timmer (Team Sunweb) 6b.
    11. Stephen Cummings (Dimension Data) 5b.
    12. Christian Knees (Team Sky) 4b.
    13. Michal Kwiatkowski (Team Sky) 3b.
    14. Scott Thwaites (Dimension Data) 2b.
    15. Alessandro De Marchi (BMC Racing) 1b.

    Výsledky horskej prémie Col du Rouvey:
    1. Warren Barguil (Team Sunweb) 1 bod.
    Výsledky horskej prémie Côte de Boussoulet:
    1. Thomas De Gendt (Lotto Soudal) 2 body.
    2. Sylvain Chavanel (Direct Energie) 1 bod.