Newcastle – Tottenham 0:2 (kon.) | Manchester United – West Ham 4:0 (kon.)
koniec
Newcastle United
0:2 (0:0)
Tottenham Hotspur
Nedeľa 13.08.2017, 14:30 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • Anglická Premier League • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Stretnutie sa začne o 14:30.
     
    Newcastle United

    Rafael Benítez avizoval veľké nákupy, zatiaľ sa tak nedeje a "straky" určite nemôžu byť tak spokojné, ako plánovali. V klube je však zdravé jadro, takže po vystužení by sa mohlo udržať medzi elitou. Z hráčov ako Ciaran Clark, Paul Dummett, Jamaal Lascelles, DeAndre Yedlin, Matt Ritchie, Jonjo Shelvey, Momo Diamé, Dwight Gayle, Ayoze Pérez alebo Aleksandar Mitrović by sa po doplnení o šesticu Tim Krul, Christian Atsu, Florian Lejeune, Jacob Murphy, Javi Manquillo a Mikel Merino mohol stať silný tím.

    Oproti minulej sezóne v klube nebudú pokračovať Sam Ameobi, Adam Armstrong (H), Daryl Murphy, Vurnon Anita, Yoan Gouffran alebo Matz Sels.

    Tottenham Hotspur

    Zaujímavé je, že "kohúti" pred štartom sezóny 2017/18 nezískali ešte ani jedného hráča, s ktorým počítajú do A-tímu. Posilami nie sú ani navrátilci z hosťovaní, pretože až na Federica Fazia aj tí zas odišli. Clinton N'Jie, Filip Lesniak a Nabil Bentaleb navyše natrvalo. Kapitolu v Tottenhame uzavrel i Kyle Walker, ktorý sa za necelých 57 miliónov vybral do Manchestru City. Stal sa najdrahším obrancom histórie, následne ho prebehol už jeho spoluhráč Benjamin Mendy. K ďalším odchodom patrí ukončenia hosťovania Paua Lópeza z Espanyolu či hosťovanie Joshuu Onomaha v Aston Ville.
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Elliot – Manquillo, Lejeune, Clark, P. Dummett – Shelvey (C), Hayden, Ritchie – Atsu, Gayle, Ayoze Pérez.
    Náhradníci: Darlow – Merino, Jacob Murphy, Lascelles, Aarons, Mbemba, A. Mitrović.

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Walker-Peters, Vertonghen, Alderweireld, Davies – Dier, Dembélé – Moussa Sissoko, Alli, Eriksen – Kane.
    Náhradníci: Vorm – Son Heung-min, V. Janssen, Wanyama, Wimmer, Winks, Carter-Vickers..
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Domáci hráči mali v tomto zápase výkop, avšak v úvodnej snahe sa ďaleko nedostali. Po následnom nákope si faul vypýtal Walker-Peters.
     
    2
    Vertonghen si situáciu vedľa svojej šestnástky nekomplikoval a oba odkopol pred dobiedzajúci hráčmi súpera na tribúnu.
     
    3
    Gayle sa pokúsil nakopnúť loptu do šestnástky, kde si nabiehal Atsu, avšak ghanský útočník sa k lopte nedostal.
     
    4
    Dwight Gayle ostal ležať na trávniku po súboji s Vertonghenom. Faul sa nepískal, dopredu idú po pravej strane hostia, avšak Sissoko sa ďaleko nedostal.
     
    5
    Gayle dostal krásny pas do šestnástky za stopérov Tottenhamu, a tak bez rozmýšľania vystrelil z prvej z otočky. Namieril nad bránu Huga Llorisa.
     
    6
    Harry Kane si hodil loptu do pokutového územia. Na druhej strane mal Sissoka, lenže na Francúza necentroval a Manquillo mu loptu odkopol na roh.
     
    7
    Paul Dummett ostal ležať na zemi po tom, ako si natiahol zadný stehenný sval a v hre pokračovať nebude môcť.
     
    8
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Paul Dummett, prichádza Jamaal Lascelles.
     
    9
    Tottenham drží loptu v strede ihriska, odkiaľ sa snaží dostať sa bližšie k bráne Elliota, lenže cez pozornú defenzívu súpera to nejde najlepšie. Strela Dembelého neprešla.
     
    10
    Odkop Clarka z vlastnej šestnástky hľadal na hrote ofenzívy Gaylea, toho dokázal postrážiť Alderweireld a následnú kolmicu odkopol Lloris.
     
    11
    Manquilo cez seba Alliho nepustil, loptu odpálil rezolútne pred Angličanom za postrannú čiaru.
     
    12
    Newcastle síce nedrží loptu často, lenže aj keď ju nemá, tak dokáže znepríjemňovať súperovi život. Tottenham sa nevie dostať k bráne Elliota.
     
    13
    All dostal dlhý pas do šestnástky, z prvej prihral pod seba na Kanea, ktorý mohol mať obrovskú šancu, no včas odkopol Lascelles.
     
    14
    Aktivita Spurs pokračuje. Dembelé sa ocitol na krídle, odkiaľ sa mu cez dvoch obrancov predrať nepodarilo, ale získal aspoň rohový kop.
     
    15
    Po rozohrávke na krátko centroval do malého vápna Eriksen, lenže tento pokus si perfektne postrážil Elliot a loptu zobral do svojich rukavíc.
     
    16
    Newcastle získalo priamy kop, ktorý Shelvey rozohral prekvapivou kolmicou do šestnástky, kam si nabehol Gayle a Walker-Peters ho poslal na zem. Či to mala byť penalta je už jedno, pretože sa mával ofsajd.
     
    17
    Odrazená lopta si našla pred pokutovým územím Eriksena. Ten si to okamžite chcel prehodiť na svoju silnejšiu nohu, lenže guľatý nezmysel netrafil najlepšie a Elliott so zákrokom problém nemal.
     
    18
    Atsu sa stretol v súboji s vlastným spoluhráčom Lascellesom. Nasledoval aut Tottenhamu, lenže Walker-Peters loptu veľmi rýchlo stratil.
     
    19
    Dele Alli o loptu pri otočke prišiel, Shelvey okamžite nakopol na Gaylea, lenže toho zastavil dobre postavený Dembelé.
     
    20
    Pas zo stredu ihriska presný nebol, lopta skončila v rukaviciach brankára Llorisa, ktorý s nákopom nemal najmenší problém.
     
    21
    Walker-Peters síce nespracoval dlhý pas na krídle, lenže Clark ho rukami postrčil a hlavný rozhodca píska priamy kop pre Tottenham.
     
    22
    Eriksen to krásne zatočil do malého vápna, kde naskakoval Harry Kane, no jeho hlavička trafil jedného z obrancov súpera tak, že lopta sa odrazila do náruče Elliota.
     
    23
    Po čistom súboji Alliho s Lascellesom si obaja ešte niečo potrebovali vysvetliť. Celú situáciu dohovorom upokojil hlavný arbiter.
     
    25
    Walker-Peters poslal veľmi dobrý center na Sissoka, avšak toho v poslednej chvíli dohral jeden z obrancov a lopta sa odrazila do miest, kde stál Elliot.
     
    26
    Newcastle získalo rohový kop, z ktorého nevymyslelo nič. Dopredu prešli hostia, avšak po strele Eriksena z hranice vápna letí lopta tesne vedľa.
     
    27
    Hayden v strede ihriska dohral Dembelého, ktorý sa musí zbierať zo zeme, ale bude v poriadku a môže bez problémov pokračovať v hre.
     
    28
    Atsu potiahol loptu do šestnástky súpera, dokonca cez Dembelého a Alderweirelda prihral pred bránu a radšej na roh odkopol dezorientovaný Davies.
     
    29
    Dobrý center do malého vápna odvrátil Ben Davies, po centri späť musel pred Atsuom zasiahnuť Walker-Peters a sklzom odvrátiť na roh.
     
    30
    Shelveyho roh sa nepodaril, Newcastle však ostane vpredu vďaka autovému vhadzovaniu. Ritchie následne centroval iba do Dembelého.
     
    31
    Žltú kartu dostáva Harry Kane (Tottenham Hotspur).
     
    32
    Harry Kane tvrdo zoťal stopéra súpera Lejeuneho a ten bude potrebovať ošetrenie. Uvidíme, či bude v poriadku.
     
    33
    Lejeune nebude môcť pokračovať. Rafael Benítez musí v prvom polčas striedať už druhého obrancu.
     
    34
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Florian Lejeune, prichádza Chancel Mbemba.
     
    36
    Mbemba sa ocitol v prvom súboji po príchode na trávnik a hneď mal za úlohu brániť Harryho Kanea. Strela Angličana neprešla, navyše tam bol ofsajd.
     
    37
    Alli si na krídle nepodaril s Mbembom, ktorý to síce spravil riskantne, keď vybehol zo svojej pozície, ale nakoniec so vypýtal faul.
     
    38
    Rozohrávať tak môže Elliot, ktorý poslal dlhý pas až na polovicu súpera. Lopta skončila v aute, kam sa odrazila od hráčov domáceho tímu.
     
    40
    Ben Davies svojím centrom Kanea nájsť nedokázal, lopta skončila až na opačnej strane šestnástky, kde bol voľný obranca Newcastle Clark.
     
    41
    Rozbehla sa nám záverečná časť prvého polčasu. Doposiaľ sme žiadny gól nevideli a dokonca ani gólovú šancu. Toto tvrdenie chcel zmeniť Eriksen, pravačkou mieril k tej žrdi, kde stál Elliot.
     
    42
    Atsu sa síce dostal cez Walkera-Petersa, lenže toho okamžite zastúpil Dembelé a loptu dostal aspoň za autovú čiaru.
     
    43
    Hráči Newcastle tak pokračovali autom, loptu museli vrátiť smerom dozadu. Pas späť našiel Atsuho v ofsajde.
     
    44
    Prvý polčas sa už len dohráva. Ani jeden z tímov nám neponúkol žiadne ofenzívne divadlo. V úvode sezóny je to z pohľadu tohto stretnutia veľmi opatrné.
     
    45
    Nadstavujú sa 3 minúty.
     
    45+2
    Tottenham získal priamy kop, lenže center z neho do pokutového územia nevyšiel. Newcaste sa bez problémov ubránilo.
     
    45+3
    Domáci mohli dokonca prejsť do rýchleho protiútoku, center na Shelveyho dokázal zachytiť brankár Lloris.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase sme nevideli ani jeden gól či nejakú väčšiu šancu, ale zaujali však dve striedanie domáceho trénera Benitéza, ktorý musel vynútene striedať Dummetta aj Lejeuneho.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    47
    Druhý polčas začala opatrne z oboch strán. Loptu sa oba tímy snažia držať hlavne v strede ihriska, kde sa pohybuje väčšinu času.
     
    48
    Dele Alli spadol na trávnik po kontakte s Haydenom, píska sa ruka záložníka Newcastle.
     
    48
    Jonjo Shelvey však nezvládol situáciu, pretože stúpil na nohu ležiaceho Alliho a úplne zbytočne dostal červenú kartu.
     
    49
    Domáci však aj v desiatich útočia a po aktivite Atsuho strieľal z uhlu Gayle. Jeho pokus k bližšej žrdi Lloris vyrazil na roh.
    49. Jonjo Shelvey (NEW)
     
    50
    Po rohovom kope sa síce hráči Newcastle do zakončenia nedostali, ale stále sú nasťahovaní pred šestnástkou súpera a snažia sa niečo vymyslieť.
     
    51
    Tottenham sa pokúsil o rýchly protiútok, Sissoko dostal loptu pred pokutové územie protivníka, no neprihral presne Kaneovi.
     
    51
    Odrazená lopta našla úplne voľného Harryho Kanea pred Elliotom. Útočník Tottenhamu sa do toho položil a zakončil z prvej, no len do miest, kde bol írsky gólman Newcastle.
    51. Harry Kane (TOT)
     
    52
    Žltú kartu dostáva Matt Ritchie (Newcastle United).
     
    53
    Ben Davies si nabehol po krídle, lenže nedostal vôbec dobrý pas z hĺbky poľa. Lopta ušla za bránkovú čiaru, odkopávať môže Elliot.
     
    54
    Center sprava Kanea a ani ďalších hráčov Spurs v pokutovom území súpera nenašiel. Loptu na druhej strane ihriska nezachytil Davies.
     
    55
    Tottenham preberá taktovku nad zápasov a využíva svoju presilovú hru. Newcastle je vo veľmi zlej pozícii, pretože už dvakrát striedalo.
     
    56
    Ayoze Peréz ostáva na trávniku a ani s ním to po súboji s Eriksenom nevyzerá najlepšie. Ošetrenie nakoniec potrebné nebude a Španiel pokračuje v hre.
     
    57
    Tvrdý súboj v pokutovom území Newcastle si odniesol brankár Elliot, ktorého tam ramenom trafil Moussa Sissoko. Faul sa nepískal, ale hra sa prerušila.
     
    58
    Striedanie v tíme Tottenham Hotspur: z ihriska odchádza Moussa Sissoko, prichádza Son Heung-min.
     
    59
    Walker-Peters neposlal sprava zlý center, ale Kane bol veľmi dobre bránený stopérskou dvojicou a k lopte sa tento útočník dostať nedokázal.
     
    60
    Hodina hry je už za nami a my sme stále nevideli gól, ktorý by však mohol prísť čo nevidieť, pretože Tottenham bude ešte dlho hrať presilovku po červenej karte Shelveyho.
     
    61
    Tottenham dal gól!
    Ako keby v Anglicku čítali môj predošlý príspevok, pretože prsný zásah prichádza po krásnom pase od Eriksena do malého vápna. Tam si perfektne nabehol DELE ALLI a v sklze namieril loptu za Elliota.
    61. Dele Alli (TOT) - 0:1
     
    63
    Kane vystrelil z otočky, lenže nedokázal presne trafiť loptu a tá preto doputovala k Elliotovi s veľmi slabou razanciou.
     
    64
    Dnešné stretnutie sleduje 52 077 divákov.
     
    65
    Tottenham pokračuje vo svojom hádzanárskom obliehaní brány, snaží sa hľadať medzierky v defenzíve Newcastle a pridať aj ďalšie presné zásahy.
     
    66
    Po Sonovej aktivite na krídle centroval Eriksen, lenže jeho pas sa nepodarilo dostať na žiadneho z hráčov Tottenhamu pred Elliotom.
     
    67
    Krajný obranca Walker-Peters získal na krídle rohový kop, po ktorom sa hostia do zakončenia nedostali. Odvrátil Ritchie a viac sa toho už nestalo.
     
    68
    "Kohúti" sa zabávajú s loptou v strede ihriska, kde si ju vymieňajú medzi sebou. Newcastle je z toho priebehu nanajvýš znechutené.
     
    69
    Po dlhšom čase sa dopredu vydal Gayle, ten prešiel smerom k šestnástke, avšak po prihrávke na Clarka Newcastle o loptu prišlo.
     
    70
    Tottenham dal gól!
    Po nádhernej kombinácii medzi Allim, Kaneom a Eriksenom sa lopta dostala v šestnástke k BENOVI DAVIESOVI ten bez problémov z prvej prekonáva Elliota.
    70. Ben Davies (TOT) - 0:2
     
    72
    Vyzerá to tak, že Tottenham si tento zápas postráži a privedie ho už do víťazného záveru. Náskok 2:0 je slušný a keď k tomu pripočítame všetky okolnosti, tak priam perfektný.
     
    73
    Tottenham sa aj naďalej zabáva na polovici protivníka. Nikam sa neponáhľa a aj napriek tomu núti hráčov súpera bežať bez lopty.
     
    74
    Harry Kane si nabehol do pokutového územia, avšak pas na svoju osobu spracovať nedokázal. Lopta doskákala ku Elliotovi.
     
    75
    Ben Davies v strede ihriska fauloval Ritchieho, aby zastavil rodiaci sa pokus o únik hráčov Newcastle. Tottenham však loptu okamžite získal späť.
     
    76
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Dwight Gayle, prichádza Mikel Merino.
     
    77
    Po ďalšej dlhej kombinácii vyskúšal šťastie spoza šestnástky Eric Dier. Jeho tečovaný pokus skončil vedľa priestoru troch žrdí brány domáceho mužstva.
     
    78
    Rohový kop rozohral Dán Christian Eriksen, center poslal priamo do rukavíc gólmana Newcastle Elliota.
     
    79
    Javi Manquillo sa vôbec prvýkrát v tomto zápase dostal k centru sprava, ten mu nevyšiel. Našiel len Huga Llorisa, ktorý nemal žiadne problémy.
     
    80
    Desať minút do konca a vôbec nič nenasvedčuje tomu, že tento zápas by sa mal ešte nejako zamotať. Avšak, Atsu potiahol loptu k šestnástke a vystrelil spoza pokutového územia do miest, kde stále Lloris.
     
    82
    Striedanie v tíme Tottenham Hotspur: z ihriska odchádza Dele Alli, prichádza Victor Wanyama.
     
    83
    Tak ale Newcastle v posledných minútach zvyšuje otáčky. Tottenham už ako keby prestal hrať, lenže po prihrávke Haydena na zadnej žrdi do bočnej siete zakončoval Atsu.
     
    85
    Newcastle stále na lopte. Hlavne Atsu je v posledných minútach veľmi aktívnym futbalistom.
     
    85
    Stopér Mbemba si nabehol po krídle, dostal sa až k centru. Ten mu nevyšiel, no tento obranca sa okamžite vrátil a zastavil Kanea v jeho pokuse o protiútok.
     
    86
    Žltú kartu dostáva Ben Davies (Tottenham Hotspur).
     
    87
    Po faule Daviesa získali domáci priamy kop. Odrazenú loptu z voleja zakončoval Clark. Namieril síce pod brvno, ale len do stredu brány, kde bol pozorný Lloris.
     
    88
    Eriksen sa krásnou kľučkou a následným behom smerom k bráne Elliota dostal až k šestnástke, kde ale akciu zabrzdil a Tottenham začal zbierať sekundy.
     
    89
    Wanyama sa pokúsil dostať sa okolo niekoľkých hráčov súpera, čo mu síce nevyšlo, ale aspoň nazbieral ďalšie sekundičky na polovici súpera.
     
    90
    Striedanie v tíme Tottenham Hotspur: z ihriska odchádza Moussa Dembélé, prichádza Harry Winks.
     
    90+1
    Nadstavujú sa 3 minúty.
    90+1. Harry Kane (TOT)
     
    90+2
    Harry Kane dostal skvelú prihrávku za defenzívu, ocitol sa sám pred Elliotom, ktorého poslal do opačnej strany, ako strieľal, lenže opečiatkoval tyč.
     
    90+3
    Kane tentoraz loptu do siete konečne dostal, avšak prihrávajúci Son bol v ofsajde, takže tento presný zásah platiť nemôže.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Newcastle United hralo prvý polčas s favoritom stretnutia vyrovnanú partiu, lenže v druhom dejstve sa nechal zbytočne vylúčiť Jonjo Shelvey. To Spurs využili na dva góly Alli a Daviesa, čím stanovili víťazstvo 2:0. (16:24:19)

    Matej Kubove

    Góly: 61. Alli, 70. Davies

    Karty:   52. Ritchie (NEW) – 31. Kane (TOT), 86. Davies (TOT)   48. Shelvey (NEW)


    Newcastle United: Elliot – Manquillo, Lejeune (34. Mbemba), Clark, P. Dummett (8. Lascelles) – Shelvey (C), Hayden, Ritchie – Atsu, Gayle (76. Merino), Ayoze Pérez.
    Náhradníci: Darlow – Merino, Jacob Murphy, Lascelles, Aarons, Mbemba, A. Mitrović.

    Tottenham Hotspur: Lloris (C) – Walker-Peters, Vertonghen, Alderweireld, Davies – Dier, Dembélé (90. Winks) – Moussa Sissoko (58. Son Heung-min), Alli (82. Wanyama), Eriksen – Kane.
    Náhradníci: Vorm – Son Heung-min, V. Janssen, Wanyama, Wimmer, Winks, Carter-Vickers.

    Diváci: 52 077