Tisková konference AC Sparta Praha před derby (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference AC Sparta Praha před derby se Slavií

cz Štvrtok 14.09.2017, 12:15 • Generali aréna • Tlačové konferencie
     
    12:57
    Tolik od nás z pražské Letné. Pěkné odpoledne a u jiných přenosů opět brzy na počtenou. (12:57:48)
     
    12:56
    Oficiální část tiskové konference je u konce. Za několik minut dorazí ještě hráči a budou s nimi probíhat individuální rozhovory. Hlavní trenér Sparty už odešel. Bylo na něm znát obrovské odhodlání a chuť do derby. Jak se s derby popasuje celý tým Sparty, se dozvíme v neděli večer.
     
    12:55
    José Mourinho tvrdil, že nejdůležitější v derby je mentalita, zeptal se jeden z novinářů. Andrea Stramaccioni na to odpověděl: "Když jsem byl první rok v Interu Milán a byl jsem ještě hodně mladý, rád jsem za Mourinhem chodil. Dal mi hodně rad a jsem rád za ně. Budeme mít nějakou taktiku, ale nejdůležitější je deset duelů jednoho proti jednomu. Pokud jich zvládneme vyhrát více než šest, tak budeme úspěšní."
     
    12:53
    Stramaccioni dostal otázku ohledně problémů se sparťanskými fanoušky. Na jejich adresu se i v tiskovém prohlášení vyjadřoval také majitel klubu Daniel Křetínský.

    "Rozumím majiteli. Ale má práce je držet tým kompaktní. Všichni mohou komentovat mé a týmové výkony. Ale my všichni jsme Sparta. Není to pro mě jednoduché, ale zvlášť když se jedná o derby, musíme všichni držet při sobě. My, hráči, fanoušci, ale i novináři. Ještě k tomu musíme přidat výsledek. Jen ten se počítá, všechno ostatní jsou jen slova."
     
    12:49
    Trenér Stramaccioni: "V tuto chvíli Hovorka a Mareček mají za sebou sérii utkání, která odehráli společně. Ale víme, že nám chybějí centimetry. Na jarním derby oba odehráli proti Škodovi dobrý zápas. Je to ale otázka připravenosti a zdravotního stavu hráčů. O tom jsme již mluvili. Když přemýšlíte o zásahu do sestavy před derby, tak si musíte být na 100 procent jistí. Musíme být soustředění na standardní situace, protože Slavia má vyšší hráče. To víme."
     
    12:46
    Další novinář se zajímal o to, kdo bude podle trenéra vlastně favoritem. Oba týmy od sebe totiž dělí jen bod v tabulce.

    Andrea Stramaccioni: "Nestarám se o to, kdo je favorit zápasu. Soustředíme se jen sami na sebe. Slavia je možná mírný favorit, protože má o bod víc. Ale v derby to nemusí hrát velkou roli."

    Trenér také okomentoval skvělý start do sezóny v podání Plzně. Poznamenal také to, že o víkendu buď Sparta nebo Slavia ztratí body, což bude hrát do karet Viktorce.
     
    12:43
    Hlavní trenér dostal otázku ohledně toho, že slávistický trenér Šilhavý často mění sestavu a také bylo připomenuto, že Slavia hraje dnes v Evropské lize. Zda to může mít nějaký vliv.

    "Mám zkušenost s tím, když klub hraje evropské poháry. To může mít dva rozdílné scénáře. Bude dost záležet na výsledku Slavie. Jestli to zvládne s dobrým výsledkem a vyhraje, měla by dobrou náladu a rozpoložení. Pokud by Slavia prohrála, mohlo by to pro nás být pozitivní. Trenéra Slavie nechci komentovat, zaměřujeme se na sebe. Obecně představu o naší hře a sestavě již máme."
     
    12:40
    Andrea Stramaccioni odpovídá na to, zda se dají jeho jeho úspěšná derby z Milána nějak přenést do toho českého mezi Spartou a Slavií. "Od prvního dne tohoto týdne s hráči nemluvím o ničem jiném. Mluvím hlavně s novými hráči, kteří musejí okamžitě pochopit, co derby znamená. Snažím se mluvit i s největšími sparťanskými srdcaři, aby navnadili správnou atmosféru v kabině. I lidé v Praze si dobře uvědomují, jak důležité derby je. To není utkání, které rozhoduje pouze taktika nebo rozestavení. To může vyhrát správná mentalita, nasazení, vášeň."
     
    12:37
    Andrea Stramaccioni: Od té doby, co jsem přišel do Prahy, tak všichni kolem mě mluvili o derby. Je to velká šance ukázat sílu Sparty. Každé derby je ale jiné. V naší situaci je to v tuto chvíli klíčové. Chceme ukázat, že si hráči zaslouží nosit dres AC Sparta Praha. Zažil jsem několik derby. Například ty v Miláně, Římě nebo Athénách. Každé z nich má však jiný nádech.
     
    12:34
    Andrea Stramaccioni odpověděl na otázku, jestli nastoupí hráči jako Kadlec či Štětina. "Lukáš Štětina se už zapojil do tréninku a teprve se rozhodneme, zda nastoupí. Dohromady absentoval devět dní. Co se týče Kadlece, tak ten již také trénuje naplno s týmem. Je v poslední fázi návratu do zápasového režimu."
     
    12:31
    Do tiskového střediska dorazil hlavní trenér Andrea Stramaccioni.
     
    12:22
    Nyní bude zhruba deset minut probíhat přestávka, následně dorazí trenér fotbalové Sparty Andrea Stramaccioni a zaměříme se na fotbalové derby.
     
    12:20
    Futsalový manažer poděkoval za to, že měl možnost ještě před oficiální částí tiskové konference pohovořit o futsalovém derby.
     
    12:18
    Jaroslav Blažek: Vždy jsem říkal, že výsledek netipuji. Je důležité, aby Sparta vyhrála, ale je jedno jak.
     
    12:17
    Jaroslav Blažek se s tiskovým mluvčím baví o oslavách a atmosféře derby. Blažek: Každé derby, ať je to fotbal nebo futsal, je důležité. Chtěl bych samozřejmě, aby to pro Spartu dobře dopadlo. Abychom všechno dobře nachystali.
     
    12:16
    Jaroslav Blažek: Možná v rámci tréninku, kdybych se chtěl zpotit, pustil mě tam trenér a měl jsem náladu, tak asi jo.
     
    12:16
    Jaroslav Blažek odpověděl na otázku, co by se stalo, kdyby týmu onemocněli brankáři. Řekl ale, že by chytat nešel. Spíš by tam poslal trenéra brankářů.
     
    12:15
    Jaroslav Blažek: Nachystat se na derby bylo jednodušší, když jsem byl ještě hráč. Teď nejde o to, abych byl připravený fyzicky. Jedná se o úplně jiné věci. Ty jsem z pozice manažera poznal.
     
    12:14
    Tiskový mluvčí právě zahájil tiskovou konferenci. Jaroslav Blažek, marketingový ředitel futsalové Sparty přišel navnadit na páteční futsalové derby.

    Vojtěch Drbohlav

    Hosté TK
    Andrea Stramaccioni, hlavní trenér
    Costa Nhamoinesu, obránce
    Josef Šural, záložník