Majstrovstvá sveta 2017 - kategória Elite sk Víťaz: Peter Sagan (Slovensko) (kon.)
koniec udalosti
Majstrovstvá sveta 2017 - kategória Elite

Víťaz: Peter Sagan (Slovensko)

Nedeľa 24.09.2017, 10:05Majstrovstvá Sveta v cyklistike
     
    Slovenský cyklista Peter Sagan je majstrom sveta. Počas celých pretekov ho absolútne nebolo vidno, po nástupe Juliana Alaphilippa to nevyzeralo ružovo, no žilinský rodák si naplánoval svoj útok dokonale. V závere prešpurtoval domáceho Alexandra Kristoffa, podobne ako na vlaňajšej Tour de France. Peter Sagan načal druhú stovku svojich víťazstiev a aj v budúcej sezóne bude obliekať dúhový dres. Tesne po pretekoch si spomenul aj na svojho kamaráta Michele Scarponiho tragicky zahynul a zajtra by oslavoval narodeniny. Každopádne, obrovská gratulácia mieri do Bergenu, kde sa Slovensko môže radovať z ďalšieho titulu majstra sveta. Týmto priamym prenosom vás sprevádzali Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. (16:51:11)
    Peter Sagan je trojnásobným majstrom sveta!

     
    CIEĽ
    Je to tam! PETER SAGAN to dokázal!!! V záverečnom špurte zviedol obrovský súboj s domácim favoritom Alexandrom Kristoffom, ktorého napokon zdolal len o pár centimetrov! Bronz putuje do Austrálie zásluhou Michaela Matthewsa. Žilinský rodák prepisuje cyklistické dejiny. Získava tretí titul majstra sveta za sebou, čo ešte nikdy nikto nedokázal.
     
    1 km
    POSLEDNÝ KILOMETER! Bohužiaľ, zatiaľ nemáme k dispozícii žiadne informácie. Nórska réžia si vybrala slabšiu chvíľku v tom najnevhodnejšom momente. Julian Alaphilippe to ale zrejme neudrží a o víťazstvo bude bojovať aj Peter Sagan.
     
    2 km
    Julien Alaphilippe sa stále viac približuje k svojmu životnému víťazstvu. Jeho náskok momentálne činí desať sekúnd, no aká je momentálna situácia netuší ani nórska réžia, ktorej v rozhodujúcej fáze pretekov vypadli niektoré kamery.
     
    3 km
    Kilometre ubiehajú a vyzerá to tak, že Francúz si ide svoje vlastné preteky. Do konca je to prakticky stále po rovine. Momentálne ťažko odhadovať, či to Julian Alaphilippe udrží a stane sa novým majstrom sveta.
     
    4 km
    Pretekári sa dostávajú do technického úseku s dlažobnými kockami a Julian Alaphilippe sa snaží zbaviť Gianniho Moscona. Vyzerá to tak, že Talian svojmu súperovi nestačí. Skupina s Petrom Saganom sa nijak výrazne nepriblížila.
     
    5 km
    Do konca pretekov zostáva ešte päť kilometrov. Za vedúcou dvojicou vyrazili ďalší dvaja pretekári. Pelotón ťahajú domáci Nóri, ktorí rozhodne nebudú chcieť dopustiť, aby do cieľa prišlo vedúce francúzsko-talianske duo.
     
    6 km
    Náskok dvojice na čele sa zatiaľ nemení, no skupina prenasledovateľov má Alaphilippea s Mosconom naďalej na dohľad. Peter Sagan je tam zatiaľ vo veľmi slušnej pozícii, s tempom mu pomáhajú nórski cyklisti.
     
    7 km
    Ani v druhej skupine nevidíme slovenského cyklistu Petra Sagana. Našťastie, náskok vedúcej skupiny nenarastá. Uvidíme, ako sa zachovajú ostatné krajiny. Dopredu sa dostáva Tom Dumoulin, ktorý sa snaží o neskutočný bergenský hattrick.
     
    8 km
    Gianni Moscon s Julienom Alaphilippeom zatiaľ celkom slušne spolupracujú, Francúz sa dokonca v obrovskej rýchlosti stihol aj občerstviť. Náskok tohto dua je stále na úrovni okolo desiatich sekúnd.
     
    9 km
    Náskok vedúcej francúzsko-talianskej skupiny je už viac ako desať sekúnd. Kde máme Belgičanov? Peter Sagan je tam ešte s bratom Jurajom, no bude potrebovať pomoc ostatných krajín.
     
    10 km
    Posledných desať kilometrov dnešných pretekov a nervozita stúpa! Pred pár metrami nastúpil Francúz Julien Alaphilippe, za ním sa vydáva Talian Gianni Moscon. Tak toto vyzerá na veľmi silné duo.
     
    12 km
    Pretekári začali stúpať na Lososí vrch. Dopredu sa dostáva jeden z francúzskych cyklistov, no ani jeho nástup zrejme nebude rozhodujúci. Je to napokon Tony Galopin, ktorý v budúcej sezóne bude pôsobiť v tíme AG2R La Mondiale. Navyše, na zemi skončili hneď traja belgickí pretekári.
     
    14 km
    No a v pelotóne vidíme už aj prvé nástupy! Odpútať sa od skupiny favoritov snaží holandsko-nemecká dvojica Sebastian Langeveld a Paul Martens. Langeveld sa tak možno snaží napodobniť svoju kolegyňu Chantal Blaakovú, ktorá včera podobným spôsobom ovládla preteky s hromadným štartom žien.
     
    16 km
    Pelotón vstupuje poslednýkrát do prvého stúpania okruhu Solheim a pre slovenských fanúšikov je to skutočne skvelý pohľad. Na čele hlavnej skupiny totiž vidíme oboch bratov Saganovcov, ktorí tam majú pomerne výhodnú pozíciu. Skvele to majú rozbehnuté Belgičania, ktorí tam sú dokonca v pätici.
     
    19 km
    Začína sa posledné kolo dnešných pretekov, pelotón vchádza do posledného okruhu v uliciach Bergenu. Znova tam vidíme veľkú aktivitu od jedného zo španielskych cyklistov, ktorý sa snaží utrhnúť niektorého z favoritov a pomôcť tak svojmu lídrovi Davidovi de la Cruzovi.
     
    21 km
    Kým v skupine hlavných favoritov sa snaží znova zvýšiť tempo španielsky pretekár Luis Mas, tak Erik Baška s Marekom Čaneckým to majú pre dnešok už za sebou, keď približne 30 kilometrov pred cieľovou páskou preteky vzdali a v tejto chvíli už rozdávajú rozhovory slovenským médiám v mixzóne.
    Španielsky pretekár Luis Mas sa dostáva do čela pretekov.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    Konečné výsledky dnešných pretekov:
    1. Peter Sagan (Slovensko) 6:28:11 hod.
    2. Alexander Kristoff (Nórsko)
    3. Michael Matthews (Austrália)
    4. Matteo Trentin (Taliansko)
    5. Ben Swift (Veľká Británia)
    6. Greg van Avermaet (Belgicko)
    7. Michael Albasini (Švajčiarsko)
    8. Fernando Gaviria (Kolumbia)
    9. Alexej Lutsenko (Kazachstan)
    10. Julian Alaphilippe (Francúzsko) - rovnaký čas.