Astana – Lisabon 1:3 (kon.) | Dortmund – Bergamo 3:2 (kon.) | Nice – Lok. Moskva 2:3 (kon.)
S. Moskva – Bilbao 1:3 (kon.) | Sociedad – Salzburg 2:2 (kon.) | Razgrad – AC Miláno 0:3 (kon.)
Östersunds FK – Arsenal 0:3 (kon.) | Marseille – Braga 3:0 (kon.) | Kodaň – Atlético Madrid 1:4 (kon.)
AEK Atény – D.Kyjev 1:1 (kon.) | Celtic – Zenit 1:0 (kon.) | Neapol – Lipsko 1:3 (kon.)
Lyon – Villarreal 3:1 (kon.) | Partizan – Plzeň 1:1 (kon.) | FCSB – Lazio 1:0 (kon.)
koniec
Olympique Marseille
3:0 (1:0)
Sporting Braga
cz Štvrtok 15.02.2018, 19:00 • Stade Vélodrome, Marseille • Európska liga • 1/16 finále
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 19:00.
     
    Marseille přivítá ve čtvrtek večer v playoff UEFA Europa League finalistu soutěže z roku 2011. Francouzský celek čeká dvojzápas s Bragou, se kterou se v závěru roku 2015 střetl dvakrát v základní skupině a z jednobrankové výhry se vždy radoval domácí tým.

     
    Olympique Marseille

    Olympique Marseille postoupil do vyřazovací části ze druhého místa skupiny I, ve které během šesti zápasů shodně dvakrát vyhrál a remizoval, ale také prohrál. Francouzský klub vyhrál na Stade Vélodrome během letošní sezóny čtyři z pěti zápasů na evropské scéně a během posledních tří nastřílel neuvěřitelných 17 gólů. Marseille doma naposledy prohrála na evropské scéně před dvěma roky, když v prvním zápase vyřazovací části podlehla těsně 0:1 španělskému Athleticu Bilbao.
    Sestřih z posledního ligového zápasu týmu Olympique Marseille
     
    SC Braga

    Braga vyhrála základní skupinu C s deseti body, což je nejméně ze všech dvanácti týmů, které postoupily do vyřazovací části soutěže z prvního místa. Fotbalisté portugalského týmu na evropské scéně během 22 utkání v řadě neudrželi čisté konto, venku ovšem prohráli z posledních sedmi zápasů pouze jednou.

     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Marseille: Pelé – B. Sarr, Rami, Rolando, Amavi – Maxime López, Gustavo, Payet (C) – N'Jie, Germain, Ocampos.
    Náhradníci: Escales – Sakaj, M. Sanson, Abdennour, Thauvin, Anguissa, Sari.

    SC Braga: Matheus – Figueiras, Rosić, B. Viana, Sequeira – Esgaio, Danilo, N. Vukčević (C) – Dyego Sousa, Paulinho, J. C. Teixeira.
    Náhradníci: T. Sá – W. Eduardo, Koka, A. Horta, R. Horta, Lukić, Goiano.

    Rozhodčí: Serdar Gözübüyük. Asistenti: Davie Goossens, Bas van Dongen. Čtvrtý rozhodčí: Joost van Zuilen. Brankoví rozhodčí: Dennis Higler, Jeroen Manschot (všichni NED).
     
    Fotbalisté obou týmů právě nastoupili na hrací plochu a utkání v Marseille bude moci za pár okamžiků začít.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Zápas mezi Marseille a Bragou byl s mírným zpožděním zahájen. Výkopu předcházel potlesk, který všichni přítomní na Stade Vélodrome věnovali Josephovi Bonnelovi, bývalému francouzskému záložníkovi, který zesnul před dvěma dny.
     
    2
    Braga se pokusila zahrozit podél levé postranní čáry, jenže dlouhá kolmá přihrávka skončila pouze u brankáře Marseille. Yohann Pelé mohl v klidu rozehrát a také tak učinil.
     
    4
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Dimitri Payet po autovém vhazování Marseille dostal na pravé straně šestnáctky příliš mnoho volného prostoru, čehož dokonale využil, když z ostrého úhlu poslal na přední tyč přihrávku, po které VALÈRE GERMAIN z blízkosti poslal míč do brány! Marseille vstoupila do utkání skvěle a po necelých čtyřech minutách vede 1:0. Asistence: Dimitri Payet.
    4. Valère GERMAIN - 1:0
     
    7
    Dimitri Payet na pravé straně v rychlém sledu rozehrál dva rohové kopy, první centr byl ale odvrácen a druhá rozehrávka nakrátko nic kloudného nepřinesla. Centr ze hry byl nepřesný.
     
    8
    Dyego Sousa mohl rychle vyrovnat, když si srovnal míč na levé straně hřiště na pravačku a zpoza šestnáctky napřáhl ke krásné střele, která těsně minula levý horní roh brány!
     
    10
    Úvodní minuty utkání patří fotbalistům Marseille. I přes herní převahu se ale domácí do zakončení dostávají těžko.
     
    11
    Paulinho si na pravé straně šestnáctky po přihrávce z křídla míč příliš předkopl a poté se ho marně snažil dostihnout. Jeden z obránců Marseille dobře zapracoval tělem. Odkop od brány.
     
    12
    Marseille vyrazila nebojácně do útoku tři na pět, přízemní centr z pravého křídla byl ale na přední tyči odvrácen, stejně jako ten druhý, který nebezpečně propadl před bránu.
     
    13
    Ricardo Esgaio vyvážel míč podél pravé postranní čáry a Jordan Amavi do něj ze strany zajel nepříjemným skluzem, za který byl odměněn první žlutou kartou v utkání.
     
    14
    Marseille zatím hodně využívá křídelní prostor na pravé straně, kde často operuje s míčem Dimitri Payet. Braga už je ale na tento vzorec zvyklá a bez problému brání.
     
    16
    Útok Marseille tažený opět podél pravé postranní čáry zastavil útočný faul a na opačné straně hřiště si nabíhal do šestnáctky na kolmou přihrávku Dyego Sousa, pas na něj byl ale příliš prudký.
     
    17
    Dimitri Payet hledal na pravé straně krátkou kolmou přihrávkou v šestnáctce Valèrea Germaina, útočník Marseille byl ale skvěle pokryt a k ničemu se v pokutovém území nedostal.
     
    19
    Bouna Sarr poslal do šestnáctky z pravého křídla vysoký centr, který se na přední tyči snesl na kopačku Lucase Ocampose, záložník Marseille ale z voleje napálil pouze brankáře Matheuse a následná dorážka Valèrea Germaina minula vzdálenější levou tyč!
    19. Lucas Ocampos ani Valère Germain nedokázali uspět!
     
    22
    Valère Germain se po odvráceném centru z levého křídla dostal k odraženému míči a zkusil pohotově vypálit zpoza šestnáctky, jeho přízemní střela ale byla slabá a minula levou tyč.
     
    23
    Útok Bragy na pravé straně hřiště po kolmé přihrávce do šestnáctky nic nepřinesl a Jordan Amavi odkopl míč do bezpečí.
     
    24
    Fotbalisté Marseille udělali v pokutovém území velkou chybu, když podcenili odražený míč a před bránu dvakrát mířil z ostrého úhlu zpětný centr. První byl odvrácen, zatímco po druhém hosté akci překombinovali a střela Nikoly Vukčeviće byla zablokována.
     
    25
    Marseille má v úvodu zápasu lepší držení míče, ovšem mírně. Domácí drží míč v 54 procentech času, zatímco Braga v 46.
     
    29
    Clinton N'Jie se dostal po odvráceném centru z pravého křídla k odraženému míči a pohotovou střelou zpoza šestnáctky se ho snažil napálit pod břevno, jenže Matheus vytáhl spektakulární zákrok, když ve výskoku míč vyrazil nad bránu!
    29. Clinton N'Jie vypálil a Matheus fantasticky míč vyrazil!
     
    30
    Marseille si vytvořila obrovský tlak, následný centr z rohového kopu sice nic nepřinesl, jenže Braga faulovala v blízkosti pokutového území a domácí budou zahrávat volný přímý kop.
     
    32
    Dimitri Payet si vzal delší rozeběh, jeho následná střela z volného přímého kopu ale skončila pouze na zdi.
     
    34
    A znovu domácí fotbalista Marseille, střela Dimitriho Payeta zpoza šestnáctky ale o pořádný kus minula pravou tyč.
     
    35
    Valère Germain si nabíhal do šestnáctky na centr z pravého křídla a upadl, jenže rozhodčí Serdar Gözübüyük z Nizozemska penaltu nenařídil a hra pokračovala.
     
    37
    Braga se úspěšně vymanila z tlaku francouzského týmu a snažila se prosadit na pravé straně hřiště, jenže kromě autového vhazování se k ničemu nedostala.
     
    38
    Ricardo Esgaio si nabíhal na pravé straně na dlouhou kolmou přihrávku, jeho sprint byl ale zbytečný, jelikož pomezní rozhodčí měl akci Bragy jako na dlani a zvedl praporek.
     
    39
    Domácí Bouna Sarr si chtěl na pravém křídle obhodit jednoho z protihráčů, jenže si míč příliš předkopl.
     
    40
    Další obrovská šance Marseille, která se málem radovala ze druhého gólu! Valère Germain poslal před bránu z levé strany šestnáctky nebezpečný přízemní centr, který Matheus vpádu vyrazil do jednoho z domácích hráčů a míč se odrážel po zemi k pravé tyči, Nuno Sequeira ho ale na brankové čáře odvrátil!
    40. Obránce Nuno Sequeira zachránil Bragu na brankové čáře!
     
    42
    Danilo fauloval v blízkosti pokutového území a Marseille bude zahrávat podruhé v zápase volný přímý kop z nebezpečné pozice. Hostující fotbalista viděl za faul žlutou kartu.
     
    42
    Dimitri Payet vzal odpovědnost na svá bedra a z volného přímého kopu tentokrát napřáhl k velmi nebezpečné technické střele, která se stáčela do bližšího horního rohu brány, nakonec ale olízla břevno a odrazila se za bránu!
    42. Tyč! Dimitri Payet krásně vypálil z volného přímého kopu
     
    44
    Braga je nucena sahat k ostrým zákrokům, za jeden z nichž byl nyní potrestán žlutou kartou Nikola Vukčević.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Marseille se již po necelých čtyřech minutách ujala vedení, když se prosadil po přihrávce Dimitriho Payeta z blízkosti Valère Germain. Domácí prožili fantastický vstup do utkání a mohlo být ještě lépe, jenže Clinton N'Jie po pohotovém voleji ztroskotal na brankářovi Matheusovi, zatímco střela Dimitriho Payeta z volného přímého kopu krátce před přestávkou olízla břevno. Skóre po prvním poločase. Marseille 1 SC Braga 0.

     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Nuno Sequeira se ujal krátce po přestávce rozehrávky standardní situace, jenže jeho tým se k ničemu vzápětí nedostal. Braga prohrává po poločase s Marseille 1:0.
     
    48
    Braga nastoupila do druhého poločasu ve stejném složení, přestože se v prvním poločase dostala k jedné jediné střele.
     
    49
    Dimitri Payet měl na levém křídle volnou dálnici a snažil se přenést hru doprava, jeho diagonální pas byl ale pro jednoho z jeho spoluhráčů na pravé straně šestnáctky dlouhý.
     
    50
    Braga se pokusila zahrozit centrem z pravé strany, jenže Yohann Pelé rychle vyběhl z brány a míč ukryl pod sebou.
     
    52
    Bouna Sarr krásně odcentroval z pravé strany a na vzdálenější levé tyči si nabíhal na jeho centr Dimitri Payet, ve výskoku se ovšem k hlavičce nedostal. Braga se ubránila.
     
    53
    Bouna Sarr hraje s velkou chutí. Obránce Marseille si to mezi třemi protihráči namířil do šestnáctky, jeho průnik ale na posledním hráči Bragy skončil. Hosté míč urazili do bezpečí.
     
    54
    Clinton N'Jie se před pár okamžiky snažil prosadit na levé straně šestnáctky, jenže si v souboji s jedním z obránců Bragy pomohl rukama a byl mu tudíž odpískán faul.
     
    55
    Luiz Gustavo si naběhl na zpětnou přihrávku z levé strany a bez přípravy napřáhl levačkou k technické střele, která zpoza šestnáctky těsně nad zemí zamířila vedle levé tyče!
     
    56
    Bouna Sarr si na vlastní polovině hřiště dobře pokryl míč tělem a útočné snažení Bragy přerušil útočný faul.
     
    57
    Lucas Ocampos si nabíhal na pravé straně hřiště na prudký kolmý pas, k míči měl ale daleko a Matheus mohl v klidu odkopávat od své brány.
     
    59
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Jordan Amavi, přichází Hiroki Sakaj.
     
    59
    Luiz Gustavo se snažil na levé straně hřiště prostrčit míč kolmou přihrávkou na spoluhráče, hosté ale úmysl přečetli.
     
    60
    Nuno Sequeira na levém křídle rozehrál standardní situaci a jeho centr byl uprostřed šestnáctky odvrácen.
     
    61
    Ze zápasu uplynula hodina hry a Braga je směrem dopředu stále bezzubá. Jsem hodně zvědavý na to, kdy hostující trenér Abel Ferreira konečně sáhne ke střídání.
     
    61
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Paulinho, přichází Wilson Eduardo.
     
    62
    Jako bychom to střídání přivolali. Ze hřiště odešel João Carlos Teixeira, kterého nahradil čerství Wilson Eduardo.
     
    64
    Lucas Ocampos si na vzdálenější levé tyči naběhl na krásný centr Dimitriho Payeta z pravé strany hřiště a ve výskoku se snažil skórovat, jenže trefil do hlavy brankáře Matheuse!
    64. Lucas Ocampos ve velké šanci trefil brankáře do hlavy!
     
    65
    Matheus je po předchozím úžasném zákroku ošetřován a Lucas Ocampos nemůže uvěřit, co neproměnil.
     
    66
    Stále probíhá ošetřování Matheuse, který sedí na trávníku, a jeden z lékařů kontroluje jeho zdravotní stav.
     
    67
    V domácím kotli Marseille samozřejmě panuje obrovská spokojenost. Olympique má vývoj zápasu pod kontrolou.
     
    68
    Nevidím sice Matheusovi do tváře, ale vypadá to, že krvácí z nosu. Opravdu tomu je tak. Brankář Bragy už má levou nosní dírku přelepenou páskou.
     
    69
    Marseille právě vstřelilo branku!
    Hiroki Sakaj si na levé straně šestnáctky naběhl na kolmou přihrávku a poté poslal míč pod sebe, čehož podruhé v zápase využil VALÈRE GERMAIN a přízemní střelou mezi nohama jednoho z obránců Bragy zamířil k levé tyči! Asistence: Hiroki Sakaj.
    69. Valère GERMAIN - 2:0
     
    70
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Valère Germain, přichází Florian Thauvin.
     
    72
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází João Carlos Teixeira, přichází André Horta.
     
    74
    Marseille právě vstřelilo branku!
    FLORIAN THAUVIN se po několika narážečkách s Maximem Lópezem prokombinoval až do šestnáctky a z jejího středu napřáhl k přízemní střele, která přes levou ruku Matheuse zamířila k pravé tyči! Asistence: Maxime López.
    74. Florian THAUVIN - 3:0
     
    75
    Střídání v týmu SC Braga: ze hřiště odchází Dyego Sousa, přichází Koka.
     
    77
    Lucas Ocampos mohl znovu skórovat, jeho střelu ale Matheus parádním zákrokem vyrazil na rohový kop!
     
    78
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Dimitri Payet, přichází André Anguissa.
     
    79
    Braga se pokusila zahrozit centrem z levého křídla, jenže jeden z obránců Marseille na přední tyči míč hlavou odvrátil.
     
    80
    Lucas Ocampos je hodně aktivní a zasloužil by si vstřelit gól, jenže zatím mu není přáno. Deset minut do konce.
     
    82
    Jeden z fotbalistů Marseille po rohovém kopu Dimitriho Payeta z levé strany hřiště na přední tyči přehlavičkoval vybíhajícího brankáře Matheuse a míč skončil těsně vedle vzdálenější pravé tyče, kde se ho ve skluzu marně snažil poslat do brány Lucas Ocampos!
     
    83
    Ronaldo byl tím fotbalistou domácího celku, který před pár okamžiky přehlavičkoval brankáře Matheuse.
     
    84
    Braga po hodně dlouhé době měla šanci, když po rozehrání standardní situace nakrátko přišel centr do šestnáctky a jeden z hostů na vzdálenější levé tyči hlavou minul bližší levý horní roh brány!
     
    86
    Lucas Ocampos na pravé straně šestnáctky vybojoval zdánlivě ztracený míč a na vzdálenější levou tyč poslal z ostrého úhlu nádherný centr, po kterém se pohotově opřel do míče Clinton N'Jie, jeho volej ale zamířil vysoko nad!
     
    87
    O další rozruch se postaral střídající Florian Thauvin, jehož technická střela levačkou z hranice šestnáctky zamířila vedle vzdálenějšího levého horního rohu brány.
     
    88
    Bouna Sarr se snažil prosadit na pravé straně šestnáctky, kde po souboji s protihráčem upadl. Penalta? Nikoliv.
     
    90
    Nad rámec zápasu bylo nastaveno 7 minut!
     
    90+2
    Ahmed Hassan zůstal ležet na hrací ploše a musí být ošetřován, stejně jako domácí Florian Thauvin.
     
    90+3
    Oba fotbalisté budou muset zápas dohrát, pokud nebude zranění vážné natolik, aby museli odejít za postranní čáru, protože oba dva celky již využily možnost tří střídání.
     
    90+4
    Oba dva fotbalisté jsou po ostrém střetu zpět na hrací ploše a zápas už s největší pravděpodobností dohrají. Otázkou ovšem je, zda budou v pořádku pro ligová utkání.
     
    90+5
    Florian Thauvin drze pronikl do šestnáctky, kde narazil do zdi jménem Nuno Sequeira. Oba hráči se střetli hlavou.
     
    90+6
    Ačkoliv bylo nad rámec zápasu nastaveno 7 minut, minimálně dvě nebo tři minuty by se měly ještě nastavit, protože zatím sledujeme častá a i dlouhá ošetření na obou stranách.
     
    90+7
    Hra opět pokračovala a Lucas Ocampos posílal do šestnáctky z pravé strany přízemní centr, který sebral Matheus.
     
    90+8
    Věřte nebo ne, Braga během dnešního utkání nevystřelila ani jednou na bránu a celkově má na kontě střely dvě.
     
    90+9
    Clinton N'Jie si na levé straně pokutového území hodil míč na pravačku a přes jednoho z protihráčů napřáhl k prudké přízemní střele, kterou na přední tyči vyrazil Matheus na rohový kop!
     
    90+10
    Pokud byste si náhodou mysleli, že se hraje prodloužení, nenechte se zmýlit. V dnešním zápase jen často a dlouho přerušovalo kvůli různým zraněním. Konec už je ale na dosah.
     
    90+10
    Konec zápasu.

     
    Marseille s přehledem zvládla první utkání playoff, když na Stade Vélodrome přesvědčivě porazila Bragu. Portugalský celek ani jednou nevystřelil na bránu, a tak není žádným překvapením, že odjíždí domů s porážkou rozdílem třídy, o kterou se postaral dvěma góly Valère Germain a střídající Florian Thauvin. Olympique si budoval slušnou výchozí pozici do odvety. Konečný výsledek. Olympique Marseille 3 SC Braga 0. (21:02:08)

    Tomáš Reiner

    Góly: 4. Germain (Payet), 69. Germain (Sakaj), 74. Thauvin (Maxime López)

    Karty:   13. Amavi (OMA) – 42. Danilo (BRG), 44. N. Vukčević (BRG)


    Držení míče: 60 % : 40 %.
    Střely na branku: 10:0. Střely mimo: 8:1. Rohy: 10:0. Ofsajdy: 0:1. Fauly: 19:13.
    Olympique Marseille: Pelé – B. Sarr, Rami, Rolando, Amavi (59. Sakaj) – Maxime López, Gustavo, Payet (C) (78. Anguissa) – N'Jie, Germain (70. Thauvin), Ocampos.
    Náhradníci: Escales – Sakaj, M. Sanson, Abdennour, Thauvin, Anguissa, Sari.

    Sporting Braga: Matheus – Figueiras, Rosić, B. Viana, Sequeira – Esgaio, Danilo, N. Vukčević (C) – Dyego Sousa (75. Koka), Paulinho (61. W. Eduardo), J. C. Teixeira (72. A. Horta).
    Náhradníci: T. Sá – W. Eduardo, Koka, A. Horta, R. Horta, Lukić, Goiano.

    Rozhodca: Serdar Gözübüyük. Asistenti: Davie Goossens, Bas van Dongen. Čtvrtý rozhodčí: Joost van Zuilen. Brankoví rozhodčí: Dennis Higler, Jeroen Manschot (všichni NED)
    Štvrtok 22.02.2018
    Braga - Marseille 1:0

    Góly: 31. R. Horta

    Karty:   18. Koka (BRG), 65. Paulinho (BRG), 74. Esgaio (BRG) – 33. Rami (OMA)

    Držení míče: 51 % : 49 %.
    Střely na branku: 4:4. Střely mimo: 10:5. Rohy: 7:4. Ofsajdy: 3:7. Fauly: 12:14.