4. etapa San Jose - San Jose sk Víťaz: Tejay van Garderen (BMC Racing) (kon.) | 5. etapa Stockton - Elk Grove sk Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) (kon.)
koniec udalosti
5. etapa Stockton - Elk Grove

Víťaz: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

Štvrtok 17.05.2018, 20:45Tour of California
     
    Na dnes je to od nás všetko. Ďakujeme za pozornosť a prajeme dobrú noc. Zajtra sa prihlásime s kráľovskou horskou etapou. (00:44:40)
     
    Celkové poradie na popredných priečkach nezaznamenalo žiadne zmeny. Na tie bude priestor v zajtrajšej kráľovskej etape, ktorá by mala rozhodnúť o celkovom víťazovi trinásteho ročníka podujatia Okolo Kalifornie.
     
    Aj druhú rovinatú etapu so šprintérskou koncovkou na aktuálnom ročníku Okolo Kalifornie opanoval Fernando Gaviria. Mladý kolumbijský pretekár porazil v špurte Caleba Ewana a Petra Sagana, rovnako ako v nedeľnej úvodnej etape.
    Elitná desiatka dnešnej etapy

     
    Piata etapa trinásteho ročníka cyklistických pretekov Okolo Kalifornie je na konci.
     
    Cieľ
    Peter Sagan mal v závere výbornú pozíciu. Čo sa týka absolútnej rýchlosti však v špurte nestačil na Fernanda Gaviriu a Caleba Ewana. V cieli piatej etapy sa tak zopakovalo poradie na prvých troch miestach z úvodnej etapy.
     
    Cieľ
    Víťazom piatej etapy Okolo Kalifornie 2018 sa stal Fernando Gaviria!
     
    2 km
    Tím Quick-Step Floors je fantasticky sformovaný na špici hlavného poľa. Peter Sagan si vybral zadné koleso Fernanda Gaviriu. Dopredu sa tlačí i Michelton-Scott s Calebom Ewanom.
     
    4 km
    Štyri kilometre pred cieľom tu máme nepríjemnosť v podobe pádu zhruba dvadsiatich cyklistov. Asi najhoršie z neho vyšiel Jasper Philipsen. Mladý Belgičan sa držal za pravú ruku a tvár mu krivila bolestivá grimasa.
     
    6 km
    Pozor, pozor! Technické problémy postihli nielen Marka Cavendish, ale aj Marcela Kittela! Mark Cavendish je späť v balíku, uvidíme, či sa mu podarí prepracovať až do jeho popredia.
     
    7 km
    Mark Cavendish sa postupne posúva kolónou sprievodných vozidiel. K dispozícii má momentálne až troch spolujazdcov. Tím Dimension Data robí všetko pre to, aby svojho špurtéra dostal späť do hlavného poľa. Sme zvedaví, či bude toto snaženie úspešné.
     
    9 km
    Fabian Lienhard (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources), Tanner Putt (UnitedHealthcare) a Stijn Vandenbergh (AG2R) majú pred sebou posledné chvíle na čele piatej etapy. Pelotón ich čochvíľa pohltí.
     
    12 km
    Veľká smola pre tím Dimension Data. Mark Cavendish dostal defekt na zadnom kolese a so stíhaním rozbehnutého pelotónu to už bude mať veľmi ťažké. Z predpokladaného súboja o víťazstvo tak s veľkou pravdepodobnosťou vypadol jeden favorit.
     
    13 km
    Na čele pelotónu to naplno rozprúdili pretekári tímu Sky, zapojil sa i víťaz druhej etapy a druhý muž celkového poradia Egan Bernal.
     
    15 km
    Unikajúca skupina sa roztrhala, jej tempu už nestačili Michael Rice (Hagens Berman Axeon) ani Ruben Campanioni (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources). Pred pelotónom tak s niečo viac ako minútovým náskokom zotrvali už len Fabian Lienhard (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources), Tanner Putt (UnitedHealthcare) a Stijn Vandenbergh (AG2R).
     
    17 km
    Za Boru pracuje na likvidovaní manka pelotónu Maciej Bodnar. Dvorný domestik Petra Sagana disponuje výborným ťahom a tempárskymi kvalitami. Preto je jeho deviate miesto zo včerajšej časovky miernym sklamaním.
     
    20 km
    Dvadsať kilometrov pred cieľom má náskok vedúcej pätice hodnotu minúty a tridsiatich piatich sekúnd. Na špici pelotónu sa už pracuje omnoho intenzívnejšie ako v predchádzajúcich častiach piatej etapy.
     
    25 km
    Zo spomínaných špurtérov prokontinentálnych amerických zoskupení obstál v prvej etape najlepšie Jasper Philipsen z Hagens Berman Axeon. Dvadsaťročný belgický talent obsadil šieste miesto, v špurte pokoril aj Marka Cavendisha.
     
    30 km
    Favoriti dnešného dojazdu sú jasní. Fernando Gaviria, Caleb Ewan, Marcel Kittel, Peter Sagan, Alexander Kristoff či Mark Cavendish. Do špurtu sa budú chcieť dostať aj cyklisti prokontinentálnych amerických tímov Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon), Tyler Magner (Rally Cycling), Travis McCabe (UnitedHealthcare) a John Murphy (Holowesko-Citadel p/b Arapahoe Resources).

    Michal Bakoš

    Celkové poradie Okolo Kalifornie po štvrtej etape:
    1. Tejay van Garderen (BMC Racing) 12:50:55
    2. Egan Bernal (Team Sky) +0:23
    3. Daniel Martínez (Team EF Education First-Drapac) +0:37
    4. Tao Geoghegan Hart (Team Sky) +0:52
    5. Adam Yates (Mitchelton-Scott) +1:07
    6. Rafal Majka (Bora-hansgrohe) +1:29
    7. Brandon McNulty (Rally Cycling)
    8. Laurens De Plus (Quick-Step Floors) +2:13
    9. Kristjan Durašek (UAE-Team Emirates) +2:15
    10. Brent Bookwalter (BMC Racing) +2:34.