koniec udalosti
Tour de Suisse - 5. etapa

Víťaz: Diego Ulissi (UAE Emirates)

Streda 13.06.2018, 14:45Cyklistika
     
    Celkové poradie po 5. etape Tour de Suisse:

    1. Richie Porte (BMC Racing) 17:03.53 hod.
    2. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:20 min.
    3. Sam Oomen (Sunweb) +0:20 min
    4. Enric Mas (QuickStep Floors) +0:21 min.
    5. Jack Haig (Mitchelton-Scott) +0:29 min.
    6. Nairo Quintana (Movistar) +0:33 min.
    7. Ion Izagirre (Bahrain-Merida) +0:36 min.
    8. Diego Ulissi (Team UAE) +0:40 min.
    9. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin) +0:46 min.
    10. Mikel Landa (Movistar) +0:47 min. (17:18:42)
     
    Výsledky 5. etapy Tour de Suisse:

    1. Diego Ulissi (UAE) 3:37.31 hod.
    2. Enric Mas (QuickStep Floors)
    3. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
    4. Wilco Kelderman (Sunweb)
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
    6. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin)
    7. Nairo Quintana (Movistar)
    8. Richie Porte (BMC Racing)
    9. Sam Oomen (Sunweb)
    10. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) všetci rovnaký čas.
     
    Víťazom 5. etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska sa stal Talian Diego Ulissi z tímu Spojených arabských emirátov. Tento kvalitný klasikár bol najrýchlejší v napínavom závere stúpania na Leukerbad, keď tesne pred cieľom skupina hlavných favoritov predstihla na čele jazdiaceho Mikela Landu. Dnešná etapa priniesla aj zmenu na čele priebežného poradia celkovej klasifikácie, keď Stefana Künga "vyzliekol" zo žltého dresu jeho tímový kolega Austrálčan Richie Porte. Ten má na prvej pozícii náskok pred druhým Wilcom Keldermanom a tretím Samom Oomenom presne 20 sekúnd. Prvú desiatku celkového poradia aktuálne delí len 47 sekúnd, a tak sa máme aj v nasledujúcich etapách 82. ročníka Okolo Švajčiarska rozhodne na čo tešiť. Pre dnešok je to však už od nás všetko. Dnešnou etapou vás sprevádzala dvojica Miroslav Kováčik a Jakub Kocourek. Majte ešte pekný zvyšok dňa!
    V samotnom závere bol najrýchlejší Diego Ulissi.

     
    Piata etapa cyklistických pretekov Tour de Suisse 2018 sa práve skončila víťazstvom Taliana Diega Ulissiho!
     
    CIEĽ
    Ako druhý prešiel pomyselnou cieľovou páskou mladý Španiel jazdiaci vo farbách QuickStep Floors Enric Mas, tretie miesto berie zoskupenie Dimension Data Holanďan Tom-Jelte Slagter.
     
    CIEĽ
    Z víťazstva sa napokon po fantastickom špurte v skupine hlavných favoritov teší DIEGO ULISSI z tímu Spojených arabských emirátov! Taliansky cyklista prežil náročné stúpania a v samotnom závere potvrdil svoje rýchlostné kvality. Je to jeho jubilejné 30. víťazstvo v kariére.
     
    500 m
    Tak to je neuveriteľné! Mikelovi Landovi úplne došli sily a približne 200 metrov pred cieľom prichádza o možnosť pripísať si etapový triumf! Skupina prenasledovateľov ho pohltila a Španiel skončí možno až v tretej desiatke.
     
    1 km
    Mikelovi Landovi zostáva do cieľa posledný kilometer a skúsený cyklista Movistaru vyzerá, že má dostatok síl na to, aby to dotiahol do úspešneho konca.
     
    1,5km
    Posledných 1500 metrov. Vyzerá to tak, že Mikelovi Landovi by víťazstvo v dnešnej etape už nemalo ujsť. Uvidíme, čo sa bude diať v skupine pretekárov na celkové poradie, ktorá momentálne stráca približne 15 sekúnd.
     
    2 km
    Mikel Landa je už celkom blízko. Za ním si zobral tempo skupiny prenasledovateľov na starosti Jesper Hansen z tímu Astana. Ten však nevyvíja takú rýchlosť, aby sťahoval náskok vedúceho muža dnešnej etapy.
     
    3 km
    Tak teraz sa nám to poriadne mieša. Mikel Landa sa už zbavil na čele aj Hugha Carthyho a pokračuje sám. V skupine hlavných favoritov medzitým zvyšuje tempo Steven Kruijswijk z Lotto NL-Jumbo.
     
    4 km
    François Bidard dnes nevyhrá. Mikelovi Landovi sa podarilo striasť francúzskeho pretekára, na jeho zadnom kolese však naďalej "visí" Hugh Carthy. BMC však v skupine hlavných favoritov ukazuje obrovskú silu a nenecháva vedúcemu duu žiadny výraznejší náskok.
    Nástup španielskeho cyklistu Mikela Landu.

     
    5 km
    Mikel Landa sa už dotiahol na vedúce duo Hugh Carthy-François Bidard. Momentálne má táto trojica výhodu, ktorá osciluje okolo 15 sekúd. Landa však vyzerá dnes zatiaľ veľmi silný a je tak aktuálne najväčším favoritom na víťazstvo v etape.
     
    6 km
    Lilian Calmejane dnes nevyhrá. Jeho pobyt na čele etapy sa pred malou chvíľou skončil. Napätie v pelotóne pomaly stúpa, skupina hlavných favoritov je už poriadne vyselektovaná. Okamžite, keď favoriti dostihli Calmejanea, dopredu sa vydalo duo Hugh Carthy (Education First – Drapac) a François Bidard z AG2R. Spomedzi hlavných favoritov to ako prvý skúša Mikel Landa z Movistaru. Naopak, priebežný líder celkového poradia, Stefan Küng má veľké problémy a už teraz je jasné, že dnes sa bude držiteľ žltého dresu meniť!
     
    8 km
    Evidentne vo veľkej pohode jazdiaci pretekári tímu BMC Racing už majú takmer na dohľad vedúceho Liliana Calmejanea. Ten ale ešte vydáva zo seba aj posledné zvyšky síl. Každým kilometrom však jeho náskok klesá. Momentálne osciluje okolo hodnoty 15-20 sekúnd. Aktuálne sa cyklisti nachádzajú v celkom miernej časti záverečného stúpania.
     
    10 km
    Posledných 10 kilometrov. Tak ako to dnes dopadne? Lilian Calmejane disponuje aktuálne polminútovou výhodou. Nie je to málo, ale nedá sa očakávať, že by mu to stačilo na víťazstvo v dnešnej etape. Medzitým už svoju hrdinskú jazdu ukončil Larry Warbasse, ktorý sa v tejto chvíli pokúsi udržať tempo so skupinou hlavných favoritov.
     
    12 km
    Vynikajúcu robotu teraz na čele pelotónu odvádzajú jazdci BMC Racing, ktorí už vďaka skvelému tempu "odpárali" niekoľko ďalších cyklistov. Medzitým Lilliane Calmejane pokračuje vo fantastickom výkone, keď už za sebou nechal aj Larryho Warbasseho a na Leukerbad už stúpa osamote.
     
    14 km
    Lillian Calmejane ešte pred začiatkom cieľového stúpania na Leukerbad dostihol amerického majstra Larryho Warbasseho a s náskokom približne 40 sekúnd sa pokúsia ešte čo najdlhšie udržať pred skupinou hlavných favoritov.
     
    17 km
    Aj keď oficiálne sa cieľové stúpanie začína až 14 kilometrov pred "páskou", profil trate sa začína mierne zdvíhať už o niečo skôr a tempo Larryho Warbasseho a rovnako tak aj postupne sa zmenšujúcej skupiny prenasledovateľov postupne klesá. Náskok vedúceho pretekára z Aqua Blue Sport pred skupinou favoritov klesol už len tesne nad hranicu jednej minúty. Za Warbasseom sa ešte vydal na individuálnu stíhaciu jazdu vydal Lillian Calmejan z Direct Energie.
     
    20 km
    Posledných 20 kilometrov dnešného dňa. Americký pretekár zoskupenia Aqua Blue Sport Larry Warbasse podáva dnes mimoriadne sympatický výkon a aj krátko pred začiatkom záverečného stúpania pokračuje vo svojej sólo jazde. Jeho bývalí kolegovia z úniku dňa za ním zaostávajú o 80 sekúnd, pelotón drží svoje manko pod dvoma minútami. Podľa všetkého by tento náskok Warbassemu napriek kvalitnému výkonu stačiť nemal. Uvidíme, kto zo skupiny favoritov na dnešný dojazd, sa odhodlá na atak ako prvý. Medzitým Silvan Dillier nestačil tempu skupiny prenasledovateľov a zaradil sa späť do pelotónu.
     
    24 km
    Celok BMC Racing to má dnes zatiaľ mimoriadne kvalitne rozohraté. Okrem toho, že vezie v žltom drese jazdiaceho Stefana Künga, v zálohe má aj ďalšiu trojicu mimoriadne kvalitných jazdcov. No a aj v tejto fáze etapy vidíme všetkých cyklistov z tohto tímu jazdiť vo veľkej pohode a vyzerá to tak, že priebeh dnešnej etapy majú absolútne pod kontrolou.
     
    27 km
    Cieľové stúpanie Leukerbad sa fakticky začína až 14 kilometrov pred cieľom, najmä v skupine hlavných favoritov sa však dá očakávať, že už v najbližších minútach si tímy s lídrami na celkové poradie začnú budovať svoju pozíciu. Aktuálne na čele pelotónu vidíme najmä dresy BMC Racing či QuickStepu Floors.
    Úžasný pohľad na dnešné cieľové stúpanie.

     
    30 km
    Do cieľa dnešnej etapy zostáva posledných 30 kilometrov. Larry Warbasse jazdí momentálne čele pretekov s náskokom 1:48 minút pred skupinou prenasledovateľov, ktorá už má v podstate za chrbtom pelotón. Ten v zjazde stráca na Daniela Ossa a spol. len niečo okolo 20 sekúnd.
     
    33 km
    Larry Warbasse si na vrchole najťažšieho stúpania dnešného dňa na Montana Village pripísal do vrchárskej súťaže 20 bodov. Skupinu prenasledovateľov previedol vrcholom Willem Jacobus Smit, nasledovaný Romainom Sicardom, Danielom Ossom a Victorom de la Partem.
     
    36 km
    K spomínanému kvartetu sa pridal aj Jasper Stuyven, ktorý prekvapujúco nestačil tempu, ktoré nasadil vedúci Američan. Larry Warbasse má aktuálne náskok dvoch minút pred stíhacou skupinou a 2:25 minúty pred pelotónom.
     
    39 km
    Teraz sa nám to trošku premiešalo. Z pelotónu zaútočilo kvarteto Omar Fraile (Astana), José Rojas (Movistar), Liljan Calmejane a Roman Sicard (Direct Energie). Tí sa vydávajú stíhať Američana Larryho Warbassa, ktorý si jazdí osamotene na čele.
     
    41 km
    Tak napokon to Stefan Küng zvládol a je späť v hlavnej skupine, ktorá trošku spomalila. Okrem toho si môžeme povedať, že Paul Ourselin z tímu Direct Enegie nestačí tempu svojich kolegov z úniku a pomaly sa prepadáva.
     
    43 km
    Stefan Küng je v problémoch. Priebežný líder celkového poradia musel meniť zadné koleso zrejme kvôli defektu a aktuálne sa snaží dostať späť do hlavnej skupiny. Uvidíme ako sa zachovajú jeho tímoví kolegovia z BMC Racing, ktorí majú predsa len väčšie šance na úspech.
     
    45 km
    Náskok vedúcej skupiny prudko klesol a už je len drobne nad hranicou dvoch minút. Navyše, problémy s tempom má Jasper Stuyven a začína trošku zaostávať. Toto je pomerne veľké prekvapenie. Belgičan mal byť najsilnejším mužom z úniku.
     
    47 km
    Na rad prichádza najťažší úsek dnešnej etapy. Cyklisti majú za sebou už niečo viac ako kilometer zo stúpania Montana Village. To je však dlhé presne 13 500 metrov. Priemerný sklon je 5,8%, no prvá polovica obsahuje aj úseky okolo ôsmich percent.
     
    50 km
    Cyklisti majú za sebou už viac než sto kilometrov v sedle, no všetci dobre vedia, že tie najťažšie úseky ich ešte len čakajú. Táto etapa môže poriadne zamiešať celkovým poradím a nie je príliš pravdepodobné, že si žltý dres udrží Stefan Küng.
    Pretekári z úniku na čele s Talianom Danielom Ossom.

     
    53 km
    Vedúca skupina prešla jedinou šprintérskou prémiou dnešnej etapy. Tú ovládol Jasper Stuyven a okrem bodov si pripisuje na konto cenné tri bonifikačné sekundy. Za ním skončili Silvan Dillier a Paul Ourselin.
     
    56 km
    Náskok vedúcej skupiny je opäť nad úrovňou troch minút. Ide sa skutočne veľmi rýchlo, dokonca o pätnásť minút rýchlejšie než bol pôvodný plán. Skupina v úniku podľa dostupných údajov z twitteru prešla prvých 75 kilometrov priemernou rýchlosťou 50 km/h.
     
    59 km
    V dnešnom úniku vidíme aj Američana Larryho Warbassa, ktorý jazdí vo farbách tímu Aqua Blue Sport. Vlani dosiahol na pretekoch Okolo Švajčiarska svoj najcennejší triumf kariéry, keď vyhral štvrtú etapu po sólovom úniku. Celkovému víťazovi Simonovi Sipľakovi či Damianovi Carusovi nadelil 40 sekúnd.
     
    62 km
    Podľa dostupných informácii sa náskok vedúcej skupiny o niečo stenčil a je na úrovni 2:45 minúty. To by však nemuselo pre pelotón znamenať výraznú hrozbu. Hoci, všetci dobre vieme, ako dopadla včerajšia etapa končiaca v meste Gstaad.
     
    65 km
    Kilometre pomaly ubiehajú a už sa cyklisti blížia pod kopec Montana Village. Ten meria 13,5 kilometra a je označený stúpaním najvyššej HC kategórie. Zrejme už tu nastane veľká selekcia pretekárov. Všetko sa to začne na méte 48 kilometrov pred páskou.
    V úniku dňa participuje aj Daniel Oss z tímu Bora-Hansgrohe.

     
    68 km
    Skúsený 30-ročný Španiel Gorka Izagirre musel riešiť defekt, a tak sa zaraďuje na chvost pelotónu. V ňom bezpečne jazdia aj Saganovci, ktorí nemusia nejako pomáhať v ťahaní, pretože ich farby v úniku reprezentuje Daniel Oss.
     
    70 km
    Náskok vedúcej skupiny zostáva na konštantnej úrovni. Podobne ako v utorok vidíme v úniku aj Silvana Dilliera či Paula Ourselina. Uvidíme, ako sa takmer 200 kilometrov vo včerajšom úniku podpíše na ich dnešnom predstavení.
     
    73 km
    Dnes sa ide skutočne veľmi rýchlo, ale o všetkom sa bude rozhodovať až v záverečných dvoch stúpaniach. Virtuálnym lídrom je Belgičan Jasper Stuyven, ktorému v celkovom poradí patrí 29. miesto so stratou 61 sekúnd na žltého Stefana Künga.
     
    76 km
    Poďme sa už pozrieť na to, čo sa aktuálne deje na trati. Napokon sa nám pred niekoľkými kilometrami vyprofilovala skupina pretekárov, ktorú možno označiť za únik. Náskok troch minút má šestica Silvan Dillier (AG2R La Mondiale), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jakobus Smit (Kaťuša-Alpecin), Lawrence Warbasse (Aqua Blue Sport) a Paul Ourselin (Direct Energie).
    Neuveriteľná rýchlosť v podaní Marcusa Burghardta.

     
    79 km
    Po stúpaní na Col du Pillon sa vydal do úniku nemecký majster Marcus Burghardt z tímu Bora-Hansgrohe. V klesaní dosahoval aj rýchlosť takmer 92 kilometrov za hodinu, čo je skutočne obdivuhodné. Napokon však on bol pohltený hlavnou skupinou.
     
    82 km
    Približne 140 kilometrov pred cieľom bola umiestnená aj prvá horská prémia. Ako prvý ňou prešiel Romain Sicard z tímu Direct Enegie a ziskom 12 bodov sa dostal na druhé miesto vrchárskej súťaže. Bodovali aj Nans Peters (AG2R La Mondiale), Daniel Oss (Bora-Hansgrohe), Enrico Gasparotto (Bahrain Merida) a Tom-Jeite Slagter (Dimension Data).
    Profil dnešnej náročnej vrchárskej etapy.

     
    85 km
    Aktuálne nám do konca dnešnej vrchárskej etapy zostáva 85 kilometrov. V doterajšom priebehu sa toho veľa zaujímavého neudialo. Od začiatku boli síce snahy o vytvorenie úniku, chvíľu bolo vpredu až štrnásť jazdcov, ale pelotón nenechal nikoho odísť.
     
    ŠTART
    Pekný deň všetkým športovým fanúšikom. V tejto chvíli začíname náš prenos z piatej etapy 82. ročníka cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska. V nasledujúcich príspevkoch si v krátkosti zhrnieme to, čo sa za približne hodinu a pol udialo.
     
    Vážení fanúšikovia!

    Vítame vás pri sledovaní online textového prenosu z piatej etapy cyklistických pretekov Okolo Švajčiarska. Pretekári sa na trať vydajú o 13:15, my sa s našim prenosom prihlásime okolo 14:45.

    PRVÝ ÚSPECH ÚNIKU, TEŠIL SA JUUL-JENSEN

    Včerajšia štvrtá etapa už pred začiatkom vďaka svojmu profilu sľubovala niekoľko scenárov. Napokon sa z nich naplnil ten o úspešnom úniku. Pred pelotónom sa už krátko po štarte vytvorila šesťčlenná skupina, v ktorej sa nachádzalo hneď niekoľko zaujímavých mien. Vďaka svojim tempárskym kvalitám bol v prípade úspechu tohto úniku za najväčšieho favorita považovaný Silvan Dillier, ktorého vpredu podporoval aj tímový kolega Nans Peters. Napokon však bolo všetko trochu inak. Na stúpaní Saanenmöser, ktoré vrcholilo desať kilometrov pred cieľom sa od zvyšných členov vedúcej skupiny utrhla dvojica Nans Peters a Christopher Juul-Jensen. V zjazde potom ukázal väčšie skúsenosti práve dánsky pretekár Mitcheltonu-Scott, ktorý svoju snahu napokon doviedol až do úspešného konca. Z pelotónu bol včera v špurte najsilnejší Michael Matthews, Peter Sagan skončil štvrtý. Vďaka tomu si však trojnásobný majster sveta zabezpečil čierny dres pre lídra bodovacej súťaže.

    TIAHLE CIEĽOVÉ STÚPANIE PRINESIE VIETOR V CELKOVEJ KLASIFIKÁCII

    Dnešná etapa už bude patriť favoritom na celkové poradie. Už od štartu v meste Gstaad začnú cyklisti postupne stúpať na Col du Pillon. Tento kopec je dlhý 6800 metrov a jeho priemerný sklon je 5,2%. Najmä vďaka svojej dĺžke je Pillon označený za stúpanie prvej kategórie. Po jeho zdolaní bude na pretekárov čakať najskôr veľmi dlhý zjazd a následne presun po prakticky rovinatom teréne pod ďalší vrchol. Na Montana Village sa začína stúpať 48 kilometrov pred finišom. Tento kopec je pomerne nepravidelný, meria 13,5 kilometra a jeho priemerný sklon dosahuje takmer 6%. Aj preto ide o stúpanie najvyššej HC kategórie a dá sa tu očakávať poriadna selekcia v pelotóne. Záver etapy bude v znamení stúpania na Leukerbad. Aj v tomto prípade ide o kopec s nepravidelným profilom a priemerným sklonom 4,5%. Čo však vzbudzuje rešpekt je dĺžka záverečného stúpania. Meria totiž až 14,1 kilometra. Záverečné tri kilometre už tak náročné nie sú a dá sa tak očakávať, že o víťazstvo zabojuje nejaká menšia skupina najlepších vrchárov.

    AKO PRISTÚPI K ETAPE BMC RACING?

    Žltý dres vedúceho pretekára priebežného poradia aj v dnešnej etape povezie domáci pretekár Stefan Küng. Ten má však pred trojicou tímových kolegov Greg van Avermaet, Richie Porte a Tejay van Garderen náskok len troch sekúnd. Bude tak zaujímavé sledovať, pre koho budú dnes cyklisti BMC Racing pracovať. Zálusk na etapový vavrín si dnes pravdepodobne robí aj Wilco Kelderman z Teamu Sunweb. Otázkou je, ako sa zachovajú vrchári celku Bora-Hansgrohe Patrick Konrad a Gregor Mühlberger, ktorí majú takisto veľmi zaujímavú pozíciu v priebežnom poradí. V pelotóne sa však každopádne nachádza celý rad mimoriadne kvalitných vrchárov, a tak sa v závere dnešnej etapy máme rozhodne na čo tešiť.
     
    Vítame Vás pri on-line prenose. Udalosť sa začne o 14:30.

    Miroslav Kováčik

    Jakub Kocourek

    Výsledky 5. etapy Tour de Suisse:
    1. Diego Ulissi (UAE Emitates) 3:37.31 hod.
    2. Enric Mas (Quick-Step Floors)
    3. Tom-Jelte Slagter (Dimension Data)
    4. Wilco Kelderman (Sunweb)
    5. Bauke Mollema (Trek-Segafredo)
    6. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin)
    7. Nairo Quintana (Movistar)
    8. Richie Porte (BMC Racing)
    9. Sam Oomen (Sunweb)
    10. Bjorg Lambrecht (Lotto Soudal) všetci rovnaký čas.
    Celkové poradie po 5. etape Tour de Suisse:
    1. Richie Porte (BMC Racing) 17:03.53 hod.
    2. Wilco Kelderman (Sunweb) +0:20 min.
    3. Sam Oomen (Sunweb) +0:20 min
    4. Enric Mas (QuickStep Floors) +0:21 min.
    5. Jack Haig (Mitchelton-Scott) +0:29 min.
    6. Nairo Quintana (Movistar) +0:33 min.
    7. Ion Izagirre (Bahrain Merida) +0:36 min.
    8. Diego Ulissi (UAE Emirates) +0:40 min.
    9. Simon Špilak (Kaťuša-Alpecin) +0:46 min.
    10. Mikel Landa (Movistar) +0:47 min.