Pjunik – Vardar 1:0 (kon.) | Ventspils – Luftëtari 5:0 (kon.) | Čichura – Beitar Jeruzalém 0:0 (kon.)
Partizani Tirana – Maribor 0:1 (kon.) | KuPS – Kodaň 0:1 (kon.) | Levadia Tallinn – Dundalk 0:1 (kon.)
Riteriai – Irtyš Pavlodar 0:0 (kon.) | Narva – Željezničar Sarajevo 0:2 (kon.) | Balzan – Keşla FK 4:1 (kon.)
Lahti – Hafnarfjördur 0:3 (kon.) | Gabala – Niederkorn 0:2 (kon.) | Tampereen Ilves – Slavia Sofia 0:1 (kon.)
FK Liepāja – Häcken 0:3 (kon.) | Milsami – Slovan Bratislava sk 2:4 (kon.) | Ferencvároš – Tel Aviv 1:1 (kon.)
Stumbras – Limassol 1:0 (kon.) | Neftçi Baku – Újpest FC 3:1 (kon.) | Derry City – Minsk 0:2 (kon.)
Connah's Quay – Soligorsk 1:3 (kon.) | CS Petrocub – Osijek 1:1 (kon.) | CSKA Sofia – Riga FC 1:0 (kon.)
Široki Brijeg – Domžale 2:2 (kon.) | Racing FC – Constanta 0:2 (kon.) | B36 Tórshavn – Titograd Podgorica 0:0 (kon.)
Zabrze – Zaria Balti 1:0 (kon.) | Engordany – Almaty 0:3 (kon.) | Vestmannaeyjar – Sarpsborg 0:4 (kon.)
Shamrock – Štokholm 0:1 (kon.) | Rudar – Partizan 0:3 (kon.) | Budućnost Podgorica – Trenčín sk 0:2 (kon.)
Rangers – Shkupi 2:0 (kon.) | Spartak Subotica – Coleraine 1:1 (kon.) | Cliftonville – Nordsjælland 0:1 (kon.)
Lech Poznań – Gandzasar 2:0 (kon.) | Hibernian – Runavík 6:1 (kon.) | Dunajská Streda – Dinamo Tbilisi sk 1:1 (kon.)
Niš – Gżira 4:0 (kon.) | Stjarnan – Kalju 3:0 (kon.)
koniec
FC Lahti
0:3 (0:2)
FH Hafnarfjördur
cz Štvrtok 12.07.2018, 18:00 • Lahti Stadium, Lahti (FIN) • Európska liga (predkolá) • 1. predkolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    FC Lahti se potřetí v historii představí v předkolech UEFA Europa League a letošní pouť napříč Evropou zahájí proti islandskému týmu FH Hafnarfjördur. Finský klub během své premiérové účasti v sezóně 2009-10 dokráčel do třetího předkola, do kterého prošel přes Dinamo Tirana a slovinský celek ND Gorica. Následně ovšem vypadl s Clubem Bruggy. Druhá účast Lahti na evropské scéně skončila již v prvním kole, ve kterém jeho fotbalisté nestačili v sezóně 2015/16 na Elfsborg. Ani FH Hafnarfjördur není na evropské scéně žádným nováčkem a největšího úspěchu dosáhl v sezónách 2013/14 a 2017/18, když vypadl po úspěšném třetím předkole těsně před základní skupinou Europa League.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Lahti: Siskovski – Taimi, Viatkin, Hauhia (C), Jäntti – Paananen, Dmitrijev, Gela – Hertsi, Henri Anier, Hostikka.
    Náhradníci: Forsman – Sadat, Garcia Dutra, Voutilainen, Salmikivi, Kekkonen, Osipov. Trenér: Toni Korkeakunnas.

    FH Hafnarfjördur: Nielsen – Jónsson, P. Vidarsson, Clarke, Valgardsson – Kristjánsson, Hendriksson, D. Vidarsson (C) – Gudnason, Lennon, H.O. Björnsson.
    Náhradníci: Jóhannesson – Crawford, Steindórsson, Gomes, Lewis, Castilion, Jonsson. Trenér: Ólafur Kristjánsson.

    Rozhodčí: Jaroslav Kozyk. Asistenti: Oleksandr Kornijko, Andrii Skrypka. Čtvrtý rozhodčí: Oleksandr Derdo (všichni UKR).
     
    Fotbalisté obou týmů právě přichází na hrací plochu a zápas mezi Lahti a Hafnarfjördurem začne za okamžik.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Utkání bylo zahájeno a domácí fanoušci Lahti okamžitě začali svůj tým hlasitě podporovat. Tribuny jsou ovšem téměř prázdné.
     
    2
    Hafnarfjördur založil úvodní útok dlouhým kolmým pasem za obranu, který skončil pouze na kopačce Viatkina, jenž si následně pomohl zpětnou přihrávkou na brankáře Siskovskiho.
     
    4
    Hafnarfjördur právě vstřelil branku!
    Atli Gudnason po nádherné kombinační akcí a sérii přihrávek na jeden dotek využil volného prostoru na levém křídle a do šestnáctky poslal parádní centr, na který si na vzdálenější pravé tyči naběhl HALLDOR BJORNSSON, předskočil obránce a hlavičkou o zem poslal míč pod břevno! Hafnarfjördur vstoupil do utkání zostra.
    4. Halldor BJORNSSON - 0:1
     
    5
    Fotbalisté Lahti se mohli postarat o bleskovou odpověď, když se po parádním centru z pravého křídla taktéž dostali k hlavičce na vzdálenější tyči, jenže jejich pokus minul levý horní roh brány.
     
    7
    Hafnarfjördur prožil fantastický vstup do zápasu a jen potvrzuje fakt, že na evropské scéně není žádným nováčkem.
     
    8
    A hosté jsou stále při chuti! Hafnarfjördur založil parádní kombinační akci na pravém křídle a pronikl až do šestnáctky, jenže v ní už jeho akce ztroskotala a domácí obrana jeho hráče k zakončení tentokrát nepustila.
     
    9
    Lahti se pokusilo zrychlit hru kolmou přihrávkou za obranu, po které praporek pomezního rozhodčího vyletěl nahoru a domácí k nelibosti fanoušků na tribunách nemohli pokračovat v akci.
     
    11
    Ze zápasu uběhlo úvodních deset minut, během nichž se oba týmy v rychlém sledu dostali k nebezpečné hlavičce, ovšem s tím rozdílem, že první v podání Bjornssona skončila v síti.
     
    12
    Hertsi se sice na pravém křídle prosadit nedokázal, po přízemním centru ale pro svůj tým vybojoval alespoň rohový kop. Jeho rozehrávky se ujal Hostikka a míč propadl na vzdálenější tyč, žádný z domácích fotbalistů se ale do zakončení nedostal.
     
    13
    Hra pokračovala a Lahti poslalo do šestnáctky z osy hřiště dlouhý a vysoký míč, po kterém se u pravé tyče natahovala dvojice hráčů, ani jeden na něj ale nedosáhl. Míč skončil v zámezí.
     
    14
    Pokud pomineme dvě nebezpečné akce z úvodu utkání, z nichž jedna přinesla gól, tak je hra velice vyrovnaná a oba týmy se jen stěží dostávají do zakončení. Obrany vítězí nad ofenzivou.
     
    15
    Lahti se na pravém křídle dostalo k dalšímu centru, který tentokrát letěl vzduchem a na přední tyči byl odvrácen.
     
    17
    Fanoušci na hlavní tribuně za střídačkami pečlivě sledují dění na hřišti, kromě autových vhazování toho ale během posledních okamžiků příliš mnoho neviděli. Lahti se marně snaží vyrovnat.
     
    18
    Finský tým se pokusil zrychlit hru kolmou přihrávkou podél levé postranní čáry, míč ovšem zamířil do území nikoho. Brankář Nielsen si v pohodě doběhl pro míč a rozehrál.
     
    18
    Hafnarfjördur právě vstřelil branku!
    STEVEN LENNON předvedl fenomenální akci a posílá islandský tým do dvoubrankového vedení! Steven Lennon si naběhl na pravé straně šestnáctky na krásnou přihrávku od pravé postranní čáry, parádní otočkou si míč stáhl do pohybu směrem k bráně, protáhl se mezi dvojicí stoperů Lahti a parádním lobem přehodil bezmocného brankáře Siskovskiho.
    18. Steven LENNON - 0:2
     
    21
    Lahti na levém křídle vybojovalo rohový kop, po jeho následné exekuci se ale k ničemu nedostalo.
     
    22
    Steven Lennon se na pravé straně hřiště po chybě jednoho z obránců Lahti nakonec přece jen dostal k míči po kolmé přihrávce z hloubky hřiště, po ostrém skluzu o něj ale přišel.
     
    23
    Jeden z domácích obránců svou chybu stačil napravit ostrým skluzem a faul se překvapivě nepískal.
     
    24
    Fotbalisté Hafnarfjördur působí mnohem hladovějším dojmem a od úvodních minut je vidět, že jdou za výhrou.
     
    25
    Islandský tým znovu rozjel nadějnou přímočarou kombinační akci, tentokrát ovšem jeho hráčům nevyšla finální přihrávka, po které Siskovski v klidu odkopával od brány.
     
    26
    Jeden z fotbalistů Lahti si naběhl po odraženém míči do obránce hostů, který ho poslal k zemi. Standardní situace.
     
    27
    Rozehrávky volného přímého kopu se ujal Jantti a snažil se míč zatočit do bližšího pravého horního rohu brány, jenže míč svou levačkou příliš podebral, a tak skončil nad břevnem.
     
    28
    Hendriksson se ujal rozehrávky standardní situace na opačné straně hřiště a po jeho centru z levé strany měl brankář Siskovski starosti, nakonec ale míč dokázal vyboxovat.
     
    29
    Jeden z hráčů islandského týmu dobře napadal rozehrávku Lahti na jeho vlastní polovině, vzápětí se ale pověsil kolem krku jednoho z protihráčů, kterého se marně snažil obejít.
     
    31
    Ze zápasu uběhlo úvodních třicet minut a Lahti prohrává před svými fanoušky dvoubrankovým rozdílem. Mnohem horší ovšem je, že se marně snaží dostat ke střele na bránu a potěšit tak své příznivce alespoň předvedenou hrou.
     
    32
    Taimi byl zřejmě hráčem na levém kraji obrany, který trestuhodně propadl a Hafnarfjördur se řítil do přečíslení dva na jednoho. Domácí skvělou příležitost ke skórování vyřešili centrem, na který si do šestnáctky naběhl Atli Gudnason. A dobře mířil hlavou pod břevno, vybíhající Siskovski ale dokázal včas zacouvat a vytáhnout míč rukou nad bránu! Malém to bylo už 3:0.
    32. Alti Gudnason mohl navýšit skóre pochybě obrany Lahti
     
    35
    Lahti úspěšně odvrátilo následný rohový kop hostů a deset minut před koncem prvního poločasu zahrozilo na levé straně hřiště, následný finální centr ale nikoho před bránou nenašel.
     
    36
    Hafnarfjördur začíná hrát velice úsporně, v tom smyslu, že pečlivě brání a zbytečně se nikam neženě, pokud ovšem nemá příležitost podniknout výpad do otevřené obrany finského týmu.
     
    37
    Vydalo to na krásnou přímočarou akci v podání Lahti ve středu hřiště, domácí ale akci v blízkosti šestnáctky zbytečně překombinovali a jeden z jejich hráčů se ocitl v postavení mimo hru.
     
    38
    Lahti vyrazilo do rychlého protiútoku poté, co hlavní rozhodčí opět neodpískal ostrý faul na jednoho z hostujících fotbalistů na útočné polovině, následná střela z levé strany hřiště a střední vzdálenosti ale o pořádný kus minula vzdálenější pravou tyč.
     
    39
    Kdyby Hafnarfjördur před pár okamžiky inkasoval gól, hlavní rozhodčí by byl určitě zasypán sprchou nelichotivých slov, takže to ale hosté přešli. A co víc, stále vedou 2:0. Nervy netřeba.
     
    41
    Do konce prvního poločasu zbývá odehrát necelých pět minut a hosté se dostali k táhlé přízemní střele zpoza šestnáctky, která byla dvakrát tečována, a Hafnarfjördur bude zahrát rohový kop.
     
    42
    Rohový kop z pravé strany se hostům sice povedl a centr se nebezpečně snášel do ohně, jenže jednomu z fotbalistů Hafnarfjörduru byl odpískán útočný faul a hra byla přerušena.
     
    44
    Lahti se pokusilo zahrozit dlouhým nákopem do šestnáctky z poloviny hřiště a Nielsen v pohodě míč stáhl ze vzduchu.
     
    45
    Běží závěrečné sekundy prvního poločasu a fanoušci Lahti to v hledišti roztleskali, domácí jsou ale neškodní.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Fanoušci Lahti pískají a není potřeba se divit. Domácí prohrávali již od čtvrté minuty utkání, kdy se krásnou hlavičkou prosadil Halldor Bjornsson, na jehož gól po čtvrthodině hry navíc navázal po parádním převzetí míče a průniku mezi dvěma protihráči v šestnáctce výstavním lobem Steven Lennon. Skóre po prvním poločase střetnutí. FC Lahti 0 FH Hafnarfjördur 2.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 19:02.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Lahti: ze hřiště odchází Teemu Jäntti, přichází Stênio Garcia Dutra.
     
    47
    Teemu Jäntti odešel ze hřiště během přestávky a do druhého poločasu ho nahradil Stênio Garcia Dutra. Mám takový pocit, že za jeho stažením stojí chyba, po které padl druhý gól.
     
    48
    Lahti vstoupilo do druhého poločasu aktivně a krátce po přestávce přišla střela ze střední vzdálenosti, která zamířila nad.
     
    49
    Lennon se po chybné rozehrávce Lahti a kolmé přihrávce za obranu ocitl na pravé straně šestnáctky ve střelecké pozici, se zakončením se ovšem neunáhlil, zvedl hlavu a přihrávkou přes šířku hřiště našel na vzdálenější levé tyči lépe postaveného spoluhráče, který se ocitl ve stoprocentní šanci, jeho přízemní střela ale tečována a těsně minula přední tyč brány!
    49. Steven Lennon to udělal nádherně, spoluhráč to ale zazdil!
     
    52
    Hra byla na několik minut přerušena, protože jeden z hráčů Hafnarfjörduru zůstal ležet na hrací ploše.
     
    55
    Střídání v týmu FC Lahti: ze hřiště odchází Stênio Garcia Dutra, přichází Ville Salmikivi.
     
    55
    Střídání v týmu FH Hafnarfjördur: ze hřiště odchází Rennico Clarke, přichází Eddi Gomes.
     
    57
    Zranění hostujícího Rennica Clarkea bylo natolik vážné, že ho musel nahradil Eddi Gomes.
     
    59
    Hostikka rozehrál na pravé straně hřiště rohový kop, po kterém jeden z jeho spoluhráčů hlavičkoval na vzdálenější levé tyči do tyče. Vzrušení ale bylo kvůli předchozímu faulu zbytečné.
     
    60
    Je to ovšem vůbec poprvé v zápase, co hlavička ze strany domácího finského týmu ohrozila bránu, byť po odpískání.
     
    62
    Hafnarfjördur jako by po přestávce čekal s čím na něj vyrukují fotbalisté Lahti a směrem dopředu je naprosto bezzubí. Nepřesná kolmá přihrávka to dokonale potvrdila.
     
    64
    Hosté obléhali šestnáctku soupeře tak dlouho, až se ocitli uvnitř ní, jenže na vzdálenější levé tyči se ke střele neodhodlali. Domácí obrana dobře vystála Hafnarfjördur a míč získala.
     
    65
    Santeri Hostikka to nyní udělal nádherně, když si navedl míč z levé strany do středu hřiště, zaseknutím se zbavil dvou protihráčů a technickou střelou zpoza šestnáctky těsně minul vzdálenější pravou tyč! Málem bylo sníženo.
    65. Santeri Hostikka a jeho krásný pokus o obstřel brankáře
     
    67
    Lahti vybojovalo rohový kop a po centru z levé strany hřiště se jeden z domácích hráčů dostal do zakončení na vzdálenější pravé tyči, zakončoval ovšem vpádu.
     
    68
    Střídání v týmu FH Hafnarfjördur: ze hřiště odchází Halldor Bjornsson, přichází Jonatan Ingi Jonsson.
     
    70
    Hra se odehrává převážně mezi oběma šestnáctkami a hosté už nejsou směrem dopředu tolik aktivní. Je to škoda.
     
    72
    Pasivity hostujícího týmu nyní mohli hráči Lahti využít, jenže střelu uspěchali a pokus ze střední vzdálenosti zamířil vysoko nad bránu. Vypadá to nyní tak, že se zápas dohrává.
     
    73
    Střídání v týmu FC Lahti: ze hřiště odchází Xhevdet Gela, přichází Pavel Osipov.
     
    75
    Hafnarfjördur se po delší době vydal směrem vpřed a po centru z levé strany hřiště se na přední tyči nepříjemně střetl jeden z hostů s domácím obráncem. Oba zůstali ležet na hřišti.
     
    77
    Po delší odmlce může hra opět pokračovat a domácí kapitán Hauhia si z ostrého střetu odnesl ozdobu v podobě obvazu hlavy, na které se zřejmě objevila drobná tržná rána.
     
    78
    Střídání v týmu FH Hafnarfjördur: ze hřiště odchází Guðmundur Kristjansson, přichází Robbie Crawford.
     
    80
    Lahti se po dlouhé době dostalo ke střele zpoza šestnáctky a už to vypadalo na gól, jenže byl to pouze klam. Míč nabral nakonec opačnou faleš a minul přední levou tyč brány.
     
    82
    Lahti mělo další příležitost, tak ještě zdramatizovat závěrečné minuty, jenže střela ze standardní situace a přibližně 40 metrů zamířila vysoko nad bránu. Marně čekáme na další gól.
     
    85
    Velice rád bych Vám popsal v závěru utkání nějakou slibnou brankovou příležitost, jenže Lahti se po celou dobu zápasu marně snaží seřídit střeleckou mušku a podle toho vypadá skóre.
     
    87
    Lahti se snaží, jenže jeho snaze chybí nějaká přesnější střela, po které by se hostující brankář pořádně zapotil. Většina střel je hodně nepřesná a hosté vedou krátce před koncem 2:0.
     
    88
    Troufám si tvrdit, že kdyby se hráči Lahti prezentovali stejným výkonem jako po přestávce i během prvního poločasu, tak neprohrají, jenže prospali úvod zápasu a poté doplatili na velkou chybu v obraně.
     
    90
    Hafnarfjördur právě vstřelil branku!
    ROBBIE CRAWFORD si naběhl uprostřed šestnáctky na přízemní centr z levé strany hřiště a ve skluzu míč pravou nohou usměrnil ke vzdálenější pravé tyči! Fanoušci Lahti odchází.
    90. Robbie CRAWFORD - 0:3
     
    90+1
    Nad rámec dnešního zápasu bylo nastaveno 6 minut.
     
    90+3
    Ville Salmikivi zbytečně dojel protihráče na své útočné polovině hřiště a hlavní rozhodčí v závěru udělil vůbec první žlutou kartu.
     
    90+4
    Lahti se po pěkném centru z pravé strany stejně jako v úvodu dostalo k hlavičce, jenže zakončení finského týmu opět bylo nepřesné a tentokrát minulo levý horní roh brány.
     
    90+5
    Lahti si pomohlo dlouhou kolmou přihrávkou na brankáře Siskovskiho, který ho okamžitě nakopne dopředu. Moc času už ale domácí na vstřelení gólu nemají. Hrací doba se téměř naplnila.
     
    90+6
    Konec zápasu.
     
    Fanoušci Lahti hlasitě bučí a domácí hráči odchází do kabin se sklopenými hlavami. Hafnarfjördur byl lepší a zásluhou branek Halldora Bjornssona, Stevena Lennona a Robbieho Crawforda zvítězil rozdílem třídy. Finský tým hrozil především po centrech ze strany, žádná hlavička se ale neujala. Konečný výsledek pohledného duelu. Lahti 0 Hafnarfjördur 3. (19:57:04)

    Tomáš Reiner

    Góly: 4. Bjornsson, 18. Lennon, 90. Crawford

    Karty:   90+3. Salmikivi (LAH)


    Střely na branku: 0:4. Střely mimo: 9:1. Rohy: 4:3. Ofsajdy: 3:1. Fauly: 6:12.
    FC Lahti: Siskovski – Taimi, Viatkin, Hauhia (C), Jäntti (46. Garcia Dutra – 55. Salmikivi) – Paananen, Dmitrijev, Gela (73. Osipov) – Hertsi, Henri Anier, Hostikka.
    Náhradníci: Forsman – Sadat, Garcia Dutra, Voutilainen, Salmikivi, Kekkonen, Osipov. Trenér: Toni Korkeakunnas.

    FH Hafnarfjördur: Nielsen – Jónsson, P. Vidarsson, Clarke (55. Gomes), Valgardsson – Kristjánsson (78. Crawford), Hendriksson, D. Vidarsson (C) – Gudnason, Lennon, H.O. Björnsson (68. Jonsson).
    Náhradníci: Jóhannesson – Crawford, Steindórsson, Gomes, Lewis, Castilion, Jonsson. Trenér: Ólafur Kristjánsson.

    Rozhodca: Jaroslav Kozyk. Asistenti: Oleksandr Kornijko, Andrii Skrypka. Čtvrtý rozhodčí: Oleksandr Derdo (všichni UKR)
    Štvrtok 19.07.2018
    Hafnarfjördur - Lahti 0:0

    Karty:   65. Vidarsson (HAF) – 45+1. Dmitrijev (LAH), 90+3. Anier (LAH)

    Držení míče: 42 % : 58 %.
    Střely na branku: 2:1. Střely mimo: 6:3. Rohy: 4:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 15:16.