Jekaterinburg – Chabarovsk 5:4 (po pr.) | Čerepovec – Red Star Kunlun 2:1 (po pr.) | Jaroslavľ – Helsinki 0:3 (kon.)
Riga – Ufa 2:4 (kon.)
koniec
HC Dinamo Riga
2:4 (0:2, 2:1, 0:1)
HC Salavat Julajev Ufa
cz Piatok 07.12.2018, 18:30 • Arena Riga • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:30.
     
    Dinamo Riga od domácí výhry 3:0 nad Omskem v dalších pěti zápasech nezvítězilo – po třech porážkách (dvou z toho na švýcarském turné) v základní hrací době získalo alespoň po bodu za shodné prohry 2:3 po prodloužení se Spartakem Moskva a Soči.
    S 32 body a skóre 69:87 lotyšský celek zaostává o pouhý bodík za čarou postupu do play-off, má však dva zápasy k dobru.

    Za Rigu hraje jádro lotyšské reprezentace, statistikám však vévodí cizinci. V brance je jistotou ruský brankář Timur Biljalov (93,9%), nejproduktivnějším hráčem klubu je švédský útočník Linus Videll (14+17), bodování obránců suverénně vede vlasatý Kanaďan Mathew Maione (8+22).
     
    Salavat Julajev Ufa se drží ve Východní konferenci v bezpečném pásmu postupu. Celek z Marijské autonomní republiky protrhl střelecké trápení až v Bratislavě výhrou 5:2 nad Slovanem, předtím ve čtyřech zápasech vstřelil dohromady jen jediný gól.
    Celkově nasbírala Ufa 42 bodů a skóre 90:69 a má čtvrtou nejlepší obranu KHL.

    Švédský útočník Ufy Linus Omark je s bilancí 3+29 třetím nejlepším nahrávačem ligy. Salavat Julajev ovšem vévodí i méně lichotivé statistice vyloučení: Anton Burdasov nasbíral už 112 trestných minut a na lavici hanby si tak téměř odseděl pomyslné dva zápasy.
     
    Vzájemné zápasy
    Proti Rize dokázal Salavat Julajev bodovat už šestkrát po sobě (4-1-1-0, 19:11). V letošní sezóně se oba celky ještě nepotkaly.
     
    Úvodní sestavy:

    Dinamo Riga: Biljalov (Gudlevskis) – Sotnieks, Balinskis, Ališauskas, Maione, Zile, Aljajev, Zanetti – Gillies, Pavlovs, Meija – Clark, McMillan, Myttynen – Darzinš, Redlihs, Videll – Dzierkals, Džerinš, Razgals – Marenis.

    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Panin, Garejev, Arzamascev, Sergejev, Semjonov, Jelizarov, Koledov – Kemppainen, Omark, Hartikainen – Burmistrov, Kugryšev, Burdasov – Lukin, Majorov, Chochrjakov – Dubrovskij, Žarkov, Kadějkin.

    Rozhodčí: Bondar, Sergejev – Golovljov, Savenkov.
     
    Oba celky jsou nastoupeny, halou znějí státní hymny. Domácí nastoupí v tradičním purpuru, hosté z Ufy v bílo-zelené kombinaci.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    1:49
    Na ledě už jsou třetí pětky, hraje se zatím bez přerušení a zatím také bez vyložených šancí. Metsola si povyjel a vyrážel puk do rohu kluziště.
    Lukin - 0:1
     
    2:33
    Ufa právě vstřelila branku!
    Domácí propadli na útočné modré a ze samostatného nájezdu a zároveň z první přímé střely prostřelil brankáře po ledě mezi betony VLADISLAV LUKIN.
    Asistence: Anatolij Jelizarov.
     
    2:57
    Diváci pískají na rozhodčí, kteří teď domácí mužstvo výrazně poškodili. Gilliesovu střelu se chystal dorážel Pavlovs, jenže sudí nesprávně přerušili hru v domnění, že má Metsola puk pod kontrolou, a sebrali tak Dinamu velkou šanci.
     
    3:19
    Vyloučení v týmu Dinamo Riga (Mathew Maione – 2 min., podrážení).
     
    3:48
    Kugryšev kličkami zmátl obránce a zpoza brány bekhendem předložil do tutovky Kemppainenovi, jehož však domácí gólman vychytal lapačkou.
    Chochrjakov - 0:2
     
    4:25
    Ufa právě vstřelila branku!
    V přesilovce zakončuje perfektně secvičenou kombinaci zblízka do prázdné brány číhající PJOTR CHOCHRJAKOV.
    Asistence: Alexandr Burmistrov, Zachar Arzamascev.
     
    4:25
    Střídání v týmu Dinamo Riga: Timur Biljalov míří na střídačku, do brány se postavil Kristers Gudlevskis.
     
    5:13
    Po bombě Zileho od modré neměl Metsola kotouč ve své moci, na brankovišti se rozpoutala obrovská mela, v níž černý hrací předmět posléze končí jen za bránou Ufy.
     
    6:33
    Aréna Riga mohutně povzbuzuje domácí hokejisty, kteří by se potřebovali po mizerném vstupu do zápasu zvednout. Hosté se ale jejich tlaku prozatím ubránili a dostávají hru do středního pásma.
     
    7:38
    Lotyšský celek útočí a Sotnieks další prudkou ranou z mezikruží vyprášil Metsolovi výstroj.
     
    9:03
    Finský souboj vzrušil fanoušky. Myttynen najížděl z levého křídla v tandemu, naznačil přihrávku do středu, pak ale kličkou ven obehrál obránce a střílel na bližší tyč, kam se Metsola stačil přesunout a vyrazit.
     
    10:16
    Hosté se vymanili z tlaku jen za cenu zakázaného uvolnění a vhazuje se znovu v obranném pásmu Ufy. Zatím se v Rize odehrává parádní hokejové představení.
     
    11:17
    V útoku se připomněl i Salavat Julajev. Od modré čáry střílel zápěstím Semjonov a Gudlevskis raději přerušuje hru. Pokračovat se bude po komerční pauze.
     
    13:13
    Herní pasáž s nedotaženými útoky na obou stranách vyústila v zisk útočného pásma domácími hokejisty.
     
    13:56
    Na zakázané uvolnění vyhazují hokejisté Dinama.
     
    15:24
    Rozhodčí postřehli Redlihsovo postavení v brankovišti soupeře a vykazují Lotyše za modrou čáru. Následuje druhá komerční přestávka.
     
    16:26
    Odražený puk se dostal ke Gilliesovi, který ho netrefil ideálně, ovšem jeho haluz doskákala docela nebezpečně těsně vedle Metsolovy branky.
     
    17:40
    Gudlevskis zasahuje a vhazovat se bude po jeho pravici.
     
    19:00
    Ohlášena poslední minuta první třetiny. Salavat Julajev má hru pevně pod kontrolou, nápor Rigy už se mu dávno podařilo otupit.
     
    19:55
    Domácí brankář musel ještě rozklekem řešit nepříjemnou střelu Arzamasceva těsně nad ledem od modré čáry, hostům se nepodařilo dorazit.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V Rize jdou do šaten spokojenější hokejisté Ufy, kteří dali dva rychlé góly a od poloviny 5. minuty si udržují náskok. Také domácí měli několik velkých příležitostí, které však nevyužili a druhá polovina úvodní části už žádné další šance nenabídla, Ufa se soustředí na hájení dvougólového vedení.
    Statistiky první třetiny:
    Střely na bránu 7:7, vyloučení 8:11, hity 4:5, čas v útoku 2:12-3:51, vyloučení 1:0, využití 0:1.
     
    Další třetina začne přibližně v 19:26.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    21:35
    Vyloučení v týmu Dinamo Riga (Anthony-Marc Zanetti – 2 min., faul kolenem). Ošklivý zákrok odnesl Dubrovskij, kterého podpírají cestou na střídačku spoluhráči a lékař.
     
    22:22
    Ufa rozehrála přesilovkový zámek, ale Kugryšev po rychlé kombinaci zakončoval těsně vedle.
     
    23:31
    Omark nastřeloval puk před bránu na Kemppainena, který nedokázal tečovat mezi tyče. Domácím se pak podařilo dostat hru do středního pásma.
     
    23:46
    Vyloučení v týmu Dinamo Riga (Kristers Gudlevskis – 2 min., zdržování hry / posunutá branka). Trest odpyká Mikelis Redlihs. Přesilovka Ufy tak po pouhých 11 vteřinách pokračuje.
     
    24:35
    Burmistrov z levého křídla trefuje Gudlevskise do masky, vzápětí pálí z opačné strany Burdasov a teď už má lotyšský gólman kotouč pevně pod kontrolou.
     
    25:09
    Hra v početní převaze Ufě svědčí, Larsen však z dobré pozice mezi kruhy neseřídil mušku.
     
    25:46
    Domácí v plném počtu. Oslabení přežili, ač celé dvě minuty nedostali puk z obranného pásma.
     
    26:07
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů).
     
    26:29
    Chochrjakov vypíchl přihrávku Ališauskasovi a zavezl puk do rohu kluziště.
    Sotnieks - 1:2
     
    27:28
    Riga právě vstřelila branku!
    Domácím se dlouho přesilovka nedařila, ale přece jen ji využívají. Balinskis naznačil golfový úder, místo toho ale šikovně posunul puk do strany a KRISTAPS SOTNIEKS už dělovou ranou napnul síť za Metsolou.
    Asistence: Uvis Balinskis, Lauris Darzinš.
     
    28:13
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Grigorij Panin – 2 min., nedovolené bránění).
     
    28:41
    Sergejev vzal do kravaty Redlihse, který se snažil dorážet puk z brankoviště.
     
    30:01
    Dinamovci v přesilovce trpělivě kombinovali, jenže Maioneho vinou pustili hosty v oslabení do brejku dva na jednoho. Burdasovova přihrávka na najíždějícího Majorova ovšem neprošla.
     
    31:42
    Obrovská šance Andrise Džerinše na vyrovnání. Domácí útočník si najel před bránu z levého křídla, dostal perfektní přihrávku, jenže bekhendovým blafákem po ledě Metsolu nepřelstil.
     
    33:04
    Čtyři minuty a 23 vteřin se hrálo v kuse, komerční přestávka přichází až když hostům kuriózně odskakuje kotouč přes plexisklo.
     
    33:27
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Alexandr Kadějkin – 2 min., vysoká hůl).
     
    34:35
    Až po více než minutě se domácí usazují v útočném pásmu.
     
    35:02
    Maioneho bombu obětavě přizvedl vlastním tělem do ochranné sítě autor druhého gólu Chochrjakov, který opouští led v předklonu a s bolestivou grimasou v tváři.
     
    35:32
    Vyloučený Kadějkin už byl na ledě, když před brankou Ufy došlo k hromadné potyčce. Zdá se, že za ni rozhodčí další trest neudělí.
    Pavlovs - 2:2
     
    36:25
    Riga právě vstřelila branku!
    I po skončení přesilovky zůstali domácí v tlaku a nahození Zanettiho od modré čáry šikovně tečoval VITALIJS PAVLOVS.
    Asistence: Anthony-Marc Zanetti, Uvis Balinskis.
     
    37:56
    Hosté vyhazují přes všechny čáry, ale čárový rozhodčí rozpažuje a hraje se dál.
    neuznaný gól Darzinše
     
    38:49
    Po vyhraném buly hledal zblízka hledal lépe postaveného spoluhráče Videll, kotouč smolně tečoval hostující Majorov přímo na brusli Laurise Darzinše, od níž se odrazil obloukem za marně se natahujícího Metsolu. Gól se ještě dlouze posuzoval na videu a po snad deseti minutách ho rozhodčí neuznali. Domácímu obecenstvu se to vůbec nelíbí.
     
    39:01
    Vzápětí po neplánované přestávce mohli naopak skórovat hosté. Do samostatného úniku si nabruslil Linus Omark, Rigu však v klíčovém okamžiku podržel brankář Gudlevskis.
     
    39:08
    Vyloučení v týmu Dinamo Riga (Kristaps Sotnieks – 2 min., nafilmovaný pád nebo přehrávání).
    Kemppainen - 2:3
     
    39:26
    Ufa právě vstřelila branku!
    Hartikainenovu střelu doráží do šibenice pohotově JOONAS KEMPPAINEN a tak Salavat Julajev bleskově využívá přesilovou hru. To jsou tedy obraty, zápas doslova zvedá diváky ze sedadel!
    Asistence: Teemu Hartikainen.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    V prostřední části hry se Rize podařilo využít tlak a sérii přesilovek k dorovnání dvoubrankového manka, v předposlední minutě se pak radovala dokonce z vedení, jenže gól rozhodčí neuznali a psychicky rozhození domácí ještě před sirénou inkasovali. Domácí cítí velkou křivdu a po přestávce se máme na co těšit!
    Statistiky po dvou třetinách:
    Střely na bránu 15:18, vhazování 19:22, hity 6:9, čas v útoku 7:01-9:32, vyloučení 4:3, využití 1:2.
     
    Další třetina začne přibližně ve 20:31.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:59
    Rize se rýsovala slušná šance, jenže to by spoluhráči museli pochopit Darzinšovu zadovku.
     
    41:56
    Hostující Burdasov najížděl zprava sám na Gudlevskise, střelu zápěstím poslal jen do jeho lapačky.
     
    43:25
    Domácím se nedaří finální přihrávky, zbytečný icing Ufy však vrací hru do jejich útočného pásma.
     
    45:00
    Útoky se přelévají ze strany na stranu, domácím vyráží pomáhat s rozehrávkou i brankář Gudlevskis.
     
    45:24
    Burdasov se těsně vyhnul ofsajdu, v zakončení pak přestřelil, načež ještě stačil dobruslit zpátky a čistě zastavit protiútok domácích.
     
    46:01
    Další zakázané uvolnění zelenobílých.
     
    46:29
    A po chvilce boje se opakuje stejný scénář.
     
    47:04
    Darzinšův nepříliš prudký pokus od modré čáry chytá Juha Metsola a po komerční přestávce se bude znovu vhazovat před jeho svatyní.
     
    48:31
    Hosté ujeli do brejku dva na dva, Kadějkin si mazácky obhodil Balinskise a Jegor Dubrovskij tak zakončoval sám tváří v tvář brankáři. Gólovou pojistku však střelou po ledě nepřidal.
     
    49:30
    Rižský kapitán Darzinš dlouze kroužil s pukem, nepřihrál ani nevystřelil a nakonec o něj přišel.
     
    51:00
    Dnešní utkání sleduje 7157 diváků.
     
    51:30
    Ufa propadla ve středním pásmu, domácí ujeli do přečíslení a Linus Videll zakončoval příklepem přes ležícího beka. Metsola si s jeho dělovkou poradil.
     
    51:36
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Alexandr Kadějkin – 2 min., vysoká hůl).
     
    52:27
    Maioneho ránu hosté zblokovali a vyhazují přes všechny čáry.
     
    53:41
    Hosté jsou v plném počtu, navíc ofsajd vykazuje hráče Rigy do středního pásma.
     
    54:22
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Grigorij Panin – 2 min., držení).
     
    54:22
    Oddechový čas pro domácí.
     
    54:55
    Dinamo hraje 6 na 4, Gudlevskis je na střídačce.
     
    55:18
    Hromadná bitka před brankou Ufy, kde se snažil dorážet Meija. Brankář Juha Metsola má ovšem puk ve své moci.
     
    55:18
    Současné vyloučení:
    Vyloučení v týmu Dinamo Riga (Gints Meija – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Alexandr Burmistrov – 2 min., hrubost).
     
    55:54
    Darzinš golfákem z levého kruhu pro vhazování Metsolu nepropálil.
     
    56:22
    Hosté v plném počtu.
     
    58:03
    Ohlášeny poslední dvě minuty třetí třetiny. Krátce nato vyhazuje Vladimir Žarkov na zakázané uvolnění.
     
    58:54
    Ufa právě vstřelila branku!
    Je rozhodnuto. Domácí opět odvolali gólmana a do prázdné branky dovezl kotouč JOONAS KEMPPAINEN.
    Bez asistence.
     
    Konec zápasu.
     
    Sledovali jsme parádní hokej, v němž Ufa rychle získala dvougólové vedení, domácí se dotáhli, ale po neuznaném gólu těsně před druhou sirénou ztratili koncentraci a inkasovali rozhodující zásah. Ten hosté ještě potvrdili v závěru zápasu do prázdné branky při power-play.
    Statistiky zápasu:
    Střely na bránu 22:23, vhazování 30:32, hity 8:11, čas v útoku 12:08-10:53, vyloučení 5:6, využití 1:2. (21:17:10)

    Karel Jedlička

    Góly a asistencie: 28. Sotnieks (Balinskis, Dārziņš), 37. Pavlovs (Zanetti, Balinskis) – 3. Lukin (Jelizarov), 5. Chochriakov (Burmistrov, Arzamascev), 40. Kemppainen (Hartikainen), 59. Kemppainen


    HC Dinamo Riga: Biljalov (5. Gudlevskis) – Sotnieks, Balinskis, Ališauskas, Maione, Zile, Aliajev, Zanetti – Gillies, Pavlovs, Meija – Clark, McMillan, Myttynen – Dārziņš (C), Rēdlihs, Videll – Dzierkals, Džerinš, Razgals – Marenis.
    HC Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Panin (C), S. Garejev, Arzamascev, Ar. Sergejev, Semionov, Jelizarov, Koledov – Kemppainen, Omark, Hartikainen – Burmistrov, Kugryšev, Burdasov – Lukin, M. Majorov, Chochriakov – Dubrovskij, , Kadejkin.

    Rozhodca: Bondar, Sergejev – Golovljov, Savenkov

    Diváci: 7157