Aves – Feirense 1:1 (kon.) | Santa Clara – Benfica 0:2 (kon.) | Guimarães – Moreirense 1:0 (kon.)
koniec
Vitoria Guimarães
1:0 (0:0)
Moreirense FC
cz Piatok 11.01.2019, 22:15 • Estádio Dom Afonso Henriques, Guimarães • Primeira Liga • 17. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 22:15.
     
    Dobrý den všem fotbalovým nadšencům u portugalské Primeira Liga. Ta má na programu sedmnácté kolo, v němž se představí Vitória SC Guimarães a Moreirense FC.
     
    Ve třetím utkání pátečního hracího dne, nás čeká souboj z horní poloviny tabulky. Utkání, které bude končit několik minut po půlnoci, by mělo nabídnout zajímavou podívanou. Domácí Guimarães najdeme na šestém místě portugalské nejvyšší soutěže, ovšem jeho problémem je hra do obrany. Vitória totiž inkasovala v šestnácti zápasech sedmnáct branek, navíc v posledních dvou zápasech vždy poznala hořkost porážky. Nejlepším střelcem týmu je Andre, který se prosadil šestkrát. Také Moreirense inkasuje hodně gólů, v tomto momentu už dvacet. Jenže hostující celek najdeme na páté příčce, když získal osmadvacet bodů. K tomu přispěla šňůra, v níž tento celek zaznamenal čtyři vítězství. Nejlepším zakončovatelem hostů je Heriberto Moreno Borges Tavares, jenž dal soupeřům čtyři branky.
     
    V loňské sezóně se oba celky utkaly třikrát, dvakrát v lize a jednou v základní skupině portugalského poháru. Pohárové utkání se odehrálo v prosinci 2017, kdy se mužstva musela smířit se remízou 3:3. Naopak v lize se vždy radoval domácí celek. Nejprve na své půdě zvítězilo Moreirense, které také v prosinci roku 2017 zvítězilo 2:1. Poslední vzájemný duel ovládl Guimarães nejmenším možným výsledkem, zápas se odehrál v dubnu loňského roku.
     
    Utkání portugalské sedmnáctého kola startuje v pátek ve 22:15 hodin. Textovým přenosem vás provede Michal Luxa, jenž vám zprostředkuje to nejdůležitější, co se na zeleném pažitu bude odehrávat. Pojďme si tak poslední hodiny pátečního dne zpříjemnit fotbalem, jste srdečně zváni.
     
    Úvodní sestavy:

    Vitória SC Guimarães: Douglas – Sacko, Osorio, Pedro Henrique, Rafa Soares – Wakaso, Rodrigues – John, Tozé, Davidson – A. Guedes.
    Náhradníci: M. Silva – J. C. Teixeira, Mattheus, Boyd, Ó. Estupiňán, Venâncio, Dodô.

    Moreirense FC: Jhonatan – J. Aurélio, I. Fernandes, Halliche, R. Lima – N'Diaye, Pacheco – Arsénio, Chiquinho, Tavares – Nenê.
    Náhradníci: Trigueira – I. Santos, D. Texeira, Aouacheria, Pedro Nuno, D'Alberto, Neto.

    Rozhodčí: Xistra – Moniz, Maia.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Hlavní rozhodčí zahájil střetnutí sedmnáctého kola nejvyšší portugalské soutěže. Jako první se balonu zmocnili domácí, ale jejich nákop zlikvidovala obrana.
     
    2
    Guimarães nastoupil k dnešnímu střetnutí v bílém, naopak Moreirense zvolilo modrou sadu. Vraťme se na zelený pažit, kde domácí budou rozehrávat rohový kop.
     
    2
    Centr od rohového praporku zamířil do dobrých míst, kde ho ale netrefil jeden z hráčů v bílém. Míč poté z pravé strany letěl do malého vápna, kde se jej zmocnil brankář.
     
    3
    Na levé straně se rozeběhl Rafa Soares, jehož centr netrefil jeden ze spoluhráčů- Poté se hostujícímu celku podařilo poslat míč alespoň za postranní lajnu.
     
    4
    O pas za obranu se pokoušel Falaye Sacko, jehož úmysl vystihl jeden ze stoperů. Balon poté letěl na útočnou polovinu Moreirense, které se do střelecké pozice nedostalo.
     
    5
    Pro centrovaný balon z pravé strany si vyběhl Douglas. Domácí celek se rychle hnal na útočnou polovinu, kde zakončení Davidsona bylo sražené.
     
    7
    Hráči v modrých dresech po kombinaci na levé straně přišli s centrem, který letěl do území nikoho. Hraje se zatím bez velkých šancí.
     
    8
    Za balonem běžel Alexandre Guedes, ovšem dříve u něj byl Jhonatan. Hostující gólman nic nevymýšlel a poslal balon na tribunu.
     
    10
    Po nepřesnosti v obraně se ke střele dostal Tozé, jehož pokus byl sražený za postranní čáru. Hráči v bílých dresech jsou více u balonu.
     
    11
    míč zamířil na hranici pokutového území získal Tozé, který z jedné ohrozil branku soupeře. Zakončení k pravé tyči vyrazil pěkným zákrokem Jhonatan.
    11. Tozé (GUM)
     
    13
    Moreirense získalo míč a snažilo se přejít na útočnou polovinu, ale útok byl zastaven v samotném zárodku. V přerušené hře se běží hlavní sudí podívat, jaké potíže má Davidson.
     
    14
    Rozběhnutý Rafa Soares se přes bránícího hráče nedostal a také centr se mu nepodařil. Poté se ke střele dostal Tozé, který prostor branky netrefil.
     
    15
    Z nějakých pětadvaceti metrů se do míče opřel Fábio Pacheco, jehož pokus letěl nad horní tyč domácí branky. Jedná se o první ohrožení ze strany Moreirense.
     
    17
    Vitória rozehrávala situaci z klidné pozice, ale to se moc nepovedlo. Balon zamířil jen do rukavic hostujícího gólmana.
     
    19
    Žlutou kartu dostává Alhassan Wakaso (Vitória SC Guimarães), který ztratil míč a musel sáhnout po soupeři. Jedná se o prvního hříšníka v dnešním střetnutí.
     
    20
    Žlutou kartu dostává Pedro Rodrigues (Vitória SC Guimarães), který objal soupeře do kravaty. Potrestání se domácím fanouškům nelíbí, ale rozhodnuto je správně.
     
    22
    Na levou stranu dostal přihrávku Rafa Soares, který okamžitě poslal balon dál. Ovšem akce je přerušená, jelikož zmíněný hráč stál v ofsajdovém postavení.
     
    23
    Hráči v bílých dresech kombinují na polovině soupeře. Ovšem přihrávku na levé straně vystihl Rafik Hallich, jenž unikal dopředu. Jeho přihrávku před spoluhráčem ukopl na poslední chvíli jeden ze stoperů.
     
    25
    Hostující celek opět pronikl do vápna z levé strany, za míčem se vydal Rafik Halliche, jehož pokus zastavila obrana. již zmíněný hráč následně zahrál rukou, a tak je hra opět přerušená.
     
    27
    Mamadou N'Diaye získal míč u půlící čárou, který rychle ztratil. Následně přišel faul někoho z hostů, zatím se více stojí než hraje fotbal.
     
    28
    Falaye Sacko si na hranici vápna chtěl obhodit soupeře, jenže ten ho za sebe nepustil. Moreirense se moc do útočných akcí nežene, což platí také tentokrát.
     
    29
    Vitória rozehrávala standardní situaci z pravé strany, kterou odvrátil na roh Pedro Henrique. Následný centr od praporku se bránícím hráčům podařil odvrátit.
     
    30
    Pedro Henrique mířil za balonem, ale skluzem ho trefil soupeř. Hra je pro faul opět přerušená a z tribun se na verdikty sudího vznáší pískot.
     
    33
    Místo hezkého fotbalu sledujeme spíše taktickou bitvu plnou pískotu z tribun. Divákům se rozhodnutí hlavního rozhodčího nehodí do krámu.
     
    34
    Moreirense rozehrálo rohový kop, který se kroutil do branky. Míč byl ale natolik přesný, že orazítkoval břevno domácí branky.
    34. Břevno
     
    35
    Na přetažený centr si naběhl na levé straně šestnáctky Mamadou N'Diaye, který už se nacházel v ostrém úhlu. Jeho pokus srazil na další roh jeden z bránících hráčů.
     
    36
    Žlutou kartu dostává Nenê (Moreirense FC), jenž zastavoval protiútok soupeře.
     
    37
    Z levé strany poslal centr na hranici malého vápna Rafa Soares, jmíč z nebezpečné pozice poslal vedle levé tyče Ivanildo Fernandes. Bude z toho roh pro domácí celek.
    37. Ivanildo Fernandes (MRE)
     
    38
    Ovšem k rohu se nikdo v bílém nedostal. Opět se hraje na polovině Moreirense, který nepřešel přes půlící čáru.
     
    41
    Po zisku míče se z velké dálky k zakončení dostal Arsénio, kterému ale pokus moc nesedl. Jeho střela totiž skončila jen vedle branky.
     
    43
    A opět se píská, to když míč trefil hlavního sudího. Pánové na tribunách asi nevědí, že i rozhodčí je součástí fotbalu.
     
    44
    Domácí celek se opět nastěhoval na polovinu soupeře, kde hledá recept na překonání obrany. Do šestnáctky byl sice vyslán centr, ale obrana si ho pohlídala.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Úvodní pětačtyřicetiminutovka moc krásných fotbalových chvil nenabídla, spíše jsme sledovali hru od vápna k vápnu, která byla takticky dost svázaná. Pár zajímavých situací ale k vidění bylo, jenž oba celky jsou zatím nemohoucné, a tak je stav zápasu stále bezbrankový.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    A je tu pokutový kop pro domácí celek! Centr z levé strany zastavil Fábio Pacheco rukou a rozhodčí ihned ukázal na penaltový puntík. Celou situai ještě prodiskutoval s kolegou u videa!
    46. Fábio Pacheco (MRE)
     
    47
    Guimarães právě vstřelilo branku!
    Pokutový kop proměněn! Hostující brankář sice vystihl směr kopu, ale TOZÉ poslal balon přesně k tyči, kam se Jhonatan prostě dostat nemohl.
    47. TOZÉ - 1:0
     
    50
    Hraje se již pátá minuta druhého poločasu, hosté jsou nyní na tahu. Ovšem jejich snažení po nepřesné přihrávce končí.
     
    50
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází Alexandre Guedes, přichází Óscar Estupiňán.
     
    52
    Domácí celek vnikl do vápna po levé straně a centrem k pravé tyči byl nalezen Pedro Rodrigues, jehož pokus byl sice slabý, ale zamířil do prostoru branky. Jhonatan byl tentokrát na správném místě a zasáhl.
     
    53
    Moreirense rozehrávalo rohový kop, který zamířil jen na první tyč, odkud jej odvrátila obrana domácího celku.
     
    56
    Guimarães kombinoval na polovině soupeře, kde se k balonu ve vápně dostal Óscar Estupiňán. Jeho pokus ve skluzu byl sražen jen na rohový kop.
     
    57
    Centr od rohového praporku si pohlídala obrana v modrém. Rafik Halliche vystoupal nejvýše, a tak Moreirense poslalo balon do bezpečné vzdálenosti.
     
    58
    Heriberto Tavares byl zahnán, ale míč ještě vrátil v krkolomné pozici před branku. Jenže na hranici malého vápna se nacházeli pouze hráči v bílých dresech.
     
    61
    Bílá obrana zalezla před vlastní šestnáctku a už se soustředí na bránění výsledku. Ovšem hosté se do vyložených šancí zatím nedostávají.
     
    62
    Z levé strany se k centru dostal aktivní Heriberto Tavares, míč z jeho kopačky doputoval jen do náruče Douglase, jenž se nemusel ani hnout.
     
    64
    Takticky svázaná podívaná dále pokračuje, hostující tým se po zisku vydal do útoku, kde vybojoval Arsénio faul. Uvidíme standardní situaci Moreirense.
     
    65
    Střídání v týmu Moreirense FC: ze hřiště odchází Fábio Pacheco, přichází Pedro Nuno.
     
    66
    Střídající hráč se hned vydal za balonem, jenž mu utekl mimo hrací plochu. Uvidíme tak pouze odkop od domácí brány.
     
    68
    Domácí celek je u balonu a kombinuje kolem půlící čáry. Vitória nyní chystá i dvojí střídání.
     
    68
    Žlutou kartu dostává Joao Aurélio (Moreirense FC), jenž postavil do cesty soupeři hokejový strom.
     
    69
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází Ola John, přichází Tyler Boyd.
    Střídání v týmu Vitória SC Guimarães: ze hřiště odchází Pedro Rodrigues, přichází Mattheus.
     
    70
    Červenou kartu dostává Tozé (Vitória SC Guimarães), který ztratil balon, a tak přišel s drsným skluzem. Domácí střelec branky soupeře trefil šlapákem a jde předčasně do sprch.
    70. Červená karta
     
    74
    Konec utkání se nezadržitelně blíží a tlak hostujícího celku nepřichází. Hráči v modrých dresech se nacházejí ale na útočné polovině.
     
    75
    Moreirense sice opět získalo balon, ale přes půlící čáru nepřešlo. Naopak se bude muset bránit, jelikož Guimarães vhazuje.
     
    77
    Další útočnou akci Moreirense překazil faul, a tak se hra obrátí proti hostující brance. Dnes sledujeme zápas, který fanoušky nemůže nikterak bavit.
     
    78
    Hráči v modrých dresech ztratili balon, a tak k faulu musel přejít Ivanildo Fernandes. Domácí celek se usadil před pokutovým územím soupeře.
     
    79
    Vitória vyslala do šestnáctky soupeře, ale pro balon si vyběhl Jhonatan. Díky němu může hostující mužstvo myslet na útočnou část své hry.
     
    83
    Tlak hostujícího celku stále nepřichází a další snažení zastavuje faul na půlce hrací plochy. Poté přišel centr z pravé strany, jenž mířil do míst, kde stál Douglas.
     
    84
    Hostující trenér vyhání své svěřence na polovinu soupeře, kde sice vidíme kombinaci. Jenže ta je tak pomalá, že se soupeř v poklidu přesouvá.
     
    85
    Za vysokým nákopem vyběhl Jhonatan, který měl míč ve své moci, když jej atakoval Alhassan Wakaso. Domácímu útočníkovi je ještě před faulem odpískán ofsajd.
     
    88
    V celém utkání se hodně přerušuje a jinak tomu není ani tentokrát. Hraje se na polovině hostujícího celku, kde se faulu dopustil Rafik Halliche.
     
    89
    Z obrovské dálky se do balonu opřel Pedro Nuno, jehož pokus za moc slov nestál. Zakončení totiž letělo hodně vysoko nad branku, a tak ohrozilo pouze divák v horních patrech tribuny.
     
    90
    K postranní čáře přistupuje čtvrtý rozhodčí, který na tabuli ukazuje, že se budou nastavovat čtyři minuty nad rámec normální hrací doby.
     
    90+1
    Do šestnáctky vnikl Heriberto Tavares, jenž se už nacházel v ostrém úhlu, a tak jeho střelecký pokus zamířil jen do boční strany sítě.
     
    90+3
    Jdeme již do třetí minuty nastavení a u balonu jsou stále hráči v bílých dresech, kteří kombinovali na polovině soupeře. Po ztrátě míče přišel faul a poté míč zakopl Tyler Boyd (Guimarães).
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    V nezáživném utkání vítězí Vitória, která díky proměněnému pokutovému kopu připisuje do tabulky tři body. O jedinou trefu se postaral na začátku druhého poločasu Tozé, jenž v sedmdesáté minutě byl poslán předčasně pod sprchy za hrubý faul. Ovšem když popíšeme hru soupeře, tak ten byl směrem dopředu bezzubý. Duelu by po předvedené hře slušela bezbranková remíza, ale jak se říká, fotbal nemá logiku.
     
    Tímto se s vámi loučím a přeji vám dobrou sobotní noc. (00:13:15)

    Michal Luxa

    Góly: 47. Tozé (pen.)

    Karty:   19. Wakaso (GUM), 20. Rodrigues (GUM), 90+3. Boyd (GUM) – 36. Nenê (MRE), 68. J. Aurélio (MRE)   70. Tozé (GUM)


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 3:0. Střely mimo: 1:6. Rohy: 6:6. Ofsajdy: 3:0. Fauly: 13:19.
    Vitoria Guimarães: Douglas – Sacko, Osorio, Pedro Henrique, Rafa Soares – Wakaso, Rodrigues (69. Mattheus) – John (69. Boyd), Tozé, Davidson – A. Guedes (50. Ó. Estupiňán).
    Náhradníci: M. Silva – J. C. Teixeira, Mattheus, Boyd, Ó. Estupiňán, Venâncio, Dodô.

    Moreirense FC: Jhonatan – J. Aurélio, I. Fernandes, Halliche, R. Lima – N'Diaye, Pacheco (65. Pedro Nuno) – Arsénio, Chiquinho, Tavares – Nenê.
    Náhradníci: Trigueira – I. Santos, D. Texeira, Aouacheria, Pedro Nuno, D'Alberto, Neto.

    Rozhodca: Xistra – Moniz, Maia