Švédsko – Island 2:2 (kon.)
koniec
Švédsko
2:2 (0:1)
Island
cz Piatok 11.01.2019, 17:45 • Khalifa International Stadium, Dauhá • Medzinárodný prípravný zápas
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:45.
     
    Krásný páteční podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu. Švédská i islandská nejvyšší soutěž se hraje systémem jaro-podzim a tak mohou reprezentační týmů obou severských zemí využít zimní období k přátelskému duelu.

    Švédové na loňském mistrovství světa příjemně překvapili. V základní skupině přehráli na úvod Jižní Koreu, následně sice prohráli s obhájci titulu Němci 1:2, ale závěrečným vítězstvím 3:0 proti Mexiku si zajistili postup do vyřazovací části z první pozice. V osmifinále rozhodl o postupu Švédska jediným zásahem v souboji se Švýcary Emil Forsberg. Až v boji o nejlepší čtyřku světa se seveřanům nepodařilo přejít přes Anglii. Také v nově vzniklé Lize národů se Švédům vedlo na jedničku. Ve druhé výkonnostní části v konečné tabulce přeskočili Rusko i Turecko a zjistili si postup mezi elitu.

    Islanďané oslnili fotbalový svět vynikajícími výkony na evropském šampionátu 2016, od té doby se ale už příliš neukázali. Historicky první postup na mistrovství světa nedokázali podpořit na samotném závěrečném turnaji. Na úvod sice přišla překvapivá remíza 1:1 s Argentinou, ale po porážkách s Nigérií a Chorvatskem se rozloučili se šampionátem už po základní skupině. V Lize národů poté Islanďané vstřelili ve čtyřech soubojích s Belgií a Švýcarskem jedinou branku a bez bodu opustí nejsilnější skupinu.
     
    Úvodní sestavy:

    Švédsko: Linnér – A. Andersson, Papagiannopoulos, Dagestal, J. Andersson – Levi, Thern, Hallberg, Tekie – Gyökeres, Tanković
    Náhradníci: Pettersson, Rinne – Fransson, Holmberg, Jeremejeff, Irandust, Aiesh, Jansson, Milošević

    Island: Schram – Saevarsson, Bödvarsson, Karlsson, Hermannsson – Fridjónsson, Sigurdbjörnsson, Jonsson, Bjarnason – Smárason, Thórarinsson
    Náhradníci: Einarsson, Jónsson – Arnarson, Willumsson, Árnason, Hauksson, Prándarson, Halldórsson, Finnbogason, Andresson, Thorsteinsson, Ólafsson.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Do prvního poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu Švédové. Dagerstal přihrával na pravou stranu, kde ale neměl čas na zpracování Levi.
     
    2
    Po dlouhém výkopu Hermannssona se dostali na útočnou polovinu také Islanďané. Prudká přihrávka odskočila od Smárasona až k brankáři Švédska.
     
    3
    Dagerstalova přihrávka měla najít Hallberga, ten následně ještě prodlužoval na Gyökerese, ale ten už byl v ofsajdovém postavení.
     
    4
    Fridjónssonův centr nebyl přesný a tak se k balonu velmi lehce dostali Švédové. Povedený pas směřoval do pokutového území, ale Tankovićovi chyběl ke zpracování metr.
     
    5
    Island právě vstřelil branku!
    Island se z první střely dostává do vedení! Sigurbjörnsson přistrčil míč ve středu pole k nohám ÓTTARA KARLSSONA, který ze střední vzdálenosti překvapil umístěnou střelou k pravé tyči Linnéra v brance Švédska.
    5. Óttar KARLSSON - 0:1
     
    7
    Také Švédsko se vysunuje do útoku. Tekie měl na levé straně prostor k centru, ale v pokutovém území neměl komu míč předat a tak zvolil přihrávku jen zpět k obráncům.
     
    8
    Švédsko pokračuje v držení balonu. Tekie tentokrát nedokázal zpracovat skákavou přihrávku z hloubky pole. Míč končí za postranní lajnou.
     
    9
    Hallberg byl obklopen hned trojicí soupeřů, ale nakonec s pomocí Therna se dostal až na útočnou polovinu. Vše končí až po útočném faulu Leviho.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka vyšla o poznání lépe Islanďanům, kteří vedou v přípravném duelu na Švédskem 1:0. Více u balonu jsou ale švédští fotbalisté.
     
    12
    Do pokutového území švédského týmu přiletěl nebezpečný centr, ale Smárason nedokázal přetlačit v souboji Dagerstala.
     
    13
    Švédsko mělo k dispozici rohový kop. Na přední tyči ještě přizvedl míč Thern, následně musel za brankáře zaskakovat u vzdálenější tyče Saevarsson.
     
    15
    Island se dostává po postupném přechodu na útočnou polovinu. Fridjónssonova přihrávka však neměla šanci najít rozběhnutého Bjarnasona.
     
    16
    Od Karlssona putoval míč po trávníku na Bjarnasona. Následně se pokoušel krajní záložník Islandu o přízemní centr, ale do cesty se mu postavil bránící Adam Andersson.
     
    17
    Smárason si pomohl v souboji s Tekiem faulem a u balonu tak jsou hráči švédské reprezentace. Ani Joelu Anderssonovi ale přihrávka příliš nevyšla.
     
    18
    Švédové zkoušeli překonat obranu Islandu přes pravou stranu. Levi s Adamem Anderssonem se sice prosmýkli do vápna, ale střela druhého jmenovaného šla vysoko nad.
     
    19
    Andri Bjarnason měl na levé straně prostor k centru. Jeho přihrávka na hranici vápna měla najít Smárasona, ale u balonu se zjevil jen Papagiannopoulos.
     
    20
    Bödvar Bödvarsson měl zdravotní potíže, hra byla na okamžik přerušena, ale islandský bojovník nemusel být nakonec ani ošetřován.
     
    21
    Tesfaldet Tekie byl strážen u postranní lajny Saevarssonem. Raději zvolil přihrávku zpět na obránce a Švédsko tak začíná znovu od rozehrávky.
     
    23
    Jonathan Levi bojoval na pravé straně proti tříčlenné přesile. Pro švédskou reprezentaci se mu ale podařilo získat alespoň autové vhazování.
     
    24
    V pokutovém území se nebezpečně otáčel s balonem u kopačky Viktor Gyökeres. Karlsson společně s Bödvarssonem byli ale u útočníka soupeře včas a ten pod tlakem napálil míč vysoko nad.
     
    25
    Birkir Már Saevarsson přetáhl přihrávku na Smárasona až ke švédským obráncům. Levi na zisk balonu reagoval okamžitým protiútokem, ale v kombinaci si nerozuměl s Tankovićem.
     
    26
    Po dlouhé době se míč podíval alespoň na malou chvíli do pokutového území. Bjarnasonův centr mířil do prostoru penalty, ale tam byl pouze švédský obránce.
     
    27
    Na levém kraji měl sice otevřené hřiště Tesfaldet Tekie, ale prudkou přihrávku již jednadvacetiletý záložník nedokázal udržet na hrací ploše.
     
    28
    Oscar Linnér se musel činit. Thórarinsson si navedl míč na levou nohu a razantní ránou přinutil Linnéra k povedenému zákroku.
     
    29
    Obrovská šance na zvýšení vedení! Po rozehrávce rohového kopu propadl balon až k Óttarovi Karlssonovi, který měl před sebou odkrytou branku. Hlavičkou ale poslal míč pouze vedle tyče.
    29. Óttar Karlsson zatím druhý zásah nepřidal
     
    30
    Po půlhodině hry se Švédsko nadechlo k agresivnímu napadání. Tanković chtěl získat tam moc balon, že si pomohl lehkým faulem na Jonssona.
     
    31
    Další útočný faul je pískán Tekiemu. Mladý záložník povalil k zemi rozehrávajícího Saevarssona a hlavní rozhodčí s odpískáním neváhal.
     
    32
    Do nadějného náběhu se dostal po parádní průnikové přihrávce Arnón Smárason. Křížnou střelu však brankáře Linnéra nezaskočil.
     
    33
    Také na druhé straně se mohl hnát do šance Tanković, ale třiadvacetiletý útočník byl přistižen v ofsajdovém postavení.
     
    34
    Velká šance Švédska! Muamer Tanković předskočil v pokutovém území svého strážce, mohl hlavičkovat z ideální pozice, ale míč skončil pouze vedle levé tyče.
    34. Tankovićova hlavička se do branky nevešla
     
    35
    Švédsko se snaží ještě do poločasu srovnat krok. Nyní nebyl daleko od nebezpečného zisku Levi, ale hlavní rozhodčí opět píská útočný faul.
     
    36
    Zdlouhavou kombinaci švédského týmu mohl zrychlit Jonathan Levi. Jeho přihrávka na Gyökerese však postrádala potřebnou přesnost.
     
    37
    Bödvarsson rozběhl přihrávkou podél postranní lajny Thórarinssona. Tomu se ale vrhnul pod nohy skluzem Adam Andersson. Islanďané zůstávají u balonu.
     
    38
    Po dlouhém autu až do pokutového území bylo před Linnérem pořádně horko. Smárason si dokázal hrudí sklepnout balon pro sebe, ale poté z blízkosti napálil svého spoluhráče.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Island se po několika minutách v obraně odvážil přejít středovou čáru, ale po nadějné akci Smárasona jsou u balonu znovu Švédové.
     
    41
    Švédský celek rozehrával rohový kop. V pokutovém území se míč několikrát dorážel, k obrannému odkopu tak musel přistoupit až Karlsson.
     
    42
    Po druhém rohovém kopu v krátkém čase se k centru dostal pouze brankář Islandu Frederik Schram. Islanďané kontrolují balon ve středu pole.
     
    43
    Fridjónsson posouval balon do pokutového území. V něm ale skvěle zasáhl Dagerstal. Island ještě získal míč pro sebe a pokračuje v tlaku těsně před pauzou.
     
    44
    Minutu před odchodem do šaten se zjevil u balonu Jonathan Levi, který ale musel před Hermannssonem odkopával jen za postranní lajnu.
     
    45
    Tekie se ještě pokoušel centrovat do šestnáctky, ale osamocený brankář Islandu Schram s klidem sebral balon do rukavic.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase jednu minutu.
     
    45+1
    Schram zaváhal při rohovém kopu, ale po nezasažení balonu už nikdo ze Švédů nečekal na zadní tyči. Velké štěstí pro islandský tým v závěru poločasu.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Jedna nastavená minuta je u konce a první poločas je minulostí. Spokojeněji odcházejí do šaten Islanďané, kteří vedou v polovině utkání nad Švédskem 1:0.

    Zápas začal ve velkém tempu. Švédsko se snažilo soupeře zatlačit, ale právě Island se dostal do vedení z první střely mezi tři tyče. Óttar Karlsson převzal balon ve středu pole, poté si ho postrčil před sebe a střelou ze střední vzdálenosti překvapil Linnéra. Další branka již v úvodním dějství nepadla.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:47.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Linnér, přichází Pettersson.
     
    47
    Do druhého poločasu vstoupili rozehrávkou ze středového kruhu hráči Islandu. K balonu se ale okamžitě dostali Švédové, kteří ale museli pouze nakopávat na útočnou polovinu.
     
    48
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédsko záhy po záhy po startu druhého poločasu srovnává stav zápasu. Thern zaběhl po pravé straně až do vápna, poté předložil přihrávku VIKTORU GYÖKERESOVI, který z prvního doteku překonal Schrama.
    48. Viktor GYÖKERES - 1:1
     
    50
    Švédsko pokračuje v aktivní hře směrem dopředu. Saevarsson však stačil vypíchnout balon před Levim a poté byl faulován.
     
    51
    Střídající brankář Švédska Isak Pettersson se dostal do potíží. Malá domů od Anderssona byla až příliš pomalá a Pettersson musel před napadajícím soupeřem zrychlit.
     
    52
    Po dlouhém autu až do vápna Švédska se Islanďané prosadili hned ke dvěma střelám, ale obě byly skvěle zblkovány. Rychlý protiútok na druhé straně zastavil až Dagerstal.
     
    54
    Už už to vypadalo na nadějnou akci Švédska, míč skvěle putoval na volného Leviho. Ten si ale nešikovně odkopl balon za koncovou lajnu.
     
    55
    Švédsko pokračuje v sympatické hře směrem dopředu. Po zpětné přihrávce zkoušel pálit Tekie, ale jeho střela byla zblokována na rohový kop.
     
    56
    K rozehrávce od rohového praporku se postavil Jonathan Levi. V šestnáctce Islandu však hlavičkoval jen bránící Bödvar Bödvarsson.
     
    57
    Muamer Tanković přebral balon u středové čáry, poté se chtěl obtočit kolem Bjarnasona, ale míč mu mezitím utekl za postranní lajnu.
     
    58
    Island se oproti prvnímu poločasu více zaměřuje na obranu. Nyní to ale Islanďané zkusili také do útoku. Jonssonova přihrávka skončila u kopaček Smárasona, který byl ale obsazen.
     
    59
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Bjarnason, přichází Thorsteinsson.
     
    60
    Po hodině hry je stav zápasu nerozhodný. Ve druhém poločase jsou ale o poznání aktivnější švédští fotbalisté.
     
    61
    Švédové se opět usadili před vápnem soupeře. Po odraženém balonu za vápno pálil z prvního doteku Adam Andersson, ale na připraveného Schrama si nepřišel.
     
    63
    Také Pettersson se musel činit. Ze střední vzdálenosti ohrozil brankáře Švédska Eggert Jonsson. Střela po trávníku ale skončila jen v náručí švédského gólmana.
     
    64
    Gyökeres zbytečně fauloval v hlavičkovém souboji Sigurbjörssona a hlavní rozhodčí neměl na výběr a musel odpískat proti Švédsku.
     
    65
    Švédové získali míč v nebezpečném prostoru na polovině soupeře. Střelu Tankoviće ale zblokoval na rohový kop Karlsson.
     
    66
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Tekie, přichází Fransson.
     
    67
    Rohový kop švédského týmu skončil povedenou hlavičkou. Tanković vyplaval za obranou, ale jeho pokus hlavou prosvištěl pouze vedle levé tyče.
     
    68
    Švédsko právě vstřelilo branku!
    Švédové otáčí stav zápasu! Jonathan Levi přihrával do pokutového území, tam nešťastně srazil míč k SIMONU THERNOVI, který se jinak nacházel v ofsajdovém postavení. Thern ale situaci využil a napálil míč pod břevno.
    68. Simon THERN - 2:1
     
    69
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Jonsson, přichází Halldórsson.
     
    69
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Smárason, přichází Thrandarson.
     
    71
    Švédsko pokračuje i po vstřelení vedoucí branky v aktivní hře. Nyní ale zasáhl před unikajícím Levim Fridjónsson. U balonu jsou ale znovu Švédové.
     
    72
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Sigurbjörnsson, přichází Andresson.
     
    74
    Také Island se snaží srovnat stav zápasu. Od Halldórssona putoval míč na Saevarssona, který ale musel následně rychle do obrany. A jen odpískaný faul zachránil Island od třetího inkasovaného gólu.
     
    75
    Švédsko kontroluje průběh zápasu. Hráči ve žlutém kombinují ve středu trávníku a čekají na vhodný moment k útoku.
     
    76
    Karlsson si posouval míč u středového kruhu s Hermannssonem. Švédsko následně vystartovalo do útoku, ale Thórarinsson se k zakončení neprosadil.
     
    78
    Island se po zisku balonu dral do útoku, ale dále než několik metrů za středovou čáru se nedostal. Fridjónssonova přihrávka našla Andressona, který byl obsazen.
     
    78
    Střídání v týmu Island: ze hřiště odchází Thórarinsson, přichází Finnbogasson.
     
    79
    Švédská obrana si snadno poradila s průnikovou přihrávkou na Halldórssona. Míč prošel kolem stoperů až k brankáři Petterssonovi.
     
    80
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Levi, přichází Irandust.
     
    80
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Tanković, přichází Holmberg.
     
    81
    Islanďané rozehrávali rohový kop. Balon proskotačil vápnem až k Adamu Anderssonovi, který s klidem odkopl mimo nebezpečné území před brankou Švédska.
     
    82
    Švédsko myslí na pojišťovací branku. Irandust si naběhl na pravé straně, poté ještě centroval do vápna, ale Györkeres ani následně Holmberg se k zakončení nedostali.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením pro oba týmy. Simon Thern si poradil se zpracováním, poté ještě předal balon k pravé postranní lajně, ale Irandust nikam nespěchá.
     
    85
    Tentokrát kombinace švédského týmu nevyšla podle představ. Franssonova přihrávka na Holberga byla až příliš prudká a balon skončil za postranní čárou.
     
    86
    Isak Pettersson zatím nemá příliš práce a tak je rán za dalekonosnou ránu Finssona. Míč šel bez razance na švédskou branku a Pettersson snadno zasáhl.
     
    87
    Střídání v týmu Švédsko: ze hřiště odchází Hallberg, přichází Milošević.
     
    88
    Island poslal míč dlouhým volným přímým kopem až do vápna soupeře. Adam Andersson však byl u balonu jako první a snadno odkopl do bezpečí.
     
    89
    Islanďané se nadechují k závěrečnému tlaku. Finsson už už mohl zakončovat z hranice malého vápna, ale ještě před tím se provinil faulem Andresson.
     
    90
    Švédský Simon Thern fauloval na pětatřiceti metrech od vlastní branky a Švédsko bude ještě čelit jedné standardní situaci.
     
    90
    Prudký pas ze standardní situace však pouze prolétl vápnem bez doteku hráčů. Už to vypadá, že si vítězství připíše švédská reprezentace.
     
    90+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase tři minuty.
     
    90+2
    Thraudarsson se provinil proti pravidlům, když se snažil vybojovat míč u středové čáry. Švédové ale po rychlé rozehrávce ztratili balon.
     
    90+2
    Island právě vstřelil branku!
    Islandu se daří v nastaveném čase srovnat na 2:2! Po klíčové vyhrané hlavičce ve středu pole se míč odrazil do běhu JÓNA DAGURA THORSTEINSSONA, který zakončil v tísni přesně podél brankáře Petterssona k bližší tyči.
    90+2. Jón Dagur THORSTEINSSON - 2:2
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Tři nastavené minuty jsou pryč a souboj dvou severských týmů končí remízou 2:2. Rozhodně spokojenější budou ale Islanďané, kterým se podařilo srovnat až v samém závěru zápasu.

    Zápas začal ve velkém tempu. Švédsko se snažilo soupeře zatlačit, ale právě Island se dostal do vedení z první střely mezi tři tyče. Óttar Karlsson převzal balon ve středu pole, poté si ho postrčil před sebe a střelou ze střední vzdálenosti překvapil Linnéra. Další branka již v úvodním dějství nepadla. Po změně stran velmi rychle srovnal Viktor Gyökeres, který zužitkoval přihrávku Therna. Následně sám Simon Thern poslal Švédsko do vedení po velké chybě obrany Islandu. Už to vypadalo, že si vítězství v přípravném duelu připíše Švédsko, ale v nastaveném času srovnat na konečných 2:2 střídající Jón Dagur Thorsteinsson.
     
    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:4. Rohy: 9:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:5. (19:40:05)

    Vít Schück

    Góly: 48. Gyökeres, 68. Thern – 5. Karlsson, 90+2. Thorsteinsson


    Držení míče: 54 % : 46 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 5:4. Rohy: 9:2. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 13:5.
    Švédsko: Linnér (46. Pettersson) – A. Andersson, Papagiannopoulos, Dagerstal, J. Andersson – Levi (80. Irandust), Thern, Hallberg (87. Milošević), Tekie (66. Fransson) – Gyökeres, Tanković (80. Holmberg)
    Náhradníci: Pettersson, Rinne – Fransson, Holmberg, Jeremejeff, Irandust, Aiesh, Jansson, Milošević

    Island: Schram – Saevarsson, Bödvarsson, Karlsson, Hermannsson – Fridjónsson, Sigurbjörnsson (72. Andresson), Jonsson (69. Halldórsson), Bjarnason (59. Thorsteinsson) – Smárason (69. Thrandarsson), Thórarinsson (78. Finnbogasson)
    Náhradníci: Einarsson, Jónsson – Arnarson, Willumsson, Árnason, Hauksson, Prándarson, Halldórsson, Finnbogason, Andresson, Thorsteinsson, Ólafsson