Vigo – Levante 1:4 (kon.) | Rayo Vallecano – Atlético Madrid 0:1 (kon.) | Sociedad – Leganés 3:0 (kon.)
Barcelona – Valladolid 1:0 (kon.)
koniec
FC Barcelona
1:0 (1:0)
Real Valladolid
Sobota 16.02.2019, 20:45 • Camp Nou (Barcelona) • Španielska LaLiga • 24. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu 24. kola španielskej Primera Division medzi FC Barcelona a Realom Valladolid. Stretnutie sa začne o 20:45.
     
    FC Barcelona

    Domáci tím asi nie je nutné nejak extra prezentovať. Barcelona vedie ligu so šesťbodovým náskokom pred druhým Realom Madrid. Forma domácich je výborná – v lige prehrali naposledy v prvej polovici novembra a odvtedy ťahajú sériu 11 zápasov bez prehry. V posledných dvoch zápasoch ale nedokázali zabrať naplno a naposledy v Bilbau nedokázali streliť ani jeden gól. Barcelona je tiež jasne najproduktívnejším tímom (60 strelených gólov), má dvoch najlepších strelcov súťaže – Lionela Messiho (21 strelených gólov) a Luisa Suáreza (15 strelených gólov) a druhú najlepšiu bilanciu v domácich zápasoch. Do dnešného zápasu tak Barcelona ide ako jasný favorit.

    Posledných 5 zápasov:
    Barcelona – Eibar 3:0
    Barcelona – Leganés 3:1
    Girona – Barcelona 0:2
    Barcelona – Valencia 2:2
    Athletic Bilbao – Barcelona 0:0
     
    Real Valladolid

    Hostia majú omnoho skromnejšie ciele, ktoré sa im zatiaľ darí plniť. Pred týmto kolom boli na 15. mieste, avšak vďaka vyrovnanosti ligovej tabuľky ich od zostupovej zóny delili len tri body. Ich forma ale nie je veľmi dobrá – z posledných 14 zápasov vyhrali len dva a postupne sa zosunuli tabuľkou z pozícii ohrozujúcich pohárové priečky medzi tímy bojujúce o záchranu. Dôvodom je predovšetkým veľmi slabá útočná produktivita – za posledné štyri zápasy strelil Valladolid dva góly a oba Celte Vigo pri výhre 2:1. Celkovo s 19 strelenými gólmi je Valladolid najhorším tímom, čo sa týka streleckej produktivity. Vonku je ale siedmym najlepším tímom súťaže, i keď už štyri zápasy čaká na výhru.

    Posledných 5 zápasov:
    Valencia – Valladolid 1:1
    Levante – Valladolid 2:0
    Valladolid – Celta Vigo 2:1
    Huesca – Valladolid 4:0
    Valladolid – Villarreal 0:0
     
    Keďže Valladolid bol štyri sezóny v druhej lige, tak sa s Barcelonou stretol v tejto sezóne po dlhej dobe. V prvom vzájomnom zápase tejto sezóny vyhrala Barcelona vo Valladolide 1:0. Za posledných 10 rokov vyhrala Barcelona všetky vzájomné zápasy okrem zápasu v marci 2014, kedy vyhral Valladolid 1:0.
     
    Úvodné zostavy:

    FC Barcelona: ter Stegen – Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba – Aleñá, Busquets, Arturo Vidal – Messi (C), K-P. Boateng, O. Dembèlé.
    Náhradníci: Pena – Coutinho, Semedo, Rakitić, Malcom, L. Suárez, Lenglet.

    Real Valladolid: Masip – Fernández, Olivas, F. Calero – Antoñito, Míchel (C), D. Verde, Tuhami, Nacho Martínez – Guardiola, Ünal.
    Náhradníci: Yoel – Čop, Keko, B. Fernández, Moyano, T. Villa, Plaza.

    Rozhodca: Martínez Munuera.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu a zápas sa tak o chvíľu začne. Domáca Barcelona bude hrať v tradičných modročervených dresoch, hostia vo fialovobielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí začínajú svoj prvý postupný útok od svojich obrancov.
     
    2
    Prvá strela zápasu prišla od hosťujúceho Guardiolu, tento pokus ale zablokovala domáca obrana. Hostia každopádne vstúpili do zápasu nebojácne a Plano svojim prienikom získal rohový kop.
     
    3
    Verdeho center letel na prednú tyč, ten ale odvrátila obrana domácich späť k nemu a center exekútora rohového kopu bol zablokovaný Busquetsom na ďalší rohový kop.
     
    4
    Center znovu letel na prednú tyč, kde ho ale odhlavičkoval Boateng. Lopta sa dostala k domácim a tí môžu založiť svoju prvú postupnú útočnú akciu.
     
    5
    Valladolid sa ani nepokúša napádať domácich, tí tak majú hromadu času na svoju rozohrávku. Namiesto toho sú hostia zoradení v krásnych obranných líniach pred vlastnou šestnástkou.
     
    7
    Kombinácia Barcelony zatiaľ prebieha v strede poľa. Domáci sa skutočne nikam neponáhľajú.
     
    8
    Alba dobre preniesol hru na druhú stranu na Roberta, ten ale okamžite čelil presile protihráčov, a tak musel loptu posunúť dozadu Piquému.
     
    9
    Hostia prvýkrát vysunuli svoj presing vyššie a donútili Vermaelena k malej domov ter Stegenovi. Nemecký brankár ale rozohral úspešne a domáci môžu pokračovať v útočnej akcii.
     
    9
    Tá však končí po strate lopty a faule Piquého. Hostia získali priamy kop na útočnej polovici, center Verdeho však doletel priamo do ter Stegenových rukavíc.
     
    10
    Boateng si dobre nabehol na prihrávku Messiho, z pravej strany ale namieril presne na brankára Masipa a ten nemal problém zasiahnuť.
     
    10
    Hostia ale loptu neudržali dlho a už je znovu na kopačkách domáceho tímu.
     
    11
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za zásah lakťom do tváre Busquetsa Enes Ünal (Real Valladolid).
     
    12
    Barcelona má znovu loptu pod kontrolou a kombinuje, zatiaľ ale len okolo stredovej čiary.
     
    13
    Dembèlé dobre prenikol po ľavej strane do šestnástky, Fernández mu ale loptu odkopol. Dembèlé sa však k nej znovu dostal pri rohovej zástavke a tam ho už Fernández podrazil. Barcelona tak získava priamy kop.
     
    14
    Messiho center letel do stredu pokutového územia, kde skákal Vermaelen. Chýbalo mu ale pár centimetrov na to, aby loptu zasiahol. Hneď potom sa ocitol v ofsajde Boateng.
     
    15
    Dembèlé sa pokúsil o ďalší prienik, tentokrát bol ale dokonca ztrojený a Olivas ho napokon o loptu pripravil. Hostia si ale pri prechode do útoku nerozumeli a Guardiola už nestihol spracovať ťažkú prihrávku na hracej ploche.
     
    17
    Alba si dobre nabehol na Dembèleho kolmicu, center ale namiesto na Boatenga poslal za bránu Masipa.
     
    18
    Messi našiel peknou prihrávkou za obranu Dembèlého, jeho strelu ale zblokoval Fernández.
     
    19
    Hostia však znovu veľmi rýchlo odovzdali loptu domácim. S postupom času sa začínajú dostávať pod veľký tlak domácich.
     
    20
    Guardiola skúsil trochu zúfalý center z ľavej strany, s ním si ale bez problémov poradil domáci brankár ter Stegen.
     
    21
    Boateng sa snažil získať penaltu pádom v súboji v pokutovom území, hlavný rozhodca ho ale v podstate odignoroval. Spomalený záber odhalil, že Boateng spadol na trávnik až príliš ochotne.
     
    22
    Verde sa po zisku lopty prebíjal cez obranu Barcelony k ter Stegenovi, Vermaelen ho ale o loptu obral a založil útok domácich.
     
    23
    Valladolid znovu získal loptu, tentokrát ale hráči Barcelony zacúvali rýchlo späť a nedovolili im prejsť do rýchleho protiútoku. Domáci už teraz majú zhruba dvakrát viac prihrávok ako hostia.
     
    24
    Dembèlého center z ľavej strany odkopol Olivas, lopta sa ale zase vrátila k domácim.
     
    25
    Fernández obral o loptu skvele hrajúceho Dembèlého, pri pokuse o založenie útoku ale o loptu prišiel a znovu sa vrátila k Dembèlému.
     
    27
    Nacho Martínez nacentroval k voľnému Guardiolovi, ten ale prestrelil barcelonskú bránu. Domáci síce majú loptu výrazne viac pod svojou kontrolou, hostia sú ale priamočiarejší.
     
    28
    Boateng podrazil kapitána hostí Míchela, hostia tak majú možnosť rozvinúť svoju kombináciu na útočnej polovici.
     
    29
    A budú v nej naďalej pokračovať, pretože Vidal fauloval Verdeho. Faulov je dnes u Barcelony výrazne viac, ako sme zvyknutý.
     
    30
    Boateng si spracoval pred šestnástkou nákop Piquého a chcel si naraziť loptu s Messim, obrancovia Valladolidu ale prihrávku Messiho zastavili.
     
    32
    Busquets si spracoval loptu i s prispením ruky, hostia tak znovu získavajú loptu. Barcelona sa nedokáže poriadne dostať do svojich tradičných kombinácií plných krátkych prihrávok, pretože čiastočne sama pomáha hosťom kúskovať hru.
     
    33
    Valladolid dokonca kombinuje na útočnej polovici. Pokus o kolmicu na Guardiolu zastavil ofsajdový verdikt proti útočníkovi hostí.
     
    34
    Žltú kartu dostáva Anuar Tuhami (Real Valladolid), ktorý skosil zozadu Busquetsa. Barcelona získava priamy kop.
     
    35
    Messimu sa center nevydaril, s pokojom ho odvrátila obrana Valladolidu, ktorá bola schopná dokonca založiť rýchly protiútok. Nacho Martínez ale ťahal loptu sám a pred pokutovým územím domácich o ňu prišiel.
     
    36
    Už je ale opäť všetko pri starom. Messi skúsil vystreliť zo strednej vzdialenosti, Fernández ale jeho pokus zablokoval do autu.
     
    37
    Fernández trafil zozadu vo vzdušnom súboji Boatenga. Barcelona získava ďalší priamy kop.
     
    38
    Messimu ale dnes centre zo štandardiek veľmi nejdú. I teraz nacentroval príliš vysoko pre všetkých spoluhráčov v pokutovom území Valladolidu.
     
    39
    Na opačnej strane po rýchlom prechode do útoku centroval dvakrát z ľavej strany Nacho Martínez. Prvý center odhlavičkoval Vermaelen, druhý Vidal.
     
    40
    Martínez našiel prihrávkou do druhej vlny Míchela, ten ale loptu nedokázal dobre spracovať. Následný protiútok Barcelony skončil nepresnou prihrávkou na Messiho. Ako prvý sa k lopte dostal Olivas, ktorý ju pred Messim odkopol do bezpečia.
     
    41
    Messi si narazil loptu s Boatengom a najprv trafil blokujúcich obrancov, následne sa však lopta k nemu vrátila a ďalšia tečovaná strela skončila tesne mimo brány Masipa.
    41. Lionel Messi (BAR)
     
    42
    Messi sa znovu dostal k lopte na pravej strane a ešte ju posunul Piquému na stred, ktorého stiahol k zemi kapitán hostí Míchel. Penalta pre Barcelonu!
    42. Míchel (RVL) - 1:0
     
    43
    Barcelona dala gól!

    Domáci otvárajú skóre! Masip síce uhádol, že LIONEL MESSI kopne penaltu k jeho ľavej tyči, Messi ju ale kopol úplne presne a v ideálnej výške, a tak brankár hostí nemal žiadnu šancu zasiahnuť.
    43. Lionel Messi (BAR) - 1:0
     
    44
    Držanie lopty: 62 % : 38 %
     
    45
    Tuhami nacentroval výborne z pravej strany na Ünala, pred ktorým na poslednú chvíľu zasiahol Piqué.
     
    45
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Hostia prišli do Barcelony s jasným cieľom vychádzať z pevnej obrany do rýchlych protiútokov a takmer sa im to v prvom polčase vydarilo. Barcelona má síce podľa očakávania prevahu, do veľkých šancí sa ale domáci nedostávali a do vedenia ich dostal až Messi penaltou po zbytočnom faule Míchela. Uvidíme, či bude hrať Barcelona v druhom polčase po vedúcom góle uvoľnenejšie.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:48.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Hneď po prestávke sa dostal do nebezpečného zakončenia Guardiola, Piqué mu ale pádom do strely zabránil vystreliť presnejšie, a tak jeho zakončenie končí mimo ter Stegenovu bránu.
    47. Sergi Guardiola (RVL)
     
    48
    Vidal prihral nepresne, protiútok hostí ale skončil na Busquetsovi, ktorý obral Tuhamiho pred vlastnou šestnástkou o loptu.
     
    49
    Alba nacentroval skvele do stredu šestnástky, kde z prvej zakončil Messi. Jeho strelu pod brvno skvelým zákrokom vyrazil brankár hostí Masip.
    49. Lionel Messi (BAR)
     
    50
    Strely: 7:3
     
    51
    Dnešné stretnutie sleduje 67 435 divákov. Camp Nou ani zďaleka nie je vypredaný a i na televíznych záberoch je vidieť veľa voľných miest.
     
    52
    Valladolid rozohral roh na krátko a následne nacentroval Verde na prednú tyč, kam si nabiehali dvaja jeho spoluhráči. Ani jeden z nich ale nedokázal center zasiahnuť, a tak skončil v rukaviciach brankára ter Stegena.
     
    53
    Ďalšia šanca Messiho! Dembèlé si skvele nabehol na kolmicu zo stredu poľa a na hranici šestnástky prihral Messimu, ktorý obišiel obrancu a namieril tesne mimo brány hostí.
     
    55
    Boateng si skvele nabehol na kolmicu Aleñu, sám pred Masipom ale neuspel. Masip proti nemu skvele vybehol a vytlačil ho mimo streleckú pozíciu, kde Boateng o loptu navyše i prišiel.
    55. Kevin-Prince Boateng (BAR)
     
    56
    Barcelona je už znovu usadená pevne pred pokutovým územím Valladolidu a hľadá priestor na útok.
     
    57
    Hostia im ale tentokrát priestor nedali, naopak donútili domácich k spätnej prihrávke až na brankára ter Stegena.
     
    58
    Martínez centroval z ľavej strany na Verdeho, jeho pas ale skončil až v aute na opačnej strane. Na ihrisku sme medzitým videli záber na krívajúceho Vidala.
     
    59
    Hostia sa dostali k priamemu kopu, po ktorom nepresne zakončoval Ünal.
     
    60
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Kevin-Prince Boateng, prichádza Luis Suárez.
     
    61
    Valladolid teraz oblieha šestnástku domácich, tí ale bránia rovnako pozorne ako oni a nedávajú im priestor na kolmé prihrávky.
     
    62
    Už je ale všetko v štandardnom móde tohto zápasu. Barcelona tlačí svojho súpera k jeho šestnástke.
     
    63
    Messiho oblúčik do šestnástky na Vidala nedokázal domáci záložník spracovať. Lopta sa odrazila k brankárovi Masipovi, ktorý ju vyhodil dopredu.
     
    64
    Martínezov center skúšal zasiahnuť nožničkami Ünal, ten ale loptu netrafil. Za ním sa k lopte dostal Antoñito, ktorý však zase pre zmenu v nádejnej pozícii trafil Vidala do hrude.
     
    65
    Ďalší rýchly protiútok Valladolidu skončil ďalším centrom Martíneza, ten však bez väčších problémov odhlavičkoval k spoluhráčom Vermaelena.
     
    66
    Verde trafil pri rozohrávke Messiho, ktorý okamžite poslal do samostatného úniku Suáreza. Proti nemu však skvele vybehol Masip, ktorý Suárezov pokus vyrazil a následne chytil brankár hostí i Messiho strelu.
    66. Jordi Masip (RVL)
     
    67
    Žltú kartu za protesty dostáva Lionel Messi (FC Barcelona). Messimu sa totiž nepáčilo, že tvrdý súboj s obrancom Valladolidu hlavný rozhodca neodpískal ako faul.
     
    67
    Striedanie v tíme Real Valladolid: z ihriska odchádza Daniele Verde, prichádza Toni Villa.
     
    70
    Žltú kartu za faul na Aleñu dostáva Míchel (Real Valladolid).
     
    70
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Ousmane Dembèlé, prichádza Philippe Coutinho.
     
    71
    Messi našiel krásnym centrom z pravej strany Suáreza, tomu ale lopta vôbec nesadla a v podstate ju len prihral obrancovi hostí. Cieľom uruguajského útočníka asi bol Coutinho nabiehajúci k druhej tyči, tento pokus ale nemal šancu k nemu prejsť.
     
    72
    Následne strieľal sám Messi spoza šestnástky, bránu hostí ale minul.
     
    74
    Barcelona má teraz zápas plne pod kontrolou. Hosťom prakticky nepožičiavajú loptu a kombinuje na útočnej polovici.
     
    75
    Po jednom zo súbojov zostal ležať na trávniku Villa, po ošetrení ale bude v zápase pokračovať.
     
    76
    Striedanie v tíme FC Barcelona: z ihriska odchádza Carles Aleñá, prichádza Ivan Rakitić.
     
    76
    Striedanie v tíme Real Valladolid: z ihriska odchádza Toni Villa, prichádza Stiven Plaza.
     
    77
    Tak Villa napokon nemôže pokračovať v zápase a musel byť vystriedaný. Keďže sám prišiel ako striedajúci hráč, tak si zápas bohužiaľ veľmi neužil. Na ihrisku si na pravej strane narazil loptu Roberto s Messim a následne strelou z hranice šestnástky tesne minul bránu.
     
    79
    Striedanie v tíme Real Valladolid: z ihriska odchádza Enes Ünal, prichádza Keko.
     
    80
    Striedajúceho Plazu držal pri nábehu na nákop Piqué. Hostia získavajú priamy kop na útočnej polovici.
     
    81
    Míchel chcel vystreliť priamo na bránu, prízemnou strelou ale trafil Coutinha, ktorý loptu okamžite rozohral dopredu.
     
    82
    Hostia ale smerom ku konci zápasu zvyšujú svoju aktivitu a zatláčajú Barcelonu k jej bráne. Stále ale neprišlo nebezpečné strelecké zakončenie.
     
    83
    A Barcelona získala loptu. Prihrávkami na vlastnej polovici naťahuje čas a súčasne sa snaží roztiahnuť hostí po celom ihrisku.
     
    84
    Coutinho si dvakrát narazil loptu so Suárezom a následne prenikol do šestnástky, kde ho podrazil Olivas. Barcelona bude kopať druhú penaltu v zápase!
     
    85
    Hlavný rozhodca si ešte situáciu overil s videorozhodcom, ten ale len potvrdil jeho verdikt.
     
    85
    Lionel Messi skúsil kopnúť penaltu podobne, ako tú minulú. Namieril k ľavej tyči a i tentokrát Masip jeho úmysel vystihol, keďže však penalta nebola tak dobre kopnutá, ako tá predošlá, tak ju Masip vyrazil. Následne brankár hostí chytil i Messiho dorážku hlavou.
    85. Lionel Messi (BAR)
     
    87
    Messi sa chcel hneď rehabilitovať za zahodenú penaltu a takmer sa mu to podarilo. Svoj individuálny prienik pomedzi niekoľkých protihráčov zakončil strelou spoza šestnástky tesne vedľa brány Valladolidu.
     
    88
    Messi v ďalšom rýchlom protiútoku prestrčil loptu za obranu na Suáreza, tomu ale prihrávka Argentínčana skočila na päty, a tak si ju odkopol do strany.
     
    89
    Valladolid sa ešte snaží niečo vymyslieť. Center z ľavej strany bez problémov odhlavičkoval Piqué.
     
    90
    Bude sa hrať ešte štyri minúty.
     
    90+1
    Suárez sa rozbehol za pasom Rakitića z vlastnej polovice, trochu oneskorene mu ale bol odpískaný ofsajd.
     
    90+3
    Nie, dnes to jednoducho nie je deň barcelonských hviezd. Messi potiahol loptu k šestnástke Valladolidu a tam uvoľnil na ľavej strane úplne osamoteného Suáreza, ktorého strelu k tyči vyrazil muž zápasu – brankár Valladolidu Masip.
    90+3. Luis Suárez (BAR)
     
    90+4
    Koniec zápasu.
     
    Barcelona zaslúžene získava všetky tri body, dnes to bol ale podstatne väčší boj, ako sa asi pred zápasom očakávalo. V druhom polčase síce mala Barcelona opäť prevahu, svoje šance ale nepremenila a Messi dokonca zahodil penaltu. Hostia sa ale do vyloženej gólovej príležitosti nedostali a za celý zápas nedonútili ter Stegena ani k jednému zákroku, takže domácim napokon stačil jediný Messiho gól z penalty. Vďaka tomuto gólu sa Barcelona na čele Primera Division opäť vzdiali svojim prenasledovateľom, Valladolid je naopak po treťom zápase bez výhry na priebežnom 15. mieste.
     
    Držanie lopty: 61 % : 39 %.
    Strely na bránu: 8:0. Strely mimo: 7:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 12:18.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:45:34)

    Michal Sadlek

    Góly: 43. Messi (pen.)

    Karty:   67. Messi (BAR) – 11. Ünal (RVL), 34. Tuhami (RVL), 70. Míchel (RVL)

    Nepremenená penalta: 85. Messi (BAR), brankár Masip zneškodnil


    Držení míče: 61 % : 39 %.
    Střely na branku: 8:0. Střely mimo: 7:6. Rohy: 3:5. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 12:18.
    FC Barcelona: ter Stegen – Roberto, Piqué, Vermaelen, Alba – Aleñá (76. Rakitić), Busquets, Arturo Vidal – Messi (C), K-P. Boateng (60. L. Suárez), O. Dembèlé (70. Coutinho).
    Náhradníci: Pena – Coutinho, Semedo, Rakitić, Malcom, L. Suárez, Lenglet.

    Real Valladolid: Masip – Fernández, Olivas, F. Calero – Antoñito, Míchel (C), D. Verde (67. T. Villa, 76. Plaza), Tuhami, Nacho Martínez – Guardiola, Ünal (79. Keko).
    Náhradníci: Yoel – Čop, Keko, B. Fernández, Moyano, T. Villa, Plaza.

    Rozhodca: Martínez Munuera

    Diváci: 67 435