koniec udalosti
SP - mestské preteky, Štokholm

Víťazi: Mikaela Shiffrinová (USA) a Ramon Zenhäusern (SUI)

Utorok 19.02.2019, 17:30 • Štokholm, Švédsko • Zjazdové lyžovanie
     
    Mestský slalom vo švédskom Štokholme prinieslo americko-švajčiarsky triumf. V ženskej časti nenašla premožiteľku fenomenálna Mikaela Shiffrinová a zaznamenala už trináste víťazstvo v tejto sezóne. Bohužiaľ, Petra Vlhová nezvládla druhú štvrťfinálovú jazdu a po zbytočnej chybe ďalej nepostúpila. V mužskej časti opäť dominoval Ramon Zenhäusern, ktorý tak nadviazal na vlaňajšie víťazstvo zo Štokholmu i na nedávny triumf v tímovej súťaži na MS v Aare. Ja vám ďakujem za pozornosť a želám ešte pekný večer. (19:33:53)
     
    Mestské preteky v paralelnom slalome sa skončili.
     
    Finále
    Je dobojované! Ramon Zenhäusern nadviazal na vlaňajšie víťazstvo zo Štokholmu a potvrdzuje, že je expertom v paralelnom slalome. Vo finále takisto nemal problémy a tiež mu pomohlo vypadnutie Andrého Myhrera.
     
    Bronz
    Malé mužské finále sa skončilo úspešnejšie pre Rakúšana Marca Schwarza. Ten získava "bronz" rovnako ako v záverečných pretekoch nedávnych majstrovstiev sveta. Daniel Yule mu to ale svojim vypadnutím výrazne uľahčil.
     
    Finále
    Mikaela Shiffrinová druhýkrát triumfuje v paralelnom slalome vo švédskom Štokholme. Nadviazala tak na víťazstvo z roku 2017. Vo finálovej jazde mala už tradične vynikajúci záver a zdolala Nemku Christinu Geigerovú.
     
    Bronz
    V ženských pretekoch obsadila tretie miesto Anna Swennová-Larssonová. Vo švédskom súboji si postrážila druhú jazdu a pohodlne o 0,35 sekundy zdoláva Fridu Hansdotterovú. Teraz sa však môžeme tešiť na ženské finále. Vyhrá Mikaela Shiffrinová?
     
    Finále
    Mužské finále sa začalo vynikajúco. Obaja lyžiari boli prakticky na rovnakej úrovni, švédski fanúšikovia sa postarali o skvelú atmosféru, ale napokon boli sklamaní, pretože po skoku prišla chyba Andrého Myhrera. Ten tak stratil 0,5 sekundy a šanca na prvenstvo je minimálna.
     
    Bronz
    Marco Schwarz je bližšie k zisku tretieho miesto v dnešnom paralelnom slalome mužov. Vo vyrovnanom súboji zdolal Daniela Yuleho o jedenásť stotín sekundy, no musíme podotknúť, že ešte nič nemá vyhrané.
     
    Finále
    Parádne ženské finále. Christina Geigerová rozhodne nebola v úlohe nejakej outsiderky a predviedla vynikajúci výkon. V cieli síce stratila jednu stotinku, no dá sa povedať, že v odvete pôjdu obe pretekárky s rovnakým štartom.
     
    Bronz
    Začíname ženským súbojom o tretie miesto. V konfrontácii oboch švédskych hviezd bola úspešnejšia Anna Swennová-Larssonová. Dá sa však povedať, že Frida Hansdotterová jej "špicarom" víťazstvo darovala.
     
    Po hodine a pol pretekania poznáme finálové zloženie mužskej i ženskej časti paralelného slalomu. Mikaela Shiffrinová si zmeria sily s Christinou Geigerovou a domáci André Myhrer vyzve zatiaľ suverénneho Švajčiara Ramona Zenhäuserna.
     
    2
    Zloženie finálového súboja mužov bude rovnaké ako v predošlom roku. Ramom Zenhäusern bude súperiť s domácim Andrém Myhrerom, ktorý lepšie zvládol semifinále s Marcom Schwarzom.
     
    1
    Mužské švajčiarske semifinále dopadlo lepšie pre Ramona Zenhäuserna. Ten oveľa lepšie zvládol spodnú časť trate. Nabral väčšiu rýchlosť, získal skoro tri desatiny a rovnako ako vlani postupuje do finále.
     
    2
    Neuveriteľné smolné semifinálové jazdy pre švédske pretekárky. Frida Hansdotterová stratila v súčte oboch jázd len štyri stotinky sekundy, a tak do finále prekvapujúco postupuje Christina Geigerová.
     
    1
    V rýchlom slede pokračujeme ženskými semifinálovými odvetami. Mikaela Shiffrinová mala na štarte manko deviatich stotín, ale napokon v nesmierne vyrovnanom súboji zdolala Annu Swennovú-Larssonovú o jednu stotinu.
     
    2
    Marco Schwarz sa vybičoval k vynikajúcemu výkonu a domáceho Andrého Myhrera zdolal o dve stotinky sekundy. Odveta sa však pôjde prakticky s nulovým rozdielom – môžeme sa tešiť na veľmi dobrý súboj.
     
    1
    Ramon Zenhäusern vyhral aj svoju piatu jazdu. Nadväzuje na výborné výkony z majstrovstiev sveta a je blízko k postupu do finále. Daniel Yule síce podal veľmi dobrý výkon, ale stratil 0,14 sekundy.
     
    2
    Christina Geigerová mala podľa predpokladov skončiť vo štvrťfinále, ale zrazu sa jej otvára šanca na účasť v boji o víťazstvo. Nemka zvládla lepšie spodnú časť trate a Fridu Hansdotterovú zdolala o dve desatiny.
     
    1
    Prvé ženské semifinále prinieslo opäť radosť domácim fanúšikom. Anna Swennová-Larssonová zdolala Američanku Mikaelu Shiffrinovú o deväť stotín sekundy. V odvete sa určite máme na čo tešiť.

    Miroslav Kováčik

    Výsledky mužského paralelného slalomu:
    1. Ramon Zenhäusern (SUI)
    2. André Myhrer (SWE)
    3. Marco Schwarz (AUT)
    4. Daniel Yule (SUI)
    5. Marcel Hirscher (AUT)
    Alexis Pinturault (FRA)
    Manfred Mölgg (ITA)
    Sebastian Foss-Solevåg (NOR)
    9. Victor Muffat-Jeandet (FRA)
    Manuel Feller (AUT)
    Christian Hirschbühl (AUT)
    Loic Meillard (SUI)
    Clément Noel (FRA)
    Michael Matt (AUT)
    Dave Ryding (GBR)
    Henrik Kristoffersen (NOR)

    Výsledky ženského paralelného slalomu:
    1. Mikaela Shiffrinová (USA)
    2. Christina Geigerová (GER)
    3. Anna Swennová-Larssonová (SWE)
    4. Frida Hansdotterová (SWE)
    5. Petra Vlhová (SVK)
    Lawrence St. Germainová (FRA)
    Katharina Truppeová (AUT)
    Wendy Holdenerová (SUI)
    9. Ragnhild Mowinckelová (NOR)
    Erin Mielzynská (CAN)
    Chiara Costazzová (ITA)
    Irene Curtoniová (ITA)
    Kristin Lysdahlová (NOR)
    Katharina Liensbergerová (AUT)
    Bernadette Schildová (AUT)
    Nastasia Noensová (FRA)