Zlín – Bohemians 0:2 (kon.) | Sigma Olomouc – Příbram 2:0 (kon.) | Karviná – Teplice 1:1 (kon.)
Mladá Boleslav – Jablonec 1:0 (kon.)
koniec
SK Sigma Olomouc
2:0 (1:0)
FK Příbram
cz Sobota 23.02.2019, 15:00 • Andrův stadion, Olomouc (kapacita: 12 566 míst) • Česká FORTUNA:LIGA • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Druhý poločas nakonec nabídl zajímavý průběh, kdy se Příbram snažila o brzké vyrovnaní, nicméně její tlak postupně ochaboval. Hanáci se tak přeci jen dokázali chopit iniciativy a coby favorit utkání zvládli dovést duel do vítězného, když Příbramské s novou posilou Janem Matouškem psychicky dorazili ránou v poslední minutě utkání. Sigma si tak zapisuje veledůležité tři body v boji o udržení jistoty záchrany a posune se tabulkou mírně vzhůru, Příbram naopak podruhé ze tří jarních duelů padla. Ode mě je to z prochladlé Olomouce pro dnešek vše, přeji hezký zbytek zimní soboty. (17:14:48)
     
    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 5:3. Fauly: 13:18.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+3
    Příbram se ještě snaží o sympatický odpor, když naběhla skoro v plné polní do olomouckého vápna. Olomoučtí defenzivní hráči mají s jejich aktivitou relativně velký problém.
     
    90+3
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Po velmi rychlé akci do otevřené příbramské obrany nakonec přichází zřejmě rozhodnutí tohoto duelu. Krásná nahrávka Dvořáka na úplně volného TOMÁŠE ZAHRADNÍČKA byla přeci jen dokonale smrtící. Kočí už nic proti jeho následné ráně nemohl nadělat, olomoucký záložník mě před sebou celou branku jak a dlani.
     
    90+2
    Olomouc se snaží dohrávat zápas v poklidu, když nechává míč v prostorách u rohového praporku na příbramské půlce. Zatím jí to proti soupeři relativně vychází.
     
    90+1
    Po hlavičkovém souboji se na trávník snesl Kalvach, který zřejmě inkasoval od Matouška i nějakou ránu. Domácí tak budou rozehrávat z vlastní poloviny.
     
    90
    Rozhodčí nastavuje 4 minuty nad standardní hrací čas!
     
    90
    Kouč Václav Jílek si připravil dnešní poslední střídání. Místo Davida Housky se do zápasu podívá i Jan Štěrba.
     
    87
    Příbram má neskutečně funkční tlak, který na Olomouc opravdu platí. Hanáci jsou zatlačeni před brankou a nemají moc možností na odehrání míče. Matoušek tak málem skluzoval v gólové šanci.
     
    86
    Už se zdálo, že je s Příbramí amen, ale Olomouc svou stoprocentní tutovku znovu promrhala. Kalvach sice poslal chytrou nahrávku přímo na spurtujícího Faltu, ani on se ale mezi střelce nezapsal. Prázdnou bránu z hranice vápna přestřelil.
     
    85
    Olomouc měla obrovskou šanci! Martin Sladký poslal krásnou nahrávku do druhé vlny na Housku, jenomže olomoucký záložník ve finální moment trestuhodně míč netrefil. Příbram si může oddechnout.
     
    84
    Příbram sice měla velmi zajímavý přímý volný kop z pravé strany, ale provedení se hostům nepovedlo. Falta totiž vybojoval míč a odvezl jej mimo nebezpečnou zónu.
     
    84
    Kouč Csaplár ještě před standardkou zvolil ke střídání. Tomáše Jablonského na hřišti nahradil Marek Kodr.
     
    83
    Olomouc je nyní trestána za nedovolený zákrok, žlutou kartu obdržel Michal Vepřek (OLO).
     
    82
    Yunis pádil přímo do ofenzívy, nicméně svou akci plnou fines a parádiček až přehnal. Anti jej tak pro jistotu odstavil od míč. Příbram bude čelit další standardce.
     
    Dnešní utkání sleduje 2748 diváků.
     
    81
    Matoušek se po akci Květa sice skoro znovu dostal do šance, ale prostor před Buchtou byl znovu dost výrazně přehuštěn. Příbram tak musí znovu přepínat do obrany, Sigma je nyní dost rozjetá.
     
    80
    Kouč Václav Jílek přistoupil ke druhému střídání. Střelce jediné branky Jakuba Plška nahrazuje na hřišti Pavel Dvořák.
     
    79
    Ibrahim Keita celkem nešťastně napálil Matouška přímo do hlavy. Příbramský talent sice padl jak podťatý na trávník, ale nic vážného to asi nebude. Okamžitě se totiž zapojuje znovu do hry.
     
    78
    Yunis se sice dostal do ofenzivního přečíslení, avšak nikdo z jeho spoluhráčů se mu nakonec nedokázal dostatečně rychle nabídnout. Hanáci se musí znovu vrátit k jednoduché rozehrávce.
     
    77
    Emmanuel Antwi ukázal parádní rychlost, což nezvládli zaregistrovat Sladký se Zahradníčkem. Po rychlé kličce nakonec příbramský bek zvládl vybojovat alespoň cenný roh.
     
    76
    Houska se pokusil rychle nacentrovat z pravé strany, ale Mingazov se zjevil na svém místě v pravou chvíli. Olomoucká snaha o překvapení je tak ta tam. Příbram se znovu dostala z kleští.
     
    75
    Zahradníček byl i tentokrát zastaven v ofsajdové pozici, což dobře viděl pomezní rozhodčí. Olomoucký postup je tak již podruhé v krátkém časovém rozmezí zastaven.
     
    74
    Domácí se sice snaží v útoku o pojišťovací trefu, jenomže prozatím se nedokáží dostávat do větších možností. Tentokrát kupříkladu Vepřek svou nahrávku zpoza vápna dost pokazil.
     
    73
    Roman Květ (PRI) nyní přehnal svou snahu o zisk míče a dost tvrdým zákrokem zastavuje Housku. Sudí Hrubeš jej ocenil žlutou kartou.
     
    72
    A Yunis mohl hned po příchodu na hřiště málem slavit! Hráč s íránskými kořeny se probojoval na vápně k hlavičce, jenomže jeho let vzduchem k úspěchu nevedl. Míč nikdo z domácích netrefil.
     
    72
    Olomouc dnes poprvé střídá. V ofenzívě se dnes objeví místo Martina Nešpora i bojovník Jakub Yunis.
     
    70
    Zahradníček sice procházel podél lajny a následně i do šestnáctky, jenomže olomoucká ofenzíva další body neslavila. Po zákroku Květa se dostal k míči znovu Kočí, o faul zjevně opravdu nešlo.
     
    69
    Ve vápně se znovu po nahrávce Jablonského dostával ke střelbě Mingazov, nicméně ani nyní nebyl ready k finálnímu momentu. Překvapením pouze balón napálil do Poloma.
     
    68
    Příbram nebyla daleko od vyrovnání! Ruslan Mingazov se vznesl ve vápně nejvýše a jeho hlavička letěla jen kousek nad bránu i hlavu nepřipraveného Buchty. Olomouc si může pořádně oddechnout.
     
    67
    Ruslan Mingazov sice vysílal do útoku Matouška, jenomže jeho nahrávka přes Beneše neprošla. Hanáci tentokrát utekli hrobníkovi z lopaty, tahle akce smrděla brankou.
     
    66
    Jablonský byl až příliš aktivní při bránění Falty, což neušlo sudému Hrubešovi. Hanáci tak získávají míč do svého područí, zatím však toho moc v útoku nepředvádějí.
     
    65
    Olomoučtí fotbalisté si sice vybojovali roh, jenomže jeho provedení se v podání Falty příliš nevyvedlo. Hanáci se musí vracet po chybné nahrávce vracet do obrany.
     
    64
    Příbram měla velký nápor na olomouckou obranu, když se Matoušek s Jablonským pokoušeli o pořádnou střeleckou kanonádu. Po dobré cloně Hanáků však Buchta nemusel ani zasahovat.
     
    63
    Příbram je nucena střídat svého kapitána. Jan Rezek je zjevně zraněný, na hrací ploše jej nahrazuje Radek Voltr.
     
    63
    Na hřišti tentokrát zůstává ležet otřesen zkušený Jan Reze. Bývalý český reprezentant musí být ošetřován, nevypadá to s ním vůbec dobře.
     
    62
    Olomoucký kanonýr Jakub Plšek se dostal ke střelbě zpoza šestnáctky, nicméně žádné velké nebezpečí nezpůsobil. Jeho ránu dokázal Kočí bez potíží chytit do rukavic, byla to spíše propagační střela.
     
    61
    Plšek se tak vehementně dožadoval odehrání autového vhazování, až mu sudí Hrubeš nakonec věnoval. Sigma se po delší době udržela na příbramské útočné polovině, zatím to však nic nepřináší.
     
    60
    Tregler schytal v zadních řadách pořádnou ránu zřejmě od Falty, nicméně vše podle sudích v rámci pravidel. Po rychlém rozběhání bolístek ale příbramský kapitán zřejmě bude moci pokračovat.
     
    58
    Příbram jako první v tomto duelu vystřídala. Místo Oliviera Kingueoho přichází do hry Ibrahim Keita.
     
    58
    Polom musel na poslední chvíli odpalovat míč před dotírajícím Matouškem, což se mu přeci jen povedlo. Příbram ani tentokrát svého tlaku nakonec nevyužila.
     
    57
    Rezek znovu roh rozehrál dost neortodoxně, nicméně Roman Květ jeho nahrávky na hranici vápna nakonec nevyužil. Rána letící spíše coby nabídka spoluhráčům proletěla bez teče do zámezí.
     
    56
    Mingazov se tlačil do střelbě, nicméně připravený Polom jeh ránu zvládl odtečovat hlavou do zámezí. Příbram si v této chvíli může chystat další provedení rohového kopu.
     
    55
    Kalvach se nechtěl dostat s míčem pod tlak, i proto raději zvolil přihrávku zpět na vlastní beky. Souhra olomouckých hráčů nyní ale vázne, Příbram se tak dostává znovu do tlaku.
     
    54
    Zahradníček vedl rychlou kombinaci po pravé straně, jenomže znovu narazil na skálu jménem Emmanuel Antwi. Po ztrátě míče tak schytal celkem velké vyčinění od kouče Jílka, Sigma byla v útoku znovu bezzubá.
     
    53
    Ruslan Mingazov se zjevil na pravé straně vápna, ale Polom se dokázal dostat rychle zpátky do obranných pozic a bez potíží zastavil jeho kličku. Příbram se stahuje na vlastní půlku.
     
    52
    Rezek zvolil při rozehrávce standardky signál, avšak Matoušek nedokázal podle všeho dostatečně rychle na jeho nápad reagovat. Po navedení míče d středu tak pálil vysoko, ale vysoko nad branku.
     
    51
    Emmanuel Antwi schytal i lajny tvrdý zákrok, což je také důvodem pro přerušení hry. Podle všeho však nepůjde o vážnější problém, příbramský hráč bude moci pokračovat.
     
    50
    Domácím se zatím příliš v ofenzivní části své kombinace nedaří, nepřesnosti se jen kupí. I tentokrát tak po lehce nevyvedeném pasu musí zvolit rychlý návrat do obranných řad.
     
    49
    Matoušek s Jablonským zkoušeli dostat balón směrem na hranici vápna, ale jejich snaha je zastavena přeci jen lehce netaktickým Rezkovým zákrokem. Houska byl jeho ramenem sražen na trávník.
     
    48
    Příbram pokračuje ve svém tlaku na pravé straně, Vepřek je tak pod neustálou permanencí a velmi agilně tak musí bojovat o každý metr hřiště. Hanáci se však nakonec osvobozují.
     
    47
    Jablonský dobře zapracoval ve středu hřiště a dokázal dobře přenést hru přímo do ofenzívy. Emmanuel Antwi ale jeho pasu nakonec nezužitkoval, z levé strany pálil vysoko nad branku.
     
    46
    Hanáci se hned do začátku druhé půle snaží o velmi aktivní presink a ataky. Zahradníček tak kupříkladu nyní nabídl míč Houskovi, ten pálil ale jen do Antwiho.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    První polovina sice nejprve nabídla dost takticky sevřený fotbal, postupem času se však duel dostával do lepších hodnotících sfér. V duelu ale dlouho nikdo neměl větší převahu, nicméně postupem času se Olomouc chopila iniciativy. A právě domácí nakonec mohli slavit první branku, když se trefil Jakub Plšek. Příbram ale není vůbec ještě bez šance, zatím předvádí sympatickou ofenzivní hru. Druhá půle startuje přibližně v 16:02.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    45
    Olomoucký bek Martin Sladký (OLO) se až příliš dlouho dohadoval se sudím Hrubešem o nezapískání rohu pro Olomouc, až si vysloužil žlutou kartu. Podle všeho použil ve svém projevu i vulgaritu.
     
    44
    Zahradníček se sice snažil rozvířit vody před příbramskou šestnáctkou, avšak centr na levou stranu se nepovedl podle představ. I na vytáhlého Faltu byl příliš vysoký, hosté se tak znovu ubránili.
     
    43
    Mingazov se sice snažil udržet míč u kopačky, jenomže nepočítal zřejmě s odporem Housky. Po hodně nejednoznačném zákroku tak nakonec sudí Hrubeš ukázal na stranu Příbrami, Olomouc dostává k dispozici rozehrávku.
     
    42
    Vepřek na levé straně dnes hodně schytává od příbramských záložníků, kteří jej i tentokrát bez potíží přehráli. Po nepodařené přihrávce od spoluhráčů se sice olomoucký kapitán pokusil o represink, leč jen za cenu faulu-
     
    41
    Matoušek ukázal své parádní rychlostní schopnosti a dokázal dospurtovat až k centrování na pomezní čáře, rychlejší byl ale Polom. Po jeho zákroku bude Příbram kopat rohový kop.
     
    40
    Olomoučtí fotbalisté se tlačili do ofenzívy, nicméně souhra Zahradníčka s Faltou nebyla tentokrát ideální. Po další chybné nahrávce na hranici vápna tak Příbram může oslavit další zabráněné tutovce.
     
    39
    Falta mířil za odraženým míčem za příbramskou obranu, avšak brankář Kočí tentokrát ukázal dobrou odhadovou vzdálenost a pro míč si doběhl bez větších starostí. Příbram zažehnala krizi.
     
    38
    Nešpor se znovu dostával do střelecké pozice, jenomže Nový s Treglerem se dokázali smrsknout v pravý čas. Olomoucký útočník se tak ani ke střelbě nedostal, hosté jej bez okolků zamkli.
     
    37
    Plšek se až příliš okatě dožadoval zisku míče, což zaznamenal také sudí Hrubeš. Po rychlém zákroku na Květa tak hra musí být přerušena, píská se olomoucká faul.
     
    36
    Buchta si pořádně zahrával na nervy kouče Jílka, když manévroval s míčem přímo před očima talentovaného Matouška. Olomoucký brankář nicméně svou těžkou úlohu zvládl, balón letí do ofenzívy.
     
    35
    Vepřek s Faltou se vrhli na levém křídle do útočné snahy o maximalizaci presinku, ale druhému jmenovanému následně vůbec nesedl centr do vápna. Míč letěl hodně vysoko nad příbramskou branku.
     
    34
    Falta se rozběhl k lajně a ve snaze odehrát míče lehce postrčil protihráče, což však sudí vyhodnotili jako nedovolený zákrok. Příbram tak bude za pískotu prořídlých tribun rozehrávat standardku.
     
    33
    Roman Květ se dostal po krásné přihrávce Antwiho do palby, jenomže blok olomoucké defenzívy jej ani nepustil k vypálení balónu. Sigma tentokrát zapsala v tomto ohledu úspěch, Beneš poslal míč mimo vápno.
     
    32
    Příbram se sice dostala k rohovému kopu, avšak Rezkovi rozehrávka nakrátko moc nevyšla. Po výměně míče s Novým totiž právě explzeňskému boric pískají ofsajd. Taktická chyba je na světě.
     
    31
    Vepřek a posléze i Houska zůstali ležet na trávníku po příbramských faulech ve středu hřiště, Olomouc tak bude i tentokrát rozehrávat. Její kombinace teď ale není ideální.
     
    30
    Roman Květ se dostal na pravé straně k centrování, nicméně přízemní volej nikoho z Příbramských nenašel. Buchta tak balón bez potíží chytá do náruče, Hanáci se mohou orientovat na útok.
     
    29
    Domácím se znovu naskytla šance dostat míč do předních pozic, nicméně Nešporovi tentokrát dobrá kadence nevyšla. Obrana Příbrami míč sbírá a bude v poklidu rozehrávat.
     
    28
    Příbram se rychle snažila o ofenzivní odpověď, avšak pokus o rozhýbání obrany Sigmy nevyšel. Hanáci se stačili vrátit, pokus Rezka navíc tentokrát letěl o hodně vysoko nad branku
     
    26
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Hanáci se dostávají do vedení! Po krásné kombinaci se dostal balón k Zahradníčkovi, který ještě vyzkoušel variantu diagonály na vytaženého Sladkého v rohu šestnáctky. Zadovkou se nakonec dostal ale míč nakonec přímo k JAKUBU PLŠKOVI, jenž už rozhozeného Kočího dokázal prostřelit. Balón letěl na vzdálenější tyč.
     
    26
    Rezek se dostal na levém křídle k zajímavé pozici na střelbu, avšak nakonec nezamířil dobře. Rána se mu nevyvedla, přízemní pokus zvládl bez potíží zastavit Buchta.
     
    25
    Kalvacha lehkovážně obral Kingue o balón, což však další následky nemělo. Rána nové příbramské posily nijak bránu neohrozila, míč letěl o několik metrů vedle tyče.
     
    24
    Nešpor se pokusil dostat ke střelbě na pravém křídle, nicméně spolupráce s dalšími parťáky v ofenzívě se mu po špatném dotyku s míčem nenaskytla. Hanáci se musí navíc po útočném faulu vracet zpět do obrany.
     
    23
    Květ se snažil vytočit ve vápně ke střelbě, ale blok v podání Sladkého s Polomem byl v tomto případě velmi dobře postaven. Míč se od nich sice odrazil, avšak v konečném důsledku bude po dalším odrazu rozehrávat pouze Buchta.
     
    22
    Hanáci se nedokázali shodnout v zadních řadách, čímž málem Vepřek nabídl šanci přímo příbramským útočníkům. Po rychlém zásahu Beneše se však domácí zachraňují, balˇon letí zpět přes půlící čáru.
     
    21
    Houska po rychlé kličce a po pokrytí míče zůstává ležet na trávníku, Olomouci se nabízí standardní situace ze zajímavé pozice. Na přímou ránu to ovšem asi nebude.
     
    20
    Zahradníček se dostal na levém křídle do ideálního úniku, nicméně v nevhodný moment jej zradil první dotyk. Po odskočení se dostal do nevýhodného střeleckého úhlu, nakonec trefil jen boční síť.
     
    19
    Nešpor se hnal do zajímavé brejkové situace, nicméně Chaluš jej stačil za cenu další žluté karty odstavit od míče. Hra na riziko byla v podání kmenového hráče Slavie veliká, ale úspěšná.
     
    17
    Příbram nebyla daleko od první trefy v utkání! Po obrovské hrubce domácího celku se dostal ke střelbě z brejku Matoušek, jenomže vyběhnutý Buchta všemu nebezpečnému zabránil. Reflexivním zákrokem poslal balón mimo vápno.
     
    16
    Olomouc se hnala zásluhou Falty do brejku, což okamžitě zastavuje Matěj Chaluš (PRI). Za taktické zatáhnutí za dres obdržel žlutou kartu.
     
    16
    Nešpor se spolu s Vepřekem dostávali ke střelbě, ale olomoucký útočník byl při snaze o kličku zastaven. Hanáci se budou muset honem rychle vracet do základního postavení.
     
    15
    Vepřek se dostal do zajímavé pozice na levé straně vápna, odkud se také raději pokoušel nahrávat, neboť střelecká možnost byla zablokována. Antwi vša zvládl návrat parádně, průnikový pas zastavil na poslední chvíli.
     
    14
    Rozehrávka Olomouce je prozatím hodně rozlétaná zejména pasy na beky jsou momentálně kamenem úrazu Hanáků. Příbram nemá s pokrýváním křídelníků žádné potíže.
     
    13
    Zahradníček se pustil do podobného nájezdu jako před malou chvíli, avšak spurt přes Treglera nakonec přeci jen nevyšel. Příbramský bek dokázal míč z kopačky domácího záložníka odpálit, na řadě je vhazování Sigmy.
     
    12
    Rezek se snažil rozhýbat své spoluhráče v předních řadách, jenomže pas na osu hřiště nakonec nevyšel. vracející se Kalvach jej stačil zastavit, hra se v tuto chvíli rychle obrací.
     
    11
    Hanáci zvýšili svůj tlak na příbramskou defenzívu, která nebyla moc stabilní. Nicméně všechny pokusy ze stran o ideální centr skončily neúspěchem, Kočí si pro Zahradníčkův pas došel bez potíží.
     
    10
    Hra se pro tuto chvíli po hvizdu sudího přerušuje. Antwi se totiž podle pomezního naházel při hlavičkovém souboji v ofsajdu. Domácí hráči budou rozehrávat z vlastní obranné půlky.
     
    9
    Tomáš Zahradníček ukázal dobrý přehled a vyhlédl si i ideální prostor pro postup vpřed. Na pravé straně se ale nicméně nakonec dostal do velkého úhlu, přízemní rána tak Kočího příliš neprověřila. Příbramský golman zapisuje pohotový zákrok.
     
    8
    Mingazov s Novým dokázali zvýšit tlak na pravém křídle, jenomže finální řešení se jim přeci jen nepovedlo podle představ. Napálení míče skončilo pouze v zámezí, Buchta bude rozehrávat od zadních řad.
     
    7
    Příbram ukázala špičkový presink, který donutil Vepřeka s Buchtou k velké improvizaci. Dokonalý blok si nakonec vyžádal odkop míče na tribuny, hosté jsou nyní mimořádně draví.
     
    6
    Nešpor ukázal parádní odhad a i s obrovskou dávkou štěstí se málem postaral o první trefu v utkání. Brankář Ondřej Kočí totiž při rozehře lehkovážně napálil míč přímo do olomouckého forvarda. Míč skončil těsně vedle tyče.
     
    5
    Na trávníku zůstává ležet po tvrdém odebrání míče Jablonský. Bývalý hráč Slavie nebo Jablonce se však po pár chvílích zvedá, zákrok na nohy tak zřejmě zvládne rozběhat bez dalších následků.
     
    4
    Nový byl až příliš bázlivý v souboji s velezkušeným Vepřekem, který si jeho pohyb dokonale pohlídal a nepustil jej po pravém křídle. Po náznaku kličky tak pouze na olomouckém kapitánovi ztroskotal, Olomouc získává míč.
     
    3
    Falta zkusil rychlou volejovou nabídku na Nešpora, jenomže přihrávka to byla až příliš vysoká. Míč končí v autu, Příbram bude vhazovat z vlastní poloviny.
     
    2
    Houska se pokusil zvýšit kadenci svého sprintu při rozehrávce brankáře Kočího, avšak příbramský fotbalista si s napadáním soupeře bez potíží poradil. Lehkou přihrávkou okamžitě vybídl Jablonského.
     
    1
    Olomouc se hned od začátku pokouší o rychlou presinkovou hru na příbramské záložníky, nicméně hosté jsou prozatím velmi dobře konsolidovaní. Csaplárova Příbram zatím ukazuje svou taktickou devízu v nebetonovém stylu hry.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Před samotným duelem se ještě dostává na jednu oficialitu. Bývalý olomoucký hráč Dan Matuška dostává gratulace ke kulatinám, záložník David Houska pak k dosažení stovky prvoligových startů.
     
    Aktéři tohoto duelu jsou přiváděni rozhodčími na trávník, startujeme už za malinký okamžik.
     
    V Olomouci máme aktuálně okolo nuly, nicméně během chladné soboty osvětlují trávník alespoň sluneční paprsky. Oba celky už se po rozcvičení přesunuly zpět do kabin.
     
    Úvodní sestavy:

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Beneš, Polom, Vepřek (C) – Zahradníček, Kalvach, Plšek, Houska, Falta – Nešpor.
    Náhradníci: Reichl – Lalkovič, Yunis, Štěrba, P. Dvořák, Chvátal, Texl.

    1.FK Příbram: Kočí – Nový, Kingue, Tregler, T. Jablonský – Květ, Chaluš – Mingazov, Jan Rezek (C), Antwi – Matoušek.
    Náhradníci: Švenger – Kilián, Průcha, Keita, Kodr, Voltr, Hlúpik.

    Rozhodčí: Hrubeš – Kubr, Vaňkat.
     
    Rozhodčím tohoto utkání je Karel Hrubeš, na čarách pak budou působit pánové Jaroslav Kubr a Zdeněk Vaňkat. Jako čtvrtí sudí je pak delegován Ondřej Pechanec, coby delegát fotbalové asociace bude na duelu přítomen Karel Vidlák.
     
    Perličky utkání

    PŘÍBRAMSKÝ MESSI: Regionální tisk označil návrat dvacetiletého borce na Litavku za neklíčovější krok vedení Příbrami za celou zimní přípravu. Dvacetiletý talent Jan Matoušek se ve Slavii neuchytil, je tak otázkou, s jakým sebevědomím a motivací oslaví návrat na ligové trávníky. Dostojí přezdívky příbramský Messi? Kouč Josef Csaplár navíc může v duelu s Olomoucí vytasit i Matěje Chaluše, Egona Vúcha a Juana Kinguea.

    ROZKÝVANÁ ŽIDLE: Hraje se o budoucnost olomouckého lodivoda Václava Jílka? Aktuálně nejdéle sloužící trenér v české nejvyšší soutěži sice odvrátil výhrou nad Bohemians svůj možný vyhazov, po kterém kromě jmen jako Radek Drulák volala i početná fanouškovská komunita, pomyslný Damoklův meč se nad mladým progresivistou vznáší i dál. V případě neúspěchu proti Příbrami by se zřejmě mohly roztočit kolotoče zákulisních schůzek. Není určitě přehnané označit únorovou sobotu za Jílkův existenční den.

    BILANCE: Olomouc nedokázala v lize Příbram hned pětkrát v řadě porazit, navíc v domácím prostředí zvítězila v pěti posledních ligových utkáních jen jednou. Příbram nicméně má stále nejhorší obranu v soutěži a venku inkasuje v průměru skoro tři branky na zápas.

    ABSENCE: Hanáci budou kvůli karetnímu trestu postrádat svého klíčového muže v defenzívě Václava Jemelku, zároveň stále nemohou počítat ani s dlouhodobě zraněným Martinem Hálou. Otazník se vznáší i nad starty beka Jana Kotouče, stopera Jana Štěrby a ofenzivního Václava Pilaře. Příbram pak stále postrádá laborujícího Miroslava Slepičku i brankář Marka Boháče.
     
    Poslední 3 vzájemná utkání
    15.09.2018 Příbram x Olomouc 1:0 (F:L 2018/19)
    05.12.2015 Příbram x Olomouc 3:0 (SL 2015/16)
    01.08.2015 Olomouc x Příbram 1:3 (SL 2015/16)
     
    Poslední 3 zápasy obou týmů

    SK Sigma Olomouc
    16.02.2019 Bohemians x Olomouc 0:1 (F:L)
    08.02.2019 Olomouc x Jablonec 1:2 (F:L)
    01.02.2019 Olomouc x Šonan 0:1 (příprava)

    1.FK Příbram
    16.02.2019 Příbram x Zlín 3:2 (F:L)
    09.02.2019 Liberec x Příbram 4:0 (F:L)
    02.02.2019 Příbram x Táborsko 1:4 (Tipsport liga)
    V jakém světle se ukáží příbramské last minute posily na olomoucké půdě?
     
    1.FK Příbram
    Příbramští fotbalisté se coby nováček soutěže zatím prezentují nadstandardními výkony. Před podzimem byli sice jasně označováni za sestupujícího, nicméně trenérské kouzlo zkušeného barda Josefa Csaplára dokázala někdy až nemožné. Ten sice ve skromných podmínkách, s nejmenším rozpočtem v lize a menšími hráčskými možnostmi nedokázal dokonalý zázrak, propadák ale zatím příbramské působení mezi českou nejvyšší smetánkou také rozhodně není. V tomto ročníku tak sice Příbram schytala vysoké debakly od Jablonce, Opavy nebo Slovácka, ale na druhé straně dvakrát remizovala se Spartou a vybojovala bod i s Plzní.

    Klubismus, pokora, mix mládí se zkušenostmi, restarty exligistů. To jsou atributy, na které se U Litávky sází i nadále. Zimní přípravu tak jako jediný celek z FORTUNA:LIGY absolvoval příbramský kádr v tuzemských podmínkách a bojoval i v Tipsport lize, leč nakonec bez postupu na prestižní vyvrcholení tradiční soutěže v teple ostrova Malta. V rámci přestupového dění se také vše odehrálo v nezbrklých rozhodnutích. Příbramský management vyjednal prodloužení smlouvy s Radkem Voltrem, naopak Kamerunec Karsten Ayong odešel do Dunajské Stredy. Mario Holek pak bez absolvování jediného ligového zápasu za Příbram ukončil ze zdravotních důvodů kariéru. Coby posila pak byl představen Tomáš Jablonský, jenž sice přišel z třetiligových Záp, ale má bohaté zkušenosti třeba z Jablonce nebo Slavie. Po roce a půl se pak do českých soutěží vrací i jméno Egon Vúch, explzeňský či exteplický záložník totiž zvolil pro odchod z kazašské Karagandy. Další transfery pak byly dotaženy až tento týden. Ve Slavii si totiž nevybojoval své pevné příbramský odchovanec Jan Matoušek, jenž k sešívaným odešel na startu podzimu. Z podobných důvodů pak na Litávku přišel i mladý stoper Matěj Chaluš a Kamerunec Juan Kingua.

    Příbramští fotbalisté neodstartovali ligové jaro zrovna nejzářněji. Už generálka a potupná prohra s posledním druholigovým týmem z Táborska v poměru 1:4 mnohé naznačila, hned úvodní ligové kolo pak bylo v podobném duchu. Kouči Csaplárovi návrat do Liberce vůbec nevyšel, jeho tým totiž na půdě Slovanu prohrál o čtyři góly a navíc nedokázal ani jeden vstřelit. Toto zaváhání však bylo rychle zapomenuto, hned o týden později totiž celkem nečekaně zvítězila Příbram nad Zlínem, který se ještě pod odchodu Michala Bílka úplně nevzpamatoval. Středočechům tak i nadále patří relativně klidná 12. příčka, soci po nimi jsou však i nadála na dostřel.

    Mezi největší hvězdy týmu patří jednoznačně velezkušení fotbalisté ostřílení z ligových trávníků. Kromě talentovaného Matouška v dresu Příbrami působí třeba Antonín Fantiš, který je díky pěti ligovým trefám nejlepším střelcem týmu. V těsném závěsu za nimi jsou další hvězdní útočníci ­– Jan Rezek i Miroslav Slepička mají na kontě o gól méně. V brance pak dostává o trochu více příležitostí Milan Švenger (12 zápasů), Ondřej Kočí už ale naskočil do ligových duelů devětkrát.
    Na středeční zápas UEFA Youth League dorazilo na Andrův stadion přes 4000 diváků, přitáhne A-tým podobný počet?

     
    SK Sigma Olomouc
    Olomoucké fotbalové prostředí je značně specifické. V případě Sigmy totiž nejde moc dlouho dopředu vyvozovat, jak silný kádr vlastně v kabině největšího klubu v kraji dřímá. A nejde to rozhodně posuzovat podle blyštivosti jmen. Determinace aktuálního naladění je totiž mnohovrstevnatá. Tím, že Sigma hraje už třetí sezónu v takřka totožném složení, s výrazným ročníkem 1993 na většině postů, který si prošel mnoha strastmi (dvojitý sestup do druhé ligy), ve výkonech týmu je zakódováno mnohem víc, než jen aktuální forma či nálada v kabině.

    Důkazem budiž tato sezóna. Sigma se dokázala coby nováček soutěže umístit na fantastickém čtvrtém místě v tabulce, probojovala se do 3. předkola Evropské ligy. Byla po dlouhých letech pasována mezi aspiranty na titul. Kouzlo progresivního kouče Václava Jílka ale jakoby mávnutím proutku vyprchalo. Hanáci sice zazářili v Evropské lize, když nebyli daleko od bombastických výsledků s hvězdnou španělskou Sevillou, v samotném ligovém ročníku to ale vůbec nebylo ono. Jílkovi hoši vytvářeli nelichotivé klubové rekordy v počtu proher v řadě, tabulkou padali níže a níže. Prakticky nikdo nedokázal přesně určit, co se s klubem nazývaným médii jako „hanácký Leicester“ děje. Pokles motivace, spory v kabině, únava?

    Na podzim se nakonec rozkývaná židle kouče Jílka dokázala stabilizovat, neboť Olomouc zvládla zachránit několik zápasů (vyhrála třeba nad Spartou) a vybojovat si postup do čtvrtfinále MOL Cupu přes ambiciózní Bílkův Zlín. Ale podzim i tak skončila na varovném 14. místě, což bylo jedno nejhorší umístění v této fázi sezóny za poslední dekádu. Krom se do klubu podařilo přivést protřelého fotbalového odborníka Jiřího Saňáka, jenž narušil zřejmě nastávající ponorkovou nemoc mezi koučem Jílkem a jeho dlouholetým asistentem Ladislavem Onofrejem. V zimní pauze pak zmíněný slovenský asistent nakonec odešel, pod rouškou tajemna se tak ustanovil trenérský tandem Jílek-Saňák.

    To ale není z předjarního dění vše. Na přestupovém poli se ale přeci jen odehrálo méně změn, než je běžné u jiných klubů. Z odchodů je možno zmínit zacyklované a vyhořelé Bidje Manziu, který po nenaplnění očekávání odešel do Opavy, a Václava Vašíčka, jehož dlouhodobě trápila zranění. Jedinou velkou posilou se pak stal stoper Vít Beneš. Bývalý jablonecký dravec se vrátil do české ligy po působení v maďarském klubu Vasas Budapešť. Coby zkušený borec by tak měl zpevnit stoperskou dvojici, neboť během podzimu byla právě defenzíva velký olomoucký problém. Po letním odchodu Uroše Radakoviče se nemohl najít podobný typ hráče, který by v zadních řadách vyhovoval talentovanému Václavu Jemelkovi. Právě somatotyp a myšlení Beneše by mělo pro Sigmu slibovat velmi nadějnou budoucnost.

    Olomouci se příprava na novou sezónu relativně vydařila. Hanáci získali skalpy Trenčína, Slovanu Bratislava nebo polského Lubinu. Zároveň třeba zdecimovali i druholigovou Jihlavu, remízu si zapsali i s Ružomberokem. Výrazně zazářil hlavně útočník Jakub Yunis, který se trefil pětkrát a ukázal, že Martin Nešpor nemusí být na hrotu ofenzívy nedotknutelným. Nicméně úvodní ligové kolo se týmu nevydařilo. Proti Jablonci se sice dokázala trefit velká zimní posila Vít Beneš, ale inkasování v závěru nakonec přineslo krutou prohru 1:2. Na kouče Jílka se okamžitě snesla vlna kritiky. Mluvilo se o jeho odvolání, kromě médií tyto teze zněly i od olomoucký klubových legend. Těsná výhra 1:0 nad Bohemians však pro tentokrát pozici aktuálně nejdéle sloužícího hlavního trenéra zachránila, Sigma díky výhře poskočila na 13. pozici.

    Nejlepším střelcem týmu je stála útočník Martin Nešpor, jemuž se v letošní sezóně vstřelit už pět branek. Po dvou trefách pak mají na kontě Pavel Dvořák, bek Martin Sladký, prozatím tápající kanonýr Jakub Plšek a záložníci David Houska s Jiřím Texlem. Mezi hvězdné hráče je nutno určitě zařadit i stopera Václava Jemelku a bojovníka Lukáše Kalvacha. V brance pak má neochvějnou pozici Miloš Buchta.
     
    Hezké sobotní odpoledne, jarní část FORTUNA:LIGY pokračuje během dneška svým druhým dílem, konkrétně už v pořadí 22. kolem. Celý program odstartuje duel týmů ze spodních pater tabulky, který bude nesmírně důležitý pro boj o jistotu záchrany, tedy konkrétně bitva Olomouce s Příbramí. Utkání začíná v 15:00!
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.

    Johan Čáp

    Góly: 26. Plšek (Sladký), 90+3. Zahradníček (P. Dvořák)

    Karty:   45. Sladký (OLO), 83. Vepřek (OLO) – 16. Chaluš (PRI), 73. Květ (PRI)


    Držení míče: 49 % : 51 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 5:6. Rohy: 1:5. Ofsajdy: 5:3. Fauly: 13:18.
    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Beneš, Polom, Vepřek (C) – Zahradníček, Kalvach, Plšek (80. P. Dvořák), Houska (90. Štěrba), Falta – Nešpor (72. Yunis).
    Náhradníci: Reichl – Lalkovič, Yunis, Štěrba, P. Dvořák, Chvátal, Texl.

    FK Příbram: Kočí – Nový, Kingue (58. Keita), Tregler, Jablonský (84. Kodr) – Květ, Chaluš – Mingazov, Jan Rezek (C) (63. Voltr), Antwi – Matoušek.
    Náhradníci: Švenger – Kilián, Průcha, Keita, Kodr, Voltr, Hlúpik.

    Rozhodca: Hrubeš – Kubr, Vaňkat

    Diváci: 2748