Bayern – Hertha 1:0 (kon.) | Freiburg – Augsburg 5:1 (kon.) | Mainz – Schalke 3:0 (kon.)
Mönchengladbach – Wolfsburg 0:3 (kon.) | Düsseldorf – Norimberk 2:1 (kon.)
koniec
SC Freiburg
5:1 (3:0)
FC Augsburg
cz Sobota 23.02.2019, 15:30 • Schwarzwald-Stadion, Freiburg • Nemecká Bundesliga • 23. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu třiadvacátého kola německé Bundesligy. Od patnácti hodin a třiceti minut se můžeme těšit na střetnutí mezi Freiburgem a Augsburgem!
     
    FC Augsburg

    Bavorský celek potřebuje body jako sůl. Už od listopadu se mu vůbec nedaří, v lize zvítězil v jediném z posledních třinácti zápasů a nebezpečně se přiblížil sestupovému pásmu. S bilancí čtyř výher a šesti remíz se Augsburg nacházel před začátkem tohoto kola na patnáctém místě a měl jen čtyřbodový náskok na Hannover, který je na sedmnácté pozici znamenající přímý sestup do druhé ligy. Zaměstnavatel českého záložníka Jana Morávka šestého února slavil postup do čtvrtfinále národního poháru, jenže v lize pak dvakrát nebodoval. Na hřišti Brém Augsburg prohrál 0:4 a paradoxně blíže bodům byl v zápase s Bayernem, na který nestačil těsně 2:3.
     
    SC Freiburg

    Domácí tým jde do dnešního zápasu jako tabulkový favorit, nicméně ani on nemůže být s aktuální formou vůbec spokojen. Freiburg v kalendářním roce 2019 ještě ani jednou nezvítězil a propadl se tabulkou na třináctou příčku,ze které má stále slušný náskok devíti bodů na barážové místo Stuttgartu. Po bezmála měsíční přestávce prohráli svěřenci hlavního trenéra Christiana Streicha 1:3 s Frankfurtem a 2:4 s Hoffenheimem. Od té doby už nepoznali příchuť porážky a ze tří kol vybojovali aspoň tři body za remízové výsledky se Stuttgartem, s Wolfsburgem a také s Schalke, se kterým Freiburg minulý týden odehrál bezgólovou partii.
     
    Vzájemné zápasy

    30.09.2018 Augsburg – Freiburg 4:1
    12.05.2018 Freiburg – Augsburg 2:0
    16.12.2017 Augsburg – Freiburg 3:3
    18.03.2017 Augsburg – Freiburg 1:1
    22.10.2016 Freiburg – Augsburg 2:1.
     
    Úvodní sestavy:

    SC Freiburg: Schwolow – Kübler, Lienhart, Heintz, Okoroji – Haberer, Abraši, Frantz (C), Grifo – Waldschmidt, Petersen.
    Náhradníci: Frommann – Gondorf, Höler, Niederlechner, Schlotterbeck, Stenzel, Terrazzino.

    FC Augsburg: Kobel – Schmid, Oxford, R. Khedira, Stafylidis – Ku Ja-Čeol, Baier (C) – Či Tong-won, Gregoritsch, Max – Córdova.
    Náhradníci: Giefer – Callsen-Bracker, Danso, Götze, Jensen, Stanić, Teigl.

    Rozhodčí: Welz – Foltyn, Grudiznski.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstarali hosté, kteří nastupují v kompletně bílých, zatímco domácí v červenočerných dresech.
     
    3
    Na první střeleckou možnost nečekal Freiburg vůbec dlouho. Zpoza pokutového území napřáhl Waldschmidt a Kobel se musel rychle přemístit k pravé tyči, aby přízemní pokus zastavil.
     
    4
    Haberer vracel do ohně přetažený centr a přitom trefil Oxforda. Ten si určitě oddechl, že si míč nesrazil do vlastní sítě a kopal se jenom roh, který Augsburg přesvědčivě ubránil.
     
    5
    Dva nepřesné nákopy dostaly do hry i oba brankáře. Nejprve rozehrával Gregor Kobel a pak i jeho protějšek Alexander Schwolow.
     
    7
    Max zpracovával Khedirův nákop pro dalšího ze svých spoluhráčů. O toho už se obrana Freiburgu pohlídala a hostující akce měla rychlý konec.
     
    8
    Sergio Córdova nezpracoval prudký pas do pokutového území. Míč opustil hrací plochu a zpět do hry ho vrátí Lukas Kübler.
     
    9
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Domácí se v deváté minutě dostávají do vedení! Velkou chybu udělal Rani Khedira, který minul míč rozehrávaný brankářem Schwolowem a pustil ho k NILSI PETERSENOVI, který se nečekaně dostal sám před gólmana a ve stoprocentní šanci nezaváhal.
    9. Nils PETERSEN - 1:0
     
    11
    Michael Gregoritsch se snažil dát kolmici za obranu pro Córdovu. Skvělým skluzem tomu zabránil Philipp Lienhart.
     
    12
    Hostující obrana zatím působí hodně nejistým dojmem. Po chybě v rozehrávce musela řešit centr směřující na Waldschmidta.
     
    13
    Další minelu vyrobil Baier, který si až komicky šlápl na míč na hranici vlastního vápna. Okamžitě následovala prudká rána, kterou Gregor Kobel pracně vytěsnil na roh.
    13. Chybu spoluhráče napravoval Kobel vynikajícím zákrokem
     
    14
    Ze standardní situace už domácí tým nezahrozil, ale i tak musí být s úvodem zápasu nadmíru spokojen.
     
    15
    Córdova si pomohl útočným faulem na Amira Abrašiho a míč se opět stěhuje na kopačky Freiburgu.
     
    16
    Michael Gregoritsch nevěděl coby, a tak práskl do míče z nějakých třiceti metrů. Poslal ho obrovský kus nad branku a vysloužil si akorát posměšky z řad domácích fanoušků.
     
    18
    Lienhart potáhl míč po pravé straně a dostal se až k centru na Petersena, který pohotově vypálil z druhého doteku a Kobel měl u levé tyče co dělat, aby prudkou ránu zkrotil.
     
    19
    Jedna z mála podařenějších kombinačních akcí Augsburgu vyvrcholila odvráceným centrem Schmida a následnou odvážnou střelou z velké dálky, která Schwolowa neohrozila.
     
    20
    Alexander Schwolow si dal trochu načas s rozehrávkou. Córdova ho dostal pod tlak, ale nakonec ho po odehrání míče fauloval.
     
    21
    Jeden z domácích se předkláněl k balónu a málem schytal ránu od Oxfordovy kopačky, která naopak letěla nahoru. Ke kontaktu naštěstí nedošlo a domácí vhazují.
     
    22
    Grifův centr z levé strany odvrátil Konstantinos Stafylidis na rohový kop. Ten rozehrál Waldschmidt přesně do dlaní brankáře Kobela.
     
    24
    Max šel za zdánlivě ztraceným míčem. Propadnutí domácí obrany se ale nekonalo a na řadu přichází jen autové vhazování.
     
    25
    Sergio Córdova udržel na zádech několik obránců a z úhlu výborně vypálil k vzdálenější tyči. Schwolow rukavicí vyrazil balón na dalšího z hostů, jehož dorážku taktéž lapil.
     
    26
    Také domácí se rychle dostali k zakončení z velmi přímočaré akce. Kobel tentokrát zasahovat nemusel a z klidu rozehrává.
     
    27
    Okoroji se vydal na výlet po levé straně. Jeho kolega ve vápně přenechal míč Habererovi, který střílel z druhé vlny. Zablokovaný pokus končí rohovým kopem.
     
    28
    Prudký centr na první tyč defenziva Augsburgu zneškodnila. Stejně tak následný nákop do prostoru hlídaného Kobelem.
     
    29
    Vincenzo Grifo byl faulován pár metrů před šestnáctkou a vybojoval pro Freiburg standardní situaci. Ve hře je střela i centr.
     
    30
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Po půlhodině hry dělá Freiburg druhý krok směrem k vítězství! K rozehrávce přímého kopu se postavil sám faulovaný VINCENZO GRIFO, jehož střela proletěla pár milimetrů nad hlavami hráčů ve zdi a zapadla do pravého horního rohu Kobelovy brány!
    30. Vincenzo GRIFO - 2:0
     
    31
    Držení míče: 44% – 56%.
     
    32
    Janik Haberer už nestihl ve hřišti rychlou přihrávku směřující k pravé autové čáře. Hosté vhazovali a po faulu budou rozehrávat z klidného středu hřiště.
     
    33
    Ojedinělá kombinace Augsburgu na polovině soupeře nikam nevedla. Hráči v bílém se raději vrátili až k vlastnímu brankáři.
     
    34
    Daniel Baier si prvním dotekem dal míč daleko od těla a musel jít do souboje s Waldschmidtem, za který viděl žlutou kartu.
     
    35
    Grifova rozehrávka z hloubi pole tentokrát nenadělala hostující defenzivě žádné starosti. Míč putoval na hráče, který byl přistižen v ofsajdu.
     
    36
    Ne, hostům se zatím nedaří vůbec nic. Či Tong-won dostal přihrávku do špeku a míč skončil v zámezí, odkud ho vrátí Okoroji.
     
    37
    Waldschmidtova průniková přihrávka byla snadno čitelná a neskončila u svého adresáta. Augsburg pak o balón rychle přišel a zase musí bránit.
     
    38
    Max nemohl doběhnout Stafylidisovu přihrávku po levé straně, protože byl zezadu faulován. V pozoru musí být i Schwolow, před kterého přiletí centr.
     
    39
    Skutečně se tak stalo, ale Augsburg se do žádné šance nedostal. Naopak se hra rychle přesouvá na jeho polovinu.
     
    40
    Stále je to jen o dva góly! Waldschmidtovu prudkou střelu Kobel reflexivně vyrazil na Grifa, jehož dorážka z levé strany o kousek přeletěla vzdálenější tyč.
    40. Gian-Luca Waldschmidt (FRE), Vincenzo Grifo (FRE)
     
    41
    A znovu se domácí nesmírně snadno dostali až k zakončení. Už poněkolikáté se o něj postaral Waldschmidt, kterého Kobel hokejově vychytal levou nohou.
     
    42
    Jediným dlouhým nákopem na Nilse Petersena se domácí dostali k rohovému kopu, o jehož rozehrávku se postará autor druhého gólu Grifo.
     
    43
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Sice běží teprve první půle, ale i tak si troufám říci, že o vítězi zápasu už je rozhodnuto! Vincenzo Grifo kroutil centr k bližší tyči, u které se prodral k hlavičce NILS PETERSEN a hosty tentokrát nezachránil ani Gregor Kobel.
    43. Nils PETERSEN - 3:0
     
    45
    Augsburg je úplně mimo a může být hodně rád, že neprohrává třeba o pět branek. Blízko dalšímu zásahu byl Vincenzo Grifo, který křižnou ranou těsně minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Augsburg od úplného úvodu naprosto hoří v defenzivě a koleduje si o pořádný výprask. Kdyby v brance neměl Gregora Kobela, prohrával by v poločase zápasu proti Freiburgu minimálně o pět gólů. Takhle je to "jen" o tři. První trefu Petersena svou chybou zavinil Khedira. Druhý gól dal ze skvěle kopnutého přímého kopu Grifo, jenž měl prsty i v Petersenově úspěšné hlavičce z rohového kopu. Sám Grifo měl minimálně dvě další velké šance, zatímco hosté zahrozili jen jednou Córdovou.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Daniel Baier, přichází Kevin Danso.
     
    47
    Konstantinos Stafylidis dostal nechytatelnou přihrávku, po které pro změnu pokazil autové vhazování Lukas Kübler.
     
    48
    Jonathan Schmid pravačkou natáhl k dalekonosné střele, která neměla vůbec špatné parametry. Balón prosvištěl těsně nad břevnem Alexandera Schwolowa.
     
    49
    Či Tong-won trochu prohnal Schmida, který sice zastavil míč na pravé autové čáře, ale během kratičké chvíle o něj zase přišel.
     
    50
    Augsburg zřejmě nesložil zbraně a ještě se pokusí o menší zázrak. Jeho hráči zřejmě dostali pokyn pálit z každé pozice, což nyní předvedl Či Tong-won a donutil Schwolowa k rutinnímu zákroku.
     
    51
    Je otázkou, jak k druhé půli přistoupí Freiburg, který má nahráno a už se nemusí bezhlavě tlačit do ofenzivy. Zatím je to od něj hodně pasivní.
     
    52
    Augsburg právě vstřelil branku!
    No vida, hosté se dočkali své první trefy a vrací se do hry o body! Či Tong-won skvělým obloučkem za obranu nastartoval RANIHO KHEDIRU, jenž bez zpracování vystřelil ze svého pohledu k levé tyči do protipohybu Schwolowa. Podařený taktický krok od hostujícího kouče, který po prvním střídání přesunul Khediru z obrany do zálohy.
    52. Rani KHEDIRA - 3:1
     
    54
    Kevin Danso při svém vlastním faulu utržil nějaký úder do oblasti nosu. Píská se jeho prohřešek a hrát mohou domácí.
     
    55
    Freiburg působí dosti rozhozeným dojmem. Až příliš často se teď dobrovolně vrací s míčem k vlastnímu brankáři Schwolowovi.
     
    56
    Stafylidis svým centrem sestřelil Lukase Küblera, se kterým rána do hrudníku pořádně zatřásla. Domácí obránce potřebuje ošetření.
     
    57
    Küblerova žebra asi dostala hodně zabrat. Krajní bek Freiburgu se však rychle vrátil do hry a pokračuje v boji.
     
    58
    Philipp Max se nedostal k přihrávce za obranu, která se stala poměrně snadno kořistí pro brankáře Schwolowa.
     
    59
    Nechybělo moc a Či Tong-won měl na kontě už druhou gólovou přihrávku. Z prvního doteku nacentroval a Ku Ja-Čeol z šestnácti metrů těsně minul ze svého pohledu levou tyč.
    59. Ku Ja-Čeol (AUG)
     
    60
    Držení míče: 42% – 58%.
     
    61
    Hlavní sudí ponechal Freiburgu výhodu, a tak mohl pokračovat útok do rozhozené obrany. Petersen toho ale nevyužil a nedostal se k žádné střele.
     
    61
    Ku Ja-Čeol dostal za předchozí zatažení Khediry žlutou kartu a ve zbytku zápasu si bude muset dát na podobné zákroky velký pozor.
     
    62
    Michael Gregoritsch dostal přesný centr z pravého křídla. Míč ale letěl až moc rychle a jen těžko mohl nasměrovat svou hlavičku mezi tři tyče.
     
    64
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Když už se zdálo, že by domácí mohli mít problémy s udržením náskoku, tak přišel čtvrtý gólový zásah! Haberer posunul míč na GIANA-LUCU WALDSCHIDTA, který si ho navedl na levačku a z hranice pokutového území vyslal milimetrově přesnou ránu, která zapadla ke Kobelově pravé tyči.
    64. Gian-Luca WALDSCHMIDT - 4:1
     
    66
    Velká smůla pro hosty, kteří se mohli zase dotáhnout na rozdíl dvou gólů! Po menším propadnutí obrany Freiburgu střílel Michael Gregoritsch a trefil ze svého pohledu levou tyč.
     
    67
    Nezaujaté fotbalové fanoušky musí tento duel bavit. Další z rychlých útoků Freiburgu končí rohovým kopem.
     
    68
    Hosté se velmi snadno ubránili a po pravém kraji hřiště vyrazili do rychlého protiútoku. Bohužel pro ně Či Tong-won odcentroval pouze do připraveného Schwolowa.
     
    69
    Jonathan Schmid dostal možnost rozehrát přímý kop z třiceti metrů, jenže Schwolowem postavená zeď střelu zablokovala. Moc velkou radost ale nemá Heintz, který prudkou ránu schytal do hlavy.
     
    71
    Po vynuceném ošetření už je Heintz zpět na hrací ploše, kde přihlížel Abrašiho hře rukou. Balón pro Augsburg.
     
    72
    Či Tong-won se nepochopil s Maxem v situaci, která si říkala o narážečku. Hosté o míč přišli a pravděpodobně se bude střídat.
     
    73
    Střídání v týmu FC Augsburg: ze hřiště odchází Philipp Max, přichází Fredrik Jensen.
     
    74
    Hodně neortodoxně se Augsburg metr po metru posouval kupředu, až přišel nedovolený zákrok na Sergia Córdovu.
     
    75
    Schmid tentokrát nechal rozehrávku na Stafylidisovi, který to měl na svou levou nohu. Střela byla tečovaná a následuje rohový kop.
     
    76
    Ve druhé půli hodně aktivní Či Tong-won přenesl hru doleva, jenomže Jensenův centr nikoho v bílém dresu nenašel.
     
    76
    A znovu se musí zmínit Či Tong-won, který dostal za zastavení protiútoku žlutou kartu. O pár vteřin dříve měl práci Schwolow, který byl de facto trefen pokusem Gregoritsche.
     
    77
    Utkání se dostalo do poslední čtvrthodiny. Domácí fanoušci už jsou zase v naprostém klidu a skandovaným potleskem doprovází probíhající souboj o střed hřiště.
     
    78
    A zase v akci jihokorejský fotbalista Či Tong-won, který zkusil štěstí při střele z třiceti metrů, jenže balón proletěl vedle pravé tyče domácí brány.
     
    80
    Po dlouhé době se hra malinko uklidnila. Augsburg ze zdlouhavé rozehrávky míč ztratil a to samé se nyní koná i na opačném konci hřiště.
     
    81
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Gian-Luca Waldschmidt, přichází Florian Niederlechner.
     
    82
    Venezuelský útočník Sergio Córdova si došel pro faul ve středovém kruhu. Místo nákopu vpřed přichází další pozvolná rozehrávka ze zadních řad.
     
    83
    Žádné velké drama se zřejmě konat nebude. Či Tong-won fauloval ve druhé půli neviditelného Grifa a Schwolow nijak nespěchá s rozehrávkou.
     
    85
    Freiburg právě vstřelil branku!
    Pravá strana hostující obrany zmizela kdovíkde. Před malou chvíli střídající FLORIAN NIEDERLECHNER tak zůstal úplně sám, čehož si všiml také Haberer a přihrál mu z osy hřiště. Osmadvacetiletý útočník si dal míč na pravačku a krásně zavěsil k vzdálenější tyči.
    85. Florian NIEDERLECHNER - 5:1
     
    86
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Chima Okoroji, přichází Pascal Stenzel.
     
    87
    Střídání v týmu SC Freiburg: ze hřiště odchází Mike Frantz, přichází Jerôme Gondorf.
     
    88
    Tak tomu se říká odmítnout hattrick! Gondorf pěkně předal míč Küblerovi, jehož centr napříč malým vápnem Kobel ještě protečoval na Petersena. Ten mohl přidat svůj třetí gól, jenže z výtečné šance rozvlnil jen boční síť.
     
    89
    Koncentrace hostující obrany už je na nule a Freiburg se snadno dostává k jedné šanci za druhou. Florian Niederlechner vypálil zpoza šestnáctky jen do místa, kde stál připravený Kobel.
     
    90
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány poslední dvě minuty.
     
    90+1
    A tohle je poslední tečka za hostující mizérii. Janik Haberer nabral rychlost ve středu hřiště. Reece Oxford ho chtěl takticky zastavit, jenomže mu zezadu přišlápl achilovku a vyfasoval rovnou červenou kartu.
    90+1. Červená karta pro hostujícího obránce Oxforda
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Utkání dvou týmů ze spodní části tabulky nabídlo krásnou ofenzivní bitvu, kterou okořenilo šest branek a spoustu dalších gólovek na obou stranách. Freiburg měl po první půli už třígólový náskok. Nástup do druhého poločasu ale trochu podcenil a po snížení Khediry se zdálo, že bude mít ještě co dělat, aby své vedení uhájil. Uklidnění přišlo až v 64. minutě, kdy Waldschmidt zvýšil na 4:1. Obě obrany od té chvíle byly velmi snadno prostupné, využít toho dokázali už jen domácí, za které Niederlechner upravil stav na konečných 5:1. Freiburg tak zvítězil poprvé od 22. prosince a zase se trochu vzdálil od sestupového pásma. Naopak Augsburg potřetí za sebou nebodoval a má už jen dvoubodový náskok na barážové místo patřící Stuttgartu.
     
    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 11:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:16.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (17:45:33)

    Michal Břuchanský

    Góly: 9. Petersen, 30. Grifo, 43. Petersen (Grifo), 64. Waldschmidt (Haberer), 85. Niederlechner (Haberer) – 52. R. Khedira (Či Tong-won)

    Karty:   34. Baier (AUG), 61. Ku Ja-Čeol (AUG), 76. Či Tong-won (AUG)   90+1. Oxford (AUG)


    Držení míče: 41 % : 59 %.
    Střely na branku: 11:4. Střely mimo: 4:8. Rohy: 8:1. Ofsajdy: 3:2. Fauly: 13:16.
    SC Freiburg: Schwolow – Kübler, Lienhart, Heintz, Okoroji (86. Stenzel) – Haberer, Abraši, Frantz (C) (87. Gondorf), Grifo – Waldschmidt (81. Niederlechner), Petersen.
    Náhradníci: Frommann – Gondorf, Höler, Niederlechner, Schlotterbeck, Stenzel, Terrazzino.

    FC Augsburg: Kobel – Schmid, Oxford, R. Khedira, Stafylidis – Ku Ja-Čeol, Baier (C) (46. Danso) – Či Tong-won, Gregoritsch, Max (73. Jensen) – Córdova.
    Náhradníci: Giefer – Callsen-Bracker, Danso, Götze, Jensen, Stanić, Teigl.

    Rozhodca: Welz – Foltyn, Grudiznski