Dukla Praha – Sigma Olomouc 0:4 (kon.) | Příbram – Karviná 2:1 (kon.) | Slovácko – Mladá Boleslav 1:1 (kon.)
Plzeň – Jablonec 1:0 (kon.) | Liberec – Sparta Praha 0:1 (kon.)
koniec
FK Dukla Praha
0:4 (0:2)
SK Sigma Olomouc
cz Sobota 02.03.2019, 15:00 • Na Julisce, Praha-Dejvice • Česká FORTUNA:LIGA • 23. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Hezké sobotní odpoledne z pražské Julisky, kde se v utkání 23. kola FORTUNA:LIGY domácí Dukla představí proti Olomouci a hrát se bude o nesmírně důležité ligové body pro oba zúčastněné.
     
    FK Dukla Praha

    Fotbalisté Dukly do utkání vstupují ze dna ligové tabulky, když po 22 kolech mají na svém kontě jen 16 bodů, avšak ztrácejí jen jeden bod na patnáctou Karvinou a v případě patnáctého místa by ještě mohli bojovat o udržení prvoligové příslušnosti v baráži. Do konce sezóny je ale stále daleko, zejména pak i s přihlédnutím k nadstavbové části.

    Dukle utekl úvod sezóny, když v prvních sedmi kolech nezískala ani bod a trenéra Drska na lavičce nahradil Roman Skuhravý. Pod Skuhravého vedením se Pražané herně i výsledkově zvedli, v následujících pěti kolech získali deset bodů a na čas také opustili poslední příčku, na jaře ale v úvodních třech zápasech vybojovali jediný bod a čeká je tak těžký a dlouhý boj k udržení prvoligové příslušnosti.

    Do jarní části soutěže Dukla vstoupila dvěma domácimi zápasy proti týmům ze špičky tabulky, s Baníkem Ostrava ve vyrovnaném boji uhrála remízu 1:1 a dobrý výkon podala také proti Spartě, leč z derby levého břehu Vltavy odešla poražena 2:3. Minulý týden pak zaslouženě prohrála 0:2 v Liberci, který na trávníku výrazně dominoval.

    Duklu letos trápí zejména ofenziva, když v dosavadních 22 kolech vstřelila pouhých 18 branek a to ještě nejlepšími střelci jsou čtyřgóloví Ivan Schranz a Uroš Djuranović. První jmenovaný v zimě z Dukly odešel do kyperské ligy a Djuranović na jaře vysedává zejména na lavičce náhradníků, v dosavadních třech zápasech nastoupil dohromady jen na 39 minut.

    Domácí trenér Skuhravý se dnes bude muset obejít bez vykartované dvojice Ostojić – Souček, což by mohlo přidělat potíže v obranné formaci, kde se doposud musel obejít bez dlouhodobě zraněného lídra defenzivy Jána Ďuricu.
     
    SK Sigma Olomouc

    Po nepovedeném podzimu nálada v Olomouci při výrazně lepším vstupu do jarní části soutěže bezpochyby vzrostla, tým se odrazil od spodních příček tabulky az dvanácté pozice atakuje také první desítku, která v nadstavbové části bude bojovat o evropské poháry. Na desáté Teplice Sigma aktuálně ztrácí jen dva body, přičemž na poslední Duklu už disponuje devítibodovým náskokem a na čtrnáctou barážovou pozici má výhodu tří bodů k dobru.

    Také Sigmě ale hrubě nevyšel úvod do ligového ročníku. Byť ve druhém kole dokázala vysoko 4:0 vyhrát v Mladé Boleslavi, tak během prvních osmi kol to byl její jediný bodový zisk! Sérii porážek přerušila až v prvním vzájemném zápase s Duklou, kterou porazila 1:0. Po vyřazení z kvalifikace o Evropskou ligu ale výkony Sigmy šly přeci jen nahoru i v domácí soutěži.

    Jarní část sezóny Sigma rozehrála velmi těsnou prohrou s Jabloncem, který si odvezl všechny body z Hané až po vítězné brance v 89. minutě, další dva důležité zápasy už Sigma dokázala bodově zvládnout naplno a navíc bez inkasované branky. Na trávníku pražských Bohemians zvítězila 1:0 a v domácím prostředí si výsledkem 2:0 poradila s Příbramí.

    Také Sigma postrádá nějakého kanonýra, nejlepším střelcem je pětigólový Martin Nešpor, jenž během první poloviny sezóny v každém měsíci vstřelil přesně jednu soutěžní branku, avšak na jaře zatím vychází gólově naprázdno (na Bohemians nehrál kvůli trestu za žluté karty) a zatím vstřelil pět branek, tři přidal Jakub Plšek.
     
    Úvodní sestavy:

    FK Dukla Praha: F. Rada – Raspopovič, Ďurica, Bezpalec – Douděra, Krunert, Kovaľ, Daniel Tetour, Milošević (C) – Holenda, Podaný.
    Náhradníci: M. Hruška – Marek Hanousek, Lu. Holík, P. González, Djuranović, Hadaščok, Kozma.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Houska, Plšek, Texl – Nešpor.
    Náhradníci: Mandous – Štěrba, Chvátal, Falta, Lalkovič, P. Dvořák, Yunis.

    Rozhodčí: Berka – Pelikán, Pospíšil.
     
    Rozhodčí Berka už přivedl aktéry tohoto utkání před jen velmi zřídka zaplněné tribuny na Julisce, zahajovací výkop se blíží.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali hosté hrající celí v červeném, fotbalisté Dukly oblékli tradičně žluté dresy.
     
    1
    Dukla se po pravé straně hřiště poprvé přesunula na útočnou polovinu, hned tří autových vhazování v rychlém sledu se ujal Nikola Raspopović.
     
    3
    Tetour na útočné polovině zakombinoval s Podaným, ten ale v tísni míč neudržel.
     
    4
    První centr před branku Dukly adresoval Tomáš Zahradníček, hostující záložník ale nikoho v červeném nenašel.
     
    5
    Po souboji s Kalvachem se těžce zvedal ze země Daniel Tetour, domácí opora ale bude v pořádku.
     
    5
    Domácí brankář Rada teď zaváhal při rozehrávce, když jej atakoval Martin Nešpor, ten ale Radův odkop srazil jen do zámezí.
     
    7
    Hosté zakombinovali u postranní čáry, Texl se pak prokličkoval do pokutového území a připravil dobrou palebnou pozici pro Jakuba Plška, ten ale placírkou střílel jen přímo do brankáře Rady.
     
    8
    Vzápětí měla výraznou šanci Dukla! Podaného přetažený centr Holenda od vzdálenější tyče vracel před branku, kde Daniel Tetour zblízka přestřelil!
     
    9
    Miloševićův centr Martin Sladký srazil za olomouckou branku, Dukla bude zahrávat rohový kop.
     
    9
    Také centru od rohového praporku se ujal srbský kapitán Dukly, Michal Bezpalec u bližší tyče jen prodloužil míč vysoko nad olomouckou branku.
     
    10
    Štěpán Krunert se nedokázal probít po pravém křídle do pokutového území, rozehrávat bude hostující brankář Miloš Buchta.
     
    11
    Nepovedená hostující souhra Sigmy na levém křídle, odkopu od branky se ujme Filip Rada.
     
    12
    Podaného centr přeletěl celé pokutové území soupeře a doputoval až za protější postranní čáru, odkud bude vhazovat Michal Vepřek.
     
    14
    Po lobované přihrávce do pokutového území se pokoušel z voleje zakončit Sladký, v neortodoxní pozici ale nedokázal míč dobře trefit.
     
    15
    Raspopović nepřesným nákopem jen odevzdal míč hostujícímu brankáři, ten rozehrává na své spoluhráče v obranné řadě.
     
    15
    Michal Vepřek u postranní čáry srazil rozběhnutého Davida Douděru, Dukla dostane možnost standardní situace.
     
    16
    Podaného centr Jemelka prodloužil k rohovému praporku, míče se následně ujali znovu domácí, ti ale byli postupně zahnáni až k brankáři Radovi.
     
    18
    Tetour dostal dlouhý pas na útočnou polovinu podél pravé postranní čáry, Václav Jemelka ale měl k míči blíže a odehrál jej do zámezí.
     
    19
    Krunert se pokusil o individuální průnik do pokutového území, proti početní převaze si ale naložil příliš velké sousto.
     
    20
    Utkání zatím postrádá potřebné tempo i kvalitu, přihrávka Bezpalce mířila Miloševićovi do protipohybu, míč se tak dokutálel za postranní čáru.
     
    20
    David Douděra na dobrých třiceti metrech od branky zřejmě nevěděl co s míčem, tak se pokusil o dalekonosnou střelu, brankář Buchta míč přesvědčivě lapil do svých rukavic.
     
    21
    Sigma zaútočila po levé straně, Vepřekův centr ale nenašel před brankou žádného spoluhráče, ve středu hřiště se poté míče znovu ujala Sigma.
     
    21
    Zahradníčkova nepříliš povedená střela zpoza pokutového území byla tečována jedním z bránících hráčů, Sigma bude pokračovat v útočné snaze od rohového praporku.
     
    22
    Roh se Sigmě nepovedl, Dukla už přesunula hru až k soupeřově pokutovému území, kde musel daleko z branky vyběhnout Buchta a odkopl míč daleko do zámezí.
     
    24
    Bezpalcův centr Buchta mírně nejistě vyrazil jen k Podanému, ten se pokusil z první zakončovat, pouze ale vrátil míč zpět ke strážci olomoucké svatyně.
     
    25
    Jakub Plšek ve středu hřiště srazil k zemi Daniela Tetoura a dostává se mu důrazné domluvy z úst sudího Berky.
     
    25
    O pár desítek sekund později už rozhodčí Berka poprvé vytahuje ze své kapsy žlutou kartu, za nedovolený zákrok na Miloševiće ji vidí Martin Sladký.
     
    26
    Rozehrávky volného kopu se ujal Štěpán Krunert, jeho centr hosté odvrátili za vlastní branku a pokračovat se bude rohovým kopem.
     
    27
    Od praporku centroval Podaný, míč se pak odrážel po hlavách a nohách hráčů v pokutovém území, hosté jej dokázali nakonec odkopnout do bezpečí.
     
    28
    Druhým žlutě napomenutým hráčem se stává Štěpán Krunert, teprve osmnáctiletý záložník nebezpečně přišlápl nohu Houskovi a také v tomto případě je karetní trest zcela na místě.
     
    29
    Krátce poté Krunert zezadu opět fauloval Housku a trochu si koledoval o vztyčený prst rozhodčího Berky, případné rychlé vyloučení mladého středopolaře by mohlo být velmi nepříjemné pro Duklu.
     
    31
    Po Douděrově průniku Jemelka pohlídal cestu míče do zámezí před Podaným, avšak Sigma je zatlačena až k vlastnímu rohovému praporku.
     
    32
    Hanákům pomáhá nedovolený zákrok Kovaľa, Sigma se může rozestavit ve středu hřiště.
     
    33
    Po Zahradníčkově centru Raspopović odrazil míč za vlastní branku, Sigma bude zahrávat rohový kop.
     
    34
    Hosté jej rozehráli od rohového praporku po zemi, pak se do pokutového území ani nedostali.
     
    35
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Sigma se ujímá vedení a to po velkém sólu TOMÁŠE ZAHRADNÍČKA! Ten převzal míč ve středu hřiště, potáhl jej kolem postranní čáry, poté na hranici pokutového území si připravil střeleckou pozici a přízemní ránou levačkou k bližší tyči překonal Filipa Radu!
     
    36
    Holendův centr stáhl ze vzduchu Miloš Buchta a hostující brankář hned rozehrává na Jiřího Texla.
     
    38
    Plšek se pokusil po útočné polovině vysunout Jiřího Texla, přihrávce ale chyběla potřebná přesnost.
     
    39
    Po souhře Texla s Nešporem ze střední vzdálenosti zakončoval David Houska, jeho nepovedená rána ale zamířila dobrých pět metrů vedle domácí branky.
     
    40
    Po nakrátko rozehrané standardní situaci Dukly se hosté ubránili Miloševićově centru hledajícím Ďuricu.
     
    41
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Také druhá branka Hanáků přichází po hezké individuální akci! TOMÁŠ KALVACH si výborně zpracoval míč před pokutovým územím Dukly, elegantně obešel bránícího Štěpána Krunerta a ránu z dvaceti metrů nasměroval mimo dosah brankáře Rady!
     
    42
    Martin Nešpor je žlutě potrestán za zákrok na Douděru ve středu hřiště, byť výrok sudího Berky moc nechápe.
     
    43
    Po následném nákopu Krunerta zakončoval Podaný, jeho tečovaná rána doletěla za olomouckou branku.
     
    44
    Následný centr Miloševiće od rohového praporku Buchta neudržel a před brankovou čárou musel míč odkopávat Lukáš Kalvach!
     
    45
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Berka k prvnímu poločasu nepotřeboval žádné nastavení a s uplynutím pětačtyřicáté minuty dění na trávníku přerušil.

    Fotbalisté míří do šaten za stavu 2:0, když hosté jsou zatím nesmírně efektivní a z minima zajímavých příležitostí dokázali vytěžit dvě branky po hezkých individuálních akcích Tomáše Zahradníčka a Lukáše Kalvacha.
     
    Dukla připravuje do druhého poločasu dvě střídání do ofenzivy, u postranní čáry už jsou připraveni Pablo González a Vojtěch Hadaščok.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Štěpán Krunert, přichází Pablo González.
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Branislav Milošević, přichází Vojtěch Hadaščok.
     
    46
    Houskův centr si zády k brance nedokázal zpracovat Martin Sladký, ten už měl míč na dlouhou nohu.
     
    48
    Zahradníčkův centr tečoval Bezpalec, přesto nezabránil hlavičce Nešpora, ten ale netrefil míč ideálně a nasměroval jej daleko vedle domácí branky.
     
    49
    Kovaľ přenesl hru na levou stranu k Podanému, ten rovnou z první adresoval střílenou přihrávku do pokutového území, tam se nikdo ve žlutém neprosadil do střeleckého zakončení.
     
    51
    Hostující kapitán Vepřek zezadu podkopl Hadaščoka a beze slova přijímá žlutou kartu od sudího Berky.
     
    51
    Po Podaného centru se u vzdálenější tyče prodral k hlavičce Ďurica, z úhlu ale nenadělal vážnější potíže brankáři Buchtovi.
     
    52
    Zatímco po osmi kolech se sedmi porážkami na kontě se Sigma musela strachovat o boj o záchranu, tak v průběžném pořadí FORTUNA:LIGY se už nachází v tuto chvíli na desáté příčce a reálně se tedy ji může vyhnout nepříjemným bojům o přežití mezi prvoligovými týmy.
     
    54
    Po Gonzálově průnikové přihrávce se Hadaščok na hranici pokutového území nedokázal mezi dvěma protihráči prodrat před Miloše Buchtu, hosté odkopli míč do středu hřiště.
     
    56
    Martin Sladký vybojoval autové vhazování u útočného rohového praporku, následný Plškův centr cestou k domácí brance opustil hrací prostor.
     
    57
    Sigma po krátké chvíli vybojovala rohový kop, po Zahradníčkově centru se do balónu ze střední vzdálenosti opřel Lukáš Kalvach, vysoko ale přestřelil domácí branku.
     
    58
    Bezpalcův nákop si před nabíhajícím Holendou s přehledem zpracoval Miloš Buchta, utkání nadále postrádá potřebný náboj.
     
    60
    Další standardní situace pro Sigmu, Zahradníček vyslal velmi povedený centr před domácí branku a nabíhající Plšek na míč jen těsně nedosáhl.
     
    61
    Po následném rohovém kopu jsme viděli situaci velmi podobnou té, která předcházela druhé brance Sigmy. Tedy odražený míč si před pokutovým územím zpracoval Kalvach, zasekl si jej kolem protihráče a zpoza pokutového území střílel, tentokrát ale jeho střela nedorazila k brankáři Radovi.
     
    63
    Souhra Gonzáleze s Podaným končí ofsajdem druhého jmenovaného, Španěl příliš dlouho váhal se svoji přihrávkou.
     
    64
    Douděra byl na pravém křídle příliš osamocen a přes Vepřeka nedokázal projít.
     
    64
    Sigma podnikla rychlý přechod do útoku, Zahradníček posunul míč Sladkému do volného prostoru, krajní obránce Olomouce poté volil střelu od rohu pokutového území, branku netrefil.
     
    65
    Hadaščok si doběhl pro dlouhý pas na levé křídlo, poté se přízemní přihrávkou snažil najít některého ze spoluhráčů před brankou, Holenda ale byl odblokován protihráči a z druhé vlny pak už nikdo nenabíhal.
     
    67
    Do seznamu příjemců žluté karty se zapisuje i David Douděra, domácí fotbalista ve středu hřiště podrazil olomouckého kapitána Vepřeka.
     
    68
    Další domácí faul, Raspopović bez míče dostoupil Jiřího Texla a Sigma bude rozehrávat standardní situaci u postranní čáry.
     
    69
    Zahradníčkův kvalitní centr Raspopović musel odvrátit jen za vlastní branku, pokračovat se bude rohovým kopem.
     
    69
    Od praporku znovu centroval Zahradníček, na bližší tyči Holenda odvrátil míč za pokutové území, další centr už skončil v rukavicích brankáře Rady.
     
    70
    Sigma má nadále na trávníku viditelnou převahu, další dva centry Martina Sladkého se neujaly.
     
    71
    Další Sladkého pas před branku už byl velmi nebezpečný, Nešpor ale na míč u přední tyče nedosáhl, poté zahrál před pokutovým územím rukou Tetour a Sigma disponuje standardní situací z palebné pozice.
     
    72
    Davidu Houskovi střela ale vůbec nesedla, hostující středopolař míč příliš podebral a nasměroval jej velmi vysoko nad domácí branku.
     
    72
    Střídání v týmu FK Dukla Praha: ze hřiště odchází Daniel Tetour, přichází Uroš Djuranović.
     
    74
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jiří Texl, přichází Šimon Falta.
     
    75
    Dukla zaútočila ve větším počtu a byť se zdálo, že Holenda zahnal Podaného příliš daleko k rohovému praporku, tak po Podaného centru González z hranice pokutového území prostřelil Miloše Buchtu, tomu ale pomohli bránící spoluhráči a po následném obrovském závaru před brankou Buchta ještě vychytal střelu osamoceného Uroše Djuranoviće! Poté ještě další střela z rohu pokutového území už jen prosvištěla vedle olomoucké branky.
     
    77
    Domácí zvyšují aktivitu, po Podaného rohovém kopu se do vzduchu zavěsil Vojtěch Hadaščok a ačkoliv byl atakován Nešporem, tak dokázal hlavičkovat na branku, Buchta ale míč pevně zachytil do svých rukavic.
     
    79
    Sigma už se vymanila z náporu Dukly a hosté přenesli hru do středu hřiště, po nepřesné přihrávce ale o míč záhy zase přišli, vhazují Pražané.
     
    80
    Fotbalisté ve žlutém by se rádi zase usadili u pokutového území Sigmy, hosté ale odrážejí pasy ke svému hájemství.
     
    81
    Gonzálezovu střelu zpoza pokutového území Kalvach jemnou tečí nasměroval za vzdálenější tyč vlastní branky.
     
    81
    Dnešní ligový souboj na Julisce sleduje 1 413 diváků.
     
    82
    Žlutou kartu dostává Ján Ďurica (FK Dukla Praha).
     
    82
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Jakub Plšek, přichází Pavel Dvořák.
     
    83
    Drobným pozitivem pro Duklu je, že Karviná nadále prohrává v Příbrami 0:1 a na slezský tým tak Dukla nadále ztrácí jediný bod.
     
    85
    Podaného centr Vít Beneš odhlavičkoval za olomouckou branku, následovat bude rohový kop pro Duklu.
     
    85
    Jakub Podaný absolvoval hned dva rohy během několika sekund, po tom druhém se v pokutovém území dokázal uvolnit srbský obránce Raspopović, hlavou ale zakončoval jen přímo do brankáře Buchty a zklamaně se vrací zpět do hloubi pole.
     
    86
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Sigma podnikla rychlý útočný výpad, po němž stvrzuje zisk tří bodů! Zahradníčkův centr z pravého křídla Nikola Raspopović ve skluzu jen posunul k naprosto osamocenému MARTINU NEŠPOROVI, ten tváří v tvář s přehledem překonal bezmocného brankáře Radu!
     
    87
    Střídání v týmu SK Sigma Olomouc: ze hřiště odchází Martin Nešpor, přichází Jakub Yunis.
     
    88
    Ďurica se pokusil udržet odražený míč u postranní čáry na hrací ploše, i přes veškerou snahu se mu to nepodařilo a Sigma vhazuje.
     
    90
    V závěru ještě Dukla měla dobrou šanci k čestné brance! Djuranovićův centr zakončoval Vojtěch Hadaščok poněkud neortodoxně zpoza těla a brankář Buchta měl obrovské problémy, aby jeho střelu zkrotil na brankové čáře, podle gesta rozhodčího Berky se mu to podařilo.
     
    90+1
    Olomouc právě vstřelila branku!
    Lahůdka na závěr! Faltovu skákavou střelu Filip Rada vyrazil jen k LUKÁŠI KALVACHOVI, jenž elegantním obloučkem nasměroval míč o vzdálenější tyč do sítě!
     
    90+1
    Rozhodčí Berka nebude dlouho prodlužovat utrpení domácích fotbalistů, závěrečný hvizd oddaluje o dvě nastavené minuty.
     
    90+2
    Konec zápasu.
     
    Utkání už se jen dohrálo ve středu hřiště a za drobného pískotu přítomných fanoušků Dukly zápas končí výsledkem 0:4.

    Olomouc dnes byla nesmírně efektivní a většinu svých příležitostí proměnila ve vstřelenou branku, postupně se trefili Zahradníček, Kalvach, Nešpor a skóre uzavřel svým druhým zásahem Lukáš Kalvach.

    Dukla si zajímavé příležitosti vypracovala až v závěrečné čtvrthodině, chvílemi ale měla i trochu smůly, nakonec ale hosté odjíždějí domů na Hanou s vysokým vítězstvím, když porazili Duklu 4:0.

    Sigma se v rozehraném třiadvacátém kole posouvá na desátou příčku tabulky, Dukla zůstává poslední o bod za Karvinou, která v závěru zápasu v Příbrami prohrává 1:2. (16:52:06)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 35. Zahradníček (Texl), 41. Kalvach, 86. Nešpor, 90+1. Kalvach

    Karty:   28. Krunert (DUK), 67. Douděra (DUK), 82. Ďurica (DUK) – 25. Sladký (OLO), 42. Nešpor (OLO), 51. Vepřek (OLO)


    Držení míče: 55 % : 45 %.
    Střely na branku: 7:5. Střely mimo: 3:5. Rohy: 8:5.
    FK Dukla Praha: F. Rada – Raspopovič, Ďurica, Bezpalec – Douděra, Krunert (46. P. González), Kovaľ, Daniel Tetour (72. Djuranović), Milošević (C) (46. Hadaščok) – Holenda, Podaný.
    Náhradníci: M. Hruška – Marek Hanousek, Lu. Holík, P. González, Djuranović, Hadaščok, Kozma.

    SK Sigma Olomouc: M. Buchta – Sladký, Beneš, Jemelka, Vepřek (C) – Kalvach – Zahradníček, Houska, Plšek (82. P. Dvořák), Texl (74. Falta) – Nešpor (87. Yunis).
    Náhradníci: Mandous – Štěrba, Chvátal, Falta, Lalkovič, P. Dvořák, Yunis.

    Rozhodca: Berka – Pelikán, Pospíšil