Tottenham – Arsenal 1:1 (kon.) | Bournemouth – Manchester City 0:1 (kon.) | Brighton – Huddersfield Town 1:0 (kon.)
Burnley – Crystal Palace 1:3 (kon.) | Manchester United – Southampton 3:2 (kon.) | Wolverhampton – Cardiff 2:0 (kon.)
West Ham – Newcastle 2:0 (kon.)
koniec
Manchester United
3:2 (0:1)
Southampton FC
Sobota 02.03.2019, 16:00 • Old Trafford, Manchester • Anglická Premier League • 29. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Manchester United – Southampton FC, ktorý sa odohrá v rámci 29. kola anglickej Premier League. Stretnutie sa začne o 16:00.
     
    Manchester United

    „Červení diabli“ sú po príchode Oleho Gunnara Solsjaera na lavičku ako pokropení živou vodou. Postupne sa dotiahli na špičku a teraz už reálne bojujú o miestenku v Lige majstrov, pretože z piateho miesta strácajú na štvrtý Arsenal len jeden bod. Od zhruba polovice decembra, kedy prišiel Solskajer do United, domáci neprehrali, takže pred týmto zápasom držia sériu 11 zápasov bez prehry za sebou. Body stratili navyše len dvakrát za dve remízy – s Burnley a s Liverpoolom. Doma je United piatym najlepším tímom ligy.

    Posledných 5 zápasov:
    Manchester United – Burnley 2:2
    Leicester – Manchester United 0:1
    Fulham – Manchester United 0:3
    Manchester United – Liverpool 0:0
    Crystal Palace – Manchester United 1:3
     
    Southampton FC

    Southampton je na opačnom konci tabuľky. Pred týmto kolom bol na poslednej nezostupovej, 17. priečke, o dva body pred 18. Cardiffom. V minulom kole zdolal doma Southampton vo veľmi dôležitom záchranárskom súboji Fulham a po štyroch zápasoch bez výhry dokázal zabodovať naplno. Southampton má problémy na oboch stranách ihriska. Len päť tímov strelilo ešte menej gólov ako Southampton (30) a inkasovalo viac gólov (46). Vonku doteraz Southampton v 14 zápasoch získal len 12 bodov. Do dnešného zápasu tak ide ako jasný outsider.

    Posledných 5 zápasov:
    Southampton – Crystal Palace 1:1
    Burnley – Southampton 1:1
    Southampton – Cardiff 1:2
    Arsenal – Southampton 2:0
    Southampton – Fulham 2:0
     
    Vzájomné zápasy

    O vzájomných ligových zápasoch týchto dvoch tímov sa dá povedať, že Manchester United prehráva so Southamptonom len skutočne výnimočne. Za posledných desať rokov sa to stalo len dvakrát, naposledy ešte v januári 2016. Z posledných štyroch zápasov sa však až tri skončilo remízou, vrátane prvého vzájomného zápasu v tejto sezóne v Southamptone (2:2).
     
    Úvodné zostavy:

    Manchester United: de Gea – Young (C), Smalling, Lindelöf, Shaw – McTominay, Pereira, P. Pogba – Rashford, R. Lukaku, Alexis Sánchez.
    Náhradníci: Grant – Bailly, Rojo, Dalot, Fred, Gomes, Chong.

    Southampton FC: Gunn – Bednarek, Jošida, Vestergaard – Valery, Ward-Prowse, Romeu, P.-E. Höjbjerg (C), Bertrand – Redmond, Ch. Austin.
    Náhradníci: A. McCarthy – Stephens, Targett, M. Elyounoussi, Armstrong, Slattery, Gallagher.

    Rozhodca: Attwell – Hatzidakis, West.
     
    Oba tímy už sú na hracej ploche, zápas sa tak o chvíľu začne. Domáci budú hrať v červenočiernej kombinácii, hostia v žltomodrej.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí okamžite nakopli loptu na útočnú polovicu. Domáci ich ale okamžite vytlačili naspäť na ich polovicu a brankár Gunn pod tlakom musel loptu odkopnúť do autu.
     
    2
    Domáci získali loptu a bez väčších problémov sa dostal k šestnástke hostí. Rashford nasadil jasličky Bednarekovi, center sa mu ale vôbec nevydaril a skončil za bránkovou čiarou.
     
    3
    Lukaku mohol otvoriť skóre! Lopta sa od Höjbjerga odrazila k belgickému útočníkovi, ktorého strelu po zemi skvelým zákrokom vyrazil tesne mimo brankár hostí Gunn.
     
    4
    Rohový kop domácich nepriniesol nebezpečenstvo pred bránu Southamptonu, následný center ale odhlavičkoval Bednarek na ďalší roh United.
     
    5
    Rohový kop bol rozohraný na krátko a Pereira skúsil zaskočiť brankára Gunna, ktorý vybehol dopredu. Brankár hostí však dokázal loptu vyraziť na ďalší rohový kop.
     
    6
    Center z rohu sa dostal do stredu pokutového územia, kde po odraze lopty zakončoval Lukaku. Zblízka však len trafil hrdinu prvých minút, brankára Southamptonu Gunna.
     
    7
    V hlavičkovom súboji sa zrazili Lindelöf a McTominay. Škótsky záložník spadol veľmi nepekne na zem a je v opatere lekárov.
     
    8
    Fred sa už začal rozcvičovať, pretože McTominay stále leží na zemi.
     
    9
    McTominay sa napokon postavil na nohy a vypadá to, že sa predsa len vráti do hry.
     
    10
    Rashford si nabiehal na kolmý pas Pereiru, bol mu ale odpískaný ofsajd.
     
    11
    Bertrand si nabiehal na center Valeryho, Young mu ale loptu rezolútne odkopol na rohový kop.
     
    12
    Na center z rohu si najvyššie vyskočil Vestergaard, ktorý sa ocitol v strede pokutového územia United úplne voľný. V dobrej pozícii namieril hlavou nad.
     
    13
    Držanie lopty: 70 % : 30 %
     
    14
    Hostia po úvodných minútach, ktoré boli plne pod kontrolou United, trochu vyrovnali hru. Loptu si teraz posúvajú pred vlastným pokutovým územím obrancovia Southamptonu.
     
    15
    Bertrand si nabiehal na kolmicu Höjbjerga a po súboji so Smallingom v pokutovom území spadol. Hlavný rozhodca napriek protestom hostí ukazuje, že penalta sa kopať nebude.
    15. Ryan Bertrand (SOT)
     
    16
    Bertrand je zatiaľ najfaulovanejším hráčom zápasu. Pri autovej čiare ho teraz podrazil Pereira. Po rozohrávke faulu odkopol loptu z pokutového územia Manchesteru United do autu Young.
     
    17
    Pogba si skvele narazil loptu s Lukakuom a potom nádhernou kolmicou vyslal medzi obrancov hostí Rashforda. Útočník domácich však stál v ofsajde a krásna akcia tak skončila.
     
    19
    Po prvých minútach, kedy jasne dominovali domáci, tempo zápasu výrazne opadlo. Bertrand si na ľavom krídle obhodil Younga, loptu si ale predkopol príliš ďaleko a tá skončila v aute.
     
    20
    Hostia boli usadení na útočnej polovici, prenesenie hry od Valeryho ale skončilo v aute. Oba tímy zatiaľ produkujú obrovské množstvo nepresností.
     
    22
    Pogba sa snažil prejsť po ľavom krídle, Valery ho ale tvrdo a predovšetkým čisto o loptu pripravil. Zaútočiť tak môžu hostia.
     
    23
    Hostia sú usadení pred šestnástkou domácich a posúvajú si loptu zo strany na stranu. Voľný priestor ale zatiaľ nenašli.
     
    24
    Young tečoval center z pravej strany na rohový kop hostí. Ten letel na Bertranda na prednej tyči, brániaci hráč United pred ním ale loptu odhlavičkoval do bezpečia.
     
    26
    Southampton dal gól!
    Hostia prekvapivo otvárajú skóre! Nikým neatakovaný YAN VALERY vystrelil z pravej strany zo strednej vzdialenosti a svojou strelou asi trochu zaskočil de Geu. Jeho pokus vymietol šibenicu pri bližšej tyči.
    26. Yan Valery (SOT) - 0:1
     
    28
    Domáci sú v posledných minútach hlboko v obrane a týmto gólom ich hostia potrestali. I po inkasovanom góle sú ale domáci zatlačení pred vlastnú šestnástku.
     
    29
    Valery nacentroval z pravej strany a jeho center letel cez celé pokutové územie, až kým ho neodkopol na opačnej strane Young na rohový kop.
     
    30
    Sánchez získal aktívnym presingom loptu pre Rashforda, ten sa ale zamotal vo vlastných kľučkách a Vestergaard ho bez problémov od lopty odstavil.
     
    31
    Strely: 2:2
    Strely na bránu: 2:1
     
    32
    Domáci zvýšili v posledných okamihoch aktivitu. Pereirov center preletel na opačnú stranu k Sánchezovi, ktorý už ale nemohol znovu centrovať. United je v postupnom útoku.
     
    33
    Pogbov center zrazil na rohový kop Bertrand. Young ho rozohral na krátko, po Shawovom centri ale i tak prišla šanca domácich. Loptu totiž nakopol prízemný centrom do stredu pokutového územia, kde ju nedokázali zasiahnuť úplne voľní Lukaku a Rashford.
     
    35
    Domáci postupne zatláčajú hostí čoraz viac do obrany, kombinačne sa im ale veľmi nedarí. Center Sáncheza odhlavičkoval Vestergaard.
     
    36
    Pereira nacentroval skvele z pravého krídla do stredu šestnástky Southamptonu, Lukaku ale poslal v ťažkej pozícii hlavou loptu tesne mimo Gunnovu bránu.
     
    37
    Na opačnej strane sa snažil Bertrand v ďalšom vzájomnom súboji presadiť cez Younga, obranca United mu ale loptu odkopol.
     
    38
    Lukaku prenikol cez Bertranda po pravom krídle a založil útok, na ktorého konci bola kolmica Rashforda na Alexisa Sáncheza. Gólman hostí Gunn dobre prečítal hru a loptu skorým vybehnutím chytil.
     
    39
    Domáci ju však hneď získali späť a Vestergaard ju musel prenikajúcemu Rashfordovi odkopnúť na rohový kop.
     
    39
    Žltú kartu dostáva Ryan Bertrand (Southampton FC).
     
    40
    Na center Rashforda si najvyššie vyskočil Smalling, jeho hlavička však letela tesne mimo. Loptu sa ešte snažil vrátiť pred bránu Lukaku, hráči Southamptonu ju ale už potom odkopli.
    40. Chris Smalling (MAN)
     
    42
    Austin obral o loptu McTominaya a vysunul do nábehu Bertranda, ktorý znovu spadol po súboji s Youngom. Táto situácia je i podľa spomaleného záberu veľmi diskutabilná. Keby hlavný rozhodca odpískal penaltu, asi by si ju obhájil.
     
    43
    Na druhej strane musel Valery odkopnúť loptu Sánchezovi, ktorý sa na ľavom krídle snažil o individuálny prienik.
     
    44
    Pogbov center odhlavičkoval Vestergaard. Domáci posielajú do pokutového územia hostí veľa nákopov, ale väčšinou nie sú presné alebo sa stanú ľahkou korisťou pre obranu Southamptonu.
     
    45
    Po rýchlej akcii hostí strieľal spoza šestnástky Höjbjerg, namieril ale len do stredu brány priamo do náručia brankára de Geu.
     
    45
    Nadstavený čas sú tri minúty.
     
    45+1
    I Shawov center zablokovala obrana hostí. Tí následne potiahli loptu na útočnú polovicu, kde sa budú snažiť dokončiť prvý polčas.
     
    45+2
    Strely: 6:2
    Strely na bránu: 2:1
     
    45+3
    Romeu získal loptu v strede poľa a potiahol si ju k šestnástke United, tam ale dlho váhal so strelou a o loptu prišiel.
     
    45+3
    Prvý polčas sa skončil.
     
    V prvom polčase bol aktívnejší Manchester United, do kabíny ale domáci idú za stavu 0:1. Southampton dokonale využil slabšiu časť prvého polčasu v podaní domácich a Valery nádhernou strelou zaskočil brankára United de Geu. Hostí však už niekoľkokrát výrazne podržal brankár Gunn, predovšetkým na začiatku zápasu, a tiež im pomohlo to, že United sa vo finálnej fáze veľmi nedarilo. Uvidíme, ako zareagujú domáci na tento vývoj zápasu v druhom polčase.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 17:03.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Hostia vstúpili do druhého polčasu veľmi aktívne. Redmondov center poslal do siete kapitán hostí Höjbjerg, ešte pred tým bol ale odpískaný faul nabiehajúceho Austina.
     
    48
    Po súboji s Bednarekom v pokutovom území zostal na zemi ležať Alexis Sánchez. Penaltu hlavný rozhodca neodpískal, aj keď sa zdalo, že Bednarek zahral rukou. Domáci potom pokračovali v hre na vlastnej polovici, až kým ich nezastavil hlavný rozhodca.
    48. Jan Bednarek (SOT)
     
    49
    Alexis Sánchez má zjavne problém s kolenom. Bednarek mu totiž loptu odkopol čistým spôsobom, pri tom ale domáci hráč veľmi nepekne zakopol.
     
    52
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Alexis Sánchez, prichádza Diogo Dalot.
     
    52
    Striedajúci Dalot sa okamžite zapojil do hry skvelým spôsobom. Mladý Portugalčan udržal loptu na pravom krídle a nacentroval úplne presne na Rashforda, ktorý tesne minul bránu hostí.
     
    53
    Manchester United dal gól!
    Je vyrovnané! Dalot posunul loptu pred pokutovým územím ANDREASOVI PEREIROVI, ktorý zakrútil loptu do ľavej šibenice Gunnovej brány. Krásny gól!
    53. Andreas Pereira (MAN) - 1:1
     
    55
    Hostia mohli okamžite odpovedať. Redmond si narazil loptu s Austinom a zakončoval z ostrého uhlu, de Gea ale vybehol včas a loptu vyrazil na rohový kop.
     
    56
    Center z rohu odvrátila domáca obrana a následný center poslal na ďalší rohový kop Smalling.
     
    57
    Držanie lopty v druhom polčase: 83 % : 17 %
     
    59
    Manchester United dal gól!
    Domáci otáčajú zápas! Pereira posunul loptu medzi obrancov hostí, kde stál ROMELU LUKAKU. Ten si ju posunul na pravačku a strelou po zemi cez obrancu trafil presne k vzdialenejšej tyči.
    59. Romelu Lukaku (MAN) - 2:1
     
    61
    Atmosféra na Old Trafford sa v priebehu niekoľkých minút úplne zmenila. Teraz sú na ťahu hostia.
     
    62
    Pereira okamžite po zisku lopty zaútočil po pravom krídle a hľadal svojim centrom Rashforda, pred ním však na poslednú chvíľu zasiahol Vestergaard.
     
    63
    Na opačnej strane po prieniku skvele hrajúceho Bertranda strieľal spoza šestnástky Höjbjerg, namieril ale len na tribúnu za bránou de Geu.
     
    63
    Striedanie v tíme Southampton FC: z ihriska odchádza Charlie Austin, prichádza Stuart Armstrong.
     
    65
    Po rohovom kope domácich sa lopta odrazila za šestnástku Southamptonu k Dalotovi, ktorého prízemná strela skončila tesne mimo bránu hostí.
     
    66
    Domáci pokračujú v tlaku i napriek dvom streleným gólom. Cítia šancu na definitívne zlomenie svojho protivníka.
     
    67
    Shaw si narazil loptu s Rashfordom a potom zase Rashford s Lukakuom, poslednú prihrávku na belgického útočníka ale odkopol na roh Jošida.
     
    68
    I po tomto rohu sa dostal k odrazenej lopte ako prvý Dalot, ktorý znovu strieľal. Namieril však len nad bránu Southamptonu.
     
    69
    Strely: 12:6
    Strely na bránu: 4:2
     
    70
    Lukaku fauloval brankára Gunna pri vybehnutí proti centru Pereiru. Gólman hostí bude našťastie v poriadku a bude pokračovať v zápase.
     
    72
    Bertrand rozohral priamy kop centrom do šestnástky, ktorý obrana domácich odvrátila. Pri nábehu za odhlavičkovanou loptou ale fauloval Young Armstronga, hostia tak získavajú ďalší priamy kop, tentokrát zo zaujímavej streleckej pozície.
     
    73
    Armstrong ešte musí byť ošetrený, bude ale v poriadku. Podobne i Young, ktorý odišiel na ošetrenie za autovú čiaru.
     
    75
    Southampton dal gól!
    Súťaž o najkrajší gól tohto zápasu pokračuje! JAMES WARD-PROWSE kopol priamy kop excelentne a trafil úplne presne do pravej šibenice de Geovej brány. Brankár United nemal najmenšiu šancu.
    75. James Ward-Prowse (SOT) - 2:2
     
    77
    Smalling podrazil Bertranda, ktorý si nabiehal na prihrávku Höjbjerga. Hostia sa ale po rozohrávke faulu ďaleko nedostali, pretože prienik Redmonda zastavil odkopom Shaw.
     
    78
    Shawovi sa prenik po ľavom krídle nevydaril, dokázal ním ale získať priestor na útočnej polovici pre domácich. Tí sa snažia nájsť priestor v obrane Southamptonu.
     
    80
    Pereira si neporozumel s Rashfordom a prihral priamo hosťom. Armstrong založil rýchlu akciu, ktorú zakončil centrom Valery, loptu ale bez problémov chytil brankár de Gea.
     
    81
    Pogba obral o loptu Höjbjerga, hlavný rozhodca ale rozhodol, že vďaka faulu. Lopta pre Southampton.
     
    82
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Andreas Pereira, prichádza Fred.
     
    83
    Ani hostia ešte zápas nezabalili a stále chcú vyhrať. Ward-Prowse sa snažil o prienik z pravej strany, striedajúci Fred mu ale loptu odkopol na rohový kop.
     
    84
    Ten bez problémov odvrátila obrana domácich. Súboj Ward-Prowsea s Fredom sa ale opäť skončil odkopom lopty na rohový kop hostí.
     
    85
    Ani tento roh nepriniesol nebezpečenstvo, Bertrandov následný center však musel odhlavičkovať Smalling na ďalší rohový kop.
     
    86
    Tlak hostí končí po niekoľkých odrazoch strelou Vestergaarda z voleja, v červenočiernom obkľúčení ale nedokázal namieriť na bránu United a loptu poslal mimo.
     
    88
    Domáci po dlhej dobe získali loptu pod svoju kontrolu a kombinujú na útočnej polovici. Hostia ale stoja zoradení v pevných obranných šíkoch pred svojim pokutovým územím a nedávajú im zatiaľ priestor.
     
    88
    Manchester United dal gól!
    Domáci strieľajú možno víťazný gól! Fredovu prihrávku tečoval Höjbjerg k šestnástke k ROMELUOVI LUKAKUOVI, ktorý z prvej trafil prízemnou strelou úplne presne k ľavej tyči Gunnovej brány.
    88. Romelu Lukaku (MAN) - 3:2
     
    89
    Žltú kartu za vyzlečenie dresu dostáva Romelu Lukaku (Manchester United).
     
    90
    Striedanie v tíme Southampton FC: z ihriska odchádza Maja Jošida, prichádza Sam Gallagher.
     
    90
    Bude sa hrať ešte päť minút.
     
    90+2
    Hostia posielajú dopredu jeden nákop za druhým, všetky ale bez problémov dokážu odhlavičkovať domáci obrancovia.
     
    90+3
    Lukaku sa mohol rútiť sám na bránu Southamptonu po peknej kolmej prihrávke zo stredu poľa, Vestergaard ho ale o loptu obral.
     
    90+4
    Pogba vysunul prihrávkou na ľavé krídlo Rashforda, ktorého pri jeho kľučke podrazil Armstrong. Penalta pre Manchester United!
    90+4. Stuart Armstrong (SOT)
     
    90+5
    Paul Pogba kopol penaltu tvrdou strelou do stredu brány. Brankár hostí Gunn, ktorý sa hodil doľava, tam ale nechal nohu a tú Pogba svojou penaltou trafil.
    90+5. Paul Pogba (MAN)
     
    90+5
    Striedanie v tíme Manchester United: z ihriska odchádza Marcus Rashford, prichádza Tahith Chong.
     
    90+6
    Chong hneď po svojom príchode získal priamy kop na ľavom krídle, domáci tak už asi zápas dohrajú s pokojom na útočnej polovici.
     
    90+6
    Žltú kartu za zdržovanie hry dostáva Paul Pogba (Manchester United).
     
    90+7
    Koniec zápasu.
     
    Dnešný zápas ponúkol nádherné góly, z ktorých sa niektoré pravdepodobne objavia i v highlightoch tejto sezóny Premier League. Viac ich však strelil domáci Manchester United, ktorý zaslúžene získava všetky tri body. Domáci v druhom polčase dvoma gólmi v priebehu niekoľkých minút otočili zápas, ďalšou gólovou parádou ale vyrovnal z priameho kopu Ward-Prowse. Rozhodujúcim momentom bol gól Lukakua zo záveru riadnej hracej doby. V nadstavenom čase ešte zahodil Pogba penaltu, United to však asi vadiť nebude. Vďaka tejto výhre sa domáci posúvajú na štvrté miesto, o bod pred Arsenal. Southampton zostáva na priebežnom 17. mieste.
     
    Držanie lopty: 64 % : 36 %.
    Strely na bránu: 6:3.
    Strely mimo: 9:4.
    Rohy: 9:7.
    Ofsajdy: 2:0.
    Fauly: 7:10.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (18:03:29)

    Michal Sadlek

    Góly: 53. Pereira, 59. R. Lukaku, 88. R. Lukaku – 26. Valery, 75. Ward-Prowse

    Karty:   89. R. Lukaku (MAN), 90+6. P. Pogba (MAN) – 39. Bertrand (SOT)

    Nepremenená penalta: 90+5. P. Pogba (MAN), brankár Gunn zneškodnil


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 6:3. Střely mimo: 9:4. Rohy: 9:7. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 7:10.
    Manchester United: de Gea – Young (C), Smalling, Lindelöf, Shaw – McTominay, Pereira (82. Fred), P. Pogba – Rashford (90+5. Chong), R. Lukaku, Alexis Sánchez (52. Dalot).
    Náhradníci: Grant – Bailly, Rojo, Dalot, Fred, Gomes, Chong.

    Southampton FC: Gunn – Bednarek, Jošida (90. Gallagher), Vestergaard – Valery, Ward-Prowse, Romeu, P.-E. Höjbjerg (C), Bertrand – Redmond, Ch. Austin (63. Armstrong).
    Náhradníci: A. McCarthy – Stephens, Targett, M. Elyounoussi, Armstrong, Slattery, Gallagher.

    Rozhodca: Attwell – Hatzidakis, West

    Diváci: 74 459