Bayern – Frankfurt 5:1 (kon.) | Brémy – Lipsko 2:1 (kon.) | Düsseldorf – Hannover 2:1 (kon.)
Freiburg – Norimberk 5:1 (kon.) | Hertha – Leverkusen 1:5 (kon.) | Mainz – Hoffenheim 4:2 (kon.)
Mönchengladbach – Dortmund 0:2 (kon.) | Schalke – Stuttgart 0:0 (kon.) | Wolfsburg – Augsburg 8:1 (kon.)
koniec
Borussia Mönchengladbach
0:2 (0:1)
Borussia Dortmund
Sobota 18.05.2019, 15:30 • Borussia-Park, Mönchengladbach • Nemecká Bundesliga • 34. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu posledného, 34. kola tejto sezóny Bundesligy, v ktorom sa stretnú Borussia Mönchengladbach a Borussia Dortmund. Stretnutie sa začne o 15:30.
     
    Borussia Mönchengladbach

    Domáci tím bojuje o Ligu majstrov a pred posledným kolom má k nej z trojice tímov, ktoré o ňu bojujú, najbližšie. Mönchengladbach je na štvrtom mieste, o skóre pred piatym Leverkusenom a o bod pred šiestym Frankfurtom. Na definitívnu istotu štvrtého miesta bez ohľadu na ostatných súperov tak musí dnes Gladbach vyhrať a udržať si lepšie skóre v porovnaní s Leverkusenom. Forma domácich je v posledných kolách veľmi nevyrovnaná a jarná časť Bundesligy nie je v ich podaní vôbec vydarená. Z posledných ôsmich zápasov vyhral Mönchengladbach len dvakrát (proti obom zostupujúcim tímom – Hannoveru a Norimbergu) a získal len deväť bodov, vďaka podobne hrajúcim súperom je ale na štvrtom mieste. Doma je Mönchengladbach štvrtým najlepším tímom súťaže, na vlastnom ihrisku však nevyhral od konca januára, čiže sedemkrát za sebou.

    Posledných 5 zápasov:
    Hannover – Mönchengladbach 0:1
    Mönchengladbach – RB Lipsko 1:2
    Stuttgart – Mönchengladbach 1:0
    Mönchengladbach – Hoffenheim 2:2
    Norimberg – Mönchengladbach 0:4
     
    Borussia Dortmund

    Dortmund zase pre zmenu ešte bojuje o titul, avšak triumfy má v rukách Bayern. Ten má pred Borussiou dvojbodový náskok a výrazne lepšie skóre, Borussia tak na titul dnes musí vyhrať a súčasne musí Bayern doma prehrať s Frankfurtom. Dortmund má pomerne dobrú formu, keď z posledných deviatich zápasov stratil body len trikrát, všetky tri straty ale boli fatálne. Najprv prehral na začiatku apríla v Mníchove s Bayernom 0:5, potom na konci apríla doma v derby so Schalke 2:4 a hneď v ďalšom kole stratil dvojgólový náskok v Brémach a len remizoval 2:2. Vonku je Dortmund tretím najlepším tímom súťaže a ak chce ešte pomýšľať na zisk titulu, tak musí dnes nutne túto bilanciu potvrdiť.

    Posledných 5 zápasov:
    Dortmund – Mainz 2:1
    Freiburg – Dortmund 0:4
    Dortmund – Schalke 2:4
    Brémy – Dortmund 2:2
    Dortmund – Düsseldorf 3:2
     
    Vzájomné zápasy

    V posledných sezónach je vo vzájomných zápasoch jasne lepším tímom Dortmund, ktorý vyhral posledných sedem ligových duelov proti Mönchengladbachu za sebou. Mönchengladbach porazil svojho dnešného súpera naposledy ešte v apríli 2015. Prvý vzájomný zápas v tejto sezóne vyhral doma pred Vianocami Dortmund 2:1.
     
    Úvodné zostavy:

    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Beyer, Ginter, Elvedi, Wendt – Zakaria, Kramer, J. Hofmann – Traoré, Drmić, T. Hazard.
    Náhradníci: Sippel – Lang, Strobl, Herrmann, Pléa, Jantschke, Cuisance.

    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Weigl, Akanji, Guerreiro – Witsel, Delaney – Sancho, Reus (C), Pulisic – M. Götze.
    Náhradníci: Hitz – Zagadou, Alcácer, Dahoud, Schmelzer, Bruun Larsen, Toprak.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu k svojmu poslednému zápasu v sezóne.
     
    Domáci Mönchengladbach bude hrať v bielych dresoch, hostia v tradičnej žltočiernej kombinácii.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali hostia, ktorí loptu rozohrávajú od vlastných obrancov.
     
    2
    Hostia sa zatiaľ s rozohrávkou nikam neponáhľajú. K hraciemu predmetu sa dostal i brankár Bürki, ktorý loptu nakopol dopredu.
     
    3
    Domáci po zisku lopty vyrazili do prvého rýchleho protiútoku, ten ale pokazil nepresnou prihrávkou z pravého krídla Traoré. Hostia loptu len odkopli na polovicu domácich.
     
    4
    Thorgan Hazard sa krásnou individuálnou akciou prekľučkoval cez troch protihráčov a dostal sa až k strele z ľavej strany, tú ale zablokoval Piszczek. Bürki bol následne pri zásahu proti lopte padajúcej do jeho bránkoviska faulovaný.
     
    6
    Domáci tím zatiaľ hrozí hlavne z ľavej strany. Drmićovi tentokrát odkopol loptu pri pokuse o ďalší prienik Akanji do autu.
     
    7
    Reus sa pekne uvolnil na pravej strane a centrom našiel hlavu Götzeho, ktorý však loptu dobre netrafil a poslal ju mimo domácu bránu.
     
    8
    Na opačnej strane centroval sprava Thorgan Hazard, brankár hostí Bürki ale s týmto nákopom nemal žiadne problémy.
     
    9
    Hrá sa zatiaľ otvorený futbal zo strany na stranu. Vzhľadom k pozíciám v tabuľke potrebujú oba tímy zvíťaziť.
     
    11
    Dortmund postupnou kombináciou začína zatláčať domácich bližšie k ich pokutovému územiu, domáca obrana ale zatiaľ funguje výborne a nepúšťa hostí do dobrých streleckých pozícií.
     
    12
    Traoré si dobre nabehol do otvoreného priestoru na pravej strane a nádhernou strelou spoza šestnástky trafil spojnicu Bürkiho brány!
    12. Ibrahima Traoré (MNC)
     
    13
    Thorgan Hazard si skvele nabehol na kolmú prihrávku Zakariu, center pred bránu ale zablokoval Piszczek. Hostia sa však ďaleko nedostali a rýchlo o loptu prišli.
     
    14
    Hofmann vystrelil zo strednej vzdialenosti a vôbec nie zle. Prudkou strelou po zemi len tesne minul bránu hostí.
    14. Jonas Hofmann (MNC)
     
    15
    Držanie lopty: 46 % : 54 %
     
    15
    Žltú kartu za podrazenie Reusa dostáva Christoph Kramer (Borussia Mönchengladbach).
     
    17
    Mönchengladbach má v týchto chvíľach miernu prevahu a iniciatívu. Jeho kombinácia ale prebieha v úctivej vzdialenosti od brány Dortmundu.
     
    18
    Po dlhšej dobe sa na útočnej polovici ukázali i hostia. Reus sa dostal k prihrávke z ľavej strany, pred nabiehajúcim Götzem ale výborne zareagoval Ginter, ktorý prihrávku zastavil.
     
    20
    Guerreiro si nedokázal spracovať ľahkú Akanjiho prihrávku a loptu pustil za seba do autu. Zaútočiť tak môžu domáci.
     
    21
    Hra sa zatiaľ odohráva väčšinou v strede pole. Aktívna hra oboch týmov v úvode zápasu sa zmenila na hru, pri ktorej nechce ani jeden tím urobiť chybu v obrane.
     
    23
    Dortmund má loptu naďalej pod kontrolou a postupne sa približuje k šestnástke Gladbachu. Strela ani center zatiaľ neprichádzajú.
     
    24
    Po rohovom kope sa dostal k hlavičke v strede šestnástky domácich Piszczek, jeho hlavička ale šla mimo domácu bránu. Nič na tom nezmenil ani Witsel, ktorý sa akrobaticky snažil loptu pri tyči doraziť.
     
    25
    Rohový kop získali i domáci. Center z neho odvrátila obrana Dortmundu a podobne dopadol i následný center Hofmanna.
     
    26
    Na zemi sa po súboji s Guerreirom ocitol Traoré, po krátkom ošetrení ale bude v zápase pokračovať.
     
    28
    Tempo zápasu v tejto chvíli nie je vysoké. Dortmund sa snažil presadiť sa po ľavom krídle, Witsel ale loptu pri pokuse o kľučku na Beyera stratil.
     
    29
    Hostia ale získali hrací predmet rýchlo naspäť pod svoju kontrolu a znovu tak môžeme sledovať ich postupnú kombináciu. Domáca obrana je i teraz pripravená na ich útoky.
     
    30
    Po zisku lopty poslali domáci okamžite do nábehu na pravom krídle Thorgana Hazarda, ten sa ale nepresadil cez Akanjiho a center skončil v rukách brankára Bürkiho.
     
    31
    Domáci znovu získali rohový kop, dopadol ale úplne presne, ako predtým. Center odvrátila obrana Dortmundu a nákop Zakariu potom skončil u brankára Romana Bürkiho.
     
    32
    Žltú kartu za šliapnutie Wendtovi na nohu dostáva Thomas Delaney (Borussia Dortmund).
     
    34
    Dortmund opäť preberá iniciatívu a tlačí sa postupným útokom k pokutovému územiu domácich. Stále ale neprichádza center ani strela.
     
    35
    Strely: 3:2
    Strely na bránu: 0:0
     
    36
    Kramer odkopol center Reusa, znovu sa ale lopta vrátila k žltočiernym. Sanchov prienik po ľavej strane potom zastavil čistým spôsobom Ginter.
     
    37
    Götze krásnou kľučkou na hranici pokutového územia obišiel Beyera, ktorému už nezostala iná možnosť, než ho faulovať. Priamy kop pre Dortmund zo skvelej streleckej pozície.
     
    38
    Reus krásnou strelou z priameho kopu trafil bočnú sieť Sommerovej brány.
     
    39
    Štandardku získavajú i domáci. Thorgan Hazard sa na ľavom krídle dostal pred Piszczeka, ktorý ho zastavil faulom.
     
    40
    Center z priameho kopu obrana Dortmundu znovu odvrátila do bezpečia, lopta sa ale potom vrátila do pokutového územia hostí, kde ju nad bránu poslal hlavou zblízka Elvedi.
     
    42
    Reus prenikol z pravej strany do pokutového územia a po súboji s Elvedim spadol. Hlavný rozhodca sa radí s videoasistentom.
     
    43
    Videoasistent potvrdil verdikt hlavného rozhodcu, penaltu tak Dortmund kopať nebude.
     
    45
    Dortmund dal gól!
    Hostia otvárajú skóre! Reus si na ľavom krídle skvele nabehol na kolmicu a aj keď bola jeho prvá prihrávka zablokovaná, tak loptu ešte vrátil na zadnú tyč z bránkovej čiary a našiel presne nabiehajúceho JADONA SANCHA. Angličan už nemal problém zblízka poslať loptu z prvej pod brvno domácej brány.
    45. Jadon Sancho (DOR) - 0:1
     
    45+1
    Hlavný rozhodca ešte znovu konzultuje situáciu s videoasistentom. Podľa niektorých záberov sa totiž zdá, že Reus centroval na Sancha už spoza bránkovej čiary.
     
    45+2
    Hlavný rozhodca sa napokon ide pozrieť sám na videozáznam.
     
    45+3
    Gól platí! Dortmund vedie 1:0!
     
    45+4
    Nadstavený čas by mali byť dve minúty, po dlhej porade hlavného rozhodcu s videoasistentom je ale jasné, že sa ešte bude chvíľu hrať.
     
    45+5
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Aj keď oba tímy potrebujú nutne zvíťaziť, tak sme videli skôr taktickú bitku, v ktorej nechce nikto urobiť chybu. Vyložených gólových príležitostí veľa v prvom polčase nebolo – Traoré trafil spojnicu brány hostí, Reus z priameho kopu bočnú sieť a vedenie Dortmundu napokon priniesol gól Sancha z úplného záveru prvého polčasu. Aktuálne by mu to ale na titul nestačilo, pretože Bayern v súbežne hranom zápase vedie doma nad Frankfurtom tiež 1:0. Mönchengladbach by se prepadol na piate miesto za Leverkusen, ktorý vedie v Berlíne nad Herthou 2:1.
     
    Druhý polčas sa začne približne o 16:35.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Výkop druhého polčasu mali domáci. Cez prestávku nedošlo k žiadnym striedaniam.
     
    47
    Pulisic sa snažil o sólový prienik po pravom krídle, o loptu ale prišiel pred šestnástkou domácich. Sám potom prerušil rozohrávku domácich odkopom lopty do autu.
     
    48
    Loptu už ale majú žltočierni, ktorí si ju posúvajú v strede poľa. O prienik dopredu ako keby nemali zatiaľ záujem.
     
    49
    Guerreirov center sa snažil hlavou sklepnúť na Götzeho Witsel, tesne pred útočníkom Dortmundu ale odkopol loptu z pokutového územia Elvedi. Hostia sú od začiatku druhého polčasu aktívnejší.
     
    51
    Sancho prenikol z ľavej strany do šestnástky a prihrávkou do druhej vlny našiel úplne voľného Reusa, ktorý strelou z prvej prestrelil bránu Sommera.
     
    52
    Frankfurt vyrovnal v Mníchove, Bayern má tak v tejto chvíli rovnaký počet bodov ako Dortmund!
     
    53
    Reus sa pekne otočil okolo obrancu s loptou a prekvapivo vystrelil, Sommer však bol pripravený a loptu chytil.
     
    54
    Dortmund dal gól!
    Nádherná akcia hostí končí druhým gólom! Sancho v rýchlom protiútoku hostí vysunul na pravej strane rozbehnutého Pulisica, ktorý ideálnou prihrávkou do bránkoviska našiel MARCA REUSA a kapitán Dortmundu zblízka bez problémov prestrelil Sommera.
    54. Marco Reus (DOR) - 0:2
     
    56
    Dortmund pokračuje vo svojej aktivite. Delaney hlavičkoval po centri z rohu, hlavou ale namieril mimo Sommerovu bránu.
     
    57
    Bayern sa znovu dostal do vedenia, opäť tak vedie v aktuálnej tabuľke pred Dortmundom o dva body.
     
    59
    Domáci hrajú v druhom polčase veľmi zle. Sancho prenikol zľava do šestnástky a prihrávkou do stredu hľadal Götzeho. túto prihrávku ale zrazil nohou Ginter do ľavej tyče vlastnej brány. Domáci mali teraz obrovské šťastie!
    59. Matthias Ginter (MNC)
     
    61
    Dortmund naďalej drví svojho súpera. Domáci majú veľký problém získať loptu a ak sa im to i podarí, tak ju veľmi rýchlo vrátia hosťom.
     
    62
    Vôbec prvýkrát v druhom polčase však zahrozili i oni. Drmić po prihrávke Hazarda vystrelil z otočky, namieril však nad Bürkiho bránu.
     
    63
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Christoph Kramer, prichádza Tobias Strobl.
     
    65
    Hra je už ale tam, kde sa odohrávala takmer celý druhý polčas – pred šestnástkou Mönchengladbachu. Domáci sa opäť len presúvajú zo strany na stranu za prihrávajúcimi si hosťami.
     
    66
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Ibrahima Traoré, prichádza Alassane Pléa.
     
    67
    Strely v 2. polčase: 1:6
    Strely na bránu v 2. polčase: 0:2
     
    68
    Pulisic si spracoval ťažkú Guerreirovu prihrávku na ľavom krídle, zasekol si protihráča a vystrelil. Jeho pokus zablokoval Beyer.
     
    70
    Pulisicov center z ľavej strany odhlavičkoval Wendt, znovu sa však lopta rýchlo vrátila na kopačky hráčov hosťujúceho tímu.
     
    72
    Po veľmi dlhej dobe útočia hostia. Hazardov center zastavil Akanji, ktorý loptu odkopol na polovicu Gladbachu. Obrancovia domácich musia založiť ďalší útok.
     
    73
    Mönchengladbach sa ale postupne začína dostávať do tlaku a už asi dve minúty sa hostia k lopte nedostali. Kombinácia domácich ale zatiaľ prebieha len v úctivej vzdialenosti od brány Bürkiho.
     
    74
    Pléa sa pokúsil presadiť sám. Na hranici pokutového územia obišiel Piszczeka a z ľavej strany vystrelil, v dobrej pozícii ale trafil nad bránu Dortmundu.
     
    75
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Mario Götze, prichádza Paco Alcácer.
     
    75
    Striedanie v tíme Borussia Mönchengladbach: z ihriska odchádza Thorgan Hazard, prichádza Patrick Herrmann.
     
    77
    Hostia sa snažia trochu upokojiť hru, preto si štvorica obrancov Dortmundu posúva loptu na vlastnej polovici.
     
    79
    Domáci vyrážajú po zisku lopty rýchlo do útoku, obrana Dortmundu sa ale veľmi rýchlo sformovala na vlastnej polovici a domáci musia prejsť do postupného útoku.
     
    81
    O titule Bayernu je rozhodnuté, Bayern totiž vedie doma nad Frankfurtom už 5:1!
     
    82
    Pulisic sa dostal k lopte na hranici šestnástky Gladbachu a cez obrancu nebezpečne vystrelil k vzdialenejšej tyči. Jeho strelu nedokázal v sklze doraziť do odkrytej brány Götze a lopta doskákala tesne mimo Sommerovu bránu.
     
    83
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Marco Reus, prichádza Marcel Schmelzer.
     
    85
    Domáci tím získal priamy kop z ľavej strany, naložil s ním ale mizerne. Center letel na Elvediho, ktorý stál v ofsajde.
     
    86
    Hostia držia guľatý nezmysel pod svojou kontrolou a záver zápasu majú pevne pod kontrolou.
     
    87
    Striedanie v tíme Borussia Dortmund: z ihriska odchádza Jadon Sancho, prichádza Mahmoud Dahoud.
     
    88
    Hostia získali priamy kop, ten však rozohrali len prihrávkou po zemi do strany. Nemá zmysel niekam sa hnať, titul je už prehraný a tento zápas pravdepodobne rozhodnutý.
     
    90
    Koniec zápasu.
     
    Dortmund predviedol v druhom polčase výborný výkon a mohol pokojne streliť aj viac gólov, ako len jeden, i tak ale s prehľadom zvíťazil v Mönchengladbachu 2:0. Domáci sa nedostali v druhom dejstve prakticky k ničomu a v závere boli úplne odovzdaným súperom, ktorý akoby ani nebojoval o Ligu majstrov. Ani jeden z tímov tak nesplnil svoj predzápasový cieľ. Dortmund síce vyhral, Bayern ale zvíťazil doma nad Frankfurtom jasne 5:1 a vyhral titul s dvojbodovým náskokom pred Dortmundom. Möchengladbach zase po tejto prehre prišiel o štvrtú priečku, na ktorú sa dostal Leverkusen a končí na piatom mieste znamenajúcom účasť v Európskej lige.
     
    Držanie lopty: 33 % : 67 %.
    Strely na bránu: 0:3.
    Strely mimo: 6:7.
    Rohy: 2:2.
    Ofsajdy: 2:0.
    Fauly: 8:6.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu a celej sezóny Bundesligy všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok soboty. (17:35:42)

    Michal Sadlek

    Góly: 45. Sancho, 54. Reus

    Karty:   15. Kramer (MNC) – 32. Delaney (DOR)


    Držení míče: 33 % : 67 %.
    Střely na branku: 0:3. Střely mimo: 6:7. Rohy: 2:2. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 8:6.
    Borussia Mönchengladbach: Sommer (C) – Beyer, Ginter, Elvedi, Wendt – Zakaria, Kramer (63. Strobl), J. Hofmann – Traoré (66. Pléa), Drmić, T. Hazard (75. Herrmann).
    Náhradníci: Sippel – Lang, Strobl, Herrmann, Pléa, Jantschke, Cuisance.

    Borussia Dortmund: Bürki – Ł. Piszczek, Weigl, Akanji, Guerreiro – Witsel, Delaney – Sancho (87. Dahoud), Reus (C) (83. Schmelzer), Pulisic – M. Götze (75. Alcácer).
    Náhradníci: Hitz – Zagadou, Alcácer, Dahoud, Schmelzer, Bruun Larsen, Toprak.

    Rozhodca: Gräfe – Kleve, Sinn

    Diváci: 54 022