Udinese – Spal 3:2 (kon.) | CFC Janov – Cagliari 1:1 (kon.) | Sassuolo – AS Rím 0:0 (kon.)
koniec
Udinese Calcio
3:2 (3:0)
Spal
cz Sobota 18.05.2019, 15:00 • Dacia Arena, Udine • Talianska Seria A • 37. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu z předposledního kola italské Serie A. Od patnácti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Udinese Calcio a Spalem!
     
    Udinese Calcio

    Domácí se prakticky celou sezónu potácí ve spodní třetině tabulky a přestože ani jednou nezabředli do sestupového pásma, nemají sebemenší jistotu záchrany. Nic na tom nezměnila ani předchozí čtyři kola, ve kterých Udinese remizovalo se Sassuolem a Interem a naposledy získalo tři důležité body proti Frosinone. Díky tomu se tým s třetí nejslabší ofenzivou v soutěži posunul před Janov na šestnácté místo, z něhož má dvě kola před koncem sezóny dvoubodový náskok na osmnácté Empoli. Nejlepším střelcem Udinese je s devíti góly Rodrigo de Paul, za kterým je šestigólový Kevin Lasagna. Nikdo jiný už na metu pěti branek nedosáhl.
     
    Spal

    Hostující mužstvo se od poloviny března rozehrálo do vynikající formy a bezpečně vybruslilo z chvostu tabulky, které se ho ve zbytku soutěže určitě týkat nebude. Spal po výhře 2:1 nad AS Řím začal pravidelně vyhrávat a postupně porazil i takové kluby jako Lazio nebo Juventus. Vůbec špatně si nevedl ani minulý týden, kdy na svém hřišti hostil favorizovanou Neapol. Na výhru proti poslednímu Chievu ale nenavázal, protože kvůli inkasovanému gólu z osmaosmdesáté minuty padl 1:2. Přesto klubu z Ferrary patří umístění v klidném středu tabulky, z jedenáctého místa má na sestupové pásmo nedostižný sedmibodový náskok. Spal letos nastřílel čtyřicet branek. Největší podíl na tom má patnáctigólový Andrea Petagna.
     
    Vzájemné zápasy

    26.12.2018 Spal – Udinese 0:0
    21.01.2018 Udinese – Spal 1:1
    27.08.2017 Spal – Udinese 3:2.
     
    Úvodní sestavy:

    Udinese Calcio: Musso – Troost-Ekong, De Maio, Samir – Stryger Larsen, Mandragora, de Paul (C), Sandro, Zeegelaar – Lasagna, Okaka.
    Náhradníci: Nicolas, Perisan – Badu, D'Alessandro, Hallfredsson, Mićin, Nuytinck, Pussetto, Teodorczyk, ter Avest, Wilmot.

    Spal: A. Gomis – Bonifazi, Cionek (C), Vicari, Fares – Lazzari, Valoti, Murgia, Kurtić – Floccari, Petagna.
    Náhradníci: Fulignati, Poluzzi, Viviano – Antenucci, F. Costa, Dickmann, M. Janković, Paloschi, Regini, Schiattarella, Šimić, Valdifiori.

    Rozhodčí: Fabbri – Peretti, Liberti.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodního výkopu se zhostili domácí, kteří nastupují v tradičních černobílých, zatímco hosté v celočervených dresech.
     
    3
    Hned v úvodu je tady nutná prodleva. Troost-Ekong se při bránění centrovaného míče srazil s hlavou protihráče a rozhodčí okamžitě přivolal oba realizační týmy.
     
    5
    Francesco Vicari hasil doutnající požár v podobě rychlého protiútoku jasným faulem na Lasagnu. O žluté kartě není pochyb.
     
    6
    Udinese právě vstřelilo branku!
    Domácí mužstvo se už na začátku šesté minuty dostává do vedení! Postaral se o to brazilský stoper SAMIR, který si naběhl na de Paulův nákop z hloubi pole a přesnou hlavičkou nedal Gomisovi šanci zasáhnout.
    6. SAMIR - 1:0
     
    7
    Štempl nad platností gólu ještě musel dát videorozhodčí. O žádný ofsajd se ale nejednalo a Udinese skutečně vede 1:0.
     
    8
    I další centr před hostující branku způsobil poměrně velkou paseku. Balón se odrazil od Gomise a pak i od Bonifaziho za koncovou čáru, což značí rohový kop.
     
    9
    Hosté v úvodu zápasu příliš nestíhají. Mohamed Fares fauloval u postranní čáry a Udinese může zahrozit ze standardní situace.
     
    10
    Rozehrávky z pravé strany se tradičně ujal de Paul, nicméně defenziva Spalu další centr bez problémů odvrátila do zámezí.
     
    11
    Zegelaar se nenápadně uvolnil na levém křídle a vybojoval další roh. Prodloužený centr však na úrovni vzdálenější tyče nikdo v černobílém nezachytil.
     
    12
    Gomis zůstává v zápřahu i nadále. Vysoký centr prodloužil na další roh, který se domácím úplně nezdařil, nicméně jejich snažení ještě pokračuje.
     
    13
    Sandro si pomohl faulem v souboji s rychlým Kurtićem. K domácí smůle si sám ublížil a musí podstoupit ošetření.
     
    14
    Domácí záložník má nějaký vážnější problém s rukou. Nad jeho dalším působením v zápase tak visí menší otazník.
     
    15
    Mezitím se hosté dostali ke svému prvnímu rohovému kopu. Zprav ajej rozehrál Murgia, ovšem před první tyči prodloužený centr žádné nebezpečí nepřinesl.
     
    16
    Fares podpořil hostující ofenzivu. Nalevo ho tvrdě atakoval Mandragora, takže Spal může chystat další standardní situaci.
     
    16
    Střídání v týmu Udinese Calcio: ze hřiště odchází zraněný Sandro, přichází Marco D'Alessandro.
     
    17
    Z hostující standardky vyplynul další roh. Ten se sice neobešel bez zakončení, ale Mussovi stačil k vyřešení situace naprosto rutinní zákrok.
     
    18
    O chvíli později už měl Musso komplikovanější prácičku. Faresův centr se stáčel k jeho levé tyči, před kterou musel složitě vyrážet míč do strany.
     
    19
    Stefano Okaka si pěkně zpracoval prudký vysoký balón, nicméně v dalším postupu mu zabránil odmávaný ofsajd.
     
    21
    Mattia Valoti nedal ani špetku klidu de Paulovi, kterého veprostřed hřiště drobně fauloval. Míč pro Udinese.
     
    22
    Faresův centr propadl až na druhý konec hřiště, kde balón zastavil Bonifazi. Ani jeho pas však nebyl dostatečně přesný.
     
    23
    Hostující snaha na pravém křídle skončila ziskem rohového kopu. Troost-Ekong centr odvrátil, ale míč se do vápna záhy dostal ještě jednou. Na skóre se nic nezměnilo, Petagnova střela byla nepřesná.
     
    25
    Karta se postupně obrátila. Spal na začátku zápasu tahal za kratší konec provazu, ale teď je to on, kdo už několik minut zatápí domácí obraně.
     
    26
    Hosté propadli v záložní řadě a museli se rychle vracet. Okaka však protiútok zabrzdil a míč se trochu zbytečně vrátil k půlící čáře.
     
    28
    Marvin Zeegelaar fauloval dvakrát během deseti vteřin. Ve druhém případě už následovalo napomenutí žlutou kartou.
     
    29
    Stefano Okaka se poměrně snadno prodral do šestnáctky, ve které vymyslel jenom teatrální pád po naprosto čistém souboji. Penalta se správně nepíská.
     
    30
    Držení míče: 39% – 61%.
     
    30
    Hostující standardky se začínají množit. Po čtvrtém rohu přišla na svět Floccariho propagační hlavička, která nemohla stačit na překonání Mussa.
     
    31
    Zdvojený Okaka se rychlým zaseknutím uvolnil k přihrávce na D´Alessandra. Jeho centr zprava byl okamžitě sražen na rohový kop.
     
    32
    Udinese právě vstřelilo branku!
    Domácí proměňují i svou druhou šanci a odskakují na rozdíl dvou gólů! Opět se tak stalo po standardní situaci, když de Paul zprava odcentroval na STEFANA OKAKU. Ten vyskakoval zcela sám a Gomis se po prudké hlavičce jenom ohlédl.
    32. Stefano OKAKA - 2:0
     
    33
    S nepříznivě se vyvíjejícím průběhem zápasu chtěl něco udělat Fares. Alžirský levý bek však prostor k centru nedostal a Musso může z klidu rozehrát.
     
    34
    Trojce hostujících fotbalistů vytáhla své napadání až k pokutovému území. Juan Musso při rozehrávce nezaváhal a černobílí se už ženou na Gomise.
     
    35
    Udinese právě vstřelilo branku!
    Tak tohle bylo jako přes kopírák! Spal se ubránil jen za cenu dalšího rohového kopu, k jehož exekuci se tradičně postavil Rodrigo de Paul a posadil míč na hlavu STEFANA OKAKY. Ten opět umístil hlavičku ze svého pohledu do pravé strany a dokonale využil toho, že tři domácí hráči neměli ve vzduchu ani jednoho konkurenta!
    35. Stefano OKAKA - 3:0
     
    37
    Do konce zápasu sice zbývá téměř hodina, ale i tak si troufám tvrdit, že Spal s tímto mankem už nic nezmůže. Pokud se nezlepší v bránění standardních situací, tak mu navíc hrozí příděl dalších branek.
     
    39
    Kurtić si pěkně narazil se spoluhráčem a nachystal si centr z pravého křídla. Při něm byl tvrdě dohrán Faresem, jenž po zásluze vyfasoval žlutou kartu.
     
    40
    Automaticky následovala další standardka. Hostující obrana si tentokrát poradila a eliminovala možné nebezpečí z obou příchozích centrů.
     
    41
    Hosty dva inkasované góly naprosto rozhodily. Teď se sami lacino připravili o míč při přetaženém přenesení hry na Farese.
     
    42
    Manuel Lazzari přidržel míč před šestnáctkou, odkud se rozhodl sám vystřelit. Táhlý křižný pokus k pravé tyči Mussovy brány ale nezapadl.
     
    43
    Kevin Lasagna číhal na ofsajdové hranici, kde si zaběhl pro de Paulovu kolmici. Z poměrně složitého postavení však branku netrefil.
     
    44
    Před Jensem Strygerem Larsenem se zjevila doslova dálnice volného prostoru. Po dlouhém sprintu však přihrál jenom do Gomisovy náruče.
     
    45
    Žlutou kartu dostává Samir (Udinese Calcio).
     
    45+1
    Nastavují se tři minuty.
     
    45+2
    De Maiův centr proletěl jen pár milimetrů nad hlavou volného spoluhráče a propadl až k senegalskému brankáři Spalu. Tomu vůbec nevyšel odkop, ale jeden z domácích mu unáhlenou ranou balón vrátil.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Solidně zaplněná Dacia Arena vyprovází domácí fotbalisty do kabin zaslouženým potleskem. Udinese udeřilo vesměs ze všech střel a vyrobilo si luxusní třígólový náskok. Velkou zásluhu na tom má kapitán de Paul, který ze svých standardek vytěžil hned tři asistence. Poté, co v šesté minutě otevřel skóre Samir, z rohových kopů hned dvakrát udeřil Okaka.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérů před začátkem druhého poločasu nestřídal, a tak jedinou změnou zůstává vynucený příchod domácího záložníka D´Allesandra za zraněného Sandra.
     
    48
    Sergio Floccari ani nikdo jiný v červeném dresu nedosáhl na nakopávaný balón, jenž propadl až za koncovou čáru.
     
    49
    Marvin Zeegelaar nabral dobrou rychlost, jenomže finální přihrávku před malé vápno nedal natolik přesnou, aby se mohlo střílet na Gomisovu bránu.
     
    50
    Bonifaziho centr odvrátil Troost-Ekong za postranní čáru. Hostující útočná akce tak může plynule pokračovat autovým vhazováním.
     
    51
    Další dva centry od Lazzariho. Z toho druhého resultuje alespoň rohový kop, protože míč šel do autu od Samira.
     
    52
    Centr zprava šel Valotimu přesně na volej. Ambiciózní pokus z osmnácti metrů však k Mussově brance neprošel.
     
    53
    Spal právě vstřelil branku!
    Ve třiapadesáté minutě tu máme menší zápletku! ANDREA PETAGNA převzal míč několik metrů před pokutovým územím. V souboji jeden na jednoho pěknou kličkou obelstil Samira a pak z úhlu razantně vypálil k Mussově pravé tyči.
    53. Andrea PETAGNA - 3:1
     
    55
    Spal to v pauze rozhodně nezabalil. Po změně stran působí živějším dojmem a díky snížení ještě může pomýšlet alespoň na vyrovnání.
     
    56
    De Paul přenesl hru doprava na D´Alessandra, který už byl v těžkém úhlu, a tak musel centrovat na malé vápno. Okaka se přes hostující zadáky ale neprosadil.
     
    57
    Domácí přečíslení dva na jednoho vyšumělo do prázdna. Černobílým scházela rychlost a získali jenom roh, ze kterého nic dalšího nevymysleli.
     
    59
    Spal právě vstřelil branku!
    No vida, hosté podruhé korigují své manko a půlhodinu před koncem ztrácí už jenom jeden gól! Jasmin Kurtić zaútočil po odkryté levé straně a výtečně odcentroval na MATTIU VALOTIHO, který chytře hlavičkoval do Mussova protipohybu.
    59. Mattia VALOTI - 3:2
     
    60
    Kevin Lasagna na levém kraji hřiště inkasoval nedovolený úder do obličeje. A nic víc už asi nepředvede, protože se chystá jeho střídání.
     
    61
    Střídání v týmu Udinese Calcio: ze hřiště odchází Kevin Lasagna, přichází Ignacio Pussetto.
     
    62
    Hosté rychle rozehráli autové vhazování, ale moc se jim to nevyplatilo. Okamžitě totiž přišla ztráta míče a zakončená hodně nepřesnou střelou Pussetta.
     
    63
    Střídání v týmu Spal: ze hřiště odchází Sergio Floccari, přichází Mirco Antenucci.
     
    64
    A další rozpaky mezi domácími hráči i fanoušky. Jens Stryger Larsen z velké dálky minul o obrovský kus a vysloužil si akorát tak pískot.
     
    65
    A do třetice neškodný pokus z dálky. Opět se o něj postaral dánský záložník Larsen, který sice trefil branku, ale Gomis odpověděl rutinním zákrokem.
     
    66
    Udinese po dvou inkasovaných gólech hodně znervóznilo. Nevynucené chyby v podání domácích fotbalistů se začínají kupit.
     
    67
    Rolando Mandragora na půlící čáře stáhl k zemi kolem běžícího protihráče, který přitom nebyl v držení míče. Žlutý trest na sebe nenechal dlouho čekat.
     
    68
    Držení míče: 42% – 58%.
     
    70
    Střídání v týmu Spal: ze hřiště odchází Francesco Vicari, přichází Marko Janković.
     
    72
    A další žlutá karta. Za podražení domácího kapitána Rodriga de Paula ji viděl slovinský křídelník Jasmin Kurtić.
     
    73
    Obrana Spalu si opět mizerně přebrala hráče při centrovaném balónu. Ignacio Pussetto hlavičkoval úplně sám, nicméně branku Alfreda Gomise netrefil.
     
    74
    Zahrozilo také na druhé straně. De Maio posunul centr z pravé strany za sebe, kde byl připravený Kurtić, ale křižnou střelou se netrefil k levé tyči domácí branky.
     
    75
    Už sedmá žlutá karta v tomto duelu. De Paul byl tentokrát podražen střídajícím Markem Jankovićem, který si rovněž bude muset dávat ve zbytku zápasu velký pozor.
     
    76
    Okaka si v náznaku nebezpečného kontru počkal na Pussetta. Ten si ve vápně zasekl míč na pravou nohu a během toho mu bylo znemožněno vystřelit.
     
    77
    Střídání v týmu Spal: ze hřiště odchází Mattia Valoti, přichází Alberto Paloschi.
     
    79
    Manuel Lazzari to hodně přehnal s razancí svého centru z pravého kraje hřiště. Z druhé strany bude vhazovat Jens Stryger Larsen.
     
    80
    Zatímco v první půli sbíral de Paul asistence, tak po změně stran na sebe přitahuje celou řadu faulů. Spalu se pomalinku krátí čas.
     
    81
    Marco D´Alessandro zahájil další přímočarý postup po pravé straně, kde Fares srazil centrovaný balón na rohový kop.
     
    82
    Čtvrtou asistenci si argentinský šikula de Paul nepřipsal. Žádný z jeho spoluhráčů se k zakončení hlavou neprotlačil.
     
    83
    Rodrigo de Paul proběhl kolem Jankoviće, kterého přitom stihl podrazit. Ani domácí kapitán žluté kartě neutekl.
     
    84
    Spal ve druhé půli dvakrát snížil, nicméně třetí krok k zisku jednoho bodu je prozatím v nedohlednu. Udinese si svůj náskok naopak bezpečně hlídá.
     
    85
    Jankovićův centr se snášel před Mussa, kde ve vzduchu zaúřadoval De Maio. Domácí okamžitě zahájili rychlý přesun do útoku.
     
    86
    Lazzari potáhl míč přes střed hřiště a posunul ho do vápna na Jankoviće. Ten se snažil dojít pro pokutový kop, nicméně hlavní rozhodčí zůstal v naprostém klidu.
     
    87
    Stefano Okaka si na půlící čáře dobře pokryl míč a získal také faul na svou osobu. Provinil se hostující kapitán Thiago Cionek.
     
    88
    Znovu v hlavní roli Stefano Okaka a proti němu hned tři protihráči. Ty sice potrápil, ale balón tentokrát neudržel. Vhazovat bude Manuel Lazzari.
     
    89
    Mirco Antenucci převzal balón nějaké dva metry před vápnem, odkud rychle vystřelil, ale míč proletěl několik decimetrů nad břevnem Mussovy brány.
     
    90
    Střídání v týmu Udinese Calcio: ze hřiště odchází Stefano Okaka, přichází Łukasz Teodorczyk.
     
    90+1
    Jistotu tří bodů Udinese ještě rozhodně nemá. Nad rámec druhého poločasu jsou přidány další čtyři minuty.
     
    90+2
    Zeegelaar si dává na čas s vhozením autu. Na tváři hostujícího kouče mezitím začíná být zřetelné smíření s porážkou.
     
    90+3
    Juan Musso si zkušeně doběhl pro nákop ze standardní situace a už nepustil balón ze svých rukavic. Hostům zbývá poslední šance na útok.
     
    90+4
    De Paul zabojoval o balón v prostoru u střídaček a nenechal hosty projít na útočnou polovinu. S největší pravděpodobností je rozhodnuto.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Máme za sebou utkání dvou rozdílných poločasů. V tom prvním se Udinese hned třikrát prosadilo ze standardních situací a zdálo se, že si bezpečně dojde pro vítězství. Spal ale nesložil zbraně a po změně stran se díky gólům Petagny a Valotiho docvakl na rozdíl jediné branky. Na tu vyrovnávající měli hosté více než půlhodinu, nicméně žádnou výraznější možnost k překonání Mussa už neměli. Udinese tak slaví druhou výhru v řadě a takřka definitivní jistotu záchrany. Spal naopak zůstává jedenáctý a hrozí mu propad až o tři místa.
     
    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 6:7. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 17:13.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (16:57:47)

    Michal Břuchanský

    Góly: 6. Samir (de Paul), 32. Okaka (de Paul), 35. Okaka (de Paul) – 53. Petagna (Bonifazi), 59. Valoti (Kurtić)

    Karty:   28. Zeegelaar (UDI), 45. Samir (UDI), 67. Mandragora (UDI), 83. de Paul (UDI) – 5. Vicari (SPAL), 39. Fares (SPAL), 72. Kurtić (SPAL), 75. M. Janković (SPAL)


    Držení míče: 40 % : 60 %.
    Střely na branku: 4:5. Střely mimo: 6:7. Rohy: 8:6. Ofsajdy: 1:0. Fauly: 17:13.
    Udinese Calcio: Musso – Troost-Ekong, De Maio, Samir – Stryger Larsen, Mandragora, de Paul (C), Sandro (16. D'Alessandro), Zeegelaar – Lasagna (61. Pussetto), Okaka (90. Teodorczyk).
    Náhradníci: Nicolas, Perisan – Badu, D'Alessandro, Hallfredsson, Mićin, Nuytinck, Pussetto, Teodorczyk, ter Avest, Wilmot.

    Spal: A. Gomis – Bonifazi, Cionek (C), Vicari (70. M. Janković), Fares – Lazzari, Valoti (77. Paloschi), Murgia, Kurtić – Floccari (63. Antenucci), Petagna.
    Náhradníci: Fulignati, Poluzzi, Viviano – Antenucci, F. Costa, Dickmann, M. Janković, Paloschi, Regini, Schiattarella, Šimić, Valdifiori.

    Rozhodca: Fabbri – Peretti, Liberti