Austrália – Brazília 3:2 (kon.) | Južná Afrika – Čína 0:1 (kon.)
koniec
Juhoafrická rep.
0:1 (0:1)
Čína
cz Štvrtok 13.06.2019, 21:00 • Parc des Princes, Paříž (FRA) • Majstrovstvá sveta žien • Skupina B
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 21:00.
     
    Příjemný čtvrteční večer. Na světovém šampionátu žen je dnes na programu mimo jiné také duel skupiny B, v němž se střetnou dva poražené celky z úvodního kola – Jihoafrická republika a Čína.
     
    Jihoafrická republika vstoupila do turnaje zápasem se Španělskem. Ten rozehrály Afričanky výborně, když vedly od 25. minuty 1:0 a svůj náskok držely do 69. minuty. Poté se však začal rodit očekávaný španělský obrat, a tak se nakonec z vítězství 3:1 i díky dvěma pokutovým kopům radovaly favoritky.
     
    Také Čína sahala v úvodním utkání po senzaci, když dlouho držela bezbrankový výsledek s favorizovaným Německem. To však nakonec přeci jen bralo tři body, když o osudu utkání rozhodla jediná trefa z 66. minuty. Její autorkou byla Gwinnová.
     
    V duelu mezi Jihoafrickou republikou a Čínou budou favoritkami Asiatky, které v přípravě na světový šampionát porazily Rusko (4:1) a Kamerun (1:0). Číňanky prohrály pouze v generálce se silnou Francií, a to těsně 1:2. Jihoafrická republika uhrála remízu 1:1 s Jamajkou, následně už ale zaznamenávala jen prohry. S Američankami prohrály Afričanky 0:3, s Norkami pak v generálce dokonce 2:7.
     
    Poslední a dosud jediný vzájemný duel obou zemí se uskutečnil v roce 2016 na olympijských hrách v Riu. Z vítězství 2:0 se tehdy v Brazílii radovala Čína.
     
    Úvodní sestavy:

    Jihoafrická republika: Swartová – Ramalepeová, van Wyková (C), Matlouová, Holweniová – Kgatlanaová, Makhabaneová, Mbaneová, Biyanaová, Janeová – Fulutudiluová.
    Náhradníci: An. Dlaminiová, Mpuruová – Gamedeová, Makhubelaová, Smedaová, Dhlaminiová, Motlhaloová, Ndimeniová, Mthandiová, Mulaudziová, Seoposenweová.

    Čína: Pcheng Š'-meng – Wang Jen, Lin Jü-pching, Chan Pcheng, Wu Chaj-jen (C), Liou Šan-šan – Wang Šuang, Čang Žuej, Ku Ja-ša, Wang Šan-šan – Li Jing.
    Náhradníci: Pi Siao-lin, Sü Chuan – Li Ťia-jüe, Lou Ťia-chuej, Luo Kuej-pching, Wang Jing, Jao Wej, Liou Jen-čchiou, Li Wen, Tchan Žu-jin, Sung Tuan.

    Rozhodčí: Kulcsárová (HUN) – Toroková (HUN), Rodaková (CRO).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodní výkop zápasu obstaraly Číňanky, které nastupují v červených, zatímco Jihoafričanky ve žlutozelených dresech.
     
    3
    Wang Jen se nepříjemně srazila s vlastní spoluhráčkou. Maďarská hlavní rozhodčí neváhala a kvůli možnému zranění hlavy hru přerušila.
     
    5
    Ofenzivní obránkyně Číny na krátkou chvíli odešla po svých za autovou čáru, odkud sledují pokračující úvodní tlak jejich spoluhráček.
     
    6
    Ku Ja-ša si parádně zalepila balón a přes Ramalepeovou se dostala do vápna, kde získala premiérový rohový kop.
     
    7
    Číňanky rozehrály na krátko a pak nezahrozily ze svého centru z levého křídla, který Swartová vyboxovala do relativního bezpečí.
     
    8
    Biynaová se celým tělem natlačila mezi balón a Wang Šuang, která ji uprostřed hřiště faulovala. Africký výběr může poprvé zaútočit.
     
    9
    Ku Ja-ša viditelně zatáhla za ruku Ramalepeovou, která se snažila nabrat rychlost u pravé lajny. Číňanky však balón rychle získaly zpět.
     
    10
    Čang Žuej udělala na Makhabaneové rohový kop, jenž zprava rozehrála Wang Šuang. Následná hlavička Wang Šan-šan se pod břevno ale nevešla.
     
    11
    Nepříjemnost pro Biyanaovou, které Čang Žuej z bezprostřední blízkosti kopla balón do obličeje. Opět se bude nějakou dobu ošetřovat.
     
    12
    Jihoafrická středopolařka se z rány oklepala a zjevně bude moci pokračovat. Mezitím se chystá rozehrávka Makhabaneové.
     
    13
    Hodně nepřesná přihrávka za obranu od Wang Šan-šan zmizela za koncovou čarou. Na řadu přichází odkop od branky Kaylin Swartové.
     
    14
    Ku Ja-ša převzala na levém křídle vhozený míč od Liou Šan-šan, ale v časové i prostorové tísni už nestihla odcentrovat.
     
    15
    Li Jing faulovala metr před zraky hlavní rozhodčí, nicméně Jihoafričanky lacino přišly o míč bezprostředně po rozehrávce Biyanaové.
     
    16
    Lebogang Ramalepeová pokazila dlouhý pas z hloubi pole a zase odevzdala míč Číňankám, které jsou zatím jasně lepší.
     
    17
    A další nepřesnost. Tentokrát v čínském podání, takže Swartová si může v poklidu nachystat rozehrávku.
     
    18
    Chan Pcheng vhodila míč do ideálního prostoru, ovšem van Wyková její spoluhráčku na hranici pokutového území zkušeně odzbrojila.
     
    19
    Ofsajd a v něm Li Jiang. Kromě jedné hlavičky Číňanky výraznou územní převahu neproměnily v nic nebezpečného.
     
    20
    Ramalepeová šla do skluzu a vypíchla míč Ku Ja-ša. Po vhazování Liou Šan-šan se chystá další odkop od jihoafrické branky.
     
    21
    Ku Ja-ša přenechala balón Liou Šan-šan, která poslala do vápna solidní centr, nicméně Li Jing ve vzduchu nenaložila s hlavičkou ideálně.
     
    23
    První náznak jihoafrické šance! Thembi Kgatlanaová nabrala vynikající rychlost, ale poté, co se dostala do vápna, zkazila přihrávku na dva metry.
     
    24
    Snadná práce pro Kaylin Swartovou. do jejíž rukavic poslala nepovedený centr z levé strany Wang Šan-šan.
     
    25
    Jihoafričanky chodí do útočné fáze jen v minimálním počtu, a tak asijská obrana poměrně snadno získává balóny do svého držení.
     
    26
    Ode Fulutudiluová v rychlém protiútoku nedokázala přesně roztáhnout hru do volné pravé strany. Míč skončil v zámezí a zpět do hry ho posílá dosud nezaměstnaná brankářka Pcheng Š´-meng.
     
    27
    Hned vzápětí ještě jedna prácička pro čínskou gólmanku. Přespříliš vysoký centr z levého kraje hřiště ji však neměl jak překvapit.
     
    28
    Menší zmatky v rozehrávce vyřešila Swartová vysvobozujícím odkopem, který pro sebe uzmuly Číňanky.
     
    29
    Ku Ja-ša měla dostatek prostoru na odcentrování, ovšem Wang Šan-šan balón předskočila. Číňanky z celé situace vytěžily aspoň roh.
     
    30
    Po rozehrávce na krátko to z hranice pokutového území zkusila Chan Pcheng, ale Kaylin Swartová nemusela nijak zasahovat.
     
    31
    Thembi Kgatlanaová opět předvedla své bleskurychlé nohy, jenže se sama dostala do ostrého úhlu a míč si nakonec odkopla do zámezí.
     
    32
    Držení míče: 43% – 57%.
     
    33
    Na obou stranách je poměrně dost nepřesností, které na sebe rychle navazují. Jihoafrického pochybení nevyužila Wang Šuang, která z dvaceti metrů výrazně přestřelila.
     
    34
    Ku Ja-Ša dostala míč do běhu a pak se ve vápně šikovnou zasekávačkou zbavila Ramalepeové. Janine van Wyková přední navíc podklouzla, jenže Číňanka z výtečné pozice minula branku o několik metrů.
    34. Ku Ja-ša (CHN)
     
    35
    Wang Šan-šan byla po šikovném prostrčení od Ku Ja-ša zablokovaná van Wykovou, od které šel míč na čínský roh.
     
    36
    Místo rozehrávky na krátko zvolila Ku Ja-ša centr přímo do vápna, jenže Jihoafričanky se jednoduše ubránily a vyrazily do rychlého kontru, který skončil kousek za půlkou.
     
    37
    Wang Šuang si netroufla na rychlý výpad po zcela odkryté levé straně. S míčem se zastavila a posléze ho přihrála jen do autu.
     
    38
    Znovu si Wang Šuang úplně nevěřila a než stihla vystřelit, tak už byla zastavená van Wykovou. Po odpískaném faulu budou hrát Jihoafričanky.
     
    40
    Čína právě vstřelila branku!
    Číňanky se ve čtyřicáté minutě dostávají do zaslouženého vedení! Autorkou gólu je LI JING, která se v pokutovém území odpoutala od své strážkyně a s lehkostí sobě vlastní prodloužila do brány střílený nákop od Čang Žuej.
    40. Li JING - 0:1
     
    41
    Hráčky afrického výběru ztratily míč krátce po rozehrávce a už musí znovu bránit. Po zablokované střele Li Jing se chystá další roh.
     
    42
    Velké štěstí pro Jihoafričanky! Wang Šuang odcentrovala na Wang Šan-šan, jejíž hlavička se od břevna odrazila na brankovou čáru a pak zpět do hřiště!
    42. Wang Šan-šan (CHN)
     
    44
    Ku Ja-ša poslala do ohně další centr, nicméně Wang Šan-šan se k pořádné hlavičce nepropracovala.
     
    45
    Tlak Číny je na pár vteřin přerušen. Li Jing se snažila prosadit napravo od pokutového území, ale pomohla si přitom útočným faulem.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    Další faul od Čang Žuej už umožnil Jihoafričankám nakopnout míč do pokutového území. Místo toho se však rozhodly vrátit na vlastní půlku.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Číňanky byly od úvodního výkopu jednoznačně aktivnější. Jihoafrická obrana je dlouho k ničemu nebezpečnému nepouštěla, ale od čtyřicáté minuty přesto prohrává 0:1, když brankářku Swartovou překonala Li Jing. Hned vzápětí mohla přidat další gól Wang Šan-šan, ale míč se od břevna za brankovou čáru neodrazil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    47
    Ani jeden z trenérských štábů se před začátkem druhého poločasu nerozhodl střídat, a tak na obou stranách pokračují původní základní jedenáctky.
     
    48
    Africký celek bude muset být směrem dopředu mnohem odvážnější a tlačit se do útoku ve větším počtu, jinak Pcheng Š'-meng zůstane ještě dlouho bez jediného zákroku.
     
    49
    Souboj mezi Li Jing a Janine van Wykovou byl posouzen jako faul dosud jediné úspěšné střelkyně, díky které je Čína blíže důležitému vítězství.
     
    50
    Noko Matlouová předvedla vynikající obranný zákrok, kterým zabrzdila rychlý výpad Wang Šan-šan. Číňanky budou pokračovat autovým vhazováním.
     
    51
    Ani teď Thembi Kgatlanaová svou rychlostí na čínskou obranu nevyzrála. Balón ji od nohy odkopla s dvojkou hrající Liou Šan-šan.
     
    52
    Fulutudiluová získala pro JAR autové vhazování z pravého křídla. Právě ona se poté snažila přelstít Liou Šan-šan, ale kýžený roh nevybojovala.
     
    53
    Obě obrany působí po změně stran velmi jistým dojmem. V tomto případě se Číňanky marně snažily projít po levém křídle.
     
    54
    Wang Šuang vyhrála hlavičkový souboj a prodloužila vysoký míč za jihoafrickou obranu. Před sprintující Wang Šan-šan ale všechno jistila Swartová.
     
    55
    Až v pětapadesáté minutě se Jihoafričanky zmohly na první střelu. O nic nebezpečného se ale nejednalo, protože Makhabaneová z dvaceti metrů o hodně minula.
     
    56
    Lin Jü-pching se ukopla při snaze odkopnout míč z pokutového území a darovala svým soupeřkám první rohový kop.
     
    57
    Čínská obránkyně Lin Jü-pching svou chybu částečně napravila, když nedala Matlouová prostor k nějaké kloudné hlavičce.
     
    58
    Když už Jihoafričanky útočí, tak to má na svědomí Kgatlanaová. Ta nyní nechala míč trochu za sebou a Lin Jü-pching mu ho ukopla na roh, který se bude opakovat.
     
    59
    Kholosa Biyanaová centrovala na hranici pokutového území, ale tam byla jen dvojice Čínských obránkyň. JAR přesto na útočné polovině zůstává.
     
    60
    Střídání v týmu Jihoafrická republika: ze hřiště odchází Ode Fulutudiluová, přichází Jermaine Seoposenweová.
     
    61
    Držení míče: 46% – 54%.
     
    62
    Swartová sebrala ze vzduchu neškodný centr z její pravé strany a rychle rozehrála protiakci Jihoafričanek, ze které resultovala dalekonosná střela Biyanaové na prostředek branky.
     
    Čína toho za poslední domu moc nevymyslela, a tak se na její střídačce chystá první změna. Do hry se už chystá Lou Ťia-chuej.
     
    65
    Střídání v týmu Čína: ze hřiště odchází Ku Ja-ša, přichází Lou Ťia-chuej.
     
    66
    Holweniová vyrazila na pomoc Seoposenweové, která byla na levém křídle zdvojená. K centru přesto nedošlo a Jihoafričanky se vrátily až ke Swartové.
     
    67
    Thembi Kgatlanaová byla v momentě nákopu Kaylin Swartové za poslední obránkyní, a tak pomezní sudí správně odmávala ofsajd.
     
    68
    Kgatlanaová, která je bezesporu nejživější hráčkou prohrávajícího týmu, se přemístila na levou stranu hřiště, ale také tam byla nachytaná v postavení mimo hru.
     
    69
    Wang Šuang se po autovém vhazování chtěla odpoutat od Matlouové, přičemž se provinila proti fotbalové liteře. Míč pro Jihoafričanky.
     
    70
    Po dalším čínském autu to ze střední vzdálenosti zkusila Wang Šan-šan, ale technickou střelou se mezi tři tyče vůbec netrefila.
     
    72
    Střídání v týmu Jihoafrická republika: ze hřiště odchází Sibulele Holweniová, přichází Leandra Smedaová.
     
    73
    Seoposenweová vyhrála hlavu pro Kgatlanaovou, ale ta byla bezpečně ustrážena Lin Jü-pching. Tempo hry je teď hodně nízké.
     
    75
    Thembi Kgatlanaová byla u levé postranní čáry dokonce ztrojená. Získaný aut je maximum, co mohla z nastalé situace vytěžit.
     
    76
    Znovu v akci Kgatlanaová, která s přispěním čínské obrany dostala míč do vápna a tam trefila rameno Lin Jü-pching. Pokutový kop se určitě konat nebude.
     
    78
    Střídání v týmu Čína: ze hřiště odchází Li Jing, přichází Jao Wej.
     
    79
    Van Wyková odvrátila centr z levé strany jen k jedné z čínských hráček. Ta si míč ale nezpracovala a Swartová mohla zůstat v klidu.
     
    81
    Střídání v týmu Čína: ze hřiště odchází Wang Jen, přichází Li Ťia-jüe.
     
    82
    Střídání v týmu Jihoafrická republika: ze hřiště odchází Refiloe Janeová, přichází Linda Motlhaloová.
     
    83
    Noko Matlouová zatáhla za záchranou brzdu, když marně stíhala čerstvou Lou Ťia-chuej. Z teprve druhého jihoafrického faulu resultuje první žlutá karta v celém utkání.
     
    84
    Nařízenou standardní situaci z pravé strany rozehrála Wang Šuang. Míč nebezpečně propadl a od jedné z Jihoafričanek vyletěl na roh.
     
    85
    Konečně jsme se dočkali nějaké pořádné šance! Na svědomí ji měla čínská stoperka Chan Pcheng, která po centru z levé strany hlavičkovala ze svého pohledu k pravé tyči a Swartová měla co dělat, aby vytěsnila míč do autu.
     
    86
    Z dalšího rohového kopu už Číňanky nezahrozily, nicméně zkrátily zbývající čas o několik desítek vteřin. Moc času na vyrovnání Afričankám nezbývá.
     
    88
    Střídající Jao Wej byla faulovaná uprostřed hřiště. Jihoafričanky tak přichází o další porci vteřin, které jim nyní mizí setsakramentsky rychle.
     
    89
    Kgatlanaová nedostala prostor na rozběhnutí. Míč vracela k půlící čáře, jenomže tam ho zachytila jedna z Číňanek.
     
    90
    Li Ťia-jüe jednoduše proběhla za obranu, kam dostala přihrávku z pravého křídla. Ve vyložené šanci ale neuspěla, neboť Swartová křižnou střelu fantasticky vyrazila!
    90. Li Ťia-jüe (CHN)
     
    90+1
    Nad rámec druhého poločasu jsou přidány další čtyři minuty!
     
    90+2
    Bambanani Mbaneová obětavě skočila do střely Li Ťia-jüe a zastavila ji kousek za hranicí pokutového území. Číňanky o balón přesto nepřišly.
     
    90+3
    Wang Šan-šan se nedočkala centrovaného míče, který skončil v rukavicích Swartové. Jihoafričanky poté daleko nedošly a jejich šance na vyrovnání už jsou hodně nízké.
     
    90+4
    Swartová si nevšimla, že míč šel do autu z čínské hlavy a snažila se zabránit domnívanému rohu. Balón zakopla za postranní čáru a darovala tím Liou Šan-šan vhazování.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Důležitý souboj dvou týmů, které na úvod turnaje nebodovaly, zvládla reprezentace Číny, která za celých devadesát minut nepustila Jihoafričanky do jediné šance. Asiatky zaslouženě vedly od čtyřicáté minuty, další šance na navýšení náskoku pak sice nevyužily, ale přesto se o výsledek příliš bát nemusely.
     
    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 4:9. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 3:12.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (23:34:15)

    Michal Břuchanský

    Góly: 40. Li Jing

    Karty:   83. Matlouová (JAR)


    Držení míče: 47 % : 53 %.
    Střely na branku: 1:3. Střely mimo: 4:9. Rohy: 3:7. Ofsajdy: 2:2. Fauly: 3:12.
    Juhoafrická rep.: Swartová – Ramalepeová, van Wyková (C), Matlouová, Holweniová (72. Smedaová) – Kgatlanaová, Makhabaneová, Mbaneová, Biyanaová, Janeová (82. Motlhaloová) – Fulutudiluová (60. Seoposenweová).
    Náhradníci: An. Dlaminiová, Mpuruová – Gamedeová, Makhubelaová, Smedaová, Dhlaminiová, Motlhaloová, Ndimeniová, Mthandiová, Mulaudziová, Seoposenweová.

    Čína: Pcheng Š'-meng – Wang Jen (81. Li Ťia-jüe), Lin Jü-pching, Chan Pcheng, Wu Chaj-jen (C), Liou Šan-šan – Wang Šuang, Čang Žuej, Ku Ja-ša (65. Lou Ťia-chuej), Wang Šan-šan – Li Jing (78. Jao Wej).
    Náhradníci: Pi Siao-lin, Sü Chuan – Li Ťia-jüe, Lou Ťia-chuej, Luo Kuej-pching, Wang Jing, Jao Wej, Liou Jen-čchiou, Li Wen, Tchan Žu-jin, Sung Tuan.

    Rozhodca: Kulcsárová (HUN) – Toroková (HUN), Rodaková (CRO)

    Diváci: 20 011