Kvalifikácia na VC Veľkej Británie Vítěz: V. Bottas (Mercedes) (kon.)
koniec zavodu
Kvalifikácia na VC Veľkej Británie

Vítěz: V. Bottas (Mercedes)

cz Sobota 13.07.2019, 15:00 • Trať: Silverstone, Velká Británie • Formula 1
     
    Ode mě je to pro dnešek vše, děkuji vám za pozornost a nezapomeňte zítra od 15.10 hodin sledovat online přenos ze samotného závodu. Mějte se fajn a hezký zbytek soboty. (16:24:12)
     
    Máme za sebou kvalifikaci na Velkou cenu Velké Británie, kterou po dramatickém finiši ovládl Valtteri Bottas z Mercedesu, jenž porazil svého týmového kolegu Lewise Hamiltona o pouhých šest tisícin sekundy. V posledním kvalifikačním pokusu si třetí místo vyjel Charles Leclerc z Ferrari, kterého ve druhé řadě doplní Max Verstappen z Red Bullu. Do třetí linie se postaví Pierre Gasly z Red Bullu a Sebastian Vettel z Ferrari. Sympatický výsledek zaznamenal sedmý Daniel Ricciardo z Renaultu. Naopak menším zklamáním byly výkony Kevina Magnussena z Haasu a Daniila Kvjata z Toro Rosso, kteří nepostoupili ani z první části kvalifikace.
     
    Konečné pořadí kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie: 1. Bottas (Mercedes), 2. Hamilton (Mercedes), 3. Leclerc (Ferrari), 4. Verstappen (Red Bull), 5. Gasly (Red Bull), 6. Vettel (Ferrari), 7. Ricciardo (Renault), 8. Norris (McLaren), 9. Albon (Toro Rosso), 10. Hülkenberg (Renault), 11. Giovinazzi (Alfa Romeo), 12. Räikkönen (Alfa Romeo), 13. Sainz (McLaren), 14. Grosjean (Haas), 15. Pérez (Racing Point), 16. Magnussen (Haas), 17. Kvjat (Toro Rosso), 18. Stroll (Racing Point), 19. Russell (Williams), 20. Kubica (Williams).
     
    Konec kvalifikace.
    Dramatický závěr dnešní kvalifikace, kterou nakonec opanovaly vozy Mercedesu
     
    0:00
    Je to jasné. VALTTERI BOTTAS zajel čas 1:25.093 a získává pole position! Druhý Lewis Hamilton ztratil pouhých šest tisícin sekundy a třetí Charles Leclerc 79 tisícin. Za Leclercem dojel čtvrtý Verstappen a pátý Gasly. Až na šesté pozici skončil Sebastian Vettel.
     
    0:00
    Čas vymezený pro třetí část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:06
    Závodníci najíždí do posledního měřeného pokusu. Udrží pole position Valtteri Bottas, nebo ho porazí Lewis Hamilton a získá tak pátou pole position v řadě na Silverstonu? To uvidíme v následujícíh vteřinách.
     
    2:24
    Piloti pomalu opouští své mechaniky a vrací se hromadně na trať. Finále kvalifikace na Velkou cenu Velké Británie je tady! První je zatím Bottas, druhý Hamilton, třetí Verstappen a čtvrtý Leclerc. Bottasovi drží palce i jeho manželka Emilia.
     
    3:07
    Obloha je k jezdcům a fanouškům zatím milosrdná. Dosud nespadla ani jediná kapka a vypadá to, že suché podmínky vydrží až do samotného konce kvalifikace.
     
    5:41
    V boxech se momentálně nachází Bottas, Hamilton, Verstappen, Leclerc, Gasly, Vettel, Ricciardo a Hülkenberg. Po krátkém intermezzu v boxech se ale na dráhu všichni vrátí a doplní dvojici Norris – Albon, kteří jako jediní krouží po dráze.
     
    6:10
    Piloti hromadně zajíždějí do boxů, naopak z pit lane vyrazili Lando Norris a Alexander Albon, kteří zpočátku zůstávali u mechaniků. Ani u jednoho se ale nedá očekávat, že zasáhne do bojů o první místo na startu nedělního závodu.
     
    7:30
    Valtteri Bottas a Lewis Hamilton zajeli do boxů, kde pár minut zůstanou. Na dráhu se ale ještě vrátí, protože hlavně Lewis Hamilton bude mít motivaci sebrat Bottasovi první místo a před vlastním publikem zaznamenat další fajfku v kolonce pole position.
     
    8:04
    Na první místo se dostal Valtteri Bottas (1:25.093), druhý Lewis Hamilton na něj ztrácí 252 tisícin sekundy. Nebýt té chyby, mohl by být Hamilton teď první. Třetí je Max Verstappen a čtvrtý Charles Leclerc. Sebastian Vettel je až šestý.
     
    9:24
    Lewis Hamilton udělal menší chybu, kterou přišel o drahocenný čas. Tento kvalifikační pokus tak Hamilton nejspíš trochu vypustí. Nic se ale neděje, protože před Hamiltonem je ještě pár dalších pokusů, kterými si může zajistit pole position.
     
    10:15
    Jedinými piloty, kteří zůstali u svých mechaniků, jsou Alexander Albon a Lando Norris. Nebude trvat dlouho a i oni vyjedou na trať bojovat o co nejlepší čas a pozici na startu nedělního závodu. Velkými favority na zisk pole position jsou ale jiní.
     
    11:40
    Startovní pole do posledního kvalifikačního dějství přivedli Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Za nimi vyjeli z boxů Pierre Gasly, Max Verstappen, Sebastian Vettel a Daniel Ricciardo.
     
    12:00
    Třetí část kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Mezi desítku nejrychlejších nepostupují Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo), Carlos Sainz (McLaren), Romain Grosejan (Haas), Sergio Pérez (Racing Point).
    Závěr druhé části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro druhou část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:15
    Do boxů zajíždí Lewis Hamilton, který ve druhé fázi kvalifikace skončí nejlépe třetí. Hamilton má ale postup do posledního kvalifikačního segmentu jistý a může být naprosto v klidu.
     
    2:35
    První pětice, Leclerc, Bottas, Hamilton, Verstappen a Gasly, jezdí na žluté, tedy střední specifikaci pneumatik. Zbytek startovního pole má nazutou červenou sadu pneumatik. Uvidíme, která strategie se ukáže býti tou nejlepší.
     
    3:09
    Jezdci se pomalu vrací zpět na okruh v čele s Charlesem Leclercem a Valtterim Bottasem. Sebastian Vettel byl také v boxech, ale spíš by měl jezdit na dráze, protože určitě nemá postup do třetí části kvalifikace vůbec jistý.
     
    4:14
    Zajímavostí je, že prvních deset pilotů se v současné chvíli nachází v boxech. Na trati tak bojují jen jezdci, kteří jsou ohroženi ohledně postupu mezi desítku nejrychlejších. Jmenovitě Albon, Pérez, Giovinazzi, Räikkönen a Grosjean.
     
    5:05
    Na čele celého startovního pole se stále drží Charles Leclerc časem 1:25.646. Valtteri Bottas na něj ztrácí 26 tisícin sekundy a třetí Lewis Hamilton 194 tisícin sekundy. Následují oba piloti Red Bullu Max Verstappen a Pierre Gasly.
     
    6:51
    Zatím nemáme přesné informace, že by měl přijít déšť. Obloha ale vypadá hodně zamračeně a není vyloučeno, že kdykoliv může začít pršet. To by jezdci museli přezouvat pneumatiky minimálně do přechodných podmínek.
     
    7:42
    Sir Frank Williams není jediným bývalým pilotem formule 1, který sleduje Velkou cenu Velké Británie přímo v místě dění. Spolu s ním si tento svátek motorsportu nenechal ujít ani další někdejší jezdec Juan Pablo Montoya.
     
    8:10
    Do boxů zajeli Charles Leclerc a Lewis Hamilton. Naopak na trati zůstávají Valtteri Bottas, Pierre Gasly a Max Verstappen. Na dráze není Sebastian Vettel, kterému aktuálně patří až osmé místo. Vettel má asi nejaké problémy s autem, protože jen tak tak postoupil do této fáze kvalifikace.
     
    9:21
    V eliminačn zóně se momentálně nachází Alexander Albon, Sergio Pérez, Antonio Giovinazzi, Kimi Räikkönen a Romain Grosjean. Räikkönen měl už předtím hodně co dělat, aby postoupil dál a nejinak tomu bude i ve druhém kvalifikačním dějství.
    Leclerc zajíždí prozatím nejrychlejší kolo
     
    10:35
    Je tomu skutečně tak! Charles Leclerc zajel čas 1:25.646 a odsunul Lewise Hamiltona na druhou příčku. Pětinásobného mistra světa teď porazil o 194 tisícin sekundy a Valtteriho Bottase o 242 tisícin. Na čtvrtý flek se mezitím propracoval Pierre Gasly, vítěz prvního tréninku.
     
    11:05
    Na první místo jde Lewis Hamilton, druhý je Valtteri Bottas a na třetí pozici je překvapivě Daniel Ricciardo. Za Hamiltonem a Bottasem ale ještě krouží Charles Leclerc, který má rozjeté hodně dobré kolo a mohl by jít na první místo.
     
    12:12
    Kimi Räikkönen měl v první části kvalifikace hodně práce, aby postoupil do dalšího dějství, ale nakonec to zvládl celkem v pohodě. Za chvíli budeme znát první měřené časy v tomto kvalifikačním dílu.
     
    13:26
    Zajímavostí je, že jak Lewis Hamilton, tak Valtteri Bottas mají nazutou žlutou sadu pneumatik, tedy prostřední tvrdost. V boxech zatím zůstává Sebastian Vettel, který jako jediný jezdec dosud nevyjel na trať ve druhé fázi kvalifikace.
     
    14:45
    V úvodu prostředního kvalifikačního segmentu vyjeli jako první na dráhu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas. Lewise Hamiltona nepodporují pouze britští fanoušci, ale také jeho bratr Nicholas, který se pohybuje přímo k v garáži Mercedesu.
     
    15:00
    Druhá fáze kvalifikace právě začala.
     
    0:00
    Do druhé části kvalifikace nepostupují Kevin Magnussen (Haas), Daniil Kvjat (Toro Rosso), Lance Stroll (Racing Point), George Russell (Williams), Robert Kubica (Williams).
    Závěr první části kvalifikace
     
    0:00
    Čas vymezený pro první část kvalifikace právě vypršel a jezdci dokončují svá poslední měřená kola.
     
    1:41
    Nad okruhem Silverstonu se začínají stahovat mračna. Uvidíme, zda průběh kvalifikace ovlivní déšť, jako se tomu stalo v úvodu třetího tréninku. Možná, že pár kapek přeci jen spadne, protože obloha se tváří všelijak, jenom ne přátelsky.
     
    2:10
    Na vedoucí pozici jedoucí Lewis Hamilton zajel naposledy čas 1:25.513 a díky tomu se stále drží na prvním místě. Druhý Charles Leclerc stále ztrácí 20 tisícin sekundy a třetí Max Verstappen 187 tisícin vteřiny.
     
    3:14
    Na posledním postupovém místě se v tuto chvíli nachází Kimi Räikkönen, který bude mít ještě co dělat, aby se zúčastnil také prostředního kvalifikačního segmentu. Notabene, když v poslední zatáčce udělal drobnou chybu.
     
    4:45
    V současné chvíli by do druhé fáze kvalifikace neprošli Antonio Giovinazzi, Lance Stroll, Sergio Pérez, George Russell a Robert Kubica. Počínání posledních dvou jezdců sleduje také Sir Frank Williams, po němž je stáj pojmenována.
     
    5:35
    Poslední postupové místo drží Antonio Giovinazzi, který bude mít ještě hodně práce, aby svoji pozici uhájil. Na záda mu bude dýchat především Romain Grosejan ze stáje Haas, která v předchozích dnech řešila problém se svým titulárním partnerem Rich Energy, který oznámil, že končí spolupráci s americkou stájí, což ale zástupci Haasu rázně popřeli.
     
    6:04
    Charles Leclerec zaznamenal dobrý čas, ztrátu na Lewise Hamiltona stlačil na 20 tisícin sekundy. Rozdíl mezi oběma piloty je v tom, že Hamilton krouží na červené sadě pneumatik a Leclerc na střední směsi gum. Právě červená specifikace je nejrychlejší.
     
    7:24
    V eliminační zóně se aktuálně nachází Romain Grosjean, Lance Stroll, Sergio Pérez, George Russell a Robert Kubica. V současné době by tedy nepostoupil ani jeden z jezdců stáje Williams a Racing Point. V kontextu s touto sezonou to není žádné překvapení.
    Hamilton jde na průběžné první místo úvodní části kvalifikace
     
    8:14
    Lewis Hamilton překonal Charlese Leclerca časem 1:25.513 a odsunul Leclerca na druhé místo. Hamilton byl rychlejší o 115 tisícin sekundy. Valtteri Bottas má manko 237 tisícin vteřiny a zařadil se na třetí flek.
     
    9:10
    Sebastian Vettel zajel čas, který stačí na prozatímní čtvrté místo, na kterém má ztrátu 526 tisícín sekundy. Před Vettelem jsou ještě Max Verstappen, Lando Norris a již zmíněný Charles Leclerc. Na dráze ale už jsou také oba borci z Mercedesu.
     
    10:04
    Je tomu skutečně tak. Leclerc zajel čas 1:25.628 a jde na první místo! Tohle je hozená rukavice pro týmového kolegu Sebastiana Vettela. Jak odpoví čtyřnásobný mistr světa?
     
    11:05
    Ještě rychlejší než Carlos Sainz byl Alexander Albon (1:26.482), ale počkejme si, až pomyslnou cílovou pásku protnou jezdci stáje Ferrari. Bylo by velkým překvapením, pokud by se aspoň jeden z nich nevyšvihl na vedoucí pozici.
    První dnešní měřené kolo Sergio Péreze
     
    12:01
    Na první pozici se vyhoupl Carlos Sainz časem 1:26.689, druhého Romaina Grosjeana předjel o 64 tisícin sekundy a třetího Daniela Ricciarda o 306 tisícin. Uvidíme, s jakými časy se vytasí Sebastian Vettel a Charles Leclerc.
     
    13:08
    Na dráhu se vydali také Sebastian Vettel a Charles Leclerc. Zato oba piloti Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas si stále dávají načas a zůstávají v garáži. Právě Vettel s Leclercem budou znovu útočit na pětinásobného mistra světa a jeho týmového kolegu.
     
    14:12
    Jezdci, kteří momentálně krouží na trati, zajíždí první měřené časy. Momentálně je na čele startovního pole Romain Grosjean časem 1:26.753, ale dá se očekávat, že se na prvním místě neudrží moc dlouho, protože na okruhu zatím nejsou ani Hamilton, ani Bottas.
     
    15:28
    Pokud dnešní kvalifikaci vyhraje Lewis Hamilton, stane se tak popáté v řadě. V nedělním závodě bude útočit na celkový šestý triumf na okruhu v Silverstonu, čímž by vytvořil rekord této trati. Má k tomu výborné podmínky, protože jede domácí Velkou cenu.
     
    16:35
    Na dráze krouží také Daniel Ricciardo, který se ve druhém tréninku musel vypořádat s technickými problémy. Faktem je, že Australan svého přestupu do Renaultu nelituje, ale k prodloužení smlouvy se stále nemá.
     
    17:40
    Jako první vyjíždí na trať dvojice z týmu Alfa Romeo Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen. Toto duo vzápětí následovali Alexander Albon, Nico Hülkenberg a Lando Norris.
     
    18:00
    První část kvalifikace právě začala.
     
    TRÉNINKY


    Na úvod závodního víkendu byl nejrychlejší překvapivě Pierre Gasly z Red Bullu, který zajel čas 1:27.173. Druhému Valtterimu Bottasovi z Mercedesu nadělil 456 tisícin sekundy a třetímu Maxi Verstappenovi, týmovému kolegovi, 836 tisícin. Lewis Hamilton z Mercedesu skončil až čtvrtý, Charles Leclerc z Ferrari pátý a jeho stájový parťák Sebastian Vettel šestý. V pit lane dostal hodiny Romain Grosjean z Haasu a s technickými problémy se musel vypořádat Kimi Räikkönen z Alfy Romeo.


    Druhý trénink opanoval Valtteri Bottas časem 1:26.732. Na druhé pozici umístivší se Lewis Hamilton ztratil pouhých 69 tisícin sekundy a třetí Charles Leclerc byl pomalejší o 197 tisícin. Na čtvrté příčce dojel Sebastian Vettel s mankem 448 tisícin. Daniel Ricciardo měl technické potíže na svém voze a kvůli tomu musel zastavit na dráze. Nebyl ale sám, kdo řešil nějaké nesnáze. Spolu s Ricciardem se s technikou prali ještě Romain Grosjean a George Russell.


    Poslední trénink se stal kořistí Ferrari. Nejlepší čas zaknihoval Charles Leclerc (1:25.905), druhý Sebastian Vettel zaostal o 26 tisícin sekundy a třetí Lewis Hamilton o 49 tisícin. Valtteri Bottas zajel až šestý čas. Průběh tréninku ovlivnil déšť a jezdci si tak na první pokusy museli třicet minut počkat.

     
    Příjemné sobotní odpoledne při sledování textového online přenosu z kvalifikace na desátý závod letošní sezony mistrovství světa vozů formule 1, Velkou cenu Velké Británie.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 15:00.

    Michal Šandor