Vyšehrad – Sokolov 2:1 (kon.) | Chrudim – Třinec 1:0 (kon.) | Prostějov – Pardubice 0:0 (kon.)
koniec
FC Slavoj Vyšehrad
2:1 (0:0)
FK Baník Sokolov
cz Sobota 10.08.2019, 10:15 • Stadion Evžena Rošického (Praha) • FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA (CZ) • 4. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Všem fanouškům přeji příjemné sobotní dopoledne! Od 10:15 budeme na pražském Strahově sledovat utkání 4. kola Fortuna:Národní ligy mezi Vyšehradem a Sokolovem, který bude souboj týmů ze spodní poloviny tabulky.
     
    Ach ta koncovka! Sokolov na první výhru čeká

    Každý tým si přeje vstoupit do sezony co nejlépe, ale Sokolovu se to rozhodně nepodařilo. Svěřenci Františka Šturmy sice začali domácí bezbrankovou remízou proti ambicióznímu Hradci Králové, ale padli na Žižkově 1:2 a s Brnem doma prohráli o dvě branky.

    Důvod pozice na dně tabulky je tedy jasný – bídná koncovka. "Hodně se zaměřujeme na střelbu, trénujeme zakončení. Ale to není otázka jen tohoto týdne, stejně jsme se tomu věnovali i minulý týden," přiznal před utkáním trenér František Šturma. V Praze navíc nemůže počítat se zraněným Janem Mejdrem.
     
    Nováček začal slušně, ale musí přidat

    Vyšehrad je mezi druholigovými celky nováčkem, přesto si nevede vůbec špatně. Už v úvodním utkání v Prostějově sahal po bodu, ale nakonec padl nejtěsnějším rozdílem. Následně si ale Pražané poradili s Ústím nad Labem 4:1 a po velkém boji padli ve Vítkovicích 2:4. Slavoj tak góly bez problémů dává, ale zároveň je dostává, což musí před dalším utkáním změnit.
     
    V soutěžních zápasech se oba celky utkají počtvrté. Výhra Vyšehradu 2:0 a Sokolova 5:2 z divizní sezony 2005/2006 už jsou hodně dalekou minulostí, ale oba týmy na sebe narazily také ve FNL v ročníku 2015/2016, ve které zvítězil Baník v Praze 2:0 a doma uhrál se Slavojem bezbrankovou remízu.
     
    Nejčerstvější vzájemné střetnutí však proběhlo v únoru tohoto roku, kdy se v přípravném utkání radoval z výhry 1:0 Sokolov. Gólové hody však nečekejte, ve třech z posledních čtyř duelů padly maximálně dva góly. Čtyřikrát v řadě se navíc stalo, že jeden z týmů neskóroval a kuriózně to bylo třikrát za sebou mužstvo, které šlo do utkání jako domácí tým.
     
    Oba týmy už se rozcvičují na hrací ploše a do startu utkání zbývá něco málo přes čtvrt hodiny. Počasí je zatím přívětivé a neprší ani nefouká, ale nad Strahovem je zamračeno.
     
    Úvodní sestavy:

    FC Slavoj Vyšehrad: Otáhal – Žežulka, Švejdík, Brejcha, V. Mareš – Pouček, Drobílek (C), Verner, Rataj, Šandera – Čvančara.
    Náhradníci: Dočekal – Drozda, Vejvar, Laňka, Pardubský, Veselý, Freit.

    FK Baník Sokolov: Jakub Dvořák I. – Hošek, Machek, Kopřiva, Selnar – Glaser, Štípek, Šmehyl, Jakub Dvořák II. (C) – O. Ševčík, Červenka.
    Náhradníci: Šiman – Šulc, Fišer, Wermke, Vávra, Štursa, A. Čihák.

    Rozhodčí: Jiří Houdek – Michal Myška, Petr Klupák.
     
    Za hlasitého povzbuzování jediného člena kotle Sokolova nastoupily oba týmy na hrací plochu. Za pár vteřin foukne Jiří Houdek do píšťalky.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní rozehrávku obstarali domácí, kteří zahájili utkání dlouhým nákopem do pravé strany, kde pár vteřin míč udrželi. Na druhé straně se do brejku vydal Sokolov, jehož únik po pravé straně zastavil u postranní čáry skluz Ondřeje Žežulky.
     
    2
    Baník se na útočné polovině udržel, přesto o míč přišel, když se dopustil prvního faulu utkání. Po nedovoleném zákroku na Miroslava Vernera budou útočit domácí.
     
    3
    Tomáš Čvančara napadal rozehrávku Sokolova, který držel míč hluboko na své polovině. Dlouhý nákop na útočnou polovinu však skončil v autu.
     
    3
    Individuálně se pokoušel prosadit David Štípek, jehož individuální průnik domácí obrana zastavila. Vzápětí si na centr za obranu nabíhal Marek Červenka, ale míč odhlavičkoval bránící hráč.
     
    4
    Velmi slibně se po pravé straně prodral Miroslav Verner, jehož centr byl nakonec sražen na rohový kop.
     
    5
    Domácí ho ale zahráli doslova bídně a Sokolovští míč sbírají. Na tahu je aktuálně Baník.
     
    6
    Do útoku se dral dvakrát, leč ani jednou úspěšně. Nejprve zastavil první nákop ofsajd a o pár vteřin později nedoběhl dlouhý míč David Štípek.
     
    7
    Sokolovu to nevyšlo ani po levé straně – odkop od branky.
     
    8
    Sympaticky zaplněná tribuna stadionu tleská první střelecké akci zápasu, kterou vyprodukoval Tomáš Čvančara. Domácí útočník se opřel do míče přibližně 25 metrů před brankou, poslal ho k pravé tyči, ale tam se vytáhl Jakub Dvořák.
     
    9
    Zajímavou akci předvedli také hosté. Ti využili zaváhání domácí defenzivy, přes kterou se dostali k centru z levé strany a centrovaný míč srazil Vojtěch Mareš směrem ke své brance, kde byl pozorný Martin Otáhal.
     
    10
    Útočník Tomáš Čvančara je velmi aktivní, což dokázal i při poslední akci, kdy si naběhl na dlouhý pas do vápna. V něm se pokoušel obhodit Ondřeje Ševčíka, což zavinilo pád domácího střelce, ale penalta se nekopala.
     
    11
    Vyšehrad měl opět příležitost, ale její potenciál nenaplnil. Zpoza vápna centroval z levé strany Denis Laňka, jehož centr pouze propadl k obránci soupeře.
     
    12
    Sokolov obléhal velké vápno Slavoje, přesto se do šance nedostal a o míč přišel.
     
    13
    Oba týmy se provinili proti pravidlům, když se v krátkém sledu za sebou dopustili útočného faulu.
     
    14
    Baníku zatrnulo, protože při rozehrávce došlo k nedorozumění stoperů s brankářem, který nakonec zachraňoval nepřesný pas Vojtěcha Mareše odkopem do autu.
     
    15
    Aktivita Vyšehradu však pokračovala. Nakonec vyústila ve druhý rohový kop, který odvrátil Vojtěch Mareš, a když se Slavoj pokusil míč do vápna vrátit, došlo k útočnému faulu.
     
    17
    Kromě několika ojedinělých akcí připomíná utkání zatím boj a přináší plno nepřesností. Uvidíme, co nabídne zbytek prvního poločasu.
     
    19
    Akce v podání Jakuba Selnara, který se pár metrů před vápnem dostal k odraženému míči a poslal ho vedle pravé tyče, měla gólové parametry. Viděli jsme jednoznačně největší šanci dosavadního průběhu.
     
    21
    Sokolov drží míč na svých kopačkách a snaží se založit útok ze své poloviny hřiště. Zatím bez úspěchu.
     
    22
    Jakub Selnar pěkně posunul míč do levé strany na nabíhajícího Šimona Šmehyla, ale ten při centru podklouzl a letící míč skončil u bránícího hráče.
     
    22
    Rozhodčí opět foukl do píšťalky. Ve vzdušném souboji s Miroslavem Vernerem si počínal nedovoleně Petr Glaser – útočný faul.
     
    23
    Vyšehrad ale rozehrávku využít nedokázal, ba naopak o míč zbytečně přišel svou nepřesností.
     
    24
    Martin Otáhal má plné ruce práce! Nejprve z velké dálky vypálil jedovatou střelu Jakub Selnar, kterou domácí brankář vyrazil před sebe, následně musel odvracet podobnou dělovku z druhé strany – rohový kop.
     
    25
    Sokolov pokračuje ve svém tlaku a drží míč na svých kopačkách.
     
    27
    Ondřej Ševčík šikovně přenesl hru dlouhým nákopem k levé postranní čáře, kde už operovali jeho spoluhráči a dostali se k centru. Bohužel pro Baník ho ale ukryl před nabíhajícími hráči Martin Otáhal.
     
    28
    Taktický a obranný faul Šimona Šmehyla na polovině hřiště hlavní sudí nepřehlédl. Rozehrávat může Vyšehrad.
     
    29
    Vzápětí ale o míč přišel a musel se vracet. Akci Sokolova nakonec zastavil zdvižený praporek čárového sudího – ofsajd.
     
    30
    Když už se Vyšehrad dostal do útoku a Miroslav Verner měl dostatek prostoru i času na střelu z ideální pozice, jeho pokus zamířil hodně vedle.
     
    31
    Obranný faul Vyšehradu, následný ofsajd Sokolova. Scénář prvního poločasu pokračuje v nastolené režii.
     
    32
    Baník si vytvořil zajímavý náběh do vápna, kterému však chybělo to nejdůležitější – přesný centr. Bohužel pro hosty skončil pouze na kopačce prvního bránícího hráče.
     
    32
    Domácí Denis Laňka zachytil pěkným pasem náběh Vojtěcha Šandery, který dostal míč ideálně na nohu, proto ho z první poslal směrem k brance. Míč ale nakonec skončil přímo v náručí Jakuba Dvořáka.
     
    33
    Tomáš Čvančara se snažil, co to šlo, ale na tento dlouhý nákop za obranu neměl nárok. Rozehrávat bude brankář Sokolova.
     
    35
    Útočník Vyšehradu mohl tentokrát utíkat s míčem přímo na branku, jenže v obležení soupeře byl přibrzděn. I tak se nakonec dokázal ve vápně s míčem otočit a nabít Denisovi Laňkovi. Bohužel ale nepřesně, a proto střela jeho spoluhráče skončila na těle bránícího hráče.
     
    36
    Už několikátý ofsajd Sokolova sudí nepřehlédli ani tentokrát. Vykopávat může Martin Otáhal poté, co první poločas vstoupil do posledních deseti minut.
     
    37
    A opět to byl Tomáš Čvančara, kdo obraně Baníku zavařil. Útočník Slavoje dostal pěkný míč za obranu a v souboji poslal k zemi Ondřeje Ševčíka. Ačkoliv byl souboj na hraně, nepískalo se a zpětnou přihrávku domácího hráče srazil Jan Hošek do rukou svého brankáře – rohový kop.
     
    39
    Z něho nezapršelo, naopak zahrozili opět hosté. K dokonalosti jejich kombinace na jeden dotyk chyběl přesný centr a zakončení.
     
    40
    Domácí obrana si poradila také s následným centrem, hra tedy pokračuje na polovině hřiště.
     
    41
    Sražený centr Vojtěcha Šandery přinesl alespoň rohový kop pro domácí, kteří z něho nezahrozili, přesto pokračovali s míčem na svých kopačkách. Dokonce se dostali ještě k jedné nepřehledné a zmatečné šanci ve vápně Sokolova, kde však zareagoval Jakub Dvořák a šanci zhatil.
     
    42
    Hra byla krátce přerušena kvůli ošetření jednoho z domácích hráčů. Po něm proběhl míč rozhodčího, mířící do rukou Jakuba Dvořáka.
     
    43
    Na druhé straně zahrozil po krátké odmlce Sokolov, ale jen na oko. Na pravé straně už se chystal k centru David Štípek, jenže jeho zakroucený míč opustil hřiště. Bude se odkopávat od branky.
     
    45
    Útočný faul na obranné polovině Vyšehradu znamená míč pro domácí, kteří ho drží na své polovině hřiště.
     
    45+1
    Už běží první a zároveň poslední minuta nastavení.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    Rozhodčí Jiří Houdek ukončil první poločas, jenž gólovou radost nenabídl. Několik stovek diváků vidělo na Strahově plno nepřesností i faulů, přesto jsme se dočkali také zajímavých šancí. Ty si vyprodukoval zejména Sokolov, který třemi nebezpečnými střelami prověřil Martina Otáhala. Domácí brankář však odolal, a když domácí nepotrestali několik nedorozumění v obraně Baníku, stav se neměnil.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Do útoku se opět derou aktivnější hosté, zatím se jim ale nepodařilo ohrozit domácí branku.
     
    47
    Baník ale se svou akcí neuspěl a bez efektu byly také dva dlouhé centry Vyšehradu. Hra pokračuje s míčem na kopačkách Sokolova.
     
    49
    Zdá se, že trend z prvního poločasu bude pokračovat i nadále. Slavoj zahrozil po levé straně, ale centr odvrátil bránící hráč. Následně neskončil úspěchem náběh Jakuba Selnara, před nímž sebral míč bránící hráč, ale stejný muž vzápětí nepřesně odcentroval a poslal míč za autovou čáru.
     
    50
    Sokolov vstřelil gól, ale ten neplatí! David Štípek dobře doběhl míč u pravého rohového praporku, zakombinoval se spoluhráči a dostal se k centru šajtlí. Jeho zatočený míč Martin Otáhal nešťastně srazil do své sítě, a přestože se hosté radovali z chyby brankáře a laciné branky, jejich radost Jiří Houdek rychle ukončil, protože odpískal ofsajd.
     
    52
    Útočná kombinace Sokolova zakončení nepřinesla. Od branky bude vykopávat Martin Otáhal.
     
    53
    Oba týmy častěji bojovaly o míč ve vzduchu, a když už ho domácí dokázali dostat na zem a uklidnit hru, jejich akce skončila v zárodku nepřesnou přihrávkou.
     
    54
    Sokolov pokračuje v aktivitě, ale šance a střely pálí. Na konci zajímavé kombinace stál Jakub Kopřiva, jenž se dostal k míči na rohu velkého vápna a zatočenou střelu zakroutil nad břevno domácí branky.
     
    54
    Na tribunách se ozývá potlesk a "Konečně!". Důvodem je pěkná střela Lukáše Poučka z levé strany, kterou protáhl Jakuba Dvořáka. Rozhodně nejzajímavější akce Slavoje v utkání.
     
    56
    Vyšehrad právě vstřelil branku!
    Sokolov je dnes aktivnějším týmem, ale Slavoj ho školí z efektivity. Na pěkný rohový kop si naběhl TOMÁŠ ČVANČARA, který byl ve vápně zcela nehlídaný a bezpečně uklidil míč za bezmocného Jakuba Dvořáka – 1:0.
     
    57
    Takový scénář je pro Sokolov trošku krutý, ale i takový je fotbal. Aktivita Vyšehradu narostla a bude zajímavé sledovat, co s průběhem utkání udělá vstřelený gól.
     
    58
    Mohlo být vyrovnáno! Z pravé strany centrovali hosté, míč letěl na osamoceného Jakuba Kopřivu, který ho chtěl trefit ze vzduchu první, ale v klíčovou chvíli míč netrefil.
     
    59
    Z následného rohového kopu nezahrozili.
     
    61
    Sokolov reaguje na první inkasovaný gól střídáním, a to rovnou dvojitým. Utkání skončilo pro Jakuba Selnara, jenž byl nebezpečný zejména v první půli, ale také pro Jakuba Kopřivu. Jejich místa převzali Stanislav Vávra a Ondřej Štursa.
     
    61
    Obranný faul Vyšehradu dává soupeři zajímavou standardní situaci v blízkosti autové čáry. Na přímé zakončení to není, ale centr z toho může být nebezpečný.
     
    61
    Na míč si vyskakoval Jan Hošek, před nímž ho srazil jeden z bránících hráčů do autu. Baník nadále kombinoval a nakonec si dvěma vysokými míči vybojoval další autové vhazování.
     
    63
    Tlak pokračoval, jenže Vojtěch Machek (SOK) zaváhal a na polovině hřiště ztratil míč. Toho mohl využít Filip Drobílek, ale hostující hráč zatáhl za ruční brzdu a vidí první žlutou kartu utkání.
     
    63
    Domácí kapitán Filip Drobílek se prokličkoval až do vápna, kde odcentroval směrem k brance. Míč byl sice sražen, ale přinesl alespoň rohový kop.
     
    64
    Dlouhý a vysoký míč ale přeletěl všechny hráče ve vápně i krátce za ním a skončil za autovou čárou.
     
    66
    Hra se přelévá ze strany na stranu, ale i nadále ji brzdí nepřesnosti na obou stranách. Aktivnější je ale Sokolov.
     
    68
    Na centr z pravé strany si vyskočil jeden z hráčů Baníku, ale nedokázal ho usměrnit. Vzápětí byl odpískán útočný faul.
     
    70
    Sokolov právě vstřelil branku!
    Lavička Baníku trefila žolíka, protože je vyrovnáno. Na konci pěkné kombinace stál střídající STANISLAV VÁVRA, jenž dostal míč před vápnem, připravil si ho a parádní trefou ho zakroutil na zadní tyč Martina Otáhala – 1:1.
     
    71
    Slavoj měl na kopačce druhý gól! Chyba v rozehrávce Baníku přinesla brejk domácích, při kterém střílel Vyšehrad ze střední vzdálenosti a Jakub Dvořák střelecký pokus vyrazil jen před sebe. Na penaltovém puntíku dobíhal vyražený míč Tomáš Čvančara, ale ve stoprocentní příležitosti ho do branky neusměrnil – velká škoda pro domácí.
     
    72
    Utkání dostává grády. Tlak Vyšehradu pokračoval další útočnou akcí, při které padl ve vápně Tomáš Čvančara, ale penalta se opět nekopala. Z následného rohového kopu už Slavoj nebezpečný nebyl.
     
    72
    Před jeho zahráním se ve vápně pošťuchovali Tomáš Čvančara (VYS) a Marek Červenka (SOK), za což si vysloužili žluté karty.
     
    74
    Vyšehrad právě vstřelil branku!
    Útočník Slavoje TOMÁŠ ČVANČARA stvrzuje svůj dobrý výkon druhým gólem, ale nutno říci, že k němu přišel jako slepý k houslím. Domácí střelec stál na penaltovém puntíku, kam zaletěl sražený centr, který se od domácího hráč odrazil do branky a skončil v síti – 2:1.
     
    75
    Obranný faul Denise Laňky (VYS) na polovině hřiště končí žlutou kartou.
     
    75
    Než Sokolov rozehraje autové vhazování, domácí vystřídají. Čerstvě napomenutého Denise Laňku střídá Jan Vejvar.
     
    76
    Do třetice střídají také hosté. Na hřiště nastupuje Roman Wermke, kterému přenechal místo Marek Červenka.
     
    79
    Oba týmy bojují o míč převážně na polovině hřiště. Sokolovu už čas utíká, domácí brání těsný náskok.
     
    81
    Tlak Sokolova po krátkém ošetřování domácího hráče pokračuje. Baník na soupeře tlačí a dere se za vyrovnáním.
     
    82
    Vyšehradu se nedaří dostat míč dál od své branky. Sokolov navíc zahrává rohový kop, při němž se dostal k hlavičce Jan Hošek a poslal ho pouze do náručí pozorného Martina Otáhala.
     
    83
    Sokolov útočí převážně po pravé straně, odkud létají centry, ale zatím bez efektu. Jinak tomu nebylo ani z druhé strany.
     
    84
    Snaha Baníku končí útočným faulem. Na Strahově navíc začíná pršet.
     
    84
    Tomáš Čvančara dostal před vápnem míč, ale byl úplně sám a bez podpory svých spoluhráčů o míč u rohového praporku přišel.
     
    86
    Střídají také domácí. Hřiště opouští Lukáš Pouček, jeho místo zaujímá Lukáš Veselý.
     
    87
    Dnešní utkání sleduje 405 diváků.
     
    88
    Za asistence lékařů opouští hřiště hrdina zápasu Tomáš Čvančara, který musí být pořádně okopaný. Na jeho místo přichází Libor Drozda.
     
    89
    Hodně rozkouskovaný závěr zápasu pochopitelně nehraje Sokolovu do karet. Bohužel pro hosty se jim nezadařilo ani při posledním centru – ofsajd.
     
    90
    Závěr bude ještě zajímavý! Přímo na hranici velkého vápna šel do souboje Libor Drozda a poslal k zemi útočícího hráče. To je velká šance pro Sokolov.
     
    90+1
    Domácí Libor Drozda (VYS) dostává brzy po svém příchodu na hřiště žlutou kartu.
     
    90+1
    Rozhodčí nastavuje čtyři minuty!
     
    90+1
    Tribunami to jen zahučelo! K exekuci přímého kopu se postavil Stanislav Vávra, který ho nebezpečně zakroutil těsně nad břevno.
     
    90+2
    V závěru máme ještě jednu žlutou kartu, a to pro Šimona Šmehyla (SOK), který ji dostává za protesty.
     
    90+3
    Sokolov přece jen zahrozil, když centroval z pravé strany a k hlavičce se dostal jeden z hráčů Baníku. Jeho pokus však mířil nad břevno.
     
    90+4
    Do útoku uháněl Stanislav Vávra, ale jeho šanci zastavil ofsajd. Zdá se, že je hotovo.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    To nejlepší na konec! Dnešní utkání v prvních 50 minutách příliš krásy nenabídlo, přesto jsme se dočkali pořádného dramatu i tří gólů. Dva z nich vstřelil domácí Tomáš Čvančara, který tak rozhodl o triumfu Vyšehradu. Sokolov může litovat zejména neproměněných šancí v první hodině hry.
     
    Já se s vámi tímto loučím, přeji příjemný víkend! (12:12:49)

    Daniel Ryl

    Góly: 56. Čvančara, 74. Čvančara – 70. Vávra

    Karty:   72. Čvančara (VYS), 75. Laňka (VYS), 90+1. Drozda (VYS) – 63. Machek (SOK), 72. Červenka (SOK), 90+2. Šmehyl (SOK)


    FC Slavoj Vyšehrad: Otáhal – Šandera, Švejdík, Žežulka, V. Mareš – Pouček (86. Veselý), Drobílek, Brejcha, Verner, Laňka (75. Vejvar) – Čvančara (88. Drozda).
    Náhradníci: Dočekal – Drozda, Vejvar, Pardubský, Veselý, Freit, Rataj.

    FK Baník Sokolov: Jakub Dvořák I. – Šmehyl, Hošek, Machek, Kopřiva (61. Štursa) – Štípek, Selnar (61. Vávra), Glaser, Jakub Dvořák II. (C) – O. Ševčík, Červenka (76. Wermke).
    Náhradníci: Šiman – Šulc, Fišer, Wermke, Vávra, Štursa, A. Čihák.

    Rozhodca: Jiří Houdek – Michal Myška, Petr Klupák.

    Diváci: 405