Marseille – Remeš 0:2 (kon.) | Montpellier – Rennes 0:1 (kon.) | Brest – Toulouse 1:1 (kon.)
Dijon – Saint-Étienne 1:2 (kon.) | Angers – Bordeaux 3:1 (kon.) | Nice – Amiens 2:1 (kon.)
koniec
Olympique Marseille
0:2 (0:0)
Stade de Reims
cz Sobota 10.08.2019, 17:30 • Stade Vélodrome, Marseille • Ligue 1 Uber Eats • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:1. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 18:8. (19:27:03)
     
    Čtyři nastavené minuty jsou minulostí a zápas končí. Reims překvapivě porazilo Marseille na jeho trávníku 2:0.

    Ani jeden z týmů se dlouhou dobu nemohl prosadit k jediné střele. Marseille bylo před zápasem pasováno do role favorita, ale v úvodním dějství to rozhodně nepotvrdilo. Reims hrálo nebezpečně podél levé postranní lajny především přes Doumbiu, který ale nedokázal překonal Sakaje. Marseille se dostala ke slovu až těsně před přestávkou, ale rohový kop Payeta si obrana hostů pohlídala.

    Po změně stran se sice Marseille více tlačilo do útoku, ale branka přišla na druhé straně. Zaváhání domácí obrany využil Boulaye Dia. Marseille se nedařilo srovnat krok, v závěru už domácí otevřeli více defenzivu a definitivní konec pojistil z pohledu hostů Hjun-Čun Suk, který překonal Mandandu podruhé.
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    90+2
    Hlavní rozhodčí nastavuje ve druhém poločase čtyři minuty.
    90+1. Suk HJUN-ČUN - 0:2
     
    90+1
    Reims právě vstřelilo branku!
    Naopak přichází definitivní tečka. Obrana Marseille opět zaspala. Střídající HJUN-ČUN SUK využil špatného postavení Amaviho, dokázal si pohlídat ofsajdové postavení a sám před Mandandou si už věděl rady.
     
    90+1
    Tak přece jen hosté ještě zahrozili. Payet naservíroval míč do pokutového území, kde se prosadil k hlavičce Strootman, ale branku trestuhodně netrefil.
     
    90
    Domácím začíná docházet čas. Payet ještě zkoušel oslovit v pokutovém území Sarra, ale ten byl pokrytý hned dvojicí soupeřů. Rajković může podržet balon.
     
    88
    Marseille obléhá pokutové území hostujícího celku. Amavi ale ztratil míč a poté místo, aby podpořil útok, tak fauloval unikajícího Chavalerina.
     
    87
    Domácí fotbalisté pokračují v tuhé obraně. Payet se zkoušel uvolnit ke střele zpoza pokutového území, ale před hradbu těl neuspěl.
     
    86
    Střídání v týmu Stade de Reims: ze hřiště odchází Rémi Oudin, přichází Ghislain Konan.
     
    85
    Hassane Kamara poté vyvezl míč až na útočnou polovinu a trávníku, kde vybojoval pro svůj tým autové vhazování.
     
    84
    Tlak domácího celku se začíná zvyšovat. Do vápna se vydal už i Luiz Gustavo, který si ale v souboji s Kamarou pomohl pouze faulem.
     
    83
    Zhruba posledních deset minut i s nastavením zbývá do konce druhého poločasu. Marseille stále překvapivě prohrává s Reims o jednu branku.
     
    81
    Chavalerin si posunul míč s Romaem, následně se dostal do nadějné pozice před pokutovým územím Dia. Tentokrát ale střelou Mandandu nepřekonal.
     
    80
    Kombinace hostujícího celku skončila po faulu Strootmana. Reims rozhodně nebude s rozehrávkou z místa přestupku spěchat.
     
    80
    Střídání v týmu Stade de Reims: ze hřiště odchází Moussa Doumbia, přichází Suk Hjun-Čun.
     
    79
    Payet ještě pokračoval od rohového praporku. Rajković nezasáhl po lehkém centru zrovna jistě, ale domácí toho nedokázali využít.
     
    78
    Payet se chtěl prosadit individuálně. Podél pravé postranní lajny prolétl kolem soupeře, ale poté centr našel jen obránce u první tyče.
     
    76
    Marseille se i nadále snaží kombinovat na útočné polovině, ale k zakončení se nemůžou dostat ani střídající hráči. Sarr si navedl míč na pravačku, ale napálil jen soupeře před sebou.
     
    75
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Morgan Sanson, přichází Florian Chabrolle.
     
    74
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Valère Germain, přichází Darío Benedetto.
     
    73
    Střídání v týmu Stade de Reims: ze hřiště odchází Tristan Dingomé, přichází Nathanaël Mbuku.
     
    72
    Germain si tělem pohlídal míč u postranní lajny. Kamara byl u Germaina velmi rychle a nedovolil mu odcentrovat. Následně už si situaci ve vápně pohlídal Foket.
     
    71
    Payet mohl hledat centrem Germaina, ale domácí útočník byl v pokutovém území těsně strážen Disasim. Reims opět odolalo tlaku soupeře.
     
    70
    Chavalerin získal míč ve středu pole a ihned našel na levé straně Doumbiu. Hosté se přesunuli blíže k brance domácího celku, ale poslední slovo měl v obraně Kamara.
     
    69
    Reims se postupně začíná soustředit na defenzivu. Naopak Marseille musí útočit, ale přes staženou obranu se ne a ne prosadit k jediné střele.
     
    68
    Zatímco je Boulaye Dia ošetřován na hrací ploše, tak ostatní hráči zamířili k lavičkám pro občerstvení. Za několik málo okamžiků bude závěrečná část pokračovat.
     
    67
    Marseille se nemůže prosadit. Payet opět kroutil míč do šestnáctky od rohového praporku, ale Germain si pomohl faulem a musel balon odevzdat.
     
    66
    Ani další útočná snaha domácího celku nevyšla podle představ. Gustavo měl dobrou rychlost, ale přízemní centr přetáhl až daleko za vzdálenější tyč.
     
    65
    Srbský gólman ve službách Reims byl napomínán za zdržování hry. Příště to už bude mít Predrag Rajković za žlutou kartu.
     
    64
    O další rohový kop se postaral Payet. V pokutovém území se dostal k zakončení Luiz Gustavo, ale ani na dva pokusy hráče před sebou nepropálil.
     
    63
    Marseille najednou musí útočit. Střídající Bouna Sarr zkoušel centrovat, ale trefil jen před sebou stojícího obránce Reims.
     
    61
    Střídání v týmu Olympique Marseille: ze hřiště odchází Nemanja Radonjić, přichází Bouna Sarr.
    60. Boulaye DIA - 0:1
     
    60
    Reims právě vstřelilo branku!
    Obrovské zaváhání domácí obrany a Reims jde do vedení! BOULAYE DIA si před pokutovým územím vyměnil míč s Doumbiou, který ho parádní přihrávkou uvolnil z obležení třech protihráčů a hostující útočník už sám proti Mandandovi uspěl střelou pod břevno.
     
    59
    Zničehonic přišla parádní střela Kevina Strootmana! Devětadvacetiletý Nizozemec se napřáhl k pokusu z velké dálky, ale trefil jen břevno.
     
    58
    Oudinovi nyní trochu překážel hlavní rozhodčí před pokutovým územím. Oudin musel udělat o dotek navíc před střelou a toho dokázal využít bránící Ćaleta-Car.
     
    57
    Ani ve druhém poločase se zatím tempo hry příliš nezvýšilo. Doumbiova souhra s Dingomém nebyla z nejpřesnějších a do útoku tak mohou opět domácí.
     
    56
    Na levé straně měl otevřený prostor Doumbia. Kličkou ke středu si ale proti sobě poslal Kamaru, který dokázal soupeře zastavit čistým způsobem.
     
    55
    První vážnější situaci si ve druhém poločase vytvořil Dimitri Payet. Z levé strany se prokličkoval až na osu trávníku, ale přízemní ránou neměl šanci Rajkoviće překvapit.
     
    54
    Moussa Doumbia centroval do vápna, kde ale hlavičkoval pouze Kevin Strootman. Protiútok domácích poté musel zastavit jen za cenu faulu Chavalerin.
     
    53
    Ani úvod druhého poločasu příliš šancí nepřináší. Gustavo lehce postrčil u postranní lajny Kamaru a opět bylo pískáno. Navíc chyboval v obraně Amavi a domácí budou čelit rohovému kopu.
     
    51
    Také Reims se ve druhém poločase dostalo do útoku. Dia byl v náběhu mezi obránci, ale nepohlídal si ofsajdové postavení a musel míč odevzdat.
     
    50
    K rozehrávce volného přímého kopu se postavil Dimitri Payet. V pokutovém území se ale míč snesl přesně do pohybu brankáře Reims Predraga Rajkoviće.
     
    49
    Marseille nastoupilo do druhého poločasu o poznání aktivněji. Amavi byl sražen Foketem a domácí budou rozehrávat další standardní situaci.
     
    48
    Strootman skončil na zemi po souboji s Oudinem a hlavní rozhodčí musel poprvé ve druhé půli zapískat. Marseille ale prováhalo čas k rychlé rozehrávce do rozhozené obrany.
     
    47
    O rozehrávku druhého poločasu se postarali domácí fotbalisté. Germain si rychle nabíhal podél pravé strany až do prostoru, odkud mohl centrovat. Balon se mu ale svezl po kopačce.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Druhý poločas začne přibližně v 18:33.
     
    Tři nastavené minuty jsou minulostí a první poločas končí. Hráči obou týmů odcházejí do šaten za bezbrankového stavu.

    Ani jeden z týmů se dlouhou dobu nemohl prosadit k jediné střele. Marseille bylo před zápasem pasováno do role favorita, ale v úvodním dějství to rozhodně nepotvrdilo. Reims hrálo nebezpečně podél levé postranní lajny především přes Doumbiu, který ale nedokázal překonal Sakaje. Marseille se dostala ke slovu až těsně před přestávkou, ale rohový kop Payeta si obrana hostů pohlídala.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    45+2
    Marseille přece jen ještě před koncem první půle zatlačilo. Strootman cpal míč do šestnáctky na Germaina, ale hrotový útočník domácího celku nestačil na Disasiho.
     
    45+1
    Hlavní rozhodčí nastavuje v prvním poločase tři minuty.
     
    45
    Ani další Payetova přihrávka svůj cíl nenašla. Radonjić mířil za balonem, ale ten se sklouzl po trávníku a skončil daleko za koncovou čárou.
     
    44
    Minutu před pauzou se dostal k balonu Rémi Oudin. Hostující záložník spěchal do útoku, ale jeho přihrávka na Dia nebyla z nejpřesnějších.
     
    43
    Duje Ćaleta-Car byl velmi blízko červené kartě. Dia se dostal před obránce domácího celku a poté na hranici vápna upadl. Hlavní rozhodčí ale hru nechal bez přerušení pokračovat.
     
    42
    Doumbia chtěl ještě v pokutovém území najít Oudina, který čekal na míč na zadní tyči. Jako první se al dostal k balonu Morgan Sanson.
     
    41
    Po dlouhém nákopu od Abdulhamída se snažil zpracovat Dingoné. Balon ale odskočil po trávníku až ke Kamarovi. Marseille se tak znovu snadno ubránilo.
     
    40
    První poločas pomalu míří ke svému závěru. Marseille nyní drželo míč u středového kruhu. Nakonec ale přišla jen mizerná přihrávka Sansona do autu.
     
    39
    Stále čekáme na větší příležitost u jedné z branek. Moussa Doumbia je sice v prvním poločase velmi aktivní, ale ještě se z levé strany do střelecké pozice nedostal.
     
    38
    Sakaj se dostal do sporu s Dumbiou. Nakonec oba hráči skončili na trávníku a míč odjel za koncovou čáru. Hlavní rozhodčí nepískal faul ani na jedné straně a tak bude vykopávat Rajković.
     
    37
    Také Marseille se dostalo do útoku. Strootman vysunul přihrávkou Sakaje, následně byl ve hře i Luiz Gustavo, ale ani zkušený Brazilec neuspěl proti Kamarovi.
     
    36
    Právě Xavier Chavalerin se postavil k rozehrávce volného přímého kopu. Foket mohl hlavičkovat, ale jako první byl u balonu Kamara. Následně ještě akce pokračovala, ale to už byl Dia v ofsajdu.
     
    35
    Chavalerin kombinoval s Roamem, následně mohl Foket centrovat do vápna, ale proti byl faulující Amavi. Reims ještě zůstane na útočné polovině.
     
    34
    Dimitri Payet mířil s balonem podobně jako před malou chvílí Doumbia do útoku, ale ještě chtěl přihrávat pod sebe, kde ale spoluhráče nenašel.
     
    32
    Reims pokračuje ve solidním výkonu v prvním poločasu. Doumbia pronikl do pokutového území a poprvé vystrašil Mandandu v domácí brance.
     
    31
    Boubacar Kamara je prvním potrestaným hráčem zápasu. V nebezpečném prostoru smetl tvrdým zákrokem Oudina.
     
    30
    Půlhodině zápasu je pryč a střele mezi tři tyče ještě nepřišla. Foket zkoušel útočit podél pravé postranní lajny, ale ani on si na Amaviho nepřišel.
     
    29
    Sakaj se poprvé v utkání odhodlal k centru. Japonský obránce kroutil míč do šestnáctky, kde byl ale opět jen Valere Germain. Reims se velmi lehce ubránilo.
     
    27
    Germain sice ještě zastihl míč na hrací ploše, ale byl sám proti velké přesile. Marseille dlouho nedoplňovalo svého útočníka a tak se ujal balonu Romao.
     
    26
    Ani jeden z týmů se nemůže dostat ke střele. Chavalerin si dokázal pomoci přihrávkou na Oudina, ale ten mu míč už nedokázal lépe vrátit.
     
    25
    Na levé straně měl o něco více prostoru Hassane Kamara, ale přihrávku dostal až příliš dlouhou a míč skončil až mimo hrací plochu.
     
    24
    Abdulhamíd společně s Disasim si několikrát vyměnili míč ve středu trávníku. Poté přišla přihrávka k levé straně na Doumbiu. Domácí se ale stačili před vápnem rychle zformovat.
     
    23
    Oba hráči už jsou opět na nohou. První poločas tak bude moci za několik málo sekund pokračovat.
     
    22
    Strootman se střetu s Chavalerinem a oba hráči zůstali ležet na trávníku. O něco hůře vypadá situace okolo domácího záložníka, který se drží za kotník.
     
    21
    Radonjić nebyl daleko od průniku do pokutového území. Na hranici šestnáctky byl ale v obležení hned několika soupeřů a nemohl si míč ideálně přichystat ke střele.
     
    20
    Ani dvacet minut brankovou příležitost nepřineslo. Sakaj vhazoval zpoza postranní lajny k Sansonovi, ale ten neuspěl v silovém souboji proti Chavalerinovi.
     
    18
    Dia byl zády k brance, ale dokázal si míč skvěle zpracovat. Kamara ale útočníka hostujícího celku nepustil do otočky ani ke střele ze střední vzdálenosti.
     
    17
    Domácí mohli jít po ubráněném rohovém kopu do protiútoku. Sanson však zazdil nadějnou situaci ve středu pole přihrávkou přesně do Abdulhamída.
     
    16
    Reims se na moment usadilo na útočné polovině trávníku. Doumbia dokonce rozehrával rohový kop, který ale pokryl ještě před první tyčí Boubacar Kamara.
     
    15
    Dimitri Payet spěchal s míčem podél levé postranní čáry. Když už to vypadalo, že by mohl najít centrem v pokutovém území Germaina, tak mu pod nohy vletěl Disasi.
     
    14
    Také Reims se dostalo do akce. Doumbiova přihrávka do pokutového území jen těsně minula Oudina, který se snažil zakončovat na zadní tyči ve skluzu.
     
    13
    Hiroki Sakaj si říkal o přihrávku do pohybu na pravém kraji. Payetova pobídka však byla až příliš prudká a míč skončil za postranní lajnou.
     
    12
    Nemanja Radonjić si až příliš důrazně dělal prostor tělem. Kamara odlétl od protihráče s velkou rychlostí a tentokrát už se faul píská.
     
    11
    U středové čáry zůstal na moment na trávníku Morgan Sanson. Hlavní rozhodčí ale hru nepřerušil a tak mohli jít domácí do ofenzivy. Reims se však stačili rychle stáhnout.
     
    10
    Úvodní desetiminutovka příliš fotbalové krásy nenabídla. Také Predrag Rajković si poprvé sáhl na balon, když vyboxoval prudký pas Payeta mimo pokutové území.
     
    9
    Opět byl v akci Jordan Amavi. Tentokrát si míč pohlídal tělem před Foketem, dokázal se dostat přes svého strážce a vybojoval pro Marseille nebezpečnou standardní situaci.
     
    8
    Marseille se pomalu dostává do tempa. Amavi měl na levé straně dobrou rychlost, ale míč od Gustava byl o něco razantnější, než by Amavi potřeboval.
     
    7
    Tentokrát už se pískal faul. Romaa ve středovém kruhu srazil k zemi Sanson. Hosté se ale pouze uchýlili ke zdlouhavé rozehrávce ve středu pole.
     
    6
    Hosté rozhodně do Marseille nepřijeli jen bránit. Doumbia s chtěl vyšlápnout na Sakaje, ale japonský bek domácího celku získal míč čistým způsobem.
     
    5
    Steve Mandanda vše bez potíží vyřešil. Nejprve centr od rohového praporku vyboxoval mimo pokutové území a následně sebral ze vzduchu lehký oblouček, který směřoval do malého vápna.
     
    4
    Dia zkoušel vysunout do pokutového území Oudina, který byl sice u balonu o něco později, ale i tak vybojoval pro hostující celek první rohový kop.
     
    3
    Také Marseille se poprvé dostalo s míčem na útočnou polovinu. Radonjić ale po mizerném zpracování musel faulovat Doumbiu, který by mohl jít do nebezpečného kontru.
     
    2
    O úvodní rozehrávku ze středového kruhu se postarali hostující fotbalisté. Oudin čekal na přihrávku od Chavalerina na pravé straně, ale jako první byl u balonu domácí Strootman.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Olympique Marseille: Mandanda (C) – Sakaj, Kamara, Ćaleta-Car, Amavi – Gustavo, M. Sanson, Strootman – Radonjić, Germain, Payet.
    Náhradníci: Pelé – Álvaro González, B. Sarr, Maxime López, Chabrolle, Benedetto, Lihadji.

    Stade de Reims: P. Rajković – Foket, Disasi, Abdulhamíd, Kamara – Chavalerin, Romao (C) – Oudin, Dingomé, Doumbia – Dia.
    Náhradníci: Lemaitre – Konan, Sissoko, Cassama, Mbemba, Suk Hjun-Čun, Mbuku.

    Rozhodčí: Brisard – Viala, Boudikian.
     
    Posledních pět vzájemných zápasů

    02.02. 2019 Reims – Marseille 2:1
    02.12. 2018 Marseille – Reims 0:0
    07.05. 2016 Marseille – Reims 1:0
    16.08. 2015 Reims – Marseille 1:0
    13.02. 2015 Marseille – Reims 2:2
     
    Olympique Marseille

    Fotbalisté Marseille v předešlém ročníku nejvyšší francouzské soutěže nepředváděli ideální výkony. Po nepříliš vyvedeném konci roku 2018 se propadli tabulkou až do druhé části. V jarní části poté ale Marseille poskočila až na konečné páté místo, které však postup do evropských pohárů nezaručovalo.

    Přípravu na nový ročník nezačalo Marseille ideálně. Po porážkách s Accrington a Rangers však přišla na řadu i série vítězných zápasů. Shodným výsledkem 2:1 Marseille překonalo konkurenty z Bordeaux a Saint-Étienne. V generálce poté ale padlo 0:1 proti italské Neapoli, když o jedinou branku zápasu se postaral těsně před poločasem Dries Mertens.
     
    Stade de Reims

    Remeš v loňském ročníku Ligue 1 rozhodně nezklamala. I přes výrazně nepovedený závěr sezony, kdy nevyhrála hned sedmkrát po sobě obsadila konečné osmé místo. Remeš poté hned šestnáctkrát v sezoně remizovala, což bylo společně se Štrasburkem a Angers nejvíce z celé ligy.

    V přípravě Remeš z pěti duelů ani jednou neprohrála. Na úvod přišla dva nerozhodné výsledky s Lille a následně i s belgickým Gentem. Proti Metám se prosadili Cassama a Mbemba a Remeš vyhrála zaslouženě 2:0. Ani Dijon v přípravě na Remeš nestačil, osmý celek posledního ročníku francouzské soutěže zvítězil 3:1. V generálce poté Remeš přehrála 3:1 i anglický Sheffield United, když se postupně prosadil Romao, Oudin a Chavalerin.
     
    Krásný sobotní podvečer, vítám všechny příznivce fotbalu. Francouzská nejvyšší soutěž Ligue 1 startuje prvním kolem a my se společně zaměříme na utkání Marseille, které před domácím publikem přivítá Reims.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:30.

    Vít Schück

    Góly: 60. Dia (Doumbia), 90+1. Suk Hjun-Čun (Dia)

    Karty:   31. Kamara (OMA)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 2:4. Střely mimo: 2:1. Rohy: 5:3. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 18:8.
    Olympique Marseille: Mandanda (C) – Sakaj, Kamara, Ćaleta-Car, Amavi – Gustavo, M. Sanson (75. Chabrolle), Strootman – Radonjić (61. B. Sarr), Germain (74. Benedetto), Payet.
    Náhradníci: Pelé – Álvaro González, B. Sarr, Maxime López, Chabrolle, Benedetto, Lihadji.

    Stade de Reims: P. Rajković – Foket, Disasi, Abdulhamíd, Kamara – Chavalerin, Romao (C) – Oudin (86. Konan), Dingomé (73. Mbuku), Doumbia (80. Suk Hjun-Čun) – Dia.
    Náhradníci: Lemaitre – Konan, Sissoko, Cassama, Mbemba, Suk Hjun-Čun, Mbuku.

    Rozhodca: Brisard – Viala, Boudikian