Ufa – Jekaterinburg 0:2 (kon.) | Dinamo Minsk – Novosibirsk 2:3 (kon.) | Jaroslavľ – D. Moskva 5:2 (kon.)
S.Moskva – Riga 5:1 (kon.) | Viťaz – Soči 3:2 (2:1 po s.n.)
koniec
HC Salavat Julajev Ufa
0:2 (0:1, 0:0, 0:1)
Avtomobilist Jekaterinburg
cz Štvrtok 12.09.2019, 16:00 • Ufa-Arena • KHL
Predzápasové kurzy
Partner:
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 16:00.
     
    Vítám všechny hokejové nadšence u dalšího utkání KHL, v němž se představí Salavat Julajev Ufa a Avtomobilist Jekatěrinburg.
     
    V dnešním přenosu budeme sledovat utkání Východní konference. V probíhající sezóně odehrála Ufa tři zápasy, v nichž posbírala pět bodů. Domácí celek v prvním utkání nestačil na čínský Kunlun, s nímž ale bral bod. V dalších dvou střetnutí už byl Salavat Julajev stoprocentní.

    Novosibirsk – Ufa 1:3
    Kunlun – Ufa 0:2
    Kunlun – Ufa 4:3 po nájezdech

    Nejproduktivnější hráči:

    Nikita Sošnikov 5 bodů (3+2)
    Philip Larsen 3 body (0+3)
    Teemu Hartikainen 2 body (2+0)

    O něco lépe je na tom Jekatěrinburg, který se s osmi body vyhřívá na druhém místě konference. Hostující mužstvo odehrálo čtyři zápasy, v nichž ještě nepotkalo soupeře, který by vyhrál. Avtomobilist soupeřům naopak nasázel hned čtrnáct branek.

    Jekatěrinburg – Magnitogorsk 3:2 po nájezdech
    Jekatěrinburg – Petrohrad 5:2
    Jekatěrinburg – Viťaz 3:2

    Nejproduktivnější hráči:

    Brooks Macek 6 bodů (3+3)
    Nigel Dawes 5 bodů (2+3)
    Jegor Milovzorov 3 body (3+0)
     
    Československá stopa:

    Jakub Kovář (JEK) 4 odchytané zápasy, 93,8% úspěšnost zákroků
     
    Úvodní sestavy:

    Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Panin (C), Arzamascev, Koledov, Ar. Sergejev, Pašnin, Muchamadullin, A. Semjonov – Hartikainen, Manninen, Omark (A) – Kugryšev, Burmistrov (A), Sošnikov – Gimatov, Kadějkin, Soloduchin – Amirov, Chochrjakov, M. Majorov.

    Avtomobilist Jekatěrinburg: Jakub Kovář (Gross) – Alexej Vasilevskij, Gurkin, Trjamkin, Berezin, I. Višněvskij, Batyršin, Valitov – Macek, Litovčenko, Dawes (C) – Sexton, Holland, Platt (A) – Obidin, Kučerjavenko, A. Garejev – Chripunov, V. Popov, Mozer – Ovčinnikov.

    Rozhodčí: Denis Bondar, Konstantin Olenin – Maxim Bersenjov, Jevgenij Judin.
     
    Obě mužstva vstoupila na ledovou plochu, odkud z modrých čar vyslechnou ruskou hymnu. Poté už vše bude směřovat k zahájení střetnutí.
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    00:10
    Úvodní vhazování vyhrál Sakari Manninen, a tak má domácí celek právo prvního útoku.
     
    00:34
    Jeden z domácích hráčů hledal střeleckou pozici až si najel do levého kruhu pro vhazování. Jakub Kovář celou situaci ustál a zapsal si první zákrok.
     
    01:25
    Po přejetí modré čáry zakončoval Arťom Garejev, který trefil před sebou stojícího obránce. Puk následně zamířil do rohu hrací plochy.
     
    01:38
    Eduard Gimatov přejel středem modrou čáru a schoval pokus za obránce. Jakub Kovář si kotouč našel a vykopl ho před sebe betonem. O následnou dorážku se postaral Vjačeslav Soloduchin, jenže český gólman se znovu přemístil.
     
    02:43
    Do pásma zajel Nigel Dawes, který musel počkat na spoluhráče. Poté přihrál na druhou stranu hrací plochy, odkud se zakončením prezentoval Maxim Berezin, který trefil jen soupeře před brankou.
     
    03:49
    Dan Sexton získal černou gumu ve středním pásmu a vydal se do protiakce. Ovšem sám toho proti třem soupeřům moc nedokázal.
     
    04:10
    Na pravé straně si najížděl do kruhu pro vhazování Nikita Sošnikov, jehož první střela byla zastavena a druhá zase sražená do ochranné sítě.
     
    04:23
    Po vyhraném vhazování se Ufa pokusila od střelu od modré čáry, jenže další zakončení bylo zastavené.
     
    05:12
    Jeden z domácích inkasoval hit ve středním pásmu a Jekatěrinburg se hnal do přečíslení. Arťom Garejev přihrával před branku, kam mířil Stěpan Chripunov, jenž černou gumu nezpracoval.
     
    06:01
    Rozehrání akce se domácímu celku nedařilo, a tak přišla přihrávka zpátky. Ufa se tedy schovala za vlastní bránu a volí prostřídání řad.
     
    06:45
    Teemu Hartikainen zvedl hlavu a přihrával na levou stranu. Jenže přihrávka byla nepřesná, a tak se hra otáčí před finského maskovaného muže.
     
    07:40
    V posledních minutách se hraje hodně opatrně. Je vidět, že ani jedno mužstvo nechce inkasovat první branku.
     
    08:35
    Avtomobilist se usadil v útočném, jenže poté přišla přihrávka za branku, kterou Ufa pokryla. Ovšem ani domácí celek to nedotáhl dál než do neutrální zóny.
     
    09:18
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Arťom Garejev – 2 min., nedovolené bránění brankáři).
     
    09:36
    Linus Omark dlouho držel puk, který chtěl nejprve přihrát na modrou čáru, ale puk byl zastaven. Švéd se k němu rychle vrátil a opět s ním dlouho míchal.
     
    10:16
    Jekatěrinburgu se po nepřesné střele soupeře podařilo vyhodit a zároveň prostřídat unavenou čtveřici.
     
    10:46
    Zakončení Ufy bylo před brankou zastaveno, ale kotouč zamířil na pravou stranu, kam si sjížděl Linus Omark. Švédský útočník se snažil trefit odkrytou bránu, ale černou gumu minul.
     
    10:55
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Linus Omark – 2 min., hákování).
     
    11:19
    Jekatěrinburg je v plném počtu a začíná jeho početní výhoda. Hostující mužstvo se schovala na svou branku a pouští do hry přesilovkové komando.
     
    12:03
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Avtomobilist otevírá stav zápasu přesilovkovým gólem! Od modré čáry se napřáhl Alexej Vasilevskij, jehož pokus byl nepřesným, a tak zamířil jen do zadního mantinelu. Na odraz už číhal střelec z povolání NIGEL DAWES, před nímž byla odkrytá brána. Asistence: Alexej Vasilevskij a Andrej Obidin.
    12:03 Nigel DAWES - 0:1
     
    13:14
    Hostující mužstvo je po vstřelené brance polité živou vodou. Ovšem přihrávka z rohu na modrou čáru neprošla.
     
    13:37
    Další zákrok si připisuje Jakub Kovář, který si počíhal na zakončení z hole Philipa Larsena. Po zákroku českého gólmana je nařízená reklamní přestávka.
     
    14:09
    Linus Omark znovu hledal, komu by přihrál. Domácí útočník byl vytlačen až k modré čáře, odkud vyslal bekhendové nahození. Jenže hosté dobře zahustili prostor před českým brankářem.
     
    15:00
    Jekatěrinburg znovu nezvládl kombinaci za soupeřovou brankou, a tak odjíždí na střídačku. Ovšem čerství hráči znovu napadají a nutno říct, že úspěšně.
     
    16:03
    Obrovskou chybu před finským brankářem vytvořil Michail Pašnin, který nezpracoval puk. Do šance se tedy dostal Jevgenij Mozer, jenž se otočil, ale střelou po ledě nepřekonal Juhu Metsolu.
     
    16:42
    Střelou od modré čáry se prezentoval Alexej Semjonov, který trefil Nigela Dawese. Ten okamžitě uháněl sám na brankáře a pokusil se o blafák. Ovšem zakončení mezi betony si pohlídal finský fantom.
     
    17:03
    Nádherný zákrok českého brankáře! Ufa ujížděla do přečíslení, Teemu Hartikainen přihrával přes střed k pravé tyči, kde se nacházel Sakari Manninen. Jeho pokus mířil k bližší tyči, ale Jakub Kovář se skvěle přesunul a zastavil kotouč betonem.
     
    18:03
    Hostující mužstvo vyhrálo souboj u hrazení a posunulo černou gumu do středního pásma. Ufa je v posledních minutách o trochu aktivnější, ale musí si dávat pozor na obrovské hrubky.
     
    18:58
    Po levé straně vnikl do útočného pásma Dan Sexton, který přihrál na druhou stranu, kde se nacházel Vitalij Popov. Jeho zakončení zamířilo do břevna.
     
    19:59
    Jeden z obránců zavřel pásma a okamžitě zakončoval. Před branku sjížděl Teemu Hartikainen, který zvládl kotouč tečovat. Ovšem český brankář byl soupeři hodně blízko, a tak jej změna směru černé gumy nepřekvapila.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    V úvodní periodě byla Ufa hokejovější, ovšem z vedení se zatím může radovat Jekatěrinburg, který zásluhou Nigela Dawese vede. Oba celky se připsaly několik velkých šanci, jenže Juha Metsola a Jakub Kovář se rozchytali k velkým výkonům. Uvidíme, co nám týmy předvedou ve druhé dvacetiminutovce.

    Střely na branku: 9:14.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    20:19
    Středem hrací plochy přejel do útočné třetiny Brooks Macek, jehož zakončení přizvedl do ochranné sítě bránící hráč. Bude se vhazovat před finským brankářem.
     
    21:02
    Od modré čáry vyslala slabou střelu Michail Pašnin, jehož pokus ještě tečoval Dmitrij Kugryšev. Jenže Kovářův beton byl znovu na správném místě.
     
    21:40
    Z levé strany mířil před branku Eduard Gimatov, který také dostal přihrávku. Domácí útočník už byl sám před českým brankářem, jenž se opět skvěle přesunul a zapsal další spektakulární zákrok.
     
    22:00
    Jekatěrinburg sice vyhrál vhazování, ale po mantinelu poslal puk jen do středního pásma. Ufa se před českého brankáře na malou chvíli vrátila.
     
    22:36
    Linus Omark naznačil střelu, ale vydal se ještě na osu hrací plochy. Až poté přišlo zakončení švédského útočníka, které zase zastavil bránící hráč.
     
    23:06
    Od vlastní modré čáry vystřelil proti brance Alexej Vasilevskij, Juha Metsola se nenechal překvapit a schoval puk do lapačky.
     
    24:07
    Hostujícímu mužstvu se nepovedla rozehrávka, a tak bylo rádo, že puk protečovalo do neutrální zóny.
     
    24:53
    Z pravé strany se pokusil překonat Kováře Alexandr Burmistrov, ovšem český brankář byl znovu na místě. Poté přišla nepřesná přihrávka zpoza branky, která skončila ve středním pásmu.
     
    25:32
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Arťom Garejev – 2 min., hákování).
     
    25:59
    Před českým brankářem bylo rušno, ovšem Jakub Kovář vykoukl a zakončení od modré čáry zlikvidoval. Bude se vhazovat po jeho levé ruce.
     
    26:25
    Na ose hrací plochy se nacházel Philip Larsen, jehož dělovka od modré čáry byla nepřesná. Následně se Jekatěrinburgu podařilo vyhodit.
     
    27:15
    Jakub Kovář vyrazil také střelu z pravé strany a následně se hostující celek znovu osvobodil.
     
    27:40
    Avtomobilist už byl v plném počtu, když se na finského brankáře hnal z pravé strany Andrej Obidin. Jeho pokus mířil jen do hrudi domácího maskovaného muže.
     
    28:26
    Tentokrát se Jekatěrinburg pokusil o dlouhou přihrávku, která nebyla zpracována. Navíc se hostující hráč nacházel v ofsajdu, a tak se hra vrací do střední třetiny.
     
    28:47
    Zpoza branky zamířil kotouč mezi kruhy, kde se nacházel osamocený Alexandr Kučerjavenko. Jeho pokus byl ale nepřesný, a tak je stav zápasu stále stejný.
     
    29:46
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (2 min. pro hráčskou lavici – příliš mnoho hráčů). Trest odpyká Linus Omark.
     
    31:05
    V početní výhodě se Jekatěrinburg zatím neprosadil, ovšem opět kombinuje před finským brankářem.
     
    31:43
    Salavat Julajev vyhazuje a je jasné, že v oslabení se ubrání. Jekatěrinburg se hnal znovu do akce, jenže tentokrát toho moc nevymyslel.
     
    32:32
    Dan Sexton bojoval o černou gumu ve středním pásmu, kde ji získal. Ovšem přiťukl ji jen k soupeři, který zakládá akci Ufy.
     
    32:54
    Do střelecké pozice si tentokrát najel Linus Omark, jehož znovu vychytal dobře postavený Jakub Kovář. Český gólman je zatím rozdílovým mužem zápasu.
     
    34:33
    Na levé straně se nacházel najetý Nigel Dawes, k němuž se blížil soupeř. Autor jediného gólu zakončil, ovšem Juha Metsola si s jeho pokusem poradil.
     
    34:51
    Finský brankář musel pokrýt bekhendovou střelu betonem a poté musel po kotouči ještě skočit, aby Jekatěrinburg nemohl dorážet.
     
    35:39
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Rafael Batyršin – 2 min., držení).
     
    35:46
    Hostující mužstvo vyhrálo vhazování a okamžitě vyhodilo přes všechny čáry. Z následného protiútoku se Ufa dostala do ofsajdu.
     
    36:51
    Domácí celek dlouho kombinoval až se na levé straně ocitl Dmitrij Kugryšev. Jemu ale dlouho trvalo než černou gumu zpracoval.
     
    37:31
    Prostřední dvacetiminutovka se blíží ke konci. Mezi kruhy se na puku ocitl Vjačeslav Litovčenko, jehož bekhendové zakončení zlikvidoval Juha Metsola.
     
    37:46
    Po akci Ufy se soupeř hnal do přečíslení, které chtěl vzít na sebe Andrej Obidin. Hostující hráč se pokusil o kličku, ale kotouč mu vypíchl obránce.
     
    38:20
    Z levého kruhu pro vhazování vystřelil Zachar Arzamascev, který mířil do vzdálenější šibenice. Jenže jeho zakončení bylo nepřesné, a tak Jakub Kovář zasahovat nemusel.
     
    38:49
    Avtomobilist se dostal do nesnází a raději vyhodil za cenu zakázaného uvolnění. Následuje vhazování po levé ruce českého brankáře.
     
    39:10
    Zpoza branky mířil kotouč do předbrankového prostoru, kam si najížděl Alexandr Burmistrov. Ale také jeho vychytal Jakub Kovář, který dál drží Jekatěrinburg ve vedení.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
     
    Ve druhé periodě jsme sledovali vyrovnanou partii, po které branka ale nepadla, a tak je Jekatěrinburg stále ve vedení. Dále platí, že Juha Metsola a Jakub Kovář podávají výborné výkony. Především český brankář je hrdinou prvních čtyřiceti minut. Ufa měla několikrát puk před odkrytou brankou, ovšem hostující brankář se vždy skvěle vrátil do správné pozice.

    Střely na branku: 22:28
    Střely na branku ve druhé třetině: 13:14
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    40:06
    Philip Larsen přejel červenou čáru a nahodil puk na hostující branku. Jakub Kovář kotouč rychle vyklepal z lapačky a rozehrál.
     
    41:00
    Elitní formace Ufy se usadila v útočném pásmu, kde dlouho kombinovala. Ovšem střelecký pokus nepřišel, a tak se soupeři podařilo posunout černou gumu do středního pásma.
     
    41:58
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Ivan Višněvskij – 2 min., podrážení).
     
    42:16
    Nikita Sošnikov si našel střeleckou pozici v kruhu pro vhazování, ovšem střelou našel jen Kovářovu lapačku. Český gólman si pohlídal prostor u pravé tyče.
     
    43:11
    Alexandr Burmistrov dlouho míchal s pukem na pravé straně a poté jej předal nalevo. Zakončení z jedné se hostující obraně podařilo zastavit.
     
    43:50
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Peter Holland – 2 min., hákování).
     
    43:50
    Osm vteřin bude Jekatěrinburg hrát pouze ve třech hráčích, poté se na ledovou plochu vrátí Ivan Višněvskij. Ufa má velkou šanci na vyrovnání.
     
    44:10
    Linus Omark se výpadem na střed zbavil bránícího hráče a okamžitě vystřelil. Jakub Kovář zůstal u první tyče a pokus do spodního rohu branky si pohlídal.
     
    44:42
    Linus Omark přihrál vedle branky, kde se nacházel Teemu Hartikainen. Finský útočník se chtěl vytočit do střelecké pozice, ale Kovářova hůl zapracovala na jedničku.
     
    44:54
    A do třetice Linus Omark, který si sjel blíže k brance a vystřelil na zadní tyč. Český gólman si se zakončením do teploměru poradil a dál drží naději na čisté konto.
     
    45:14
    Jekatěrinburg zastavil pokus od modré čáry a vyhodil černou gumu za branku soupeře. Hostující celek znovu prostřídal unavenou čtveřici.
     
    45:46
    K odraženému puku se mezi kruhy probojoval Pjotr Chochrjakov, jenž zamířil znovu do českého maskovaného muže.
     
    46:24
    Sakari Manninen měl před sebou odkrytou branku, ovšem přestřelil jí. Tentokrát měl Jakub Kovář obrovskou porci štěstí, kterou si za předešlé zákroky zasloužil.
     
    47:08
    Střelou od modré čáry se prezentoval Zachar Arzamascev, jehož zakončení bylo sražené vedle Kovářovy brány.
     
    47:42
    Na druhé straně nemusel zasahovat Juha Metsola, jelikož Macekův pokus byl sražený do ochranné sítě. Po reklamní přestávce se bude vhazovat před brankou Ufy.
     
    47:52
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Ivan Višněvskij – 2 min., vysoká hůl).
     
    48:30
    Dmitrij Kugryšev přihrával mezi kruhy, kde si obránci počínali zkušeně. Následně se hostujícímu celku znovu podařilo vyhodit.
     
    48:57
    Avtomobilist se znovu osvobozuje a tentokrát i prostřídá unavené hráče.
     
    49:19
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Teemu Hartikainen – 2 min., hrubost).
    Vyloučení v týmu Avtomobilist Jekatěrinburg (Alexej Vasilevskij – 2 min., sekání).
     
    49:51
    Sražený pokus od modré čáry si našel mezi kruhy Nikita Sošnikov, který z otočky ihned pálil. Jeho zakončení bylo ale sražené do ochranné sítě. Jakub Kovář tak zasahovat nemusel.
     
    50:42
    Aktivita Ufy je v posledních minutách obrovská, i díky přesilovým hrám. Ovšem Jakub Kovář dál drží těsně vedení pro Jekatěrinburg.
     
    51:22
    Před branku mířil aktivní Nikita Sošnikov, na kterého také mířila přihrávka. Domácí útočník ale byl pokryt, a tak nezakončil.
     
    52:22
    Hostující mužstvo se znovu nedostalo přes střední pásma a pouze nahodilo kotouč za soupeřovu branku. Jekatěrinburg znovu střídá a tenhle styl hokeje mu stačí.
     
    52:55
    Od pravého mantinelu přihrával Pavel Koledov, jenž našel najetého spoluhráče. Nikita Sošnikov rychle zakončil do protipohybu brankáře, ovšem Kovářův beton byl znovu připravený.
     
    53:27
    Od modré čáry se střelou prezentoval Jefim Gurkin, jehož pokus brankář vyrazil před sebe. K dorážce se ještě dostal Brooks Macek, který trefil Metsolovu lapačku.
     
    54:20
    Teemu Hartikainen se pokusil o kličku na střed hrací plochy, jenže celou situaci přečetl jeho strážce. Hostující tým pak znovu vyvezl černou gumu do středního pásma.
     
    55:14
    Domácí publikum si žádá vyrovnávací branku, jenže Ufa hraje ve vlastním pásmu. Navíc se Salavat Julajev rozhodl ke střídání formací.
     
    56:13
    Hokejové zákony porušil na modré čáře Rodion Amirov, který předvedl kličku. Spoluhráči mu ale přejeli do pásma a je z toho jen ofsajd.
     
    57:45
    Jekatěrinburg právě vstřelil branku!
    Publikum i hráči Ufy se už radovali z branky, ovšem Kovářů beton je dnes nepřekonatelný. Český gólman zničil další tutovku soupeře a založil protiútok Avtomobilistu. Hosté ujížděli do přečíslení a celou akci na sebe vzal DAN SEXTON, jehož pokus zapadl ke vzdálenější tyči. Asistence: Geoff Platt a Peter Holland.
    57:45 Dan SEXTON - 0:2
     
    59:10
    V závěru zápasu si Salavat Julajev vybírá ještě oddechový čas. Uvidíme, s čím domácí přijdou do posledních chvil střetnutí.
     
    59:19
    Tohle klidně mohl být technický gól, jelikož se Arťom Garejev sám hnal na branku a zezadu jej podrazil Philip Larsen.
     
    59:19
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Philip Larsen – 2 min., podrážení).
     
    60:00
    Vyloučení v týmu Salavat Julajev Ufa (Michail Pašnin – 2 min., krosček).
     
    Konec zápasu.
     
    Jekatěrinburg ve vyrovnaném zápase těsně vítězí a Jakub Kovář si připisuje první čisté konto v této sezóně! V poslední dvacetiminutovce ale byla Ufa jasně nebezpečnější, ovšem nenašla recept na českého brankáře, jenž vytáhl několik spektakulárních zákroků. Avtomobilist mohl na svůj styl v poslední části doplatit, ale tentokrát se tak nestalo. Po brankách Nigela Dawese a Dana Sextona vítězí a zapisuje si do tabulky další tři body.

    Střely na branku: 36:32
    Střely na branku ve třetí třetině: 14:4
     
    Československá stopa v utkání:

    Jakub Kovář (Jekatěrinburg) čisté konto, 36 zákroků, 100% úspěšnost zákroků
     
    S konstatováním, že Jakub Kovář dovedl Jekatěrinburg k vítězství, se s vámi loučím a přeji vám příjemný zbytek čtvrtečního večera. (18:27:42)

    Michal Luxa

    Góly a asistencie: 13. Dawes (Alexej Vasilevskij, Obidin), 58. Sexton (Platt, Holland)


    HC Salavat Julajev Ufa: Metsola (Karejev) – Larsen, Panin (C), Arzamascev, Koledov, Ar. Sergejev, Pašnin, Muchamadullin, Semionov – Hartikainen, Manninen, Omark (A) – Kugryšev, Burmistrov (A), Šošnikov – Gimatov, Kadejkin, Soloduchin – Amirov, Chochriakov, M. Majorov.
    Avtomobilist Jekaterinburg: Jakub Kovář (Gross) – Alexej Vasilevskij, Gurkin, Trjamkin, Berezin, Višnevskij, Batyršin, Valitov – Macek, Litovčenko, Dawes (C) – Sexton, Holland, Platt (A) – Obidin, Kučeriavenko, A. Garejev – Chripunov, V. Popov, Mozer – Ovčinnikov.

    Rozhodca: Denis Bondar, Konstantin Olenin – Maxim Bersenjov, Jevgenij Judin