Kazachstan – Cyprus 1:2 (kon.) | Bielorusko – Estónsko 0:0 (kon.) | Holandsko – Sev. Írsko 3:1 (kon.)
Chorvátsko – Maďarsko 3:0 (kon.) | Slovensko – Wales sk 1:1 (kon.) | Rakúsko – Izrael 3:1 (kon.)
S. Macedónsko – Slovinsko 2:1 (kon.) | Lotyšsko – Poľsko 0:3 (kon.) | Belgicko – San Maríno 9:0 (kon.)
Rusko – Škótsko 4:0 (kon.)
koniec
Rusko
4:0 (0:0)
Škótsko
cz Štvrtok 10.10.2019, 20:45 • Lužniki, Moskva • Kvalifikácia ME • Skupina I
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 20:45.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu kvalifikace na mistrovství Evropy 2020. Od dvaceti hodin a pětačtyřiceti minut se v rámci skupiny I můžeme těšit na utkání mezi výběry Ruska a Skotska!
     
    Rusko

    Čtvrtfinalista posledního světového šampionátu vstupuje do tohoto zápasu v roli jasného favorita. Už po šesti z deseti zápasů mají Rusové téměř jistý postup na mistrovství Evropy, neboť s bilancí pěti výher a jediné porážky okupují ve skupině I na druhém místě, a to s náskokem osmi bodů na třetí Kazachstán a čtvrtý Kypr. Jedinou porážku Rusové utrpěli hned na úvod proti vedoucí Belgii, od té doby však neztratili ani bod a zaznamenali úctyhodné skóre 17:1. Poslední utkání odehráli doma s Kazachstánem a gólem Fernandese z 89. minuty vyhráli 1:0.
     
    Skotsko

    Ostrovanům se v nedávné Lize národů povedlo postoupit ze skupiny s Izraelem a Albánií do druhé výkonnostní skupiny, nicméně v ostré kvalifikaci na evropský šampionát už tak dobré výsledky nemají. Vše začalo skoro až ostudnou porážkou 0:3 v Kazachstánu, po které Skotsko sice vyhrálo 2:0 nad San Marinem a 2:1 nad Kyprem, jenže pak prohráli 0:3 s Belgií, 1:2 s Ruskem a naposledy 0:4 opět s Belgií, kterou o postup na EURO už nic nepřipraví. Skotové jsou v tabulce na pátém místě a stále jsou ve hře alespoň o třetí příčku, na kterou ztrácí jediný bod.
     
    1. vzájemný zápas

    06.09.2019
    Skotsko – Rusko 1:2
    Branky:
    11. McGinn – 40. Dzjuba, 59. O´Donnell vl.
     
    Úvodní sestavy:

    Rusko: Guilherme – Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Kudrjašov – Ozdojev, Barinov, Žirkov – Ionov, Dzjuba (C), Golovin.
    Náhradníci: Džanajev, Luňov – I. Achmetov, Z. Bakajev, Beljajev, Čeryšev, Ignatěv, V. Karavajev, Komličenko, Kuzjajev, Petrov, Čisťakov.

    Skotsko: Marshall – Devlin, Mulgrew, Robertson (C), Palmer – J. McGinn, Snodgrass, Fleck – Fraser, C. McGregor, Burke.
    Náhradníci: MacGillivray, McLaughlin – Armstrong, Findlay, R. Christie, O'Donnell, Russell, Taylor, Gallagher, Shankland.

    Rozhodčí: Kehlet – Sørensen, Nørgaard (všichni DEN).
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodní výkop zápasu obstarali domácí, kteří nastupují v červenobílých, zatímco hosté v kompletně modrých dresech.
     
    2
    Fjodor Kudrjašov si rozmyslel postup po levé straně. Rusové se vrátili na vlastní polovinu a jen ztěžka hledají skulinku ve skotské obraně.
     
    3
    Fernandes skvěle zpracoval vysoký míč letící na pravou stranu a posléze získal pro domácí tým premiérový rohový kop.
     
    4
    Magomed Ozdojev schytal bolestivou ránu v souboji s Burkem. Po chvilce se ale sám zvedl a už pomáhá domácímu útoku.
     
    5
    Alexej Ionov si zaběhl za obranu, jenže si při zpracování vysokého nákopu pomohl levou horní končetinou.
     
    6
    Robert Snodgrass si došel pro faul ve středu hřiště, kterým se provinil zezadu skluzující Ozdojev. Skotové však rozehráli jen směrem k vlastní brance.
     
    7
    Golovinův centr letěl přesně na Robertsona, který sice odhlavičkoval míč velmi nedůrazně, ale pro Skoty to všechno dobře dopadlo.
     
    8
    Snodgrass si myslel, že postupuje sám na Guilhermeho, jenomže ho překvapil dobíhající Džikija, který jej výtečně zakřižoval a odzbrojil.
     
    9
    Rusové se sami vyhnali s balónem do autu. Po odkopu Marshalla se do jeho držení ale vrátili a pokračují v útočení.
     
    10
    Fernandesův centr propadl na zadní tyč, odkud pohotově pálil krajní bek Kudrjašov, ale David Marshall zasahovat nemusel.
     
    11
    Po zdlouhavé kombinaci ve středu hřiště se domácí zmohli jenom na nepřesný nákop, jenž skončil v moci skotského gólmana.
     
    12
    Znovu Rusové nikam nespěchali a kvůli nepřesné přihrávce Kudrjašova na Žirkova balón ztratili.
     
    13
    Fraserův centr letěl jenom do prostoru, odkud odkopl balón Barinov. Skotové však mohou pokračovat autovým vhazováním.
     
    14
    S autem Palmera si ruští fotbalisté poradili a rychle otočili hru. Stejně tak se ale během okamžiku vrátila i celá jedenáctka Skotska.
     
    15
    Golovinův přetažený centr letěl za zadní tyč k Fernandesovi, který sklepl balón jenom do rukavic nikým neobtěžovaného Marshalla.
     
    16
    Ozdojev přenesl hru na Fernandese, jenže Barinov a spol. znovu vrátili míč doleva, odkud přiletěl nepřesný centr na Dzjubu.
     
    17
    Naturalizovaný ruský gólman Guilherme dobře přečetl letící nákop a byl jako první u míče, za kterým spěchal také Oliver Burke.
     
    18
    Kudrjašovova přihrávka propadla na Fernandese, jehož pas kvůli pozornému Robertsonovi nezpracoval Dzjuba. Ten se však poctivě vrátil a vybojoval míč zpět do ruského držení.
     
    19
    Další konfrontace obou kapitánů. Urostlý forvard Dzjuba tentokrát získal na Robertsonovi alespoň rohový kop.
     
    20
    Golovin rozehrál na krátko s Ozdojevem, který centroval na Dzjubu, ale tomu byl odpískán útočný faul na Charlieho Mulgrewa.
     
    21
    Fernandesův prudký střílený pas z pravého křídla skotská obrana odkopla jen do částečného bezpečí. Územní převaha Rusů může pokračovat.
     
    22
    Dzjuba dělal u pravé postranní čáry, jenže přes Robertsona se prosadit nedokázal. Skotové však přišli o balón hned po svém vhazování.
     
    23
    Kudrjašov po přihrávce Golovina z jedničky hledal volného Alexeje Ionova, ale jeho střela byla dobře postaveným Robertsonem sražená za pravou autovou čáru.
     
    24
    Jurij Žirkov si narazil s Dzjubou, ale střelou z voleje trefil jenom Palmera. Skotové se každopádně znovu nevymanili z narůstajícího tlaku.
     
    25
    Arťom Dzjuba se neúspěšně natahoval po centru z levého kraje hřiště. Balón svou hlavou sice trefil, ale ve finále jej pouze ztečoval do autu.
     
    26
    Jurij Žirkov se ve středu hřiště nepříjemně srazil s Burkem. Hra je na chvíli přerušena, neboť se bude muset ošetřovat.
     
    27
    Zdravotní trable má zejména skotský útočník Oliver Burke, který nepříjemně spadl na zem z velké výšky. Zatím se ale zdá, že bude moci pokračovat.
     
    28
    Zatím se hraje velice čistě. Kudrjašovův nedovolený zákrok na Ryana Frasera je jen jedním z mála fotbalových přestupků.
     
    29
    Snodgrass pokazil zajímavě se rodící protiútok Skotů, který naopak dobrým obranným zákrokem zastavil stoper Džikija.
     
    30
    Držení míče: 67% – 33%.
     
    31
    Snodgrassův centr od rohového praporku snadno a rychle překazil Dzjuba, který se o pár vteřin později ocitl v odmávaném ofsajdu.
     
    32
    Centr Kudrjašova Marshall jenom vyboxoval, což vedlo k faulu Flecka na Golovina těsně před pokutovým územím. Bude z toho slibný přímý kop.
     
    33
    Ani z této standardky se však neurodila první střela na branku. Zakončení Golovina proletělo nějaký půlmetr nad břevnem.
    33. Alexandr Golovin (RUS)
     
    34
    Skotové toho směrem dopředu zatím moc nepředvedli. Ionov nyní uhlídal Burkea a přesunul balón až k brankáři Guihermemu.
     
    35
    Dzjuba byl Palmerem vytlačený z místa, kam posílal krátký centr Ozdojev. Opět je z toho jen odkop od branky Davida Marshalla.
     
    36
    Robertson nakopl míč na McGinna, který těžký pas nezpracoval a navíc si přivodil nějaké zranění. Ruská protiakce na to ale nereflektuje.
     
    37
    Hlavní sudí nakonec hru přerušil a povolal k hráči Aston Villy realizační tým. Problém zřejmě bude ve špatném došlápnutí vyskakujícího McGinna.
     
    38
    Liam Palmer vhazoval z útočné poloviny, jenže rychle dostoupený příjemce byl během mžiku čistě odzbrojen. Dopředu tak znovu pádí Rusové.
     
    39
    Z nenápadné akce vznikla zajímavá palebná pozice pro Golovina, nicméně Marshall střelu z levé strany zvládl vyrazit do relativního bezpečí.
     
    40
    Zmatky ve skotské obraně ještě nějakou dobu trvaly, dokud Barinov z velké dálky netrefil první překážku v podobě Johna McGinna.
     
    42
    John Fleck takticky zastavoval ruský protiútok a nijak se nepodivoval zcela po zásluze udělené žluté kartě.
     
    43
    Skotové by už nutně potřebovali slyšet hvizd, který pošle oba týmy do kabiny. Domácí si v posledních minutách vytvořili drtivý tlak, který rozhodně nepolevuje.
     
    44
    Až teď si mohou hosté trochu oddechnout. Od Fenandese se míč poodrážel do zámezí a vhazovat bude skotský kapitán Andrew Robertson.
     
    45
    Vzhledem k tomu, že se dvakrát delší dobu ošetřovalo, tak jsou nad rámec první půle přidány tři minuty.
     
    45+1
    Arťom Dzjuba nezpracoval přihrávku z levé strany. Míč se od něj odrazil před pokutové území a tam Barinov pro změnu zahrál rukou.
     
    45+2
    Nákop Robertsona vyletěl za levou postranní čáru. Fernandes vhodil míč směrem ke stoperům a ti zakládají další postupný útok Ruska.
     
    45+3
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první půle, ve které mělo Rusko podle očekávání herně navrch, ale kromě dvou pološancí Alexandra Golovina si žádnou vyloženou příležitost k otevření skóre nevytvořilo. O Skotech to platilo dvojnásob, takže se na bezbrankovém stavu nic nezměnilo.
     
    Statistiky po 1. poločase:
    Střely na branku: 1 – 0
    Střely mimo: 4 – 0
    Držení míče: 68% – 32%
    Rohové kopy: 2 – 1
    Ofsajdy: 1 – 0
    Fauly: 6 – 4
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází potlučený Oliver Burke přichází debutant Lawrence Shankland.
     
    47
    Snodgrass si u koncové čáry ukopl míč do autu v souboji se Semjonovemem, což znamená rozehrávku od Guilhermeho branky.
     
    48
    Patička Dzjuba na Golovina neprošla. Za Skoty rychle otočil hru Fraser, ale Ozdojev ho hraničním obranným zákrokem resolutně zastavil.
     
    49
    Fraser si podle všeho přivodil menší zranění na pravém kotníku. Ošetření ale nepotřeboval a vhazující Shankland sportovně vrátil míč Rusům.
     
    50
    Skotsku se malinko vymstilo zdlouhavá kombinace ve středu hřiště. Po nepřesné nahrávce Mulgrewa se balónu zmocnil Golovin, nicméně pravačkou hodně přestřelil.
     
    51
    Po sérii přihrávek z prvního doteku znovu napřahoval z nějakých šestadvaceti metrů Alexandr Golovin, jenže balón poslal jenom do clonícího Devlina.
     
    52
    Jurij Žirkov si vůbec nerozuměl s Golovinem a domácí si tak musí opět nechat zajít chuť na ohrožení Marshallova pracoviště.
     
    53
    Dohraný McGregor stihl předat míč parťákům na levém kraji hřiště. Rusové se ojediněle hodně zatáhli a zatím nenachází způsob, jak hostující akci přerušit.
     
    54
    Také Skotové se navzájem nepochopili po autovém vhazování a z křídelního prostoru zbytečně poslali balón mimo výseč.
     
    56
    Kudrjašov zpracoval míč pro Žirkova, který mu jej vrátil do křídla. Rusové díky této dvojce vybojovali výhodu rohového kopu.
     
    57
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Domácí se na začátku sedmapadesáté minuty dostávají do vedení! Alexandr Golovin odcentroval od praporku na očekávaný cíl v podobě ARŤOMA DZJUBY, který si tělem odmítl Mulgrewa a střelou z voleje vsítil už svůj sedmý gól v probíhající kvalifikaci.
    57. Arťom DZJUBA - 1:0
     
    59
    Zápasu může tento moment jenom pomoct. Vystrčit růžky budou muset i zatím bezzubí Skotové, kterým dosud postačoval remízový výsledek.
     
    60
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Zničehonic vedou Rusové už o dva góly! Mulgrew po sklepnutí Dzjuby poslal míč jenom na Golovina, který jej pro změnu přenechal MAGOMEDU OZDOJEVOVI a ten zpoza vápna parádně vypálil k pravé tyči Marshallovy branky.
    60. Magomed OZDOJEV - 2:0
     
    62
    Domácí nemají dost a rádi by přidali i třetí přesný zásah. Chvíli si na něj ale musí počkat, z akce po pravé straně resultuje ofsajd Alexeje Ionova.
     
    63
    Skotové naprosto vypadli z role a mohou mluvit o štěstí, že neprohrávají už 0:3! Dzjuba na levé straně doběhl nepřesný centr Golovina a překvapující střelou z těžkého úhlu zasáhl břevno!
    63. Arťom Dzjuba (RUS)
     
    64
    Fraser s problémy zkrotil míč u pravé autové čáry a hosté mohli hru trochu uklidnit. Hned po nákopu McGinna se však museli znovu stáhnout do obrany.
     
    65
    Dzjuba převzal pro něj trochu nezvyklý pas do nohy, ovšem střelou přes Charlieho Mulgrewa minul ze svého pohledu pravou tyč.
     
    66
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Jurij Žirkov, přichází Denis Čeryšev.
     
    67
    Golovinovu přihrávku bez přípravy zachytil Andrew Robertson, ovšem Skotové se s balónem dostali jen malý kousek za půlící čáru.
     
    68
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází Ryan Fraser, přichází Ryan Christie.
     
    69
    Centr Kudrjašova byl vysoký i pro takového obra, jakým je autor prvního gólu Arťom Dzjuba. Ruská snaha skončila faulem Čeryševa na Flecka.
     
    70
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Dvacet minut před koncem už není o domácí výhře žádný pochyb. Další centr Kudrjaševa byl odvrácen na roh, který byl Čeryševem rozehrán na krátko. Golovin posléze odcentroval na zadní tyč, kde Fernandes sklepl míč na ARŤOMA DZJUBU. Od toho odpadli hned dva obránci a útočník Zenitu na třetí dotek propálil Marshalla.
    70. Arťom DZJUBA - 3:0
     
    72
    Callum McGregor byl zahnán z křídelního prostoru do klidnějších vod, ze kterých Guilhermemu zatím nehrozí, že by přišel o čisté konto.
     
    74
    Necelých dvacet minut před koncem si Guilherme připsal první úspěšný zákrok. Střelou z poměrně velké dálky ho lehce prověřil střídající Christie.
     
    75
    Teď už jsou vesměs všichni zase na útočné polovině Rusů, kteří se dobrovolně vrátili z blízkosti vápna až k půlící čáře.
     
    76
    Barinovovi byl odpískán faul v souboji s McGinnem. V přerušené hře se však bude muset faulující hráč.
     
    77
    Ze standardní situace rozehrané Snodgrassem nic kloudného nevzniklo, Mulgrew ve vzdušném souboji neměl šanci proti Dzjubovi.
     
    79
    Střídání v týmu Rusko: ze hřiště odchází Alexej Ionov, přichází Ilzat Achmetov.
     
    80
    I přes vítězství se Rusové ještě nebudou moci definitivně radovat z postupu. Tři zápasy před koncem budou mít „jen“ osmibodový náskok na třetí Kypr.
     
    81
    Střídání v týmu Skotsko: ze hřiště odchází John Fleck, přichází Stuart Armstrong.
     
    82
    Domácí po třetím vstřeleném gólu malinko přestali hrát. U míče jsou častěji Skotové, avšak ani ti nejeví žádnou velkou snahu o útočení.
     
    83
    Armstrong se dlouze otáčel na ose hřiště, kde podstoupil ještě další souboje, ale Fernandes už jej čistě odseparoval od balónu.
     
    84
    Ozdojev nebyl na hranici vápna v dostatečně dobré pozici na střelu, kterou si žádaly zaplněné tribuny. Rusové se poté vrátili až ke Guilhermemu.
     
    84
    Rusko právě vstřelilo branku!
    Muži v červeném přidávají i čtvrtý zásah! Arťom Dzjuba u rohu pokutového území nadvakrát vrátil přihrávku ALEXANDRU GOLOVINOVI, který při střele netrefil míč podle svých představ, ale i tak jej uklidil ze svého pohledu k levé tyči.
    84. Alexandr GOLOVIN - 4:0
     
    86
    Diváci na tribunách povstávají! Ze hřiště totiž odchází skvěle hrající Arťom Dzjuba, jehož místo na hrotu přebírá útočník Mladé Boleslavi, Nikolaj Komličenko!
     
    87
    Skotové ve třech vyrazili do trochu krkolomného protiútoku, na jehož konci byl pouze odkop dobře postaveného stopera Georgije Džikiji.
     
    88
    Dávno rozhodnuté utkání se už jenom dohrává. Rusové trpělivě kombinují a nenápadně ještě hledají skulinku v hostující obraně.
     
    89
    Ostrované rozehrávají od stoperů a víceméně jenom šetří čas zbývající do konce zápasu. Rusům se už ani nechce aktivně presovat.
     
    90
    Od závěrečného hvizdu nás dělí ještě poslední tři minuty.
     
    90+1
    Palmer vhodil míč na Christieho, který na křídle vybojoval další aut. Skotové tak mohou strávit závěr zápasu před Guilhermem, kde se jinak příliš neobjevovali.
     
    90+2
    Nikolaj Komličenko na půlce hřiště prodloužil vysoký míč za sebe, ale tam už se nenacházel žádný ruský reprezentant. Ve zbývajících vteřinách se zřejmě už nic nestane.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Skotsko mělo poslední šanci k tomu, aby se ještě vrátilo do boje o postup na evropský šampionát. Na hřišti čtvrtfinalisty mistrovství světa ale podalo velice slabý výkon a přestože do sedmapadesáté minuty drželo bezbrankovou remízu, tak odchází poraženo 0:4. Mohl za to především ruský kanonýr Dzjuba, který dva góly dal, jednou trefil břevno a navíc si připsal asistenci na závěrečnou trefu Golovina. Rusko tak slaví šestou výhru za sebou a ve zbývajících třech zápasech mu stačí jediný bod k potvrzení postupu. Skotové naopak zůstávají s šesti body na pátém místě.
     
    Statistiky zápasu:
    Střely na branku: 5 – 1
    Střely mimo: 7 – 1
    Držení míče: 62% – 38%
    Rohové kopy: 5 – 1
    Ofsajdy: 2 – 0
    Fauly: 9 – 4
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (22:46:12)

    Michal Břuchanský

    Góly: 57. Dzjuba (Golovin), 60. Ozdojev (Golovin), 70. Dzjuba (Mário Fernandes), 84. Golovin (Dzjuba)

    Karty:   42. Fleck (SCO)


    Držení míče: 62 % : 38 %.
    Střely na branku: 5:1. Střely mimo: 7:1. Rohy: 5:1. Ofsajdy: 2:0. Fauly: 9:4.
    Rusko: Guilherme – Mário Fernandes, Semjonov, Džikija, Kudrjašov – Ozdojev, Barinov, Žirkov (66. Čeryšev) – Ionov (79. I. Achmetov), Dzjuba (C) (86. Komličenko), Golovin.
    Náhradníci: Džanajev, Luňov – I. Achmetov, Z. Bakajev, Beljajev, Čeryšev, Ignatěv, V. Karavajev, Komličenko, Kuzjajev, Petrov, Čisťakov.

    Škótsko: Marshall – Devlin, Mulgrew, Robertson (C), Palmer – J. McGinn, Snodgrass, Fleck (81. Armstrong) – Fraser (68. R. Christie), C. McGregor, Burke (46. Shankland).
    Náhradníci: MacGillivray, McLaughlin – Armstrong, Findlay, R. Christie, O'Donnell, Russell, Taylor, Gallagher, Shankland.

    Rozhodca: Kehlet – Sørensen, Nørgaard (všichni DEN)