Tisková konference HC Dukla Jihlava (kon.)
koniec udalosti
Tisková konference HC Dukla Jihlava

cz Streda 06.11.2019, 08:15 • VIP-G, Horácký zimní stadion, Jihlava • Tlačové konferencie
     
    Konec
    Tisková konference byla ukončena, děkujeme za pozornost. (08:38:14)
     
    Bedřich Ščerban říká, že mluvil s několika trenéry. Musel brát ale i to, že někteří byli pod smlouvou. Byla to nějaká třístupňová výběrová akce. Poté bylo rozhodnuto pro Viktora Ujčíka.
     
    "Petr Vlk tady odvedl velké penzum práce a když jsem mluvil s novými uchazeči k A-týmu, tak někteří byli překvapení, že končí, protože tady s ekonomickými možnostmi odváděl výbornou práci. Za 9 let jsme prošli některými krizemi, já jsem k nimi přistupoval s chladnou hlavou. Často jsme po krizích byli silnější než před ní. Nemůžu nic negativního hodnotit. Dařilo se nám, dokázali jsme to, co jsme chtěli. Postoupili jsme s rozpočtem 9 milionů do extraligy a pak jsme jí se suverénně nejnižším rozpočtem hráli. Dokážu pochopit, že nyní si chce od hokeje odpočinout a plně to chápu," říká Bedřich Ščerban k Petru Vlkovi.
     
    Co dodává k Motoru? "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý. Kromě mě. Bude to první celek tabulky, nejtěžší. Nemáme tam co ztratit. Musíme kluky dobře připravit a zvládnout zápas tím směrem, aby si kluci řekli, že se naše vize hýbe správným směrem," povídá Viktor Ujčík.
     
    Viktor Ujčík samozřejmě nezapře pověst vtipálka a sympaťáka: "Smlouva je dlouhodobá do 30.4.2020. A doufám, že to bude delší než tři zápasy, když jsem se sem naposled vracel. Snad mě nikdo na ledě nesejme," usmívá se.
     
    Nyní má nový trenér týden času na zapracování nového systému, protože další zápas se hraje až 13.11.2019, kdy Duklu čeká křest ohněm na ledě Motoru České Budějovice. "Budou se zkoušet nové věci, tréninky mohou být delší, zkusíme něco natrénovat. Jsem za ten týden vděčný, ale kdyby to byl měsíc, bylo by to lepší. Ale zase "ve středu". Ono se luskne prstem a středa je."
     
    "Chceme, aby kluci měli z hokeje radost. Úplně jinak se chodí do kabiny, když se daří a jde to. Pak má člověk z hokeje úplně jiný pocit," říká Viktor Ujčík.
     
    Noví hráči: "Nebudu nic komentovat a nic říkat do té doby, dokud kluky nepoznám. Bude dost tohle všechno poznat. Starší hráči nemají s prací problém, třeba Čagyho musíme ještě v práci tlumit, aby nepracoval tolik. Musíme kluky naladit, aby nám věřili. Pokud začnou, tak vždy se pracuje lépe," povídá Viktor Ujčík. A s úsměvem dodává, že přece na Tiskové konferenci neprozradí první slova, která chce říct hráčům. Chce to říct pouze jim.
     
    "Potřebujeme se v první řadě dostat do osmičky a pak už může být větší prostor pro kluky, aby se otrkali," povídá Viktor Ujčík.
     
    Viktor Ujčík by rád dal i šanci mládežníkům, ti si to ale budou muset zasloužit. "My mladí jsme nezačínali jinak. Každý si musí místo v týmu vydobít a začít to potvrzovat na ledě. Budeme si vybírat typy, které jsou v juniorce vidět, ale oni musí přijmout to, že budou mít v A-týmu odlišnou roli než v juniorce. Ale musí chtít pracovat, posouvat se výše a musí to být podloženo výkonem," říká Viktor Ujčík s tím, že největší šanci na zapojení do A-týmu má Miroslav Juda, který si již premiéru za Áčko odbyl.
     
    "Všichni hráči A-týmu si zaslouží ukázat, co v nich je, a dostat příležitost. Když dojde k výměně trenéra, tak se leccos změní, přijdou nějaké nové impulsy. I to hráčům může pomoct. Budeme vyžadovat změny v organizaci hry, v tom budeme hodně důslední. Trápí nás koncovka – která trápí všechny týmy, co jsou dole, jinak by dole nebyly. Trápí nás i obranné pásmo a tam si nemůžeme dovolit chyby," hlásí Viktor Ujčík s tím a v odlehčeném tónu dodává, že jako kanonýr vyznává styl nejlepší obrana je útok.
     
    Cílem A-týmu je z krátkodobého hlediska stabilizovat výkony, jelikož Dukla odehrála zápasy výborné i katastrofální (Kadaň). "Prvotním cílem je dostat se do osmičky. Nejsem zastáncem nějakého volání, abychom vyměnili půlku týmu. Pokud si projdeme krizí, tak to hráče stmelí. Navíc nám to nedovolí ani ekonomické možnosti," hlásí Bedřich Ščerban.
     
    Jaké bude trenérské duo u dorostu Dukly? To prozrazuje Viktor Ujčík: "Uvažovali jsme i o tom, zda nevrátíme zpět Štěpána Moravce. Ale hlavním trenérem bude Marek Melenovský, který studuje trenérskou A-licenci a dělal Štěpánovi asistenta. Když jsme od nich přebírali dorost, měli spoustu zajímavých nápadů. Tím, že dostane prostor, si může vyzkoušet, jaké je to být hlavním trenérem a zároveň si uvědomit ten tlak. Ale Marek má tolik zkušeností, že se toho nemusíme bát," hlásí Ujčík.
     
    Viktor Ujčík je předsedou disciplinární komise pro Tipsport extraligu ledního hokeje. Jeho fungování u A-týmu neovlivní tuto činnost, pouze pokud by s tím měl někdo na svazu problém. "Jsem v pohodě s tím, že budu zastávat obě dvě funkce, ale uvidíme."
     
    Jediným požadavkem Viktora Ujčíka bylo, aby si s sebou mohl vzít jako parťáka Karla Nekvasila, se kterým se zná a je naladěn na stejnou vlnu. "Ale já jako trenér mám hlavní slovo," hlásí nový kouč Viktor Ujčík s tím, že do fungování realizačního týmu zatím zasahovat nebude. "Musíme se rozkoukat, máme kolem sebe nějakou sportovní stránku. Hokej hrají kluci na ledě a naše energie půjde tímto směrem."
     
    Co bude s nyní již bývalými trenéry A-týmu? "Petr Vlk si chce vzít nějaké volno, odpočinek. Františku Zemanovi byla nabídnuta práce u juniorského týmu spolu se Štěpánem Moravcem, ale František jí odmítl a v tuto chvíli nevím, jak bude pokračovat," hlásí Bedřich Ščerban.
     
    „Chci poděkovat za příležitost a za to štěstí, že na konci těch cest, kterými se Bedřich Ščerban při výběru trenéra ubíral, jsem byl já. Cítím jakožto Jihlavák velkou zodpovědnost. V Jihlavě jsem vyrůstal, Dukla byla vždycky můj vzor, kam jsem se sem chtěl jako hráč dostat. Dostal jsem zde i první trenérskou příležitost. Když přišla nabídka trenéra A-týmu, tak jsem se po zvážení všech okolnosti rozhodl dát do této práce, která je velkou výzvou pro mne i pro mého asistenta Karla Nekvasila. Nebylo co řešit. Kývl jsem na tuto práci a těším se na to. Zároveň bych chtěl poděkovat i vedení mládeže, které mi trénování u A-týmu umožnilo," jsou první slova Viktora Ujčíka.
     
    Slovo nyní dostává Viktor Ujčík, jihlavský patriot a odchovanec.
     
    "Dohodl jsem se pak s Viktorem Ujčíkem a hodně jsme hovořili o tom, jak zabezpečíme dorostence, protože v mládeži jsou u nás prioritou vzhledem k reorganizaci soutěže. Viktor si chtěl vzít s sebou trenéra Karla Nekvasila, jelikož ho dobře zná," říká Bedřich Ščerban s tím, že se podařilo zajistit i trenérský tým k dorostu Dukly.

    Tomáš Lysý