Newcastle – Rochdale 4:1 (kon.) | Tottenham – Middlesbrough 2:1 (kon.)
koniec
Newcastle United
4:1 (3:0)
Rochdale AFC
Utorok 14.01.2020, 20:45 • St James' Park, Newcastle upon Tyne • FA Cup • 3. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Newcastle United – Rochdale AFC. Stretnutie 3. kola FA Cupu sa začne o 20:45.
     


    Newcastle United

    Newcastle nejde do opakovaného záberu v ideálnom rozpoložení. Vo všetkých súťažiach nevyhral päťkrát za sebou a v Premier League klesol na priebežné 13. miesto, na ktorom má pred 18. Aston Villou päťbodový náskok. Veľkým problémom „strák“ je predovšetkým málo produktívny útok, Newcastle je totiž podľa počtu strelených gólov štvrtým najhorším tímom Premier League (21 strelených gólov). Obranu drží slovenská reprezentačná jednotka Martin Dúbravka, ktorý svojimi zákrokmi v mnohých zápasoch doslova vychytal Newcastleu niekoľko bodov, zadné rady domácich sú ale i tak šiestymi najhoršími v lige (34 inkasovaných gólov). Prvý zápas s Rochdaleom mal Newcastle rozohraný veľmi dobre, keď po góle Almiróna viedol, v závere ale inkasoval vyrovnávajúci gól a nakoniec uhral len remízu 1:1. Dnes sú však domáci veľkými favoritmi na výhru a postup do ďalšieho kola.
     


    Rochdale AFC

    Súperom Newcastleu v tomto kole FA Cupu je aktuálne 18. tím League One (tretia najvyššia anglická súťaž), ktorý má pred zostupovou zónou náskok 6 bodov. Rochdale po troch ligových prehrách za sebou vyhral posledné dva zápasy a navyše ešte uhral i domácu remízu s Newcastleom v prvom zápase 3. kola FA Cupu. Hlavným ťahúňom tímu je útočník Ian Henderson, ktorý má na konte 10 gólov, za posledný mesiac ale strelil jediný gól. Rochdale má celkovo problém so strieľaním gólov (29 gólov za 25 odohraných zápasov) a ani v obrane to nie je oveľa lepšie, keďže je štvrtou najhoršou v League One (41 inkasovaných gólov). Paradoxne je však Rochdale úspešnejšie vonku, kde získalo 16 zo svojich celkových 28 ligových bodov.
     
    Úvodné zostavy:

    Newcastle United: Darlow – Krafth, Lascelles (C), Lejeune, Ritchie – Hayden, S. Longstaff, M. Longstaff – Atsu, Joelinton, Almirón
    Náhradníci: Elliot – Clark, Carroll, Shelvey, Willems, Fernández, Allan

    Rochdale AFC: Robert Sánchez – Matheson, Williams, O'Connell, Norrington-Davies – Ryan, Keohane – Dooley, Camps, I. Henderson (C) – Wilbraham
    Náhradníci: Lynch – Andrew, Baah, Bradley, Gillam, Tavares, Brierley

    Rozhodca: Scott – West, Ledger.
     
    Oba tímy práve nastupujú na hraciu plochu, zápas sa tak o malú chvíľu začne.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop zápasu mali domáci hráči, ktorí sa snažia o prvý útok po pravej strane.
     
    2
    Krafth skúšal prihrávkou za obranu hostí nájsť Joelintona, ten bol ale obsadený a loptu už nemohol ďalej posunúť Atsuovi.
     
    3
    Domáci sa od začiatku zápasu dostávajú do tlaku. Atsu si nabiehal za prudkou prihrávkou Haydena za obranu, ofsajdové postavenie si ale postrážiť nedokázal a loptu získavajú hostia.
     
    4
    Rochdale hneď svojim prvým útokom získalo rohový kop. Ten hostia rozohrali centrom do domácej šestnástky, ktorý však bez väčších problémov chytil pripravený brankár Newcastleu Darlow.
     
    Tradičná brankárska jednotka Newcastleu Martin Dúbravka dnes zostala mimo zápasovej súpisky.
     
    6
    Hostia sa po aktívnom úvode zo strany domácich postupne osmeľujú pri prechode na útočnú polovicu. Zo strednej vzdialenosti tvrdo vypálil Camps, bránu domácich ale minul.
     
    7
    Newcastle následne viedol svoj postupný útok stredom ihriska a po narážačke Haydena s Almirónom preniesli domáci hru na Joelintona na krídlo.
     
    8
    Domáci sa snažia využiť svoju územnú prevahu v úvode zápasu, prehustená obrana hostí ich ale zatiaľ k ničomu nebezpečnému nepúšťa.
     
    9
    Atsuova prihrávka na krídlo cez prehustený priestor k Almirónovi neprešla, po odkope obrancu Rochdale ale vyhral súboj s Ianom Hendersonom v strede poľa Hayden a loptu získal naspäť pre domácich.
     
    11
    Úvodná desaťminútovka je za nami. Newcastle má zatiaľ výraznú územnú prevahu a tlačí sa do útoku, do dobrej streleckej pozície sa však domáci ešte nedostali.
     
    12
    Matthew Longstaff posunul loptu na strelu spoza šestnástky Rochdale Almirónovi, ten ale tvrdou strelou bránu Roberta Sáncheza tesne minul.
     
    13
    Atsu tiež vystrelil z nádejnej pozície pred pokutovým územím Rochdale, na rozdiel od Almiróna ale namieril len do stredu brány na pripraveného Sáncheza.
     
    14
    Držanie lopty: 77 % : 23 %
     
    15
    Newcastle získal svoj prvý rohový kop v zápase. Center z neho síce odhlavičkoval Norrington-Davies, lopta sa ale odrazila k Joelintonovi, ktorý svojou strelou zo stredu šestnástky trafil brvno brány Rochdaleu.
     
    16
    Newcastle i po tejto príležitosti získal loptu pod svoju kontrolu a pokračuje v tlaku na obranu súpera.
     
    17
    Newcastle United dal gól!
    Domáci otvárajú skóre! Obranca Rochdale EOGHAN O'CONNELL si nešťastne zrazil loptu do vlastnej siete po centri z krídla a hostia z tretej ligy tak budú musieť doťahovať stratu na pôde veľkého favorita.
     
    20
    Newcastle United dal gól!
    „Straky“ rýchlo odskakujú do dvojgólového náskoku! Matt Ritchie centrom do stredu šestnástky našiel medzi obrancami hostí voľného MATTHEWA LONGSTAFFA, ktorý sa s loptou otočil a pravačkou ju poslal presne k ľavej tyči.
    20. Matthew Longstaff (NEW) - 2:0
     
    23
    Rochdale sa až teraz podarilo ako-tak upokojiť hru. Loptu si prihráva obranná štvorica hostí na vlastnej polovici a domáci ich vôbec nenapádajú.
     
    24
    Hostia sa postupným útokom takmer dostali do šance, ostalo ale len pri „takmer“. Ryan výbornou kolmicou pomedzi obrancov Newcastleu našiel na hranici pokutového územia domácich voľného Wilbrahama, toho ale obral o loptu pohotovým obranným zákrokom Ritchie.
     
    25
    Domáci tím následne hru otočil a usadil sa na polovici súpera. Atsu sa dostal k strele, bránu Sáncheza ale pomerne výrazne minul.
     
    26
    Newcastle United dal gól!
    Domáci vedú už o tri góly! Brankár hostí Sánchez doslova prihral po malej domov loptu MIGUELOVI ALMIRÓNOVI, ktorý si ju naviedol na ľavačku a zblizka brankára Rochdaleu prestrelil.
    26. Miguel Almirón (NEW) - 3:0
     
    28
    Domáci ani po treťom góle nepoľavujú v útočnej aktivite. Opäť sa usadili na polovici súpera a rozvíjajú tam svoj postupný útok.
     
    29
    Atsu si chcel pri pokutovom území hostí naraziť loptu s Joelintonom, ten si ale na jeho spätnú prihrávku nabehnúť nedokázal. Loptu získavajú hostia.
     
    30
    Hostia získali po tom, čo Lascelles zablokoval center z krídla, rohový kop. Ten rozohrali tak, že center Lascelles na prednej tyči znovu zrazil na roh.
     
    31
    Wilbraham si nabehol na center z rohu a lopta sa k nemu dostala cez niekoľkých hráčov oboch tímov, ľavačkou ale tesne minul ľavý horný roh Darlowovej brány.
     
    32
    Domáci odpovedali svojim útokom, ktorým taktiež získali rohový kop. Ten rozohral Almirón, jeho nákop ale doletel presne do rúk brankára Rochdaleu Roberta Sáncheza.
     
    33
    Po predošlých divokých minútach sa hra trochu upokojila. Domáci síce držia loptu naďalej na svojich kopačkách, teraz však len okolo stredového kruhu.
     
    34
    Callum Camps získal loptu v strede poľa, potiahol ju k šestnástke domácich a spoza nej vypálil. Svojou strelou minul bránu Darlowa.
     
    35
    Gólman Darlow sa s rozohrávkou nikam príliš neponáhľal. Keď už loptu konečne nakopol dopredu, tak ju hlavou v stredovom kruhu sklepol Hayden k pravej autovej čiare na Joelintona.
     
    36
    Atsuho center zrazil O'Connell na rohový kop. Ten rozohral znovu Almirón, jeho center ale tentoraz odhlavičkoval do bezpečia obranca hostí Norrington-Davies.
     
    37
    O ďalšiu narážačku sa pred pokutovým územím hostí snažili Atsu a Almirón, lopta im ale pri nej odskočila a hostia ju získali pod svoju kontrolu.
     
    38
    Hostia však o ňu i rýchlo prišli a Joelinton bez väčšieho váhania vystrelil spoza pokutového územia. Bránu Roberta Sáncheza prestrelil.
     
    40
    Lejeune sa po pravej strane dostal do šestnástky a už zvnútra nej vystrelil, i on ale bránu Rochdaleu prestrelil.
     
    41
    Domáci majú zápas jednoznačne pod kontrolou. Tesne pred koncom prvého polčasu majú trojgólový náskok a zatiaľ jasne smerujú do ďalšieho kola FA Cupu.
     
    42
    Hostia sa pokúsili o rýchly protiútok. Lopta sa dostala pred pokutové územie Newcastleu ku Keohaneovi, ktorý ju poslal na bránu domácich, namieril ale len priamo na pripraveného Darlowa.
     
    43
    Joelinton si spracoval vyhodenie svojho brankára a po pravej strane spolu so Seanom Longstaffom zaútočil. Jeho center do šestnástky nakoniec pokryl obranca Williams.
     
    45
    Nadstavený čas prvého polčasu je jedna minúta.
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Domáci idú so šatne po prvom polčase so zaslúženým trojgólovým náskokom, do ktorého sa dostali po vlastnom góle O'Connella a góloch Matthewa Longstaffa a Miguela Almiróna. Dianie na trávniku mali plne pod kontrolou a hostia bránu, v ktorej stojí Darlow, prakticky neohrozili. V druhom polčase im tak nezostáva nič iné, len sa pokúsiť o malý futbalový zázrak proti tímu hrajúcemu o dve ligy vyššie.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 70 % : 30 %
    Strely na bránu: 3:2
    Strely mimo: 5:3
    Rohy: 4:3
    Ofsajdy: 1:0
    Fauly: 0:4
     
    Druhý polčas sa začne približne o 21:48.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Rochdale AFC: z ihriska odchádza Robert Sánchez, prichádza Jay Lynch.
     
    47
    Hostia hneď po výkope prišli o loptu a Sean Longstaff bez nejakého väčšieho čakania vypálil ľavačkou spoza šestnástky. Jeho strelu zablokoval jeden z obrancov hosťujúceho tímu.
     
    48
    Hostia sa následne pokúsili o rýchly protiútok. Matheson sa rozbehol po pravej strane a pred pokutovým územím domácich chcel loptu pristrčiť Ryanovi, ten ale prehral súboj s Lejeuneom a o loptu prišiel.
     
    49
    Ryan však získal loptu naspäť a sám spoza šestnástky vypálil. Jeho pokus skončil nad Darlowovou bránou.
     
    51
    Hostia zatiaľ čakajú takmer výhradne len na rýchle protiútoky. Williams sa pokúsil o jeden takýto prienik, Atsu ho ale fauloval na vlastnej polovici a Rochdale získava priamy kop.
     
    52
    Na center zo štandardky si najlepšie nabehol do stredu šestnástky Newcastleu Stephen Dooley, prudkou hlavičkou ale tesne minul ľavú tyč domácej brány.
     
    53
    Hostia sa osmeľujú smerom dopredu čoraz viac. Camps ako ďalší z hráčov Rochdaleu vypálil, jeho prízemný pokus k pravej tyči ale nebol príliš prudký a gólman Darlow ho dokázal zlikvidovať.
     
    54
    Hneď po výkope brankára Darlowa domáci prišli o loptu a domáci gólman musel znovu zasiahnuť, tentoraz proti strele Wilbrahama. I teraz bol Darlow úspešný.
     
    56
    Výbornú strelu Haydena zo zhruba 25 metrov, ktorá letela pod brvno, vyrazil striedajúci brankár Lynch skvelým zákrokom nad svoju bránu.
     
    57
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Jamaal Lascelles, prichádza Thomas Allan.
     
    59
    Druhý polčas tempo hry výrazne zaostáva za prvým dejstvom. Domáci už nemajú tak veľkú územnú prevahu, naopak vedomí si svojho náskoku prenechávajú iniciatívu hosťom.
     
    60
    Rochdale sa znovu po zisku lopty pokúsilo o rýchly protiútok, skončil sa však už v strede poľa po strate lopty a faule Ryana.
     
    61
    Ian Henderson sa prekľučkoval k šestnástke domácich a strelou tesne spoza pokutového územia Newcastleu len o kúsok minul pravú tyč Darlowovej brány.
     
    62
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Miguel Almirón, prichádza Andy Carroll.
     
    64
    Carroll hneď v prvom súboji o loptu fauloval pri napádaní rozohrávky hostí Mathesona. Hlavný rozhodca mu už po pár desiatkach sekúnd na trávniku dohovára.
     
    65
    V zápase sa teraz prakticky nič nedeje. Oba tímy si striedajú kontrolu nad loptou v strede poľa a hostia začínajú budiť dojem, že sú so svojim dnešným koncom v FA Cupe zmierení.
     
    66
    Hosťom sa uvoľnil na pravej strane priestor na útok, ten ale sami pokazili. Ryanovi pri pokuse o kľučku totiž lopta odskočila a o hrací predmet ho pripravil Matthew Longstaff.
     
    67
    Domáci si s prehľadom strážia trojgólový náskok. Ďalší útok hostí viedol Dooley, jeho prihrávku pred šestnástku si ale nedokázal spracovať Wilbraham a lopta sa odrazila priamo k Allanovi.
     
    69
    Striedanie v tíme Rochdale AFC: z ihriska odchádza Rhys Norrington-Davies, prichádza Fabio Tavares.
     
    69
    Striedanie v tíme Newcastle United: z ihriska odchádza Matt Ritchie, prichádza Jonjo Shelvey.
     
    70
    Striedajúci Shelvey sa okamžite po príchode na trávnik zapojil do domácej kombinácie a nakoniec i sám útok svojho tímu zakončil, ľavú tyč brány Rochdaleu ale výrazne minul.
     
    71
    Na opačnej strane sa po prieniku po pravom krídle dral Stephen Dooley, jeho útok ale zastavil nedovoleným spôsobom Sean Longstaff. Nasleduje priamy kop treťoligistu.
     
    72
    Center zo štandardky však obrana domácich bez väčších problémov vyriešila a Newcastle otáča hru.
     
    73
    „Straky“ sa však zasekli so svojou akciou v strede poľa. Dopredu sa už príliš neženú a loptu držia radšej na svojich kopačkách ďaleko od súperovej brány.
     
    75
    Prvú žltú kartu zápasu dostáva za podrazenie prenikajúceho Allana Jimmy Ryan (Rochdale AFC).
     
    Dnešné stretnutie sleduje 29 786 divákov. St James' Park, ktorý má kapacitu zhruba 52 tisíc miest, je tak zaplnený zhruba z polovice.
     
    77
    Ospalé tempo druhého polčasu pokračuje. V krátkom časovom slede sme videli po faule na obidvoch stranách, pričom po tom druhom získavajú loptu domáci.
     
    78
    Joelintona však pri snahe o kolmú prihrávku na nabiehajúceho spoluhráča zastavil ďalším faulom v strede poľa Callum Camps. Ani teraz sa však už domáci s rozohrávkou nikam neponáhľajú a Joelinton si i nejaký čas posedel na trávniku.
     
    79
    Striedanie v tíme Rochdale AFC: z ihriska odchádza Callum Camps, prichádza Calvin Andrew.
     
    80
    Atsu tvrdou tečovanou strelou pravačkou z cca 25 metrov tesne minul pravú tyč Lynchovej brány. Nasleduje rohový kop domácich.
     
    81
    Center Matthewa Longstaffa od rohovej zástavky obrana hostí vyriešila, lopta sa ale odrazila naspäť na kopačky domácich hráčov, ktorí pokračujú v obliehaní pokutového územia Rochdaleu.
     
    82
    Newcastle United dal gól!
    Domáci ešte navyšujú svoj náskok! Na Allanovu prihrávku do stredu šestnástky si nabehol JOELINTON, ktorý namieril pravačkou presne k pravej tyči.
     
    84
    Žltú kartu za ostrý sklz do nohy Keohanea dostáva Thomas Allan (Newcastle United). Hostia získavajú priamy kop na útočnej polovici.
     
    85
    Center z neho doletel na hlavu Calvina Andrewa, ktorý však zblízka zo skvelej streleckej pozície usmernil loptu len do stredu brány na pripraveného Darlowa.
     
    86
    AFC Rochdale práve dalo gól!
    Hostia sa dočkali aspoň čestného gólu! Center z rohu odvrátila obrana Newcastleu za šestnástku k MICHAELOVI WILLIAMSOVI, ktorý presnou strelou pravačkou poslal loptu k ľavej tyči.
     
    88
    Hra sa v závere zápasu predsa len ešte trochu rozprúdila. Atsu hľadal prienikovou prihrávkou na pravé krídlo Joelintona, ktorého však čisto od lopty odtlačil hosťujúci obranca.
     
    89
    Andy Carroll krásnou strelou spoza šestnástky trafil brvno Lynchovej brány.
     
    90
    Nadstavený čas sú dve minúty.
     
    90+1
    V nadstavenom čase sa ešte, už zrejme trochu zo zúfalstva, pokúsil prekvapiť brankára Darlowa strelou z veľkej diaľky Tavares, bránu Newcastleu však prestrelil.
     
    90+2
    Koniec zápasu.
     
    Druhý polčas nepriniesol ani zďaleka tak veľkú prevahu Newcastleu, ako sme videli v prvom dejstve, práve naopak, obraz hry bol omnoho pomalší. Newcastle sa pri trojgólovom náskoku dopredu nehnal a prenechal aktivitu hosťom, tí ale výraznejšie bránu domácich ohroziť nedokázali. Definitívnym klincom do rakvy hostí bol gól Joelintona, po ktorom už dokázal Williams len znížiť na konečných 4:1 pre Newcastle. Tím Martina Dúbravku sa tak môže tešiť na ďalšie kolo FA Cupu.
     
    Držanie lopty: 64 % : 36 %.
    Strely na bránu: 5:5.
    Strely mimo: 9:7.
    Rohy: 5:5.
    Ofsajdy: 1:1.
    Fauly: 5:6.
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:47:46)

    Michal Sadlek

    Góly: 17. O'Connell (vla.), 20. M. Longstaff, 26. Almirón, 82. Joelinton – 86. Williams

    Karty:   84. Allan (NEW) – 75. Ryan (ROC)


    Držení míče: 64 % : 36 %.
    Střely na branku: 5:5. Střely mimo: 9:7. Rohy: 5:5. Ofsajdy: 1:1. Fauly: 5:6.
    Newcastle United: Darlow – Krafth, Lascelles (C) (57. Allan), Lejeune, Ritchie (69. Shelvey) – Hayden, S. Longstaff, M. Longstaff – Atsu, Joelinton, Almirón (62. Carroll)
    Náhradníci: Elliot – Clark, Carroll, Shelvey, Willems, Fernández, Allan

    Rochdale AFC: Robert Sánchez (46. Lynch) – Matheson, Williams, O'Connell, Norrington-Davies (69. Tavares) – Ryan, Keohane – Dooley, Camps (79. Andrew), I. Henderson (C) – Wilbraham
    Náhradníci: Lynch – Andrew, Baah, Bradley, Gillam, Tavares, Brierley

    Rozhodca: Scott – West, Ledger

    Diváci: 29 786