Slovácko – Ostrava 0:1 (kon.) | Teplice – Sigma Olomouc 1:3 (kon.) | Karviná – Zlín 2:0 (kon.)
Sparta Praha – Liberec 0:2 (kon.)
koniec
AC Sparta Praha
0:2 (0:0)
FC Slovan Liberec
cz Sobota 15.02.2020, 17:00 • Generali Česká pojišťovna Arena, Praha - Bubeneč • Česká FORTUNA:LIGA • 21. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 17:00.
     
    Hezký podvečer z pražské Letné, kde v atraktivním zápase jednadvacátého kola rozehrají své učinkování v jarní části FORTUNA:LIGY fotbalisté domácí Sparty a Slovanu Liberec.
     
    AC Sparta Praha

    Sparta rozehrála sezónu neúspěchem v evropských pohárech, kde v Evropské lize třetí rok po sobě ztroskotala hned na svém prvním soupeři v předkolech, tentokrát tureckém Trabzonsporu.

    Na ligových trávnících to dlouho nebylo o moc lepší. Když Sparta v závěru září prohrála 0:1 v Plzni, jednalo se už o pátou ligovou prohru této sezóny. Pozitivem ale byla druhá polovina podzimu, kde sparťané po zmíněném nezdaru na západě Čech už neprohráli a tabulkou vystoupali vzhůru až na čtvrté místo, přičemž ztráta na vedoucí Slavii je sice nedostižitelná, za druhou Plzní ale zaostávají o pět bodů, přičemž pokud Sparta nebude chybět v nadstavbové skupině o titul, tak do konce soutěže ještě zbývá patnáct kol.

    Na přestupovém trhu byla Sparta v zimě nezvykle neaktivní, když pro jarní část soutěže nezískala žádného nového hráče. Jediná posila Filip Souček zůstává na jaře v Opavě, odkud se v létě přesune na pražskou Letnou.

    Nejvíce se tak v zimě mluvilo o Bořku Dočkalovi a Martinu Haškovi. První jmenovaný se vrátil na trávníky po takřka ročním zranění, které utrpěl před březnovými zápasy národního týmu proti Anglii a Brazílii, Hašek pak odmítl odcestovat na soustředění do Španělska, na poslední chvíli se pak při již takřka hotovém přestupu do Maccabi Haifa nepohodl s izraelským týmem a jaro tak nejspíše stráví ve sparťanském B-týmu, kam byl za své jednání přeřazen.

    V přípravném období Sparta sehrála šest utkání. Nejdříve v Praze porazila všechny tři české soupeře (České Budějovice 1:0, Jihlavu 5:0 a Ústí nad Labem 1:0), ve Španělsku pak podlehla třetiligové Marbelle 1:2, norskému vicemistrovi Bodö Glimt 1:2 a švédskému účastníkovi jarní fáze Evropské ligy Malmö FF 0:2.
     
    FC Slovan Liberec

    Liberecký Slovan vstoupil do ligového ročníku cennou výhrou v Ostravě, pak ale z dalších čtyř kol nezískal ani bod a po tříbodovém zisku z dalšího dalekého výletu do Karviné se poprvé radoval na domácím trávníku až právě proti Spartě, kterou porazil 3:1. Podzimní část FORTUNA:LIGY Liberec nakonec zakončil bilancí 8-3-9, což mu vyneslo devátou pozici se ztrátou pěti bodů na skupinu o titul a náskokem čtyř bodů na boje o udržení.

    V zimní přestávce si Liberec nejdříve zastřílel proti Táborsku (7:2) a Chrudimi (5:2), po remíze 1:1 s Pardubicemi se pak představil proti zahraničním týmům. Dynamu Moskva, osmému týmu ruské ligy, podlehl 0:2, ukrajinskou Desnu porazil 2:1 a v generálce podlehl albánské Škendiji 0:1.

    Severočeši se v zimě museli rozloučit se dvěma důležitými zahraničními hráči. Oscar na základě letní dohody přestoupil do Slavie, která si z hostování stáhla také chorvatského útočníka Petara Musu. Další opora Roman Potočný pak zamířil od Baníku Ostrava, přičemž se mluvilo také o údajném zájmu Sparty. Ze Slavie pak pod Ještěd zamířili slovenský středopolař Jakub Hromada a bosenský útočník Imad Rondić.
     
    Úvodní sestavy:

    AC Sparta Praha: Heča – Vindheim, Hancko, Lischka, M. Frýdek – Dočkal (C), Trávník, L. Krejčí, Kanga, Hložek – Tetteh.
    Náhradníci: Bičík – Matěj Hanousek, Sáček, Plavšić, Mandjeck, Moberg Karlsson, Kozák.

    FC Slovan Liberec: Nguyen – Mikula (C), Chaluš, Karafiát, Hybš – Hromada, Mara – Malinský, A. Baluta, Pešek – Kuchta.
    Náhradníci: Knobloch – Fukala, Koscelník, Alibekov, Breite, Beran, Rondić.

    Rozhodčí: Pechanec – Caletka, Koval.
     
    V Praze je dnes krásné, takřka již jarní počasí, což by mohlo pozitivně ovlivnit úroveň blížícího se zápasu.
     
    Trojice rozhodčích v čele s Ondřejem Pechancem přivádí fotbalisty na trávník letenského stadiónu, jehož název se během zimy upravil na Generali Česká pojišťovan Arena.
     
    Součástí předzápasového ceremoniálu je také ocenění Martina Frýdka, syn klubové legendy nastoupí ke svému stému zápasu za Spartu.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Úvodního výkopu se ujali v tradičních rudých dresech hrající sparťané, hosté oblékli bílou sadu.
     
    2
    Útočná snaha sparťanů je zastavena hvizdem rozhodčího Pechance, ten si všiml nedovoleného počínání Guélora Kangy.
     
    4
    Liberec se nastěhoval na útočnou polovinu, Kuchta ale zahnal Hybše až příliš k postranní čáře a sparťané se mezitím stihli zformovat.
     
    6
    Malinský podrazil Martina Frýdka, Sparta bude zahrávat standardní situaci od postranní čáry.
     
    7
    Dočkalův centr doskákal až k brankáři Nguyenovi. Liberec pak rychle přenesl hru na levé křídlo, kde ale neuspěl Jan Kuchta a po odrazu míče za sparťanskou branku naváže hru odkopem Milan Heča.
     
    9
    Znovu v akci Jan Kuchta, ten u levé postranní čáry nepřešel přes Vindheima, vybojoval alespoň autové vhazování.
     
    10
    Jan Mikula na útočné polovině fauloval Martina Frýdka a rychle sprintuje na své výchozí místo pravého obránce.
     
    12
    Nepřesný nákop Liberce zpracoval Andreas Vindheim, ten pak ale byl také na konci sparťanské akce, když si nezpracoval jednodušší přihrávku a míč mu odskočil o zámezí.
     
    13
    Kanga se pokusil kolmicí vysunout dopředu Tetteha, přihrávce ale zastoupil cestu Matěj Chaluš.
     
    14
    První střelecké zakončení Liberce, pokus Alexandra Baluty z dálky ale mířil vysoko nad sparťanskou branku.
     
    15
    Bořek Dočkal byl pozdě v souboji s Kamsem Marou, guinejského fotbalistu podrazil a rozehrávat mohou hosté.
     
    17
    Adam Hložek byl povalen k zemi při přechodu středové čáry, domácí navážou hru volným kopem z místa přestupku.
     
    19
    Andreas Vindheim centrem zprava hledal před brankou nabíhajícího Hložka, ten se neprotlačil do zakončení přes bránící protihráče.
     
    21
    Nepřesnou sparťanskou rozehrávku vystihl Tomáš Malinský, hostující záložník pak byl hned faulován a píská se proti domácím.
     
    22
    O několik momentů později se dalšího nedovoleného zákroku dopustil Adam Hložek, hra se nadále často kouskuje.
     
    24
    Kanga na levém křídle posunul míč do běhu Frýdkovi, tomu se nepovedlo odcentrovat přes Mikulu, vybojoval alespoň rohový kop.
     
    24
    Rohový kop Bořka Dočkala se neujal, naopak na druhé straně mohl zahrozit z rychlého brejku Malinský, ovšem nepřesně přihrával.
     
    25
    Malinský se pak ale ještě dostal k odraženému míči, u rohu pokutového území byl podražen Kangou a Liberec bude zahrávat standardní situaci z nebezpečné pozice.
     
    26
    Kamso Mara se pokusil o přímou střelu, ta je sparťanskou zdí sražena na roh.
     
    27
    Centr Baluty od rohového praporku sparťané odvrátili, míč se oklikou vrátil zpět k rumunskému fotbalistovi, jenž se o další centr pokusil vnějším nártem, nasměroval jej ale mimo dosah svých spoluhráčů.
     
    28
    Až na sklonku úvodní půlhodiny jsme se dočkali prvního výrazného ohrožení jedné z branek! Po souhře s Bořkem Dočkalem Andreas Vindheim z pravého křídla přihrával do pokutového území, kde Michal Trávník ránu bez přípravy nasměroval nad libereckou branku!
     
    30
    Další nebezpečný závar před brankou Liberce, kam se protlačil Benjamin Tetteh, následně před Nguyenem z úhlu přihrával před branku, kam si nabíhali hned tři jeho spoluhráči, ti ale nedokázali dotlačit míč do branky, před níž už byli jen dva hráči v bílém!
     
    31
    Domácí nápor trochu přerušuje Benjamin Tetteh nedovoleným zákrokem na Matěje Chaluše.
     
    32
    Kamso Mara se stává premiérovým příjemcem žluté karty za nedovolený zákrok na Adama Hložka.
     
    34
    Guélor Kanga si šikovně obhodil hostující obránce a mohl směřovat vstříc brankáři Nguyenovi, ovšem míč se mu zamotal mezi nohy a nakonec odskočil mimo Kangův dosah.
     
    35
    Sparťané nadále hýří aktivitou, Martin Frýdek napřáhl z úhlu k tvrdé ráně, kterou Filip Nguyen vyráží do bezpečného prostoru.
     
    37
    Standardní situace pro Spartu, centr Bořka Dočkala ale doletěl jen na hlavy hostujících hráčů.
     
    37
    Kangovi velmi nebezpečně vletěl pod nohy Jakub Hromada, rozhodčí Pechanec podruhé vytahuje pro hosty žlutou kartu.
     
    39
    Po srážce s Mikulou se tentokrát ocitl na trávníku Martin Frýdek.
     
    40
    Jakub Pešek si u rohu pokutového území potáhl míč kolem Andrease Vindheima, pak ostře pálil k bližší tyči a Heča jeho ránu vyráží vedle své branky.
     
    40
    Z následného rohu už se hosté nijak neprosadili.
     
    42
    Trávník si marně říkal o nedovolený zákrok na pravém křídle, Liberec už přenesl hru do středu hřiště.
     
    42
    Na Kangův šikovný oblouček si za libereckou obranu naběhl Adam Hložek, brankář Nguyen mu ale včas vběhl pod nohy a míč Hložkovi ukradl od kopačky!
     
    44
    Dočkalův centr byl příliš krátký, o pár sekund později nebezpečněji centroval Vindheim, míč propadl ke Krejčímu, tomu se ale nepovedlo střelecky zakončit.
     
    45+1
    K úvodním pětačtyřiceti minutám rozhodčí Pechanec přidává jednu nastavenou.
     
    45+2
    V samém závěru prvního poločasu ještě vidí žlutou kartu Martin Frýdek za nesmírně zbytečný skluz na útočné polovině.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Po prvním poločase hraje Sparta s Libercem bez branek, když téměř půl hodiny ani nemělo z čeho udeřit, pak Sparta výrazně zvýšila aktivitu, zatím ale domácí nedokázali rozvlnit síť za Filipem Nguyenem. Na druhé straně zahrozil jen Jakub Pešek, po individuální akci ale neprostřelil brankáře Heču.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Po změně stran se pokračuje v základních sestavách, oba trenéři zatím nemají důvod ke změnám v sestavě.
     
    46
    Hned v závěru úvodní minuty druhého poločasu zahrozili hosté! Mikulův ostrý skákavý centr Heča neudržel, míč mu vypadl přímo k Peškovi, ten ale zblízka nedokázal sparťanského brankáře překonat!
     
    48
    Liberec působí v úvodu druhého poločasu velmi aktivně, tentokrát potáhl míč po útočné polovině Tomáš Malinský, pak jej ale nepřesně adresoval do pokutového území.
     
    49
    Po Marově faulu mohla Sparta zahrávat standardní situaci, Dočkalově centru se Severočeši bezpečně ubránili.
     
    51
    Další útočné choutky Liberce, Malinského centr zprava opět postrádal přesnost, míč pak ještě doběhl Pešek, po jehož souhře s Marou je poslednímu jmenovanému pískán nedovolený zákrok.
     
    53
    Vindheimova přihrávka sice nedoputovala až k Benjaminu Tettehovi, ghanský útočník se pak ale dostal k odraženému míči, sparťané už ale nedokázali nijak zahrozit.
     
    54
    Kamso Mara ve středu hřiště rozjel rychlý liberecký přechod do útoku, Malinského přihrávku do pokutového území pak Hromada prodloužil k Balutovi, jenž ale měl míč na dlouhou nohu a nasměroval jej za sparťanskou branku.
     
    56
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Jakub Hromada, přichází Achmed Alibekov.
     
    58
    Nový muž v liberecké jedenáctce Achmed Alibekov na útočné polovině fauloval Guélora Kangu, krátce poté Kuchta podkopl Ladislava Krejčího a stává se třetím žlutě napomenutým hráčem Slovanu.
     
    60
    Trávník byl přidržen ve středu hřiště, rozhodčí Pechanec pak ponechal Spartě výhodu, domácí fotbalisté z ni ale vytěžili jen autové vhazování.
     
    61
    Frýdkův pas do pokutového území si zpracoval Chaluš, pak ale katastrofálně rozehrál jen zpět k Frýdkovi, jenž připravil příležitost pro Hložka, tomu ale střela ze střední vzdálenosti vůbec nevyšla a míč se dokutálel za vzdálenější tyč.
     
    62
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Guélor Kanga, přichází Srdjan Plavšić.
     
    63
    Sparťané podnikli rychlý přechod do útoku, Tetteh na útočné polovině posunul míč do běhu Hložkovi, tomu ještě vlevo nabíhal Plavšić, sedmnáctiletý fotbalista ale volil individuální řešení a vybojoval jen rohový kop.
     
    64
    Po Plavšićově centru Dávid Hancko zády k brance hlavičkoval mimo zařízení.
     
    64
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Jan Kuchta, přichází Imad Rondić.
     
    66
    Srdjan Plavšić potáhl míč po útočné polovině, pak přihrál Hložkovi, jehož sražená rána doputovala přímo do rukavic brankáře Nguyena.
     
    67
    Na Hybšův centr si do pokutového území nabíhal Baluta, ten ale nedokázal zakončit přes bránící sparťanské protihráče.
     
    68
    Pátého rohu Liberce se ujal Matěj Hybš, po jeho centru se míč odrážel mezi několika hráči, nakonec jej sparťané odkopli hluboko do pole.
     
    68
    Ladislav Krejčí vyslal jedovatou ránu z dálky, ta ale mířila přímo do středu branky a Filip Nguyen neměl s jejím zachycením výraznější potíže.
     
    70
    Standardní situace pro Spartu, Dočkalově centru se ale hosté ubránili a pomalu se rozjíždí závěrečná dvacetiminutovka.
     
    71
    Po Dočkalově akci Trávník neprostřelil bránící liberecké fotbalisty. O pár okamžiků později zahrozili také hosté, ovšem rovněž Rondićova střela z otočky si neproklestila cestu až k Milanu Hečovi.
     
    72
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Bořek Dočkal, přichází Michal Sáček.
     
    73
    Frýdkův centr před Tettehem pokryli hostující zadáci, Sparta ale zůstává v držení míče.
     
    74
    Adam Hloožek si zpracoval míč u hranice pokutového území, pak jej potáhl kolem Mary a vybojoval rohový kop pro Spartu.
     
    75
    Utkání sleduje velmi sympatická návštěva 12 236 diváků.
     
    75
    Plavšićův roh nepřinesl ohrožení pro Nguyena a pokračuje se za bezbrankového stavu.
     
    76
    Liberec právě vstřelil branku!
    Po sparťanském autu na útočné polovině rozehrál Liberec smrtící protiútok, v jehož finální fázi Alexandru Baluta kolem nedůrazně bránícího Lischky posunul míč do běhu TOMÁŠI MALINSKÉMU, jenž tváří v tvář prostřelil Milana Heču a ke dvěma podzimním trefám přidává už svoji třetí proti Spartě v letošní sezóně!
     
    77
    Žlutou kartu dostává Tomáš Malinský (FC Slovan Liberec).
     
    78
    Střídání v týmu AC Sparta Praha: ze hřiště odchází Ladislav Krejčí, přichází Libor Kozák.
     
    80
    Po sparťanském rohu se do vzduchu zavěsil Adam Hložek, jeho hlavička ale proletěla nad břevnem.
     
    81
    Po Vindheimově centru se do odraženého míče opřel z voleje Hancko, mířil ale vysoko nad branku Filipa Nguyena. Ten ve druhém poločase zatím neměl takřka žádnou práci.
     
    82
    V pokutovém území Liberce zůstal klečet otřesený Mikula, hostující kapitán ale bude v pořádku.
     
    84
    Rohový kop pro hosty, po centru Hybše se pokusil tvrdě vystřelit Mikula, jeho rána je ale zablokována.
     
    84
    Ondřej Karafiát srazil k zemi Michala Trávníka, za což si prohlíží žlutou kartu.
     
    86
    Po sparťanském rohu zakončoval Michal Sáček, střela z halfvoleje mu ale vůbec nevyšla a zamířila několik metrů nad libereckou branku.
     
    87
    Velmi nepovedená souhra Tetteha s Plavšićem na pravém křídle, Srb dostal přihrávku do protipohybu a na Letné se ozývá pískot.
     
    89
    Po odrazu míče do zámezí mohou vhazovat hosté, zatím mají závěr zápasu pod svoji kontrolou a nepouští Spartu do závěrečného náporu.
     
    90
    Střídání v týmu FC Slovan Liberec: ze hřiště odchází Alexandru Baluta, přichází Michal Fukala.
     
    90+1
    Rozhodčí Pechanec oddaluje závěrečný hvizd o čtyři nastavené minuty.
     
    90+2
    Plavšić si na levém křídle zasekl míč kolem Mikuly, pak centroval na hlavu Tetteha, ten bokem k brance hlavičkuje výrazně mimo.
     
    90+2
    Hostující brankář Nguyen inkasuje žlutou kartu za zdržování při odkopu od branky.
     
    90+3
    Žlutou kartu dostává Imad Rondić (FC Slovan Liberec).

    Bosenská posila Liberce je potrestána za zákrok v soupeřově pokutovém území.
     
    90+4
    Liberec právě vstřelil branku!
    Liberec sehrál rychlý brejk do otevřené sparťanské obrany, v jehož závěru TOMÁŠ MALINSKÝ přehodil brankáře Heču a potvrzuje liberecké vítězství na Letné!
     
    90+4
    Konec zápasu.
     
    Fotbalisté Slovanu Liberec vstupují do jarní části FORTUNA:LIGY vítězstvím na Spartě 2:0. Sparťané byli nebezpeční jen v závěrečné dvacetiminutovce prvního poločasu, ovšem své šance neproměnili, naopak po změně stran dvakrát skóroval Tomáš Malinský a rozhodl o výhře Liberce 2:0.
     
    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:2. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 12:25. (19:00:58)

    Tomáš Kohlmann

    Góly: 76. Malinský (A. Baluta), 90+4. Malinský (Pešek)

    Karty:   45+2. M. Frýdek (SPA) – 32. Mara (LIB), 37. Hromada (LIB), 58. Kuchta (LIB), 77. Malinský (LIB), 84. Karafiát (LIB), 90+2. Nguyen (LIB), 90+3. Rondić (LIB)


    Držení míče: 66 % : 34 %.
    Střely na branku: 3:4. Střely mimo: 6:2. Rohy: 6:7. Ofsajdy: 0:0. Fauly: 12:25.
    AC Sparta Praha: Heča – Vindheim, Hancko, Lischka, M. Frýdek – Dočkal (C) (72. Sáček), Trávník, L. Krejčí (78. Kozák), Kanga (62. Plavšić), Hložek – Tetteh.
    Náhradníci: Bičík – Matěj Hanousek, Sáček, Plavšić, Mandjeck, Moberg Karlsson, Kozák.

    FC Slovan Liberec: Nguyen – Mikula (C), Chaluš, Karafiát, Hybš – Hromada (56. Alibekov), Mara – Malinský, A. Baluta (90. Fukala), Pešek – Kuchta (64. Rondić).
    Náhradníci: Knobloch – Fukala, Koscelník, Alibekov, Breite, Beran, Rondić.

    Rozhodca: Pechanec – Caletka, Koval

    Diváci: 12 236