Augsburg – Freiburg 1:1 (kon.) | Hoffenheim – Wolfsburg 2:3 (kon.) | Paderborn – Hertha 1:2 (kon.)
Lipsko – Brémy 3:0 (kon.) | Union Berlín – Leverkusen 2:3 (kon.) | Düsseldorf – Mönchengladbach 1:4 (kon.)
koniec
1. FC Union Berlín
2:3 (1:1)
Bayer Leverkusen
cz Sobota 15.02.2020, 15:30 • Stadion An der Alten Försterei • Nemecká Bundesliga • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (17:35:21)
     
    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 8:5. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:12.

    Zdálo se, že druhý poločas tohoto utkání se do kronik zapíše jako jedna z nejnudnějších půlí v historii fotbalu. Až do 82. minuty. Gól Moussy Diabyho nastartoval bláznivý ohňostroj šancí, nejprve heroické vyrovnaní v podání Mariuse Bültera a nakonec i definitivní úder Karima Bellarabiho. Před závěrečným hvizdem se ještě dvakrát k zakončení procpal brankář domácího celku Rafał Gikiewicz, který zkusil podpořit spoluhráče při rohovém kopu. Po jeho selhání ale všechny body přistávají na kontě Leverkusenu, který se tak úspěšně poposunul na čtvrtou pozici před Mönchengladbach a na první Lipsko ztrácí pět bodů. Unionu Berlín musí stačit dvanáctá pozice tabulky. Dnešní výsledek má po strhujícím závěru podobu 2:3.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+8
    Tak to je neskutečné! Na Gikiewicze nezbyl strážce a domácí gólman se mohl stát hrdinou. Dvakrát se k němu dostal míč, ale ani zakončení z voleje v brance neskončilo. To je zřejmě konec domácích šancí.
     
    90+8
    I Gikiewicz míří na zřejmě poslední roh.
     
    90+7
    Kai Havertz dělá důležitou práci u rohového praporku a šetří cenný čas.
     
    90+6
    Kevin Volland nestihl míč před Gikiewiczem, který okamžitě rozehrává dopředu.
     
    90+4
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Tak to je šok pro Union, který si na KARIMA BELLARABIHO ani napodruhé nedal pozor. Záložník hostí proskočil po narážečce Charlese Aránguize do vápna a z nemožného úhlu naprosto šokoval gólmana Gikiewicze. Zakončení na přední tyč prošlo za brankovou čáru, Berlín má málo času na srovnání.
     
    90+2
    Střela Karima Bellarabiho neprošla až před branku, o moment později už stejný hráč přihrával na Kevina Vollanda a spolupráce jen těsně nevyšla.
     
    90+1
    Roh se podařilo sehrát na hlavu Kaie Havertze, ale gól z toho není. Ve stejnou chvíli rozhodčí oznamují dlouhé, sedmiminutové nastavení.
     
    90
    Domácí dostali i další nebezpečnou přihrávku alespoň na roh.
     
    90
    Běží poslední minuta, několik zákroků ještě musel předvést Rafał Gikiewicz.
     
    87
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    O malou chvíli později už se ale domácí celek raduje. Rozehrávka Gikiewicze se rychle dostala až ke střídajícímu Sebastianu Polterovi, který tak okamžitě sehrál na hřišti zásadní roli. Předal míč MARIUSI BÜLTEROVI, ten si jej ve vápně navedl na silnější nohu a zakroutil zakončení na zadní tyč. Opět je stav vyrovnaný. Asistence: Sebastian Polter.
     
    86
    Domácí sází na útočnou kartu, stopera Subotiće nahradí útočník Polter.
     
    86
    Rychlý ťukes mezi Marcusem Ingvartsenem a Sebastian Anderssonem branku nepřináší.
     
    85
    Domácím už nezbývá moc času, míč má v rukavicích Gikiewicz.
     
    82
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Klobouček před tím, co teď předvedl Kevin Volland. Ze středu hřiště vyslal na MOUSSU DIABYHO přihrávku, o kterou žádal prakticky celý druhý poločas. Střídající záložník se šance nezalekl, míč posunul za záda Gikiewicze a žádný z obránců Unionu už neměl šanci stihnout jej odkopnout před brankovou čarou. Hosté otáčejí skóre. Asistence: Kevin Volland.
     
    82
    Tečovaný míč se snesl do rukavic gólmana domácích.
     
    80
    Další nákop Jonathana Taha měl slušné parametry, Kevin Volland dokonce dokázal vyskočit nejvýše ze všech, ale v záložní řadě se akce utopila.
     
    79
    Ofsajd Diabyho a postup hostujícího celku se zase zastavuje ještě před šestnáctkou.
     
    78
    Neven Subotić se tlačil ke vzdušnému zakončení, z ostrého úhlu a v nulové rychlosti už ale Hrádeckého nemohl v žádném případě překvapit.
     
    78
    Sven Bender zvedl loket až příliš vysoko, a i když se mu to nelíbí, bude se bránit standardní situaci soupeře.
     
    76
    Trojice střídání v totožné minutě. Odešel mimo jiné střelec úvodního gólu Gentner, ale také Malli a hostující Amiri. Novými silami na hřišti jsou Ingvartsen, Prömel a Bellarabi, který zkusí pomoci Leverkusenu.
     
    75
    Zcela jistě největší možnost jinak mdlého poločasu. Balón se po sérii odrazů dostal až před Roberta Andricha, který ale pravou nohou z ideální pozice hodně přestřelil.
     
    74
    Jonathan Tah si věřil na průnikovou přihrávku, s přesností ale mají problém obě mužstva. Dlouhý centr za obranu zpracoval Gikiewicz.
     
    73
    Christopher Trimmel si nakonec ve skluzu poradil s Moussou Diabym, třebaže mu dal střídající záložník svým pohybem hodně zabrat.
     
    72
    Robert Andrich předvedl aktivní výpad z pravé strany, pak ale vyslal pouze přetažený vzdušný pas.
     
    70
    Již více než 20 minut sledujeme velmi podobný obrázek. Hosté drží balón v drtivé většině času, avšak nedokáží přejít na polovinu soupeře. Union se snaží hrozit z rychlých protiútoku a centrů ze stran, zatím bez valného úspěchu.
     
    68
    Další postup z levé strany zastavil perfektním zákrokem Edmond Fayçal Tapsoba, který ještě vyrazil na útočný výlet, kde už si však vedl o poznání hůř.
     
    67
    Christopher Trimmel se chopil rozehrávky poté, co se fotbalisté občerstvili u střídaček. Jeho centr byl poněkud přetažený.
     
    64
    A rozhodčí Osmers odvolává týmy ze hřiště pro pokračující proudění kouře na hrací plochu.
     
    63
    Jonathan Tah si možná čas od času zahraje rád i hokej, neboť předvedl poctivý bodyček hodící se spíše mezi mantinely než na fotbalový stadion.
     
    62
    Lars Bender šel teď domluvit vlastním příznivcům, aby se vyhnuli použití další pyrotechniky. Snad jeho rada zabere a bude se hrát fotbal ve větším tempu.
     
    61
    Po následném rohu a rozehrávce Hrádeckého se Kai Havertz pustil do sprintového náběhu, jenž zakončil pasem na Diabyho. Ten ale jeho akci zastavil.
     
    60
    Edmond Fayçal Tapsoba zamezil vážnější situaci ve vlastním vápně, když byl včas na zemi na přední tyči.
     
    59
    Keven Schlotterbeck zvládl složitou situaci před vlastní brankou, rozehrávku mu určitě ulehčil Nadiem Amiri, který fauloval.
     
    59
    Gentnerova ambiciózní přihrávka se dvakrát odrazila od hrací plochy a skončila v náručí gólmana hostů.
     
    58
    Sebastian Andersson mířil do útoku, jenže míč si hodně předkopl a gestem se omlouvá svým kolegům.
     
    57
    Lars Bender zpracoval nádherný pas přes celou šíři hřiště, jinak se ale hráči snaží fanoušky v tuto chvíli spíše uspat.
     
    56
    Christian Gentner sestřelil soupeře u postranní čáry, tady musela přijít žlutá karta.
     
    55
    Teď už měl Christopher Lenz k dispozici dlouhý aut, nejvýše se do vzduchu zvládl vyšroubovat Jonathan Tah a míč odhlavičkoval do bezpečí.
     
    54
    Další hlasitý zvuk z domácího sektoru a hra stojí.
     
    54
    Teď už rozhodčí umožnil vhazování hostujícího celku na jeho obranné polovině.
     
    52
    Fanoušci za brankou Lukáše Hrádeckého zapálili světlice a zřejmě se kvůli hustému kouři nebude nějakou dobu hrát.
     
    51
    Chvíli se nic zásadního neděje, hosté nemohou dostat míč úspěšně přes střed hřiště.
     
    49
    Robert Andrich schytal nebezpečný šlapák Svena Bendera, který sudí nezaregistrovali. Domácí hráč zůstal ležet na hrací ploše a Bayer sportovně zastavil rozvíjející se akci.
     
    49
    Nadiem Amiri se pokoušel prostrčit míč dopředu efektní zadovkou, což se mu však nepodařilo.
     
    47
    Po úvodní šanci domácího týmu se dopředu tlačili hráči Leverkusenu. Diabyho zastavil ofsajd po přihrávce Wendella.
     
    46
    Nespokojenost trenéra Leverkusenu, který hned v úvodu poločasu střídá dva borce. Na hřišti jsou Diaby a Aránguiz, odešli Weiser a Bailey. Jinými slovy se obě změny dotkly záložní řady.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Union vybíhá na hrací plochu, hráči Leverkusenu zůstali ještě v tunelu, každopádně schyluje se k začátku druhé části dnešního mače.
     
    Statistiky 1. poločasu

    Držení míče: 36 % : 64 %
    Střely na branku: 4:1
    Střely mimo branku: 5:3
    Rohy: 3:1
    Fauly: 5:8

    V úvodní polovině utkání byly síly na obou stranách poměrně rovnocenné. Domácí vstoupili do zápasu lépe a po výstavní ráně Gentnera se už v 7. minutě ujali vedení. Bayer Leverkusen nicméně reagoval svou jedinou střelou, kdy po rychlé sehrávce od vlastní brány přešel až do soupeřova pokutového území, kde už úřadoval připravený Havertz. Jeho střela udává současný stav 1:1. Nic na tom ostatně nezměnil ani aktivní Sebastian Andersson, který těsně před koncem poločasu šikovně naběhl na přihrávku Bültera a zakončil vedle.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    44
    Dobrá možnost na konci poločasu. Marius Bülter poslal od postranní čáry míč na nabíhajícího Sebastiana Anderssona. Ten ale potřeboval pas přece jen o metr blíž k bráně. Ve skluzu se pokusil vystřelit, ale minul.
     
    43
    Ve středu hřiště se teď hrál spíše nohejbal. Po nepřesném pasu Sebastiana Anderssona se k voleji odhodlal Robert Andrich. Zablokovaný míč se opět dostal do vzduchu, kde si ho oba týmy podávaly jako horkou bramboru.
     
    41
    Roh rozehrál Christopher Trimmel na přední tyč, kde ale k pořádnému zakončení Marvina Friedricha nemohlo dojít a odkopu od brány se chopí slovenský rodák s finským pasem, Lukáš Hrádecký.
     
    39
    Odražený míč ve vápně možná mohl Marius Bülter ještě nechat doskočit k Christianu Gentnerovi, který už si chystal svůj halfvolej.
     
    38
    Žlutou kartu vidí Sven Bender, kterému se vůbec nelíbil atak soupeře a neodpustil si ostřejší slova.
     
    37
    Ten nebyl zahrán vůbec špatně a mířil rovnou do brány. Gikiewicz si i přes četnou společnost v malém vápně poradil a balón vyboxoval.
     
    36
    Christopher Trimmel neměl přehled o situaci za svými zády, a tak vzdušnou přihrávku Mitchella Weisera poslal raději na roh.
     
    35
    Neven Subotić není velký šutérem, když k tomu přičteme špatný odraz míče, vzniká ve 35. minutě střela, která měla blíž trefení rohového praporku než prostoru mezi třemi tyčemi.
     
    34
    Tlak se stupňoval, ale ani domácí záložník Robert Andrich nedokázal centr doručit k adresátovi.
     
    33
    Yunus Malli svou předávku nenamířil na kopačky Anderssona, což bylo pro Bayer docela příhodné. Jeho obrana nebyla zformovaná.
     
    32
    Hosté vyrukovali na rozhodčího po zákroku Subotiće na Kaie Havertze. Jejich žádost o žlutou kartu zůstala zamítnuta.
     
    31
    Baileyho pokus ještě do šestnáctky nedoputoval, po centru z levé strany se ale do vzduchu zavěsil Kevin Volland. Z dobré pozice neseřídil mířidla.
     
    30
    Teď balon ideálně odskočil před Sebastiana Anderssona. Hroťák Berlína pálil z hranice vápna, jenže merunu vůbec netrefil a ta skončila v náručí Hrádeckého.
     
    30
    Nakonec nebezpečí nebylo tak výrazné, Christopher Trimmel přetáhnul centr.
     
    29
    Wendell odkráčel ze souboje s Yunusem Mallim se svěšenou hlavou, protože cítil hrozbu žluté karty. Ta nakonec nepřišla, nebezpečná standardka se ale zrodí.
     
    28
    Lars Bender kooperoval s Mitchellem Weiserem, jenže prvně jmenovaný narážečku poslal až příliš prudce a je po nadějné akci.
     
    27
    Neven Subotić nenavázal na nebezpečný centr svého kolegy z obrany Christophera Lenze, který však rovněž zůstal bez odezvy. Hrádecký bude mít čas rozehrát.
     
    26
    Leon Bailey operoval před šestnáctkou, ale defenzivní val si jeho kličkovanou pohlídal a ani nabíhající Wendell nezpůsobil ve vápně živelnou katastrofu. Výsledkem je odkop od domácí branky.
     
    24
    Mitchell Weiser pokazil přihrávku na středu hřiště a byl hodně rád, že po zásahu Christophera Lenze se Unionu nepodařilo dotáhnout rychlý protiútok.
     
    22
    Leverkusen právě vstřelil branku!
    Prakticky od vlastní šestnáctky se teď Leverkusen propracoval k vyrovnání. Nákop dlouhý desítky metrů hlavou velmi šikovně prodloužil Lars Bender, a KAI HAVERTZ tak vyplaval úplně sám před brankářem Gikiewiczem. Jeden dotek mu pak stačil, aby poslední překážku bez problému přeloboval. 1:1. Asistence: Lars Bender.
     
    21
    Střela Roberta Andricha dostala po zásahu obránce rotaci mimo bránu.
     
    20
    Klukovina Mitchella Weisera, který zahrál balón úmyslně rukou a zaslouženě dostává žlutou kartu.
     
    20
    Zajímavý centr se snášel do vápna, ale Kevin Volland na něj nedokázal dosáhnout ani nataženou nohou.
     
    19
    Dalekonosný aut Christophera Lenze na druhé straně hřiště obrana Leverkusenu odklidila do bezpečných prostor.
     
    18
    Christopher Lenz šel do vzduchu, další důležitý zákrok na kraji obrany.
     
    17
    Faul Nadiema Amiriho, jenže Friedrich pouze odevzdal míč soupeři.
     
    16
    Kapitán rozehrál i napodruhé, ale jeho centr na zadní tyč nepřinesl vzrušení.
     
    16
    Trimmel teď poslal míč do nebezpečného prostoru a vybojoval alespoň rohový kop.
     
    15
    Dobrou práci na kraji obrany předvedl Marvin Friedrich a míč do rukavic získává Gikiewicz.
     
    14
    První ostřejší souboj je oceněn žlutou kartou. Trimmel šel svou dolní končetinou hodně vysoko a nakopnul Wendella do hrudníku.
     
    14
    Rychlý náběh Anderssona dobře odhadnul Hrádecký a míč posunul do bezpečí.
     
    13
    Následný centr vyústil v hlavičkové zakončení Kevena Schlotterbecka, ale to nemělo potřebnou razanci.
     
    12
    Také Lars Bender přehnal svůj důraz před šestnáctkou a domácí mohou poslat míč do vápna.
     
    12
    Při útočné snaze se faulu dopustil Nadiem Amiri. Hra se přestěhuje na druhou stranu.
     
    11
    Teď se nepovedla rozehrávka Rafału Gikiewiczovi, míč opustil hrací plochu a vhazuje Leverkusen.
     
    9
    Hosté měli k dispozici vhazování u rohového praporku, k centru se dostal Jonathan Tah, hlavička z pokutového území jen přeletěla horní břevno. Zakončoval Leon Bailey.
     
    7
    Union Berlin právě vstřelil branku!
    A domácí se ujímají vedení. Na středu hřiště přišla další ztráta, Marius Bülter pláchnul po levé straně a po jeho přihrávce do pokutového území se nekompromisní ranou prezentoval CHRISTIAN GENTNER. Míč mu do běhu ještě přistrčil Yunus Malli. Následná pumelice jistě zaznamená účast v sestřizích nejkrásnějších tref tohoto kola. Asistence: Yunus Malli
     
    5
    Edmond Fayçal Tapsoba poslal k zemi Sebastiana Anderssona. Ze standardní situace vzešel centr, který hlavičkou umístil Marvin Friedrich. Hrádecký měl první práci.
     
    3
    Hned ve třetí minutě se nabízela velká šance na první gól. Marvin Friedrich předvedl krásnou patičku, míč následně posunul Robert Andrich a zakončující útočník Sebastian Andersson lehce štrejchnul levou tyč brány.
     
    2
    Mitchell Weiser neprošel okolo pozorného Subotiće, přesto Leverkusen může pokračovat směrem vpřed.
     
    1
    Yunus Malli vrátil balón po postupu z pravé strany zpátky na obrannou půli.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Týmy vstupují na hrací plochu, utkání začne za malou chvíli.
     
    Úvodní sestavy:

    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić – Trimmel, Gentner, Andrich, Lenz – Malli, Bülter – Andersson.
    Náhradníci: Nicolas – Prömel, Polter, Ujah, Kade, Kroos, Ingvartsen, Reichel, Hübner.

    Bayer Leverkusen: Hrádecký – Tapsoba, S. Bender, Tah – Wendell, L. Bender, Amiri, Weiser – Bailey, Havertz – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan, Lomb – Diaby, Aránguiz, Alario, Demirbay, Bellarabi, Dragović, Palacios.

    Oba celky vyrukují do zápasu s tříčlennou obrannou řadou, před kterou bude stát záloha o čtyřech mužích s vysunutými kraji. Hrotového útočníka mají podporovat dva zataženější křídelníci.

    Rozhodčí: Osmers – Gorniak, Kempter.
     
    Bayer Leverkusen

    Dnešní zkouška ale bude hodně složitá, soupeřem totiž bude ambiciózní Leverkusen, který pro změnu okupuje pátou pozici tabulky, což by v konečném důsledku znamenalo skupinovou fázi Evropské ligy. Leverkusen však dělí od prvního Bayernu pouze šest bodů, na druhou stranu má před Hoffenheimem čtyřbodový náskok. Bayer však v posledních týdnech výsledkově zabral, nepovedl se mu pouze souboj s Hoffenheimem, ve kterém prohrál výsledkem 1:2. V minulém kole však dal na tuto porážku hodně rychle zapomenout, povedlo se mu totiž zdolat Dortmund poměrem 4:3.
     
    1. FC Union Berlín

    Fotbalisté Unionu Berlín letos předvádějí celkem povedené výkony, které mají za důsledek jedenáctou pozici tabulky. Union má na svém kontě šestadvacet bodů, od sestupového pásma ho přitom dělí hned devět bodů. Domácí celek tohoto zápasu tak určitě nemusí smutnit, z posledních tří duelů dokázal naplno bodovat hned ve dvou případech, naposledy se mu celkem překvapivě povedlo uspět na půdě Brém, kde vyhrál výsledkem 2:0. Union patří na domácím stadionu k osmičce nejlepších celků, dohromady zde odehrál deset duelů, během kterých vyhrál šestkrát.
     
    Hezký den všem fanynkám a fanouškům! Německá Bundesliga má na programu další zápasy, my budeme společně sledovat souboj mezi 1. FC Union Berlín a Bayer Leverkusen.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 15:30.

    Patrik Czepiec

    Góly: 7. Gentner (Malli), 87. Bülter (Polter) – 22. Havertz (L. Bender), 82. Diaby (Volland), 90+4. Bellarabi

    Karty:   14. Trimmel (UNB), 56. Gentner (UNB) – 20. Weiser (LEV), 38. S. Bender (LEV)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 6:4. Střely mimo: 8:5. Rohy: 6:4. Ofsajdy: 1:2. Fauly: 9:12.
    1. FC Union Berlín: Gikiewicz – Friedrich, Schlotterbeck, Subotić (86. Polter) – Trimmel, Gentner (76. Prömel), Andrich, Lenz – Malli (76. Ingvartsen), Bülter – Andersson.
    Náhradníci: Nicolas – Prömel, Polter, Ujah, Kade, Kroos, Ingvartsen, Reichel, Hübner.

    Bayer Leverkusen: Hrádecký – Tapsoba, S. Bender, Tah – Wendell, L. Bender, Amiri (76. Bellarabi), Weiser (46. Aránguiz) – Bailey (46. Diaby), Havertz – Volland.
    Náhradníci: R. Özcan, Lomb – Diaby, Aránguiz, Alario, Demirbay, Bellarabi, Dragović, Palacios.

    Rozhodca: Osmers – Gorniak, Kempter