Denizlispor – Kayserispor 0:1 (kon.) | Konyaspor – Göztepe 1:3 (kon.) | Ankaragücü – Fenerbahce 2:1 (kon.)
koniec
MKE Ankaragücü
2:1 (1:0)
Fenerbahce SK
cz Sobota 15.02.2020, 18:00 • Eryaman Stadyumu, Ankara • Turecká Superliga • 22. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 18:00.
     
    Všem fotbalovým fanouškům přeji příjemné chvíle při sledování textového přenosu ze zápasu dvaadvacátého kola turecké Superligy. Od osmnácti hodin se můžeme těšit na utkání mezi Ankaragücüa Fenerbahce!
     
    MKE Ankaragücü

    Domácí tým v posledních sedmi kolech jen jednou prohrál, což by napovídalo, že si výrazně pomohl v boji o záchranu. Na druhou stranu ale porazil jenom Malatyaspor, takže se před dvaadvacátým kolem stále nachází na sestupové šestnácté příčce, ze které ztrácí dva body na Antalyaspor. Nejlepším střelcem mužstva je s pěti přesnými zásahy İlhan Parlak.
     
    Fenerbahce Istanbul

    Papírový favorit tohoto duelu v předchozích dvou kolech získal jediný bod za remízu s Alanyasporem a z vyrovnaného boje o titul rázem spadl na místa, ze kterých se ani nepostupuje do evropských pohárů. Konkrétně je Fenerbahce na šesté příčce, ze které ztrácí na vedoucí Başakşehir pět bodů a k tomu má jedno utkání k dobru. Největší ofenzivní zbraní je jednoznačně kosovský útočník Vedat Muriqi, jenž má na kontě dvanáct branek a čtyři asistence.
     
    Vzájemné zápasy

    21.09.2019 Fenerbahce – Ankaragücü 2:1
    07.04.2019 Ankaragücü – Fenerbahce 1:1
    28.10.2018 Fenerbahce – Ankaragücü 1:3.
     
    Úvodní sestavy:

    MKE Ankaragücü: Friedrich – Kitsiou, Kubalas, Kulušić, Pinto – Lobžanidze, Ağçay – Łukasik, Faty, Rodrigues – Michalak.
    Náhradníci: Kafkasyalı – Çınar, Karabulut, Karayel, Parlak, Pazdan, Rivas, Stanojević, Tultak, Atila Turan.

    Fenerbahce Istanbul: Bayındır – Isla, Jailson, Aziz, Dirár – Tufan, Gustavo – Türüç, M. Kruse, Tolga Ciğerci – Muriqi.
    Náhradníci: Tekin – Arslan, Belözoğlu, Ekici, Erdinç, Falette, Kadioglu, Kaldırım, Rami, Zajc.

    Rozhodčí: Kalkavan – Sesigüzel, Ok.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    2
    Úvodního výkopu se zhostili hosté, kteří nastupují ve žlutých, zatímco domácí v kompletně modrých dresech.
     
    3
    Hrát se bude ve vynikající atmosféře zaplněného stadionu v Ankaře. Oba fanouškovské tábory o sobě dávaly pořádně vědět už několik minut před zápasem.
     
    4
    Muriqi nedosáhl na přihrávku z levého kraje, míč tak prošel až na Ozana Tufana a ten předvedl první střelu zpoza vápna, která se mezi tři tyče ale nevešla.
     
    5
    Jailson odcentroval na Kruseho, který měl kolem sebe spoustu volného prostoru. Střelu z úhlu mu však Ricardo Friedrich vyrazil.
    5. Max Kruse (FEN)
     
    6
    Tufan znovu na Kruseho, jehož centr z levé strany odvrátil Alihan Kubalas jen částečně, takže prvotní tlak Fenerbahce může pokračovat.
     
    7
    Domácí několikrát chybovali v přechodové fázi. Deniz Türüç díky tomu mohl centrovat, ale míč poslal jen do náruče brazilského gólmana.
     
    8
    Mauricio Isla posunul balón na Tufana, který si vynutil nedovolený zákrok v podání Fatyho. Je z toho standardní situace pro hosty.
     
    9
    Hosté výhodu standardní situace naprosto prohospodařili. Dvakrát totiž rozehráli bez zaznění píšťalky a rozhodčí tím pádem přiřkl míč týmu z Ankary.
     
    10
    Tolga Ciğerci vyvinul tlak na rozehrávajícího Kitsioua, kterého sice obral o balón, ale rozhodčí zachránil pravého beka domácího mužstva odpískáním faulu.
     
    11
    Tufanovi se nepovedlo přenést hru přes celou šířku hřiště. Lobžanidze vyrazil vpřed po pravém křídle a odcentroval na Rodriguese, jehož hlavička byla hodně nepřesná.
     
    12
    Jailson dal hodně nepřesnou přihrávku k pravé postranní čáře. Míč skončil v v autu a následovat bude autové vhazování Tiaga Pinta.
     
    13
    Ankaragücü právě vstřelilo branku!
    Domácí jdou trochu překvapivě do vedení! Bayındır špatně vyběhl z branky i z celého pokutového území. Michalak poslal hlavičku na branku a před tou ještě trefil SABU LOBŽANIDZEHO, od kterého se míč odrazil do sítě.
    13. Saba LOBŽANIDZE - 1:0
     
    15
    O platnosti gólu bude muset rozhodnout až video. Je trochu s otazníkem, zda Michalak nevybíhal za přihrávkou z obranné poloviny z ofsajdu.
     
    16
    O ofsajdové postavení polského legionáře se nejednalo, Ankaragücü se po čtvrthodině hry skutečně ujímá vedení!
     
    17
    Muriqi sklepával Dirárův krátký centr jen do míst, kam to měli nejblíže stopeři v modrém. Jejich práce tím ale rozhodně nekončí.
     
    18
    Po faulu u levé postranní čáry centroval do ohně Kruse, ale našel jenom hlavu domácího obránce Alihana Kubalase.
     
    19
    Tolga Ciğerci přihrál na osu hřiště Tufanovi, který se pěkně uvolnil ke střele, jenže tu mu gólman Friedrich rukama vyrazil. Poté ještě přiletěl do vápna jeden centr, ale Ciğerci ho mezi tyče neusměrnil.
     
    20
    Kondrad Michalak nebyl faulován Gustavem, Fenerbahce zůstává na útočné polovině a pokračuje v dobývání domácí obrany.
     
    21
    Saba Lobžanidze po nahrávce Rodriguese zpomalil rychlý protiútok a nakonec byl čistým způsobem odzbrojen ještě několik metrů před šestnáctkou.
     
    22
    Kruseho centr nikdo další nezachytil, balón prosvištěl až za postranní čáru a vhazovat bude Tiago Pinto.
     
    23
    Daniel Łukasik ve středovém kruhu fauloval Ozana Tufana, který je v dosavadním průběhu první půle hodně aktivní.
     
    24
    Kruse a Ciğerci během malinkého okamžiku našli ve vápně Muriqiho. Toho v prvním případě zradilo zpracování a ve druhém ho uskutečnil odpískanou rukou.
     
    25
    Konrad Michalak si u středového kruhu vyměnil míč s Lobžanidzem, který ho jednoduše vyslal do úniku. Vybíhající Bayındır však částečně napravil předchozí chybu a polského útočníka pravou nohou vychytal.
    25. Konrad Michalak (ANK)
     
    26
    Tufan chtěl roztáhnout hru do pravého křídla, jenže místo Isly našel pouze Tiaga Pinta. Domácí míč do bezpečí každopádně nedostali.
     
    27
    Další zámek Fenerbahce ukončila až dalekonosná střela Ozana Futana, pro kterou však byly rozměry Friedrichovy branky hodně malé.
     
    28
    Hosté zatím vůbec nezachytávají protiútoky. Skvělou obrannou práci teď musel odvést Tolga Ciğerci, který zastavil rychlého Lobžanidzeho.
     
    29
    S ubráněním rohového kopu už istanbulský velkoklub problém neměl, Míč se během pěti vteřin přestěhoval až k Friedrichovi.
     
    30
    Tolga Ciğerci nezpracoval vysoký oblouček k levé postranní čáře. Po autu Kitsioua si však hosté vybojovali míč nazpátek.
     
    31
    Tufanovi na křídle pomohl Isla, jehož centr byl sražen ke Gustavovi. Fenerbahce se posléze vrátilo až do středu hřiště.
     
    32
    Z jednoho hlavičkového souboje propadl míč k Muriqimu, který ho neškodně posunul na Friedricha a zároveň zboural bránícího Kubalase.
     
    33
    Daniel Łukasik přenášel těžiště doprava, kde byl Lobžanidze rychle dostoupen Dirárem, avšak domácí budou ještě vhazovat.
     
    34
    Altay Bayındır se postavil do cesty finální přihrávky na Rodriguese, který by jinak doklepával míč do prázdné branky. Obrana Fenerbahce je zatím velice snadno prostupná...
     
    35
    Jailson dal pěkný míč do křídla, jenomže o centr Mauricia Isly se před brankou postaral velmi dobře hrající Alihan Kubalas.
     
    36
    A znovu v akci Kubalas, který nenechal Muriqiho zpracovat přihrávku Tufana. Ke střele z dálky se později dostal až Gustavo, ale na překonání Friedricha to nestačilo.
     
    38
    Deniz Türüç vyrobil pořádně dlouhý centr, který Kruse pracně zachraňoval uvnitř hrací plochy. Fenerbahce se musí znovu prokombinovat k pokutovému území.
     
    39
    Ankaragücü tentokrát neprovedlo nejlépe rychlý protiútok. Celá akce se zastavila a Dirár nakonec pustil nepřesný pas Łukasika za koncovou čáru.
     
    40
    Kruse rozběhl Ciğerciho, který ale neprostrčil pas do vápna přes Kulušiće a dokonce to byl on, kdo se dotkl balónu jako poslední.
     
    41
    Až v závěru první půle tu máme první žlutou kartu, kterou za loket u Michalakova obličeje vyfasoval chilský krajní bek Mauricio Isla.
     
    42
    Ricardo Friedrich rychle zareagoval na Kubalasovu teč po centru Ciğerciho a včasným zásahem u koncové čáry zabránil rohovému kopu.
     
    43
    Konrad Michalak byl zezadu postrčen Tufanem, což znamená neoddiskutovatelný faul a výhodu standardní situace pro Ankaragücü.
     
    44
    Byla to pozice pro praváka, takže se do míče opřel Gerson Rodrigues. O nic vážného se ale nejednalo, rána lucemburského reprezentanta byla o několik metrů nepřesná.
     
    45
    Nabíl Dirár neudržel míč po sklepnutí od Muriqiho. Fenerbahce už má jen málo času na to, aby vyrovnalo ještě před přestávkou.
     
    45+1
    Nastavují se 2 minuty.
     
    45+2
    Nikým nehlídaný Tolga Ciğerci si dobře zpracoval centr do vápna. Pak se mu ale srazily myšlenky a vyrobil něco mezi nepřesnou střelou na zadní tyč a přihrávkou na volného Muriqiho.
     
    45+2
    Ani teď se hosté z Istanbulu z vyrovnání radovat nemohou. Vedat Muriqi zkusil štěstí zpoza šestnáctky, ale branku Friedricha o značný kus přestřelil.
     
    45+2
    První poločas skončil.
     
    Je za námi první poločas, ve kterém Fenerbahce dominovalo v držení míče, ale zároveň mnohokrát nestíhalo domácí rychlé protiútoky. Právě z jednoho takového padla i dosud jediná branka, která připadla na konto Gruzínce Lobžanidzeho. Hosté většinu času dobývali obranu Ankary, ale vyloženou gólovku k překonání Friedricha neměli.
     
    Statistiky 1. poločasu:
    Střely celkem: 6 – 8
    Střely na branku: 2 – 4
    Držení míče: 23 % – 77 %
    Rohové kopy: 1 – 0
    Ofsajdy: 0 – 0
    Fauly: 5 – 4
    Žluté karty: 0 – 1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul: ze hřiště odchází Tolga Ciğerci, přichází Emre Belözoğlu.
     
    47
    Belözoğlu neměl první dotek s balónem, spoluhráči dal přihrávku do špeku a zadarmo daroval Ankaře vhazování z útočné třetiny hřiště.
     
    48
    Konrad Michalak v souboji s Jailsonem nechal míč za sebou. Poté se tito dva potkali znovu a brazilskému obránci byl odpískán faul.
     
    49
    Snadná práce pro jednadvacetiletého gólmana Altaye Bayındıra, ke kterému doplachtil neadresný centr z hloubi pole.
     
    50
    Vedat Muriqi si často chodí pro míče hodně do hloubky, zároveň se snaží o přihrávky z první, které však ve velkém množství končí u protihráčů.
     
    51
    Belözoğlu posunul míč do křídla, kde měl Isla hodně prostoru na centr, jenže ten ztroskotal na dobře postaveném Kubalasovi.
     
    52
    Kulušićovi teď musel spadnout obrovský kámen ze srdce! Chorvatský stoper po centru z pravé strany nepochopitelně hlavičkoval do vlastní branky, ale později se ukázalo, že celé situaci předcházel Muriqiho ofsajd!
    52. Kulušićův vlastenec neplatí kvůli předchozímu ofsajdu!
     
    53
    Výrok pomezního potvrdili i jeho kolegové u videa. Ankaragücü tak nadále drží nejtěsnější možný náskok.
     
    54
    Gerson Rodrigues upaloval do rychlého brejku. Jailson mu ale odpálil míč od nohy a udělal to tak šikovně, že hrát budou právě hosté z Istanbulu.
     
    55
    Lobžanidze ve vápně několik vteřin tančil nad balónem. Přes svého strážce se ale nedostal a ve finále jenom trefil Gustava.
     
    56
    Kruseho centry jsou zatím hodně nepřesné. Ukázalo se to i v tomto případě, kdy dlouhý pas německého fotbalisty skončil v dlaních Friedricha.
     
    57
    Emre Belözoğlu svým nákopem hledal v náběhu Muriqiho, jenže míč proskotačil před zraky běžícího Kosovana až za koncovou čáru.
     
    58
    Altay Bayındır zvládl odkopnout míč pod docela velkým tlakem. Fenerbahce tak začíná další postupný útok vstříc Friedrichovi.
     
    59
    Deniz Türüç se na levém křídle odpoutal od Lobžanidzeho, ale následný jeho centr spadl pouze na střechu domácí branky.
     
    60
    Zatímco se u domácí lavičky chystá první střídání, tak na hřišti zůstává sedět Sedat Ağçay, který zřejmě bude tím odchozím hráčem.
     
    61
    Střídání v týmu MKE Ankaragücü: ze hřiště odchází Sedat Ağçay, přichází Atila Turan.
     
    62
    Hostům se stále nedaří v předfinální fázi. Po hodině hry proto registrujeme jen minimální počet šancí na straně favorizovaného Fenerbahce.
     
    63
    Faty přenechal míč Rodriguesovi, který byl okamžitě pokryt a musí být rád alespoň za získané autové vhazování pro Kitsioua.
     
    64
    Pintova přihrávka byla rovněž sražená do zámezí, takže domácí mohou kromě vteřin šetřit i síly u klíčových mužů v obraně.
     
    65
    Pinto vhodil míč na Lobžanidzeho, do kterého u praporku rázně zajel Aziz. O faul se ale nejednalo a po nařízeném autu se bude pro změnu vykopávat od banky.
     
    67
    Znovu se Fenerbahce zaseklo pár metrů před vstupem do pokutového území. V tomto případě byl na vině ofsajd po centru Belözoğlua.
     
    67
    Emre Belözoğlu nevydržel ve hře ani pětadvacet minut. Kvůli zranění lýtka střídá hostujícího kapitána Kadioglu.
     
    69
    Případná třetí bodová ztráta za sebou může mít pro Fenerbahce fatální následky. Pokud dnes nebude bodovat a Başakşehir naopak uspěje v Rizesporu, tak bude jeho ztráta na titul už osmibodová.
     
    70
    Zhruba dvacet minut před koncem nic nenapovídá tomu, že se istanbulskému týmu povede skóre otočit. Friedrich nemusí řešit prakticky žádné střely na branku.
     
    71
    Tufan zkusil prorazit obloučkem za obranu, kde si míč zpracoval Mauricio Isla, jenže pomezní rozhodčí ho opět přistihl v ofsajdu.
     
    72
    Serdard Aziz přišel pozdě do souboje s Rodriguesem, kterého rukou v obličeji fauloval. Pintův nákop pak jeden z hostů riskantně prodloužil k Bayındırovi.
     
    73
    Deniz Türüç zrealizoval snad první roh hostujícího týmu. Resultovala z něj střela Gustava, která ale letěla příliš vysoko.
     
    73
    Střídání v týmu MKE Ankaragücü: ze hřiště odchází Saba Lobžanidze, přichází İlhan Parlak.
     
    74
    Max Kruse dal míč Dirárovi, jehož centr opět nezpůsobil před Friedrichovou brankou žádnou větší paseku.
     
    74
    Střídání v týmu Fenerbahce Istanbul: ze hřiště odchází Mauricio Isla, přichází Mevlüt Erdinç.
     
    75
    Ankaragücü právě vstřelilo branku!
    Senzační vítězství domácího týmu začíná být velice pravděpodobné! Michalak po hostující ztrátě vyrazil do rychlého protiútoku. K sobě měl dlouho jenom Parlaka, pro přihrávku si však vybral GERSONA RODRIGUESE, jenž přiběhl z druhé vlny a z hranice vápna nekompromisně zavěsil pod břevno.
    75. Gerson RODRIGUES - 2:0
     
    77
    Jen gólovou oslavou ukrojil tým z Ankary dobrou minutu a půl. Situace Fenerbahce začíná být čtvrthodinu před koncem naprosto kritická.
     
    78
    Ricardo Friedrich si doskočil pro centr z levé strany a drobného kontaktu s Muriqim využil k tomu, aby si několik desítek vteřin poležel na trávníku. O nic vážného se určitě jednat nebude.
     
    80
    Ošetřování brazilského gólmana je u konce. Od Rodriguesovy trefy uběhlo už pět minut, z nichž se hrálo nanejvýš devadesát vteřin.
     
    81
    Deniz Türüç rozehrál standardku z více než čtyřiceti metrů. Domácí byli ve vzduchu úspěšnější a vyhraným soubojem se zase o něco přiblížili třem bodům.
     
    82
    Kadioglu neprostrčil míč přes dvojici obránců. Michalaka v přechodové fázi později dohrál vracející se Jailson a jistou dobu se asi hrát nebude.
     
    83
    Nakonec to byl aut pro Fenerbahce, takže zdržení nebylo prakticky žádné. Po faulu na Türüça se všichni znovu stěhují před Friedricha.
     
    84
    Největší šance Fenerbahce ve druhé půli! V hlavní roli byl Mevlüt Erdinç, který se na pětníku obtočil kolem několika obránců, ale naštěstí pro Ankaragücü trefil přesně to místo, na kterém stál Friedrich.
    84. Mevlüt Erdinç (FEN)
     
    85
    Luiz Gustavo dělal co mohl, aby u půlící čáry vyhrál dvojici soubojů. Od Parlaka přešel k Michalakovi, kterého vleže fauloval za žlutou kartu.
     
    86
    Kruse hlavou posunul míč jen o kousek před sebe, kde se Muriqi jen těžko mohl připravit na nějaké kvalitní zakončení. Friedrich uklidnil situaci rutinním zákrokem.
     
    87
    Střídání v týmu MKE Ankaragücü: ze hřiště odchází Konrad Michalak, přichází Michał Pazdan.
     
    88
    Domácí zkompletovali jen 120 přihrávek, zatímco Fenerbahce hned 530. Ukazatel skóre přesto vyznívá mnohem lépe pro Ankaragücü.
     
    89
    Do vlastního vápna se už stáhl také Rodrigues, který po přetaženém centru nezakročil ideálně, nicméně Muriqi navázal jen hodně nepovedenou střelou z úhlu.
     
    89
    İlhan Parlak zezadu fauloval Serdara Azize. Se šrámem na hlavě vyvázl domácí hráč, ale žlutá karta ho přesto neminula.
     
    90
    İlhan Parlak vypadá dost otřeseně. Domácí si minimálně pár vteřin budou muset při následné akci poradit v deseti lidech.
     
    90+1
    Malinká naděje pro Fenerbahce ještě žije. Druhá půle je prodloužena o šest minut!
     
    90+2
    Kruse si zasekl míč na pravačku a přihrávkou pod sebe vyzval ke střele jednoho ze spoluhráčů, který ale napálil jenom Turana.
     
    90+3
    Mevlüt Erdinç hlavou sklepával míč na Muriqiho, před kterým dobře zakročila obrana Ankaragücü. To si vynutilo další přerušení, po střetu s Türüçem se totiž nezvedá Rodrigues.
     
    90+4
    Už je to jen zoufalé snažení Fenerbahce, které neustále naráží na pevnou obranu. Dvě minuty před koncem jsou hostující šance na remízu takřka nulové.
     
    90+5
    Serdar Aziz z frustrace odhodil Kitsioua. Vysunutí tohoto stopera na hrot útoku se pro tento moment minulo účinkem.
     
    90+6
    Fenerbahce právě vstřelilo branku!
    Pár vteřin před závěrečným hvizdem přichází Ricardo Friedrich o čisté konto! Autorem snižující branky je SERDAR AZIZ, kterého dobrým centrem z levého okraje pokutového území našel Max Kruse.
    90+6. Serdar AZIZ - 2:1
     
    90+7
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Fenerbahce potřebovalo po prohře s Trabzonsporem a remíze s Alanyasporem nutně zabrat. Na hřišti v Ankaře mělo většinu času více ze hry, ale kvůli mizerné předfinální fázi si vytvořilo jen minimum šancí. To domácí celek sázel výhradně na rychlé protiútoky, z nichž senzačně zaznamenal hned dvě gólové trefy. Ve třinácté minutě otevřel skóre Lobžanidze a dvacet minut před koncem z dalšího kontru udeřil pro změnu Rodrigues. Instanbulský klub se jedinkrát prosadil až v poslední minutě nastavení, kdy na konečných 2:1 upravoval skóre stoper Aziz.
     
    Hosté tak potřetí za sebou nezvítězili a znovu si hodně přitížili v boji o titul, na který ztrácí pět bodů a navíc mají o jeden odehraný duel více než vedoucí Başakşehir. Ankaragücü naopak počtvrté v řadě bodovalo a poskočilo před Antalyaspor na patnáctou příčku.
     
    Držení míče: 25 % : 75 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 3:6. Rohy: 1:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 13:12.
     
    Z tohoto zápasu je to vše, děkujeme za pozornost. (20:57:12)

    Michal Břuchanský

    Góly: 13. Lobžanidze (Michalak), 75. Rodrigues (Michalak) – 90+6. Aziz (M. Kruse)

    Karty:   89. Parlak (ANK) – 41. Isla (FEN), 85. Gustavo (FEN)


    Držení míče: 25 % : 75 %.
    Střely na branku: 3:7. Střely mimo: 3:6. Rohy: 1:2. Ofsajdy: 0:3. Fauly: 13:12.
    MKE Ankaragücü: Friedrich – Kitsiou, Kubalas, Kulušić, Pinto – Lobžanidze (73. Parlak), Ağçay (61. Atila Turan) – Łukasik, Faty, Rodrigues – Michalak (87. Pazdan).
    Náhradníci: Kafkasyalı – Çınar, Karabulut, Karayel, Parlak, Pazdan, Rivas, Stanojević, Tultak, Atila Turan.

    Fenerbahce SK: Bayındır – Isla (74. Erdinç), Jailson, Aziz, Dirár – Tufan, Gustavo – Türüç, M. Kruse, Tolga Ciğerci (46. Belözoğlu, 67. Kadioglu) – Muriqi.
    Náhradníci: Tekin – Arslan, Belözoğlu, Ekici, Erdinç, Falette, Kadioglu, Kaldırım, Rami, Zajc.

    Rozhodca: Kalkavan – Sesigüzel, Ok