Brazília – Československo 3:1 (kon.)
koniec
Brazília
3:1 (1:1)
Československo
cz Sobota 28.03.2020, 14:00 • Estadio Nacional, Santiago de Chile • Mistrovství světa 1962 • Finále
     
    To je ode mě z historického přenosu vše. Přeju vám krásný zbytek dne a hlavně pevné zdraví. U dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (15:47:00)
     
    Hvězdy mistrovství světa: Garrincha (Brazílie), Viliam Schrojf (Československo), Leonel Sánchez (Chile)
     
    Fantastickou jízdu Československa mistrovstvím světa v Chile ukončili až ve finále obhájci titulu z Brazílie. Svěřenci kouče Moreiry ale neměli cestu za kýženým zlatem vůbec jednoduchou, neboť v 15. minutě inkasovali z kopačky Josefa Masopusta a prohrávali. Obdržená branka ovšem jako by Kanárky nakopla, hned o dvě minuty později chytrou střelou z velkého úhlu překvapil gólmana Amarildo. Brazilci nadále tlačili, do konce poločasu ale vedení na svou stranu překlopit nedokázali.

    Druhý poločas se rovněž nesl v duchu brazilského tlaku, fotbalisté Československa hrozili spíše z brejkových situací. Obrat ve skóre přišel v 69. minutě, to když se po milimetrově přesném centru Amarilda prosadil hlavou z bezprostřední blízkosti Zito. O čtyři minuty později měli svěřenci kouče Vytlačila kopat pokutový kop po jasné ruce Djalmy Santose, avšak píšťalka rozhodčího zůstala němá. Naopak přišlo definitivní razítko na vítězství Jihoameričanů, na konečných 3:1 zvýšil po chybě jinak skvělého Schrojfa útočník Vavá.

    Československo se rozhodně nemá za co stydět. V Jižní Americe sehrálo mimořádně povedený turnaj, který vyvrcholil ziskem stříbrných medailí. Hold vzdali Vytlačilově mužstvu i samotní Brazilci, kteří po utkání svému soupeři zatleskali.
     
    90
    Konec zápasu.
     
    90
    Je to jasné, Brazílie obhájí titul mistrů světa! Poslední útok československého mužstva skončil u Andreje Kvašňáka, jemuž balón propadl pod kopačkou do autu.
     
    89
    Přesný centr pravého beka Tichého našel na úrovni penaltu Kadrabu. Tomu ovšem zakončení vůbec nevyšlo, jen prodloužil na Jelínka. Přes hlavu vrátil kulatý nesmysl do ohně, ve vzduchu si nejlépe počínal stoper Djalma Santos.
     
    88
    S obrovsky velkou jistotou si na balónu počínal Garrincha. Kličkou do protipohybu se zbavil Nováka, následn přešel i přes Popluhára. Mohl klidně pokračovat směrem k bráně, avšak místo toho se vydal k lajně, kde zdržuje hru.
     
    87
    Z velké dálky spíše odevzdal balón Mario Zagallo. Taková rána neměla ani Schrojfa ohrozit, spíše pozastavit možné rychlé útočné výpady Vytlačilových svěřenců.
     
    86
    To už nevypadá dobře. Za obranu si výborně naběhl Josef Kadraba, jenže balón od Masopusta přišel příliš pozdě. Po signálu od pomezního píská hlavní rozhodčí postavení mimo hru.
     
    85
    K rozehrávce se postavili hned čtyři fotbalisté Brazílie. Pochopitelně si Kanárci dávali s rozehrávkou načas. Nakonec vypálil Zito vysoko nad.
     
    84
    Cenné vteřinky pošetřil pro Moreirovu družinu Garrincha. Skvěle si tělem pokryl míč, následně se za šestnáctkou nechal nedovoleně atakovat Popluhárem.
     
    83
    Ohlušující pískot se nese stadiónem Estadio Nacional. Důvodem je pokračující zdržování vedoucího celku, který v krátkém časovém sledu třikrát nahrál malou domů brankáři.
     
    82
    Z dobré pozice nevzniklo nic nebezpečného. Rozehrávka na krátko nevyšla podle představ, Vavá vypíchl pas mířící na Andreje Kvašňáka.
     
    81
    Tentokráte se ruka píská. Provinil se Nilson Santos, jenž tímto způsobem zastavil zakončení Josefa Masopusta. Bude se rozehrávat přímý volný kop z nadějné vzdálenosti od branky.
     
    80
    Rozběhla se závěrečná desetiminutovka základní hrací doby. Brazílie již vede dvoubrankovým rozdílem, Československo musí vrhnout všechny síly do ofenzivy, pokud ještě chce pomýšlet na zvrat.
    79. VAVÁ - 3:1
     
    79
    Brazílie právě vstřelila branku!
    Kanárci jsou velmi blízko kýžené obhajobě! Vysoký centr Djalmy Santose nedokázal Schrojf udržet v rukavicích. Rychle zareagoval VAVÁ, forvard bez problémů poslal míč do prázdné svatyně.
     
    78
    Jan Popluhár hraje výborný zápas. Rychlostně stačil hbitému Garrinchovi, ve skluzu mu z pod kopaček dokázal míč odpálit do autu.
     
    77
    Postupnou kombinací se favorit střetnutí dokázal probojovat do dalšího náznaku šance. Vavá si vyměnil míč s Garrinchou, centr prvního jmenovaného skončil v zámezí.

    Milan Huppert

    Góly: 17. Amarildo, 69. Zito, 79. Vavá – 15. Masopust


    Brazília: Gilmar – Ramos (K), D. Santos, Zózimo, N. Santos – Didi, Zito – Garrincha, Vavá, Amarildo, Zagallo
    Náhradníci: Castilho – Pelé, Pepe, Marinho, Bellini, Jurandir, Altair, Zequinha, Mengálvio, da Costa

    Československo: Schrojf – Tichý, Pluskal, Popluhár, Novák (K) – Kvašňák, Masopust – Pospíchal, Scherer, Kadraba, Jelínek
    Náhradníci: Schmucker, Kouba – Lála, Štibrányi, Molnár, Adamec, Mašek, Kos, Buberník, Borovička, Bomba

    Rozhodca: Latyčev (SSSR) – Horn (NIZ) Davidson (SKO)

    Diváci: 68 679