Česko – Nemecko 1:2 (po pr.)
koniec po predl.
Česko
1:2 (0:0)
Nemecko
cz Štvrtok 21.05.2020, 10:00 • Stadion Wembley (Londýn) • Mistrovství Evropy 1996 • Finále
     
    Z mé strany je to vše. Děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek dne! (14:58:31)
     
    Nejlepším hráčem desátého evropského šampionátu se stal německý kapitán Jürgen Klinsmann. Zlatou kopačku si vybojoval anglický kanonýr Alan Shearer, jenž vsítil pět branek.
     
    Titul na ME 1996 teda získali Němci, stříbrné medaile si připsala Česká republika a bronz vybojovali Francouzi společně s domácí Anglií.
    Jürgen Klinsmann pozvedl nad hlavu trofej pro vítěze ME 1996
     
    Pro českou fotbalovou reprezentaci se druhé místo z roku 1996 stalo až doposud největším úspěchem národního týmu od rozdělení Československa. Blízko k napodobení Uhrinovy party byli čeští fotbalisté na ME 2004 v Portugalsku. Tým kouče Karla Brücknera byl, přestože hrál zřejmě nejhezčí fotbal na turnaji, vyřazen v semifinále Řeckem. Od této doby se Česko mezi nejlepší čtyři týmy v Evropě nedostalo, nechybělo však ani na jednom evropském šampionátu, což rozhodně nemůže říct každý.
     
    Česká republika svou pohádku turnajem nedokázala uzavřít zlatem. Německý tým prokázal zkušenosti a dokázal obrátit nepříznivý stav. Dva góly Olivera Bierhoffa znamenaly, že Němci si připsali třetí titul evropských šampionů. Ve finálovém zápase byli o chlup lepší a nakonec se mohli radovat právě oni.
    95. Oliver BIERHOFF - 1:2
     
    95
    Německo právě vstřelilo branku!
    Je konec! Český tým přichází o naději na zisk zlaté medaile z Mistrovství Evropy 1996. Německo rozhoduje gólem OLIVERA BIERHOFFA v 95. minutě v prodloužení. Celá akce začala prodlouženou hlavičkou Bierhoffa na Klinsmanna, který se rychle zorientoval a poslal míč zpět do pokutového území. Vyzval právě Bierhoffa, který si pokryl balón tělem, rychle se otočil a šikovnou střelou levou nohou zařídil Němcům zisk zlata. Petr Kouba si míč celkem nešťastně srazil ke vzdálenější tyči. Ke smůle České republiky se balón od tyče odrazil za brankovou čáru. 1:2 po prodloužení.
     
    94
    Český tým se opětovně dostal na polovinu Němců. Hosté ale získali míč na své kopačky a vzápětí hodlají podniknout protiakci.
     
    93
    Pavel Nedvěd našel rozběhnutého Patrika Bergera, jehož pohotová střela skončila těsně vedle bližší tyče.
     
    92
    Petr Kouba vyrazil míč ke Strunzovi, jenž střílel z poměrně velké dálky z voleje. Jeho pokus byl ale velice nepřesný, takže českého gólmana nikterak nevystrašil.
     
    92
    Oliver Bierhoff vybídl Stefana Kuntze, jehož myšlenku o centru dokonale přečetl Miroslav Kadlec. Český obránce dostal míč do zámezí. Kopat se bude od rohového praporku.
     
    91
    Christian Ziege hned po pár vteřinách fauloval na půlící čáře. Od italského hlavního rozhodčího si vysloužil žlutou kartu.
     
    91
    Začal první poločas prodloužení.
     
    Prodloužení se hraje systémem „náhlá smrt“. To znamená, že v případě vstřeleného gólu utkání končí.
     
    Základní hrací doba je za námi. Viděli jsme taktéž skvělý druhý poločas, který nabídl po gólu na obou stranách. Češi šli do vedení v 59. minutě. Z penalty se trefil Patrik Berger. Německo bylo v závěrečných třiceti minutách lepší a zřejmě zaslouženě vyrovnalo v 73. minutě díky Oliveru Bierhoffovi. V závěru měl velkou šanci na kopačce Vladimír Šmicer, Andreas Köpke ale svůj tým podržel. Prodloužení odstartuje za okamžik.
     
    90+3
    Druhý poločas skončil.
     
    90+2
    Häßlerova standardní situace na druhé straně skončila pro český tým dobře. Balón propadl nad hlavami všech hráčů v pokutovém území.
     
    90+1
    Rohový kop z nohy Pavla Nedvěda propadl až do autu. Češi ale i nadále mohou pobývat na útočné polovině.

    Daniel Fekets

    Góly: 59. Berger (pen.) – 73. Bierhoff, 95. Bierhoff

    Karty:   47. Horňák (CZE) – 63. Helmer (GER), 69. Sammer (GER), 91. Ziege (GER)


    Česko: Kouba – Suchopárek, Kadlec, Horňák – Nedvěd, Bejbl, Rada – Poborský (88. Šmicer), Berger, Němec – Kuka
    Náhradníci: Srniček, Maier – Kotůlek, Kubík, Novotný, Frýdek, Látal, Němeček, Drulák, Kerbr, Šmicer

    Nemecko: Köpke – Helmer, Sammer, Babbel – Scholl (69. Bierhoff), Häßler, Ziege, Strunz, Eilts (46. Bode) – Kuntz, Klinsmann
    Náhradníci: Kahn, Reck – Reuter, Schneider, Bode, Möller, Bierhoff

    Rozhodca: Pierluigi Pairetto – Donato Nicoletti, Tullio Manfredini (všichni Itálie)

    Diváci: 76 700