Česko – Francúzsko 1:2 (kon.)
koniec
Česko
1:2 (1:1)
Francúzsko
cz Sobota 23.05.2020, 14:00 • Jan Breydel Stadion, Bruggy • Mistrovství Evropy 2000
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.
     
    Dobrý den všem fanynkám a fanouškům fotbalu! Vítejte u sledování textového přenosu z utkání Mistrovství Evropy 2000 mezi Českem a Francií.
     
    Česká reprezentace se na evropském šampionátu v roce 2000 představila ve skupině s Francií, Nizozemskem a Dánskem. V úvodním souboji proti Nizozemsko padla 0:1 brankou Franka de Boera z pokutového kopu minutu před koncem. Naopak Francie na úvod rozstřílela v Bruggách Dánsko vysoko 3:0.
     
    Úvodní sestavy:

    Česko: Srníček – Řepka, Rada, Gabriel, Nedvěd, Němec, Poborský, Rosický, Bejbl, Šmicer, Koller

    Francie: Barthez – Candela, Blanc, Desailly, Thuram, Vieira, Deschamps, Zidane, Petit, Anelka, Henry

    Rozhodčí: Poll – Sharp, Foley.
     
    Oba týmy už jsou na hřišti. Francie bude hrát v bílém, zatímco Česko oblékne červené dresy.
     
    Ještě před úvodním výkopem zazní hymny obou zemí.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    1
    Česko obstaralo výkop do prvního poločasu svého druhého vystoupení na evropském šampionátu 2000. Po úvodní porážce s Nizozemskem potřebují Češi zabrat nad Francií.
     
    2
    Jan Koller si naběhl na vysoký nákop na polovinu soupeře, uspěl v hlavičkovém souboji, jenže míč se od něj odrazil jen k fotbalistům v bílém.
     
    3
    Pavel Nedvěd dostal přihrávku na polovinu hrací plochy, jenže dlouho otálel s rozehrávkou. Český středopolař si musel pomoci zpětnou přihrávkou na Gabriela.
     
    4
    Deschamps hledal prudkou přihrávkou Nicolase Anelku, který si chtěl míč přehodit na levačku, jenže vinou špatného zpracování si jej ukopl a už jej nedohnal před obráncem.
     
    5
    Thiery Henry se dostal k pobídce do pokutového území, jenže se snažil zakončovat z ostrého úhlu a jeho pokus zablokoval hned první zadák v červeném dresu.
     
    6
    Na opačné straně se do střelecké pozice dostal Pavel Nedvěd, který si na hranici velkého vápna přehodil míč na levačku, ale jeho rána mířila jen do míst, kde stál připravený brankář.
     
    7
    Francie právě vstřelila branku!
    Francie se hned v úvodu utkání dostává do vedení! Francouzi dokázali potrestat obrovskou chybu české obrany! Gabriel chtěl poslat malou domů, ale vyslal do úniku THIERRYHO HENRYHO, který obstřelil Pavla Srníčka!
    7. Thierry HENRY - 0:1
     
    9
    Češi se ihned po obdržení úvodní branky ženou do útoku se snahou o bleskovou odpověď. Jan Koller si nabíhal na přihrávku na hranici velkého vápna, ale scházely mu dva kroky.
     
    10
    Zadáci v bílém uklidňují rozehrávku postupnou kombinací na vlastní polovině. Francie zvládla vstup do souboje na podtrženou jedničku a může se uklidnit.
     
    11
    Karel Poborský kouzlil na pravé straně hrací plochy, postupně se dostal až k rohovému praporku, ale Zinedine Zidane se s ním skvěle vrátil a získal míč pro Francii.
     
    12
    Jan Koller si svou robustní postavou připravil míč do střelecké pozice a odhodlal se k zakončení zpoza velkého vápna. Jeho ránu ale zastavil obětavý Blanc.
     
    13
    Thiery Henry se na opačné straně dožadoval odpískání pokutového kopu, ale rozhodčí ukazuje, že ještě před jeho soubojem s Gabrielem odmával asistent ofsajd!
     
    14
    Na světě je první žlutá karta! Mezi hříšníky se zapisuje Petr Gabriel.
     
    15
    Rada potáhl míč na polovinu Francie a poslal prudkou přihrávku na pravou stranu pro Poborského. Druhý jmenovaný hledal Jana Kollera, který se přes blok nedostal do zakončení.
     
    16
    Poborský zkoušel míč vrátit zpátky do pokutového území, jenže trefil hned prvního soupeře a málem pustil Francouze do brejku. Naštěstí pro českou reprezentaci se vrátil Tomáš Řepka.
     
    17
    Mladičký Tomáš Rosický se prosmýkl na polovinu Francie a chytrou přihrávkou mezi stopery se snažil rozběhnout Jana Kollera. Zadáci v bílém byli připraveni.
     
    18
    Thierry Henry si naběhl na centr z přímého kopu na hranici velkého vápna, jenže důrazný Němec k němu ihned přistoupil a špičkou kopačky odkopl míč do zámezí.
     
    19
    Jan Koller přiklepl míč Tomáši Rosickému, který se po souboji s obráncem na hranici velkého vápna poroučel k zemi a dožadoval se odpískání nedovoleného zákroku. Sudí však nechává pokračovat ve hře.
     
    20
    Thierry Henry je při chuti! Autor dosud jediné branky si naběhl na kolmici na hranici velkého vápna, ale pod nohy se mu vrhl Tomáš Řepka, kterého Henry trefil.
     
    21
    Francie zahrávala rohový kop. Centrovaný míč se snesl na malé vápno, kde si na míč naskočil Nicolas Anelka, ale jeho hlavička prolétla daleko od zadní tyčky.
     
    22
    Pavel Srníček vyhnal své spoluhráče daleko od branky a nakopl míč na polovinu Francie. Kapitán Němec sice uspěl v hlavičkovém souboji, ale Karel Poborský následně přišel o míč.
     
    23
    Pavel Nedvěd se z pravého křídla snažil probít do pokutového území, jenže zapomněl míč za sebou. Jeho zaváhání musel nedovoleným zákrokem napravit Karel Poborský. Francie bude rozehrávat.
     
    24
    Francie mohl jít do vedení o dvě branky! Zidane poslal krásnou pobídku do velkého vápna, kam si naběhl Henry, ale jeho obstřel prolétl těsně vedle zadní tyče!
    24. Henry v obrovské šanci
     
    25
    Francouzský brankář nakopl míč až na hranici velkého vápna, kam znovu sprintoval Henry, jenže Pavel Srníček si dal pozor a schoval míč do svých rukavic.
     
    26
    Jan Koller znovu uspěl v hlavičkovém souboji na hranici velkého vápna, jenže míč pouze prodloužil do velkého vápna, kam si pro něj došel Fabien Barthez.
     
    27
    Francouzský brankář dlouho otálel s odkopem míče od branky. Fanouškům českého týmu se jeho počínání vůbec nelíbilo. Sudí však žlutou kartu nevytáhl.
     
    28
    Jiří Němec si po krásné akci Poborského po pravé straně naběhl na zpětnou přihrávku na hranici velkého vápna, kde měl moře času a prostoru, ale svou ránu placírkou poslal trestuhodně do patnácté řady.
     
    29
    Deschamps vymyslel centr do pokutového území z pravé strany, ale našel jen prostor, kam si pro balón došel pozorný Pavel Srníček.
     
    30
    Je za námi úvodní půlhodina utkání a Francie zatím zaslouženě drží těsné vedení 1:0. Český tým se sice dostává do blízkosti velkého vápna, ale předfinální fáze zatím drhne.
     
    31
    Petit obdržel parádní přihrávku do běhu, dostal se s míčem až na hranici velkého vápna, kde však udělal několik zbytečných přešlapovaček a vybojoval jen rohový kop.
     
    32
    Právě Petit se následně ujal rozehrávky rohového kopu, nicméně jeho pobídka se zatočila na malé vápno, odkud míč bez problémů odehrál Tomáš Řepka.
     
    33
    Do další zajímavé akce mohl postupovat Nicolas Anelka, jenže jeho možnost zmařil zdvižený praporek asistenta rozhodčího. Ofsajdová past sklapla včas!
     
    34
    Francie se znovu usadila na polovině české reprezentace a hledá si cestičku do pokutového území. Francouzi teď obléhají velké vápno takovým házenkářským způsobem.
     
    35
    Tomáš Rosický rozběhl krásnou přihrávkou Pavla Nedvěda, kterému se ještě ukazoval Vladimír Šmicer, ale Nedvěd vzal odpovědnost na sebe, tlačil se mezi dva soupeře, jenže přišel o míč.
     
    36
    Pokutový kop pro Česko! Pavel Nedvěd byl faulován na hranici velkého vápna, rozhodči vše konzultoval s asistentem a nařídil penaltu!
    36. Nedovolený zákrok v pokutovém území
     
    37
    Česko právě vstřelilo branku!
    Je vyrovnáno! K exekuci pokutového kopu se postavil Karel Poborský, který vypálil do středu branky a zaznamenal první branku české reprezentace na tomto turnaji!
    37. Karel POBORSKÝ - 1:1
     
    39
    Francie se ihned vydala na polovinu českého týmu a vybojovala si přímý kop. Zidane našel přetaženým centrem Petitovu hlavu, ale zakončení bylo velmi nepřesné.
     
    40
    Početná skupina českých fanoušků na stadionu v Bruggách si dnešní zápas skutečně užívá a po vyrovnání si žádá vstřelení další branky. Do útoku ale pokračují Francouzi.
     
    41
    Karel Poborský si potáhl míč do blízkosti velkého vápna, kde si jej přehodil na pravačku a zakončil přízemní střelou. Skákavý pokus ale prolétl kolem zadní tyčky.
     
    42
    Tomáš Rosický tentokrát operoval na levé straně hrací plochy, nicméně jeho pokus o přihrávku přečetl Zinedine Zidane, který vybojoval míč, ale rovněž nerozehrál přesně.
     
    43
    Hra je přerušena! Po souboji s jedním z francouzských fotbalistů zůstává na trávníku ležet Petr Gabriel, který se drží za levé koleno. Uvidíme, zda bude schopen pokračovat ve hře.
     
    44
    Ošetřený Patr Gabriel už je zpátky na hrací ploše a podle všeho bude schopen nadále pokračovat ve hře. Srníček mezitím nakopl míč na polovinu Francie, kde uspěl Koller.
     
    45
    Tomáš Řepka svedl hlavičkový souboj s Nicolasem Anelkou a dal svému soupeři pocítit, kdo je na hřišti pánem. Sudí ale viděl Řepkův faul a daroval Francii rozehrávku.
     
    45+1
    První poločas skončil.
     
    První poločas končí! Úvodní pětačtyřicetiminutovka přinesla hodně zajímavou podívanou! Francie vlétla do utkání opravdu ve velkém stylu a už v sedmé minutě se prosadil Thierry Henry! Stejný hráč mohl přidat i druhou branku, jenže placírkou těsně minul vzdálenější tyčku. Deset minut před přestávkou byl v pokutovém území faulován Pavel Nedvěd a následnou penaltu proměnil Karel Poborský! Do kabin se proto odchází za stavu 1:1.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    46
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Gabriel, přichází Fukal.
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Petit, přichází Djorkaeff.
     
    47
    Francie vstoupila do druhého poločasu aktivně a ihned po výkopu se tlačí do pokutového území. Thuram kouzlil na pravé straně, kde jej za cenu faulu zastavil Jiří Němec.
     
    48
    Exekuce přímého kopu se ujal střídající Djorkaeff, který odcentroval na malé vápno, nicméně hlavní rozhodčí viděl nedovolený zákrok jednoho z francouzských fotbalistů.
     
    49
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Bejbl, přichází Lokvenc.
     
    50
    Thierry Henry svou bojovností získal míč na pravé straně hrací plochy, chytře se prodral do pokutového území, ale už nedokázal odcentrovat kolem Tomáše Řepky.
     
    51
    Pavel Nedvěd mohl poslat českou reprezentaci do vedení, jenže skvěle chytající brankář Barthez vystartoval takřka na hranici velkého vápna a obrovskou možnost zneškodnil!
     
    52
    Střídající Vratislav Lokvenc si naběhl na odražený míč do středu hrací plochy, našel Pavla Nedvěda, který zkusil své štěstí snad z pětatřiceti metrů, jenže trefil Thurama.
     
    53
    Stopeři v červeném uklidňují rozehrávku postupnou kombinací na vlastní polovině. Tomáš Řepka našel Lokvence, kterého o míč připravil důrazný Zinedine Zidane.
     
    54
    Rada si vyměnil míč s Karlem Poborským, který chtěl následně rozběhnout Vratislava Lokvence, před kterým skvěle vystoupil hbitý Thuram.
     
    55
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Anelka, přichází Dugarry.
     
    56
    Na opačné straně hrací plochy se za centrem Vratislava Lokvence tlačil urostlý Jan Koller, který si dokonce udělal prostor, ale svou hlavičku poslal mimo tři tyče.
     
    57
    Karel Poborský obdržel moře prostoru k odcentrování z pravé strany. Do velkého vápna se hnali hned tři fotbalisté v červeném, ale Poborský svým centrem našel Blanca.
     
    58
    Candela podpořil útok Francie dlouhým sprintem po pravé straně hrací plochy. Fotbalista v bílém dresu sice stačil odcentrovat ve skluzu, ale jeho centr skončil v rukavicích Pavla Srníčka.
     
    59
    Karel Poborský nasměřoval další centr do pokutového území, jenže nikdo z urostlých věží v červených dresech se v pokutovém území nedostal do zakončení.
     
    60
    Francie právě vstřelila branku!
    Francie se po hodině hry znovu dostává do vedení! Thierry Henry uspěl v souboji v pokutovém území, poslal přihrávku do volného prostoru a dobíhající YOURI DJORKAEFF napálil míč do sítě!
    60. Youri DJORKAEFF - 1:2
     
    62
    Následně přichází také první žlutá karta na straně Francie. Vysloužil si ji Thuram.
     
    63
    Střídání v týmu Česko: ze hřiště odchází Rosický, přichází Jankulovski.
     
    64
    Střídající Marek Jankulovski se ihned po svém příchodu na trávník zapojil do akce českého výběru vedené po pravé straně. Nakonec si však nerozuměl s Poborským.
     
    65
    Milan Fukal si v souboji s Thierrym Henrym pomohl tělem a nedal francouzskému střelci prostor pro průnik do pokutového území. Francie však zatím kontroluje své vedení.
     
    66
    Hra je znovu přerušena! Právě Thierry Henry schytal v jednom z hlavičkových soubojů s Fukalem nepříjemný zásah do obličeje a potřebuje ošetření.
     
    67
    Také český kapitán Jiří Němec si za svůj ostrý skluz vysloužil karetní trest.
     
    68
    Zinedine Zidane se parádní otočkou zbavil střídajícího Lokvence, přenesl míč na levou stranu hrací plochy, jenže Candela svým centrem nenašel nikoho v bílém.
     
    69
    Další žlutá karta na straně české reprezentace! Tentokrát ji vidí Marek Jankulovski.
     
    70
    Vratislav Lokvenc se při návratu na vlastní polovinu dopustil nedovoleného zákroku, když poslal k zemi rozběhnutého Deschampse. Francie bude zahrávat přímý kop.
     
    71
    Exekuce přímého kopu se ujal Zinedine Zidane, který zvolil nadýchaný oblouček do pokutového území, ale výborně hrající Tomáš Řepka míč odhlavičkoval do bezpečí.
     
    72
    Na hřišti to začíná pořádně jiskřit! Pavel Nedvěd byl faulován na levé straně a drží se za zraněný kotník. Trenér Chovanec už ale nemá k dispozici žádné střídání.
     
    73
    Zidane znovu našel rozběhnutého Candelu, který si tentokrát dokázal poradit se statickým Tomášem Řepkou, ale v klíčové chvíli si předkopl míč daleko od nohy.
     
    74
    Na opačné straně zahrál francouzským fanouškům na nervy Jan Koller. Český útočník totiž viděl, že Barthez má míč ve své moci, ale přesto jej trošičku polechtal podrážkou.
     
    75
    Česko zahrávalo přímý kop v blízkosti pokutového území. Pavedl Nedvěd našel prudkým centrem Jana Kollera, který hlavičkoval zády k brance, ale přizvedl míč jen nad břevno.
     
    76
    Ani po rohovém kopu Pavla Nedvěda se nikdo v červeném dresu nezapsal mezi střelce. Nedvěd zkusil překvapit obranu prudkou přihrávkou, kterou však nepochopil nikdo z jeho spoluhráčů.
     
    77
    Candela sprintoval za dlouhou přihrávkou na levou stranu hrací plochy, ale podle asistenta rozhodčího už míč neudržel ve hře. Česko bude vhazovat na své polovině.
     
    78
    Jan Koller nakonec získal míč v obrovské mele na polovině hrací plochy. Český útočník si to poté mašíroval směrem k brance, jenže stopku mu vystavil důrazný Blanc.
     
    79
    Nyní už se Jan Koller mohl zapsat mezi střelce! Pavel Nedvěd jej našel krásným centrem z přímého kopu, ale Koller hlavou orazítkoval břevno!
    79. Kollerova hlavička do břevna
     
    80
    Střídající Marek Jankulovski se na levé straně dostal k odraženému míči, který bez váhání poslal do pokutového území, ale Lokvenc z těžké pozice nehlavičkoval dostatečně razantně.
     
    81
    Na opačnou stranu sprintoval s míčem u nohy Thierry Henry, který už byl sice v pokutovém území, ale podle asistenta rozhodčího si nedal pozor na své postavení. Ofsajd!
     
    82
    Český kapitán Němec poslal ostrým skluzem k zemi Zidaneho. Kapitán české reprezentace by si na podobné zákroky měl dát větší pozor. Jednu žlutou kartu už totiž má.
     
    83
    Vladimír Šmicer vymyslel nadýchaný oblouček do pokutového území, kde byli Koller i Lokvenc, nicméně skvěle hrající Laurent Blanc uspěl v hlavičkovém souboji.
     
    84
    Také Francie zahrávala přímý kop v blízkosti pokutového území. Autor druhé branky Youri Djorkaeff se po lehkém přiklepnutí opřel do míče, ale jeho rána byla velmi nepřesná.
     
    85
    Zinedine Zidane se z poloviny hrací plochy probil s míčem u nohy až na hranici velkého vápna, kde proti němu vystoupil střídající Milan Fukal. Česká naděje stále žije.
     
    86
    Thierry Henry mohl postupovat do pokutového území, ale možná trošičku překvapivě zvolil přihrávku pod sebe. Dobíhající Zinedine Zidane už nestačil vypálit.
     
    87
    Jan Koller si došel pro centrovaný míč až na hranici velkého vápna, ale neporadil si se zpracováním a míč mu od hrudi uskočil daleko od těla. Francouzi se ubránili.
     
    88
    Laurent Blanc diriguje rozehrávku Francie na vlastní polovině a snaží se uklidnit své spoluhráče. České reprezentaci už moc času na vytoužené vyrovnání nezbývá.
     
    89
    Barthez znovu ukázal fantastický přehled o dění na hrací ploše. Francouzský brankář vystartoval na hranici velkého vápna a před Kollerem ukryl centrovaný míč do rukavic.
     
    90
    Střídání v týmu Francie: ze hřiště odchází Henry, přichází Wiltord.
     
    90+1
    Thuram se po pravém křídle prohnal kolem Pavla Nedvěda, zkoušel obejít také Marka Jankulovskiho, ale druhý jmenovaný mu míč špičkou kopačky ukopl do autu.
     
    90+2
    Po dalším přímém kopu si na vysoký centr naskočil Laurent Blanc, který hlavičkoval odrazem o zem, ale jeho zakončení minulo Srníčkovu branku snad o čtyři metry.
     
    90+3
    Konec zápasu.
     
    Je dobojováno! Francie zvládla i své druhé vystoupení na Mistrovství Evropy 2000 a poráží českou reprezentaci 2:1. Francie vlétla do utkání opravdu ve velkém stylu a už v sedmé minutě se prosadil Thierry Henry! Stejný hráč mohl přidat i druhou branku, jenže placírkou těsně minul vzdálenější tyčku. Deset minut před přestávkou byl v pokutovém území faulován Pavel Nedvěd a následnou penaltu proměnil Karel Poborský! Po změně stran mohli Češi dokonce dokonat obrat, ale Nedvěda v obrovské šanci vychytal Barthez. Naopak po hodině hry udeřil na opačné straně střídající Youri Djoraeff! O vyrovnání se ještě mohl postarat Jan Koller, jenže jeho hlavičku zastavilo břevno.
     
    V posledním utkání ve skupině na evropském šampionátu 2000 se Češi utkali s Dánskem. Tento duel Vám v rámci historických přenosů přineseme v neděli.
     
    Z mé strany je to vše! Děkuji Vám za pozornost a těším se u sledování dalších přenosů. Pěkný den! (15:11:55)

    Tomáš Kubečka

    Góly: 37. Poborský (pen.) – 7. Henry, 60. Djorkaeff

    Karty:   14. Gabriel (CZE), 67. Němec (CZE), 69. Jankulovski (CZE) – 62. Thuram (FRA)


    Česko: Srníček – Řepka, Rada, Gabriel (46. Fukal), Nedvěd, Němec (C), Poborský, Rosický (63. Jankulovski), Bejbl (49. Lokvenc), Šmicer, Koller
    Francúzsko: Barthez – Candela, Blanc, Desailly, Thuram, Vieira, Deschamps (C), Zidane, Petit (46. Djorkaeff), Anelka (55. Dugarry), Henry (90. Wiltord)

    Rozhodca: Poll – Sharp, Foley

    Diváci: 28 000