Virtuální Grand Prix Monaka Vítěz: G. Russell (Williams) (kon.)
koniec zavodu
Virtuální Grand Prix Monaka

Vítěz: G. Russell (Williams)

cz Nedeľa 24.05.2020, 19:25 • Circuit de Monaco • Formula 1
     
    To už je z mé strany vše. Mějte se fajn a snad se už brzy uvidíme i u reálného závodění! (20:31:02)
     
    Pořadí v cíli:
    1. George Russell (Williams)
    2. Esteban Gutierrez (Mercedes)
    3. Charles Leclerc (Ferrari)
    4. Alex Albon (Red Bull)
    5. Arthur Leclerc (Ferrari)
    6. Pietro Fittipaldi (Has)
    7. Lando Norris (McLaren)
    8. Nicholas Latifi (Williams)
    9. Louis Deletraz (Haas)
    10. David Schumacher (Racing Point)
    V ulicích virtuálního Monte Carla dominoval George Russell.
     
    George Russell jasně dominoval virtuálnímu závodu v Monaku. Po dobrém startu se pilot Williamsu dostal do čela a poté už si jel vlastní ligu. Druhý skončil Esteban Gutierrez, který si v soubojích se soupeři počínal hodně tvrdě a na pomyslné stupně vítězů by se postavil i Charles Leclerc. Rozhodně to opět byla velmi zajímavá podívaná, kterou organizátoři ještě zpestřili deštivou kvalifikací.
     
    Konec závodu.
     
    Cíl
    George Russell vítězí ve druhém virtuálním závodě v řadě! Druhý dojíždí Esteban Gutierrez a třetí Charles Leclerc.
     
    39
    Jsme už v posledním kole. George Russell si v klidu jede pro jasné vítězství. Druhý Esteban Gutierrez a třetí Charles Leclerc. Uvidíme, co ale s pořadím udělají penalizace.
     
    38
    Charles Leclerc alespoň udržel třetí pozici. Druhý z Leclerců, Arthur, momentálně svádí krásný souboj o čtvrté místo s Alexem Albonem. Ten se nakonec před pilota Ferrari dostal.
     
    37
    Esteban Gutierrez se dostal do kontaktu s Charlesem Leclercem, kterého roztočil. Z reálného závodu už by byl rezervní jezdec Mercedesu dávno vyloučen, takto si ale bere druhé místo pro sebe!
     
    37
    George Russell si jede svou vlastní ligu. Svůj náskok na druhého Charlese Leclerca navýšil na 34 sekund.
     
    36
    Leclercovi to už viditelně hodně klouže, zatím ale odolává.
     
    35
    Už tu máme avizovaný souboj o druhé místo. Esteban Gutierrez si hledá cestu k předjetí Charlese Leclerca.
     
    34
    Pořadí: Russell, Ch. Leclerc, Gutierrez, A. Leclerc, Albon, Fittipaldi...
     
    33
    Na pomyslné body se posunul Valtteri Bottas. Ten je po předjetí Davida Schumachera desátý.
     
    32
    Vypadá to, že o vítězi závodu je rozhodnuto. George Russell nadále navyšuje své vedení. Naopak bát se musí druhý Charles Leclerc, k němuž se blíží na čerstvějších gumách jedoucí Esteban Gutierrez.
     
    31
    Bývalý jezdec Formule 1 Vitantonio Liuzzi, který býval juniorem Red Bullu, byl diskvalifikován, protože dostal příliš mnoho penalizací! Vzhledem k množství trestů by tohle mohlo hrozit i dalším jezdcům.
     
    31
    George Russell má vše ve svých rukách. Jeho náskok na druhého Charlese Leclerca činí 17 sekund.
     
    30
    Esteban Gutierrez se nacpal před Arthura Leclerca a jde na třetí místo!
     
    29
    Pořadí: Russell, Ch. Leclerc, A. Leclerc, Gutierrez, Albon, Deletraz...
     
    29
    Další zastávky. V boxech jsou Lando Norris a Nicholas Latifi.
     
    28
    V boxech byl konečně i George Russell. Přezul na měkké gumy a vrátil se na prvním místě.
     
    28
    Pietro Fittipaldi zajel do boxů a na trať se vrátil na devátém místě.
     
    27
    Moc se nedaří celebritám. Pořadí uzavírají surfař Kai Lenny a zpěvák Luis Fonsi. Fotbalista Pierre-Emerick Aubameyang je šestnáctý. Nejlépe je na tom Thibaut Courtois, který jede na dvanáctém místě a drží před sebou Valtteriho Bottase.
     
    25
    První tedy Russell, na druhé místo se posunul Charles Leclerc, který se dostal před Pietra Fittipaldiho. Následují Arthur Leclerc, Alex Albon a Esteban Gutierrez. Lando Norris jede na osmém místě, virtuální debutant Valtteri Bottas je třináctý.
     
    24
    Opravdu zajímavé je, že George Russell komunikuje s reálným inženýrem o strategii a pneumatikách. Je vidět, že závod bere velmi vážně.
     
    24
    Arthur Leclerc projel Alexem Albonem, který momentálně jede v podobě takzvaného ducha. To znamená, že Albon momentálně zřejmě není připojen a zastupuje ho bot.
     
    23
    Arthur Leclerc se snaží předjet pátého Alexe Albona. Ten také ještě nebyl v boxech.
     
    21
    V boxech stále nebyl vedoucí George Russell, který tedy jede na jedinou zastávku. Na stejnou strategii sází i druhý Pietro Fittipaldi, jenž ztrácí na lídra závodu už 30 sekund. Třetí Charles Leclerc a čtvrtý Esteban Gutierrez už dnes jednou v boxech stavěli a zřejmě je čeká ještě jedna zastávka.
     
    20
    Lando Norris navíc dostává další třísekundovou penalizaci za zkrácení tratí. Přehled o tom, kdo dostal kolik penalizací, bohužel nemáme. To se projeví až v konečném pořadí.
     
    19
    Lando Norris katapultoval z trati Arthura Leclerca! Ten se vrátil na sedmém místě. Norris ale vzápětí ukázal sportovního ducha a na pilota Ferrari počkal.
     
    18
    Russell má výhodu také v tom, že o třetí místo se tvrdě bojuje a jezdci tak ztrácejí čas. Druhý Pietro Fittipaldi pro změnu nestačí tempu jezdce Williamsu.
     
    17
    George Russell vede už o 25 sekund. Kdyby teď zajel do boxů, tak se vrátí na trať jako první.
     
    17
    Esteban Gutierrez si po zásluze vysloužil další tři sekundy navíc.
     
    16
    Krásné souboje svádějí Norris, Arthur Leclerc a Esteban Gutierrez. Posledně jmenovaný ale jede až přehnaně tvrdě. Neustále do svých soupeřů vráží.
     
    16
    Pořadí: Russell, Fittipaldi, Norris, A. Leclerc, Gutierrez, Ch. Leclerc...
     
    15
    Lando Norris se předjíždí s Arthurem Leclercem. Jedná se o souboj o třetí místo. Norris ale ještě nebyl v boxech.
     
    15
    Mezi potrestané jezdce se přidal i Charles Leclerc. Tomu se ke konečnému času připočtou tři sekundy.
     
    14
    Závod je plný tvrdých soubojů, které by v reálu neprošly a také penalizací. No, bude hodně zajímavé sledovat, jak se pořadí po jejich připočtení změní.
     
    12
    Zajímavou konverzaci vedl George Russell. Ten komunikoval zřejmě se závodním inženýrem a ten mu řekl, aby vsadil na plán B. To asi znamená pozdější zastávku v boxech. Russell má velký náskok a taktika jedné zastávky by se mu mohla vyplatit. Jinak se dají čekat spíše dva pitstopy.
     
    11
    Pořadí se srovnalo do podoby Russell, Fittipaldi, Norris, Schumacher, Lafifi a Albon. Nikdo z těchto jezdců ale ještě nebyl v boxech.
     
    10
    Estebanovi Gutierrezovi vyšla strategie s brzkou návštěvou boxů. Ta ho vynesla před Arthura a Charlese Leclercovi. Charles byl u mechaniků před chvilkou.
     
    9
    George Russell to má hodně dobře rozjeté. Vede o deset sekund před Charlesem Leclercem. Ani jeden z jezdců ještě nebyl v boxech. Stejně tak i třetí David Schumacher.
     
    9
    Do boxů zajel z druhého místa i Arthur Leclerc. Ten se vrátil na trať na středně tvrdých gumách.
     
    8
    Albon navíc dostal ještě třísekundovou penalizaci. Tu už nemají snad jen vedoucí Russell, druhý Arthur Leclerc a Valtteri Bottas. Ten je ale až šestnáctý.
     
    7
    Máme tu první zastávky v boxech. Z čelních jezdců je navštívil třeba Esteban Gutierrez.
     
    6
    Alexander Albon se snažil předjet Schumachera s Gutierrezem, což ale skončilo hodinami jezdce Red Bullu! To je velká ztráta pro jednoho z favoritů.
     
    6
    George Russell vede o 1,8 sekundy před Arthurem Leclercem. O dalších 5 sekund zpět je starší z Leclerců, Charles.
     
    5
    Další penalizaci ve výši tří sekund dostal i Charles Leclerc! Pořadí v cíli se tak může od toho na trati ještě hodně lišit.
     
    4
    Pořadí: Russell, A. Leclerc, Ch. Leclerc, Schumacher, Gutierrez...
     
    3
    Hodně tvrdě zaútočil Charles Leclerc, který před tunelem, kde v reálu moc předjíždět nejde, přetlačil Davida Schumachera a je třetí.
     
    3
    Už padlo také několik penalizací za zkrácení trati či kolize. Dostali je Pietro Fittipaldi, Louis Delatraz či Pierre-Emerick Aubameyang.
     
    2
    Esteban Ocon do závodu neodstartoval! Zřejmě šlo o technické problémy. Kolizi v úvodu odnesl Valtteri Bottas, který zahajuje stíhací jízdu ze šestnáctého místa.
     
    1
    Závod se jede na suchu! Nejlepší start měl George Russell, který vede. Na druhé místo šel Arthur Leclerc. Podle očekávání ale došlo k zašpuntování trati ve středu pole.
     
    Závod právě odstartoval.
    Pár obrázků z kvalifikace.
     
    Louis Delatraz, který zajel v kvalifikaci čtvrtý čas, byl potrestán odsunutím o pět míst dozadu! Stejný trest potkal také Landa Norrise, jenž skončil původně devátý. Tyhle tresty padají buď za zkracování trati a nebo za kontakty mezi jezdci.
     
    Deštivá kvalifikace je za námi! Vyhrál ji Pietro Fittipaldi, který na poslední chvíli přeskočil Davida Schumachera, před kterého se dostal i George Russell. Jako třetí se tedy kvalifikoval Schumacher a dále následují Deletraz, Charles Leclerc a jeho bratr Arthur.
     
    Surfař Kai Lenny byl z kvalifikace diskvalifikován. Bohužel nevím, čím se provinil.
     
    Na první místo se dostal synovec legendárního Michaela Schumachera, David Schumacher, který je synem Michaelova bratra Ralfa. Tedy dalšího bývalého jezdce Formule 1.
     
    Pořadí pět minut před koncem kvalifilace: Ch. Leclerc, Russell, A. Lerclerc, Bottas, Albon, Gutierrez...
     
    V polovině kvalifikace zatím dominují bratři Leclercové. Charles vede, jeho mladší sourozenec Arthur je druhý. Kvalifikaci zatím absolvuje i Lando Norris z McLarenu, který je sedmý. Snad už dnes budeme moci sledovat jeho umění bez technických potíží.
     
    Rozběhla se kvalifikace, která se jede na vodě. To tu ve virtuálních závodech ještě nebylo!
     
    Před závodem k fanouškům Formule 1 promluvil monacký princ Albert. Ten lituje, že se letošní ročník Grand Prix Monaka konat nemůže, ale pozval příznivce alespoň na virtuální závod. Také poděkoval všem lidem a organizátorům, kteří se o pořádání reálného monackého podniku starají.
     
    Závodu v Monaku bude předcházet patnáctiminutová kvalifikace. Pojede se na poloviční vzdálenost reálné Grand Prix Monaka, tedy na 39 kol.
     
    Virtuálnímu závodu tradičně předcházela exhibice profesionálních sim racerů. Za esportový tým McLarenu poprvé startoval i Slovák Filip Prešnajder, který obsadil jedenácté místo.
     
    Kromě zmíněných jezdců Formule 1 uvidíme ve startovním poli opět i další zajímavá jména. Další start v sim racingu si připíše brankář Reallu Madrid Thibaut Courtois, který bude opět hájit barvy Alfy Romeo. Za McLaren si pak odbude premiéru další slavný fotbalista, kanonýr londýnského Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang. Racing Point nasadí latinskoamerického zpěváka Luise Fonsiho, Red Bull zase surfaře Kaie Lennyho. Týmovým kolegou Charlese Leclerca u Ferrari pak bude jeho bratr Arthur, momentálně jezdec v seriálu Formule 2.

    Startovní listina:
    Mercedes: Valtteri Bottas, Esteban Gutierrez
    Ferrari: Charles Leclerc, Arthur Leclerc
    Red Bull: Alexander Albon, Kai Lenny (surfař)
    McLaren: Lando Norris, Pierre-Emerick Aubameyang (fotbalista)
    Renault: Esteban Ocon, Nicolas Prost
    AlphaTauri: Vitantonio Liuzzi, Luca Salvadori
    Racing Point: David Schumacher, Luis Fonsi (zpěvák)
    Alfa Romeo: Antonio Giovinazzi, Thibaut Courtois (fotbalista)
    Haas: Louis Delatraz (fotbalista), Pietro Fittipaldi
    Williams: George Russell, Nicholas Latifi
     
    Monako bude už šestým virtuálním závodem. V těch předchozích se vykrystalizovala trojice Charles Leclerc (Ferrari), Alexander Albon (Red Bull) a George Russell (Williams), která spolu nejčastěji bojuje o vítězství a pozice na stupních vítězů. Leclerc má na kontě dva triumfy, jeden závod vyhrál Albon a ten poslední ve virtuální Barceloně pak Russell. Velkou smůlu má naopak pilot McLarenu Lando Norris, který týden co týden fanouškům streamuje své sim racingové aktivity a dokazuje, že to na simulátoru umí. Pak ale přijde oficiální virtuální závod Formule 1 a Norris má technické problémy s připojením, které ho z boje vyřadí.
     
    Grand Prix Monaka bude mít ze všech dosavadních virtuálních závodů nejkvalitnější jezdecké obsazení. K již tradiční šestici aktivních jezdců Formule 1 (Leclerc, Norris, Albon, Russell, Latifi a Giovinazzi) se nově přidají také úřadující vicemistr světa Valtteri Bottas z Mercedesu a Esteban Ocon z Renaultu!
     
    Vítám tu všechny milovníky motorsportu, byť stále zatím jen ve virtuální podobě! Reálné závody Formule 1 se bohužel zatím konat nemohou a vedení seriálu tak pro fanoušky připravilo alespoň sérii virtuálních závodů. Tento víkend měla být na programu slavná Grand Prix Monaka, která musela být kvůli koronaviru pro letošek bez náhrady zrušena. Místo na trati si to tak na ikonickém městském okruhu jezdci rozdají alespoň na platformě hry F1 2019.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 19:00.

    Martin Augustin

    Pořadí v cíli:
    1. George Russell (Williams)
    2. Esteban Gutierrez (Mercedes)
    3. Charles Leclerc (Ferrari)
    4. Alex Albon (Red Bull)
    5. Arthur Leclerc (Ferrari)
    6. Pietro Fittipaldi (Has)
    7. Lando Norris (McLaren)
    8. Nicholas Latifi (Williams)
    9. Louis Deletraz (Haas)
    10. David Schumacher (Racing Point)