Samuel Krištofič - Jakub Benko Vítěz: S. Krištofič (na body) (kon.) | Marek Bartl - Kamil Cibinski Vítěz: K. Cibinski (na body) (kon.)
koniec udalosti
Samuel Krištofič - Jakub Benko

Vítěz: S. Krištofič (na body)

cz Nedeľa 24.05.2020, 00:01Oktagon Underground
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 22:45.
     
    CO TO JE OKTAGON UNDERGROUND?

    Jedná se o první sérii turnajů na česko-slovenské bojové scéně od zavedení vládních nařízení v souvislosti s koronavirem, které zamezily organizování prakticky veškerých sportovních akcí. V mužských pyramidách do 70, 80, 90 a 100 kilogramů a v ženské pyramidě do 61 kilogramů se proti sobě utká značné množství bojovníků. Každý postupový pavouk zahrnuje českou a slovenskou stranu, finále tak bude vždy mezinárodní. Celkový vítěz pyramidy si odnese částku 5 000 eur, v součtu tím pádem bude ve hře 2,75 milionu korun. Zápasy mají uzpůsobená pravidla, turnaje se proto účastí i zápasníci, jejichž hlavní disciplínou není MMA. Zároveň se jedná o exhibiční duely. Výsledky se proto nebudou započítávat do oficiálních dat na stránce Sherdog. Celá akce se uskuteční v průběhu sedmi týdnů, kdy proběhne stejné množství atraktivních turnajů. Část z nich by měla být doprovázena takzvanými super-fighty, v nichž se představí mimosoutěžní bojovníci. Vrcholem druhého večera, který obstarají slovenští bojovníci, budou duely Samuela Krištofiče s Jakubem Benkem a Marka Bartla s Kamilem Cibinskim.
     
    PRAVIDLA OKTAGON UNDERGROUND

    Jedna z hlavních změn oproti běžným zápasům MMA je v celkovém čase utkání. To se odehraje na tři kola po třech minutách. Pokud by poté boj skončil remízou, rozhodne jedno extra kolo. V postoji regule zůstávají prakticky stejné. Zápas je rovněž možné přenést na zem pomocí takedownu, kde je rozhodující následná kontrola po dobu tří vteřin. Pokud se tato kontrola v utkání zopakuje třikrát, rovná se takové počínání jednomu knockdownu. Knockdown způsobí počítání rozhodčího, a pokud zápasník absolvuje počítání čtyřikrát v utkání nebo třikrát v jednom kole, znamená to automatické ukončení zápasu. Sudí ale nemusí využít maximální počet počítání a může duel zastavit i verdiktem TKO.
     
    PYRAMIDA DO 90 KILOGRAMŮ
    KRIŠTOFIČ vs. BENKO

    Samuel Krištofič (12-3-0)


    Samuel Krištofič je v rámci MMA velice známým fighterem, do této chvíle nastoupil do patnácti duelů, ve kterých hned dvanáctkrát odešel jako vítěz. Jeho poslední duel se uskutečnila v září loňského kalendářního roku, bitvu s Robertem Pukačem nakonec rozhodli až sudí, kteří přisoudili výhru právě "Pirátovi". Krištofič se dokonce předvedl v zápase s Petrem Karešem, který byl dle pravidel barmského boxu. Pirát je v postoji velice silný, jeho soupeř však není rozhodně pozadu.

    Jakub Benko (0-0-0)

    Dnešním soupeřem totiž bude Jakub Benko, který sice v MMA nezápasil, nicméně v postoji má parádní bilanci šestačtyřicet výher a třiadvacet porážek. Benkova bilance těchto zápasů je z drtivé části v rámci mezinárodních turnajů, sám totiž zápasil v Austrálii nebo Thajsku. Na svém kontě má například titul z prestižní organizace WMC a nastupoval v MX Muay XTREME.
     
    Začalo první kolo.
     
    0:15
    Hned na úvod prvního kola jsme sledovali round kick v podání Benka, který dopadl přesně na břicho. Záhy se Samuel Krištofič prezentoval dobrým levým hákem.
     
    0:40
    Dostali jsme se do klinče, po kterém se Pirátovi povedl první takedown. Záhy dobrý kop od Krištofiče, který naprosto nečekaně poslal soupeře k zemi.
     
    1:12
    Mínusový bod pro Krištofiče, který totiž chtěl pokračovat v boji na zemi. Benko poté předvedl další dobrý kop na hlavu, avšak Krištofič si s ním poradil.
     
    1:50
    Nakonec z toho byl druhý úspěšný takedown na konto Krištofiče. Benko poté promáchl s pravačkou, po které následoval třetí takedown, který byl rovněž úspěšný.
     
    2:12
    Jakub Benko sice působí aktivnějším dojmem, jenomže jeho údery zatím nejsou moc přesné. Krištofič si tak hledá situace k čistým takedownům.
     
    2:46
    Toto kolo půjde ve prospěch Krištofiče, který má na svém kontě čtyři úspěšné takedowny. Nyní se navíc chtěl pokusit o gilotinu, který ale proběhl na zemi.
     
    Skončilo první kolo.
     
    Začalo druhé kolo.
     
    0:15
    Benko i nadále působí aktivním dojmem, jenomže dobrou kombinaci předvedl Krištofič, který s levým hákem dosáhl na obličej svého soupeře.
     
    0:44
    Nádherná práce v podání Piráta, který u pletiva podrazil soupeři nohy, což vedlo k dalšímu ukázkovému takedownu, který se bude počítat.
     
    1:03
    S Benkem to nevypadá vůbec dobře, v krátkém časovém sledu totiž přišel další takedown od Krištofiče. Pirát navíc dokázal vykrýt tvrdý útok na břicho.
     
    1:31
    Další strhnutý bod pro Benka, který byl po necelých dvou minutách hned čtyřikrát na zemi. Krištofič předvádí naprosto ukázkovou školu takedownů.
     
    2:14
    Benko to zkoušel dalším nepříjemným kopem na břicho, avšak tudy cestička zřejmě nevede. Chvilkový klinč překvapivě takedown nepřinesl.
     
    2:39
    Aby toho nebylo málo, tak i koncovka třetího kola nabídla takedown. Jakub Benko by potřeboval tento zápas ukončit na KO/TKO.
     
    Skončilo druhé kolo.
     
    Začalo třetí kolo.
     
    0:23
    Krištofičovi se povedlo zachytit nohu soupeře, jenomže Benko přidal několik tvrdých úderů do zátylku. Pro Piráta to znamenalo signál k dalšímu takedownu.
     
    0:56
    Aktivní klinč z obou stran, který trval snad třicet vteřin. Jakub Benko se dostal z těžké pozice, sám poté dokázal soupeře přetočit zpět k pletivu.
     
    1:13
    Benkovi se rovněž povedlo zachytit kop soupeře, Krištofič poté sám upadl na zem, což vedlo k našetření sil. Pirát zatím nemá problém s aktivitou soupeře.
     
    1:48
    Na řadu přišel další klinč u pletiva, po kterém již tradiční obrázek. Krištofič podrazil Benkovi nohu, na světě tak byl další počítaný takedown.
     
    2:13
    Ihned poté následoval další takedown, v konečném důsledku snad jedenáctý. Benkovi se poté povedl pravý hák, Krištofič byl na malý moment otřesen.
     
    Konec zápasu.
     
    Hlavní předzápas je minulostí, celkem překvapivě byl jednoznačný průběh. Samuel Krištofič totiž převedl ukázkovou školu takedownů, což stačilo na výhru v tomto duelu. Benko měl s bráněním velké problémy, sám se prezentoval řadou kopů, které ovšem nevedly k ničemu zásadnímu. Samuel Krištofič tak po zásluze vítězí, tento duel však před samotným zápasem sliboval mnohem vyrovnanější podívanou.
     
    Vítěz: S. Krištofič (na body) (00:14:26)

    David Suchý