TK Národní sportovní agentury (kon.)
koniec udalosti
TK Národní sportovní agentury k obnovení profesionálních soutěží

cz Utorok 03.11.2020, 10:00Tlačové konferencie
     
    Děkuji vám za pozornost, přeji příjemný den! (11:07:41)
     
    Nejdůležitější informace:

    - profesionální týmy mohou začít trénovat ve svých vnitřních prostorách

    - profesionální soutěže se mohou znovu rozběhnout za dodržení přísných hygienických podmínek

    - každý tým dané soutěže musí podstoupit test před každým zápasem

    - už o víkendu mohou odstartovat dvě nejvyšší fotbalové soutěže a hokejová extraliga, u Chance ligy visí otazník

    - brzy by se mohl přidat basketbal s volejbalem, u házené a florbalu je budoucnost zatím nejistá
     
    Tisková konference končí!
     
    Nehrozí u hokejových soutěží úprava termínové listiny?

    Tomáš Král: U extraligy nemusíme program tolik měnit, můžeme zápasy srazit. K tomu nám pomůže zrušená Liga mistrů, navíc bychom případně využili i některá reprezentační okna. V Chance lize je situace odlišná, protože tam máme osmnáct týmů. Předběžně to vidím na dvě kola plus play-off. Budeme ji muset zkrátit, protože bychom se do termínů už asi nevešli.
     
    Kdy vidíte reálný start extraligy a Chance ligy?

    Tomáš Král: Reálně vidím nejdříve neděli, ale situaci řešíme už od včerejška. Dvacítka už začne trénovat, my jsme tedy měli nachystanou variantu kousek za Litoměřicemi, kde by se tým připravoval. Když se ale začne hrát v extralize a první lize už o víkendu, někteří hráči by se vrátili do svých týmů.
     
    Jak vnímáte ohlasy a kritiku, že je sport nějakou výjimkou a symbolem?

    Milan Hnilička: My samozřejmě chceme, aby se děti vrátily do škol a na sportoviště. My jsme jen sport, ale pro profesionální hráče se jedná o jejich živobytí a práci, ve které je někdo omezuje. I jiná odvětví mohou nadále pracovat, ale samozřejmě záleží na dodržování opatření a přísných hygienických podmínkách.

    Dušan Svoboda: Nerozumím tomu, proč by fotbal měl být nějaký symbol. Všechna opatření mají zabránit šíření koronaviru. Většina profesionálních sportovců má 10 až 15 let života na svou kariéru, a když vypadnou na rok, může je to poznamenat. Někdo tu omezuje jejich výdělečnou činnost, ztráty fotbalu jsou enormní, ale nevidím důvod, proč by se při nastavených opatřeních, nemohlo hrát.
     
    Každý sport, který si zažádá o povolení, může mít skrze výjimky odlišné podmínky, co se týče třeba lidí na stadionech?

    Milan Hnilička: Ano, přesně tak to může být. Ty stadiony jsou samozřejmě různě velké. Musíme každé soutěži ušít podmínky na míru, dnešní situace si to vyžaduje.
     
    Můžete tedy specifikovat sporty, které se rozjedou?

    Milan Hnilička: Už jsme mluvili o fotbale a hokej. Upřímně nevím, jak na tom bude házená, zda je plně profesionální. O florbalu pochybuji, což se týká i ženských soutěží.

    Rozumím, že byste chtěli slyšet přesné detaily, ale stále nevíme, jak na tom jednotlivé soutěže budou, proto jsou nařízené tyto plošné podmínky a záleží na soutěžích, zda požádají o výjimku.
     
    Co říkáte na vyjádření pana poslance Tomáše Zdechovského, který zpochybnil testování ve fotbalové a hokejové lize?

    Dušan Svoboda: Nevím, jestli se tomu mám smát, nebo se urazit. Toho pána neznám. Pan poslanec je zvyklý asi na něco jiného, ale opakuji, že u nás probíhají přísné podmínky testování. Rád pana poslance na některý zápas pošlu.

    LFA uzavřela spolupráci s Univerzitou Karlovou, kde chceme sledovat počty pozitivních hráčů a průběh jejich nemoci. Za delší časový úsek bychom to rádi vyhodnotili a poskytli validní data. Doufejme, že o ně bude zájem.
     
    Kterých sportů se tedy výjimka týká?

    Milan Hnilička: Právě proto jsme to specifikovali jako profesionální soutěže. Víme, že to jsou dvě nejvyšší soutěže ve fotbale a v hokeji. Víme, že je to basketbal i s volejbalem, ale věřím, že se další soutěže rozběhnou.
     
    Nebyly tlaky od UEFA a IIHF, abyste začali hrát?

    Dušan Svoboda: Samozřejmě, že se na to ptali. Dost špatně se nám to vysvětlovalo, protože česká liga byla na jaře první, která odstartovala. Na podzim jsme byli naopak první, kdo s izraelskou soutěží sezonu přerušil. Nám se podařilo získat výjimkou alespoň pro účastníky evropských pohárů, protože UEFA zajímalo převážně to, aby naše kluby byly schopné odehrát evropské poháry.

    Tomáš Král: Žádné tlaky jsme necítili. Liga mistrů se nás netýká, protože byla zrušená, teď se koná Karjala. Všechny dospělé soutěže IIHF byly zrušeny, ale chtěli jsme vyřešit zejména dvacítku, kterou čeká mistrovství světa. V září jsme si říkali, že budeme jediní, kdo bude trénovat a hrát, což bude výhoda. O čtrnáct dní později jsme naopak jediní, kdo netrénuje na ledě.
     
    Víte, kolik fotbal testování stojí?

    Dušan Svoboda: Cena PCR testu je zhruba 1550 korun za jeden test. My jsme testovali v průměru 700 lidí týdně. V průběhu sedmi týdnů jsme provedli šest testovacích kol, ze kterých bylo necelých 60 hráčů a členů realizačních týmů bylo pozitivních. Zhruba 95 procent bylo nepříznakových, ostatní měli lehké příznaky.

    Všichni, kteří jsou v zápise o utkání, musí prodělat PCR test. Nejsou to jen hráči, ale jsou to také trenéři i všichni na střídačce. Kluby, které hrály kvalifikace evropských pohárů, se testovaly i před přípravnými a soutěžními zápasů. Každý takový klub měl 30 testů, v Evropě jsou to 2 až 3 testy týdně. Ty podmínky jsou velmi přísné – jezdí na zápasy většími autobusy, na hotelu musí bydlet po jednom a tak dále.
     
    Věříte, že za testování odstartuje také Chance liga?

    Tomáš Král: My se samozřejmě sejdeme i se zástupci Chance ligy. Variant je více, ale bude záležet i na cenách testů a podobně. Musím se zeptat na hygieně, které testy lze použít, protože každý má jinou cenu. Ale ano, chceme, aby se začala hrát také Chance liga.
     
    Týmy ze soutěží, které hrát nebudou, trénovat nemohou?

    Milan Hnilička: Ne ne. Když kluby nebudou schopny zaručit start jejich soutěže, platí pro ně podmínky, že se mohou připravovat ve svých vnitřních prostorách.
     
    Hokejové kluby tedy budou testovat před každým zápasem?

    Tomáš Král: Máme jinou situaci, hrajeme třikrát týdně. My se přizpůsobíme, jsme připraveni testovat před každým zápasem, ale budeme se snažit domluvit nějakou rovnici, že otestujeme třeba jednou týdně. Když budeme muset testovat před každým zápasem, budeme testovat, ale věřím, že se dokážeme domluvit na jiném řešení.
     
    Nemohou opatření některé kluby finančně zničit?

    Milan Hnilička: Omezení nejsou tolik o financování, jako o tom, aby tam byli opravdu profesionální hráči. Nemám informace, že by to někdo finančně nezvládal.
     
    Milan Hnilička: Financování a podporu sportu finišujeme, výjimky platí do 20. listopadu, kdy končí nouzový stav. Soutěže se pak mohou podle epidemiologické vývoje přerušit, nebo pokračovat. Aktuální podmínky jsou takové, jaké jsme představili a bude se finálně připravovat manuál pro kluby.
     
    Michal Šob: My děkujeme všem, kteří se na tomto rozhodnutí podíleli. Za nás to vítáme zejména na reprezentační úrovni, protože muži i ženy se připravují na kvalifikační okénka na mistrovství Evropy v Praze a také na olympijskou kvalifikaci pro Tokyo. Národní tým byl hodně nadšený, protože reprezentanti z českých klubů nemohli trénovat ve vnitřních prostorách. Když všechno dobře půjde, budeme moci odehrát soutěžní zápasy v lize a reprezentace nemusí odjet trénovat do zahraničí.

    Daniel Ryl