Veľká cena Portugalska - Moto3 Vítěz: R. Fernández (ESP) (kon.) | Veľká cena Portugalska - Moto2 Vítěz: R. Gardner (AUS) (kon.) | Veľká cena Portugalska - MotoGP Vítěz: M. Oliveira (POR) (kon.)
koniec zavodu
Veľká cena Portugalska - Moto3

Vítěz: R. Fernández (ESP)

cz Nedeľa 22.11.2020, 12:00 • Algarve International Circuit • Cestné motocykle
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Závod začíná v 11:00.
     
    Vítám tu všechny příznivce motocyklových závodů! Sezónu Mistrovství světa silničních motocyklů uzavře tento víkend Velká cena Portugalska. Vůbec poprvé se závody šampionátu MotoGP pojedou na okruhu u města Portimão a bude tedy zajímavé sledovat, jak se závodníci s neznámým prostředím popasují. Ve třídě Moto3 vyvrcholí souboj o titul mistra světa, v němž je na tom nejlépe Albert Arenas. Ve hře jsou ale také Aj Ogura (ztráta 8 bodů) a vítěz z předchozího podniku ve Valencii Tony Arbolino (ztráta 11 bodů).
     
    Okruh – Algarve International Circuit:
    Algarve International Circuit se nachází v blízkosti města Portimão. Závodiště bylo otevřeno na začátku listopadu roku 2008 finálovým podnikem světového šampionátu Superbiků. Letos sem kromě MotoGP poprvé zavítaly i vozy Formule 1. Areál zahrnuje závodní trať, dráhu pro motokáry, offroadový park a sportovní komplex.

    V aktuální podobě okruh měří 4,6 Km. Má 15 zatáček, z toho šest levotočivých a devět pravotočivých.
    Mapka okruhu.
     
    Průběžné pořadí MS:

    1. Albert Arenas (ESP/KTM) – 170 bodů
    2. Aj Ogura (JPN/Honda) – 162 bodů
    3. Tony Arbolino (ITA/Honda) – 159 bodů
    4. Jaume Masià (ESP/Honda) – 140 bodů
    5. Celestino Vietti (ITA/KTM) – 137 bodů
    6. Raúl Fernández (ESP/KTM) – 134 bodů
    7. John McPhee (GBR/Honda) – 124 bodů
    8. Darryn Binder (RSA/KTM) – 112 bodů
    9. Tacuki Suzuki (JPN/Honda) – 83 bodů
    10. Gabriel Rodrigo (ARG/Honda) – 80 bodů
    ...
    21. Filip Salač (CZE/Honda) – 30 bodů
     
    Závěrečný podnik sezóny se bohužel pojede bez české účasti. Filip Salač musel vynechat už minulý závod ve Valencii kvůli těžkému pádu ve volném tréninku. Zranění, která si přivodil, mu neumožní startovat ani v Portimãu.
     
    Kvalifikace:
    1. Raúl Fernández (ESP/KTM) 1:42.592
    2. Jeremy Alcoba (ESP/Honda) +0.118
    3. Ajumu Sasaki (JPN/KTM) +0.129
    4. Tacuki Suzuki (JPN/Honda) +0.130
    5. Aj Ogura (JPN/Honda) +0.167
    6. Albert Arenas (ESP/KTM) +0.206
     
    Závod třídy Moto3 je vypsán na 21 kol, což dává dohromady vzdálenost 96,4 Km.
    Výsledky ranního warm upu.
     
    Velký handicap do začátku závodu mají Jaume Masià a Dennis Foggia, kteří musejí absolvovat trest dvojnásobného průjezdu dlouhým kolem. A to je obrovská ztráta. Z kandidátů na titul startují ve druhé řadě vedle sebe Aj Ogura a Albert Arenas. Arenasovi v podstatě stačí jet v závodě poblíž japonského jezdce. Tony Arbolino stojí až na 27. pozici na gridu a bude to mít velmi těžké.
     
    Gabriel Rodrigo nebyl schopen vyjet do zahřívacího kola, zradila ho motorka. Pokud dokáže svůj stroj zprovoznit, bude muset startovat z boxů!
     
    Závod právě odstartoval.
     
    1
    Poslední Grand Prix sezóny byla odstartována! Raúl Fernández zůstal na prvním místě. Druhý Tacuki Suzuki, Aj Ogura se dostal na třetí příčku před Arenase!
    Start závodu se obešel bez problémů.
     
    1
    Hodně dopředu vylétl Tony Arbolino, který se z 27. pozice na startu posunul na osmnácté místo.
     
    1
    Arenas by i v této situaci, kdy jede za Ajem Ogurou, slavil titul. Ogura potřebuje ideálně vyhrát a nebo počítat s propadem Arenase.
     
    2
    Aj Ogura útočí a posouvá se na druhé místo. Tacukiho Suzukiho ale vzápětí udolal i Albert Arenas, jenž tedy věrně následuje svého rivala v boji o titul!
    Průjezd prvním kolem, v němž se posunul hodně nahoru Tony Arbolino.
     
    2
    Pořadí: R. Fernández, Ogura, Arenas, Suzuki, Alcoba, Masià...
     
    3
    Výborně jede Jaume Masià, který se dostal už na třetí místo. Španělský jezdec ale musí absolvovat dvojitý průjezd delším kolem.
     
    3
    Aj Ogura klesl až na páté místo. Albert Arenas třetí a situaci v boji o titul drží ve svých rukách.
     
    4
    Raúl Fernández využil soubojů za sebou a svůj náskok na čele navýšil na 0,7 sekundy. Druhý je už Albert Arenas.
     
    4
    Tony Arbolino bojuje. Třetí jezdec, který má ještě šanci na titul, se posunul na třinácté místo.
     
    5
    Raúl Fernández jede výborně. Svůj náskok neustále navyšuje, už je tam 1,5 sekundy na Arenase.
     
    5
    Masià absolvoval první část svého trestu a klesl na desáté místo.
     
    6
    Náskok Fernándeze přerostl už dvě sekundy! Následují Arenas, Alcoba, García, Öncü a šestý Ogura.
     
    6
    Fernández se tedy ostatním utrhl. Pronásleduje ho sedmičlenná skupina, která má náskok dalších dvou sekund na devátého Foggiu.
     
    7
    To je neskutečné, co Raúl Fernández předvádí. Vede už o čtyři sekundy!
     
    8
    Na druhou pozici se prodral Jeremy Alcoba. Za ním Albert Arenas, který má situaci pod kontrolou. Aj Ogura se navíc propadl až na osmé místo.
     
    8
    Tony Arbolino pokračuje v srdnatém výkonu. Momentálně je devátý. Připomínám, že startoval až z 27. pozice.
     
    9
    Pořadí: Fernández, Alcoba, Arenas, Sasaki, Öncü, García, Suzuki, Ogura...
     
    9
    Jaume Masià a Dennis Foggia už mají za sebou kompletní trest dvojitého průjezdu delším kolem. Přesto jsou stále na bodech. Foggia jedenáctý, Masià dvanáctý.
     
    10
    Raúl Fernández jede vlastní ligu. Na čele má náskok 7,2 sekundy před Jeremym Alcobou.
     
    10
    Fernández jezdí jako jediný ze závodníků každé kolo pod 1 minutu a 48 sekund. Nikdo z ostatních jezdců tuto metu dosud ani jednou nepokořil.
     
    11
    Skupina s Foggiou, Arbolinem a Masiou začíná pomalu snižovat své manko na jezdce, kteří bojují o pódium. Tady to může být také ještě zajímavé.
     
    11
    Aj Ogura stále setrvává na osmém místě. Přitom se potřebuje tlačit dopředu, aby vyvinul tlak na Arenase.
     
    12
    Devátý Dennis Foggia zajel poslední kolo o sekundu rychleji než skupina o druhé místo. Ta se tedy zřejmě během kola až dvou rozšíří o další jezdce.
     
    13
    Trojice Foggia, Masià a Arbolino už dojela čelní skupinu a všichni tři jezdci, kteří mají šanci na titul, jsou tedy na trati blízko sebe!
     
    13
    Aj Ogura ztratil další pozice, je až desátý. Albert Arenas si zatím může na třetím místě mnout ruce. Stále však může přijít chyba či propad.
     
    13
    Raúl Fernández drží vysoké tempo a navyšuje svůj náskok. To je neuvěřitelná dominance.
     
    14
    Dennis Foggia je po dvojitém průjezdu delší variantou kola už na pátém místě. Jeho týmový kolega Jaume Masià po odpykání stejného trestu šestý. To jsou neskutečné výkony, klidně srovnatelné s jízdou vedoucího Fernándeze.
     
    14
    Pořadí: Fernández, Alcoba, Suzuki, Arenas, Foggia, Masià...
     
    15
    Duo Leopardů Foggia – Masià už přejelo i Alberta Arenase, který je teď až sedmý!
    Jezdci týmu Leopard Foggia a Masià museli absolvovat trest dvojitého průjezdu dlouhým kolem. Přesto se dostali před lídra pořadí MS Arenase.
     
    16
    Tony Arbolino bojuje s Albertem Arenasem o sedmé místo. Aj Ogura jedenáctý.
     
    17
    Za této konstelace by byl mistrem světa stále Albert Arenas. Tony Arbolino by se v pořadí šampionátu posunul na pozici vicemistra před Oguru.
     
    17
    Dennis Foggia a Juame Masià jedou na druhém a třetím místě. Neskutečné...
     
    18
    Tony Arbolino zdolal Alberta Arenase a je šestý. Arenase nyní předjel i Aj Ogura, ten je osmý, Arenas uzavírá první desítku. I teď by měl stále titul Arenas.
     
    18
    Jaume Masià spadl ze třetího místa! Velká škoda, že svou stíhačku na pódium nedotáhne.
     
    19
    Propad Aje Ogury na dvanácté místo. Tony Arbolino sedmý. Pokud by Albert Arenas spadl, měl by při současném pořadí titul i tak!
     
    20
    Dvě kola před cílem drží svůj velký náskok Raúl Fernández před Dennisem Foggiou a Jeremym Alcobou. Pro titul si jede osmý Albert Arenas.
     
    20
    Tacuki Suzuki padá! Albert Arenas se posunul na sedmé místo. Pokud Arenas nespadne, bude mít titul. Na trati se jede o titul vicemistra. O ten bojují šestý Arbolino a devátý Ogura. Japonec teď potřebuje o místečko dopředu.
     
    21
    Aj Ogura se málem srazil s Celestinem Viettim, ale ustál to! Albert Arenas dostal varování za nedodržování limitů trati a teď z ní opět lehce vyjel. To by ještě mohl být problém!
     
    21
    Tony Arbolino pátý, Aj Ogura osmý. Momentálně platí bodová rovnost mezi oběma jezdci, Ogura potřebuje o místo dopředu, Arbolino má totiž na kontě více vítězství!
     
    Cíl
    Raúl Fernández zvítězil s téměř šestisekundovým náskokem na Dennise Foggiu a to ještě v závěru hodně polevil! Třetí dojel Jeremy Alcoba, který potvrdil, že je nováčkem roku. Mistrem světa se stává Albert Arenas, jemuž k tomu stačilo i dvanácté místo v cíli!
    Raúl Fernández dnes vyhrál s obrovským náskokem. O radost se podělil i s bratrem Adriánem, který dnes jel jako náhradník za zraněného Filipa Salače.
     
    Cíl
    Titul vicemistra nakonec získá Tony Arbolino, který dojel pátý. V cíli osmý Aj Ogura nasbíral stejný počet bodů, ale na rozdíl od Arbolina nemá na kontě žádné vítězství.
     
    Konec závodu.
     
    Albert Arenas slaví titul přímo na trati, kde mu jeho tým otevřel zmrzlinářský stánek. Pogratulovat mu přijela řada soupeřů. Zastavili se dokonce i přední jezdci MotoGP Álex Rins či Fabio Quartararo.
    Nový mistr světa a jeho zmrzlinový stánek.
     
    Tony Arbolino i Aj Ogura ztratili na mistra světa celkově pouze 4 body. Smutný může být zejména Tony Arbolino, který vynechal Grand Prix Aragónie kvůli koronavirové karanténě. Nemoc neměl, ale v letadle cestoval společně s pozitivním člověkem. Pokud by Arbolino mohl zmíněný závod absolvovat, dost možná bychom dnes oslavovali jeho.
    Mezi gratulanty nového mistra světa třídy Moto3 nescházel ani jezdec Suzuki ve třídě MotoGP Álex Rins.
     
    Raúl Fernández dnes předvedl od startu do cíle obrovskou dominanci a v cíli byl o téměř šest sekund dříve než druhý Dennis Foggia. Ten předvedl rovněž fantastický výkon, pódium m neuniklo, byť musel za trest absolvovat dvojitý průjezd delším kolem. Poprvé na bednu se postaví i nováček roku Jeremy Alcoba.

    Titul mistra světa získal Albert Arenas, jemuž stačilo k udržení na čele pořadí MS i dvanácté místo v cíli. Dnes pátý Tony Arbolino i osmý Aj Ogura na něho v celkovém hodnocení ztratili čtyři body.
     
    Konečné pořadí MS:

    1. Albert Arenas (ESP/KTM) – 174 bodů
    2. Tony Arbolino (ITA/Honda) – 170 bodů
    3. Aj Ogura (JPN/Honda) – 170 bodů
    4. Raúl Fernández (ESP/KTM) – 159 bodů
    5. Celestino Vietti (ITA/KTM) – 146 bodů
    6. Jaume Masià (ESP/Honda) – 140 bodů
    7. John McPhee (GBR/Honda) – 131 bodů
    8. Darryn Binder (RSA/KTM) – 122 bodů
    9. Sergio García (ESP/Honda) – 90 bodů
    10. Dennis Foggia (ITA/Honda) – 89 bodů
    ...
    21. Filip Salač (CZE/Honda) – 30 bodů (13:16:59)

    Martin Augustin

    Konečné pořadí MS:
    1. Albert Arenas (ESP/KTM) - 174 bodů
    2. Tony Arbolino (ITA/Honda) - 170 bodů
    3. Aj Ogura (JPN/Honda) - 170 bodů
    4. Raúl Fernández (ESP/KTM) - 159 bodů
    5. Celestino Vietti (ITA/KTM) - 146 bodů
    6. Jaume Masià (ESP/Honda) - 140 bodů
    7. John McPhee (GBR/Honda) - 131 bodů
    8. Darryn Binder (RSA/KTM) - 122 bodů
    9. Sergio García (ESP/Honda) - 90 bodů
    10. Dennis Foggia (ITA/Honda) - 89 bodů
    ...
    21. Filip Salač (CZE/Honda) – 30 bodů
    Pořadí v cíli:
    1. Raúl Fernández (ESP/KTM) 38:06.272
    2. Dennis Foggia (ITA/Honda) +5.810
    3. Jeremy Alcoba (ESP/Honda) 5.866
    4. Sergio García (ESP/Honda) +6.447
    5. Tony Arbolino (ITA/Honda) +12.998
    6. Darryn Binder (RSA/KTM) +13.065
    7. Celestino Vietti (ITA/KTM) +13.907
    8. Aj Ogura (JPN/Honda) +13.929
    9. John McPhee (GBR/Honda) +13.945
    10. Deniz Öncü (TUR/KTM) +14.438
    11. Niccolò Antonelli (ITA/Honda) +14.487
    12. Albert Arenas (ESP/KTM) +14.708
    13. Ajumu Sasaki (JPN/KTM) +19.285
    14. Carlos Tatay (ESP/KTM) +23.195
    15. Kaito Toba (JPN/KTM) +24.233
    16. Barry Baltus (BEL/KTM) +24.260
    17. Rjusej Jamanaka (JPN/Honda) +24.321
    18. Adrián Fernández (ESP/Honda) +24.425
    19. Stefano Nepa (ITA/KTM) +24.625
    20. Romano Fenati (ITA/Husqvarna) +24.672
    21. Andrea Migno (ITA/KTM) +27.637
    22. Juki Kunji (JPN/Honda) +34.490
    23. Jason Dupasquier (SUI/KTM) +34.884
    24. Riccardo Rossi (ITA/KTM) +35.003
    25. Maxmilian Kofler (AUT/KTM) +35.092
    26. Davide Pizzoli (ITA/KTM) +35.216
    27. Gabriel Rodrigo (ARG/Honda) +40.329
    28. Khairul Idham Pawi (MAL/Honda) +46.973

    Neklasifikováni:
    Tacuki Suzuki (JPN/Honda), Jaume Masià (ESP/Honda), Alonso López (ESP/Husqvarna)

    Nejrychlejší kolo:
    Raúl Fernández (ESP/KTM) 1:47.858
    Postavení na startu:
    1. řada: Raúl Fernández (ESP/KTM), Jeremy Alcoba (ESP/Honda), Ajumu Sasaki (JPN/KTM)
    2. řada: Tacuki Suzuki (JPN/Honda), Aj Ogura (JPN/Honda), Albert Arenas (ESP/KTM)
    3. řada: Niccolò Antonelli (ITA/Honda), Dennis Foggia (ITA/Honda), Jaume Masià (ESP/Honda)
    4. řada: Gabriel Rodrigo (ARG/Honda), Deniz Öncü (TUR/KTM), Sergio García (ESP/Honda)
    5. řada: Barry Baltus (BEL/KTM), Celestino Vietti (ITA/KTM), Juki Kunji (JPN/Honda)
    6. řada: Andrea Migno (ITA/KTM), Kaito Toba (JPN/KTM), Darryn Binder (RSA/KTM)
    7. řada: John McPhee (GBR/Honda), Adrián Fernández (ESP/Honda), Khairul Idham Pawi (MAL/Honda)
    8. řada: Maxmilian Kofler (AUT/KTM), Romano Fenati (ITA/Husqvarna), Stefano Nepa (ITA/KTM)
    9. řada: Riccardo Rossi (ITA/KTM), Alonso López (ESP/Husqvarna), Tony Arbolino (ITA/Honda)
    10. řada: Davide Pizzoli (ITA/KTM), Carlos Tatay (ESP/KTM), Jason Dupasquier (SUI/KTM)
    11. řada: Rjusej Jamanaka (JPN/Honda)