Tímové preteky mužov, skoky HS106, Oberstdorf Vítěz: Rakousko (kon.) | Tímové preteky mužov, beh 4x5 km, Oberstdorf Vítěz: Norsko (kon.)
koniec udalosti
Tímové preteky mužov, beh 4x5 km, Oberstdorf

Vítěz: Norsko

cz Nedeľa 28.02.2021, 15:00 • WM-Langlaufarena Ried • MS v klas. lyžovaní - severská kombinácia
     
    S těmito slovy se s vámi z Oberstdorfu loučím, ale dnešní progam na mistrovství světa v klasickém lyžování ještě nekončí! V textovém přenosu také můžete spolu s námi sledovat závod smíšených družstev ve skoku na lyžích, který startuje v 17:00, přeji příjemnou zábavu. (16:05:37)
     
    Běžecká část závodu týmů v severské kombinaci nakonec drama nepřinesla. Startovní pozice slibovaly velký souboj elitních mocností, ten ale velmi rychle utnuli sdruženáři z Norska. Na prvním úseku to tak jednoznačné nebylo, ale už na něm odpáral Espen Bjørnstad alespoň Němce Webera, což se ukázalo jako klíčové. Na druhém úseku to pak naplno rozbalil jeden z nejlepších běžců mezi kombiňáky Jörgen Graabak a bylo po legraci. Ujel Japoncům, přehnal se přes Rakušany a dovezl na předávku výrazný náskok, který už Jens Luraas Oftebro a Jarl Magnus Riiber pouze navyšovali. Riiber si tak s velkým poklidem a v poměrně výletním tempu dokráčel pro další titul mistra světa.

    Druhé místo nakonec udržel vyrovnaný tým Německa, který na stříbrnou příčku dostala především stíhací jízda Fabiana Riessleho a Erica Frenzela, ktera byla nakonec rozhodující. Vincenz Geiger v závěru hodně ztrácel, ale Lucas Greiderer ho předjet nedokázal, i když rozdíl šesti vteřin v cíli byl nakonec hodně těsný. I tak se ale Rakušané zejména díky parádní skokanské části mohou radovat z bronzové medaile, ke které vykročili proti Japoncům už na můstku a potvrdili ji kvalitním během.

    Kvarteto ze země vycházejícího slunce se musí spokojit s jasnou bramborou, pátí dojeli Finové, šestí Francouzi, sedmí Italové a osmí Češi. Bohužel, závod opravdu nepřinesl žádný nervy drásající souboj, vše bylo jasně rozdané už během třetího úseku. Věřme, že závody na velkém můstku budou napínavější a vyvrcholí velmi atraktivním týmovým sprintem.
     
    Konečné pořadí:

    1. Norsko 43:57,7
    2. Německo +42,7
    3. Rakousko +49,1
    4. Japonsko +2:13,4
    5. Finsko +2:38,7
    6. Francie +2:54,4
    7. Itálie +3:25,4
    8. Česko +4:21,3
    9. USA +5:16,1
    10. RSF +8:27,7
    11. Ukrajina +8:46,0
    12. Kazachstán +17:40,4
     
    Závod právě skončil!
     
    Cíl
    Američané, bývalí mistři světa z týmového závodu končí až jedenáctí a momentálně nemají tak silnou generaci, jako třeba před deseti, patnácti lety. Desítku uzavírá Rusko, které závod dokončilo před Ukrajinci a Kazachstánem.
     
    Cíl
    Pátí dojíždí Finové, 15 vteřin za nimi Francie, půlminutu zpět Italové a osmou příčku bez problémů udrželi Češi. Na lepší umístění to dnes nebylo, ale i tak jde o slušný výsledek, rozhodně žádný propadák.
     
    Cíl
    Japonci jsou skvělí skokani, ale severská kombinace sestává ze dvou disciplín a v běhu dnes závodníci země vycházejícího slunce neměli na soupeře nárok. Čtvrté místo s obrovskou ztrátou pro bratry Watabovi, Rjota Jamamota a Hideaki Nagaie.
     
    Cíl
    Greiderer mocně stahoval, ale okruh pro něj zkrátka nebyl dostatečně dlouhý. Geiger z posledních sil vyskákal závěrečný kopec a ve sjezdu už si pozici pohlídat, Německo je stříbrné a Rakousko nakonec po skvělé skokanské části získává s malým odstupem šesti vteřin bronz.
     
    Cíl
    Jarl Magnus Riiber v obrovském klidu a s obřím náskokem dováží norskou štafetu do cíle a Norové obhajují zlaté medaile. Riiber si klidně mohl na začátku rovinky zout lyže a dojít to pěšky, i tak by slavil spolu s Espenem Bjørnstadem, Jörgenem Graabakem a Jensem Luraasem Oftebrem titul mistrů světa!
     
    18,9km
    Riiber vypadá na rozdíl od Geigera hodně živě, Geiger i na tom krátkém okruhu o délce 5 kilometrů mele z posledního. Asi tomu nenahrává i teplé počasí a téměř deset stupňů nad nulou. Greiderer Němce stáhl na deset sekund rozdílu, ale směrem do cíle už nemá kde ty poslední sekundy najet.
     
    17,5km
    V cíli se probrali rakouští kolegové Greiderera, kteří už skoro usínali při průběhu tohoto závodu. Během jednoho kola ale Rakušané Němce nestáhnou, to by musel Geiger upadnout, což mu samozřejmě nikdo nepřeje.
     
    17,5km
    Riiber sympaticky nepolevuje v tempu a chce se naladit na další závody v příštím týdnu a potenciální další medailový sběr. Geiger už ztrácí 40 vteřin, už jen 14 vteřin zpět je Greiderer, o kterém ale Geiger dobře ví a dostihnout se nenechá.
     
    16,4km
    Jamamoto doveze japonský tým znovu a poměrně tradičně na nepopulárním čtvrtém místě 40 vteřin za ním momentálně jede Fin Hirvonen.
     
    16,4km
    Jarl Magnus Riiber v pohodě kontroluje a navyšuje svůj náskok, který před Geigerem narostl na 32 vteřin. Za Němci je 18,5 sekundy zpátky Greiderer a ani jeden ze závodníků se nemusí nikam hnát a může si užít medailovou jízdu.
     
    14,9km
    Greiderer vyjel do svého úseku 20 vteřin za Geigerem a půl minuty před Jamamotem, tady je to jasnější než výsledek voleb v Rusku. Finsko jede páté, Francouzi jsou šestí a Italové sedmí, za nimi s odstupem nakonec až 40 vteřin jedou Češi. Měnit pozice v první osmičce už se nebudou.
     
    14,9km
    Poslední předávka je tady. I když Frenzel dělal, co mohl, a odpáral Seidla, tak, jak měl a chtěl, na Nory stačit nebude. A jasný dominátor posledních let Jarl Magnus Riiber si bude moci v Oberstdorfu dát jen takovou nedělní odpolední vyjížďku, na jejímž konci ho čeká další titul mistra světa.
     
    13,9km
    Oftebro sice proti Frenzelovi na posledních metrech něco ztratil, rozdíl 27 sekund je ale na míle vzdálen od toho, aby Němci byť koutkem duše mohli pomýšlet na zlato. Seidl už se dívá na druhou pozici s odstupem téměř 20 sekund, na Japonce je ale díra dostatečná a tak je před blížícím se posledním úsekem jasně rozdané pořadí na stupních vítězů.
     
    12,5km
    V polovině třetího úseku projel Japonec Jošito Watabe jako čtvrtý s nedostižnou ztrátou před sebou a velkou dírou za sebou. Pátí jsou Finové, 14 vteřin za nimi Francie a pak Itálie. Skvěle jede na lyžích Lukáš Daněk, který se dokáže přibližovat Italovi Costovi, i když jen nepatrně.

    Adam Kodet

    Konečné pořadí
    1. Norsko 43:57,7
    2. Německo +42,7
    3. Rakousko +49,1
    4. Japonsko +2:13,4
    5. Finsko +2:38,7
    6. Francie +2:54,4
    7. Itálie +3:25,4
    8. Česko +4:21,3
    9. USA +5:16,1
    10. RSF +8:27,7
    11. Ukrajina +8:46,0
    12. Kazachstán +17:40,4
    Výsledky skokanské části
    1. Rakousko 527,8 b
    2. Německo +0:25
    3. Japonsko +0:30
    4. Norsko +0:35
    5. FInsko +1:30
    6. Francie +1:54
    7. Itálie +2:15
    8. Česko +2:26
    9. USA +2:50
    10. Ukrajina +4:43
    11. RSF +4:52
    12. Kazachstán +7:46
    Startovní listina
    1. Kazachstán (Vjačeslav Bočkarjov, Eldar Orussajev Barkov, Arťom Galunin)
    3. Ukrajina (Viktor Pasičnik, Dmytro Mazurčuk, Oleksandr Šumbarec, Vitalij Hrebenjuk)
    4. USA (Ben Loomis, Taylor Fletcher, Jared Shumate, Niklas Malacinski)
    5. Česko (Tomáš Portyk, Jan Vytrval, Lukáš Daněk, Ondřej Pažout)
    6. Francie (Matteo Baud, Gael Blondeau, Antoine Gerard, Laurent Muhlethaler)
    7. Itálie (Aaron Kostner, Raffaele Buzzi, Alessandro Pittin, Samuel Costa)
    8. Finsko (Perttu Reponen, Eero Hirvonen, Otto Niittykoski, Ilkka Herola)
    9. Japonsko (Hideaki Nagai, Jošito Watabe, Akito Watabe, Rjota Jamamoto)
    10. Rakousko (Lukas Klapfer, Johannes Lamparter, Mario Seidl, Lukas Greiderer)
    11. Norsko (Espen Bjørnstad, Jarl Magnus Riiber, Jörgen Graabak, Jens Luraas Oftebro)
    12. Německo (Fabian Riessle, Terence Weber, Vincenz Geiger, Eric Frenzel)