Kanada – Česko 10:3 (kon.) | Fínsko – Švajčiarsko 2:0 (kon.) | Švédsko – USA 5:2 (kon.)
koniec
Fínsko
2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Švajčiarsko
cz Utorok 04.05.2021, 00:30 • Children's Health StarCenter, Euless (USA) • Majstrovstvá sveta U18 • Štvrťfinále
Partner:
     
    Nejlepší hráči utkání

    Kevin Pasche (SUI) brankář
    Samu Salminen (FIN) vítězný gól (02:58:07)
     
    Hokejisté Švýcarska utrpěli hodně hořkou porážku, když ve čtvrtfinále byli Finům více než vyrovnaným soupeřem, jenže dnes nedokázali využít dvě obrovské šance, po kterých ihned přišel trest Suomi. Obě dvě a obrovské příležitosti Švýcarů měl Louis Robin, který v polovině utkání našel místo odkryté sítě levý beton výtečně chytajícího Akua Koskenvua a ve třetí části ho nepřekonal ani z trestného střílení. Kruté tresty za neproměněné šance přišly z finské hokejky Samua Salminena a Aleksiho Heimosalmiho. Konečný výsledek parádního střetnutí. Finsko 2 Švýcarsko 0.
     
    Konec zápasu.
     
    59:19
    Švýcaři odvolali minutu a osm sekund před koncem svého brankáře a nyní se dostali ke střele na pravém křídle, Aku Koskenvuo ale jejich pokus kryl. Timeout.
     
    59:00
    Do konce dnešního utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    58:11
    Lilian Garessus se ocitl před finskou brankou ve velké šanci po přihrávce spoluhráče zpoza ní, jenže z blízkosti Akua Koskenvua nepřekonal!
     
    56:04
    Do konce utkání zbývají necelé čtyři minuty a Švýcaři zřejmě brzo zkusí odvolat svého brankáře nebo ne?
     
    53:44
    Ze zápasu uběhly další tři minuty a Švýcaři se snaží vrátit zpět do zápasu, jenže Finové dobře brání. Ve třetí třetině není vidět tolik střel a je to velká bitva.
    50:42 Aleksi HEIMOSALMI - 2:0
     
    50:42
    Finsko právě vstřelilo branku!
    ALEKSI HEIMOSALMI na levém křídle vlétl do útočného pásma jako rychlík a na přední levé tyči poté dokázal puk zvednout nad rameno Kevina Pascheho! Finsko odskakuje na rozdíl dvou gólů a teď to budou mít Švýcaři hodně těžké. Gól opět přišel po jejich zahozené šanci!
     
    50:16
    Aleksi Heimosalmi vypálil na pravém křídle od modré čáry a na přední tyči teď dobře zasáhl Kevin Pasche. Brankář toho moc neviděl, ale zasáhl levým betonem.
     
    49:37
    Finové nepřesně rozehráli podél střídaček a následovalo zakázané uvolnění. Skóre je 1:0.
    46:45 Trestné střílení
     
    46:45
    Louis Robin měl teď možnost vyrovnat během trestného střílení, jenže faul Finska nedokázal potrestat a Aku Koskenvuo podržel Suomi!
     
    46:42
    Samu Tuomaala sekl Louise Robina v samostatném úniku a vzápětí bude následovat trestné střílení!
     
    44:41
    Finsko předvádí perfektní vstup do závěrečné třetí třetiny a pálí o sto šest. Kevin Pasche předvedl skvělý zákrok proti střele od modré čáry a přerušil hru. 1:0.
     
    42:26
    Kasper Kulonummi vzápětí taktéž vystřelil na pravé straně od modré čáry a střelou zápěstím mířil mezi betony brankáře, Kevin Pasche je ale včas sevřel.
     
    41:28
    Joakim Kemell předvedl na pravém křídle pěkný zpětný oblouk a od modré čáry napřáhl ke střele zápěstím, která byla na přední tyči sražena mimo branku hostí.
     
    40:01
    Začala třetí třetina.
     
    Třetí třetina začne přibližně v 2:18.
     
    Aku Koskenvuo vytáhl v polovině utkání spektakulární zákrok levým betonem v momentě, kdy měli Švýcaři stoprocentní šanci a více ze hry. V poslední minutě druhé třetiny ovšem Dario Sidler předvedl nechutný faul kolenem a Finové ho pouhé tři sekundy před koncem druhé části potrestali, když se prosadil po nádherné souhře Samu Salminen. Skóre po druhé třetině zajímavého střetnutí. Finsko 1 Švýcarsko 0.
     
    40:00
    Druhá třetina skončila.
    39:56 Samu SALMINEN - 1:0
     
    39:56
    Finsko právě vstřelilo branku!
    SAMU SALMINEN dostal nádhernou diagonální přihrávku z vrcholu levého kruhu pro vhazování od Samua Tuomaaly a na vzdálenější pravé tyči z blízkosti zametl puk do prázdné brány! Finsko využilo přesilovou hru a konečně tak prolomilo bezbrankové skóre dnešního utkání. Skóre je 1:0. Asistence: Samu Tuomaala a Miko Matikka.
     
    39:06
    Ville Koivunen schytal nepříjemný hit na obranné modré čáře, kde ho kolenem sestřelil Dario Sidler. Obránce Švýcarska dostal menší trest za úder do hlavy plus deset minut za nesportovní chování. Odpyká Liekit Reichle. Finsko má obrovskou šanci skórovat.
     
    39:00
    Do konce druhé třetiny zbývá odehrát 1 minuta.
     
    38:47
    Aku Koskenvuo převedl během 30 sekund dva dobré zákroky, když ukryl střelu z pravého křídla v lapačce a následný pokus Švýcarů z levé strany v náručí.
     
    37:40
    Švýcaři dobře rozpohybovali puk a dostali se k prudké střele bez přípravy na bodu levého kruhu pro buly, brankář Aku Koskenvuo ale poté zasahovat nemusel.
     
    36:25
    Oliver Kapanen chtěl nyní zabránit rychlému protiútoku Švýcarů a dostal dvě minuty za držení. Přesilová hra.
     
    35:39
    Švýcarsko potvrzuje, že má tragický útok, zatímco Finsko naopak nepotvrzuje, že má druhý nejlepší ofenzivu mistrovství, a tak je stav stále bezbrankový.
     
    34:04
    Vyloučený Tiziano Pauchard opustil trestnou lavici a Finsko nevyužilo ani jednu ze čtyř přesilových her.
     
    33:38
    Finsko skvěle rozpohybovalo puk a Kevin Pasche předvedl několik skvělých zákroků. Poslední střela skončila v jeho náručí! Přerušení hry.
     
    32:06
    Brad Lambert chtěl na levém křídle proniknout do útočného pásma a do cesty se mu postavil couvající Tiziano Pauchard, který poté dostal dvě minuty za nedovolené bránění. Čtvrtá přesilová hra pro Finsko.
     
    31:20
    Po další komerční přestávce si Finsko vytvořilo dobrý tlak, jenže Švýcaři odolali a navíc mohli vyrazit do rychlého protiútoku, který se ovšem nakonec nekonal.
     
    29:39
    Finsko během posledních minut trestuhodně přestalo bruslit a Švýcarsko je rázem výrazně lepším týmem. Dokumentuje to jeho poslední a obrovská příležitost.
     
    28:12
    Švýcarsko mělo před TV přestávkou obrovskou příležitost, když z levého křídla přilétlo nahození na vzdálenější pravou tyč a zřejmě Louis Robin mohl skórovat do prázdné brány, jenže Aku Koskenvuo vytáhl spektakulární zákrok, když ho vychytal levým betonem! Švýcaři byli blízko!
     
    26:50
    Hokejisté Švýcarska dnes zatím hrají velice dobře a překvapivě jsou tedy Finsku vyrovnaným soupeřem. Zejména po přestávce je zápas velice vyrovnaný.
     
    24:31
    Lian Bichsel vystřelil na pravém křídle od modré a jeho střela z otočky málem skončila překvapivě gólem, protože kotouč byl těsně před bránou tečován a o vlásek minul vzdálenější levou tyč!
     
    22:22
    Suomi se vzápětí snažili prosadit na opačné straně útočného pásma, jenže jejich vstup do něj jim nyní překazilo postavení mimo hru. Vhazování před modrou.
     
    21:21
    Finové bleskově dobruslili nahození ze středního pásma a na bodu pravého kruhu poté přišla tvrdá rána bez přípravy, Kevin Pasche byl ale na přední tyči připraven.
     
    20:01
    Čeští hráči bohužel prohráli s Kanadou 10:3 a žádné překvapení se k naší radosti nekonalo, částečné je ale zde, protože utkání zatím gól po první části nepřineslo.
     
    20:01
    Začala druhá třetina.
     
    Druhá třetina začne přibližně v 1:29.
     
    Hokejisté Finska tedy nenašli během úvodních dvaceti minut na švýcarskou obranu recept a Kevin Pasche zatím překvapivě drží čisté konto. Hodně mu pomáhají spoluhráči, kteří zablokovali obrovské množství střel. Finsku nepomohly ke vstřelení branky ani tři přesilové hry, z nichž třetí bude pokračovat po přestávce. Po první třetině duelu překvapivě. Finsko 0 Švýcarsko 0.
     
    20:00
    První třetina skončila.
     
    19:01
    Attilio Biasca nechtěl pustit Finy mezi kruhy pro buly ke střele a byl poté vyloučen na dvě minuty za sekání.
     
    19:00
    Do konce úvodní části utkání zbývá odehrát 1 minuta.
     
    18:26
    Oliver Kapanen byl ve středovém kruhu nepříjemně držen, rozhodčí ale nevylučovali a Finové se dostali v levém kruhu ke střele zápěstím, která skončila mimo.
     
    17:30
    Joakim Kemell mohl na pravém křídle proniknout do útočného pásma, jenže se na modré čáře rozhodl pro kličku a akci Finů poté zastavilo postavení mimo hru.
     
    16:48
    Finové bruslí skvěle, dostávají se do střeleckých pozic a hodně často pálí i bez přípravy, což je pro brankáře vždy složité, hodně mu ale dnes pomáhají bloky hráčů.
     
    15:18
    Na oficiálních stránkách IIHF se psalo, že by dnes Švýcaři mohli být mnohem nepříjemnějším soupeřem než před dvěma lety, a zatím se to tedy potvrzuje.
     
    14:26
    Švýcaři se ocitli na pravém křídle v postavení mimo, a přestože to vypadalo, že Lian Bichsel poté zamíří na trestnou lavici, nakonec usedl na mantinel střídačky.
     
    13:33
    Finové mají puk častěji na svých hokejkách a nyní opět operovali v útočném pásmu, jenže Aleksi Heimosalmi nedokázal kotouč před pravým kruhem zpracovat.
     
    11:30
    Jeden z finských obránců nyní předvedl hodně špatnou rozehrávku, kterou na pravém křídle vystihl Nicolas Perrenoud, a pak rychle hledal na vzdálenější levé tyči brány Benjamina Bougroa, poslední jmenovaný muž ale našel pouze náruč finského brankáře! Aku Koskenvuo drží nulu.
     
    10:36
    Vypadalo to na finský gól, jenže poslední střela z vrcholu levého kruhu pro vhazování teď byla přizvednuta do ochranné sítě! Dva velké bloky!
     
    09:45
    Jimi Suomi rozdával na ose útočného pásma puky do stran a Finsko vypálilo bez přípravy na vrcholu levého kruhu pro vhazování, rána ale zamířila mimo bránu.
     
    08:39
    Liekit Reichle zbytečně fauloval za finskou bránou a rozhodčí mu vzápětí udělili menší trest za hákování.
     
    08:07
    Švýcarsko teď rozehrálo podruhé během pár sekund nepřesně podél trestných lavic, znovu se ale nepískalo zakázané uvolnění a rozehrával tedy Aku Koskenvuo.
     
    07:18
    Samu Salminen a Lian Bichsel se do sebe pustili před boxem časoměřičů, jednalo se ale pouze o drobné pošťuchování po přerušení hry. Nevylučuje se tak.
     
    05:57
    Aleksi Heimosalmi vystřelil na pravém křídle od modré čáry a puk mířil mezi betony švýcarského brankáře, těsně před ním ale zablokoval střelu jeden z obránců.
     
    05:18
    Joakim Kemell dobře zamíchal s pukem v levém kruhu pro vhazování a poté chtěl střelou zápěstím zamířit pod horní tyč, jeho pokus ale skončil v ochranné síti.
     
    04:09
    Finové mají úvodní přesilovou hru a po vyhraném vhazování se dostali ke střele na bodu pravého kruhu, Kevin Pasche ale dobře zasáhl svým levým betonem.
     
    03:46
    Vincent Despont teď byl vyloučen na dvě minuty za napadení a Finsko si zahraje v úvodu přesilovou hru.
     
    02:28
    Jan Spring na levém křídle pronikl do útočného pásma a po krátké kolmé přihrávce napřáhl k táhlé střele od modré čáry, která skončila v náručí Akua Koskenvua.
     
    00:56
    Finská reprezentace přečkala úvodní tlak ze strany Švýcarska a nyní ukazuje, proč je dnes obrovským favoritem. Střela od modré čáry byla sražena do rohu.
     
    00:29
    Samu Tuomaala se řítil na ose ledové plochy sám na bránu, pátou díru mezi betony švýcarského brankáře ale nenašel a neprosadil se ani u pravé tyče dorážející Samu Salminen! Obrovská šance!
     
    00:01
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Finsko: Koskenvuo (Helomaa) – Heimosalmi, Vilén (A), Leppänen, Suomi, Malinen, Juusola, Kulonummi – Tuomaala, Koivunen, Salminen (C) – Ruusunen (A), Kemell, Päivärinta – Lambert, Kapanen, Yliniemi – Väisänen, Matikka, Huuhtanen. Hlavní trenér:  Petri Karjalainen.

    Švýcarsko: Pasche (Croce) – Sidler (C), Zanetti, Cantin, Bichsel, Streule, Despont, Pauchard – Robin (A), Garessus, Taibel – Biasca, Truog, Henry – Bougro, Perrenoud, Nicolet (A) – Spring, Reichle, Jabola-Prada. Hlavní trenér: Marcel Jenni.

    Rozhodčí: Christoffer Holm (SWE), Peter Schlittenhardt (USA). Čároví: Tommi Niittyla (FIN), Roman Slavikovskij (RUS).
     
    ŠVÝCARSKO

    Švýcarsko vstřelilo na letošním mistrovství světa pouze šest gólů a čtyři z nich navíc proti devátému Lotyšsku. Svěřenci nezkušeného trenéra a také dvojnásobného olympionika Marcela Jenniho mají obrovský problém v ofenzivě, což potvrzuje fakt, že je nejproduktivnějším hráčem týmu obránce Dario Sidler, který zaznamenal tři body za tři asistence. Finsko už vstřelilo 24 branek.
     
    FINSKO

    Finsko bylo v posledním zápase proti USA hodně blízko vítězství, jenže pouhé dvě sekundy před vypršením normální hrací doby o něj přišlo a nakonec prohrálo po prodloužení 5:4. Vyrovnávací gól Američanů obstaral dvě sekundy před koncem Ty Gallagher. Navzdory své porážce ovšem Finové skupinu B vyhráli a pod vedením trenéra Petriho Karjalainena našli způsob, jak uspět.
     
    Hokejisté finské reprezentace zakončili na MS úvodní předkolo dramatickým zápasem proti USA a věří, že je ve čtvrtfinále proti Švýcarsku čeká příjemná jízda za vítězstvím podobně jako proti Německu, které smetli ve skupině B vysoko 10:0. Oba týmy se potkaly v roce 2019, když Finsko zdemolovalo Švýcary vysoko 12:0.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 00:30.

    Tomáš Reiner

    Góly a asistencie: 40. Salminen (Tuomaala, Matikka), 51. Heimosalmi


    Fínsko: Koskenvuo (Helomaa) – Heimosalmi, Vilén (A), Leppänen, Suomi, Malinen, Juusola, Kulonummi – Tuomaala, Koivunen, Salminen (C) – Ruusunen (A), Kemell, Päivärinta – Lambert, Kapanen, Yliniemi – Väisänen, Matikka, Huuhtanen.
    Švajčiarsko: Pasche (Croce) – Sidler (C), Zanetti, Cantin, Bichsel, Streule, Despont, Pauchard – Robin (A), Garessus, Taibel – Biasca, Truog, Henry – Bougro, Perrenoud, Nicolet (A) – Spring, Reichle, Jabola-Prada.

    Rozhodca: Christoffer Holm (SWE), Peter Schlittenhardt (USA). Čároví: Tommi Niittyla (FIN), Roman Slavikovskij (RUS)