Rosol – Griekspoor 0:2 (kon.) | Paulson – Martin 0:2 (kon.)
Kolář – Nagal 0:2 (kon.) | Kopřiva – Marčenko 2:1 (kon.)
koniec
Vít Kopřiva
Vít Kopřiva (Q)
2
6 64 7  
Ilja Marčenko
Ilja Marčenko
1
2 7 66  
cz Utorok 04.05.2021, 13:01 • Kurt č. 4, Štvanice, Praha • Challenger Praha (antuka) • 1. kolo
Predzápasové kurzy
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 12:00.
     
    Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné úterní odpoledne! Vítám vás při sledování 1. kola challengerového turnaje v Praze, u zápasu mezi Vítem Kopřivou a Iljou Marčenkem.
     
    Vít Kopřiva momentálně okupuje 270. místo v žebříčku ATP. Challengery hraje od začátku sezóny, přičemž největšího úspěchu dosáhl na tvrdém povrchu v Petrohradu a minulý týden na antuce v Římě, kde shodně došel do semifinále. Ostravského turnaje se třiadvacetiletý rodák z Bílovce minulý týden neúčastnil, ale podnik v hlavním městě si již ujít nenechal. Pro účast v hlavní fázi pavouka musel podstoupit náročnou kvalifikaci, v níž vyřadil Sebastiana Baéze a Jurije Rodionova, na oba soky potřeboval tři sety.
     
    Ilja Marčenko je zkušený třiatřicetiletý Ukrajinec, aktuálně působící na 162. pozici žebříčku. V letošní sezóně dosáhl velmi dobrých výsledků, ale všech na tvrdém povrchu. Opanoval turnaj v italské Bielle, na stejném místě se v průběhu dalších týdnů ještě dvakrát podíval do semifinále. Na antuce v letošní sezóně absolvoval jediný zápas, a to ve snaze kvalifikovat se na turnaj kategorie ATP 2050 ve španělské Marbelle, v prvním kole kvalifikace ovšem podlehl ve třísetové bitvě Indovi Sumitu Nagalovi.
     
    Vzájemné zápasy

    Tenisté se proti sobě postaví poprvé.
     
    Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Ilja Marčenko.
     
    0:0
    Utkání právě začalo.
     
    15-0
    První fiftýn střetnutí patří domácímu tenistovi. Ten skvěle přešel z obrany do útoku, závěrečný forhend na pravou lajnu neměl chybu.
     
    30-0
    Forhendová přestřelka opět pro bílovského rodáka. V klíčový moment zahrál Marčenkovi do bekhendu, s čímž Ukrajinec nepočítal a u míčku byl pozdě.
     
    40-0
    První gem a tři brejkboly pro Víta Kopřivu! Kraťas určitě mohl být lepší, ale účel splnil. Ukrajinec ještě míček vrátil, avšak na prohoz po lajně neměl nárok.
     
    1:0
    Parádní vstup třiadvacetiletého Čecha do zápasu. Znovu ukázal sílu ve forhendu, který pod velkým úhlem vypálil tvrdě po pravé lajně. Soupeř v záklonu vrátil míček do zámezí.
    0:0; 1:0 - Vít Kopřiva
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Ilja Marčenko poprvé v utkání tlačil, přesto kýžený premiérový fiftýn nevybojoval. Forhendu po lajně dal totiž přílišnou délku.
     
    30-0
    A další nevynucená chyba třiatřicetiletého tenisty z Ukrajiny. Ten podruhé v řadě přestřelil z forhendové strany.
     
    30-15
    Kopřiva daroval sokovi první bod dvojchybou.
     
    30-30
    Ještě to bude boj o druhý gem. Rodák z Dniprodzeržynsku tentokráte udržel přesnější ruku a pevnější nervy, Čech zapsal svou první nevynucenou chybu z bekhendu.
     
    40-30
    Výborně. Důležitý fiftýn míří za Kopřivou, jenž se po servisu udržel v tlaku. Po kvalitním bekhendu reagoval Marčenko úderem ze stejné strany pod pásku.
     
    2:0
    Bekhendový return doplachtil za základní čáru. Bílovský rodák potvrzuje brejk a ujímá se vedení 2:0.
    0:0; 2:0 - Vít Kopřiva
     
    0-15
    Kopřiva v defenzivě vytáhl fantastický křižný forhend, na nějž Marčenko odpověděl hodně vysokým forhendem. I on ovšem zvládl přechod z defenzivy do ofenzivy, a to nechytatelným forhendem do levého růžku.
     
    0-30
    Vít Kopřiva tlačil, ale srovnání skóre v gemu se nedočkal. Ukrajinec zabodoval kratším obranným forhendem, proti němuž hrál protihráč do zámezí.
     
    0-40
    Kraťas se Ilju Marčenkovi vůbec nepovedl. Domácí hráč doběhl míček s velkou časovou rezervou, jeho kontrakraťas však skončil v síti.
     
    15-40
    Čistá hra se nekoná. Opět byl Kopřiva s přehledem u zkrácení hry, tentokráte hrál forhend na základní lajnu. Vysoký lob Ukrajince doletěl za základní lajnu.
     
    2:1
    Třiadvacetiletá rodák z Bílovce napálil forhendový return do deblového koridoru. Marčenko získává první gem a snižuje na 1:2.
    0:0; 2:1 - Ilja Marčenko
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    0-15
    Ilja Marčenko se dostal do tempa a pomalu dává zapomenout na nejistý úvod střetnutí. Konkurenta rozběhal ze strany na stranu, jeho závěrečný bekhend za základní čáru jistil očima.
     
    0-30
    Hodně nepovedené zkrácení hry v podání Kopřivy. Ukrajinec zůstal stát na základní čáře, protože si byl vědom že balónek nemá šanci přeletět síť.
     
    0-40
    Třiatřicetiletá rodák z Dniprodzeržynsku disponuje třemi brejkboly. Zahrát delší bekhendový return byla dobrá volba, Kopřiva v záklonu napálil pásku.
     
    15-40
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    30-40
    Podání ven z kurtu doplnil domácí tenista o nechytatelný forhend na opačnou stranu. Měl i notnou dávku štěstí, balónek těsně lízl lajnu.
     
    2:2
    Bohužel, třetí brejkbol již Kopřiva odvrátit nedokázal. Po kratším bekhendovém returnu poslal bekhend k základní čáře a vydal se na síť, ale Marčenko jej dokázal prohodit křížem.
    0:0; 2:2 - Ilja Marčenko
     
    15-0
    Cestu za potvrzením brejku nezačal Marčenko ideálně. Sice trefil první podání, jenže vzápětí selhal při nalitém forhendu, trefil deblový koridor.
     
    30-0
    Parádní hra v podání Víta Kopřivy, jenž bojuje o před malou chvílí ztracenou výhodu brejku. Soupeře si vodil od počátku výměny, v jejím závěru zahrál povedený kraťas a ještě lepší prohoz po lajně.
     
    30-15
    Bekhendový return skončil v síti.
     
    40-15
    Forhend Marčenka hraný rychle po odskoku zastavila páska, což znamená jediné, Kopřiva má výhodu dvou brejkbolů!
     
    3:2
    Stačil mu jeden. Bekhendový return přeletěl pásku, a to bylo vše, co český hráč pro proměnění brejkbolu musel udělat. Ukrajinec ze stejné strany trefil síť.
    0:0; 3:2 - Vít Kopřiva
     
    3:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:2
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    30-0
    Marčenko vytáhl parádní forhendový return po lajně, ale odpověď Kopřivy? Klobouk dolů! Český tenista pod velkým úhlem vypálil nechytatelný kratší forhend, za nímž soupeř běžel marně.
     
    40-0
    Ukrajinec poslal return z forhendové strany za základní lajnu.
     
    40-15
    Ilja Marčenko zatlačil konkurenta pod tlak a ještě nevzdává boj o šestý gem zápasu. Na prudký křižný forhend odpověděl Čech přetaženým bekhendem.
     
    4:2
    Druhý gembol již Vít Kopřiva přetavil v zisk hry. Potvrdil tak brejk a udělal důležitý krok směrem k zisku prvního setu. Forhendový úder třiatřicetiletého Ukrajinec doplachtil do území pro čtyřhru.
    0:0; 4:2 - Vít Kopřiva
     
    15-0
    Rodák z Dniprodzeržynsku udělal všechno na jedničku, kromě finální fáze. Zdařilým kraťasem si Kopřivu přitáhl k sítě, dobře myšlený prohoz po lajně však odpálil za základní čáru.
     
    30-0
    A další fiftýn pro bílovského rodáka. Ten vrátil hráčovi na servisu po podání ještě dva údery, načež se dočkal jeho nevynucené forhendové chyby.
     
    30-15
    Chyboval rovněž domácí tenista. Ten postupně získával ve výměně navrch, ve finále ovšem umístil bekhend těsně pod pásku.
     
    30-30
    Eso na kříž.
     
    40-30
    Vít Kopřiva disponuje brejkbolem. Opanoval vyrovnanou rozehru, na jejímž konci Marčenko nečistým způsobem trefil forhend.
     
    5:2
    Křižný bekhend Ukrajince skončil v síti. Třiadvacetiletý český hráč využil jediný brejkbol a po krátké přestávce půjde podávat na vítězství v prvním setu.
    0:0; 5:2 - Vít Kopřiva
     
    5:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:2
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Osmý gem otevřel Vít Kopřiva přímým bodem po podání na téčko.
     
    30-0
    Bekhendový return Marčenka vyletěl za základní lajnu.
     
    30-15
    Těsně, ale přece doletěl Kopřivův křižný bekhend mimo vymezené území. Marčenko se ještě nevzdává.
     
    40-15
    Jenže potřetí v průběhu jediného gemu zkazil return, bude tedy čelit dvěma soupeřům setbolům.
     
    6:2
    Úvodní dějství je minulostí! Vít Kopřiva poslal nepříjemný servis na tělo konkurenta, Marčenko reagoval příliš dlouhým returnem.
    1:0; 6:2 - Vít Kopřiva
     
    0:0
    Začíná druhý set.
     
    0-15
    Do druhého setu vstoupil lépe servírující Ilja Marčenko. Za jeho forhendovém do pravého růžku kurtu sprintoval Čech bez úspěchu.
     
    15-15
    Rodák z Dniprodzeržynsku zapisuje premiérovou dvojchybu.
     
    15-30
    Tu okamžitě vykompenzoval nechytatelným servisem na kříž.
     
    30-30
    Kopřiva pět srovnává stav úvodního gemu druhé sady. Proti bekhendu soka couval, míček nakonec spadl za základní lajnu.
     
    40-30
    Brejkbol! Forhendovou přestřelku opanoval domácí tenista, jenž posadil závěrečný úder k základní čáře, Ukrajinec napálil míček za základní čáru.
     
    40-40
    Třiatřicetiletý Ukrajinec měl velké štěstí, protože jeho obranný bekhend lízl základní lajnu. Překvapený Kopřiva odpověděl úderem pod pásku.
     
    A-40
    Přichází druhá příležitost k brejku. Tentokráte Marčenko podobné štěstí jako před malou chvílí neměl. Bekhend se od pásky odrazil zpět na jeho stranu.
     
    40-40
    Páska tentokráte hrála v neprospěch českého tenisty, jehož bekhendový úder nenašel cestu na polovinu protivníka.
     
    A-40
    V posledních výměnách hraje prim páska. Nyní hrála pro změnu ve prospěch Kopřivy, bekhendový return se od ní odrazil nechytatelně na stranu Marčenka.
     
    40-40
    Český hráč bojoval ze všech sil, ale nakonec byl nucen kapitulovat. Proti nabíhanému forhendu poslal lob až za základní čáru.
     
    40-A
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    0:1
    Dramatický úvodní gem druhé sady nakonec vybojoval servírující Marčenko. V delší výměně tahal za delší konec provazu, Kopřiva v jejím finále přestřelil.
    1:0; 0:1 - Ilja Marčenko
     
    0:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    0:1
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    30-0
    Vít Kopřiva si dal hodně záležet s úderem z bekhendové strany. Míček lízl boční čáru, načež Ukrajinec trefil balónek nečistě.
     
    40-0
    Bekhendový return vyletěl do deblového koridoru.
     
    40-15
    Ilja Marčenko potrestal slabší druhý servis soka. Dělový forhendový return napálil nechytatelně po levé lajně.
     
    1:1
    Další drama Vít Kopřiva nepřipustil. Po servisu na téčko returnoval ukrajinský tenista pod pásku.
     
    15-0
    Dlouhá rozehra ve prospěch českého hráče. Ten si poradil s tím, že mu konkurent neustále střílel do bekhendu, nakonec chyboval Ukrajinec
     
    15-15
    Eso na kříž.
     
    15-30
    To je škoda. Bílovský rocák tahal za delší konec provazu, bohužel ve finále trefil ve snaze o bekhend po lajně jenom pásku.
     
    15-40
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    1:2
    Ilja Marčenko si udržel i druhé podání v rámci druhé sady a opět tak vede. Po vysokém returnu soka napálil tvrdý forhend do levého rohu, na nějž Čech odpověděl příliš dlouhým úderem.
    1:0; 1:2 - Ilja Marčenko
     
    1:2
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:2
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Hned ze servisu si Vít Kopřiva vytvořil pozici útočícího tenisty. Tu přetavil v zisk fiftýnu, za forhendem kros natahoval Marčenko raketu marně.
     
    30-0
    Rodák z Bílovce přerušil výměnu v domnění, že return soka doplachtil za základní čáru. A umpirový rozhodčí mu dal za pravdu.
     
    30-15
    Rodák z Dniprodzeržynsku snižuje. Podržel balónek ve výměně, ačkoli po většinu času bránil. Následně Kopřiva minul kurtu dělovým forhendem.
     
    40-15
    Dva gemboly. Třiadvacetiletý český tenista rozběhal soupeře ze strany na stranu, ten při bekhendu hraném v hluboké defenzivě minul vymezený prostor.
     
    2:2
    Return Marčenka zastavila páska. Vít Kopřiva bez problémů srovnal stav ve druhém dějství na 2:2.
    1:0; 2:2 - Vít Kopřiva
     
    0-15
    Bekhendový return Kopřivy dopadl těsně za pásku. Ilja Marčenko měl při forhendu snadnou práci, míček napálil mimo dosah konkurenta.
     
    0-30
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    15-30
    Vít Kopřiva v defenzivě vykouzlil povedený forhendový křižný úder. Marčenko zabojoval, ale ve velkém předklonu nezvládl míček poslat nad síť.
     
    15-40
    Dělové podání ven z dvorce Kopřiva tečoval pouze rámem rakety.
     
    2:3
    Stále platí, že tenisté jsou ve druhém setu na servisu stoprocentní. Český hráč nezvládl nabíhaný bekhend na síť, balónek cestu narazil do sítě.
    1:0; 2:3 - Ilja Marčenko
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    15-0
    Podání ven z dvorce doplnil Kopřiva o forhend na opačnou stranu. Marčenko v těžké pozici napálil míček do sítě.
     
    30-0
    Bekhendový return spadl do deblového koridoru.
     
    30-15
    Bílovský rodák si dobře připravil útok, avšak nedokázal ho ideálně zakončit. Bekhendovému úderu dal přílišnou délku.
     
    30-30
    Ukrajinec bojuje o výhodu brejkbolu. V bekhendové přestřelce udržel přesnější ruku, konkurent těsně přestřelil.
     
    30-40
    Tato chyba by Kopřivu mohla ještě hodně mrzet. Po vysokém returnu měl nalitý balónek na forhend, trestuhodně jej však poslal do území pro čtyřhru.
     
    40-40
    Ilja Marčenko svůj první brejkbol v utkání nevyužil. Dostal se do výměnu, ale krátce poté umístil bekhend o pár čísel za základní čáru.
     
    A-40
    Výborně. Bílovský rodák vytrvale útočil a odměnou mu je gembol. Forhendy sázel ze strany na stranu. na ten poslední po lajně Marčenko nedosáhl.
     
    3:3
    Ilja Marčenko ještě zkontroloval stopu míčku po servisu, ale musel sám uznat, že byl dobrý. Kopřiva přímým bodem vyrovnává na 3:3.
     
    0-15
    Bekhendový return zastavila páska.
     
    0-30
    Nevynucenou chybou nyní český hráč daroval soupeři fiftýn. Forhendem si mohl vybrat, kam balónek pošle, hrál do zámezí.
     
    0-40
    Náběh na síť neměl třiadvacetiletý Čech vůbec dobře promyšlený. Forhendový volej ještě zvládl, ale za prohozem po lajně už natahoval raketu bez úspěchu.
     
    15-40
    Gem ještě pokračuje. Rodák z Dniprodzeržynsku obdržel nepříjemný return pod nohy. S míčkem si neporadil, odpálil ho mimo vymezené území.
     
    3:4
    Servis na kříž vrátil Kopřiva pod pásku. Ukrajinský tenista bez větších problémů podržel i čtvrtý servis v rámci druhé sady.
     
    3:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:4
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    0-15
    Vít Kopřiva předvedl další obrovské zaváhání. Po returnu těsně za pásku měl otevřenou levou polovinu kurtu, přesto míček poslal za základní čáru.
     
    15-15
    Přichází rychlé srovnání. Kopřiva tentokráte držel přesnou ruku. Po servisu napálil bekhend po lajně, odpověď soka skončila v síti.
     
    30-15
    Ilja Marčenko měl dobře promyšlený útok, který ovšem nedotáhl do zdárného konce. Na síti zahrál bekhendový volej k základní čáře, načež nic nezmohl proti bekhendovému prohozu po lajně.
     
    30-30
    Přesto může třiatřicetiletý hráč z Ukrajiny pomýšlet na brejkbol. Tentokráte zvládl přechod na síť o poznání lépe, dělový forhend neměl chybu.
     
    30-40
    Domácí tenista daroval soupeři možná klíčový brejkbol druhé sady dvojchybou.
     
    40-40
    Marčenko se na sebe hodně zlobí, protože měl výměnu skvěle rozehranou. Už nabíhal k síti, zhruba na polovině cesty však odpálil forhend za základní lajnu.
     
    A-40
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    40-40
    S nepříjemným returnem po lajně si Kopřiva poradil na jedničky, křižným úderem z bekhendu přešel do útoku. Ze stejné strany však následně napálil síť.
     
    A-40
    Dalšího brejkbolu se Marčenko zatím nedočkal. U kraťasu byl sice včas a zvládl i další dva těžké voleje, ve finále ale při snaze o lob jen nalil protihráči na vítěznou smeč.
     
    4:4
    Důležitý osmý gem druhého setu putuje na konto Víta Kopřivy. Ten využil druhý gembol, když jeho soupeř umístil kraťas do deblového koridoru.
    1:0; 4:4 - Vít Kopřiva
     
    15-0
    Případný brejk by Kopřivu o pořádný kus přiblížil vítězství. A český tenista začíná dobře. Trpělivě bránil a závěrečný útočný forhend Marčenka skončil v zámezí.
     
    15-15
    Nyní útočil Kopřiva, ale i on chyboval. Forhend tlačil možná až příliš k základní čáře, míček dopadl o pár centimetrů za ni.
     
    15-30
    Ilja Marčenko si tvrdým podáním ven z dvorce otevřel celou pravou polovinu, kam posléze bez větších problémů umístil forhend.
     
    30-30
    Proti nepříjemnému returnu na tělo hrál Ukrajinec hodně vysoký bekhend. Kopřiva si chytře počkal na odskok míčku a nechytatelným forhendem srovnal skóre v gemu.
     
    40-30
    Podruhé v řadě poslal třiadvacetiletý rodák z Bílovce return na základní lajnu. Marčenko musel couvat, v těžké pozici hrál do autu. Brejkbol!
     
    40-40
    Odvrácený brejkbol oslavil ukrajinský tenista hlasitým pokřikem. Není divu, protože byl pod tlakem a nevypadalo to s ním vůbec dobře, jenže ve finále Kopřiva selhal při forhendu.
     
    A-40
    Je tu druhý brejkbol. Bekhendovou přestřelku opanoval domácí hráč, křižný úder konkurenta jen zkontroloval očima, míček spadl do zámezí.
     
    40-40
    Kopřiva byl blízko. U kraťasu byl s časovou rezervou a následný prohoz pouštěl do autu, jenže míček k jeho smůle ještě skončil v kurtu.
     
    40-A
    Po dvou brejkbolech přichází gembol. Ilja Marčenko zariskoval a bekhend hraný pod velkým úhlem napálil nechytatelně po lajně.
     
    40-40
    Ani teď však devátý gem střetnutí nekončí. Ukrajinec si servisem připravil dobrou pozici, ale místo odkryté pravé poloviny poslal míček do sítě.
     
    A-40
    Podruhé v řadě pokazil rodák z Dniprodzeržynsku úder hraný ihned po podání. Forhend trefil příliš brzy po odskoku, prim hrála páska.
     
    5:4
    Skvěle! Vít Kopřiva třetí brejkbol potvrdil a za pár okamžiků půjde podávat na postup! S returnem si hravě poradil, načež vyprodukoval nechytatelný forhend do levého růžku.
    1:0; 5:4 - Vít Kopřiva
     
    5:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:4
    Konec přestávky, podávat bude Vít Kopřiva.
     
    0-15
    Český tenista do možná poslední hry střetnutí nevstoupil nejlépe. Risk se u nevyplatil, forhend umístil do deblového koridoru.
     
    0-30
    Marčenko bojuje. Return z bekhendové strany poslal na základní čáře, aby vzápětí bílovský rodák napálil rovněž úder z bekhendu do sítě.
     
    15-30
    Tentokráte slaví zisk fiftýnu Vít Kopřiva. Bekhendy sázel ze strany na stranu, konkurenta přimel k zaváhání.
     
    15-40
    Obrovské štěstí posouvá Marčenka ke dvěma brejkbolům. Returnu pomohla na stranu protivníka páska, soupeř běžel k míčku marně.
     
    5:5
    Kopřiva dopodávat duel nedokázal, skóre je znovu srovnané. Třiadvacetiletý český hráč mel připravenou pozici pro útok, ale bekhend napálil do autu.
    1:0; 5:5 - Ilja Marčenko
     
    0-15
    Eso na téčko.
     
    15-15
    Takhle by to šlo. Vít Kopřiva po delší době zkusil kraťas, míček poslal těsně za pásku. Ukrajinec zůstal stát na základní čáře jako přikovaný.
     
    15-30
    Forhendový return skončil v síti.
     
    30-30
    Pod tlak dostal Kopřiva soka už bekhendovým křižným returnem. Následně obdržel míček znovu do bekhendu, který napálil pro změnu po lajně. Marčenko v záklonu minul kurt.
     
    30-40
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    5:6
    Ilja Marčenko má jistotu tiebreaku, na servisu se ovšem ještě může pokusit utkání posunout do třetího setu. Ani teď Kopřiva nedokázal vměstnat return do vymezeného prostoru,
    1:0; 5:6 - Ilja Marčenko
     
    5:6
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    15-0
    Forhendový return skončil v území pro čtyřhru.
     
    30-0
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    40-0
    A do třetice přímý bod.
     
    6:6
    Marčenko na čtvrtý pokus return zvládl, ale pak jen sledoval křižný bekhend soka padající k lajně. O osudu druhého setu rozhodne zkrácená hra.
    1:0; 6:6 - Vít Kopřiva
     
    0-1
    Lépe vstoupil do tiebreaku Ilja Marčenko. Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku včas uskočil před dlouhým bekhendem Čecha.
     
    0-2
    Ukrajinec získává výhodou minibrejku. U zkrácení hry byl včas, načež po lajně vyprodukoval vítězný bekhend těsně k základní čáře.
     
    1-2
    Eso na kříž.
     
    1-3
    Kopřiva poslal bekhendový return těsně za pásku. Poradil si s následným bekhendem hraným v hluboké defenzivě, avšak na kratší volej už byl krátký.
     
    1-4
    Přímý bod po servisu ven z dvorce.
     
    2-4
    Marčenko přerušil hru, protože měl pocit, že druhý Kopřivův servis skončil v autu. Neměl pravdu, zbytečně se tak připravil o možnost zabojovat o bod.
     
    2-5
    Utkání nezadržitelně směřuje do třetího setu. Kopřiva byl u kraťasu s velkým časovým předstihem, jenže trestuhodně poslal balónek do sítě.
     
    2-6
    Přímý bod po servisu na kříž znamená jediné. Rodák z Dniprodzeržynsku má výhodu čtyř setbolů!
     
    3-6
    O ten první se připravil dvojchybou.
     
    4-6
    Nevyužil ani druhý. Bránil srdnatě, ale proti bekhendu soka na základní čáru už musel hodně couvat a v záklonu hrál pod pásku.
     
    6:7
    O vítězi rozhodne až závěrečný třetí set! Vítu Kopřivovi nevyšel slajzovaný bekhend, míček poslal o pár čísel za základní lajnu.
    1:1; 6:7 - Ilja Marčenko
     
    0:0
    Začíná třetí set.
     
    15-0
    První fiftýn třetího setu míří za Kopřivou. Ten naznačil tvrdý úder, ale nakonec zahrál chytrý kraťas. Marčenko hrál balóne až po druhém dopadu na povrch.
     
    30-0
    Nyní zkusil zkrácení hry pro změnu Marčenko. Kopřiva míček dostihl a zahrál soupeři na tělo, nahrávkou na smeč vzápětí nepohrdl.
     
    40-0
    Forhendový return doplachtil do autu.
     
    1:0
    Čistou hrou Vít Kopřiva získal úvodní gem rozhodujícího setu. Podruhé v řadě bodoval přímým bodem, Ukrajinec zahrál příliš dlouhý return.
    1:1; 1:0 - Vít Kopřiva
     
    1:0
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    1:0
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    0-15
    Dlouhou výměnu opanoval třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku. Ten sice po většinu času bránil, ale poslední bekhend soka vyletěl do autu.
     
    15-15
    Kopřiva potrestal slabý druhý servis konkurenta bez servítek. Return napálil na základní čáru, Ilja Marčenko v záklonu trefil síť.
     
    15-30
    Přímý bod po podání ven z kurtu.
     
    30-30
    Pokus o kraťas Marčenkovi vůbec nevyšel. Zkusil jej v nečekané pozici, po poměrně tvrdém bekhendu konkurenta. Míček sotva doletěl k síti.
     
    30-40
    Bekhendový return doplachtil za základní lajnu.
     
    1:1
    Kopřiva nedostal gem do shody. V nejdelší výměně utkání útočil, ale Marčenko údery protihráče skvěl oběhal. Ve finále už jen sledoval nepřesný bekhend konkurenta.
    1:1; 1:1 - Ilja Marčenko
     
    15-0
    Nyní provedl třiadvacetiletý rodák z Bílovce útok o poznání lépe. Forhendy střílel ze strany na stranu, Marčenko se v tomto případě neubránil.
     
    30-0
    Další fiftýn získal domácí hráč zásluhou nevynucené chyby soka. Ta přišla z bekhendové strany, míče zastavila v cestě síť.
     
    30-15
    Chyba přichází i na straně Kopřivy. První bekhend ještě vměstnal těsně k základní čáře, ten druhý ovšem poslal o pár čísel za ni.
     
    40-15
    Servírující tenista disponuje dvěma gemboly. Po delší době jej soupeř zatlačil po tlak, ale nakonec sám přestřelil z forhendové strany.
     
    2:1
    Třetí hru třetí sady završil Vít Kopřiva svým druhým esem.
     
    2:1
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:1
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    0-15
    Vít Kopřiva měl dobře připravený útok na síť, přesto fiftýn vybojoval Ukrajinec. Ten dobře odhadl, kam poletí forhend Čecha, načež jej křížem prohodil.
     
    0-30
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    0-40
    Eso na kříž.
     
    15-40
    Proti forhendovému returnu do levého rohu dvorce Marčenko jen bezmocně rozhodil rukama.
     
    30-40
    Ukrajinec zapisuje třetí dvojchybu.
     
    2:2
    Třetí gembol již rodák z Bílovce neodvrátil. Zaútočil z forhendové strany, balónek však umístil o pár čísel mimo vymezený prostor.
    1:1; 2:2 - Ilja Marčenko
     
    15-0
    Vít Kopřiva zvládl útok na jedničku. Po křižném bekhendu hrál Marčenko kratší úder, za bekhendem po lajně již natahoval raketu bez úspěchu.
     
    15-15
    Kopřiva trefuje třetí dvojchybu.
     
    15-30
    Třiatřicetiletý Ukrajinec má blízko brejkbolům. Skvěle oběhal tvrdé údery soka, ten poslední pak v s radostí pustil do zámezí.
     
    15-40
    Tak pozor. Poté, co Vít Kopřiva poslal forhend do deblového koridoru, disponuje rodák z Dniprodzeržynsku dvěma brejkboly!
     
    2:3
    Využívá hned ten první! Kopřivovi se v posledních výměnách přesto dařit, nevynucené chyby na jeho kontě přibývají. Zdánlivě jednoduchý forhend poslal Čech za základní čáru.
    1:1; 2:3 - Ilja Marčenko
     
    2:3
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    2:3
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    0-15
    Servis ven z kurtu doplnil Ilja Marčenko o forhend na opačnou stranu dvorce. Kopřiva hrál na dlouhou ruku jenom do sítě.
     
    0-30
    Přímý bod po podání na téčko.
     
    15-30
    V těžké pozici vyprodukoval Vít Kopřiva parádní kraťas z bekhendové strany. Marčenko nereagoval, zůstal na základní čáře.
     
    15-40
    Ukrajinec míří za potvrzením brejku. Podáním ven z dvorce si otevřel levou polovinu, kam bez problémů umístil následný forhend.
     
    2:4
    Ilja Marčenko potvrzuje brejk a vede 4:2. Trpělivý útok do bekhendu protihráče přinesl kýžené ovoce, na závěrečný kratší míček neměl Kopřiva šanci odpovědět.
    1:1; 2:4 - Ilja Marčenko
     
    15-0
    Forhendový return doletěl mimo vymezené území.
     
    15-15
    Marčenko zariskoval a risk se mu vyplatil. Bekhendový return jemně lízl lajnu, načež domácí tenista bekhendem hraným v záklonu napálil pásku.
     
    15-30
    třiatřicetiletý ukrajinský hráč je znovu blízko brejkbolům. Bekhendový křižný return zahrál skvěle, soupeřův křižný úder pro změnu skončil v zámezí.
     
    30-30
    Na další brejkboly si Marčenko ještě bude muset počkat. Kraťas s vypětím všech sil doběhl, na prohoz po lajně už ale neměl šanci.
     
    40-30
    Eso na téčko.
     
    3:4
    Return ukrajinského tenisty vyletěl do deblového koridoru. Vít Kopřiva snižuje na 3:4, stále však zůstává ve ztrátě jednoho brejku.
    1:1; 3:4 - Vít Kopřiva
     
    3:4
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    3:4
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    15-0
    Osmý gem začal lépe na returnu hrající Vít Kopřiva. Stačilo mu trefit return, protože Ukrajinec vzápětí přestřelil z forhendu.
     
    30-0
    Skvěle! Třiadvacetiletý bílovský rodák zabojoval a v těžkém úhlu vypálil nechytatelný bekhend po lajně. Brejkboly visí ve vzduchu.
     
    30-15
    Zatím nepřicházejí. Vít Kopřiva zdvihl hlavu k nebi, protože si je moc dobře vědom promarněné příležitost. V tlaku napálil bekhend pod pásku.
     
    40-15
    Český tenista má dva brejkboly! Return poslal na tělo Marčenka, jenž musel o pár kroků zacouvat a forhend napálil za základní čáru.
     
    40-30
    Přímý bod po podání ven z dvorce.
     
    40-40
    Ani druhý brejkbol Kopřiva nepřetavil v brejk, gem jde do shody. Ilja Marčenko si dobře připravil útok na síť, kde zahrál nechytatelný bekhendový stopvolej.
     
    A-40
    Je tu další možnost brejkbolu. Tentokráte rodák z Bílovce provedl útok na jedničku, za bekhendem po lajně Ukrajinec ani nezkoušel běžet.
     
    40-40
    Ani do třetice Kopřiva nebyl úspěšný. S tvrdým podáním ven z kurtu si poradil, načež běžel na střed, ale soupeř mu poslal dělový forhend do stejného prostoru jako servis.
     
    A-40
    Gembolu se Marčenko zatím nedočkal, naopak bude muset odvracet již čtvrtý brejkbol soka. Podáním se dostal do tlaku, který ukončil forhendem do sítě.
     
    40-40
    Kopřiva měl šanci, ale nevyužil jí. Postupně dostával soupeře pod čím dál tím větší tlak, aby ve finále odpálil bekhend pod pásku.
     
    40-A
    Forhendový return skončil v síti.
     
    40-40
    Vít Kopřiva se hecuje, zápas nezabalil. Bekhendovým returnem poslal míček pod nohy konkurenta, ten v záklonu nepřehodil míček na stranu soupeře.
     
    40-A
    Ale je to Ilja Marčenko, kdo má znovu výhodu. Útok provedl bezchybně, když po forhendu do levého rohu trefil ze stejné strany opačný roh. Kopřiva neměl šanci.
     
    3:5
    Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku odvrátil čtyři brejkboly a nakonec urval osmou hru třetího setu pro sebe, při jeho výhodě Čech chyboval bekhendem.
    1:1; 3:5 - Ilja Marčenko
     
    15-0
    Kopřiva si musí neprodleně udržet servis, jinak pro něj domácí turnaj skončí. Začal dobře, u sítě poslal bekhend do protipohybu konkurenta.
     
    30-0
    Eso po dělovce ven z dvorce.
     
    40-0
    Přímý bod po podání na kříž.
     
    40-15
    Zkrácení hry zvládl třiatřicetiletý Ukrajinec na jedničku. Kopřiva zabojoval, ale balónek trefil až po druhém doteku míčku s antukou.
     
    4:5
    Vít Kopřiva splnil povinnost a podání si udržel, po výměně stran ovšem bude muset zabodovat i na returnu. Soupeře kraťasem vylákal k síti, Marčenko zde v těžké pozici přestřelil bekhendem.
     
    4:5
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    4:5
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    15-0
    Forhendová přestřelka pro Kopřivu. Ten v důležitý okamžik zahrál kratší úder, čímž soka rozhodil, Marčenko trefil síť.
     
    30-0
    Třiatřicetiletý rodák z Dniprodzeržynsku si komplikuje situaci dvojchybou.
     
    30-15
    Kopřiva se dostal do výměnu, ale výhodu v podobě tří brejkbolů nevybojoval. Forhend hraný poměrně pozdě po odskoku zastavila páska.
     
    30-30
    A další nevynucená chyba českého tenisty, který je dva fiftýny od vřazení, stejně tak ale od brejku. Znovu chyboval forhendem, míček poslal za základní čáru.
     
    40-30
    Třiadvacetiletý rodák z Bílovce vybojoval alespoň jeden brejkbol. Zatlačil forhendem na tělo protihráče, který v těžké pozici minul vymezené území.
     
    5:5
    Vyrovnáno! Ilja Marčenko si podáním otevřel levou polovinu kurtu, kam ale balónek z bekhendu umístit nedokázal, naopak zahrál do autu.
    1:1; 5:5 - Vít Kopřiva
     
    15-0
    Útok si Vít Kopřiva připravil na jedničku. Postupně se blížil více a více síti, až úplně u ní zahrál nechytatelný forhend kros.
     
    30-0
    Ukrajinec není v dobrém rozpoložení. nyní byl on tím, kdo útočil, ale v momentě, kdy mohl výměnu uzavřít, tak přestřelil z forhendu.
     
    40-0
    Přímý bod po podání na kříž. Tři gemboly.
     
    40-15
    Ilja Marčenko odmítl čistou hru. Bekhendovým returnem zahrál k základní čáře, český hráč úderem za tělem napálil míček do sítě.
     
    40-30
    Už zbývá poslední gembol. Rodák z Bílovce tlačil na pilu až příliš, závěrečný bekhend poslal o pár centimetrů za základní čáru.
     
    40-40
    Marčenko vybojoval třetí fiftýn v řadě dostal gem do shody. Forhendy sázel ze strany na stranu, až nakonec přiměl soka k zaváhání.
     
    40-A
    A dokonce čtvrtý bod v řadě! Forhendový return rodák z Dniprodzeržynsku poslal na stranu protihráče, což stačilo. Kopřiva se vzápětí sám vyhodil bekhendem.
     
    40-40
    Marčenko brejkbol nepoměnil. U kraťasu byl včas a zůstal u sítě. Zvolil špatnou stranu prohozu, místo po lajně Kopřiva střílel křížem.
     
    A-40
    Výborně. Po kratším returnu domácí tenista naběhl k síti, odkud vytáhl forhend těsně před základní čáru. Marčenkova snaha o prohoz skončila autem.
     
    40-40
    Gem pokračuje. Ukrajinec vytrvale útočil do forhendu konkurenta, z nějž ve finále vzešla chyba, míček dopadl o kousek za základní lajnu.
     
    40-A
    Po gembolu budeme sledovat brejkbol. Ve vyrovnané výměně chyboval jako první český hráč, jenž ve snaze zahrát bekhend po lajně trefil síť.
     
    5:6
    Ilja Marčenko brejkbol proměnil a podruhé v utkání půjde servírovat na vítězství. Po zkrácení hry hrál Kopřiva kontrakraťas, s nímž však rodák z Dniprodzeržynsku počítal a forhendem bezpečně poslal balónek na volnou polovinu kurtu.
    1:1; 5:6 - Ilja Marčenko
     
    5:6
    Následuje přestávka a výměna stran.
     
    5:6
    Konec přestávky, podávat bude Ilja Marčenko.
     
    15-0
    Kopřiva se nebál zariskovat, odměnou mu je zisk fiftýnu. Pod těžkým úhlem zkusil bekhend po lajně a míček posadil přesně na boční čáru.
     
    30-0
    I druhý fiftýn dvanáctého gemu třetí sady vybojoval český tenista. Ten udržel přesnější ruku, Marčenko překvapil zbytečnou chybou z forhendu.
     
    40-0
    Utkání směřuje do rozhodujícího tiebreaku§ Marčenko po podání zkracoval hru, avšak balónek skončil v síti.
     
    40-15
    První hrozbu ztráty servisu Ukrajinec odvrátil. Potrestal kratší return protihráče, forhend napálil nechytatelně po čáře.
     
    40-30
    I druhá brejkbolová příležitost je minulostí. Třiatřicetiletý Marčenko znovu těžil z kratšího returnu, tentokráte vyprodukoval vítězný bekhend.
     
    6:6
    Třetí brejkbol si již Vít Kopřiva mezi prosty protéct nenechal, jde se do tiebreaku! V důležitý moment forhend chytře zahrál kratší úder, na nějž soupeř nenašel přesnou odpověď.
    1:1; 6:6 - Vít Kopřiva
     
    1-0
    První bod na servisu si bílovský rodák pohlídal, ale výrazně mu pomohla páska, která jeho bekhend nechytatelně posunula na polovinu soka.
     
    2-0
    Kopřiva získává výhodu minibrejku zásluhou soupeřovy dvojchyby.
     
    2-1
    Další bod proti servisu český hráč nepřidal. Měl k němu dobře nakročeno, ale útočný forhend zastavila páska.
     
    3-1
    Dlouhá výměna vítězně pro Čecha. Ten v pravý čas změnil rytmus hry a bekhendem napálil balónek do protipohybu soka.
     
    3-2
    Ilja Marčenko úspěšně smazal ztrátu minibrejku. Výrazně k tomu přispěla chyba protihráče, jenž byl v tlaku, ale zkrácení hry mu vůbec nevyšlo.
     
    3-3
    Vyrovnáno. Štěstí měl teď i Ukrajinec, jehož forhend páska přizvedla na polovinu českého tenisty. Ten vzápětí ze stejné strany hrál do území pro čtyřhru.
     
    3-4
    Přímý bod po servisu ven z kurtu.
     
    4-4
    Čtvrtého bodu v řadě se Ukrajinec nedočkal. Bojoval ze všech sil, dostihl kraťas i následně zacouval proti bekhendu. Zády k síti ovšem soupeři pouze nalil na vítězný volej.
     
    5-4
    Forhendový return Marčenka vyletěl za základní čáru.
     
    5-5
    Dlouhou výměnu opanoval rodák z Dniprodzeržynsku. U nepovedeného kraťasu soupeře byl včas, načež sledoval, jak jeho padá do zámezí.
     
    6-5
    Druhý bod na podání ale Ilja Marčenko nevybojoval a mečbol tak má při vlastním servisu Kopřiva! Ukrajinský tenista umístil forhend do těsného autu.
     
    6-6
    Utkání pokračuje. Marčenko si nepřipustil tíhu okamžiku a útok provedl skvěle. U sítě završil výměnu vítězným forhendem kros.
     
    7-6
    Vít Kopřiva vybojoval druhý mečbol, tentokráte se jej pokusí proměnit na returnu. Křižným bekhendem zatlačil protihráče pod velký tlak, z nějž nenašel úniku.
     
    7:6
    Je konec! K proměnění mečbolu stačilo domácímu hráči poslat přes pásku return. Marčenko totiž vzápětí trefil forhend nečistým způsobem, míček skončil v autu.
    2:1; 7:6 - Vít Kopřiva
     
    Konec zápasu
     
    Vít Kopřiva po téměř tříhodinové bitvě udolal Ilju Marčenka, výsledkem 6:2, 6:7 a 7:6 postoupil na domácím pražském turnaji do osmifinále.

    V první sadě favorizovaný Vít Kopřiva dominoval. Výhodu prvního brejku sice ještě Marčenko dokázal smazat, ale následně sám brejk nepotvrdil a v sedmém gemu pak bílovský rodák brejkl soka potřetí. Následně při servisu proměnil hned první setbol.

    Český tenista měl skvěle rozjeté i druhé dějství. Za stavu 5:4 šel podávat na vítězství, jenže neuspěl a ve zkrácené hře pak tahal za kratší konec provazu. Situace se opakovala ve třetí sadě, ale z opačné strany. Ilja Marčenko podával na vítězství při skóre 5:4 i 6:5, selhal ale v obou případech a v tiebreaku za stavu 6:7 nedokázal odvrátit druhý mečbol.

    V osmifinále se Vít Kopřiva utká s Němcem Yannickem Madenem.

    To je ode mě vše. Děkuji za pozornost a u dalších přenosů se budu těšit zase někdy na počtenou. (16:17:18)

    Milan Huppert

    čas zápasu: 2:54

    3. set: 1:14

    Kopřiva Marčenko
    3. set Stretnutie 3. set
    získané body celkom
    49 121 108 45
    najdlhšia séria získaných bodov
    5 6 6 6
    Setboly
    2 3 3 0
    Mečboly
    2 2 0 0
    víťazné údery *
    0 0
    nevynútené chyby *
    0 0
    úspešnosť na sieti *
    0 %
    0 %
    Štatistiky na podaní
    Čas hier pri vlastnom podaní
    0:21 0:53 1:08 0:27
    Esá **
    3 4 6 2
    Dvojchyby **
    1 3 5 3
    udržané podania
    4 / 6
    67 %
    12 / 16
    75 %
    10 / 16
    63 %
    4 / 6
    67 %
    Odvrátené brejboly
    1 / 3
    33 %
    5 / 9
    56 %
    11 / 17
    65 %
    6 / 8
    75 %
    body pri vlastnom podaní
    27 / 44
    61 %
    68 / 109
    62 %
    67 / 120
    56 %
    28 / 50
    56 %
    body po 1. podaní *
    46 / 65
    71 %
    36 / 58
    62 %
    body po 2. podaní *
    22 / 44
    50 %
    31 / 62
    50 %
    úspešnosť 1. podania *
    60 %
    48 %
    úspešnosť 2. podania *
    0 %
    0 %
    priemerná rýchlosť prvého podania *
    priemerná rýchlosť druhého podanie *
    najrýchlejšie podanie *
    Štatistiky na príjme
    Premenené brejkboly
    2 / 8
    25 %
    6 / 17
    35 %
    4 / 9
    44 %
    2 / 3
    67 %
    body pri súperovom podaní
    22 / 50
    44 %
    53 / 120
    44 %
    41 / 109
    38 %
    17 / 44
    39 %
    body po príjme 1, podania *
    22 / 58
    38 %
    19 / 65
    29 %
    body po príjme 2. podania *
    27 / 62
    44 %
    19 / 44
    43 %
    Informáciu ku štatistikám

    Aktuálnosť štatistík označených *: po 3. setu

    ostatné štatistky sú počítané priebežne automaticky

    ** počty es a dvojchýb v priebehu setu sú neoficiálne

    Vít Kopřiva
    Štát: Česká republika
    Dátum narodenia: 15.06.1997
    Vek: 26 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 178 cm
    Hmotnosť: 69 kg
    Nasadený: Q

    Ilja Marčenko
    Štát: Ukrajina
    Dátum narodenia: 08.09.1987
    Vek: 36 rokov
    Držanie: pravák
    Výška: 185 cm
    Hmotnosť: 78 kg