Turecko – Taliansko 0:3 (kon.)
koniec
Turecko
0:3 (0:0)
Taliansko
Piatok 11.06.2021, 21:00 • Stadio Olimpico, Rím (Taliansko) • Majstrovstvá Európy • Skupina A
Predzápasové kurzy
     
    Vitajte pri on-line prenose z otváracieho zápasu Majstrovstiev Európy medzi Tureckom a Talianskom. Stretnutie skupiny A sa začne o 21:00.
     
    Majstrovstvá Európy 2020 (EURO 2020) sa mali pôvodne konať od 12. júna 2020 do 12. júla 2020, kvôli pandémii ochorenia COVID-19 ale boli odložené o rok. Napriek tomu im zostal pôvodný názov – EURO 2020.

    Turnaj sa bude teda konať od 11. júna 2021 do 11. júla 2021, pričom prvýkrát sa uskutoční po celej Európe. Hrať sa bude v 11 mestách v 10 rôznych krajinách. Semifinále a finále EURO 2020 sa bude druhýkrát (po roku 1996) konať na Wembley Stadium v Londýne, ktorý má najväčšiu kapacitu zo všetkých štadiónov. Pôvodne malo byť miest dokonca 13, Brusel (kvôli meškaniu so stavbou štadióna) a Dublin (kvôli nemožnosti garantovať prítomnosť divákov na tribúnach) ale o svoje zápasy napokon prišli a podobne ako Dublin dopadlo i Bilbao. Jeho súboje sa však napokon presunuli na iný štadión v Španielsku (Seville). Hrať sa teda bude na týchto 11 štadiónoch:
    - Wembley Stadium, Londýn (Spojené kráľovstvo)
    - Stadio Olimpico, Rím (Taliansko)
    - Allianz Arena, Mníchov (Nemecko)
    - Olympijský štadión, Baku (Azerbajdžan)
    - Krestovskij stadion, Petrohrad (Rusko)
    - Puskás Aréna, Budapešť (Maďarsko)
    - Estadio de La Cartuja, Sevilla (Španielsko)
    - Arena Națională, Bukurešť (Rumunsko)
    - Johna Cruyff Arena, Amsterdam (Holandsko)
    - Hampden Park, Glasgow (Spojené kráľovstvo)
    - Parken Stadium, Kodaň (Dánsko)

    Systém turnaja sa v porovnaní s EURO 2016 nezmenil – 24 tímov je rozdelených do 6 skupín a do osemfinále postúpia tímy z prvých dvoch miest skupín a štyri najlepšie celky z tretích miest. Ďalej už bude turnaj pokračovať klasickou vyraďovacou fázou.
     


    Turecko

    Turci sa na EURO 2020 kvalifikovali ako druhý tím kvalifikačnej skupiny H, v ktorej zaostali len o dva body za majstrami sveta Francúzmi. Vo vzájomných súbojoch s nimi však boli úspešnejší – doma vyhrali 2:0 a vo Francúzsku uhrali remízu 1:1. Z 10 kvalifikačných zápasov vyhrali 7, remizovali dva a prehrali jediný – na Islande 1:2.

    Liga národov v roku 2020 skončila v porovnaní s veľmi úspešnou kvalifikáciou veľkým fiaskom. Turecko v skupine 3 Ligy B vyhralo v konkurencii Maďarska, Ruska a Srbska jediný zápas – doma nad Ruskom 3:2 – a napokon skončilo na poslednej priečke tejto skupiny, čo znamenalo zostup do Ligy C.

    V tomto kalendárnom roku sa však Turci z tohto neúspechu aspoň čiastočne otriasli a kvalifikáciu na MS 2022 odštartovali ziskom 7 bodov v 3 zápasoch. Mohlo ich byť aj 9, po výhre nad Holandskom 4:2 a Nórskom 3:0 ale nedokázali udržať svoj náskok proti Lotyšsku a nakoniec s ním len remizovali 3:3. V rámci prípravy na tento turnaj odohralo Turecko tri zápasy, z ktorých dva vyhralo a jeden remizovalo, ani jeden z nich ale nebol proti špičkovému súperovi (Azerbajdžan, Guinea, Moldavsko). Od začiatku roku 2019 však Turci prehrali len trikrát a vždy to bolo v súťažných zápasoch.

    Turecká súpiska ponúka zaujímavý mix hráčov z domácej súťaže doplnený veľmi kvalitnými hráčmi z top európskych líg. V obrane by mali byť lídrami Çağlar Söyüncü (Leicester City), Merih Demiral (Juventus) či Ozan Kabak (Liverpool). V zálohe je viac hráčov z tureckej ligy, spomedzi ktorých vyčnievajú hlavne Hakan Çalhanoğlu (AC Miláno) a Yusuf Yazıcı (Lille). Na hrote útoku by mal nastúpiť Burak Yılmaz, ktorý 16 gólmi potiahol Lille k senzačnému francúzskemu titulu.
     


    Taliansko

    Taliani sa šokujúco neprebojovali na MS 2018, kvôli čomu došlo v reprezentácii k poriadnemu zemetraseniu. Na lavičku zasadol Roberto Mancini, ktorý po nevydarenej sérii na úvod svojho pôsobenia naštartoval Talianov k neuveriteľnej sérii zápasov bez prehry. „Squadra azzurra“ prehrala naposledy ešte v septembri 2018 s Portugalskom (0:1) a odvtedy tak ťahá sériu 27 zápasov bez prehry, z ktorých vyhrala 22 a remizovala 5.

    Kvalifikáciou na EURO 2020 Taliani doslova preleteli, keď vyhrali všetkých 10 zápasov v skupine J so skóre 37:4. Víťazne sa pre Taliansko skončila i jeho skupina v Lige národov, z ktorej postúpilo na finálový turnaj. Posledných 8 zápasov za sebou navyše Taliani vyhrali bez toho, aby inkasovali gól (skóre 25:0), pričom ich výbornú formu si v príprave na tento šampionát odskákalo San Maríno (7:0) a Česko (4:0).

    Na talianskej súpiske dominujú hráči z domácej Serie A. Brankárskou jedničkou bude Gianluigi Donnarumma z AC Miláno, pred ktorým by mali byť obranné opory v podobe Leonarda Bonucciho, Giorgia Chielliniho (obaja Juventus) či Francesca Acerbiho (Lazio Rím). Z hráčov do zálohy vyčnievajú predovšetkým Nicolò Barella, ktorý výrazne pomohol Interu Miláno k titulu, Marco Verratti (Paríž Saint-Germain) a Jorginho (Chelsea). Hlavnou útočnou hrozbou by mal byť kanonier Lazia Rím Ciro Immobile, ktorého by mali podporovať Federico Chiesa (Juventus) či Lorenzo Insigne (Neapol). Taliani sú favoritom na výhru v tejto skupine, v ktorej im navyše môže pomôcť skutočnosť, že všetky tri zápasy v nej budú hrať na domácej pôde.
     


    Vzájomné zápasy

    Turecko a Taliansko sa doteraz stretli 11-krát a vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Talianov, ktorí s Turkami nikdy neprehrali. Z 11 zápasov vyhrali 8 a remizovali 3. Od roku 1973 sa tieto dve reprezentácie v súťažnom zápase stretli len raz – na EURO 2000 vyhrali v základnej skupine Taliani 2:1. Posledné dva vzájomné zápasy boli priateľské (v rokoch 2002 a 2006) a oba sa skončili remízami 1:1.
     
    Kvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 je maximálna povolená kapacita Stadio Olimpico v Ríme cca 16 000 miest (cca 25 % maximálnej kapacity štadióna).
     
    Úvodné zostavy:

    Turecko: Çakır – Çelik, Demiral, Söyüncü, Meraş – Yokuşlu – Karaman, Tufan, Yazıcı, Çalhanoğlu – B. Yılmaz (C).

    Náhradníci: Bayındır, Günok – Antalyalı, K. Ayhan, Dervişoğlu, Kabak, Kahveci, Kökçü, Müldür, Toköz, Ünal, Ünder.

    Taliansko: G. Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini (C), Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli – D. Berardi, Immobile, L. Insigne.

    Náhradníci: Meret, Sirigu – Acerbi, Bastoni, Belotti, Bernardeschi, Cristante, Di Lorenzo, Emerson, Chiesa, Pessina, Raspadori.

    Rozhodca: Makkelie – Steegstra, de Vries (NED).
     
    Na štadióne v Ríme v tejto chvíli prebieha úvodný ceremoniál, na ktorom zaspieva Andrea Bocelli a okrem iného zaznie i pieseň tohto európskeho šampionátu We Are The People od holandského DJa Martina Garrixa a dvojice Bono – The Edge z írskej skupiny U2.
     
    Oba tímy práve vychádzajú na hraciu plochu, po hymnách Turecka a Talianska sa teda otvárací zápas turnaja o malú chvíľu začne.
     
    Turci budú hrať v červených dresoch, Taliani v bielych.
     
    1
    Stretnutie sa práve začalo.
     
    1
    Výkop tohto zápasu a i tohto európskeho šampionátu mali Turci. Ich prvý nákop na pravé krídlo skončil v aute a Taliani môžu prvýkrát v zápase zaútočiť.
     
    2
    Turci rýchlo získali loptu naspäť a po prihrávkach dozadu sa dostala až k brankárovi Çakırovi. Ten loptu nakopol na útočnú polovicu, kde ju Karaman v hlavičkovom súboji stratil.
     
    3
    Chielliniho nákop na pravé krídlo dobehol takmer presne na bránkovej čiare Berardi, ktorý loptu posunul do šestnástky na nabiehajúceho Immobileho. Ten z ostrého uhla vystrelil do bočnej siete.
    3. Ciro Immobile (ITA)
     
    4
    Nevydarený nákop Locatelliho skončil u tureckého gólmana Çakıra. Ten loptu opäť vykopol na útočnú polovicu, opäť ale skončila na kopačkách talianskych obrancov.
     
    5
    Talianska obranná štvorica si prihráva loptu na vlastnej polovici ihriska. Turci nijak agresívne rozohrávajúcich Talianov zatiaľ nenapádajú.
     
    6
    Taliani sa dostali na útočnú polovicu, Turkom sa ich ale podarilo vytlačiť za stredovú čiaru a nakoniec donútiť i k chybe v rozohrávke.
     
    7
    Turci však rozohrávku taktiež pokazili a Taliani sa rýchlo vrátili na útočnú polovicu. Kolmicu do šestnástky Turecka zastavil Tufan, lopta ale v strede poľa znovu skončila u Talianov.
     
    8
    Berardi sa snažil vysunúť kolmicou medzi tureckých obrancov do šestnástky Jorginha, Söyüncü ale loptu zrazil a napokon ju chytil vybiehajúci brankár Çakır.
     
    9
    Turci sa ale na útočnej polovici zatiaľ veľmi nezdržali a i teraz sa ich pokus o útok skončil veľmi rýchlo. Locatelli si nabiehal za pasom Bonucciho na ľavé krídlo, loptu si ale na hracej ploche spracovať nedokázal.
     
    10
    Insigne sa na ľavom krídle nedostal cez Demirala, ktorý chcel loptu vyviezť do stredu poľa. Jorginho vypichol Turkom loptu v blízkosti stredovej čiary do autu.
     
    11
    Jorginhov nákop do šestnástky zastavil Söyüncü. Okamžite prišiel z tureckej strany nákop Çelika za taliansku obranu na Yılmaza, ktorý ale prihral loptu do priestoru, kde nebol ani jeden z jeho spoluhráčov.
     
    12
    Florenzi pri napádaní tureckej rozohrávky fauloval Çalhanoğlua. Turci sa následne konečne dostali postupnou kombináciou na polovicu talianskeho tímu.
     
    13
    Stále ale kombinujú len v úctivej vzdialenosti od Donnarummovej brány. Taliani veľmi dobrým pohybom držia Turkov bližšie k stredovej čiare ako k ich šestnástke.
     
    14
    Po nedorozumení Turkov sa ale lopta opäť vrátila na kopačky talianskeho mužstva. Spinazzola si naviedol na ľavom krídle hrací predmet na center, ktorý odhlavičkoval do autu Demiral.
     
    15
    Locatellimu vypichol loptu Tufan, ktorého taliansky hráč potom nechtiac zasiahol zozadu do nohy. Turecký záložník je našťastie v poriadku a loptu vráti do hry gólman Çakır.
     
    16
    Spinazzola vysunul na ľavom krídle do nábehu Berardiho, jeho center sa však cez dvojicu tureckých obrancov do šestnástky nedostal. Taliani následne výborným presingom získali hrací predmet rýchlo späť pod svoju kontrolu.
     
    17
    Insigne si pred šestnástkou Turecka narazil loptu s Berardim, ktorý ho vysunul do voľného priestoru na ľavej strane pokutového územia. Jeho pokus o technickú strelu skončil mimo ľavej tyče Çakırovej brány.
    17. Lorenzo Insigne (ITA)
     
    18
    Taliani majú zatiaľ dianie na trávniku plne pod kontrolou. Turci majú obrovský problém podržať loptu na kopačkách a rýchlo ju odovzdávajú pod tlakom protihráčom.
     
    19
    Taliani svojím postupným útokom zatlačili Turkov až do ich šestnástky. Dlhé obliehanie tureckej pevnosti zrejme nevydržal Bonucci, ktorý zo strednej vzdialenosti vystrelil výrazne mimo Çakırovej brány.
     
    20
    Immobile sa okolo protihráčov rozbehol smerom k šestnástke Turecka a tvrdou strelou trafil blokujúceho Söyüncüa do ruky. Podľa názoru hlavného rozhodcu mal turecký obranca ruku „pri tele“.
     
    21
    Taliani získali zablokovaným centrom z pravého krídla rohový kop.
     
    22
    Chiellini zostal zhruba na penaltovom bode úplne sám a práve naňho letel center z talianskeho rohu. Jeho hlavičku pod brvno vyrazil výborným zákrokom turecký brankár Çakır.
    22. Giorgio Chiellini (ITA)
     
    23
    Po ďalšom rohu sa dostal k hlavičke Bonucci a aj keď loptu nasmeroval mimo tureckej brány, tak nechýbalo veľa, aby ju zasiahol možno i v ofsajde stojaci Barella.
     
    24
    Taliansky tlak sa naďalej stupňuje. Turci majú problém si po zisku lopty aspoň trikrát za sebou prihrať a veľmi rýchlo vždy hrací predmet strácajú.
     
    25
    Florenziho center sprava odkopol Çelik, i tentoraz sa ale guľatý nezmysel vrátil k Talianom. Takmer všetci Turci sú v alebo v blízkosti svojho pokutového územia.
     
    26
    Až teraz sa konečne podarilo Turkom loptu podržať a majú možnosť rozohrať svoj postupný útok. Taliani sa v tejto chvíli zatiahli do obrany.
     
    27
    Na útočnú polovicu sa však Turci stále na dlhšiu dobu nedostali. Taliani ich vytlačili za stredovú čiaru a nechýbalo veľa, aby rozohrávajúceho Söyüncüa obral o loptu Berardi.
     
    28
    Po zhruba minúte a pol skončil i tento turecký pokus stratou lopty. Insigne okamžite vysunul na ľavom krídle do nábehu Spinazzolu, tomu však loptu vypichol v sklze Karaman.
     
    29
    Taliani to preto skúsili na opačnom krídle, Berardiho center však pre zmenu odhlavičkoval z vlastnej šestnástky Demiral. Barella potom vystrelil z cca 30 metrov vysoko nad Çakırovu bránu.
     
    30
    Söyüncü bol opäť pod veľkým tlakom napádajúcich Talianov, loptu preto nakopol na Yılmaza. Kapitán Turecka však bol v momente prihrávky od spoluhráča v ofsajde.
     
    31
    Turci okamžite zacúvali do obranného postavenia a Taliani tak musia útočiť „do plných“. Insigne si naviedol loptu na ľavú stranu šestnástky, jeho center však zrazil na roh Tufan.
     
    32
    Berardi s Insignem rozohrali roh nakrátko a k centru sa nakoniec dostal až Jorginho. Jeho nákop vyboxoval do bezpečia turecký gólman Çakır.
     
    33
    Berardi si nabehol na prihrávku na ľavé krídlo a takmer z bránkovej čiary nacentroval na zadnú tyč. Immobile hlavičkoval zo záklonu, loptu ale nasmeroval tesne mimo ľavej tyče tureckej svätyne.
    33. Ciro Immobile (ITA)
     
    34
    Držanie lopty: 37 % : 63 %
    Strely: 0:9
    Strely na bránu: 0:1
     
    34
    Yılmaz dostal dobrú prihrávku na ľavé krídlo, odkiaľ nebezpečne nacentroval do šestnástky. Taliansky gólman Donnarumma musel prvýkrát zasiahnuť a tento center vyraziť.
     
    35
    Florenzi potom okamžite potiahol loptu od vlastnej šestnástky až k tureckej, Turci sa ale stihli zoradiť do obranného bloku a Taliani musia znovu prejsť k postupnému útoku.
     
    36
    Insigneho prihrávka do šestnástky na Immobileho neprešla, lopta sa ale ku krídelníkovi Neapola vrátila a Insigne nakoniec zakrútil hrací predmet technickou strelou do rúk tureckého brankára Çakıra.
     
    37
    Tureckí obrancovia sa musia pri svojej rozohrávke opäť potýkať s veľmi agresívnym napádaním Talianov a od vlastnej šestnástky sa zatiaľ nedostali.
     
    38
    Turecký brankár Çakır preto musel nakopnúť loptu do stredu poľa na Çelika, ktorý ale musel pod tlakom tiež prihrať dozadu. Turci potom rozohrávku opäť pokazili a lopta po nákope na ľavé krídlo skončila v aute.
     
    39
    Berardi taliansky útok tentokrát nijak nedržoval a napriahol k strele spoza šestnástky. Ani jeho pokus ale do priestoru medzi tromi tyčami neletel.
     
    40
    Karaman sa pokúsil o sólový prienik, ani on sa ale k talianskej šestnástke nedostal a Spinazzola mu loptu zobral. Meraş potom odkopol pred Florenzim nákop z talianskej polovice ihriska do autu.
     
    41
    Locatelliho center do šestnástky na rozbehnutého Immobileho chytil turecký brankár Çakır. Ani teraz sa mu ale s jeho spoluhráčmi z obrany rozohrať nepodarilo a loptu tak Turecko znovu vrátilo Talianom.
     
    42
    Spinazzolov center z ľavého krídla preletel ponad celú šestnástku až na opačnú stranu. Tam sa k lopte dostal Berardi, ktorý ju podobným spôsobom vrátil na ľavé krídlo.
     
    43
    Insigne našiel na hranici pokutového územia Immobileho, ktorý si loptu na malom priestore posunul na pravačku a cez trojicu tureckých obrancov vystrelil. Jeho pokus ale letel priamo do stredu brány na brankára Çakıra.
     
    44
    Yılmaz sa pokúsil v šestnástke Talianska o prienik okolo Chielliniho, ten ho ale v čistom súboji o loptu pripravil a Yılmaz navyše veľmi teatrálne spadol na trávnik.
     
    45
    Spinazzolov center zasiahol Çelik rukou, ktorá rozhodne nemohla byť považovaná za „ruku pri tele“, vo vlastnej šestnástke. Tentokrát situáciu kontroloval i VAR, penalta sa ale kopať nebude.
    45. Zeki Çelik (TUR)
     
    45+1
    Prvý polčas sa skončil.
     
    Taliansky tím mal v prvom polčase totálnu územnú prevahu a Turkom nedovolil ani jednu strelu na svoju bránu. Turci sa celý prvý polčas len bránili a na útočnú polovicu sa prakticky nedostali, napriek tomu mali Taliani niekoľko výborných príležitosti na strelenie gólu. V nich ale zlyhali kvôli svojej nepresnej koncovke a pri výbornej Chielliniho hlavičke podržal svoj tím turecký gólman Uğurcan Çakır. Taliani budú zrejme poriadne rozladení verdiktom z úplného záveru prvého polčasu, keď zasiahol Spinazzolov center vo vlastnom pokutovom území rukou Çelik. Penaltu ale hlavný rozhodca Danny Makkelie po konzultácii s videoasistentom nenariadil. Uvidíme, ako na tento vývoj zareagujú oba tímy v druhom polčase, pričom hlavne Turci budú musieť smerom do útoku poriadne pridať.

    Štatistiky po 1. polčase:

    Držanie lopty: 36 % : 64 %
    Strely na bránu: 0:3
    Strely mimo: 0:8
    Rohy: 0:3
    Ofsajdy: 2:1
    Fauly: 1:4
     
    Druhý polčas sa začne približne o 22:02.
     
    46
    Začal sa druhý polčas.
     
    46
    Striedanie v tíme Turecko: z ihriska odchádza Yusuf Yazıcı, prichádza Cengiz Ünder.
     
    46
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Alessandro Florenzi, prichádza Giovanni Di Lorenzo.
     
    46
    Druhý polčas začína tam, kde skončil prvý – Taliani majú loptu pod svojou kontrolou a Turci sú zatiahnutí v obrane.
     
    47
    Striedajúci Di Lorenzo doslova vystrelil na pravom krídle za kolmicou zo stredu poľa a Söyüncü musel pred ním loptu v sklze odkopnúť na rohový kop. Taliani potom pokazili rozohrávku rohu nakrátko a bol im odmávaný ofsajd.
     
    48
    Turci sa snažia o rozohrávku, i tentoraz im ju ale výrazne kompikujú vysokonapádajúci Taliani. Turecká obranná štvorica si loptu prihráva hlavne na vlastnej polovici.
     
    49
    Ünder si chcel na ľavom krídle loptu posunúť okolo Di Lorenza, ten ho ale od nej odtlačil a hrací predmet napokon skončil za bránkovou čiarou.
     
    50
    Meraş sa v tvrdom súboji o loptu zrazil s Barellom. Barella je zrejme v poriadku, turecký ľavý obranca ale musí byť ošetrený.
     
    51
    Ünder vypichol po rozohrávke priameho kopu nakrátko loptu Jorginhovi a rozbehol sa do otvorenej talianskej obrany. S loptou dobehol až na hranicu šestnástky, kde jeho strelu zrazil k brankárovi Donnarummovi Spinazzola.
     
    53
    Taliansko dalo gól!
    Taliani zaslúžene otvárajú skóre! Barella našiel krásnym pasom na pravú stranu šestnástky Berardiho, ktorý využil i to, že sa turecký obranca Meraş pošmykol. Loptu si tak potiahol bližšie k bránkovej čiare a jeho prudký center si zrazil pri snahe o blok hruďou do vlastnej siete pred nabiehajúcim si Immobilem MERIH DEMIRAL.
    53. Merih Demiral (vla.) (ITA) - 0:1
     
    54
    Spinazzola dostal výbornú prihrávku na ľavú stranu šestnástky a tvrdou strelou cez Söyüncüa preveril pozornosť brankára Çakıra. Ten jeho pokus vyrazil.
     
    55
    Po zásahu do nohy od Tufana zostal na trávniku ležať Barella a musí byť ošetrený.
     
    56
    Immobile vystihol tureckú rozohrávku a okamžite posunul loptu na ľavú stranu šestnástky na Insigneho. Ten si zasekol Demirala, turecký obranca ale jeho strelu dokázal zraziť na roh.
     
    57
    Berardiho center z rohu odhlavičkoval z vlastnej šestnástky Demiral, lopta sa ale odrazila naspäť na kopačky Talianov, ktorí môžu pokračovať vo svojom útoku.
     
    58
    Locatelli vystrelil po zemi z cca 25 metrov a aj keď jeho strela bola veľmi pomalá, tak ju turecký gólman Çakır vyrazil na ďalší taliansky roh.
     
    59
    Aj teraz ale Berardiho center z rohu dokázali Turci odhlavičkovať. V strede poľa hrací predmet získali talianski obrancovia, ktorí držia Turkov naďalej pod veľkým tlakom.
     
    60
    Berardi sa po zisku lopty dostal k strele z pravej strany tureckého pokutového územia, nevydarenou strelou ale výrazne minul Çakırovu bránu.
     
    61
    Insigneho center zo štandardky z pravej strany útočnej polovice odkopol Söyüncü. Barella potom zastavil nákop na hrot útoku na Yılmaza a vrátil loptu na útočnú polovicu.
     
    62
    Di Lorenzov center odvrátil opäť Söyüncü. Immobile si potom nabehol na ľavé krídlo na kolmicu Insigneho, vybiehal však z ofsajdového postavenia.
     
    63
    Tureckí obrancovia si loptu prihrávajú na vlastnej polovici ihriska, Taliani ich ale stále nepúšťajú za stredovú čiaru.
     
    64
    Karamanov prienik po pravej strane skončil ďalšou tureckou stratou lopty. Tá následne skončila v aute.
     
    64
    Striedanie v tíme Turecko: z ihriska odchádza Ozan Tufan, prichádza Kaan Ayhan.
     
    65
    Striedanie v tíme Turecko: z ihriska odchádza Okay Yokuşlu, prichádza İrfan Can Kahveci.
     
    66
    Taliansko dalo gól!
    Taliani odskakujú do dvojgólového náskoku! Berardi preniesol loptu z pravej strany šestnástky na ľavú na Spinazzolu, ktorého strelu ešte turecký gólman Çakır dokázal vyraziť. Lopta sa však odrazila priameho pred voľného CIRA IMMOBILEHO, ktorý ju pohotovo dorazil do siete.
    66. Ciro Immobile (ITA) - 0:2
     
    67
    Turci sa tentoraz prekombinovali na útočnú polovicu. Taliani sa už nemusia nikam hnať a zatiahli sa do obrany.
     
    68
    Meraşov center z ľavého krídla zrazil Florenzi na roh. Pri nábehu na center z rohového kopu potom jeden z nabiehajúcich Turkov fauloval.
     
    69
    Taliani prenechali iniciatívu protihráčom a tí sa teraz prekombinovali snáď prvýkrát v zápase k talianskemu pokutovému územiu. Stále ale neprišiel zo strany Turkov nebezpečný center.
     
    70
    Chiellinimu sa rozohrávka nevydarila a jeho nákop na Immobileho nebol vôbec presný. Turci rozohrávajú svoj ďalší útok spred vlastnej šestnástky.
     
    71
    Ani teraz ale Turci nijak neohrozili taliansku obranu a naopak sami sa musia brániť. Taliani opäť obliehajú pokutové územie Turecka prihrávkami zo strany na stranu.
     
    72
    Jorginho hľadal centrom do šestnástky nabiehajúceho Insigneho, ktorý sa ale cez Demirala nepretlačil.
     
    73
    Turci však pod tlakom napádajúcich Talianov opäť loptu odovzdali protihráčom a po faule na Berardi získala „squadra azzurra“ priamy kop z pravej strany útočnej polovice.
     
    74
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Manuel Locatelli, prichádza Bryan Cristante.
     
    74
    Rozohrávka Insigneho ale nebola vôbec dobrá a Turci po zisku lopty vyrazili do protiútoku. Ünderova prihrávka z pravej strany do šestnástky na Yılmaza neprešla.
     
    75
    Karaman sa tlačil za nákopom Çalhanoğlua do šestnástky, cez Di Lorenza sa ale k lopte nedostal a hrací predmet napokon skončil v rukách talianskeho brankára Donnarummu.
     
    76
    Jorginho krásnou kolmicou na ľavé krídlo vysunul do nábehu Spinazzolu, tomu ale loptu vypichol na rohový kop pri pokuse o kľučku Çelik.
     
    76
    Striedanie v tíme Turecko: z ihriska odchádza Kenan Karaman, prichádza Halil Dervişoğlu.
     
    77
    Taliani kontrolujú zápas a aj keď nemajú loptu, tak svojou aktivitou držia Turkov ďaleko od svojej brány. Tí tak nemajú veľa šancí na solídnu útočnú akciu a rozohrávku často riešia nepresnými nákopmi na Yılmaza.
     
    78
    Meraş nezasiahol center z ľavej strany, lopta sa tak dostala za ním k Barellovi. Tomu však bol potom odmávaný ofsajd.
     
    79
    Taliansko dalo gól!
    Taliani pokračujú v pochode za víťazstvom v otváracom zápase a po veľkej chybe Turkov pri rozohrávke strieľajú tretí gól! Brankár Çakır rozohral loptu priamo na Berardiho, ktorý ju hneď prihral na spoluhráčov. Immobile ju na konci tejto rýchlej akcie posunul na ľavú stranu tureckého pokutového územia na LORENZA INSIGNEHO a ten ju technickou strelou zakrútil k ľavej tyči tureckej brány.
    79. Lorenzo Insigne (ITA) - 0:3
     
    81
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Lorenzo Insigne, prichádza Federico Chiesa.
     
    81
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Ciro Immobile, prichádza Andrea Belotti.
     
    81
    Turci snáď prvýkrát v zápase donútili Talianov k chybe v rozohrávke. Turecko ale znovu musí založiť svoj útok od obrancov, ktorých vysoko napádajú protihráči.
     
    82
    Söyüncü v tvrdom súboji o loptu v strede poľa podkopol Chiesu. Hlavný rozhodca Danny Makkelie z Holandska mu dohovára, v tomto zápase ale zatiaľ neukázal ani jednu kartu.
     
    83
    Berardi po hlavičkovom súboji s Meraşom zle došliapol na trávnik a navyše dostal kŕč. Berardi sa tak hneď ocitá v opatere lekárov.
     
    85
    Striedanie v tíme Taliansko: z ihriska odchádza Domenico Berardi, prichádza Federico Bernardeschi.
     
    86
    Bernardeschi sa okamžite po svojom príchode na hraciu plochu dostal k rozohrávke štandardky z pravej strany útočnej polovice, turecká obrana ale jeho center dokázala odvrátiť na rohový kop.
     
    87
    Pri nábehu na center z rohu Talianska sa previnil jeden z talianskych hráčov proti pravidlám nedovoleným zákrokom. Zápas sa v tejto chvíli viac-menej už len dohráva.
     
    88
    Prvú žltú kartu šampionátu dostáva Çağlar Söyüncü (Turecko), ktorý zasiahol vo vzdušnom súboji lakťom Bernardeschiho. Ďalší priamy kop pre Taliansko.
     
    89
    Bernardeschi rozohral túto štandardnú situáciu ešte horšie, ako tú predošlú, a loptu poslal nepresným centrom až za bránkovú čiaru.
     
    90
    Žltú kartu za podrazenie Barellu v strede poľa sklzom zozadu dostáva Halil Dervişoğlu (Turecko).
     
    90
    Nadstavený čas sú tri minúty.
     
    90+1
    Aj záver zápasu sa odohráva na polovici Turecka. Hráči v červených dresoch už akoby rezignovali a zápas už chcú mať za sebou...
     
    90+2
    Tak predsa len ešte prišiel jeden turecký útok. Çalhanoğlu výbornou kolmicou vysunul do šestnástky Yılmaza, jeho strelu ale v sklze zrazil na roh Chiellini.
     
    90+3
    Ünder nacentroval z rohu zhruba do stredu talianskej šestnástky, odkiaľ nasmeroval loptu vysoko nad Donnarummovu bránu Demiral.
     
    90+3
    Koniec zápasu.
     
    Taliani pokračovali vo svojej dominancii i v druhom polčase a v ňom sa im podarilo zápas tromi gólmi zlomiť vo svoj prospech. Skóre otvoril v 53. minúte vlastným gólom Merih Demiral, ktorý si zrazil do siete prudký Berardiho center. V 66. minúte potom dorazil po zákroku tureckého brankára Çakıra loptu do siete Ciro Immobile a skóre uzavrel v 79. minúte krásnou technickou strelou Lorenzo Insigne. Turci nepredviedli smerom dopredu vôbec nič, za celý zápas nevystrelili ani raz na Donnarummovu bránu a drvivú väčšinu zápasu strávili v obrane. Taliani tak potvrdili rolu favorita v otváracom zápase európskeho šampionátu a pripísali si na svoje konto zaslúžené tri body.
     
    Štatistiky zápasu:

    Držanie lopty: 39 % : 61 %.
    Strely na bránu: 0:8.
    Strely mimo: 1:11.
    Rohy: 2:8.
    Ofsajdy: 2:4.
    Fauly: 10:8.
     
    Ďalší program:

    Turecko
    16. 6. 2021, 18:00 (skupina A – Baku): Turecko – Wales

    Taliansko
    16. 6. 2021, 21:00 (skupina A – Rím): Taliansko – Švajčiarsko
     
    To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera. (22:59:29)

    Michal Sadlek

    Góly: 53. Demiral (vla.), 66. Immobile, 79. L. Insigne

    Karty:   88. Söyüncü (TUR), 90. Dervişoğlu (TUR)


    Držení míče: 39 % : 61 %.
    Střely na branku: 0:8. Střely mimo: 1:11. Rohy: 2:8. Ofsajdy: 2:4. Fauly: 10:8.
    Turecko: Çakır – Çelik, Demiral, Söyüncü, Meraş – Yokuşlu (65. Kahveci) – Karaman (76. Dervişoğlu), Tufan (64. K. Ayhan), Yazıcı (46. Ünder), Çalhanoğlu – B. Yılmaz (C).
    Náhradníci: Bayındır, Günok – Antalyalı, K. Ayhan, Dervişoğlu, Kabak, Kahveci, Kökçü, Müldür, Toköz, Ünal, Ünder.

    Taliansko: G. Donnarumma – Florenzi (46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini (C), Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli (74. Cristante) – D. Berardi (85. Bernardeschi), Immobile (81. Belotti), L. Insigne (81. Chiesa).
    Náhradníci: Meret, Sirigu – Acerbi, Bastoni, Belotti, Bernardeschi, Cristante, Di Lorenzo, Emerson, Chiesa, Pessina, Raspadori.

    Rozhodca: Makkelie – Steegstra, de Vries (NED)

    Diváci: 12 916