Egypt – Španielsko 0:0 (kon.) | Mexiko – Francúzsko 4:1 (kon.) | N. Zéland – J. Kórea 1:0 (kon.)
Pobr. Slonoviny – Saudská Arábia 2:1 (kon.) | Argentína – Austrália 0:2 (kon.) | Japonsko – Južná Afrika 1:0 (kon.)
Honduras – Rumunsko 0:1 (kon.) | Brazília – Nemecko 4:2 (kon.)
koniec
Pobrežie Slonoviny
2:1 (1:1)
Saudská Arábia
cz Štvrtok 22.07.2021, 10:30 • International Stadium Jokohama • Olympijské hry - muži • Skupina D
Predzápasové kurzy
     
    On-line přenos je u konce. Děkujeme za pozornost. (12:34:12)
     
    Pobřeží slonoviny bude brát tři získané body všemi deseti. Cesta za tímto vítězstvím byla totiž enormně útrpná. Saúdská Arábie upozorňuje, že nebude týmem do počtu, všichni další účastníci skupiny D by si na ni měli dát pozor. Druhý poločas rozčísnul Franck Kessié, který se v 66. minutě otočil s míčem ve vápně a napálil ho na zadní tyč. Zápas pak mohl srovnat Sálim ad-Dawsárí, ale o radost jej připravilo břevno. Až do 73. minuty se utkání obešlo bez karty, pak ale přišlo celkem pět napomenutí, z nichž jedno mělo také červenou barvu. S turnajem se minimálně pro jeden zápas rozloučí Aboubacar Doumbia, který přitom přicházel jako střídající hráč až v 91. minutě. Konečný výsledek zápasu je 2:1.
     
    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 4:5. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 16:11.
     
    90+8
    Konec zápasu.
     
    90+7
    Žlutou kartu schytal ještě Salmán al-Farádž, který se také zapojil do hromadné potyčky.
    90+7. Červená karta
     
    90+7
    Sotva přišel na hřiště, už dostává červenou kartu! Aboubacar Doumbia si vyšlápl na soupeře a inkasuje hodně zbytečný trest, který se podepíše na jeho případné účasti v další fázi turnaje.
     
    90+6
    Na závěr přichází divoká strkanice, po níž se v bolestech válí Ajman al-Chulajf. Dokonce se drží za krk. Uvidíme v závěru ještě nějaké karty?
     
    90+5
    Na zemi skončil Saúd Abdulhamíd, ale musí rychle na nohy. Míč se odrazil od jeho těla a Pobřeží slonoviny je jeden hvizd od vítězství.
     
    90+5
    Snad poslední útok Saúdů. Nákop dopředu nicméně nezpracoval Sálim ad-Dawsárí.
     
    90+4
    Svou sílu u rohového praporku ukázal Franck Kessié. Nezdá se, že by Saúdská Arábie mohla najít úspěšnou odpověď na jeho kilogramy.
     
    90+3
    Sloni přece jen útočí, po centru do vápna si odražený míč sebral Aboubacar Doumbia. Podařilo se mu natáhnout časomíru, posléze přichází navíc faul Salmána al-Farádže. Lepší scénář si Pobřeží slonoviny ani nemohlo vysnít.
     
    90+2
    Ismael Diallo po zisku míče okamžitě odpaluje, seč mu síly stačí. To bude taktika Pobřeží slonoviny pro následující desítky vteřin.
     
    90+1
    Sudí se rozhodl nastavit dalších pět minut.
     
    90+1
    Střídání v týmu Pobřeží slonoviny: ze hřiště odchází Amad Diallo, přichází Cheick Timite.
    Střídání v týmu Pobřeží slonoviny: ze hřiště odchází Max Gradel, přichází Aboubacar Doumbia.
     
    90
    Dobře se snažil hlavičkou vracet míč do varu Salmán al-Farádž. Jenže nikdo v bílém dresu už na jeho pas dosáhnout nemohl. Akcie Saúdské Arábie nadále klesají.
     
    89
    Výkop Eliezera Iry proskákal na druhou stranu a proměnil se v pozdrav pro jeho protějšek.
     
    89
    Čas neúprosně utíká. Přesto můžeme očekávat pořádně tučné nastavení. Další možnost zaútočit nezužitkuje Saúd Abdulhamíd. Ono ani nebylo jak, přihrávku dostal příliš daleko.
     
    87
    Střela ze slušné vzdálenosti. Jejím autorem byl Abdulrahman Gharíb, k přesnému zakončení mu chyběl pořádný kus.
     
    86
    Festival žlutých karet se přece jen plní. Napomínán už je také kapitán Pobřeží slonoviny Max Gradel.
     
    85
    V pokutovém území se uvolnil Salmán al-Farádž, ale Abdulrahman Gharíb mu poslal nedůraznou přihrávku, která se stala kořistí defenzivy Pobřeží slonoviny. Trenér arabského celku je velmi nespokojený.
     
    85
    Na trávník upadl Jásir aš-Šahrání, takže Saúdsá Arábie má velkou možnost z levé strany. Standardní situaci rozehraje Abdulrahman Gharíb.
    83. Pouze horní část konstrukce tentokrát zasáhnul ad-Dawsárí.
     
    83
    Z dalšího gólu se málem radoval Sálim ad-Dawsárí! Po jeho ráně se stadionem rozdunělo břevno. Tady chyběly skutečně milimetry, hra Pobřeží slonoviny na neproměňování příležitostí se málem krutě vymstila.
     
    82
    Dost času měl k zakončení Christian Kouamé, ale nedokázal prostřelit Muhammada ar-Rubaího. Pobřeží slonoviny v posledních minutách zahazuje velké šance, zatímco Saúdům dochází síly. Aby je neproduktivta ještě nemrzela.
     
    80
    Dobrou příležitostí disponoval Amad Diallo, ale Pobřeží slonoviny si pro třetí gól doposud nedošlo. Pak fauluje Sámí an-Nadžií a po právu vidí žlutou barvu.
     
    79
    Zdá se, že Ismael Diallo měl problém s kolenem a už je odváděn mimo hrací plochu. Penalta se kopat nebude.
    77. Čerstvý útočník al-Chulajf po tomto zákroku prosil o penaltu.
     
    77
    Penaltu si žádá Ajman al-Chulajf. V kolizi sice zranil svého soupeře, Ismaela Diallu, ale otázkou je, kdo z nich vlastně fauloval. A zda k případnému nepovolenému zákroku došlo ve vápně či nikoliv.
     
    76
    Střídání v týmu Saúdská Arábie: ze hřiště odchází Abdulilah al-Amrí, přichází Khalid Al-Ghannam.
    Střídání v týmu Saúdská Arábie: ze hřiště odchází Alí al-Hassan, přichází Chalífa Ad-Dawsarí.
     
    75
    A další přerušení. Abdulilah al-Amrí se znovu ocitá na hrací ploše a vypadá to, že arabský tým bude muset střídat. Těžko říct, jak dlouho potrvá nastavení, protože druhá půle se nemile trhá.
     
    74
    Na levé straně znovu oxidoval Gradel, úspěšně ho ovšem odmítl Saúd Abdulhamíd. Nevidíme ale příliš mnoho aktivity ze strany Saúdů.
     
    73
    Po ošetření konečně přichází trest. Franck Kessié bude dohrávat pod hrozbou vyloučení.
     
    72
    Lékaři přispěchali k Abdulilahovi al-Amrímu, který musel být ošetřován poté, co ho porazil Franck Kessié. A za to dostane žlutou kartu.
     
    71
    Za míčem se musel vracet Sálim ad-Dawsárí. Složitý moment zvládl a připravil střelu pro nově příchozího Ajmana al-Chulajfu. Jeho zakončení nebylo příliš nebezpečné, přesto ho Eliezer Ira pouze vyrazil.
     
    69
    Faul na svou osobu vybojoval Sámí an-Nadžií. Saúdská Arábie musí rychle přepnout své uvažování, doposud se totiž spíše bránila.
     
    67
    Střídání v týmu Saúdská Arábie: ze hřiště odchází Ajman Jahíja, přichází Ajman al-Chulajf.
    66. Franck KESSIÉ - 2:1
     
    66
    Pobřeží slonoviny právě vstřelilo branku!
    Záložník AC Milán FRANCK KESSIÉ přijímá gratulace spoluhráčů, před chvílí se totiž prezentoval úžasnou parádičkou. Se zpracovaným míčem se okamžitě otočil, takže měl dostatek prostoru k rychlé ráně, kterou přišpendlil rovnou k pravé tyčce. Jestliže se Pobřeží slonoviny nedočkalo před chvílí, nyní už může úspěšně slavit. Bez asistence.
     
    66
    Střídání v týmu Pobřeží slonoviny: ze hřiště odchází Idrissa Doumbia, přichází Youssouf Dao.
     
    65
    S vlastním brankářem si překážel Saúd Abdulhamíd, který málem přidal druhý vlastní gól v utkání! Jeho odkop se následně odrazil od Idrissy Doumbiy do horní tyče. Saúdové si hodně oddechli.
     
    64
    Max Gradel posílal míč do šestnáctky, ale dobře zapracoval Abdulbásit Hindí, který nebezpečnou situaci odmítl hlavou.
     
    63
    Máme tu první změnu v sestavě. Zápasovou pouť končí Abdulláh al-Hamdán, který se dnes ke slovu příliš nedostal. Jeho představení zkusí napravit Abdulrahman Gharíb.
     
    62
    Křeč zřejmě postihla Sálima ad-Dawsárího, možná jde i o svalový problém, který si přivodil při skluzu. Každopádně proběhne ošetřování.
     
    61
    Ajman Jahíja sice dostal balon na Jásira aš-Šahráního, jeho centr ovšem nedolétl. Obránce Ismael Diallo přispěchal s blokem.
     
    60
    Jesličky se chystal nasadit Saúd Abdulhamíd, ovšem Max Gradel ho poměrně rázně odmítl. Saúdové se těší alespoň z autového vhazování.
     
    59
    Velmi výrazně se proměnily misky vah vstupem do druhé půle. Sebevědomí Saúdové najednou působí zakřiknutě a více méně se stahují na vlastní část hřiště. To není úplně nejlepší cesta za body.
     
    58
    Postupnou rozehrávku chtěl zastavit Eric Bailly, s nákopem prozatím neuspěl. Obrana Saúdů jeho plachtící dáreček přijala s povděkem.
     
    57
    Poměrně zbytečně vracel Wilfried Stephane Singo míč hlavičkou svému brankáři. Kdyby jej nechal proletět až za čáru, určitě by se nic nestalo. Místo toho se k zakončení probojovával Salmán al-Farádž, naštěstí pro africký tým nedosáhl.
     
    57
    Tak dokonce se po ošetření ani nejedná o rozehrávku slonů. Míč si vezme samotný hříšník Abdulbásit Hindí.
     
    56
    V utkání jsme ještě neviděli žlutou kartu, nyní ale mohla jedna přijít. Idrissa Doumbia při svém průniku narazil na šlapák Abdulbásita Hindího. Conger je na karty velmi skoupý.
     
    56
    Kapitán Max Gradel chce být u všeho důležitého, někdy je ale jeho aktivita spíše na škodu. Znovu předržel míč, raději ho tentokrát měl odeslat někam na hranici pokutového území, kde se sbíhali tři jeho kolegové.
     
    55
    První centr obrana Pobřeží slonoviny odvrací a další už ani nepřijde. Míč parádně vyvezl Idrissa Doumbia.
     
    54
    Zkušeně si počínal Ajman Jahíja. Rohový kop rozehrají saúdští fotbalisté, konkrétně Salmán al-Farádž.
     
    53
    Nenápadně se kolem levé postranní čáry sunul Max Gradel, následně už ovšem nedokázal odevzdat balon na střed hrací plochy. Zdá se, že nejvýraznější tlak Pobřeží slonoviny z úvodu poločasu definitivně pominul.
     
    52
    Po ošetření zraněného Saúda se může pokračovat. Obrana v čele se Sámím an-Nadžiím odolala.
     
    51
    Svého soupeře rukou odmítnul Kouadio-Yves Dabila, což potvrdily i opakované záběry. Tady se měl jednoznačně pískat faul, už poněkolikáté novozélandský sudí chyboval. Šlo by přitom o extrémně jedovatý přímý kop z nějakých 20 metrů.
     
    51
    Hodně ochotně se na trávník sesunul Alí al-Hassan, ale k odpískání faulu na jeho osobu to tentokrát stačit bude.
     
    50
    Vypadá to, že Pobřeží slonoviny nechce nechat dva body v Jokohamě. Přepnulo na vyšší rychlostní stupeň a centr Maxe Gradela musí sebrat ze vzduchu Muhammad ar-Rubaí.
     
    49
    Zámek Pobřeží slonoviny nevede k úspěšnému konci. Už Ismael Diallo se snažil proskočit kolem Saúda Abdulhamída, když mu ovšem sólování nevyšlo, přenesl hru na druhou stranu. Odtud letí centr do zámezí.
     
    48
    Tvrdý střet odnesl Wilfried Stephane Singo. Na urostlého obránce jsou Saúdové skutečně důrazní, nic jiného jim ani nezbývá.
     
    47
    Nákop Eliezera Iry se přes dvě saúdské hlavičky dostal do náruče Muhammada ar-Rubaího. Od úvodních vteřin je znát, že se sloni snaží hrát aktivněji.
     
    46
    Hned dva reprezentanti Pobřeží slonoviny naháněli merunu, blíže byl přesto Christian Kouamé. Jeho popostrčení končí až v rukavicích Muhammada ar-Rubaího.
     
    46
    Začal druhý poločas.
     
    Poločasovou pauzu týmy přečkají za stavu 1:1. Dlouho se na hřišti nic zajímavého nedělo, první půlhodinka prakticky nepřinesla vážnější střelu. Pak se nebezpečným padajícím listem prezentoval Sámí an-Nadžií, jeho zakončení ovšem bravurně vytáhnul Eliezer Ira. Na druhé straně stojící Muhammad ar-Rubaí ve 40. minutě nezastavil teč spoluhráče Abdulilaha al-Amrího a Saúdové si dali vlastní gól. Naštěstí pro ně zvládli do poločasu ještě jednu branku, tentokrát do správné sítě. Kousek za pokutovým územím natáhl ke střele Sálim ad-Dawsárí a svou ránu umístil přímo ukázkově. Uvidíme, zda druhý poločas určí vítěze tohoto střetnutí.
     
    45+1
    První poločas skončil.
    44. Sálim AD-DAWSÁRÍ - 1:1
     
    44
    Saúdská Arábie právě vstřelila branku!
    Jenže taktika Pobřeží slonoviny nevychází. Po průniku Jásira aš-Šahráního se k ráně zpoza šestnáctky dostal SÁLIM AD-DAWSÁRÍ. Jeho mířidla se nemýlí, střela nádherně zaplula za zadní tyč. Začínáme od začátku. To je pro Saúdy nejlepší možná odpověď na vlastní gól, sebevědomí jim bude jen stoupat. Asistence: Jásir aš-Šahrání.
     
    43
    Jásir aš-Šahrání se omlouvá Wilfriedu Stephanemu Singovi, kterého povalil na travnatý pažit v Jokohamě. Vypadá to, že Pobřeží slonoviny chce za každou cenu ubránit hubený náskok do konce poločasu, aby si přichystalo nový plán.
     
    42
    Na zemi končí dlouhovlasý záložník Franck Kessié. Šlo o faul, takže se Pobřeží slonoviny mohlo dostat z problémů. Místo toho do jednoho skáče rovnou po hlavě, jenže Sálim ad-Dawsárí nedokázal s odevzdaným balonem naložit lépe.
    40. Abdulilah AL-AMRÍ - 1:0
     
    40
    Pobřeží slonoviny právě vstřelilo branku!
    Saúdové svůj sympatický výkon špiní vlastní brankou. Centr od postranní čáry poslal do ohně kapitán Max Gradel, ale ABDULILAH AL-AMRÍ nebyl v pozici, kdy by musel za každou cenu hrát. Do míče se přesto ve skluzu nešťastně opřel a brankář Muhammad ar-Rubaí na nenadálou teč nemohl reagovat. Pobřeží slonoviny se poměrně lacino dostává k vedoucí brance, čímž napravuje zakřiknutý herní projev.
     
    38
    I když má Jásir aš-Šahrání rychlé nohy, poslední centr zastihnout nemohl ani s tryskovým motorem. Pobřeží slonoviny po rychlém odkopu od brány znovu kouše, Amad Diallo z hranice vápna nemíří přesně.
     
    38
    Za obranou sice vyplaval Abdulláh al-Hamdán, ale je máván ofsajd. Jak ukázaly opakované záběry, šlo o chybné rozhodnutí, nicméně al-Hamdán ze své pozice už nebezpečí vymyslet nemohl. Šanci prováhal.
     
    37
    Dobrý odkop předvedl gólman Muhammad ar-Rubaí. Sámí an-Nadžií měl dostatek místa na zpracování a rozvíjí akci.
     
    36
    Z velmi nepřipravené pozice zkoušel pálit Jásir aš-Šahrání. Pak se z přemíry snahy navíc srazil se spoluhráčem a byla z toho protiakce slonů, kterou nedokázali dobře zakončit. Na zemi se ocitl Christian Kouamé, ale o nepovolený zákrok nešlo. Alí al-Hassan si při práci okolo penaltového puntíku dával obzvláště pozor.
     
    35
    Wilfried Stephane Singo je nespokojený se svou obrannou prací, protože Alí al-Hassan ho trefil rovnou do holeně a získal rohový kop. Pořád ale lepší, než aby míč proskotačil do vápna.
     
    33
    Neúmyslný, nýbrž jasný faul předvedl Idrissa Doumbia. Sudí píská a rozehrávat může Muhammad ar-Rubaí, gólman Saúdů.
     
    32
    Tým v bílo-zelené kombinaci může zpytovat svědomí. Sálim ad-Dawsárí popostrčil míč na Abdulláha al-Hamdána, který už pelášil směrem k brance. Jenže nezvládl driblink a zastavil se až za čarou.
     
    31
    Kapitán Max Gradel vyskočil jako čert z krabičky, když mu rozhodčí vzkázal, že nepíská faul na jeho osobu. I v Africe vyrůstají simulující hráči.
    30. An-Nadžií pořádně vystrašil brankáře Pobřeží slonoviny.
     
    30
    Nebezpečný padáček snášel pod břevno Sámí an-Nadžií! Své centimetry uplatnil Eliezer Ira, který si tak připisuje první zásadnější zákrok. Uplynula půl hodina hry, než jsme se dočkali nějakého důležitého momentu.
     
    29
    Nešikovné zpracování připravilo o možnost Saúda Abdulhamída. Už se zdálo, že by mohl zužitkovat vzdušný pas Abdulláha al-Hamdána. Saúdové pokračují v sympatickém představení.
     
    28
    Na hrací ploše se svíjí Sálim ad-Dawsárí, kterému tvrdý šlapák uštědřil Eboué Kouassi. Tenhle moment zřejmě unikl pozornosti rozhodčích, protože to měla být žlutá karta.
     
    27
    Vyvedená souhra Saúdské Arábie, jen škoda posledního centru. Téměř od rohového praporku jej sesílal Sálim ad-Dawsárí, v šestnáctce se ale pohyboval jen Ajman Jahíja.
     
    26
    Ajman Jahíja vyváží poté, co se k úspěšnému průniku nedostal Max Gradel. Je na něm vidět, že by chtěl zápas odšpuntovat nějakou úspěšnou akcí, což se zatím vůbec nedaří.
     
    25
    Alespoň potlesk kapitána si vysloužil Amad Diallo. Myšlenka skutečně dobrá, provedení už horší. Centr na levou stranu zapadl až za brankovou čáru.
     
    24
    A znovu Sálim ad-Dawsárí, častý zásobovač na straně Saúdské Arábie. Jeho prudkou přihrávku nedostihl Abdulláh al-Hamdán, před kterým míč ukryl brankář Eliezer Ira. Vyrazil až na hranu velkého vápna a rád si osahá balon.
     
    23
    Nákop sice hlavičkou prodlužoval Sálim ad-Dawsárí, ale chyběla mu přesnost. Sámí an-Nadžií nemohl na jeho přihrávku dosáhnout a vhazování bude patřit Pobřeží slonoviny.
     
    22
    Na zemi se ocitá Saúd Abdulhamíd. Tým z Blízkého Východu tak nepřijde o balon a zkusí znovu kombinaci na vlastní půlce.
     
    21
    Sledujeme mnohem vyrovnanější zápas, než se čekalo. Výboj Saúdů opětoval Amad Diallo. První solidní šance ovšem končí na hřbetu Abdulbásita Hindího, který se otočil proti střele.
     
    20
    Neshodu mezi Eboué Kouassim a Salmánem al-Farádžem musí klidnit rozhodčí Conger. Hra přerušena.
     
    19
    Život spoluhráčům zkomplikoval Ajman Jahíja. Dostal povedenou přihrávku, jenže se z nepochopitelných důvodů rozhodl pro ústup. Najednou byla celá záložní řada Saúdské Arábie před ním a sloni už se šikovali k útoku. Jahíja balon se štěstím uhájil.
     
    18
    Míč rozhodčího si sebral Kouadio-Yves Dabila, jenže čekal tak dlouho, že se ho Sálim ad-Dawsárí rozhodl atakovat. A málem uspěl! Kdyby natáhl krok, možná už z 20 metrů ohrožoval prostor tří tyčí.
     
    17
    Velké zaváhání předvedl v útočné fázi Salmán al-Farádž. Už mohl do samostatného úniku poslat Sálima ad-Dawsárího, jenže přihrávku naprosto zkazil.
     
    17
    Z rozehrávky nakrátko se nebezpečí neurodí. Sálim ad-Dawsárí následně hledal na zadní tyči hlavu Abdulbásita Hindího. Nenašel, takže Eliezer Ira si užije odkop od své branky.
     
    16
    A zase ve vzduchu úřaduje Muhammad ar-Rubaí. Saúdové se dostali k rychlému protiútoku a dokonce na ně čeká roh. Sálim ad-Dawsárí zvládl souboj se Singem nejlépe, jak to šlo.
     
    15
    Tuhle ránu si Ismael Diallo za rámeček nedá. Šla hodně vedle, sudí ovšem viděl teč a Pobřeží slonoviny disponuje dalším rohem.
     
    14
    Roh Gradela odmítl dobrým postavením brankář Muhammad ar-Rubaí. Vyboxoval míč, který ovšem zůstane v držení Pobřeží slonoviny.
     
    14
    V obraně se zaskvěl Jásir aš-Šahrání, když nedovolil Gradelovi projít. Sloni velmi často pokoušejí atak kolem levé postranní čáry.
     
    13
    Gradelovi se sice rozbíhal krajní bek Eric Bailly, ovšem kapitán Pobřeží slonoviny se rozhodl neriskovat a zahrál zpátky na stopery. Před Afričany se přitom otevíral prostor pro útok.
     
    12
    Na centr Maxe Gradela si v pokutovém území naskočil Christian Kouamé, nemířil nicméně přesně. První varování pro saúdskou obranu.
     
    11
    Příliš osamocený zůstal Christian Kouamé. I když se zdálo, že by míč mohl proti přesile získat, nakonec z pohodlné vzdálenosti rozehrává Abdulbásit Hindí.
     
    10
    Tentokrát se Jásir aš-Šahrání snažil o průnikový centr, ale nedokázal zamířit přesně. Ještě před ním pálil Abdulláh al-Hamdán, z pravé strany ovšem neprocpal míč přes postavený blok.
     
    9
    Amad Diallo udržel na zádech hladového Jásira aš-Šahráního, což bylo pro Pobřeží slonoviny zásadní. Obrana totiž zůstala rozhozená po centru na hranici malého vápna.
     
    8
    Sloni brání velmi pozorně, přesto sledujeme poměrně nečekaný obrázek. Domácí tým platil za favorita, svou roli zatím absolutně nepotvrzuje.
     
    8
    Dlouhý hod ještě prodlužoval Franck Kessié. Odvrácený balón získali ale Saúdové, přestože Jásir aš-Šahrání už zřejmě hrál vysokou nohou.
     
    7
    O míč se hlásí Franck Kessié. Sudí z Nového Zélandu přisoudí Pobřeží slonoviny aut z nebezpečné blízkosti.
     
    6
    Velmi zariskoval Wilfried Stephane Singo a své zaváhání musel řešit faulem. Jenže z rychlého rozehrání standardní situace nic nebude, Abdulláh al-Hamdán nenamířil svou přihrávku v pokutovém území na správné místo.
     
    5
    Škoda, že teď šajtlí šikovněji nezpracoval Sálim ad-Dawsárí. Centr na Jásira aš-Šahráního byl totiž přetažený a krajní obránce Saúdů ho na levé straně nestihl.
     
    4
    A máme tu první delší přerušení. Nešťastný střet odnesl kapitán slonů Max Gradel. Nečekal tak tvrdý úder.
     
    4
    Abdulláh al-Hamdán zastavil svůj pohyb směrem k vápnu. Saúdové hrají velmi trpělivě a snaží si vybudovat postupný útok.
     
    3
    Z pravé strany rozehrával standardní situaci Salmán al-Farádž. Jeho centr na zadní tyč měl zpracovávat Sálim ad-Dawsárí, ale výtečně proti němu vystoupil Wilfried Stephane Singo.
     
    2
    Příležitost rozehrát dostane také brankář Muhammad ar-Rubaí. Pobřeží slonoviny od úvodu sází na vysunutý presink.
     
    1
    Saúdové startují na své polovině, ale přihrávku neposlal přesně Sámí an-Nadžií. Okamžitě se snažil z protiútoku hrozit Amad Diallo, na pravé straně mu ale míč odskočil.
     
    1
    Utkání právě začalo.
     
    Úvodní sestavy:

    Pobřeží slonoviny: Ira – Singo, Dabila, Diallo, Bailly – I. Doumbia, Kouassi – A. Diallo, Kessié, Gradel (C) – Kouamé.
    Náhradníci: Nagoli – Gnaka, Dao, Keïta, Ouattara, Timite, A. Doumbia.

    Saúdská Arábie: ar-Rubaí – Abdulhamíd, al-Amrí, aš-Šahrání, Hindí – al-Farádž (C), al-Hassan – Jahíja, an-Nadžií, ad-Dawsárí – al-Hamdán.
    Náhradníci: Buchárí – al-Jámí, Ch. Ad-Dawsarí, al-Chulajf, Gharíb, Alí, Al-Ghannam.

    Rozhodčí: Conger (NZL) – Rule (NZL), Makasini (TGA).
     
    V Jokohamě znějí státní hymny obou zemí. Utkání za maličkou chvíli začne.
     
    REPREZENTACE SAÚDSKÉ ARÁBIE

    Historie Saúdů na světových šampionátech je přece jen delší. Při své první účasti v roce 1994 utrpěli porážku se Švédskem, čímž zakončili svou cestu v osmifinále. Z pěti dosavadních postupů na MS je to vůbec nejlepší výsledek. Saúdský fotbal oficiálně začal o tři roky dříve než ten z Pobřeží Slonoviny, první zápas se datuje do roku 1957, kdy zeleno-bílí porazili Sýrii 3:1. To je ale stále slabý odvar oproti nejvyššímu vítězství. Před šesti lety udělili Saúdové Východnímu Timoru rovnou desítku.
     
    REPREZENTACE POBŘEŽÍ SLONOVINY

    Na mistrovství světa se poprvé kvalifikovala v roce 2006. Jenže „sloni“ nedokázali během tří účastí ani jednou postoupit ze skupiny. První zápas Pobřeží slonoviny sehrálo 13. dubna 1960 proti Beninu, tehdy se hrálo na neutrální půdě v Madagaskaru. Tento africký stát nikdy ve své historii neprohrál o více než čtyři branky. Asi nejznámějším zástupcem Pobřeží slonoviny v rámci fotbalu je Didier Drogba, dlouholetý útočník londýnské Chelsea.
     
    FOTBAL NA LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
    Jednoznačně nejpopulárnější sport světa ve své mužské edici nepředstavuje na letní olympiádě nejlepší hráče. Aby se fotbalisté mohli soutěže zúčastnit, musí mít 23 let a méně. Každý tým přitom směl dovést tři starší výjimky. To je velký rozdíl oproti ženskému turnaji, kde žádné věkové restrikce neplatí a do Tokia se tak znovu dostavila světová špička.

    Historie fotbalu sahá do roku 1863, kdy v Londýně vznikla Fotbalová asociace, která vymyslela první verzi pravidel. O 37 let později se mužský fotbal poprvé ukázal také na LOH, kde vydržel až dodnes. Jedinou výjimkou byly hry v Los Angeles (1932). Až do roku 1984 se turnajů účastnili pouze amatéři, dnes jsou tyto podniky přehlídkou mladých talentů. Pravidlo o účasti hráčů ve věku 23 let a mladších pochází z Barcelony (1992). V Atlantě (1996) pak přibyla také ženská soutěž. Od olympiády v Sydney (2000) hrají fotbalisté své první zápasy dříve, než proběhne slavnostní zahájení. Je to kvůli náročnosti tohoto sportu.

    Olympiády v Tokiu se účastní 16 mužských a 12 ženských týmů. Kromě domácího Japonska, které mělo účast zajištěnou automaticky, se ostatní družstva dostala do turnaje prostřednictvím kontinentálních kvalifikací. Ze čtyřčlenných skupin postupují dva nejlepší mančafty, u žen se do čtvrtfinále podívají také dva nejúspěšnější výběry z třetích míst. Pokud ve vyřazovací části nastane remíza, následuje prodloužení a případně také penalty. Na LOH se koná zápas o bronz, což je rozdíl třeba oproti EURU.

    Mužskému turnaji v nedávné minulosti vládly hlavně středo- a jihoamerické národy (2016 – Brazílie, 2012 – Mexiko, 2008, 2004 – Argentina). Evropa zaznamenala vítězství naposledy prostřednictvím Španělska v roce 1992. Asijský výběr se neradoval nikdy.

    Čtyři z šesti ženských podniků ovládly fotbalistky USA, v Riu ovšem řádilo Německo.
     
    Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 10:30.

    Patrik Czepiec

    Góly: 40. Al-Amri (vla.), 66. Kessié – 44. al-Dawsárí (aš-Šahrání)

    Karty:   73. Kessié (CIV), 86. Gradel (CIV) – 80. Al-Najei (KSA), 90+7. al-Farádž (KSA)   90+7. A. Doumbia (CIV)


    Držení míče: 44 % : 56 %.
    Střely na branku: 2:2. Střely mimo: 4:5. Rohy: 2:5. Ofsajdy: 0:2. Fauly: 16:11.
    Pobrežie Slonoviny: Ira – Singo, Dabila, Diallo, Bailly – I. Doumbia (66. Dao), Kouassi – A. Diallo (90+1. Timite), Kessié, Gradel (C) (90+1. A. Doumbia) – Kouamé.
    Náhradníci: Nagoli – Gnaka, Dao, Keïta, Ouattara, Timite, A. Doumbia.

    Saudská Arábia: M. Al Rubaie – Abdulhamíd, Al-Amri (76. Al-Ghannam), aš-Šahrání, Hindi – al-Farádž (C), Al-Hassan (76. Ch. Ad-Dawsarí) – Yahya (67. Al-Khulaif), Al-Najei, al-Dawsárí – Al-Hamdan (63. Ghareeb).
    Náhradníci: Bukhari – H. Altuhayfan, Ch. Ad-Dawsarí, Al-Khulaif, Ghareeb, Ali, Al-Ghannam.

    Rozhodca: Conger (NZL) – Rule (NZL), Makasini (TGA)