Zahajovací ceremoniál (kon.)
koniec udalosti
Zahajovací ceremoniál LOH Tokio 2021

cz Piatok 23.07.2021, 13:00Olympijské hry
     
    Už v sobotu se rozběhne první den olympijských her. Do akce půjdou české tenistky Barbora Krejčíková a Markéta Vondroušová. V opravách zabojují veslaři. Na programu je ale také cyklistický silniční závod mužů. Medaile se ale budou rozdávat i v dalších disciplínách a my Vám z nich přineseme textového přenosy. (16:59:43)
     
    Zahajovací ceremoniál je u konce! Pořadatelé si připravili ceremoniál, kteří připomněl prvky japonské kultury i pandemii. Pořadatelé kladli důraz na význam sportu a solidatiru v náročném období, kterým si nyní celý svět prochází. Nechyběl ani monumentální ohňostroj nad stadionem. Symbolického poděkování za svou práci se dočkali také zdravotníci, kteří na stadionu dokonce běželi s olympijskou pochodní. Oheň nad Tokiem nakonec zapálila tenistka Naomi Ósakaová.

    České olympioniky dovedli na plochu stadionu Petra Kvitová a Tomáš Satoranský. Některé výpravy si připavily opravdu zajímavé oblečení. Pořadatelům se rovněž povedlo představení piktogramů, o které se na stadionu postarali mimové.
     
    Slavnostní ceremoniál je u konce!
     
    Organizátoři si ještě připravili majestátní ohňostroj! Olympijské hry jsou zahájeny!
    Nad Tokiem vzplál olympijský oheň
     
    Ósakaová vystoupala po schodech ke konstrukci a zapálila olympijský oheň!
     
    Olympijský oheň nakonec zapáli Naomi Ósakaová. Současná tenistka si teď vychutná jeden z nejsilnějších momentů své kariéry!
     
    Na další předávce přebírá štafetu budoucnost japonského sportu. Jde o tři chlapce a tři dívky. Všichni z nich si pochodeň chvíli užijí.
     
    Přichází rovněž připomínka paralympijského sportu. Další členka štafety je hendikepovaná a s pochodní bude pokračovat na vozíčku.
     
    Na další předávce byl oheň předán lékaři a zdravotní sestře, kteří v posledních měsících bojují s koronavirem. Zdravotníci se dočkali dalšího symbolického poděkování.
     
    Na stadionu se s olympijskou pochodní představí hned několik významných osobností.
     
    Olympijská pochodeň právě dorazila na stadion!
     
    V březnu ale olympijská štafeta zahájila svou cestu po Japonsku a za 121 dní urazila předem stanovenou trasu. Devátého července pak olympijský oheň dorazil do Tokia.
     
    Dostáváme se k finálnímu bodu dnešního programu. Už 12. března 2020 byla zapájena olympijská pochodeň. Štafeta se následně přesunulu do Japonska, kde musel přerušit svou pouť.
     
    Další kulturní vložku stvární tradiční japonské divadelní umění.
     
    Představení piktogramů bylo stvárněno zajímavým způsobem. Nyní se už ale přesuneme k další části programu. Nyní jsou představována jednotlivá sportoviště.
     
    K olympijským hrám patří rovněž piktogramy. Letošní hry navíc přinášejí piktogramy v animované podobě. Jejich oficiální představení mají na starost mimové.
     
    Neodmyslitelným symbolem je i holubice míru. Olympijský stadion zaplnily holubice ve světelné i papírové podobě.
     
    Za znění olympijské hymna byla vztyčena olympijská vlajka.

    Tomáš Kubečka